Written by Bella | September 4th, 2018

Sekarang ini media sosial digunakan sebagai medium untuk ustaz dan ahli agama menyampaikan dakwah serta memberikan komen mengenai isu semasa. Antara yang cukup aktif di Twitter ialah PU Amin yang sememangnya cukup lantang bersuara mengenai isu LGBT dan turut menegur beberapa artis sebelum ini.

Walaubagaimanapun, cara penyampaian beliau yang dikatakan sedikit ‘kasar’ oleh netizen membuatkan PU Amin sering dikritik. Terbaru, tindakan beliau membandingkan hasil kutipan filem Hantu Kak Limah dan Munafik 2 dengan sedekah di masjid menimbulkan kemarahan orang ramai.

Rata-rata netizen tidak bersetuju dengan kenyataan PU Amin dan merasakan beliau cuma mahu meraih perhatin dan bukanlah berdakwah. Malah, ada juga yang berkata, bukankah kita tidak perlu menunjuk-nunjuk sekiranya sudah menderma.

Bab sedekah dan derma ini memang tidak sepatutnya menjadi perbandingan sebegini. Iyalah, kita tidak pernah tahu amalan seseorang itu. Bila tunjuk pula jumlah yang diderma, nanti kena tuduh riak pula. Apa pendapat anda tentang isu ini?

91 responses to Bandingkan Kutipan Filem Dengan Derma Di Masjid, PU Amin Dikecam Lagi

  1. nok gebuzzz says:

    kadang2 bukan x bagus pendakwah ni…mmg kadang2 over smpi org geram pulak…nak berdakwah kena la pada tmpt dan cara penyampaian….bukan perli mcm tu….dah lain dah maksud tu…

    6

    6
    • Ustaz Texas Chicken says:

      Nak derma kat masjid buat apa? tak ade faedahnye. Ni semua islam melayu bukan islam aku. Ustaz mee segera yg tak bertauliah, sesat dan tak boleh pakai. Lebih baik jadi kristian daripada dengar si mamat ni

      3

      29
      • Waziristan place for berani mati says:

        ko ni Taliban yg menyalahkan erti perkataan Taliban tu.
        Taliban sebenar adalah menyebarkan dan memperjuangkan islam.

        3

        3
        • Anonymous says:

          Dia bercakap dari sudut kacamata seorang pendakwah dan ahli agama tapi majoriti rakyat Malaysia bukan ustaz ataupun ustazah. Ada betulnya tapi penyampaian agak tidak kena dengan situasi masyarakat kini. Seluar dalam dia pun entah-entah made-in China. Banyak lagi kot isu-isu lain ko nak ber tweet.

          8

          2
        • Adina Ghazally says:

          Taliban mmg asalnya demi agama tapi dah merepek. Anak perempuan tak pergi sekolah suruh duduk celah dapur…Islam apa cengitu hanat? Kau pergi la duduk dengan diorang tu bengong jadi hamba seks.

          6

          1
        • Anonymous says:

          Sbb tu aku ckp, Taliban bkn semua sama. Ada yg menghormati wanita. Yg tak menghormati itulah Taliban yg sudah sesat.

          1

          1
        • Cik B says:

          X payah nak ikut Taliban sgt la haih. Tanah2 orang Melayu di Msia ni semua dah digadai Najib-UMNO pada China. Lagi nak sembang kata DAP nak musnahkan Islam. Korang macai memang lawak kan hawau???

          1

          7
        • Anonymous says:

          Eh..Cik B..better u kuruskn dn putih kn anggota bdn ko tu yg dh mcm tong dram kontrakor jalan JKR.

          3

          0
        • Cik B says:

          gemuk tu bukan jenayah la bahlol.yg kau sakit hati sgt kenapa bukan mulut ko yang makan pun. busybody je.

          0

          2
        • M Coll says:

          sila menghormati wanita

          0

          0
      • Anonymous says:

        What exactly is being a Christian? Kindly define it please

        1

        1
      • Nampak Tak Permainannya Disitu says:

        dia ni perli rakyat kes ustaz kassim elias la weh. kan sekolah tahfiz dia dah nak tutup sbb tak cukup dana nak maintain.
        tu je…boleh baca geng2 lebai ni semua.
        pakcik bawang jugak nie pun.

        4

        1
        • Cik B says:

          dah takde duit lagi mau bukak besar2. dulu takpe lah kuat menjilat umno/najib. skrg…ko rasakan. najib pun menunggu hari nak sambut merdeka di sg buluh 2019. Muahahahmuah.

          0

          6
      • Cik B says:

        Ustaz dan Da’i ni semua bukan boleh percaya sangat. Ada yang gay…
        Kalau betul2 warak duduk pondok cari akhirat. Ko masuk TV buatpe? Nak glamer ke? Opsss!

        4

        5
      • tanya je says:

        korang perasan tak ada sorang da’i gay kat tv???
        cakap terpekikik terlolong. cer tengok…
        :)

        3

        0
      • M Coll says:

        bukan perli mcm tu lah..

        0

        0
    • doktor asli says:

      Ustaz2 di malaysia adalah punca kemuduran minda orang melayu. Sebab tu ramai
      orang islam yg suka merompak, merogol , makan rasuah dll. Kita kena tolak orang seperti PU (kimak) yang tidak membawa sebarang kebaikan kepada masyarakat. Beliau masih mentah dan tak mempunyai kematangan yang tinggi untuk menjadi seorang pemimpin. Get lost new malaysia tak memerlukan ornag sebegini. Hidup Islam Skular

      4

      11
      • wekkkkkkk says:

        kemunduran minda org melayu adalah kerana tiada ilmu pelajaran dn agama yg tinggi.
        ..sbb tu ramai merompk..sbb tiada jobs yg layak.
        ..Sbb merogol adalah, keterbukaan minda baik yg free hair atau berhijab..penampilan bkn menunjukkn perangai..
        ..corruption..asik buat perbandingan harga shj dlm dunia..perbandingan itu dn ini..tetapi perbandingan “gaji” tidak di senaraikan…maka lahirlah korupsi.

        4

        5
        • LOL says:

          Setuju doktor. Ustaz ni yang jenis memerli. Banyak kt luar tu. Wayang je kot bukan suruh orang merompak atau merogol. Berani… tegur la mat2 rempit dan gang2 PAS yg suka menabur fitnah tu. Hipokrit sangat….puih.

          2

          3
        • Mat Biseksual says:

          masaalahnya dengan islam sekarang, semakin agama tinggi semakin, fanatik. semakin tinggi serban. yang kes2 bunuh dan teroris adalah disebabkan agama dan fanatik islam. apa2 pun… bersederhana lebih baik. mekah pun dah ada starbucks la wey.

          6

          1
        • Anonymous says:

          “my name is Khan:.

          bukan semua islam itu pengganas.
          Contohi filem Raja Filem India tu..apa sinopsis nya.

          1

          2
        • Cik B says:

          mcm la tengok wayang tu b dosa besar giler…please lah.
          kehabisan modal nak tweet la tu. nak derma ko dulu bukak tabung.

          0

          2
        • Beautifulmind says:

          Y so stupid with ur ‘sebab’???
          Merompak bkn sbab xfe job tp ramai sgt yg memilih konon x setaraf ngan dr N pemalas..
          Rape.. juz semata2 salah perempn yg free hair ngan prmpn yg berhijab tp berfikiran terbuka??? Hbs bdk2 kecik N baby kena rogol tu sebab apa? Yg merogol tu sapa? Kalo golongan yg merogol tu bijak sgt N sgt bertamadun, kno dworg x jd pelindung?
          Corrupt.. xde kn mengena ngan bnding2 hrg.. tp lbh pd sifat tamak, pntng dr N rs dr tu akn hidup 1000 thn.. x takut Tuhan.. dr politics smpai economy, sume juz kroni2 je yg kaut.. sume salah ttp trs asal ada duit, kuasa N kroni..

          3

          0
    • Anonymous says:

      SOALNYA BTOL LA APA YG PU AMIN TU CAKAP. AKU PON KAKI WAYANG..TP IDAK LER NAK MENAFIKAN HAKIKAT YG CUBA DISAMPAIKAN . PATUTNYA KITA NI BERSYUKUR LA ADA ORG MCM PU AMIN TU NAK INGATKAN KITA BAB2 SEDEKAH NI. CUBA LA POSITIF SKIT. JGN ASYIK NAK SENTAP MEMANJANG.

      16

      1
    • minah jambu say NO to drugs says:

      jangan paksa orang2 derma masjid ke ape ..terpulang la pada masing2 nak derma ke tidak ..wayang is wayang tak sama macm di masjid..tkan nak tarok pangung wayang pulak kt masjid untok di derma kan kt masjid nanti cakap duit haram pulakkkkkkkkkkk !!! jangn nak kata kenape orang tengok wayang n jangan nak kata kenape orang tak mau derma di masjid ..masing2 ada hak masing2 so jngan banyak mulot huh !!

      2

      2
    • ifa rasuah says:

      ni jenis main ckp x guna otak.. lain kali otak tu jgn la bagi tinggal kat umah…. meluat aku kadang2 org yg berlagak good good je..lagak suci bagai…aku kenal la ada bbrp org yg mahu digelar ustaz ni kaki songlap duit, main ice, gay, dalam fon banyak video blue….haaaa tu la korang xnak terima kenyataan mmg wujud org2 mcm ni…. cisss mcm lari pula topik dgn komen i ni….. ada aku kisah….

      2

      1
      • Anonymous says:

        dah nasib ko ler jumper yg teruk. kami ni jumpe yg bauk2 je. yg baik2 jer kita ikut. tu pon jd isu ke? dah tak tahu pikir? haiyaa!

        3

        0
    • beautiful norra says:

      Setuju ngn PU Amin nie…
      Mostly yg kecam nie pasti bkn jenis yg SELALU derma duit kat masjid…
      Well done Ustaz…!!
      Msg mu mmg sampai, tepat menusuk ke jantung…
      Well, tepuk dada, tanya selera diri sendiri…

      2

      0
  2. melati says:

    PU Amin mesti mak bapak ko Khinzir kan…tu jrr nk Cakap…!!!

    0

    19
  3. Anonymous says:

    Org buta jual tisu..ko fikir mereka nak minta derma ke nk jual tisu.
    …mana yg fhm akan bgi derma…………..tpi tak akan ambil tisu.
    …mana yg ambil tisu dn bagi duit…itu bukan derma…itu beli.
    (kesimpulan: menunjuk2 pada org konon baik).

    1

    1
  4. Anonymous says:

    Maksud dia. Kalau rakyat Malaysia sanggup beli tiket harga 15-20 tu sampai dpt kutipan mcm tu cuba try derma mcm tu jgk dekat masjid. Dpt juga masjid juta2

    27

    0
    • Anonymous says:

      tak perlu terangkan maksud…semua org fhm lah..

      0

      11
      • Anonymous says:

        Kalau faham alahmdulillah. Semoga kita ambik mesej yg nak disampaikan dgn positif. Kalau semua paham dan ikut alhamdulillah. Allah jua akam membalas kebaikan saudara saudari semua.

        20

        0
      • Enaz says:

        untungla paham… ni sekor2 nampak mcm bodoh sombong.. masih nak tegakkan benang yang basah.. n xnak ngaku kekurangan sediri.. siap bahasakan org tu khinzir lgi.. sekurang2nya dia menegur..

        kalo menderma kat masjid dlm 3-4 hari dalam jmlah yang sama mcm korg beli tix wayang, sekurang2nya terjaga juga masjid tempat ibadah tu daripada ko derma dekat panggung wayang..

        4

        1
    • Izreen says:

      tell me something I dont know hanat.

      1

      1
      • wekkkkkkk says:

        maksud dia…kalau nampak org wakil dari masjid datang bawa tabung..maka org tu lari jauh2 dan belok jalan waktu bejalan tu.

        “dermalah walau 1 hinggit”. (ini pun ssh tau..).

        0

        0
    • Anonymous says:

      masjid kat tempat aku tiap2 minggu kutipan derma juta2…..tp aku x tau mne pegi duit derma tu…nk kate tuk penambah baik masjid aku rs camtu jgk…dh ade duit drma juta2 pn still nk mnta bantuan kat jab agama….buat mkn2 lps kls kat masjid pun asik x cukup memanjang…tu belum lg campur time bln puasa…buka puasa kat masjid pun mknn dh di agih2 akn kpd ahli2 masjid….last2 org awam y dtg dpt mkn karipap y isi nye hnya angin je….wahai PU y bijaksana sila komen bab2 camni….rsnye PU ni x penah g masjid kot…xpun jns x reti nk ebrcmpr dgn jemaah masjid sbb tu xtau kutipan derma masjid bape….

      5

      2
    • Kkkk says:

      Duit kat masjid n surau ni bnyak yg xtau pergi mana ni adalah hakikat.Lebih baik cari org susah @ ank yatim derma depan2.Lagipun nk mnderma ni hak individu kdg2 nk derma pun xkn nk canang satu dunia.

      2

      0
      • wekkkkkkk says:

        kalau nk derma, derma jelah, x yah fikir + dn -.
        Sbb fikir negatif lah kutipan x capai mcm yg di target.

        “aku ingat nk dermalah esok kt makcik tu yg selalu dukung bawa anak terencot2..tapi adakah betol itu anak dia, atau anak utk mengumpan je, kang kena tipu aku, ..ah..mcm mana ni.”.
        ..bisik ku dlm hati…mulut sambil terkumat-kamit..

        3

        0
    • Beautifulmind says:

      Hmm.. kalo org2 masjid/surau guna derma N segalanya ngan cr yg btl N utk kebajikkan umum ok la.. tp km tau x brp rmai org2 ni yg corrupt lg2 bl dt byk terkmpl dpn mata?
      Mcm masjd kat tmpt sy N bbrp tmpt jg sy dgr bnda yg sm.. org2 masjid yg bergelar ustz/imam ni slalu dtg mnta derma.. ktorg ok je.. tp makin lama makin melampau.. deoeg dtg setiap hari lbh dr 1 kali N yg plg keji, setiap derma yg deorg mnta deirg yg tetapkn jumlahnya.. N stiap hr jumlah tu makin meningkat.. sebijik mcm kongsi gelap pau dt org2 plak.. siap ngan sikap kasr N x beradab deorg.. dr ikhlas jd benci.. d sebabkn perbuatan deorg ni Islam dpt nama buruk.. tp deorg still bt muka bodoh langsung x rs bersalah..
      P/s sy x kt sume mcm tu.. tp sy yakin ramai yg mcm tu..

      0

      0
  5. unknown says:

    He has the point.. cuba fahamkan apa yg dia nak sampaikann secara tersirat.. my 2 sen

    15

    3
  6. Anonymous says:

    Bukan ke masjid dapat peruntukkan kerajaan? Mmm…

    1

    3
  7. Anonymous says:

    bukan nak sokong dia, tapi boleh potong jari lah, kalau semua yang menderma kat panggung wayang tu semuanya 100% ada menderma kat masjid…bukan masalah derma kat masjid tu nak kena hebah2, ataupun nk bersangka baik… tp realiti mmg perit bro… hakikatnya islam di malaysia ni mmg dah tenat…

    17

    1
  8. Aru Kanda says:

    Banyak lah orang menderma…tapi bila upload dalam Facebook…riak la pulak katanya.

    1

    0
  9. Anonymous says:

    Asal masjid/surau je, harap peruntukan kerajaan…
    Tak rugi pun derma byk2 ke masjid.
    Tokong cina, kuil Hindu yg besar gah tu sape punya peruntukan??

    0

    3
    • James says:

      Tokong dan kuil Cina…tempat gangster cuci duit, ceti, ah long dan taukeh2 simpan duit sebab rumah ibadat kan bebas cukai.
      ko tak tahu ke? laaaa…bodohnya.

      5

      0
      • Anonymous says:

        Agrees, yang keluar cerita 9 dragons menguasai ekonomi Kuala Lumpur, ni lah dia. Ko bjak bro.

        4

        0
      • wekkkkkkk says:

        sbb tu dlam kerajaan persekutuan BN yg dulu tu ada:
        MCA.
        MIC.
        UMNO
        dn yg lain2.
        ..peruntukan di bahagi juga..tpi siapa organisasi yg terbesar duduk di atas maka itulah “penentu”.

        Kalau dlm PH skrg..sama juga..ada brmcm2 parti.

        0

        0
      • Anonymous says:

        betul tu. naik genting sebelum sampai kan ada tokong besar. tokong tu katanya ada simpan jin. ini contoh lah. kalau siapa yang kaki judi bawak tangkal atau ilmu naik nak menang, memang akan di “scan” dulu oleh jembalang2 dalam tu. sebab tu kalau pergi lawat situ balik je banyak kata mimpi yang pelik2 bila tidur. ada terbaca dlm forum…kat dalam tu pagoda tu mcm2 jin ada. sila google.

        3

        1
    • Anonymous says:

      namanya rakyat msia tapi bengong. tak tahu apa aktiviti2 tersembunyi. sebab tu la UMNO-BN tumbang sebab 9 dragons ni la salah satunya.

      3

      0
  10. Anonymous says:

    Yang mengecam dan melatah dengan teguran halus ni, harap2 korang betul2 la menderma (mcm yang korang sembang). Bukan apa, menderma itu menambah pahala la kan. Kalau betul2 derma, Alhamdulillah. Tak derma takper pon (kot). Bawa bertenang anak2

    8

    0
  11. Anonymous says:

    Banyak derma masjid penipu…tak baca ke ustaz?

    4

    0
  12. ehhhh says:

    sedih melihat golongan ustaz atau ulama dikecam. pernah dgr kata ustaz kat ikim, abis tu nak tgu siapa bg nasihat? PU Amin cuma bagi perbandingan.. tak salah. tak salah pun. biarlah dia tegur..tak salah pun. teruskan menegur kami ustaz..teruskan.

    ker yg panazzzz ni adalah golongan penyumbang tiket wayang? makan cili ler tuh. hihik

    9

    1
    • y bother says:

      golongan ustaz da ulama bukanla maksum, yg xboleh dikecam. Sy respect PU ni sbb dia tegas antara yg banyak2, tp not this time. Niat bagus nk tegur tp perbandingan salah. Adakah dia tau yg pegi tgok wayang nila yg lebih byk menyumbang bukan saja dimasjid malah dijalanan? Nama pun SEDEKAH KAN?? Nak tanya, dah derma byk2 ke masjid pastu jadi apa? Ada beras, tepung or kaunter kat masjid utk musafir or asnaf minta bantuan? or masjid akan dikunci dgn alasan takut berlaku kecurian etc2? Musafir n asnaf nak berlindung pun xdapat?tu zakat berjuta tu buat apa still nak harap derma? baik pulih facility? masjid2? Sy cadangkan PU sbg seorang yg berpengaruh, boleh mengemukakan cadangan pada pejabat agama utk tubuhkan kaunter agihan zakat bergerak utk memudahkan golongan asnaf yg benar2 memerlukan terbela, rather than harapkan org ramai nk sibuk2 report or golongan ni panjat office hanpa. kutip pandai bukak merata nak agih why not? Dgn cara ni yg lebih telus & efficient, sy yakin ramai lagi rakyat malaysia akan menderma dgn penuh ikhlas.

      0

      0
  13. wekkkkkkk says:

    sush2 je buat komen PU ni, apa kata, pergi ke rumah Datuk Yusoff Haslam dn anak dia..minta sumbgan.
    Maka kutipan dri wayang itupun ada mmberi makna dan faedah dan akan disalurkan ke masjid.
    Di situlah “pengalirannya”.
    Sama juga.

    0

    0
  14. aku kau says:

    org2 islam dalam malaysia ni..cpt melenting…k bai

    5

    0
  15. shopia lorren says:

    Mmg sukar mengajak manusia untuk menjadi insan Kamil..memberi sesuatu kejln kebaikkan atau kebajikan mmg menguji keimanan..teruskn ustaz satu kerja yg diredhai Allah..

    5

    0
  16. Anonymous says:

    Korang yg bukan ahli dalam agama janganlah komen lebih2 dan mengikut logik akal semata2. Bahaya kepada diri sendiri dan orang lain yg membacanya. Bicara yg baik atau diam sahaja guys.

    1

    1
  17. senyum manis says:

    tersalah bicara terpesong akidah …. di akhirat merangkak cari PU Amin
    betul tu ,,,, derma masjid letak sehengget … tiket wayang 15-20 hengget mampu pulak ….. dah banyak terjadi …mgkin sebab tu PU Amin tegur …tak salah kannn?

    2

    0
  18. Makcik Cabai says:

    Haish korang ni… meh makcik nak bercakap sebagai orang makan garam dulu dari korang dak2 wicet ni…
    Maksud Ustaz tu lebih kurang macam ni la….
    “Kat masjid korang sedekah singgit je… tapi tiket wayang yang RM15-RM20 tu korang boleh pejam mata beli…”
    Bayar tiket wayang dapat wayang…
    Bagi sedekah dapat pahala… boleh la cover sikit dosa korang tu….
    #donedakwah
    #cakaplebihlebihakutenyeh

    1

    0
  19. melanim says:

    kenapa nak menyibuk dgn duit org lain?
    duit dia, biarla dia

    1

    1
    • Makcik Cabai says:

      Ye la… sesungguhnya Makcik berbangga dengan umat Kristian yang bersatu hati membangunkan church di Bukit Mertajam, Pulau Pinang. Makcik membesar dekat sana…
      Dari church tu kecik… sampai dah membesar dengan jayanya… siap ada byk patung-patung sekitar church tu…
      Harta-harta milik gereja tu pun kian bertambah…
      Dewan-dewan berdekatan semua dah jadi milik church….
      Kenapa orang Islam tak boleh bersatu hati buat macam tu?
      Asyik-asyik tunggu dana kerajaan je…

      Sekian, certot.

      0

      0
  20. pu amin anti perogol says:

    hei pu Amin gila…menyalak macam anjing .
    baju merah yang sama saja. ok.
    aku tengok kau nie kan makin hari makin belagak.
    macam lah kau tu baik sangat.
    hei.. paloi. kau dengar sini..alang2 kau nak sangat menyalak..baik kau hari2 menyalak kat ,,,, datuk yang rogol cucu dan sewaktu dengan nya…

    0

    1
  21. OrangBiasaJuga says:

    Tak 100% salah. Ada bakinya yang “betul”. Persoalannya yang ramai bangkang ni sebab “triggered” je kan? Kalau andai kata kita umat Islam ni letak separuh sahaja effort yang sama menghulurkan duit bayar tiket wayang macam tu ke arah kebajikan tetap jua elok kan?

    Nak tak nak buat je…

    1

    0

Leave a Comment

Optional