Written by Bella | December 21st, 2017

Pelakon Fathia Latiff meluahkan rasa kecewa apabila ada individu menuduh dirinya ingin menjadi orang kafir gara-gara tidak bersetuju dengan tindakan aktres itu memuat naik foto “throwback” dirinya tidak bertudung.  

Panggilan tersebut sangat sensitif  dan melampau apatah lagi jika ia ditujukan buat seseorang yang beragama Islam.

 Tidak tahan dengan komen netizen, Fathia nampaknya sudah memadam foto yang mengundang kontroversi itu daripada akaun Instagramnya. Manusia itu tidak sempurna dan apalah hak kita untuk panggil orang lain kafir. Adakah diri kita sendiri sudah cukup baik sebagai seorang muslim?

63 responses to Janganlah Melampau Sampai Panggil Saya Kafir – Fathia Latiff

  1. Anonymous says:

    Sudah2 la Fathia… drp org suka terus org benci. Relaks2 sikit..apa yg ko cuba buktikn?

    47

    0
    • Wellllll... says:

      kurang kasih sayang kot kak ya ni. sebijik azwan ali..sengaja membuat provokasi supaya org bercakap.. kelihatan femes.. padahal?

      26

      0
      • Ahli Umno says:

        Ni melampau sebab nya belum kena maki. Cuba panggil dia Kimk dlm Twitter… nanti senyap la.

        1

        3
        • Anonymous says:

          Dia ni dah termalu pasal kes angkat bagasi atas flight tu. Lepas tu kantoi BegoLive. Terus termalu sendiri..jadi pelik. Azwan Ali dulu mcm ni gak. Nk saman Ogy dan Tv3..kalah. pastu kes2 lain yg mencalarkan ego..

          13

          0
        • Michael says:

          Bila nama dah busuk dlm industri. Habislah ko..you are a done deal. Full stop!

          14

          0
        • ... says:

          The next Tasha Shila ..get ready to retire sis. Nobody is rooting for you anymore. Girl ..bye..bye!!!

          21

          1
        • Anonymous says:

          I thought Tasha Shila already retired?Fatiya xlama jd tasha shila.

          5

          0
      • Anonymous says:

        Si Fathia goyang tetek ni muka cantik tapi perangai tak secantik muka dier. One after another dier create citer bukan2. Please Miss Beautiful keep low profile lah. Tak rugi kan.

        5

        0
    • astro awani says:

      can somebody pls do smthing about this fathia girl & iqram dinzly?
      honestly i think they need some help.
      not joking, like seriously.

      35

      0
      • Anonymous says:

        No need. Besok diaorg sendiri yng bakal tenggelam dan suram!

        11

        0
      • Anonymous says:

        Tak perlu. Org mcm ni akan dibenci masyarakat jika masih x berubah. Pilihan ditangan mereka..

        6

        1
      • Anonymous says:

        I think they got depression. Like we always think lightly about this kind of people, sbb kita ingt dorg just an attention seeker. but who knows, like u said, they might need some help. family & kwn baik je boleh tlg.

        31

        0
        • ini serious says:

          Coudnt agree more. Mungkin ada betulnya. Untuk kenal pasti depression, pesakit kene buat pemeriksaan di hospital. Ada rawatannya cuma kene ada keinginan utk berubat. Pastu orang lain pun jgn la asyik nak menghentam je kan..

          7

          0
      • ikan says:

        mungkin kita boleh kawinkan deme berdua

        6

        0
  2. senah gemenceh says:

    budak ni perlukan rawatan. mana ahli2 keluarga…x tegur ke? kalau anak aku dah lama kena tunjang kepala kt dinding.

    21

    1
  3. Anonymous says:

    sbb pompuan mcmni buat agama islam jdi busuk. agama dan hukum dibuat main2…acah2 sebagai hiburan sampingan. mcm sajat dan safiey elias gak la. bila kena kecam tahu pun nk sentap. kbodohan korang tu boleh simpan sikit tak?

    21

    0
  4. Anonymous says:

    jatuh kelas retis yg xpandai jga perangai. :(

    5

    0
  5. Mat Sahdo says:

    Ini lah definisi “muka cantik perangai buruk”! Kesian mak bapak ko tanggung malu!

    11

    -4
  6. benci netizen kimak says:

    netizen kimk mmg suka kapirkan org! kalau nak caci dia pun tak payah sampai nk kapirkan org ngok! mcm korang tu sempurna sangat! puiii

    6

    2
    • Akurakyatmalaysia says:

      Masalah nya comment yg dia screen shot tu tak langsung kata dia kafir. Cuma ayat dia nak jadi kafir.. aku tak rasa statement tu salah sebab memang lepas satu, satu dia buat tu tak dituntut dalam islam. So ke arah mana nak dituju? Bukan senang nak istiqamah kalau orang yang terdekat tak membantu. Fatiya, tolong la cari kawan yang elok. Yang boleh tegur kalau kau salah. Boleh bagi kau semangat untuk lebih bagus

      3

      2
  7. Anonymous says:

    Islam lagi?

    2

    3
    • Dia says:

      siapa lah kita nak jatuhkan dia islam @ kafir? sempurankan diri kita dulu sblum hakimi org lain… jgn tgk [email protected] org tuu terus kita hukum dia, coz syurga & neraka rahsia ALLAH…. ramai jew kat dlm neraka dr kalangan pak lebai a.k.a org yg kita kata&nampak baik… muhasabah diri dulu sblum mengata org.

      11

      0
  8. Anonymous says:

    Lol..padan muka. Diri sendiri yg minta kena maki. Mendapat lah..

    5

    1
  9. Damien thomas says:

    Ha ha ha CIK TIYAK BIGO LATIF …hmmm terlepas dari Tanjung kot…
    Psiko betul….dah standard bohsia dah dia punya perangai…
    Betul juga …apa yang dia nak buktikan…
    Agak nya semua pemuja 93 tu semua tercabut wayar…keh keh

    2

    1
    • cilimanis says:

      wow..this is really cyber bully…please take note that you boleh kena saman tau…berderet komen buruk semua dari you…I ingatkan aje…kalau dah kena malu weiii….

      1

      0
  10. Anonymous says:

    Maki je..mcm si Sajat tu.,

    2

    1
  11. Cikgu Azizan says:

    Mak bapak takut dgn anak. Anak pun tak berani tegur.

    0

    0
  12. Anonymous says:

    wahai abang nara tingkatan lima, tak ada citer lain ke?

    tekya ni dah outttttt

    3

    0
  13. Anonymous says:

    Bila seseorg artis dah termalu ..ditambah dgn kecaman…terus jadi biol. Korang bayangkn satu Malaysia tengok papaya ko. Byk yg xbetol sebab trauma akibat termalu. Contoh Azwan Ali..

    5

    0
  14. Anonymous says:

    lepas satu..satu hal x habis2. jiwa tk tenteram kot minah ni. calm down la sket jgn ikut perasaan sgt la. lama2 org naik muak.
    jga la perangai tu sebelum ko d paksa bersara secara hina dan terkutuk.

    3

    0
  15. Anonymous says:

    Habis dah kau ni. Nama dah busok terok! X boleh diselamatkan lagi utk kekal berada dlm industri seni.

    Sila berambus dan duduk bersama Hanez Suraya, Tasha Shila, Azwan Ali, Adira…

    11

    0
  16. Takziah says:

    Nama yng busuk xbisa dicuci lgi.
    Selamat bersara sis. :(((

    3

    0
  17. Anonymous says:

    she is finished.

    7

    0
  18. Nenen Kak Ya says:

    Relax la guys, baru pic TB tak bertudung..nenen dia pun kita pernah nengok..so just chill…

    7

    0
  19. Sai don says:

    Hmm..another self created stupid drama…
    SENIMAN bangun..pls help FL & I.DINZLY…
    Memang bagi impact tak bagus pada society…
    Patut ada guidelines…artis yg ada masalah patut d banned tuk appear in tv/radio..
    Tak silap industri seni kt korea camtu..
    Doa2 juga tpi kalo diri tak nak berubah…tak dpt den nak tolong…

    1

    1
  20. Anonymous says:

    Netizen judgmental. Sesedap panggil orang kafir .. nabi pun tak kafir kan umat! sick betul mentality melay dekat malaysia. Berdakwah tu jgn sampai menghina, sedangkan ustaz pun kata mengajak kebaik kena slow-slow.

    7

    0
  21. Anonymous says:

    “Pergi usrah 7 kali sudah pandai tepis fatwa”
    “Pergi usrah 7 kali sudah pandai kafir kan orang”
    “Pergi usrah 7 kali sudah rasa masuk syurga”

    9

    0
    • Anonymous says:

      Tarbiyah sentap punca pendekar papan kunci rentap
      Masa mengkritik cekap lepas itu confirm lenyap
      Keberanian atas talian kejadian harian
      Omong kosong untuk lotong terus disajikan

      1

      0
  22. Ordinary human says:

    Dia ckp jgn panggil dia kafir, sbb dia org Islam, kalau korang aku panggil kafir suka tak?

    Idiots, tak paham bahasa melayu ke? Takde kena mengena aih dgn azwan ali.

    4

    1
  23. Anonymous says:

    ORANG YANG PANDAI SANGAT MENGUTUK TU…GI LAH BELAJAR AGAMA ISLAM KITA DGN GURU YANG BERTAULIAH . ANDA SEMUA AKAN TAHU APA YANG AWAK SEMUA AKAN DAPAT!!! BILA BUAT APA YANG TELAH KAMU SEMUA LAKUKAN.

    DOSA FATHIA TU HANYA DENGAN ALLAH..AKAN DAPAT PENGAMPUNAN BILA DIA BERTAUBAT NASUHA .TAPI KAMU BERDOSA DENGAN MANUSIA…FIKIR2 KAN LAH. MUASABAH DIRI .

    5

    0
  24. R says:

    ORANG YANG PANDAI SANGAT MENGUTUK TU…GI LAH BELAJAR AGAMA ISLAM KITA DGN GURU YANG BERTAULIAH . ANDA SEMUA AKAN TAHU APA YANG AWAK SEMUA AKAN DAPAT!!! BILA BUAT APA YANG TELAH KAMU SEMUA LAKUKAN.

    DOSA FATHIA TU HANYA DENGAN ALLAH..AKAN DAPAT PENGAMPUNAN BILA DIA BERTAUBAT NASUHA .TAPI KAMU BERDOSA DENGAN MANUSIA…FIKIR2 KAN LAH. MUASABAH DIRI .

    2

    0
  25. Fidot says:

    Mcm makin x betul je dia ni since tunjuk tet… jiwa kacau sbb dh xde job kot.

    1

    0
  26. Zainudin Mustaffa says:

    Assalamualaikum, saya bukannya yang menyebelahi fathia dalam isu posting throwback tanpa hijap. Pandangan peribadi saya, pada perspektif postif mungkin beliau ingin mengenang detikx lalu beliau tanpa hijap yang mungkin anggapan beliau “Oh Dulu Aku Ni cantiknya tanpa Hijap” syukur kurnian Illahi. Tapi beliau sudahpun tranformasi berhijap yang mana beliau menyedari “beliau masih cantik malah bertambah cantik dan mendapat pahala setiap hari lantaran menutup aurat. Pada masa yang sama, masih ramai artis yang tidak bertudung walaupun sudah berusia. SALUTE FATHIA. Teruskan usaha yang baik kerana perubahan diri atau transformasi harus secara gradually. Bersabarlah.

    2

    5
  27. Anonymous says:

    kalau taknak org panggil awak kafir, awak kena jaga la tingkah laku awak.. jaga peribadi.. awak tu artis.. klu awk org biasa, takde nya org lain nak amik tahu.. tp awak tu artis, semua kenal.. org tegur sebab sayang.. kalau taknak kena tegur, takpayah jadi artis atau sila la duduk dalam gua.. cuba jadi mcm artis lain yg dah bertudung.. heliza, diana amir, ermi hasmi dll.. kan ramai org sayang.. takde nk kena kecam.. sayang klu rupa cantik tapi entahh laaa..

    2

    0
  28. Anonymous says:

    muhasabah diri…

    1

    0
  29. senduuu says:

    alaaaa… bosan laaa cerita pasal dia ni… murung terussss!

    0

    0
  30. Anonymous says:

    Dlu saya slh seorg pmint stiap wtk yg dilakonkan Fathia..memng mnjdi..bez..stelh kuar mcm2 ceta tntng Fathia,sdih pula rsanya..
    Fathia….plz cme backkkk in diz industry wif ur gud discipline n attitude..
    Dihrp netizen doakn yg trbaik utk mreka yg dianggap bmsalah..bknnya mrumitkn lgi dan mnjdi pmbenci antra 1 sma lain srta ‘btu api’..wlupun anda dberi hak utk mmbri pndpt msing2 dlm ruang ini..
    Bhasa mncrminkn bngsa..
    Sekian..maaf jika tslh dan tksar bhsa..

    3

    0
  31. melati says:

    Bila plak org , panggil dia Kafir…? org cuma panggil Kimak jer…..hmmmm

    0

    0
  32. aminah says:

    mudahan2 fathia dimurahkan rezeki dan senantiasa percaya rezeki tu dah aturkan oleh nya…

    5

    0
  33. Mohdyusof says:

    Islam tu indah dan penuh beradab tp manusia berbedza2 ada gemuk,kurus cantik dan sebagainya itu tuk mengharungi hidup diatas bumi ni…percaya lah rezeki tu ada dimana2…moga fathia menjadi anak yg baik tuk keluarga dan selalu dilindungi Allah …

    5

    0
  34. Anonymous says:

    Fair comment tak boleh disaman. Ini respon yg ugut netizen lain kak ya boleh saman.

    Cuma nak bagitau chuolls, dari bigo, kepada buat lawak nigga (nigger) yang mana sangat racist (tak tahu word nigga tu racist macam kita gelar org keling), lambat ke set tak tahu Malaysia guna term PM instead of President (deleted later), dan macam macam lagi masalah kak ya

    Elok kak ya lantik Puvlic Relation Office handle or tapi status soc med dia. Pasal dia nak bertudung penuh ke tak itu terpulang dia dengan Tuhan tapi pasal komen2 di atas tu rasa malu la dgn bdk kecik, artis sebagai influencer behaviour begini.

    Malangnya kat dunia ni manusia ramainya suka kebaikan dan anti org yg tak tahu bawa diri. Fikir-fikirkan. Cuba duduk diam sebulan dua fokus diri dan elak guna socmed sebab ada habit cakap benda tak sepatutnya.

    Hormat diri sendiri supaya orang lain hormat balik dgb mudah

    0

    0
  35. nyonya says:

    Nampakkan… biasanya org2x mcm nh yg sokong pembangkang… mudah terpedaya dan tak pandai buat homework. terima bulat2x apa yang didengar dan dibaca.

    3

    0
    • Anonymous says:

      Dira abu zahar ke ni? hai kesian you dira .. masalah dia takde kena mengena dengan parti politik. Tolong jangan cemarkan page ni dengan macaaaiii

      2

      3
  36. Anonymous says:

    Nanti dia post something kutuk najib dan government. Surely ramai sokong dan puji dia melangit balik nanti mempertahankan hak rakyat. Korang tengok je la tak lama lagi.

    4

    0
  37. Anonymous says:

    Puak umnogok kena kutuk kafir pun relax je…. Org benci fathia sbb dia fake sgt. Kalau kau tak mahu kena kecam kurangkan main socmed dan pegi jumpa pakar or doktor sbb mmg mmg fathia ni nmpk sgt ada something wrong.

    0

    0
  38. Sai don says:

    Sentap pulak…takyah lah…everyone have right to say whatever they want…so DO YOU RIGHT…SO TAKE IT EASY..IF U CANT HANDLE IT THEN DOK DIAM2….
    Sekarang dah boleh buka club BENGONG…ahli..iqram…anjoli..AA…

    2

    0
  39. Intai2 says:

    Sendiri yg mntk kena kecam…attitude ke laut. Dh bertudung g pist gmbr yg x bertudung wat pe….kalo x de benda psl karier utk share x yah lh post gmbr2 mengarut tu…

    1

    1
  40. suraya says:

    Fathia seorang wanita yg cantik dan berpelajaran moga cantik gak dimata2 manusia yang umpama hakim ….moga diberi kesehatan, keberkatan dan rezeki dgn berbagai bagai…percayalahTuhan tu adil tuk menghukum hambanya…

    3

    0

Leave a Reply to Anonymous - Cancel

Optional