Beautifulnara – Gosip Artis Malaysia Terkini

Hiburan

Dejavu Di Kinabalu Tiru Drama Korea Summer Scent?

Seperti biasa, semalam Abang Nara membaca Pancaindera untuk mengetahui perkembangan dunia hiburan Malaysia. Antara banyak artikel yang dikeluarkan, Abang Nara tertarik dengan tulisan Joyah Spot yang bertajuk “Dejavu Kinabalu ‘tiru’ Summer Scent?. Ini kerana sebelum ini memang Abang Nara ada menerima email daripada pembaca BeautifulNara yang menyatakan persamaan dua drama ini.

dejavu di kinabalu

Advertisement

Abang Nara petik sedikit tulisan Joyah Spot mengenai persamaan drama ini:-

Memang sahlah, Dejavu Kinabalu sama dengan Summer Scent, bukan sahaja ceritanya tapi plotnya pun sama. Joyah boleh kata macam tukar orang Korea dengan orang Melayu sahaja. Tukar tempat di Korea dengan tempat di Sabah.

Joyah sangat yakin persamaan ini, bab pindah jantung itu memang ketara sangatlah. Joyah tanya beberapa orang kawan yang juga ?kaki drama Korea”, mereka pun kata begitu juga.

Skrip drama Dejavu Kinabalu ditulis oleh Erma Fatima. Ada orang kata mungkin secara kebetulan, ceritanya sama. Joyah tak menolak bab itu. Tapi persamaan cerita berbeza dengan persamaan plot. Takkan plot pun secara kebetulan juga?

Joyah tak menuduh Dejavu Kinabalu ciplak Summer Scent. Cuma Joyah hairan kenapa persamaannya terlalu terperinci sangat. Kalau ada yang kurang percaya cakap Joyah, silalah tonton Dejavu Kinabalu dan ingat kembali Summer Scent.

Abang Nara tak sempat tengok drama Dejavu Di Kinabalu namun sebelum ini memang sudah layan drama Summer Scent. Sememangnya ada plot pemindahan jantung berlaku. Adakah Erma Fatima tidak sengaja atau sememangnya terpengaruh dengan drama Summer Scent semasa menulis skrip dramanya ini? Sama-sama kita nantikan penjelasan daripada Erma Fatima berkaitan hal ini.

dejavu di kinabalu

PS : Korang semua mungkin sudah tahu quality hangbag buatan Korea, tak kesahlah ianya Ori, Imitation ataupun Inspired design. Vanitymask ada membuat Pre-order bag & handbag sempena Raya 2012 ini. Tapi korang perlu ingat ini adalah Pre-Order, bukan Ready-Stock yang bermaksud kalau korang order sekarang, barangnya akan dapat dalam jangka masa 2 minggu. Pre-Order ini bermula daripada 30hb July sehingga 5hb Ogos 2012. Selepas 5hb Ogos, korang dah tak boleh order dah, sebab takut tak sempat pihak VM nak pos sebelum Raya. Klik disini untuk melihat apa yang ditawarkan oleh VanityMask kali ini. Selamat berpuasa!

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

95 Comments

  1. Anonymous

    July 30, 2012 at 3:46 pm

    Memang pon, awal2 tgk pon dah same…

  2. pening lalat

    July 30, 2012 at 3:24 pm

    amar , bazli ade awek laen…nadira melepas…

  3. inn

    July 30, 2012 at 3:14 pm

    apa nak hairan mmg byk cita melayu lbh kurang cte korea.. sblm ni cte ape tah tak igt tajuk yg nma lelaki ghaz main violin tue pun sma dgn cte korea jgk.. cte spring waltz.. cuma die tukar watak lelaki main violin.. dlm spring waltz watak lelaki pionist.. biasa la tue…

  4. FrankRose

    July 30, 2012 at 3:01 pm

    aku suka gunung kinabalu, cantik, memang impian aku pun nak daki gunung tu…. bila aku dah capai impian aku nak daki gunung tu. bila saja aku tengok tv ke tgk gambar ke yang ada gunung kinabalu… aku pasti akan teringat masa aku kat situ… baru lah real de javu kinabalu….

  5. terbuang di kk

    July 30, 2012 at 2:29 pm

    xkisah la cte ni nak tiru ke tak cite korea tapi plot yang dibuat mmg buat kami gelak je terutama time nadira naik flight kat air asia kk tapi bazli tunggu kat klia….then nadira kuar kat klia….kami yg duk kat sabah ni gelak2 tgk scene tu..mmg xkaji betul la..kan lcct dgn klia tu lain tempatnya kenapa la producer tak buat kajian dulu…banyakla scene yg kiranya xlojik cte ni…untuk producer kami minta selidik dulu sebelum membuat sesuatu scene…penonton semuanya bijak2 daa

Loading...

2020 © Nara Media Sdn Bhd. All Rights Reserved.

Sebahagian daripada kumpulan iMedia Asia.

To Top