Written by AbangNara | February 22nd, 2013

Mencari rumah untuk tinggal buat selama-lamanya bukan satu perkara mudah.  Kena rajin pergi jalan-jalan untuk tengok kawasan perumahan yang ingin dibeli dengan mata sendiri.  Jadi apabila mendapat undangan untuk ke acara “house viewing” di Ken Rimba baru-baru ini, tanpa berfikir panjang terus Abang Nara bersetuju untuk hadir.

ken rimba

Ken Rimba terletak di Seksyen 16 Shah Alam. Abang Nara takut jugak sesat namun rupanya senang je nak ke sini. Guna Federal Highway dan susur ke kiri di exit Padang Jawa. Dari situ akan nampak signboard Ken Rimba. Followlah signboard tersebut sehinggalah sampai ke Ken Rimba di sebelah kiri.

ken rimba

Kalau dah namanya “house viewing” sudah tentu ada makan-makan. Jadi Abang Nara dan wife mengisi perut terlebih dahulu sebelum jalan-jalan tengok rumah contoh Ken Rimba.  Sambil makan kami mendengar penerangan mengenai Ken Rimba. Banyak fakta yang menarik antaranya ialah:

1. Kawasan perumahan Ken Rimba merangkumi 60 ekar tanah freehold
2. Ken Rimba merupakan Malaysia’s 1st Multiple Award Winning Green Township
3. Ada 2 fasa rumah teres, 2 fasa kondominium, rumah kedai dan commercial lot di dalam Ken Rimba.
ken rimba
Selesai mengalas perut, kami dibawa oleh salah seorang sales officer yang sangat peramah dan baik hati untuk pergi melihat rumah contoh Ken Rimba. Untuk makluman, fasa pertama rumah teres yang diberi nama Legian Residences ini sudah pun siap sepenuhnya. Dah ada pembeli yang pindah dah pun.
ken rimba

Belum masuk ke dalam rumah contoh Legian Residences pun Abang Nara dah kagum dengan keluasan jalan raya yang memisahkan antara rumah. Memang luas dan paling penting, nampak hijau sepanjang jalan. Penuh dengan pokok-pokok. Ken Rimba memang layak mendapat Malaysia’s 1st Multiple Award Winning Green Township.

ken rimba
Masuk je ke dalam rumah contoh Legian Residences, mata Abang Nara terus perasan kewujudan swimming pool di laman. Cantik membiru. Anak Abang Nara terus teruja dan menjerit keriangan. Nasib baik wife Abang Nara berjaya menghalangnya daripada melakukan terjun tiruk.
ken rimba
Dengan keluasan sehingga 2,200 kaki persegi, rumah dua tingkat Legian Residences mempunyai 4 bilik tidur dan 3 bilik air. Abang Nara perhatikan mutu kerja dan bahan yang digunakan adalah sangat bagus. Nampak sangat clean, kemas dan bersih. Sesuai dengan harganya yang bermula RM606,000.
ken rimba
Abang Nara dan wife terus buat macam rumah sendiri sebab teruja sangat. Abang Nara suka dengan ruang tamu Legian Residences yang nampak luas. Wife Abang Nara pulak teruja dengan keluasan bahagian dapur. Anak Abang Nara pulak teruja sampai terus merangkak di atas lantai.
ken rimba
3 bilik di bahagian atasnya pun memang nampak luas. Paling penting tak terasa panas sangat dan berangin. Master bedroomnya memang sangat luas dan dilengkapi dengan bilik air. 2 lagi bilik lain bolehlah Abang Nara gunakan untuk anak-anak nanti.
ken rimba
Namun yang paling penting bagi Abang Nara ialah fasiliti yang disediakan oleh Ken Rimba untuk penghuninya. Ada pak guard yang mengawal 24 jam sehari, taman permainan dengan gelanggang bola keranjang, dan basikal untuk ronda-ronda petang. Maintenance feenya hanya RM100 sahaja sebulan. Murah gila kan?
ken rimba
Daripada apa yang diberitahu, masih ada lagi beberapa unit (kesemuanya ada 328 unit) yang masih available untuk dibeli di Legian Residences. Abang Nara pun masih berfikir lagi. Mungkin nak tunggu fasa kedua rumah teres yang diberi nama JIMBARAN Residences. Sayangnya JIMBARAN Residences agak limited iaitu cuma ada 168 unit sahaja. Untuk makluman, pendaftaran untuk JIMBARAN Residences sudah pun dibuka.
ken rimba
Antara ciri-ciri menarik yang ada di Legian Residences ialah:-
1. Sistem bumbung yang membenarkan pengaliran udara
2. Bumbung yang transparent membolehkan cahaya matahari memasuki ruang
3. Tingkap bahagian bawah boleh dilaraskan membolehkan pengaliran udara yang semulajadi
4. Dinding bahagian luar menggunakan cat yang “heat reflective “
5. Cat yang rendah VOC digunakan untuk dinding dalam
6. Ada tangki tangkungan air hujan yang boleh digunakan untuk siram pokok bunga dan basuh laman rumah
7. Kehijauan yang menyeluruh – taman, lorong di belakang rumah dan mini roundabout
ken rimba
Secara jujur, Abang Nara sukakan suasana hijau, tenang dan keselamatan di Ken Rimba. Lagi satu kelebihan Ken Rimba ialah berdekatan dengan komuter Padang Jawa Shah Alam. Yang bestnya Ken Rimba siap buat walkway daripada Legian Residences sehingga ke stesen komuter tue. Memang terbaiklah!!!
ken rimba
Abang Nara nak cerita banyak pun tak boleh jugak sebab susah nak digambarkan dengan kata-kata. Apa kata korang pergi melawat dan tengok dengan mata kepala anda sendiri. Hubungi mereka menerusi telefon di 1300-22-9933/03-55119233 atau anda boleh email ke [email protected] untuk buat temujanji “house viewing”.
ken rimbaTurut dibuka untuk pendaftaran sekarang ialah Ken Rimba Condo dan 109 unit Ken Rimba Commercial Centre untuk jualan dan sewaan. Info lanjut sila layari www.kenholdings.com.my , LIKE Facebook Greenbook by KEN Holdings Berhad, LIKE Facebook KEN Rimba Legian Residences dan follow Twitter Ken Holdings.
ken rimba

Written by serenity | February 22nd, 2013

Dalam satu temubual eksklusif Berita Harian dengan Fizz Fairuz yang disiarkan akhbar tersebut hari ini, Fizz Fairuz telah menjawab kenyataan Azlyn yang dia berbohong tentang status perkahwinan Azlyn juga di akhbar yang sama semalam. Fizz memberitahu yang dia ada meminta penjelasan dari Azlyn mengenai dakwaan seorang lelaki yang Azlyn ialah isteri keduanya, dan Azlyn juga mengakui hakikat itu.

Selepas bertemu lelaki itu, saya bercakap dengan Azlyn. Saya tidak marah, walaupun hati saya kecewa. Azlyn seperti terkejut apabila rahsianya terbongkar. Azlyn mengakui berkahwin dengan lelaki itu, tetapi caranya, seperti tiada apa-apa, seperti perkahwinan itu tidak sah. Mana boleh, berkahwinlah di hujung dunia sekalipun, pernikahan mereka sah di sisi agama. Cuma mereka perlu mendaftar dalam negara untuk mendapat sijil perkahwinan yang sah. Perkahwinan mereka sah walaupun tidak didaftarkan.

Saya tidak mahu komen panjang lebar soal ini kerana saya tidak mahu terus mengaibkan Azlyn dan keluarganya. Tetapi saya perlu menjawab persoalan ini kerana saya tidak mahu terus dituduh sebagai penipu dan menganiaya hidup orang. Saya bercakap benar kerana ini soal maruah saya dan keluarga.

Fizz turut menyatakan yang bapa Azlyn seolah-olah tahu apabila diajukan persoalan tentang perkahwinan Azlyn sebelum ini, tetapi alasan yang diberi ialah Azlyn dilarikan ketika berkahwin dulu. Fizz tidak dapat menerima alasan tersebut, baginya dilarikan atau kahwin lari, mereka ialah pasangan suami isteri yang sah mengikut syarak.

Fizz mendakwa melihat nama Azlyn pada sijil nikah yang ditunjukkan lelaki tersebut, dan tidak melihat tarikh dan butiran lain kerana terlalu kecewa.

Fizz berkata yang dia sudah banyak menanggung dosa dengan berkenalan dan bertunang dengan wanita itu, dan tidak mahu terus menanggung dosa.

Oleh sebab itu dia mengambil keputusan untuk memutuskan pertunangan dengan wanita itu Ahad lepas.

Mengenai dakwaan sihir, Fizz berkata yang dia tidak menuduh Azlyn melakukan sihir terhadapnya, dia cuma berkata keadaan dirinya seolah-olah seperti terkena sihir. Fizz mendakwa tidak mempunyai selera makan dan jika makan dia akan muntah. Dia juga berasa was-was ketika ingin melangsungkan pertunangan dengan wanita itu, tambahan pula tangannya tersimbah air panas dan keretanya rosak sebelumnya, tetapi diteruskan juga pertunangan itu kerana majlis telah dirancang.

Untuk berita lanjut, sila dapatkan naskhah Berita Harian anda hari ini.

Pada pendapat kami, mungkin Tuhan ingin menunjukkan sesuatu kepada Fizz. Memang benar kata Ustaz Wan Akashah sebelum ini, majlis pertunangan perlu diuar-uarkan kerana dikhuatiri tunang dipinang orang lain. Dalam hal ini, keadaannya terbalik pula, kerana Fizz pula terpinang isteri orang.

Allah maha besar.

***

Minat Dikir Barat? Pakat maghi ke Kompleks JKKN Kelantan pada 23 Feb (Sabtu) ini Dikir Ekstravaganza yang menampilkan Dato’ M. Nasir, Azlan & The Typewriter, Poe, Fendi Kenali, Man Khan, Roy Kapilla, Wakaka Crew dan lebih 300 orang pendikir pd jam 10.00 pg hingga 1.00 petang! Best..nak tahu kat mana?

Di JKKN Kelantan, Lot 1993, Seksyen 49, Tanjong Chat, 16100, Kota Bharu, Kelantan kira-kira 2 km daripada Pusat Bandar Kota Bharu dan berhadapan dengan Taman Perbendaharaan Tengku Anis, Kota Bharu.

Written by AbangNara | February 21st, 2013

Fuh ~~ Dengan solekan dan pakaian serba hitam, Siti Saleha memang nampak seksi menghiasi muka depan majalah Cosmopolitan. Pasti ramai kaum Adam yang jatuh cinta melihat penampilan Siti Saleha kali ini. Marvelous!!!

null

Abang Nara tertanya-tanya apakah “Big Dreams” yang dimaksudkan oleh Siti Saleha. Nampak gayanya kena pergi majalah Cosmopolitan di kedai mamak untuk mengetahui kisah sepenuhnya. Korang pun kalau berminat, silalah pergi beli sekarang sebelum stok habis.

P.S: Blackberry Z10 dilancarkan di Malaysia

Written by AbangNara | February 21st, 2013

Terngiang-ngiang lagu nyanyian kumpulan Wings yang bertajuk “Hukum Karma” apabila mendengar kata-kata yang dikeluarkan oleh Almy Nadia ini. Satu nasihat yang sangat bagus buat semua pasangan kekasih yang sedang mabuk bercinta ketika ini.

almy nadia

Berkata kepada Mstar Online, Almy Nadia menasihati pasangan kekasih agar tidak sesekali mengabaikan kekasih kerana ia akan memakan diri. Kata Almy:-

Pengajaran yang boleh saya simpulkan di sini, ianya adalah hukum karma iaitu seseorang itu akan mendapat balasan terhadap apa yang telah dilakukannya. Nasihat saya, hargailah orang yang kita sayang dan janganlah sesekali mengabaikannya. Jangan nanti apabila kita memerlukan orang itu, maka dah terlambat. Selebihnya saya tidak boleh komen dan enggan masuk campur

almy nadia

Sebenarnya Abang Nara pun tak faham mengapa daripada dulu Fizz Fairuz tak masuk meminang je si Almy Nadia ini. Cun pun dah cun. Putih pun putih. Memang cantiklah kesimpulannya. Sekarang ini tak pasal-pasal timbul kontroversi. Kalau dah kahwin dengan Almy dulu kan senang cerita. Mungkin ini yang dikatakan tiada jodoh kot.

P.S: Patung teddy bear versi zombie