Ibu Bapa Sajat Bersumpah Anaknya Seorang Khunsa – JAKIM

Ibu Bapa Sajat Bersumpah Anaknya Seorang Khunsa – JAKIM

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) akhirnya tampil membuat pendedahan mengenai isu identiti usahawan kosmetik, Nur Sajat Kamaruzzaman.

Sebelum ini, JAKIM membuat pendedahan proses pengesahan jantina Sajat mungkin mengambil masa lebih lama kerana terdapat pihak ketiga yang menghalang ujian perubatan dilakukan bagi mengesahkan jantinanya secara rasmi.

Advertisement

Sajat telah memberi reaksi bahawa dia telah memberitahu JAKIM jantinanya yang sebenar.

mStar Online melaporkan, Penolong Pengarah Kanan, Cawangan Sosial, Bahagian Pembangunan Keluarga Sosial dan Komuniti Jakim, Dr Mohd Izwan Md Yusof berkata,  JAKIMdimaklumkan bahawa identiti usahawan itu sebagai khunsa, iaitu seseorang yang mempunyai dua alat kelamin.

Ye betul, ibu bapa Sajat telah bersumpah bahawa Sajat adalah khunsa.

Bagaimanapun, pengesahan secara rasmi memerlukan ujian yang dibuat oleh pakar perubatan yang berautoriti.

Disebabkan itu, JAKIM meminta Sajat menjalankan ujian dengan pakar perubatan untuk memperjelaskan identitinya. Walaupun telah bersetuju, Sajat membatalkan ujian tersebut:

Sebenarnya, Jakim telah pun mengatur temujanji di antara pakar perubatan dengan pihak Sajat.

Namun di saat akhir Sajat tidak hadir atau membatalkan temujanji pemeriksaan pakar perubatan kerana didesak oleh pihak ketiga di pihak Sajat sendiri.

Nur Sajat yang pernah beberapa kali menyertai pertandingan ratu cantik transgender di Thailand itu bagaimanapun ketika dihubungi, enggan mendedahkan siapa ‘pihak ketiga’ yang dimaksudkan oleh JAKIM. – beautifulnara.com

 

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

60 Comments

  1. Anonymous

    February 17, 2018 at 5:38 pm

    Apa itu 2 kemaluan. Belalai di depan, telur di bwh, puki di belakng ke..ke..ke.lawak22222. Susah tu msa period.

  2. roro

    February 17, 2018 at 5:26 am

    Sikit2 sumpah. Dah la bila nak buat test tetiba cancel. Pikir2 kan lah akhirat. Kalau betul khunsa apasal tak mau pegi buat test. Kat dunia bolehla tipu, sok akhirt jawablah kat sana.

  3. Joyah Pok Pek

    February 17, 2018 at 3:39 am

    Maaf nak tnya..khunsa ni hanya di nilai dr terdpt 2 kemaluan je ke? X leh check ke dia da rahim ke tdk? Hormon dia lebih pda estrogen wanita ke tdk? Dtg period or not..kalau probability dia more to women like 70% to 30% maybe boleh terima..tp adakah semudah itu kita nak ckp dia laki ke premouan hnya sebab dia di lahirkan da dua kemaluan??? Sebelum pergi potong tu kencing kuar kot mana tu??? Yg laki ke perempuan???

    • Opah Labun

      February 19, 2018 at 3:14 pm

      Seperti yg kita tahu khunsa memiliki dua alat kelamin lelaki & wanita.bila bayi masih dlm kandungan ibu, alat kelamin yg trbentuk akan kelihatan penis dulu(bentuk batang),kemudian setelah beberapa mggu,bntuk btg itu akan memendek dan membentuk klitoris(kelentit), bagi bayi perempuan.seterusnya terus membentuk bahagian2 kemaluan yg lain.sama jgk utk bayi lelaki, scrotum(telur) akan membentuk kemudiannya.sbb tu scan kehamilan elok di buat waktu trimester akhir. Tp bayi khunsa ni, bentuk penisnya x hilang, malah bertambah pulak bentuk vagina disitu.kesian mmg kesian.bayi dan ibu bapanya tidak meminta utk dilahirkn khunsa.ketentuan Allah

      Setelah bayi lahir pihak hospital akan investigate bayi khunsa ni.of course doc akan scan utk tgk organ2 seks yg ade.kebanyakn kes2 khunsa ni mereka memiliki rahim seperti prmpuan dan memiliki penis juga.semasa scan tu la doc akan tgk organ seks yg mne lebih lengkap dan berfungsi.lgpon sblum bayi dibenarkn discharge nurse akan check bayi dh kencing or berak.diorg msti investigate dr mne air kencing tu kluar.test darah pn akan dilakukan tuk tentukan hormon ape yg lebih dominan.bknnye pihak hosp suka2 suh mak bapak tentukan jantina anak sndiri.urusan jantina ni pakar yg investigate dan buat keputusan mengikut bukti dan logik ilmu perubatan.dah tentulah klu bayi lelaki lebih pd hormon testosteron yg akan membentuk dirinya jd sifat2 lelaki dan prmpuan lebih pd estrogen progestron yg akan membentuk dirinya jd wanita.lgpun nk daftar surat beranak kne tulis lelaki atau perempuan je.x kn nk tulis khunsa plak kt surat beranak.jd keputusan yg tepat dan kukuh perlu dilakukan oleh doc pakar yg handle kes khunsa ni.

      Dan lagi..klu dh terang terangan bdk tu membesar dan nmpk lebih jantannye seperti dada bidang punggung kecik,berhalkum,raut wajah lebih pd feature lelaki,feature pmpuan lebih lmbut.suara lebih garau x lembut..dh sah2 hormon jantan dlm bdnnya lebih dr hormon pmpuan tu sndiri.terang lg nyata.

      Yg masalah bila dikatakn minat pd brg2 pmpuan,suka main patung..yg ini hormon x mempengaruhi pon minat2 kecenderungan tu semua..yg mempengaruhi minat2 tu adalah NALURI.NALURI dan HORMON adalah dua benda yg berbeza.Naluri juga boleh jd dtg dr bisikan nafsu sendiri dan bisikan syaitan.sama juga seperti binatang2 yg ade dlm dunia ni.semuanya hidup ikut naluri sendiri yg Allah tentukn.lain dgn manusia,kita x boleh hidup berlandaskn naluri seperti binatang..manusia adalah khalifah yg diberi otak dan akal.jd klu kita hidup ikut naluri je habis binasa umat manusia.

      Oleh itu..jd khunsa tidak bermakna boleh tukar jantina sesuka hati dan mengikut naluri sendiri.yg mana dh Allah tentukan kenapa kita pandai2 nk tukar pulak?hati2 dgn naluri kita kerana boleh jd ianya adalah bisikan2 syaitan.jgn terpengaruh..syaitan klu nk menghasut mmg trbaik dan mcm2 cara lebih2 lg pd umat islam.dia msuk ke seluruh liang2 roma bdn,ke saluran drh..semata2 nk hasilkan hasutan dan godaan supaya kita langgar dan lalai dr ajaran yg sepatutnya.

      Sbb tula klu mak2 yg mengandung pun jgnla lebih2 feel jantina anak dlm perut.bayi dlm perut lelaki tp mak pegi rs2 feel pmpuan pmpuan pmpuan .bayi dlm perut pmpuan tp feel mcm laki2.mindset mcm ni pn harus dijauhkn.bayi dlm perut pn bole baca dan terikut apa yg mak dia fikir.elok la mse pregnant tu buat matematik ke baca al quran atau dgr music beetovan,buat benda2 yg menguji minda biar anak tu cerdik.elakkn feel lebih2.nk sgt anak pmpuan lah..nk sgt anak lelaki lah..mcm2 kn..

      Psl sajat ni..emmm ntahla..bole jd betul dia khunsa..tp klu betul pn khunsa msti ade report perubatan dia.dan kompem mse tu doc dh investigate mse dia baby lg kn.dan diberi kata putus muktamad.dh klu lelaki biarlah lahir lelaki dan mati pn lelaki.sbb baca talkin pn nnti guna bin jgk.x kn nk mati dgn tetek palsu dan bentuk bdn pmpuan sbb mkn pil hormon?bkn semulajd pmpuan tuu..kene pk mati kita ni br sedar.selagi x pk mati,liang lahad..mmg x sdr2.

      Ehhh..panjang bebenor nulihnye.baru sedor.ahh..lantok lah.bace jelah

    • anon

      February 20, 2018 at 2:20 pm

      dokumen kedoktoran dari pihak hospital lah yang di perlukan oleh JAKIM
      bukan akuan sumpah mak bapak je
      dan itu lah YANG PIHAK SAJAT TAK BERI KERJSAMA

  4. Haters gonna hate.

    February 16, 2018 at 7:16 pm

    Actually semua orang tahu sajat ni jantan berbelalai n bertelur. Aku pernah tnya bapok sabah. Kalau nak tahu search ts_clara. Aku tnya dy kat dalam ig live dy. Dy tersasul cakap sajat tu jantan. Dy still maintain kan diri dy 2 prmpuan fuh sbb dy kn mniaga. Bengkung, skin care n emas nur sajat. Kalau dy ngku dy 2 jntan xk nnti dy trpksa brniaga di lorong2 glp balik??coach yin tu pon cma nk tmpng popularity sajat j nk jual dy puan ubt krus 2…skian trma ksih…

  5. Anonymous

    February 16, 2018 at 4:58 pm

    Sudah 2 lh tipu org malaysia.mmg pondan. Ada cikgu pondan telah mendidik jadi pondan

Loading...