Written by Bella | January 19th, 2018

Pihak JAKIM menerusi pegawai serta pakar LGBT, Dr Izwan Yusof dengan tegasnya menafikan dakwaan Papagomo yang mengatakan pihak mereka mengesahkan jantina Nur Sajat sebagai lelaki.  Ketika ini, JAKIM masih lagi menjalankan beberapa proses untuk mengenalpasti identiti Sajat secara rasmi.

Proses itu dijalankan atas persetujuan bersama dengan tuan empunya badan dan perlu disahkan oleh Pakar Kajian Syariah sebelum mengumumkan keputusan jantina Sajat.

Proses ini akan mengambil masa panjang kerana ia melibatkan banyak pihak. Dijangkakan dalam tempoh sebulan paling minimum.

 

Terdahulu, Papagomo menerusi satu rakaman video mendakwa beliau mendapat penggilan telefon dari pihak JAKIM yang mengatakan bahawa Sajat seorang lelaki.

Malah, pihak JAKIM dikatakan tidak mahu mendedahkan perkara tersebut kerana diminta oleh Sajat yang malu untuk mengakui jantina sebenarnya itu.

Papagomo memberitahu beliau turut mempunyai salinan kad pengenalan Sajat yang membuktikan dirinya seorang lelaki.

Sumber Berita : mStar Online

104 responses to JAKIM Nafi Sahkan Nur Sajat Sebagai Lelaki

  1. minah jambu say NO to drugs says:

    semoga di lindungi Allah selalu..

    8

    0
    • Miss Unibes says:

      Malu mengakui jantina sebenar? Saya tak redho.

      8

      4
      • Anonymous says:

        Aduii da mcm penting sngt la pulak nak sahkan identiti- si abang ni. Pelik tul Ali ngn rakyat mesia ni. Lantak la die la lelaki ke perempuan. Da bnyak bukti merujuk pd identity sebenar die. Die pun pnah mengaku. Siap rakam n tayang kat utube lagi.

        Pada aku yang penting sekarang kena kukuhkan institutisi pendidikan dgn pendidika agama’ secara total. Yang belum terpesong ni yang Kita kn jaga. Smbil tu yang da terpesong ni Kita tarik pelan2. Risau aku tengok. Fenomena lgbt Makin menular tp pihak berwajib Tak buat apa2 utk lindungi generasi seterusnya. Yang di sibukkan nak sahkan identiti-abg ni. Bukn die sorang transgender dlm mesia ni. Kau buat mcm ni, die bangga sbb jd perhatian seluruh rakyat mesia. Itu yg die suka. Kau bg popularity percuma Kat die. Kau buat generasi muda kenal dia, Dan xmustahil ikut langkah die. Dalam Masa yang sama, generasi muda x dididik mngenai haramnya lgbt. Bukn setakat Haram, kesan buruk die pd masyarakat dn keturunan.

        Xyah sibuk psal ‘abang ni!! Pendidikan! Pendidikan yg patut kau perkasakan. Kalau Tak, Makin ramai la generasi mcm ‘abang ni’ akan wujud

        3

        4
        • Anonymous says:

          Kalau dia “perempuan tulen” pon, tkdenya nak buat video bukan2 macam dia buat… Perempuan betul mana ada buat camtu, terutamanya bab tunjuk darah haid kat umum, malu dikkkk

          16

          0
        • PENGIKUT NABI MUHAMMAD says:

          TAK PENTING KAU CAKAP. KAU LUPA KE APA ALLAH DAH BALAS KAT KAUM NABI LUT

          3

          0
      • Anonymous says:

        Susah sgt ke Jakim nak sah kan jantina…
        Pergi Jabatan Pendaftaran sane tu.
        Sebulan nk check telor2?….adoi la.

        39

        0
        • Maslinda says:

          Agree…And what does her birth certificate says about her gender? One month to determine gender? C’mon…

          40

          1
        • Anonymous says:

          ni lawak…

          8

          1
        • Cili says:

          Macam ni lah akak2 bawang ye. Kalau pun dia khunza ada 2 alat kelamin sejak lahir tapi kad pengenalan ko asal nya..LELAKI. So maknanya…Sajat lebih kepada kelakian lah drp kewanitaan sejak dilahirkan!
          Common sense what?

          15

          2
        • Real common sense says:

          No, it’s not common sense… if you are khunsa most probably the doctor will ask the parents to determine preference… for sure at that time they didn’t consult an expert. Firstly, ada ke gender expert kat Malaysia 30 years ago? and do you think orang kampung will think to consult an expert? especially with Malaysian attitude regarding this taboo subject most probably everyone involved ambit jalan senang and nak tutup malu just pick a gender they like. It’s hard to determine real gender when you are still a baby. Besides physical, there’s chemical and psychological factors that you can’t determine when you are a baby. So apa kata we withhold judgement for now?

          16

          5
        • Anonymous says:

          “It’s hard to determine real gender when you are still a baby”???
          Hoi..takkan pisang dan apom tak boleh beza? Apalah punya hujah. Tak logik! Lain la mak bapak dia buta! Nak backup pun agak2 la…

          6

          10
        • Anonymous says:

          Sorry to those siding with Sajat or shaming Sajat.

          I think in one of Sajat’s tight fitting dress i saw the shape of men’s sex organ.

          Nevertheless, walaupun ada organ seks lelaki, khunsa boleh pada masa yg sama ada organ seks perempuan.

          Maka nantikan jawapan JAKIM. Susah ke nak tunggu, kata Jakim dalam sebulan kan?

          So no point berbalah berbahas.

          6

          3
        • Papagomol says:

          dilahirkn lembut xsalah..yang salah gi tukar jantina..gi buang ape yang tuhan dah anugerahkan..pakai pompuan tergedik-gedik kalah pompuan.

          15

          0
        • Saper2 je la says:

          Kan….pelik2 Jakim ni…sesuatu plk nk menjaga hati si sajat tu ke hape?

          10

          0
        • Anonymous says:

          Apa punya bodoh @real common sense. Kemaluan takkan tumbuh bila seseorang tu membesar. Tak kira yg normal je atau khunsa, sejak baby lagi dah ada. Jgn buat lawak tetiba kote mengecut tapi tumbuh pookie secara tiba2!

          6

          0
        • Real common sense says:

          Cuba baca my comment betul2. Khunsa ada dua jantina. Sometime one genital is hidden while the other is not. Doesn’t mean the hidden one is not more important. It could be you have a fully functioning rahim but is hidden. And it takes more than physical to determine your gender… there’s also hormone (chemical) and psychological factors. The world is not black and white. Cuba buka minda sikit. And does it really hurt you to wait for confirmation from expert? Daripada dosa buat fitnah it doesn’t cost you a thing to wait for result from expert. And please jaga adab budi bahasa sikit. Ini tak, nak tunjuk alim tapi carut sana sini.

          12

          0
      • T says:

        Persoalanya sekarang ni kalau sah sajat ni lelaki apa tindakan yg akn dibuat kt dia? Kalau hbs cmtu je mmg xpatut la sb kes jd cmni skali
        Yg penting sebenarnye kena cegah golongan maknyah ni tengok dr sekolah pon dh mula ramai golongan lelaki yg lembut2 ala2 suka melatah opocot bagai

        15

        0
        • pak lan says:

          lembut x kisah kak tie oooiii…tapi jangan propa dan cakap ko pompuan. byk lelaki2 lembut tapi diaorg masih berpakaian mcm lelaki2 biasa, x ubah apa2…tu je. org2 pun paham…

          20

          0
        • Gia says:

          Kan..kalau dia khunza pun aku x kesah. Perangai dia tu yg membuatkan org menyampah. Dengan gedik nya..dengan riak nya…rakyat Malaysia meluat dah dgn ko. Tolong tag nama dia suruh dia baca komen aku. Majoriti dah menyampah!

          12

          0
      • Anonymous says:

        jakim pun diperbodohkan oleh sajat ni. kesian pak2 lebai tu semua. pergi check ic dia je lah…

        11

        3
        • Anonymous says:

          Dia boleh buat plastik surgeri utk menyerupai perempuan, boleh injek hormon, tapi dna profile tetap dpt tunjuk dia jantan. Rahim pun tak ada. Kalau dia bukan perempuan, dia boleh tipu diri sendiri & netizen, tapi dia tak boleh nak tipu PENCIPTA dia. Dia tak takut Allah murka?

          24

          0
        • Anonymous says:

          Kerana dia si Sajat ni semua gang2 lembut kena tempias. Member aku lembut kt opis ni, solat 5 waktu, kerja bagus, pakai cam lelaki, xda bf ..org2 mcm tu pun terkait sama. Kerana nila setitik!

          15

          0
        • makcik.brilliant says:

          Jakim bukan bodoh tapi sebaliknya berhemah. Nanti kang geng pencinta LBGT dan pencinta hak asasi manusia yg kata “agama adalah getaran” bash Jakim berjemaah kat international media. Berapa kerat netizen Malaysia yang proficient English nak defend Jakim. Walaowei!

          Ada satu video Sajat pakai tight and short dress nampak anu dia bonjol sikit. Tapi geng LBGT boleh bidas kata anu dan kemaluan wanita BOLEH wujud sekali. Obviously Jakim akan demand bukti. Tapi x perlu la Jakim bagitau stages of investigation.

          Korang ingat Jakim tak tahu ke ada scanner scan rahim, ada ujian DNA (tentukan jantina based on chromosome), pakar hormon, pakar psimologi, pakar psikiatri bagai kat Malaysia ni?

          Adoi ai. Netizen oh netizen makcik bawang

          10

          0
    • Xx or xy says:

      xx or xy aje ….

      1

      0
    • gedikssss says:

      Kalau Mat Minah tu tak gedik over gedik gedik …..org pun tak peduli …..ni dah dok terover ….org pun meluat

      0

      0
  2. minah jambu say NO to drugs says:

    babtu biar jakim yg tentu kan n jawab jantina sajat n orang2 jangan nak pandai2 cakap itu ini huh !

    4

    6
    • mmmm says:

      tak payah. kad pengenalan kita bawah gambar kan ada… jantina. jpn takkan senang2 kasi tukar jantina.

      8

      0
      • mizi says:

        setuju… surat beranak dan ic ko lelaki. knp skrg bikin2 kecoh?
        ikut apa yg mak bapak ko daftar lepas ko beranak kt msia ni la.
        itu azali ko sejak ko lahir….

        10

        0
        • hentikan cerita bodoh ni says:

          kalau lebih kpd pompuan…knp daftar anak atas jantina… lelaki? pikir tu sudah.

          1

          3
        • Anonymous says:

          Benda senang je kak. Kad pengenalan lelaki..so lelaki lah! Suara pun lelaki. Halkum dan kote boleh buang. Kulit dan tetek boleh mkn hormon. Apa yg susah sgt???

          1

          0
        • Cikgu Jeff says:

          Lepas ni makin ramai la yg mengaku khunsa padahal lahir ..satu batang peluru dua!

          5

          0
        • say no to sajat says:

          aku pun meluat dgn geng2 lgbt dan geng laki nk jd pmpn ni.lagi2 sajat geng transgender ni..tp kan,kalau la dia betul2 khunsa mcm mana eh? sbb kita mmg xpernah tgh kemaluan dia.ada 1 ke 2..dulu2 mak dia declare lelaki sbb nak tutup malu.dress up anak dia sbg lelaki.sbb masa baby,kecenderungan tu belum ada lg.bila dh besar baru wujud kecenderungan tu,tiba2 die cenderung ke arah perempuan pulak..maka jadilah mcm ni.ic pun tulis laki.kawan masa kecik pun ckp laki..agaknya logik ke apa yg aku terfikir ni eh?

          0

          0
      • Saper2 je la says:

        Kan….pelik2 Jakim ni…sesuatu plk nk menjaga hati si sajat tu ke hape?

        2

        1
  3. Anonymous says:

    Susah jgk ekk nk tentukan jantina sajat ni.. Ambik masa sebulan tu.. Semoga dipermudahkan urusan.. Ermm

    2

    2
  4. Boikot pondan tu says:

    Jakim tkut agknya ,nk sah kn pn xtau cra ye?klu pondan tu xnk ubh dan kmbali ke pngkal jln..report kt mne2 pn x gne.

    11

    2
  5. Ami says:

    Sah bertelur. Kalau tak, pehal malu?

    9

    1
  6. Wateverr says:

    Ntah nya susah sgt ke nak tentukan? Jgn sebulan lepas ni jakim senyap terus sudahh. Jgn sebab duit hilang integriti..nnt org dah x pecaya baru tau

    15

    2
  7. Fd says:

    Dalam kes Ni, klu result tu nanti mengatakan sajat tu perempuan, habis la jakim!orang da x percaya. Sebab skli pandang pon kite da tahu sajat tu jantan! Good luck jakim

    29

    0
  8. Tak mau geng kunyit says:

    JAKIM VS SAJAT sapa menang, hantar jer sajat tu ker gynaecology doctor ( GOVT HOSPITAL) x perlu tunggu sebulan / setahun

    24

    0
    • Minah ke do says:

      Yup..setuju..kalo betul die pmpn msti ade rahim kn?alaa..ic pn org leh cekla..lg 1 kn,kalo btul sajat ni lahir sbg pmpn,sohla die atau mak die wt sumpah laknat,xboleh ke? #sekadarbertanya

      9

      0
      • Anonymous says:

        Dia boleh kata buang rahim ….dia buat petpet n dada palsu ….so rasanya DNA saja boleh determine jantina beliau …

        3

        0
  9. daon kesom says:

    Payah beno nak tengok. Meh sini selak sikit kain tu. Jgn sebab disogok duit, ayam dgn itik tak leh beza.

    16

    0
  10. Anonymous says:

    Htr ke pakar kesihatan habis citer.

    8

    0
  11. Anonymous says:

    Berapa juta Sajat ni rasuah pegawai JAKIM tu utk sembunyikan jantina dia??? Huhuhu… typical pegawai kerajaan di Malaysia. Berdolak dalik bila duit depan mata. Apa susah nak sahkan jantina dia tu? Selak je kain dia. Kalau terbelah, betina. Kalau bertelur, jantan.

    15

    0
  12. anti sgt dgn sajat pundan says:

    pegi hantar sajat ke hospital kerajaaan xpayah tunggu sebulan pun..buka jer seluar pun mau tunggu sebulan ker?? keje senang pun mau jd sengaja di susahkan

    10

    0
  13. Anonymous says:

    kenapa lama sangat sampai sebulan? alahaii sajat. Mengaku jela kalau lelaki. Da mengaku nanti netizen mesti senyap punya.. Selagi tak mengaku, selagi tu la semua org ckp pasal ni

    7

    0
  14. bukan kawan papagomo says:

    sajad keluar negara tak kan la tak menggunakan kad pengenalan dan pasport.. kat situ mesti ada mention lelaki ke perempuan.

    14

    0
  15. Sick ppl says:

    Apa la org melayu ni sibuk sgt nk tau jantan ke betina. Byk lg bende yg lebih penting utk diambik tahu. Pada jakim, what can u possibly do to stop lgbt? Ur ppl dah byk screw up the religion sampai ugama kita ni nmpk mcm bodoh sgt. Pi belaja la ugama balik, jgn asyik nk jatuhkan maruah org. Itu dosa. Lantak la nk jd pondan ke apa. Bukan kita menyokong. Itu antara dia dgn Allah. Yg penting doa kan yg terbaik. Nk buat cegah maksiat, byk juga org buat maksiat. Penyamun2 taraf atasan lagi hina di sisi agama, itu tak berani pulak nk tegakkan islam sbb takut periuk nasi jd kerak. Riba berleluasa, tkda pulak jakim sibuk malah bg approval lg kot. Riba tu lg dosa besar tau, Allah dan rasul isytihar perang dgn kita. Ini sibuk psal nk tgk celah kangkang org.

    2

    0
  16. vroommm says:

    kan bagus mcm ni.. berbincang secara damai.. lepas ni kepada siapa2 nk masuk ratu mak nyah/pondan, in case kalau diserbu, pls mngaku khunsa semua.. anda pasti akan terlepas drpd ditahan.. yg si lawyer siti kassim pun x yah susah2 dtg jaga event tu dh..

    3

    0
  17. melati says:

    “Tak kira lah Jantan @ Betina ” MOTIF : Sajat ni katergori OKU…. Redha jer lah awak tu OKU (Khunsa)..!! jadi tk payah lah sibuk2 nk pilih Jantan @ Tino.??? saya yg kurang Agama pun saya tahu ” Kalau dua Alam terima jer lah seadanya” jgn lah kita memandai2 buat keputusan sendiri..anggap lah diri kita OKU yg ader Harta…. , Sebelom Fathia Latiff Bersuara baik ko dok diam2…!!! wakakkaakakaaa

    2

    0
  18. Anonymous says:

    sebulan??? tak perlu kaji syariah bagai sis. kalau original lelaki kad pengenalan…disitu la jawapannya.

    2

    0
  19. alip sokri says:

    hahaha kes sajat dh jdi isu negara…kesian

    2

    1
  20. Kaler warna says:

    Kan sajat kata dia khunsa. Kena la check doctor. Igt senang ke check medically? Korang pernah tgk genital hermaphrodite? Tak sabar betul netizen, biar lah JAKIM sah kan dulu. Unless dah keluar keputusan tp jakim yg tolong sorokkan, baru la Kita ramai2 mengamuk.

    13

    0
    • Anonymous says:

      eh eh…siapa pun boleh mengaku la. I pepet i cantik..bersih…kalau ko tengok mesti mengidam. so???

      3

      0
      • Kaler warna says:

        Sebab sesiapa pun boleh mengaku la JAKIM kena sah kan. Nak harap kan kau check, setakat bawah tu je reti jaga, tp integriti, perangai dan mulut ke longkang, baik tak payah.

        2

        0
      • Kaler warna says:

        Sebab sesiapa pun boleh mengaku la JAKIM kena sah kan pakai result medical. Nak harap kan kau check, setakat bawah tu je reti jaga, tp integriti, perangai dan mulut ke longkang, baik tak payah.

        1

        0
    • Anonymous says:

      kad pengenalan dia lelaki.
      ikut tu je…knp susah sangat?
      org marah sebab tu la…

      3

      0
    • Sumandak says:

      Setuju.. 1 bulan tu Masa utk check everything.. klu 2 alat kelamin kena tentukan Mana yg berfungsi.. Ada rahim ka tidak.. betul ka tidak dia Ada haid macam dia dakwa Ari tu..yg siap tunjuk darah haid.. eww… kalau Ada 2 alat kelamin tapi fungsi rahim x da tu bukan perempuan.. tu kena isytihar lelaki..atau terus declare as khunsa.. tapi khunsa boleh ke kawin?

      1

      0
  21. Anonymous says:

    bab khunsa ni,kena teliti,salah seorang sepupu aku dulu khunsa,ada lelaki punya alat,kemudian kat bawah buahnya ada lobang wanita punya pula,walaupun dia cenderung pada kelakuan lelaki dan ada alat kelamin lelaki yang berfungsi, dia juga ada alat kelamin wanita dan rahim sekali.Ketika lahir memang tak nampak perkara tu,sebab yg pasti selalunya ibu bapa hanya memandang alat kelamin,jika nampak ada lelaki punya,maka ibu bapa atau doktor sendiri akan kata lelaki,daftar lah surat beranak lelaki tanpa pemerhatian lanjut,alat kelamin wanita yang tersembunyi.Dan perkhara khunsa yang mempunyai dua alat kelamin ni bukan boleh di buat mainan,ada hukum hakamnya.

    17

    0
    • Anonymous says:

      Yes betul statement you.

      Bab khunsa ni maknanya ada alat kelamin lelaki dan ada pula alamat kelamin wanita. Dah besar baru doktor assess balik mana alamat kelamin yg berfungsi, kecenderungan sifat dan seksualiti versus minat, tgk tubuh badan dan keserasian nak memilih jantina dan buang organ lelaki atau just biarkan sahaja status khunsa tu.

      Sebab khunsa ada anu dan ada alat kelamin dan kdang2 ada rahim.

      Hukum hakam tentang org khunsa dgn dua alat kelamin berbeza samaada dari segi ibadah, undang2 mengenai bolehkah kahwin dan tatacara pergaulan dan hidup.

      JAKIM kena berhemah la juga tak nampak macam nak bash Sajat supaya pencinta LBGT dan follower Sajat tak marah smpai diheret isu masyarakat kita ke socmed international, supaya x de media barat x kata Malaysia anti LBGT lagi kejam

      Kalau kata ada medical report dan lain2 saksi yg boleh membuktikan Sajat bukan khunsa, dan ada alat kelamin lelaki sahaja. Of course Jakim akan kata Sajat Lelaki. Pendek je paham2 la sendiri. Tak perlu nak aib atau bash. Dia menipu masyarakat janhan kecam. Reverse psychology kata dia akan malu dan guilty sendiri.

      Lagi satu mengata2 orang ni takut. One day kita ada anak sendiri. Takut Tuhan uji kita, adakah kitq mampu hadapi seperti famili Sajat. Dengan adik dia panggil Sajat abnag saya…abang saya..

      Faham ke tak faham? Huhu

      3

      0
  22. Anonymous says:

    Kalau khunsa dari baby…mesti doctor tanya ibu bapa nak anak laki atau perempuan…. Takkan la nak bg baby tu membesar Ada 2 kemaluan….sajat tu Time nangis coz kena marah ds aliff syukri… Kuar suara jantan…. Muka pun kalu tak mekap cam jantan…. Sememangnya….ciptaan tuhan kau tak boleh ubah walau kau mampu sekalipun… Coz Ada beza laki Dan perempuan…. Mati esok nak org sembahyg cara jenazah laki atau perempuan? Kembalilah ke pangkal jalan… Redha Dan berlapang Dada la sajat atas ketentuan Jantina Kau…

    7

    0
    • Anonymous says:

      Salah Anon.

      Kalau khunsa sejak lahir, zaman sekarang doktor suruh tunggu anak tu besar sikit. Dan tengok kecenderungan dan gaya dia ke keperempuanan main anak patung, jalan lemah lembut, atau kelelakian seperti lasak suara jantan. Juga tengok fungsi alat kelamin mana yg lebih function dan hormon mana yg lebih.

      Pembedahan buang alat kelamin hanya dilakukan bila anak.dah besar. Sebab doktor akan takut tersilap potong buang kejantanan rupanya bila dah besar jantan. Tak ke aniaya si khunsa tu.

      Hukum hakam juga dah nyatakan pasal bolehkah khunsa berkahwin atau tidak.

      Read up folks.

      7

      0
  23. Anonymous says:

    pening la aku..

    2

    0
  24. pening says:

    dah kad pengenalan lelaki..lelaki lah. ikut tu je lah….apa yg kecoh2.

    5

    0
  25. nyah juga says:

    Jakim pun kena game sama Sajat. Dah Jabatan Penaftaran Negara …surat beranak lelaki…kad pengenalan lelaki. Nak apa lagi???

    6

    0
  26. Anonymous says:

    Lawak negara.

    1

    0
  27. Alia says:

    Jantan ka pompuan ka …tanggung lah….jakim kalau tidak adil pun tanggung lah …..jgn main2 dgn hukum .tuhan akan laknat

    2

    0
  28. FIQ says:

    BODOH PUNYA STATEMENT.
    SENGAJA NAK BUAT RAKYAT MALAYSIA GERAM DAN BERTEKA TEKI.
    KALAU JANTAN CAKAP JER JANTAN.
    KALAU BETINA CAKAP JER BETINA.

    BAGI JAWAPAN YANG JELAS SUPAYA SEMUA KEKUSUTAN DAN PERSOALAN TERJAWAB.

    5

    0
  29. Anonymous says:

    Ok lah JAKIM kami tunggu sebulan ye. Sebulan je tau. Jgn pas tu senyap je umpama angin lalu.

    2

    0
  30. Mata mata says:

    X abis2 aibkan org. cukup2 la tu. Berdosa tau. Sajat laki ke perempuan tu antara dia ngan Allah. Kalau betul la dia khunsa jatuh dosa tau org yg memfitnah. Lagipun khunsa ni sifat sebenarnya leh tau bila budak tu dah besar.

    1

    4
    • Anonymous says:

      Memang bila makin besar makin tau,tapi orang khunsa tak boleh pilih jantina sendiri. Kena ikut fizikal mana yang lebih ketara. Kalau dah badan besar macam lelaki,suara pun garau gila. Kena jadi lelaki la. Kau nak jadi lelaki lembut pun takde hal as long as tak menentang hukum syarak.

      1

      0
  31. hamba Allah says:

    Kdg2 pelik dgn segelintir org yg sibuk sgt nk msuk cmpur hal orang. biarla jakim @ org yg ahli ada kepakaran dalam bdg masing2 buat keje dorg. kita ni perbetul balik niat kita. betul ke niat kita ni baik? kalau betul betul ke dengan caranya. jangan halalkan niat kita smpai kita sendiri xjaga adab bahasa kita. ingat kita pun ada aib yg nak Allah tutup. kita pn akan dtnya tntg amalan kita sndr di akhirat kelak. jaga anak cucu keluarga kita dulu dr sibuk sgt beria nak jaga tepi kain orang. kan bagus kalau kita sedar yg dosa kita lagi banyak dr org lain brula kita xd masa sgt nk sibuk hal org.

    0

    6
    • Anonymous says:

      Sajat dah terover. Skrg ni rakyat dah marah dan meluat. Ko phm tak?

      3

      0
    • anon says:

      sebagai HAMBA ALLAH wajib menegur kalau perkara itu terang2 menyalahi hukum agama? bala dia bukan kat dia sorang semua umat dalm muka bumi ni ..jadi harap PIHAK BERWAJIB JAKIM BUAT KERJA DGN BETUL ..!
      ambik tahu hal orang semata mahu menjatuhkan dengan ambik tahu hal orang sebab agama itu berbeza. Kalau sajat tu rasa malu ..tolong lah jgn nak showoff dengan perkara2 yg memualkan

      1

      0
  32. Si Lembut Pakai Jeans says:

    Ikut IC ko lah. Ikut Jakim buat apa?
    Undang2 Malaysia kot. Padan muka si Sajat..dah la tu…dengar suara ko pun tahu ko tu pondan! Garau! Eee..makin menyampah aku dgn ko ni lahhhhh!!

    5

    0
  33. Anonymous says:

    Jakim, please do your homework. Ada bnyk documentary dlm youtube temuramah sajat. N dia mengaku dia lelaki. Tolong buat homework. Kalau bnda yg terang lg bersuluh ni u x boleh handle….i guess rakyat malaysia kene question bnyk perkara yg diluluskan oleh jakim.

    4

    0
  34. Anonymous says:

    Dlm Youtube waktu baru2 nk naik Sajat ni ngaku maknyah. Jakim pun 2×5 lawak..

    3

    0
  35. Anonymous says:

    Jangan show off sangat…lebih baik keep low profile sbb bila ada masalah nanti, tak lah kekok sangat….sudah banyak contoh dah, bila kahwin bukan main grand lagi sampai live video, tak sampai 3 tahun, bercerai…..tak payah nak tunjuk tunjuk….itulah masalah artis ni, suka menunjuk nunjuk…bila ada masalah, baru nak melenting….keep it low…

    0

    1
  36. Anonymous says:

    JAKIM mungkin tak nak malukan Sajad…tu yg ambik masa lama nak announce. Walaupun x suka cara papagomo ni tapi betul jugak apa yg dia cakap tu. Kalau dah sampai menipu orang pasal jantina ni dah melampau. Teerutama apa bila dia sebok show off relationship dgn coach yin tu dan perasan perempuan. Sampai kan anak dia sebok nak nenen dari dia. Melampau… Sangat melampau…

    2

    0
  37. Anonymous says:

    Kad pengenalan hanya sandiwara? Kad pengenalan kurang kuasa?

    1

    0
  38. Anonymous says:

    Sian Remy walau dah berbelas tahun berlakon mcm2 watak dan menang mcm2 award plakon terbaik bru skang dia merasa nikmat glamour jd viral di YouTube. Dulu sindir2 Fattah ni kena selepuk kt muka sendiri dia plak yg over excited kan? Itulah adat dunia, mengutuk org pandai tp bila kita yg buat eh tu kan marketing strategi. Sedih la bro!

    2

    0
  39. Leha says:

    Klu betol kenyataan JAKIM xnak dedahkan jantina sajat sbb sajat malu dgn jantinanye…mmg aku hilang respect kat JAKIM…tak guna duduk kat jabatan agama tu…mempunyai tanggungjawab yg cukup besar dlm agama…tp dlm masa yg sama melindungi dosa dpn mata…jatuh ke aib klu JAKIM umum kan jantina sebenar sajat? Hina sgt ke dilahirkan sebagai LELAKI ?Apa tindakan JAKIM dlm membanteras pondan2 ni? Makin ramai dan makin berani pondan2 ni…sedarkanlah mereka2 ni agar kembali pada asal…

    5

    0
  40. Badrul says:

    Sdh la xyah nk gaduh isu sajat..hahahahah..pendek cerita ko ada duit apa ape pun blh settle tepi….xyah tgu sebulan kalau btul nk sahkn…Comeee onnnn hahahahahha
    Melesia maaaaaa..mcm xfaham plk semua

    0

    0
  41. Geli says:

    Kalau Jakim kat dia perempuan pun aku tak caya …..sebab fitrah perempuan tak macam Sajat . Perempuan gedik la mcm mana pun …tak akan buat benda benda macam tunjuk ketiak …tunjuk darah haid ….suruh org tengok pepet dia pakai seluar ketat … Dll … Suara kau n rangka badan kau tu dah tau bukan perempuan tulin .

    1

    0
  42. Vanida says:

    JAKIM wont tell you. Entah entah dah sign confidentiality agreement yang diorang tak boleh nak kasi tahu – kau ingat senang je ke nak hebah benda benda ni. Kalau JAKIM kena saman kang niaya je.

    Saja je cakap 30 hari baru kasi tahu. Maybe diorang kasi Sajat 30 hari untuk go low profile and keep the kesundalan down sikit.

    0

    0
  43. haha says:

    tak kisahla papagomo ni nak mara ke apa, yang penting, hoi rakam video tu telepon melintang! bukan menegak!

    0

    0
  44. hamba Allah says:

    interview seblam sajat terkenal

    0

    0
  45. wekkkkkkk says:

    ini lelakilah. Dada bidang, muka keras. Kalau ada $, semua boleh di ubahsuai. Tapi ingat, kalau kamu ke Mekah suatu hari nnti, kamu x boleh menipu Allah s.w.t ., kalau pepet palsu ke, apa ke, nnti masa mati pun tau jugk. Msa nk menguburkan nnti, maka akan di sebut berbinti ke berbin kepada emak atau bapak, itu je.

    Kalau dia nk kawen, hrp Jakim / pej agama lain tolong selidik dgn betul. Jgn ada pernikahan antara kaum sejenis di Tanah Airku Tumpahnya Darah Ku ini. Nnti akan menular ke kepada golongan LGBT.

    0

    0
  46. Noone says:

    Astaghfirullahalazim

    Melalui komen2 dalam ni, boleh nampak bagaimana majoriti rakyat (Melayu?) Malaysia kurang bijak, dan begitu cepat menghukum… Tolong kaji dulu maksud khunsa, ciri-ciri biologi wanita dan lelaki (bukan saja yang boleh dilihat mata kasar), kemudian baru beri komen jika perlu.

    Apa yang tertera di IC/Mykad tak semestinya betul. Apa yang dilihat pada mata kasar tak semestinya terus menuju ke satu jawapan.

    Sabar lah sebulan. Tak rugi.

    2

    0
  47. Anonymous says:

    yg pasti papagomo u sudah membuka aib seseorg..xkisah la org yg u aib kn itu lelaki atau perempuan…yg pasti u pendosa sama..jgn terbuka aib u sndri papagomo…

    0

    0
  48. sitisajat says:

    smlm tertgk cite Ophilia, ada scene sajat tuh nampak sgt kau tu pakcik la sajat oi bkn makcik..halkum tsembul2 haa..smp bile ko nak hdp dlm denial?smp bile pakcik nak kami2 ni nasihat n kecam kau pakcik???haaaa pakcikkkkk?bertaubatlah pakcik..bukan bertahubuat!

    1

    0
  49. anonymous says:

    Sajat confirm laki… tapi memang dia dah potong alat kelamin dia. saya sendiri sudah tengok sebab pernah tidur dengan dia. terpulang kepada anda mahu percaya atau tidak.

    0

    0

Leave a Comment

Optional