“Banyak ‘Songeh’ Pulak”- Doktor Dikecam Enggan ‘Posting’ Ke Sabah Sarawak Kerana Alasan ‘Pedalaman’

Kehidupan

“Banyak ‘Songeh’ Pulak”- Doktor Dikecam Enggan ‘Posting’ Ke Sabah Sarawak Kerana Alasan ‘Pedalaman’

Sebuah hantaran berbaur pendapat di Twitter oleh akaun Hartal Doktor Kontrak @Hkontrak baru-baru ini telah mencetuskan perdebatan dalam kalangan netizen.

Ini berikutan menurut akaun tersebut, negara semakin kekurangan pegawai perubatan ataupun doktor lebih awal kerana ramai yang berjaya mendapat jawatan tetap enggan dihantar ke Sabah dan Sarawak.

Advertisement

Kita semakin kekurangan doktor, lebih cepat daripada apa yang kita sangkakan. Yang baru interview ni kalau dapat tetap tapi kena pindah Sabah Sarawak, sesetengahnya tidak akan mengambil peluang, habiskan waktu kontrak dan berhenti.

Berikutan itu, ramai netizen tampil memberi pendapat dan mempersoalkan mengapa para doktor dan pengamal perubatan tanah air seolah-olah ‘memilih’ untuk bekerja di sesuatu negeri di Malaysia.

Nak kerja tetap di jabatan kerajaan tapi tak sanggup berpindah randah mengikut keperluan jabatan. Bila dah terima jawatan, itu la salah satu jobscope yang korang kena terima iaitu akan dipindahkan di mana-mana daerah dalam negara.

Malah, ada yang merasakan Sabah dan Sarawak seolah-olah seperti negeri ‘asing’ kerana ada doktor yang sanggup kehilangan kerja semata-mata hanya kerana enggan dihantar ke negeri itu.

Twitter

Namun, sesetengah netizen merasakan setiap manusia mempunyai masalah peribadi ataupun halangan tersendiri dan memilih untuk tidak berkhidmat di Sabah dan Sarawak.

“Memilih post kerja? Sambung belajar sampai Mesir Jordan India Russia boleh pulak?” komen seorang netizen.

Restoran bandar hilir melaka mak cik viral tular
6 bulan lalu

"Bebel Je Bukan Carut" - Insiden Restoran 'Makcik Puaka', Anak 'Owner' Perjelas Situasi Sebenar

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

SUMBER : Twitter

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Tinggalkan Komen Anda Di Sini

Loading...