Written by Bella | August 8th, 2019

Belum lagi ditayangkan kontroversi membabitkan telefilem Demi Tuhan Aku Bersaksi menjadi bualan hangat ramai kerana mengangkat tema lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) di pusat tahfiz. Isu ini dikatakan agak sensitif apatah lagi ia melibatkan soal agama. Rata-rata netizen mengecam tindakan pihak penerbit yang tidak menjaga sensitiviti masyarakat.

azhan rani

Kontroversi ini turut mendapat perhatian pelakon Azhan Rani yang meluahkan rasa tidak puas hati terhadap tindakan netizen yang mengecam telefilem tersebut. Menurut Azhan, dia percaya jalan cerita yang dipaparkan tidak memburukkan agama Islam seperti yang didakwa.

drama demi tuhan aku bersaksi

Kata Azhan, mereka yang mengecam seakan mempunyai agenda sendiri. Kononnya semangat ingin membela agama tetapi hakikatnya mereka juga dalam diam asyik melayan media sosial dan Tumblr.

Beberapa pihak turut bersetuju dengan kenyataan Azhan itu. Mereka berkata, karya Demi Tuhan Aku Bersaksi tidak harus dikritik sedangkan orang ramai tidak tahu jalan cerita sebenar. Mungkin mereka yang membantah tidak mahu menghadapi realiti ada kes yang berlaku melibatkan institusi tahfiz.

azhan rani netizen setuju azhan raniTerdahulu, penerbitnya Fadzil Zahari, meluahkan rasa kecewa dengan kecaman orang ramai terhadap karyanya. Jangan cepat menjatuhkan hukuman tanpa mengetahui pengisian sebenar dan mesej yang cuba disampaikan. Sepatutnya tonton dahulu, barulah kritik.

Sumber Berita : Forum CARI

13 responses to Kritik Drama LGBT, Dalam Diam Layan Tumblr Malam-Malam – Azhan Rani Pertahan Drama Songsang

  1. Contoh Abu berok , itu penunggang says:

    Tak tau la tumler tumler tu semua ….
    Tapi aku sokong drama ni …byk perbezaan antara penunggang agama dan agama …melays anggap ustazustaz tu semua agama ..tetapi mereka penunggang agama …

    Cerita ni berkisar ttg penunggang agama …
    Bukan agama …..

    15

    1
  2. Semburit says:

    Orang nak tengok tv sebab nakkan hiburan utk release tension, taknak semak2 kepala…bukannya nak tau pasal mesej yang nak disampaikan, pasal logik…
    filem avangers, xyah pun pasal mesej, pasal logik, tp boleh kutip juta2…
    alangkah bagusnya kalau rancangan tv pendidikan masih lg wujud…boleh la netizen2 bangang ni tengok rancangan yang ada mesej n logik…

    7

    2
  3. Anonymous says:

    helloo..tumblr pon dh blocked all xxx content ya..jadi takde masalah layan tumblr malam2..hehe

    2

    0
  4. Bini abu berok contoh nya says:

    Ish …. Kena ajar anak berfikir … Bukan buta tuli mengikut mcm ustaz keyboard and ustazah tudung litup tapi last last bunting anak luar nikah

    5

    0
  5. Anti Penunggang Agama says:

    orang islam memalukan institusi islam sendiri…kononnya atas nama kreatif…
    kalau orang kapir yang buat xpe la jugak…kes terpencil (tah jadi ke tah tidak) diperbesar-besarkan…1001 kebaikkan yang pusat2 tahfiz dah buat, xde pulak dia highlightkan n buat drama…
    pasni buat la drama pasal sorg suami anak dato, hisap dadah, pukul org yang nak tolong, polis yang ambik repot pastu masuk penjara tinggal anak bini…

    3

    9
    • Anonymous says:

      Dah ada apa semua citer yg ko sebut tu…yg taffiz gay je yg blum didramakan…napa..x leh terima kenyataan ke yg org ALIM pun ada nafsu syaitan? Come on lar…mereka semua manusia…x mudah hidup di zaman skrg ni..

      9

      0
    • Kkkk says:

      Ko la ketinggalan zaman.Kes gay dekat tahfiz dah lama dah ada.Ni realiti kehidupan pasal hidup org islam yg luar je mcm islam tapi belakang lain.Mereka ni la penunggang agama yg sebenarnye.Ko xtau ke berapa ramai budak2 bawah umur yg jadi mangsa syaitan2 bertopengkn agama ni.Isu2 ni memang patut diketengahkn untk bagi pengajaran dan ilmu dekat org ramai supaya semua bukak minda sikit.

      12

      0
  6. Nini says:

    Negara India pun buat filem or drama semua kebenaran berlaku.. Hurm.

    0

    0
  7. mata mata says:

    filem 1 2 Jaga.. kisah POLIS MAKAN RASUAH..TOKEY KEDAI JUDI HARAM upah dua ANGGOTA POLIS cari pekerja dia yg curi duit dia..filem ni menang byk anugerah..filem yg cukup hebat dan berani..

    6

    0
  8. ikan says:

    teruk wei tumblr. baru aku tau rakyat malaysia pun ramai sakit otak dan gila seks. hot wife, cuckold, swingers. yang seronok tengok bini kena ngan orang lain.

    1

    1
  9. Anonymous says:

    Tajuk artikel Nara ni pun dah mengundang kontroversi. Kompom ke drama tu songsang? Belum keluar kat tv lagi pun Nara dah 2×5 dgn netizen kata drama ni songsang. Entah2 Nara yg 2 alam tu pasal panas bontot.

    0

    0
  10. Vv says:

    Komen aku sblm ni kena delete. Harap BN ni siarkan ni la..

    Btw aku non muslim (perempuan) salah 1 kwn baik lelaki aku dlu pernah bgtau dlu, dia masuk asrama skolah menengah agama. Dia pernah ada pengalaman time tidur ni ada org %{*^}*{*]] alat sulit. Dia pun tekejut sbb tu kan skolah agama boleh pula senior dia buat mcm tu dgn dia, muda lg dlm form 4 mcm tu and still faham apa yg berlaku so dia diam2 xckp dgn siapa2.. Masa aku baca pasal drama ni, sikit pun aku x rasa drama ni menghina atau memburuk2kan islam.. bagi aku bagusla ada mcm ni sbb terkenangkan balik kisah sahabat lama aku. Then aku pelik kenapa org bantai habis? Bukan ka tu realiti dunia? Apakah perasaan kita bila anak2 pergi skolah, kena buat mcm tu? Sekurang2nya ada exposure mcm ni, kita ada sedikit pengetahuan tentang kemungkinan yg bakal berlaku.. takkan mau tutup mata dgn perkara mcm ni. IT IS THE REALITY… aku sokong cerita mcm ni, sokong Azhan.

    2

    0

Leave a Comment

Optional