Written by serenity | December 27th, 2017

Mereka yang mengikuti perkembangan industri kosmetik Malaysia pasti mengenali Yatie Sendayu Tinggi, kakak kepada Datuk Seri Aliff Syukri dan juga Pengarah Kreatif Sendayu Tinggi. Yatie juga dikenali sebagai seorang artis solekan profesional yang sering menghasilkan tutorial dan berkongsi teknik solekan. Tutorial yang dibuat oleh Yatie pernah dikongsi oleh Instagram rasmi Huda Beauty, jenama kosmetik antarabangsa.

Dalam satu muat naik di Instagram, Yatie telah menitipkan nota meminta Netizen untuk berhenti mempopularkan golongan yang mempermainkan agama dan menukar jantina. Yatie menulis:

Berat rasa nak menaip. Nanti ada yg cakap acah-acah baik.. tapi, kita sebagai netizen kena berhenti kongsi dan glamorkan mereka-mereka yang terang-terang memainkan agama dan tukar jantina ni.

Kita lagi menggalakkan untuk mereka bersaing siapa punya isu yang LEBIH viral. Itu yang mereka nak. Sekaligus, ramai anak-anak muda dan remaja yang tengah mencari identiti akan terikut. Mudahan dijauhkan dari keturunan kita begitu.

Mohon maaf kalau pos ni menyinggung sesiapa. Bukan niat nak aibkan sesiapa pun sebab saya sendiri pun tak sempurna. Sebab kita tak tahu takdir Allah. Mana tahu, mereka ni di akhir usia lebih baik dari kita semua.

Kita doakan yang baik-baik tapi jauh sekali menggalakkan mereka dari menyimpang. Sebab pengaruhnya kuat untuk anak-anak kita pada masa akan datang.

Tulisan Yatie telah mendapat lebih 14,000 likes di mendapat sokongan padu pengguna-pengguna Instagram. Dia dikatakan satu-satunya yang berani bersuara mengenai perkara ini malah menerangkan pada Netizen melalui ruangan komen bahawa tindakan adik lelakinya merakam lagu dengan usahawan Nursajat dan mempopularkan usahawan itu tetap salah. – beautifulnara.com

47 responses to Berhenti Glamorkan Mereka Yang Terang-terang Permain Agama Dan Tukar Jantina – Yatie Sendayu Tinggi

  1. Sambal belacan says:

    Faham2 lah ye dia cakap pasal siapa. Aliff, sila take note. Agaknya kakak awak tu dh lama sabar dgn awak tu.

    46

    0
    • Anonymous says:

      laa sambal belacan ni otak pun mcm sambal ke? hahaha Aliff tu lembut lah, bukan pondan or tukar jantina.. poraa

      0

      17
      • Anonymous says:

        tahnya…nak komen tapi tak mo hadam apa ayat yatie tu…asal boleh bagitau alif tu adik yatie ke? ala…sume pun tau la dorang adik beradik

        0

        7
        • Anonymous says:

          Video kalau xbawak manfaat pada anak remaja masa kini, xpayah buat videola brader. Adoi…udah2 ler nak perhatian pon… You ask for people attention, and you must accept the attention given to youlah. Tak kisahlah ianya positif atau negetif. Sape suh wat video pelik2. Nak sangat attention kan. Dah orang bagi dia naik angin pulak. Cakap xserupa bikin.

          8

          1
      • Sambal belacan says:

        Mmg bukan dia. Tp dia kn best friend Sajat. Siap nyanyi2 skali tu dln masa sama mengglamorkan si sajat tu juga.

        39

        0
      • perfect says:

        Mungkin dia nasihat adik dia sebab berkawan dengan sajat who knows?

        22

        0
    • Pekerja Gomen says:

      Sokong. ingatan untuk Nara juga… jgn sesekali ko promote atau promosikan Sajat ngan Safiey illias dalam blog ko ni. Diorang bukan artis atau selebriti. Please ye.

      110

      0
  2. melawekkkkkkkk says:

    Tapi kan Yatie, Media ni penting kan diri sendiri..tak kira pondan, kunyit, org mental, kerosakan rumah tangga or tentang dadah ke, yang penting pocket dorang tebal..

    Terima lah dunia ni sudah di hujung zaman..fitnah berleluasa, israhell nak jerusalem..

    29

    0
    • Anonymous says:

      Tu laa pasal. Takut pulak bila tgk wartawan yg suka sensasikan cerita. Pancaindera cthnya. Mcm nak ajak netizen ikut bergosip. Org drp tak kenal boleh kenal. Drp xtahu boleh jd tahu. Wartawan/blogger hiburan kena take note la.

      5

      0
  3. Anonymous says:

    Yg paling best..jabatan agama bab anjing laju je nk suruh individu tu insaf la..bertaubat la.. Tp bab2 pondan yg terang terangan ni..depa buat bodoh aja.

    59

    0
    • Anonymous says:

      Yg ni pun satu hal jugak. Tunggu apa lg pun xtau. Padahal terang2 tukar jantina. Siap upgrade ada boyfriend lg tu. Mcm mana hangat dulu isu murtad yg jabatan agama uruskan, mcmtu jugak la dgn isu tukar jantina. Sekarang dah berani tukar jantina terang2an. Fikir balik la sb apa sampai tahap dah berani announce nak kembali jd pondan nak letak silikon balik. Sebab apa berani? Sebab tak ada jabatan yg ambil tindakan nak perangi golongan ni. Masyarakat semua pandai2 la pulak fikir nak buat apa. Mungkin boleh slow2 boikot tanda protes. Xada kompromi lg dah. Sekarang safiey ilyas pulak nk jd balik mcm sajat. Apa nak jd la

      23

      0
    • Mardhiah says:

      Nk tau sbb apa? Sbb ada anak raja pun jadi mcm tu jugakkk…mungkin kalau ambik tindakan nanti org persoal yg anak raja tu boleh pulakkk… mungkinlah ini sebabnya kottt..wallahualam..

      0

      0
  4. benci hipokrit says:

    ko pun hentikan pakai mekap 20 kilo dah la produk takde mutu, dulu mak cik aku pakai sendayu tinggi abis jahanam muka, kulit jadi merah pedih dan nipis mcm kena sagat, nampak urat² kat muka! ambil masa 3 tahun nak pulih blk, tu pun kena pergi new york skin solution, baru jadi, amoi tu pun ckp produk ko banyak melamin!

    0

    57
    • Juliana Banos says:

      Tipunya.. Ko ni sabotaj ke apa.. sendayu tinggi bukan sembarangan. Dah masuk watsons lagi. Cer follow ig yatie tu, gempak2 skill makeup n cara jaga kulit dgn skincare sendayu tinggi.

      46

      0
      • Anonymous says:

        pondan tu. tu yg hangin tu. kikiki

        5

        0
      • karipap ayam says:

        saya pernah guna set jerawat sendayu tinggi yang kaler oren dulu tu.. dari jerawat kecik2 tiba naik jerawat batu.. besaqqq oi.. nk kuar umah pon malu benjol sana sini.. sempat pakai 2 kotak jugak laaa.. last2 stop.. mungkin x sesuai dengan saya.. tp ramai yang puji produk ni..

        0

        1
    • ST says:

      nampak benar tak pernah pakai sendiri..aku dulu zaman U dari muka berkerapu jadi ok sbb pakai sendayu tinggi.. wpun mahal utk student tp gagahkan jugak beli sbb nak kulit muka helok. n products dia x sama ngan skincare brand local yg lain

      20

      0
    • Anonymous says:

      GUNAKAN JENAMA SKINCEUTICALS PASTI MELETOP

      1

      2
    • may says:

      are you saying this while wearing her product? just asking

      0

      1
    • CHIBUBU says:

      X SEMUA PRODUK SERASI DGN KITE JGN SALAH KAN PRODUK KALAU MUKA X SERASI….SAYA PAKAI OKEY JE FLAWLESS LAGI,,,ALHAMDULILLAH SBB SENDAYU TINGGI SERASI DGN SAYA…. MYBE MAKCIK AWK PUNYA KULIT X SERASI….JGN LA HENTAM X TENTU PASAL….SANA SINI NAK MENYALAHKAN…..X FAHAM BTUL HUHUHU

      1

      0
    • mia says:

      BETUL. pernah beli set skin care sendayu tinggi melalui online. Bila dapat pakai rasa muka panas. bila check tengok rupanya product dah tarikh luput. Boleh dia balas panas-panas tu antara symptom produk tu nak heal kulit. Dia tak nak ganti okey product yang tarikh luput tu and lepas tangan macam tu je.

      0

      0
  5. Anonymous says:

    sape sokong sajat harap bertaubat… islam melarang umat terpesong dr akidah… lelaki utk perempuan… perempuan hanya utk lelaki… final!!!

    28

    0
  6. benci hipokrit says:

    produk teruk sendayu tinggi low class baik beli produk mat saleh atau jepun lg bagus dari produk malaysia yang teruk puii!!

    0

    30
  7. ke says:

    mana nak insaf jantan2 tuh, duit berkepok2, dikaburi kemewahan, mana nak dgr org nasihat, kutukan org..di ikat tepi bungkus mati jer, ..tp kali nih len,,kalo ahli kuarga yg sound mesti dia pening,kecewa tahap gaban.

    10

    0
  8. ada aku kesah says:

    finally someone speak up about this matter. aku tak paham sungguh2 tak paham apa yang orang kita sibuk duk viral2kan pasal sajat n safiey. even kita taktau apa masalah dorang sebenar especially sajat yang iya2 sgt tunjuk dia tu gegirl, please la stop la viral2 kan pasal diorang yang tak menyumbang 0.1 sen haram pun. tengok si sajat tu sekali dua dia duk post lawak2 maki2 orang tu okay lg la. lama2 rasa mcm attention seeker je dia ni tau. dia tau orang follow dia orang tengok video dia pastu share sana sini so lg lemak le duk buat video bangang2 camtu and dia rasa apa yg dia buat tu betul. aku takde la nak tutup periuk nasik dia dah klu tu cara dia cari rezeki tp tak perlu la duk viral benda2 psl dia yg tupid lg mentupidkan kita boleh tak ? banyak lg benda lain doh nak tgk kok ye pun boring ke tension ke. baik kau layan cite p.ramlee berdekah tengok riban kali pun. ini layan video manusia2 fake kat dunia ni Allah… kang ada yg cakap aku layan gossip blog ni mcm takde keje. no guys hiburan is hiburan tp sajat tu apa ?

    aku pulak yg meraban skrg hehehe
    peace yaw

    1

    0
  9. Noni says:

    Betul sgt yatie….media pn upload apa saja kisah org begini cm support lagi….termasuk aliff syukri…kita bole terima lelaki tukar jadi perempuan sbgi contoh ikut2tan anak2…ada je peringatan Allah taala..kisah nabi luth dll…

    5

    0
  10. mak cute says:

    terang2 dia bgtau yg sajat tu BOBOY…bkn GUGURL…mana2 yg bongok gi calling si SAJAT tu sis mmg banggang abadi…akhirnya ada gak yg berani bersuara…tggu jabatan agama lak…sila amik tindakan kat SAJAT…RIZULALA…SAFIEY yg acah2 jap alim jap pondan tu…geli siak…masing2 dok bangga tayang tetek silikon pdhal bawah berjuntai belalai gajah…

    22

    0
  11. lol says:

    agaknye yang komen negatif kecam tu geng2 pondan dan bapork sokong sajat dgn sapiey tu

    10

    0
  12. lin says:

    kannn.. mana ustaz2 ulamak di malaysia..bersuara lah..najib pon buat la sesuatau akta untuk transgender ni..tarbiah sikit dorang ni..kita tahu mereka bukan lah jahat , dorang ni kebanyakan hati lembut dan baik hati..kelakar pon ye jugak..tapi jgn lah sampai ubah jantina dan sampai berkhawin sesama jenis..ingat lah nabi tak mengaku umat ye..lembut tu takpa lah nk buat mcm mana kan..lawan la hasutan syaitan tu.

    11

    0
  13. Anyn says:

    Bagus sis. I pon terus nk support products u. Pele shine pele king,ops jgn menganjing, bengkung lets campak… semua produk tu gi jahannam ye

    4

    0
  14. Anonymous says:

    La adik beradik rupanya.. baru tahu. Dulu selalu tengok video dia kt YouTube, entertaining jugak dia ni

    2

    0
  15. intan says:

    gmbr tudung mint green yang1st tu ingtkan scha alyahya pakai tudung td..

    1

    0
  16. Sai don says:

    Satu lagi cheap marketing strategy…rezeki masing2…takyah nak jatuhkn sesiapa…walaupun saya mmg tak sokong mereka2 yg menukar2 jantina ne kerana seolah2 kita merestui tindakan mereka tukar jantina…
    Boleh tegur jika biat tuk pehak tertentu esp Jakjm ikut campur coz ia bgi impact & bad influence to younger generatiin…
    Tapi kalo nak tegur nak jatuhkn biz mereka saya tak setuju…
    Apa2 pun minah ne dah UP diri dia tuk d kenali…kalo tak buat camne mmg tak tahu siapa dia….

    0

    16
    • Anonymous says:

      Yatie ni kakak Aliff la and Sendayu Tinggi dh lama di pasaran and mmg dh dikenali. Aduii.

      14

      0
    • kiah pekasam says:

      Ko budak lagi ke dik? Ko x penah masuk watson ke tgk ST duduk sederet dengan revlon and maybelline? ST ni wujud sebelom produk alep sokri n lavidaloka lagi. Zezaman nouvelle visage. K x tau malas la nk cakap

      12

      0
  17. benci melayu puki says:

    korang dah binatang huduh, pakai ST pun tetap huduh takde beza , st dh lama ada pengasas dia si mak alip syukri tu bongok bukan betine yg ni aku pun tak kenal dia ni sape aku pun tak tau alip ada adik atau kakak whatever , tetap ST barang paling teruk! sabun papaya thailand tak seteruk ST haha

    0

    8
    • CHIBUBU says:

      marah betul ye?hahahahha dah dah lahhhh…..marah tu huhuhu hahaahhahahahahahahahahahahahahahahaahhahahahahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

      0

      0
  18. bapok pun ada duit korang caci² ni nak buat plastic sugery pakai dr cap ayam pun tak mampu kahkah nampak sangat busuk ati betine melayu kat sini nak operate muka pepet dengan ketiak itam dan busuk korang tak kesampaian utang banyak makan skali sehari je nak banyak bunyi pulak, kalau pondan dia ngaku apa masalahnya dengan ko? tu antara dia dengan tuhan, lain la mcm si sajat tu bahlul, produk dia takde kena mengena dengan dia jd bapok lain kalau dia campak pelir dia dlm produk tu ngok, tak dapat dinafikan golongan pondan pandai buat kosmetik ni, jurumekap kawin pun pondan takpe pulak dasar munafiq punya betine puiii

    0

    6
    • Anonymous says:

      BMP & BBM ni org yg sama kan?
      Tgk lenggok bahasa pun dah tau. Bahasa mcm x sekolah, anak buluh betong xde makbapak ajar adap sopan!!!
      Kesian ko kan, guna perkataan munafik ikut sesedap rasa je kan. Ko fhm ke makna munafik tu? Ko Islam? Kalo Islam x malu ke? X reti hukum hakam?
      X kisah la dik non oiii kalo ko junjung sat pondan2 yg ada.
      Mati esok ko hadap lah mrk mintak bg safaat.
      Idup sementara je, mati tu wajib!!!! Ke ko spesis kebal malaikat maut.

      4

      0
      • Anonymous says:

        @ benci betine melayu + @ benci melayu puki tu pondan yg sama comment la. pondan dah amuk. adatlah pondan kan jeles ngan pompan tulen bab pakai puki plastik. puki plastik kena cuci bersih2 tau kalau tak nanti dapat penyakit bau tengik bau busuk bau longkang selongkang mulut pondan pat BN ni. ala pondannnn pegi plastik surgery pat Thailand pun muka tetap pecah rumah…. pondan puki miskin. terhegeh hegeh bila Nampak jantan. puki plastik tetek plastik gi jual jubo sana jgn nak meroyan pat BN ni.

        4

        0
  19. anon says:

    dah boleh boikot juga adik ko yang ” terlajak bongkak ” tu
    bapok2 n adik ko tu sama je
    dah bleh boikot

    1

    0
  20. Anonymous says:

    Apa saja yang pondan post di IG..FB and Youtube..jangan Like ataupun Dislike…
    Sebab dislike pun Pondan suka sebab dapat attention. Just ignore them.

    3

    0

Leave a Comment

Optional