Written by Bella | August 15th, 2018

Beberapa hari lalu, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Agama), YB Fuziah Salleh telah mencadangkan agar golongan LGBT menggunakan tanas orang kelainan upaya (OKU) ketika berada di tempat awam.  Walaubagaimanapun, saranan itu menimbulkan pelbagai reaksi daripada netizen.

Antara yang membantah sekeras-kerasnya saranan menteri itu ialah personaliti televisyen, Ras Adiba Radzi yang juga merupakan seorang OKU.

Sebagai Pengerusi dan Pengasas Persatuan OKU, Ras Adiba meluahkan segala rasa hati dan pandangannya berhubung isu tersebut menerusi satu surat terbuka yang dimuat naik di laman Facebook.

Cadangan Fuziah membuatkan golongan OKU  berang dan merasakan diri mereka tidak hormati. Sudahlah sebelum ini tandas OKU memang sering disalah gunakan oleh orang ramai. Beliau juga meminta agar pihak berkenaan membuat kajian terperinci terlebih dahulu sebelum membuat sebarang keputusan yang boleh memberi kesan kepada masyarakat.

Pada masa yang sama beliau juga menuntut agar Fauziah membuat permohonaN maaf terhadap semua golongan OKU di Malaysia kerana saranan tersebut.

Terdahulu, Fuziah ketika ditemui pihak media berkata, golongan transgender mungkin buat masa ini boleh menggunakan tandas OKU di tempat awam sementara golongan itu diterima oleh masyarakat.

Sumber Berita : FACEBOOK RAS ADIBA RADZI

31 responses to Isu LGBT Guna Tandas OKU : Ras Adiba Radzi Bantah Saranan Menteri

  1. Cik_Melah says:

    Mengarut lebih menteri PH ni. Come on la, cari la satu solution yg lebih bijak, jangan ambil mudah. Kalau dah kau memang lelaki, kamu masuk toilet lelaki, kalau kau memang perempuan, kau masuk toilet perempuan. Apa hal pulak nak kacau toilet OKU? Otak letak kat mana.

    69

    0
    • Yana says:

      Kalau dah lahir sebagai laki, masuk je la tandas laki.. acah2 nak hak pulak lepas dah tukar kemaluan kau.. Kau tukar kemaluan kau jadi perempuannye pon sebab nak tayang kat lelaki kan?? BODOH PUNYE LGBT.. yg sokong LGBT ni pon cacat mental jgk..

      44

      0
    • minah jambu say NO to drugs says:

      kenape nak pakai handycap toilet? itu toilet khas untok handycap kenape mesti nak pakai !!! bahlol semua orang2 ni gi lah huh ! gi lah male or female toilet !!

      3

      0
  2. nok gebuzzz says:

    btol….umpama menegakan benang yg basah,mcm nak beri sokongan pulak kat golongan ni….hakikatnyer kalau bapok/pondan pegi toilet lelaki…kalau pengkid g toilet pompuan!!

    34

    0
  3. LGBTbodoh says:

    Menyusahkan LGBT ni… Berubah dan bertaubat la… Nk sgt jd LGBT kn??Cmtu ko jgn masuk tandas langsung.. Tahann jeee laaa… Songsang la woiiii.. Haram!!!

    27

    0
    • Anonymous says:

      Entahnya. LGBT yg bingai, menteri2 plk yg kena bash. Kalau aku jd menteri pon aku pening nak jawab apa. Dr korg bash menteri2 tu, tlg buat surat terbuka, pakat2 hentam LGBT ni. Kasi ada otak sikit. Nak hentam menteri buat apa. LGBT tu puncanya.

      9

      7
      • Anonymous says:

        Yang mntk hak tu memg golongan LGBT,tp yang bagi cadangan x bijak ni si menteri. sebab tu laa org bash si menteri….fkir dulu sebelum tulis ye…

        6

        0
  4. rota rota says:

    aku rasa menteri tu x serius pun pasal isu tandas ni. dia lebih nak perli golongan lgbt je.

    4

    15
    • Anonymous says:

      Rasanya maksud dia lgbt ni oku. Agaknya la. Tp bila ckp mcm tu, mcm menghina oku plak. Sbb jd oku jauh lebih mulia dari jd lgbt

      9

      0
    • Anonymous says:

      x payahlh nak back up sngat smpai nk memperlihatkan kebodohan sendiri….dah si menteri keluar statement…ko bleh plak nk rasa2 ikut kepala sendiri.mcm lim guan eng jgk, kira hutang negara ikut kepala sendiri…hahahahah….

      1

      0
  5. alahaiii says:

    jangan layan sgt la apa yg dimintak LGBT ni……dulu xde isu pun sebab xde sape nak layan…skrg bukan main macam2 nak nyaaa..

    36

    0
    • Anonymous says:

      betul tu…lebih banyak kita bagi muka kat diaorg ni, makin naik lemak…selama ni diaorg elok je bebas merdeka hidup dalam malaysia…diaorg yg pilih nk jadi LGBT, kita plak sibuk2 nak pikir kat mana diaorg nk berak/kencing. Kalau dh tak tau nk masuk toilet mana, kau balik rumah masing2 laaa berak/kencing! Menteri ni pun cakap main sedap mulut je asal berjawab. Kesian laa kat golongan OKU, dah le kemudahan utk diaorg ni sikit, nk kongsi2 plak dgn makhluk LBGT ni.

      31

      0
      • Minah membawang says:

        Tau xpe..yg gatal nk tkr jntina wtpe..iktla jantina asal ko nk msk toilet pn..kalo takat spesis sajat safiey tu malu nk msk toilet laki sb ade tetek,yg ko g tyg kt ig tu xmalukn?so tygla kt dlm toilet tu..ni gedik nk msk toilet pmpn pejadahnye..kalo x tahan sgt nk kencing berak,g cri longkang ke sungai..xyh nk sshkn org len

        5

        0
  6. ilajondo says:

    pegi mampos la lgbt nie……

    17

    0
  7. mak limah says:

    bengong kan,,sian warga oku,,,yg glongan LGBT ni mmg myusahkan betul yg pondan tkut masuk tndas lelaki sbb nt kne rogol ..abis buatnye msuk oku ko ttbe bnafsu lak ngn oku tu cmne lak,,dh la glongn oku mmg tlah xberupaya x ke lg naya tu…

    12

    0
    • Anonymous says:

      mungkin sbb setengah tempat.. tandas oku bole di kongsi lelaki perempuan… jd utk pondan2 masuk tandas lelaki xnak.. nk msuk tandas pmpuan tak layak… masuk lah tandas oku
      tp kesian lah diorg… geli lah

      3

      0
    • Benci Benci says:

      Uishh..X boleh lh gi tandas OKU.. LGBT ni mostly pembawa virus hiv..dh lh OKU biasanya imun bdn X berapa nk kuat..kan X pasal2 terjangkit pulak..ehh jgn tambah beban lah..biar LGBT dia org terberak terkencing kat dlm seluar..baru padan muka dia xde pilihan..ikutkn nafsu sgt kann mmg xde tempat utk kau LGBT..mam**s situ,sape suruh X ikut apa yg Allah dh beri..ssh cari sendirilh..

      8

      0
  8. Anti-LGBT says:

    Kaum2 LGBT nie kalau dekat Indon … da lama kene tibai ngan Abg2 Polisi kat sana… Dieorg x bagie can ngan kaum2 nie… Kene hukum depan2 khalayak ramai .. tentu2 pastuh terus berubah jadi jantan tulin balik!

    9

    0
  9. sakit mata says:

    LGBT ni dia yang tak betul nak menyusahkan orang..sapa suh tukar hukum alam..sendiri yang bingai sebuk mtk hak..hei..OKU tu lebih berhak dari korang tau tak..OKU ni selalu kena diskriminasi ada pihak menteri nak ambik peduli? buat kemudahan pun lebih kurang je..ada kemudahan yang sempurna ni pulak ambik kesempatan..tgk sekarang bnyak benor stiker OKU kat keta..padahal tgk yg pandu keta tu elok je tak de cacat cela..tak tau la kan kut buta ke pekak ke bisu ke..

    4

    0
  10. cap rice says:

    jgn bagi muka pada golongan yg dilaknat ni…
    OKU golongan istimewa
    LGBT golongan dilaknat
    kan berbeza tu…

    16

    0
    • Kiki says:

      Komen paling win… I like… Sejak bila pulak Kita kena iktiraf LGBT? Please la… Media..netizen.. jgn bagi exposure banyak sangat sama drg Ni.. abang aku sejak lahir lembut..tapi x la jadi pondan.. siap kawin Dan Ada anak lagi..jadi imam sembahyang jemaah.. so..jadi LGBT bukan takdir Tuhan.. tapi tewas dek nafsu.. bongok..

      0

      0
  11. Anonymous says:

    Menteri PH bg kenyataan tak bertanggungjawab dan lepas tgn. Satu hal lah LGBT tu, but as menteri jgn bg statement yg menampakkan kebodohan diri..ppl read what you said as valid and legit. Lps ni jgn kata sy hanya jawab soalan wartawan..duh

    11

    0
  12. Gorges says:

    well as the mufti said …,before entering the toilet please check what you got in your lower department. ko ada bird nei nei ko gi toilet lelaki. Klu Ada bunga pek pek ko masuk toilet pompuan. TETAPI klu ko ada bird nei nei dan pakai Baju pompuan mcm mana ya? Nk senang cerita Aku ingat Ko masuk toilet lelaki. Tapi ko masuk toilet cubicle n tutup pints n Kencing kt toilet bowl. Klu ko guna pee pee bowl (whatever you call it) kat luar maka terkezut ler guys. Akibatnya guy sebelah yg guna pee pee bowl silap aim cos he sibuk Jeling2 at you to kompem wat you drag out from your dress. Kuang Kuang

    8

    0
    • Anonymous says:

      safiey illias dh potong bird tp dia tau masuk tandas lelaki…. si sajat pun dh potong tp claim nk msuk tandas pompuan jgk… aku cadang golongan ni bwk sendiri tandas bergerak..

      12

      0
  13. Tk says:

    12.50 From under your dress or out of your boxer.? No need second guess ….. it’s a bird …..

    1

    0
  14. Kak Mah says:

    Die kate die nak masyarakat “terima” die.. ehh.. die sendiri x boleh “terima” anu asal die, nak tuko2.. dah tuko nak suruh kite terima die.. amet2!

    11

    0
  15. Kak Kacang says:

    gi balik rumah je la kalau nak membuang, menyusahkan je!

    4

    0
  16. matahari says:

    pakai pampers je la. tak nyusahkan sesiapa. kan senang.

    2

    0
  17. Pakatan Haprak says:

    meluat dgn KERAjaan bodoh ni,hak LGBT gila babi dia punya besuara,janji hapus tol,turun minyak rm1.50, EPL percuma bila kau nak laksana wahai lahanat

    1

    0
  18. Nona says:

    Golongan pondan2 yg perasan mau guna tandas perempuan sila pegi mampos… Aish.. x redha aku aurat ditengok oleh ‘betina palsu’.. dekat saloon klu pondan yg gunting pun aku x mau.. aish.. sudah la banyak mulut.. kuat mencarut lagi.. uwweekkk..

    0

    0

Leave a Comment

Optional