June 27th, 2020

Pengacara, Datuk Aznil Hj Nawawi atau lebih mesra disapa Pak Nil dilaporkan akan melancarkan single lagu terbaru berujudul Apo pada Julai ini.

Lagu yang mengetengahkan isu buli siber itu merupakan hasil ciptann Archie Nasution dan Reza Ramsay dan untuk penghasilan liriknya pula, adalah hasil idea Pak Nil sendiri.

Pak Nil yang ditemui Media Hiburan turut memberitahu lagu tersebut diterbitkan atas dasar tanggungjawab sosial Yayasan Pesona miliknya sendiri serta ianya hasil kolaborasi bersama dengan Scifi Record dan Sony Music.

Yang istimewanya, single tersebut turut mengandungi lirik nama akaun Twitter Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Mainumah Iskandariah iaitu di bawah nama tweethandle Che Minah Sayang yang pernah digunakan Baginda sebelum ini.

 Single yang sepatutunya dilancarkan sebelum Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) itu menurut Pak Nil telah mengikuti beberapa prosedur dan telah mendapat perkenan dari Raja Permaisuri Agong sendiri.

“Saya ada bermesej dengan Raja Permaisuri Agong di Instagram dan ada maklumkan hal meletakkan nama akaun twitter Baginda dulu dalam lirik lagu ini. Saya mahu minta perkenan Raja Permaisuri Agong,”

Malah, Pak Nil telah memperoleh peluang untuk bercakap sendiri dengan Baginda Raja Permaisuri. Dia juga turut menjalani beberapa protokol menulis surat dan memohon perkenan dalam Istana Negara sebelum mendapat sendiri keizinan dari Permaisuri.

“Saya sendiri punyalah gementar sampai mengigil-gigil sebab nak bercakap dengan Baginda dalam telefon. Bayangkan boleh kejap tersasul bahasakan diri sebagai patik, kejap saya,”

 Pak Nil yang ditemui dalam sesi pradengar santai lagu berjudul Apo itu turut berrcita-cita mahu mendapatkan rakaman suara isteri yang Dipertuan Agong itu dalam lagu berkenaan. Malah, harapannya juga adalah untuk Permaisuri Agong sudi mencemar duli hadir melancarkan lagu Apo pada bulan Julai ini.

Dalam perkembangan lain, Pak Nil menganggap lagu ini bukan ‘comeback’ untuknya kembali ke persada dunia nyanyian. Dia yang sebelum ini pernah muncul dalam dua album bersama Pony Canyon dan KRU Music malah turut pernah menulis lirik lagu untuk penyanyi seperi A to Z, Amy Mastura, Min Malik dan kumpulan Kool hanya menghasilkan lagu ini atas dasar tanggungjawab sosial sesama insan.

Advertisement
June 27th, 2020

Pernah terjerumus dalam episod hitam buat sementara waktu, pelakon Fathia Latiff mengakui kesilapannya dan kini sudah pun membuka lembaran hidup baru.

Walaupun pernah mengenakan hijab buat sementarra waktu suatu ketika dahulu, wanita itu kemudian membukanya dengan alasan dia tidak mahu menipu diri sendiri dan berasa ‘terpaksa’ semasa menyarungkan tudung pada awalnya.

fathia latiff bertudung

Selepas setahun berlalu, ramai mula tertanya-tanya apabila Fathia Latiff mengesahkan bahawa dia kini sudah kembali mengenakan hijab dan memohon maaf atas kesilapan lalu.

Pun begitu, ada sahaja mulut jahat yang menuduh pelakon ini hanya bertudung kerana mahu mencari publisiti selain untuk memudahkannya mendapatkan tawaran berlakon.

Tidak mahu berkongsi panjang, Fathia Latiff menolak dakwaan tersebut dan mengatakan penghijrahan itu merupakan urusan peribadi di antara dia dan Allah sahaja.

“Saya takut sebenarnya bila orang cakap saya nak pakai tudung sebab publisiti. Terpulang pada orang ramai nak percaya atau tidak, itu terpulang.”

fathia latiff bertudung

Meskipun sudah lama berkecimpung dalam dunia seni, pelakon wanita itu jujur mengakui bahawa bukan suatu perkara yang mudah untuk menghadam segala kecaman daripada netizen.

“Jujur saya cakap bukan senang. Saya akan cuba sedaya upaya bukan sebab orang lain tapi kerana Allah dan diri sendiri.”

Bukan sahaja para peminat yang meminta agar Fathia Latiff kekal bertudung selamanya, malahan wanita itu sendiri menanam harapan agar dia terus istiqomah dengan penampilan baru ini.

Semoga Fathia Latiff terus cekal dan gembira dengan perubahan yang baik ini.

Sumber: Gempak

Advertisement
June 26th, 2020

Rakyat Malaysia ternyata bertuah kerana dapat bermandi cahaya matahari sepanjang tahun tanpa mengira musim, ini kerana kedudukan negara Malaysia yang terletak di atas garisan khatulistiwa. Disebabkan telah terbiasa dengan cuaca yang baik sejak dari dahulu lagi, maka sudah pasti ramai yang bersedih apabila terpaksa menikmati keindahan matahari di sebalik jendela rumah oleh kerana Perintah Kawalan Pergerakan yang berlangsung hampir 3 bulan lamanya.

Lap air mata anda kerana larangan beriadah di luar sudah pun dimansuhkan! Jadi sesiapa yang gian untuk kembali bersiar-siar dah boleh bersiap sedia untuk melakukan pelbagai aktiviti luar seperti joging, bermain badminton dan pelbagai lagi aktiviti tanpa rasa was-was. Ehh, tapi jangan lupa untuk tidak berkumpul beramai-ramai tau, masih kena berjaga-jaga!

A person that is standing in the middle of a road Description automatically generated

Rasanya semua dah tahu, gaya hidup yang aktif adalah untuk memastikan tubuh badan kekal cergas sehinggalah ke hari tua nanti. Tapi tahukah anda bahawa tabiat yang dikatakan ‘sihat’ ini sebenarnya boleh membuatkan anda ditimpa masalah lain pula. Serius lah?

Mesti seronok apabila berada di bawah cahaya matahari dan berpeluh, rasa macam semua toksin dalam badan terhapus. Namun awas kalau anda buat sambil lewa sahaja semasa membersihkan diri selepas berpeluh.

Kemungkinan besar anda akan alami isu yang lebih serius seperti liang pori yang tersumbat sehingga menyebabkan kulit wajah semakin berminyak.

Bahkan dalam tak sedar, banyak sebenarnya tabiat rakyat Malaysia yang boleh menyebabkan kulit wajah berminyak dengan teruk. Mesti anda terkejut dengan rutin yang dianggap normal dalam kehidupan seharian sebenarnya boleh menyebabkan kulit berminyak.

Makan makanan berminyak secara berlebihan

Malaysia sememangnya syurga makanan! Tambahan pula negara ini dihiasi dengan pelbagai bangsa, memang tak akan dapat habiskan semua menu yang ada sampai bila-bila. Bayangkan pagi makan nasi lemak sambal sotong dan tengah hari pula makan nasi ayam di kedai kopitiam. Malam pula lepak kedai mamak sambil ‘pekena’ roti canai dengan teh tarik. Fuhh! Tidur lena malam dengan set makanan lengkap daripada pelbagai budaya tiap-tiap hari.

Namun begitu, tabiat ini sebenarnya akan menyebabkan wajah anda lebih mudah berminyak. Sambil anda terus menikmati pelbagai makanan sedap ini, sambil itu juga anda akan terus mempersoalkan bagaimana wajah anda semakin kerap berminyak dalam kadar yang tidak terkawal. Hmm…

A pan of food Description automatically generated

Apa itu jadual tidur?

Bukan nak cakap apa, tapi Malaysia bagaikan tiada waktu tidur! Berlambak kedai makan yang beroperasi 24 jam 7 hari seminggu, nak makan burger Ramlee pukul 3 pagi pun tak ada masalah. Bukan itu sahaja, terlalu banyak tempat bersosial yang dibuka sehingga lewat malam Memang tak tidur ‘on time’ lah kalau seronok bersembang dengan kawan-kawan kan?

Nampak seronok pada dasarnya tapi tabiat remeh ini secara senyap boleh mengakibatkan kulit wajah anda menjadi berminyak. Waktu tidur adalah waktu yang penting bagi pemulihan sel-sel kulit. Akan tetapi kalau anda tidur 2 jam sahaja, sememangnya tidak sempat untuk kulit anda pulih dan kembali sihat.

A person lying on a bed Description automatically generated

Stres, stres dan stres!

Sebenarnya banyak perkara yang boleh buatkan anda merasa tertekan. Tugasan universiti yang bertimbun-timbun, kerja yang tiada penghujungnya, rumah yang sering bersepah. Baru fikir je dah pening kepala! Tapi kebanyakan rakyat Malaysia mempunyai satu tabiat di mana mereka akan menelan semua stres tersebut dan berkelakuan seperti segalanya adalah baik-baik belaka.

Semakin bertambah tekanan tersebut, semakin ia akan memberikan kesan kepada diri anda. Kulit yang licin dan sihat juga akan menjadi lebih berminyak secara tiba-tiba akibat tekanan yang melampaui kebiasaan.

A person sitting at a table Description automatically generated

WAJIB cuba segala jenis diet

Bila dah rasa macam berat badan naik sedikit, mesti menggelabah nak cari pelbagai jenis diet yang wujud dekat muka bumi ini. Seperti diet makan protein sahaja lah, diet makan separuh hari sahaja lah, dan macam-macam!

Motif untuk memiliki badan yang ramping ini mungkin akan bertukar jadi bencana sekiranya anda melakukannya secara keterlaluan. Bila ada nutrien yang kurang dalam badan, ia akan menyebabkan kesan yang ketara pada kulit wajah. Jangan menjerit tengok cermin apabila kulit anda dah mula berminyak tau!

A person standing in a room Description automatically generated

Rutin penjagaan wajah cacamarba

Tipulah kalau ada yang kata mereka tidak terpengaruh dengan segala jenis rutin penjagaan wajah yang dicanang oleh ‘beauty guru’ di Twitter dan juga Youtube.

Disebabkan oleh rutin penjagaan wajah yang berserabut ini, anda dengan mudahnya mendedahkan tabiat buruk pada kulit wajah anda. Tabiat penggunaan pelbagai produk kecantikan bukan sesuatu perkara yang baik, malahan boleh menyebabkan wajah anda meradang dan mengeluarkan minyak tanpa kawalan.

A picture containing table, young Description automatically generated

Kuatir tabiat ini akan memberi kesan buruk pada wajah? Atasi kulit berminyak dengan Natura!

‘Menjaga’ adalah perkataan yang paling sesuai bagi menjelaskan mengenai Natura. Meskipun Natura memberikan penekanan tinggi dalam penghasilan produk kecantikan yang terbaik untuk anda, Natura tetap mengambil berat dalam menjaga kelestarian hutan. Cantik itu mesti, tapi bagi memastikan hutan serta flora dan fauna tidak terjejas, proses ini juga adalah sangat penting. Natura berikrar dengan moto, ‘Mengilhamkan kecantikan lestari daripada Amazon’

Natura menyediakan barisan penjagaan kulit wajah harian yang sesuai untuk setiap peringkat umur. Bukan itu sahaja, Natura menjanjikan hasil yang pantas, benar, dan intensif dengan tahap keberkesanan yang maksimum.

Bukan sesuatu yang asing, Natura juga terkenal kerana sering membina jalinan yang ampuh dengan mesej relevan untuk pengguna. Bahkan 20,000 wanita yang melalui ujian Natura dapat merasai kelebihan efektif dan lengkap menerusi barisan produk penjagaan kulitnya yang hebat. Wow!

A group of people posing for the camera Description automatically generated

Sedar bahawa ramai wanita mengalami masalah kulit berminyak yang sangat membimbangkan, Natura tampil sebagai hero dan menghasilkan barisan produk penjagaan kulit wajah khas untuk melawan masalah besar ini.

Salah satu produk terbaik yang berjaya dihasilkan oleh Natura ialah Night Serum for Oil Control and Pores Refiner. Wanita yang mengalami masalah kulit berminyak yang serius boleh menarik nafas lega kerana produk ini terbukti boleh merawat segala isu yang timbul dek pengeluaran minyak yang berlebihan.

Bahkan serum ini mampu mengekalkan microbiome kulit wajah selain menyeimbangkan dan membaiki ketidaksempurnaan pada kulit berminyak.

Percaya atau tidak, produk ini mampu mengecilkan saiz liang pori sehingga 78%. Sememangnya hero yang kita nantikan!

A picture containing toiletry, indoor, small, sitting Description automatically generated

Tak cukup dengan serum sahaja, Natura mendengar rintihan anda yang sudah sekian lama bergelut dengan masalah kulit berminyak ini dan telah melancarkan satu barisan rutin penjagaan wajah khas untuk semua.

Membersih dengan Deep Purifying Pore Cleanser

Sesiapa yang sudah lama berperang dengan masalah kulit berminyak pastinya tercari-cari produk yang boleh menghilangkan minyak berlebihan tapi dalam masa yang sama tidak menyebabkan kulit wajah menjadi kering kan? Jadi, pembersih Deep Purifying Pore Cleanser ini adalah jalan penyelesaian yang paling ‘superb’ untuk anda!

Pembersih ini bertindak dengan membersihkan liang pori dan menyingkirkan minyak berlebihan malahan ia beraksi secara progresif dalam mengurangkan sebum. Tak perlu risau kerana simptom yang sama dijamin tidak akan berulang lagi pada masa akan datang. Kalau anda nak tahu, produk ini juga bebas daripada sabun, sulfat dan alkohol lantas memastikan kulit anda tidak terbeban dengan bahan kimia yang melampau.

Tak perlu pakai berbotol-botol untuk melihatkan kesannya kerana pembersih Deep Purifying Pore Cleanser mampu mengurangkan minyak pada wajah dalam masa 28 hari sahaja. Seperti yang dijanjikan, hidrasi pada kulit anda akan dikekalkan dan anda tidak perlu khuatir mengenai masalah kulit kering dan bertompok. Menakjubkan!

A picture containing toiletry, cup, indoor, lotion Description automatically generated

Membersih secara ekstra dengan Pore Purifying Toner

Manjakan kulit wajah anda dengan langkah pembersihan ekstra sambil mengekalkan fisiologi pH dan juga menyeimbangkan microbiota. Bayangkan, hanya dengan penggunaan Pore Purifying Toner selama 28 hari sahaja, liang pori anda akan kelihatan kurang ketara. Bukan itu sahaja, bahkan 33% kesan minyak juga akan berkurang.

A picture containing toiletry, lotion, sitting, glass Description automatically generated

Rawat dengan Purifying Clay Mask

Untuk memastikan produksi minyak tidak berlebihan dan liang pori diminimakan, Purifying Clay Mask adalah produk yang wajib digunakan oleh anda. Tak perlu tunggu lama kerana dalam masa 15 minit sahaja, anda sudah boleh merasai perbezaan kulit wajah anda daripada sudut penampilan dan juga tekstur.

Bukan biasa-biasa kerana dengan penggunaan masker muka ini, saiz liang pori anda akan diminimakan sehingga 25% manakala penghasilan minyak juga boleh dikurangkan sehingga 60%! Perkara ini terbukti apabila kesemua 20 wanita yang melalui ujian produk ini menunjukkan liang pori yang mengecil dengan sekali pakai sahaja. Hebat!

A picture containing photo, white, holding, sitting Description automatically generated

Tawaran hebat daripada Natura

Promosi pembelian dengan produk

  • Oil control serum + Deep purifying pore cleanser (-15%)
  • Oil control serum + Pore purifying toner (-15%)
  • Oil control serum + Ultra-light multiple protective fluid (-15%)

Dengan pelbagai kombinasi produk daripada Natura ini, anda boleh menikmati diskaun sebanyak 15%. Anda hanya perlu pilih salah satu kombinasi kegemaran anda!

Diskaun sebanyak 25% apabila anda membeli set Oil Control and Pore Refiner Routine. A picture containing toiletry, indoor, lotion, items Description automatically generated

Dengan membeli satu set rutin penuh, jumlah yang anda jimat bersamaan dengan satu Gentle Cleansing Mousse ataupun diskaun bernilai RM109. Bukan itu sahaja, sekiranya anda tidak berpuas hati dengan produk ini dalam tempoh 30 hari penggunaan, Natura akan memberikan anda peluang untuk bertukar ke produk natura yang lain. Janji ada baki 20% kandungan dalam set rutin anda tu. Best kan?

Natura bukan sahaja menjaga kulit wajah feminin anda bahkan turut mengambil berat perbezaan tahap jiwa setiap wanita. Dengan menggunakan produk dari Natura, semua wanita boleh mengenali dengan lebih rapat diri mereka sendiri selain menerima diri mereka seadanya. Nampak seperti tidak penting tetapi kecantikan seorang wanita itu dapat dilihat apabila mereka mengakui emosi yang bermain di hati.

Cari kecantikan diri ini dengan melawan masalah kulit berminyak! Cepat serbu dan beli produk Natura sekarang ini juga. Lawati laman web Natura untuk mendapatkan maklumat yang lebih lanjut.

Nikmati keberkesanan produk Natura hari ini!

Advertisement
June 26th, 2020

Sepanjang PKP ini, bekerja dari rumah/luar pejabat sudah menjadi lumrah kepada kita, tanpa mengira sama ada anda seorang usahawan muda  ataupun seseorang yang baru berjaya memperolehi pekerjaan pertamanya. Dengan banyak mesyuarat yang perlu dihadiri tanpa mengira tempat serta perlu menyiapkan kerja pada bila-bila masa di mana sahaja, mempunyai sebuah komputer riba yang sesuai adalah AMAT PENTING.

Dicipta dengan sempurna untuk semua orang terutamanya para usahawan dan para‘First Jobbers’, HUAWEI Matebook 13 yang telah dipertingkatkan mutunya adalah pendamping sesuai untuk anda ketika bekerja dan ia PASTI dapat meningkatkan produktiviti dan bersedia membantu dalam apa jua keadaan yang mendatang. Komputer riba mudah alih ini beserta dengan pemprosesan Intel Core Generasi ke-10, 16 GB RAM dan menyokong Paparan HUAWEI FullView 13 -inci 2k. Senang cakap, komitmen HUAWEI untuk menghasilkan sebuah komputer riba sempurna, penuh berkuasa dan bergaya telah berjaya direalisasikan menerusi HUAWEI Matebook 13 Series ini.

Ok jom tengok bagaimana HUAWEI Matebook 13 ini akan membantu dalam memastikan kita semua, terutamanya para usahawan dan “first jobbers” kekal efektif dan produktif dalam menyelesaikan urusan kerja sepanjang PKP ini.

Siapkan kerja dengan lebih efisien

Mampu melakukan dan melihat dengan lebih banyak adalah sangat penting untuk menyelesaikan kerja anda dengan cekap. Menggunakan sistem operasi Windows 10, HUAWEI Matebook 13 serba baharu ini mempunyai paparan skrin yang amat mengagumkan dengan nisbah “screen-to-body” FullView Displaynya sebanyak 88%, membolehkan anda melihat segala-galanya dengan lebih jelas.

Tidak dilupakan 3:2 screen ration komputer riba ini adalah sempurna untuk pengalaman visual yang mendalam ketika anda membaca tentang maklumat pelanggan, mencari gambar yang tepat untuk dimasukkan ke dalam kertas cadangan, menyunting video dan sebagainya.

huawei matebook 13

Lebih mengagumkan, HUAWEI Matebook 13 juga mempunyai skrin sentuh yang mempunyai berketepatan tinggi, sekaligus membolehkan kita menggunakan jari untuk melakukan sesuatu kerja. Setakat nak ambil “screenshot” dan hantarkan kepada rakan sekerja untuk suntingan memang mudah. Anda cuma perlu leret 3 jari ke bawah untuk melakukannya. Pantas, mudah dan efisien kan?

Tingkatkan produktiviti anda

Kita sering menggunakan telefon pintar dan komputer riba pada masa yang sama. Kedua-duanya adalah peranti penting untuk menyiapkan kerja kita. Sudah tentu kita pernah rasa “stress” bila nak kena pindahkan gambar/video dari telefon ke komputer, tetapi tak ada kable USB atau tiada Internet. Kerja yang boleh siap sekelip mata boleh jadi tertangguh dibuatnya.

Ha, tahukah bahawa anda boleh menggabungkan telefon pintar dan komputer riba HUAWEI menjadi satu peranti menerusi HUAWEI Share hanya dengan satu sentuhan jari sahaja? Skrin telefon anda akan terpampang di HUAWEI Matebook 13.

Anda boleh memindahkan, menukar, membuang atau menyalin mana-mana fail di antara kedua-dua peranti ini. Siap boleh mesej rakan sekerja menggunakan HUAWEI Matebook 13 lagi. Senang cakap, kedua-dua skrin membolehkan anda navigasi dengan begitu mudah sekali saja. Hebat kan?

huawei matebook 13

“Business trip” tanpa sebarang kebimbangan

Sudah pasti apabila anda perlu kerja di luar pejabat atau ke “business trip”, komputer riba wajib dibawa untuk memastikan kerja anda tidak tertangguh. Dengan berat SERINGAN 1.3kg, rekaan minimalist, dan fungsi FingerPrint Power Button yang membolehkan anda log masuk dengan hanya satu sentuhan jari.

Anda pasti tidak akan rasa terbeban untuk membawa komputer riba tercanggih ini ke mana-mana dan bahunnya pun tak sakit.

Bab bateri juga tidak perlu dirisaukan. HUAWEI Matebook 13 boleh bertahan sepanjang hari walaupun digunakan tanpa berhenti. Teknologi Quick Charger yang ada di dalamnya pula membolehkan, anda mengecasnya dengan pantas. Last but not least, pengecas HUAWEI Matebook 13 hanya seberat 160g dan merupakaan sebuah 65W USB-C Charger yang turut sama boleh digunakan untuk memindahkan data. Memang sangat memudahkan!

Harga dan bila boleh beli?

Dengan harga yang amat berpatutan serta pelbagai hadiah PERCUMA, sekarang adalah masa terbaik untuk memiliki HUAWEI MAtebook 13 ini. Anda boleh membelinya secara online di sini

Boleh menang Proton X70

Untuk makluman anda, Karnival HUAWEI AppGallery telah bermula dari 19 Jun sehingga 30 Jun 2020 dan ia menawarkan hadiah berjumlah sehingga RM2,000,000 termasuklah 3 buah kereta Proton X70 dan 500 elektronik skuter.

Anda mungkin berpeluang membawa pulang hadiah hebat ini sekiranya membeli HUAWEI Matebook 13 sepanjang karnival ini berlangsung. Maklumat lanjut boleh baca di laman rasmi HUAWEI. Selamat mencuba!!

 

Advertisement