Written by Bella | August 4th, 2019

Memang sudah lama penonton di Malaysia mahukan karya di luar kotak dan bukan hanya disajikan dengan kisah cinta semata-mata, tetapi biarlah sesuatu karya itu menjaga sensitiviti masyarakat terutama sekali apabila melibatkan soal agama.

drama demi tuhan aku bersaksi

Tahun lalu, hangat dengan kontroversi imej pengganas berserban dalam filem Polis Evo 2 yang secara tidak sengaja telah mencerminkan umat Islam sebagai pengganas dan jahat. Kali ini, timbul pula kontroversi baharu apabila sebuah drama yang bakal ditayangkan mencetuskan provokasi dengan mengangkat tema lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) di pusat tahfiz.

syafie naswip

Drama tersebut mendapat tentangan hebat netizen dan seorang ustaz juga meluahkan rasa kecewa dan tidak bersetuju dengan tindakan pihak penerbit yang menghasilkan drama berkenaan.

netizen kecam drama tahfiz gay

Menyifatkannya memberi imej buruk kepada Islam dan memberi impak negatif terhadap sekolah tahfiz.

drama tahfiz gay dikecamApa pula pendapat anda mengenai isu ini? Patut atau tidak drama ini ditayangkan?

Sumber Berita : Facebook

37 responses to Drama Pelajar Tahfiz Jalin Hubungan Songsang Dikecam Netizen

  1. Mak Jemah says:

    One word. Boikot

    5

    6
    • Hati sakai says:

      Based on true story……hahahha

      4

      13
      • faraj says:

        bodo lah..Netizen tu…abis takyah buat Filem lah….tgk filem Tamil…buat citer yg btol2 takder selindung..ok jer saya tgk…ni nk buat citer org baik jer….( Ibarat dunia mcm pembaris)….yg pikiaq sendiri..

        9

        11
    • Ustaz Texas Chicken says:

      Kenapa nak pertikaikan apabila perkara seperti begini sering kita dengar di media semasa. Memang benar, ia berlaku perhubungan songsang berlaku, ulamak, ustaz, lebai semua ada nafsu dan adalah bodoh kalau kita membuat andaian yg kaum penjual agama ini tidak terpalit dengan LGBT

      23

      9
      • Anonymous says:

        kenapa perlu highlight yg dekat pusat tahfiz saja, padahal yg kes berlaku hanya minority saja.. pusat tahfiz yang melahirkan alim ulamak, penghafaz al quran dan byk lagi yg baik2 tak de pulak nk highlight? kalau nk timbulkan isu lgbt, kenapa tak tunjuk yang sami budha, paderi, walhal menteri ekonomi pun terjebak dgn kes lgbt.. yg kat luar sana berlambak pondan, gay, lesbo.. itu lagi teruk dan patut dibanteras..

        5

        8
      • Pembancuh teh says:

        Realiti… pakaian dan title bukan cerminan Islam. Kalu cari tuhan dengan pakaian kita xkn jumpa beb. Tuhan bermula dgn hati. Pakaian tu cuma pemanis aje.

        3

        0
      • Anonymous says:

        netizen kat malaysia still in denial. ambil pengajaran dari jalan cerita ni.

        2

        0
    • hhorraayy says:

      Sekolah Tahfiz dah tak relevant sebab dengan era digitalisation, ia boleh digantikan dengan AI, Machine Learning dan Big Data, yang lebih efficient daripda budak2 yang hanya menghafal. Its about time remove your childre from sekoalh tahfiz dan beri tumpuan mereka kepada sains and teknologi. Di sini baru lah nampak kemajuan islam. kalau tidak mereka dirogol oleh ustaz dan ulamak dan terjerumus dalam aktiviti LGBT. Hapus kan sekolah tahfiz

      1

      32
      • n says:

        dengan sekolah tahfiz lah, dapat asas ilmu agama dan bacaan yang betul. segalanya bermula dengan agama. lepas keluar, mak ayah hantar je depa pergi sekolah kebangsaan dan U. zaman akhir ni, ibu bapa tak mampu nak bagi ilmu agama. mujur ada sekolah tahfiz. budak2 tu jugak yang selalu di panggil untuk bacakan yassin dan tahlil. pelajari segala kitab. bukan macam hang.

        25

        0
        • Mak Jemah says:

          Padu sis. Ni mesti geng yg suka kecam tahfiz pada hal dia ngaji ke laut. Produser sengal. Stesen sengal.

          7

          4
      • sis_SM says:

        i beg to differ..sekolah tahfiz sekarang ni ada yang menjurus ke arah sains dan teknologi dan jugak sains sosial, bukan setakat menghafal Al-Quran dan tafsir sahaja. Some tahfiz schools have English as their first language and options for students to choose. Even universiti kita pun dah buka peluang utk tahfiz students to further their studies both in religion studies dan ilmu lain.

        0

        0
      • Sakit mata says:

        Kenapa x buat tentang yg lebih popular. Sengaja nk provoke dan besarkan salah tahfiz? Mmg ada berlaku x mesti kau perlu besarkan ia. Cuba buat kes ni kat insitusi agama lain. Kau try tgk kalo x de yg bising jugak. Kau nk lgbt suka hati kau tp not in malaysia sbb kita ni orang islam atau kau ingat kau boleh nikah dgn psgn same sex? Jgn nk panggil bala kat malaysia ni ya. Thank you.

        7

        1
        • Anonymous says:

          Dah mcm2 pun bala berlaku dimsia kau aja tak perasan, jgn salahkan movie ni..giler!

          1

          0
    • kot kecik says:

      Ustaz2 yg dok bising tu la pengikut tegar LGBT

      2

      12
  2. JillVV says:

    Aku non muslim dan ni pendapat aku…. Kalau fikir dari sudut lain, this is the reality…. kawan aku sekolah agama dulu masuk asrama, dia bgtau aku yg dia tgh tidur ni tiba2 senior dia isap k**e dia. (Btw aku prempuan, best friend aku ni laki) Tp dia x ckp lebih details cuma dia bgtau, dia pun mcm tak sangka boleh jadi sampai mcm tu sbb sekolah agama.

    Pendapat aku, sekurang2nya org ramai tahu yang ada chance kejadian mcm ni akan jadi kat anak2 dorg. Bukan nk ckp tahfiz ke apa ke MESTI tmpt org baik2, tp setiap manusia kan lain2 perangadan sifat, tak semestinya org tu islam , masuk tahfiz means dia baik kan? Contoh terdekat kawan aku yang masuk sekolah agama jadi mcm tu. Sama jugak Paderi2 yg tak boleh kahwin tu banyak je kes gay.

    Pendapat aku, penerbit drama ni mungkin cuba untuk membuat jalan cerita berdasarkan reality yang tak ramai orang tahu, tanak ambil tahu, or takut nak tahu. Tp sebagai seorang non-muslim, aku xrasa cerita ni memburuk2kan tahfiz dan aku sikit pun x rasa sikit jijik or buruk sangka dgn islam dan tahfiz #letsrespecteachother

    But I guess it’s just me. Pandangan seorang non-muslim liberal. Maaf jika comment ni keterlaluan ya. Aku membesar di kalangan orang islam, dan parents aku ajar untuk hormat agama lain, tak kisah la apa kepercayaan dorg skalipun. Peace

    4

    0
  3. pondan=anjing says:

    berdasarkan pengalaman pelakon tu sendiri kot…hehehe

    3

    13
  4. Hida says:

    Aku tengok gambar yg kedua tu pon da geli geleman….banyak lagi true story lain yg bole di adapt jdi drama…mentang2 la isu lgbt mkin mencanak skrg…smpai drama kt malaysia pun nk terikut sama…jgn kejar rating views semata sudahla

    4

    2
  5. Kasim Patalon says:

    Betul la tu. Mmg byk kes pelajar tahfiz kena liwat. Tak baca paper ke.

    9

    10
    • me says:

      Aib perlu dicanangkan pada public? Kalau ianya berlaku, perlu digunakan isu ini utk dipertontonkan?? Stupid director, stupid producer, stupid pelakon yg bersetuju untuk drama ini. Kamu org sendiri ISLAM kot?!!
      Dan lagi best, mamat yg pukul pelakon pompuan tu pun ada? Mamat tu tengah ada kes ITU kot!

      2

      6
    • Anonymous says:

      Banyak jugak kes ahli politik meliwat. Ada jugak pelajar SK kena liwat rogol. Tak baca paper ke? Tak nak ke buat drama tv? Pastu hashtag la #MeliwatKunyitMasakini

      3

      3
  6. Sisturr says:

    Kene lah buat cerita cam ni sebab nak bukak mata parent tak semua yg berkopiah tu pon ade jugak nafsu haiwan. Bape banyak dah kes macam ne jadi tapi kita yang banyak tutup mata tutup telinga. Mangsa tu trauma seumur hidup kot. Lagi teruk dia pulak jadi pemangsa pastu rosakkan orang lain.

    Tahfiz tak salah. Yang salah pelaku dan pelaku tu pulak orang yang masyarakat anggap suci tkde dosa. Bukak mata untuk tengok subjek yang dorang fokus. Orang sebaik alam pon boleh jadi iblis laknat. Paham?

    -2

    10
  7. Buritto says:

    LGBT tak kenal bangsa dan agama. Kau serban macam mana la pun kalau dah gay tu tetap gay. Lubang bontot juga yg di cari. Ustaz ke lebai ke ulamak pun boleh tukar haluan

    3

    11
  8. Anonymous says:

    Boikot je drama yang tak bermoral ni. Jgn menjemput murka Allah.

    1

    6
  9. Gepp says:

    Benda yg mmg betul2 jadi. Biarlah orang nak buat movie. Memang perlu dihebahkan seluruh malaysia.
    Sebab tahfiz ni bukan maksum, bg makpak sedar sikit. Nak hantar anak masuk tahfiz, bukan bg bulat2 je. Tgok dulu sekolah tu berdaftar tak, staff dtg dr mana, makan pakai cukup tak, majoriti students golongan mana.
    Ni tak, anak degil sikit hantar tahfiz, lembab belajar maksud tahfiz, yg miskin tegar anak 15org pun sama, hantar tahfiz semata2 nak kurangkan mulut disuap. Sekolah xde yg jaga, mmg budak2 jadi mangsa.

    Siapa-siapa yg menentang movieni, jenis bangsat. Dia nak jaga nama islam shj, dia xkisah nasib future victims. Asal dia xkena liwat, orang lain kena lantakla

    15

    10
  10. Ally cat says:

    So kontroversi putus tunang aritu tu just nk promo citer ni jela ek?

    0

    3
  11. Anonymous says:

    Aku selalu lyn citer omputeh..tpi kisah2 songsang2 rasa ssh nk jumpa. Director sana ada ilmu tinggi mmgunung..lgi mereka nasrani.
    Apalh nk jdi drma2 kita. Jgn kerana cerita lain dri yg lain kau rasa hebat dn dpt smbutan. Menijijkkn.

    2

    1
  12. Turban bertasbih digital ... says:

    Something which I would watch …tak ade lah ceta anak org kaya bercinta dgn org miskin …di benci puan sri mak mertua ..

    Mcm drama drama a.aida n Michael ang tu …

    4

    0
  13. Anonymous says:

    Eyra rahman selaku pengarah . Berdasarkn kisah benar. Sinopsis..” masalh sonsang dh lma katanya di tahfiz dlm 30 tahun. ”
    RTM Sudah mmpersetujui jln cerita ini dn boleh di tygkn.

    Msalhnya knpa skrg Rtm approved..itu je nk tanya walaupun based from the true story kta Director. “.
    Tpi knpa story just for this bangsa melayu Dan Islam. Byk true story lain klau nk diceritakan.

    1

    2
  14. Dilla says:

    Jangan menghukum seseorang jika tidak tahu cerita sebenar… saya tidak sesiapa diantara mereka berdua…tunggu mereka membuka mulut dahulu baru nak komen bagai

    1

    0
  15. Alai says:

    i dun understand kenapa org yg buat comment di sini mesti menggunakan bahasa yg kasar. kita sebagai org islam dan org melayu kaya dengan budi bahasa dan sopan santun. Ugama Islam tidak pernah mengajar kita utk mengeluarkan kata-kata yg tidak baik. Itu ibarat satu doa kepada org yang kita cakapkan itu. Susah sangatkah nak menggunakan bahasa yg lebih baik. kalau pun nak menegur, gunalah bahasa yg sesuai sikit. Ini menunjukkan seolah olah kamu tidak dididik dengan betul oleh ibubapa kamu.

    2

    0
  16. aku says:

    mmg kes2 lgbt lesbian ni semua byk berlaku di asrama tak kira la asrama tahfiz or skolah2 asrama biasa. pd aku, cerita ini sekadar mengambil contoh ianya berlaku dipusat tahfiz..yg mmg semua org tau ianya sgt2 Islamic yg pastinya masalah2 spt ini tidak sepatutnya berlaku. asrama2 biasa tu mmg tlh menjd perkara biasa jika berlakunya perkara2 camni. so, moral yg nak dismpikan disini adalah, sedangkan gejala social camni pun boleh berlaku di asrama tahfiz, apa lg jika ianya di asrama2 biasa. netizen sentap sbb pusat tahfiz itu dipndg tinggi darjatnya, yg melambangkan agama islam, yg tidak boleh ditegur, dijentik, diselak segala gejala social didalamnya, perlu ditutup segala aib yg ada. tp kita perlu buka minda, sesuatu perlu dibetulkan, diambil iktibar, dibanteras! jgn smpi ianya hingga tidak terbendung baru nak menyalahkan pelbagai pihak. mmg betul lahirnya ramai ilmuan islam dan alim ulama hasil dr pusat tahfiz, tp mungkin ada juga ketidakmenjadian dr situ juga.
    aku tak menyebelahi pihak produksi, tp sbg masyarakat kita perlu sama2 buka minda dan lihat apa yg cuba dismpikan dan apa mesej yg kita dpt dr situ. jgn suka2 nk melabel org mcm2 akhirnya diri sendiri pun tak tau jd apa!

    1

    0

Leave a Comment

Optional