Written by Bella | July 11th, 2016

Gara-gara memberikan komen yang agak pedas tentang kehidupan P.Ramlee yang berakhir dengan kemiskinan dan mahu artis sekarang merancang kewangan mereka dengan bijak,  penerbit David Teo dikecam hebat oleh masyarakat.

Malah, persatuan Seniman menyifatkan kenyataan David agak biadap.

Menurut presiden persatuan berkenaan iaitu Zed Zaidi, beliau berpendapat David tidak layak untuk berkata-kata sedangkan filem terbitan beliau jauh lebih rendah kualitinya daripada filem yang dihasilkan oleh P.Ramlee.

Adakah anda tahu kebanyakan filem yang dikeluarkan oleh produksi anda mempunyai mutu yang tidak berkualiti langsung berbanding filem-filem semasa zaman P Ramlee?

Adakah anda tahu banyak universiti masih lagi mengkaji mengenai filem-filem P Ramlee sebagai rujukan kerana mempunyai nilai budaya dan mesej yang sangat kaya? Kreativiti tidak boleh dinilai oleh wang ringgit. Adakah anda tahu semua itu, David Teo?

Buat Zed, biarpun P.Ramlee tidak hidup mewah semasa penghujung hayatnya, beliau masih lagi menyampaikan mesej yang begitu murni didalam karyanya dan ia masih lagi tidak bosan ditonton sehingga kini.

Persatuan Seniman menuntut David untk membuat permohonan maaf secara terbuka  bukan sahaja kepada ahli keluarga P.Ramlee tetapi semua artis di Malaysia.

Seniman mendesak agar David menarik balik kenyataan beliau dan memohon maaf kepada keluarga seniman agung P Ramlee kerana mengaibkan ikon seni negara sekeluarga.

David juga perlu memohon maaf secara terbuka kepada seluruh seniman, seniwati dan artis-artis Malaysia mengenai kenyataan beliau ini yang dianggap biadap dan kurang ajar.

Sejujurnya, tiada siapa yang boleh menandingi P.Ramlee sehingga kini. Mungkin David Teo cuba untuk memberikan nasihat kepada artis Malaysia tetapi caranya tidak kena dan sekaligus membangkitkan kemarahan ramai.

Sumber Berita : THE MALAY MAIL ONLINE

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

19 responses to Zed Zaidi Anggap Kenyataan David Teo Biadap, Tidak Layak Kritik P.Ramlee

  1. Anonymous says:

    same here. memang tak patut!

    0

    0
    • Anonymous says:

      aahhh ko neh zed..mulalah tu nak up balik..tinggal nak carik point je..sebukk.
      david teoh tu paham2lah ayat dia..bkn hina pn

      0

      0
      • Anonymous says:

        org cite pasal hidup p.ramlee yg miskin..bkn david teoh hina filem dia.
        mabuk lemah ke ape zed neh..
        melalut..
        g makan ketupat sana..ke stress jln jam?

        0

        0
    • minah jambu say no to DRUG says:

      david teo cakap tu memang betol..dia tidak menghina P ramlie ke pe dia cuma cakap jangan jadi macm P ramlie masa dia dh tk di perlu kan lagi kesian kan …! dulu2 punye pengarah tk lah sekaya skarang dulu2 gaji pengarah berape aje kalau nk di banding kan ngan gaji pengarah skarang babtu dulu2 punye pelakon n pengarah tk lah semewah pelakon skarang..babtu pelakon skarang jangan nak glamer je lebih ! jangan belakon sekejap aje untok nak cari laki pastu dh dapat laki stop berlakon huh! kalau tk iklas nak jadi pelakon jangan jadi orang seni ..betol cakap david teo jadi pengarah atau pelakon mesti lah nk jadi kaya raya n jadi orang senang n bukan macm zaman P ramlie dulu n bukan nye david teo menghina P ramlie..david teo cakap macm gitu pasal dia nk kasi contoh ajeee bukan nye apeeee…lov u david teooo minah jambu nak jadi pelakon under u punye prodction boleh ?

      0

      0
  2. X says:

    Dalam 50 ke 60 filem kau yg berlambak tu satu pun tak boleh ditonton sampai habis.tapi sejak kau lahir dah beratus2 kali filem p ramlie diulang tayang tampa jemu.Filem Apek hanya kisah kemaruk celah kangkang saja.sampah!

    0

    0
  3. #ilovepramlee says:

    Adeh si apek ni…zaman dulu-dulu orang berkarya kerana minat bukan kerana duit. Dulu mana ada sponsor besar yang nak tanggung kos produksi. Sekarang harap muka aje dah boleh tak payah berbakat pasal disponsor.

    Cakap pun tak betul, buat filem pun berkualiti macam sampah. Dari mengata orang, pergi lah betulkan diri tu sendiri dulu apek.

    0

    0
  4. Anonymous says:

    Dia cuma cakapp ramlee berakhir dgn kemiskinan, which is true. Bukan dia kata filemp ramlee tak berkualiti. Dia cakap bab simpanan. Memang betul apa, ramai kan artis bila dah tua meminta derma perubatan itu ini. So dia bg ingatan, muda2 ni jgn berjoli sgt, ingat masa tuaa.. Apa salahnya nasihat dia tu??

    0

    0
    • Mimi says:

      Setuju. Dia tak hina filem P.Ramlee. Dia cuma nak mengingatkan para artis sahaja. Tengok, berapa ramai artis yang masa muda menjoli, lepastu bila sakit harap bantuan semua. Tak cakap apa lah, antara artis yang bijak I tengok cam RCW, dia tau she couldnt survive with acting only, so dia business. Dia tau dia ada pengaruh untuk buat orang beli, so she sell and taking the opportunity.

      0

      0
    • Support Mamat Khalid says:

      bodoh ngko ni pramlee bkn cam retis skang mn layak banding dgn retis dia tu..dia ckp pramlee x reti handle wang itu penghinaan ada phm??

      Mamat Khalid: P Ramlee tidak layak dibandingkan

      “HIDUP P Ramlee tidak layak awak buat perbandingan dengan artis dan pengarah awak,” demikian status yang dimuat naik pengarah prolifik, Mamat Khalid, semalam.

      Status itu dilihat sebagai kenyataan balas terhadap penerbit filem terkenal, David Teo menerusi sebuah portal berita yang menurutnya setiap pelakon perlu bekerja keras hingga menjadi kaya dan jangan menjadi seperti Allahyarham Tan Sri P Ramlee yang tinggal di tepi Bukit Bintang.

      Mamat berkata, susut P Ramlee dahulu pun atas perbuatan manusia yang memandang hina mencari dan memuat naik segala kehinaan serta keaiban beliau untuk meletakkan beliau di tahap bawah.

      “Awak yang rasa lebih bagus dalam dunia perfileman. Awak yang rasa lebih disayangi peminat. Buatlah apa niat suci awak itu tapi tolong jangan guna nama P Ramlee untuk meletakkan awak lebih bagus.

      “Tolong la…jangan ulang perbuatan mereka yang terdahulu yang sama jahat,” pesannya.

      0

      0
  5. Akak hang says:

    Org melayu ni emosi lebih. Think first before react. Ape yg die maksudkan ialah seniman harus simpan duit utk masa hadapan.. pelakon2 ni suma tak akan popular selama2nya. So when u r at ur peak.. tt is the time you invest ur money to make it grow or save up to ensure that u will not merempat as u grow old and tak laku..

    0

    0
  6. Anonymous says:

    Zaid ni nak cari publisiti

    0

    0
  7. Anonymous says:

    Filem David teoh lg mcm sampah,klu xde pelakon pompuan berkemban,berdua-duaan atas katil,scene2 panas mmg x sah,klu buat filem hantu pun mengarut,jln cerita hampir sama pelakon je lain2,nak dibandingkan dgn Shamsul Yusof mmg jauh Shamsul lbh berkaliber dr ko,ni nak bandingkan dgn filem2 arahan Tan sri P.Ramlee David teo ibarat bawah tapak kaki jer..

    0

    0
  8. sje je menyebuk says:

    Apa la.. kebanyakan melayu nie pantang dijentik ramai la meroyan sampaikan yg nk meroyan isu xde kaitan pun dgn apa yg nk disampaikan… pdhal nasihat je so ambik yg positif je la supaya org sedar diri.. bukan menghina pun.. tengok je kebanyakan artis2 brp ramai yg dah tua hidup melarat

    0

    0
  9. zara leah says:

    org melayu kita ni bnyak -ve thingking rather than +ve..
    sy sndri pnah tgk dokumentari pasal Allahyarham P ramlee..
    Penghujung hidup dia mmg kasihan..like no one cares..(klu ada pun blh kira dgn jari..).
    *dgrnya mmg berkaitan masalah kewangan…
    Apapun alfatihah buat arwah..jasa beliau dalam industri kita ni mmg tiada galang ganti =(

    0

    0
  10. Anonymous says:

    P.Ramlee tidak menguruskan wang dgn baik? Itu maksudnya ker?

    0

    0
    • DT asal untung says:

      itulah maksudnya mmg bertujuan menghina pun…yg komen2 bodoh lain support mmg berakhir dgn kemiskinan,padahal dia maksudkan p ramlee handle tak duit dgn baik sdgkan bangsa sepet ni jgk aniaya p ramlee dulu…record2 p ramlee sumer lepas kat puak ni..skang DT test power sbb dia dah takluk melayu dgn citer2 bodoh dia tu..

      0

      0
  11. missv says:

    apalgi zed zaidi..g la angkut geng baju merah…berarak dpn bangunan metrowealth tu…kecoh lebih…

    0

    0
    • Zed Zaidi says:

      Terima kasih kerana mengambil berat. Kami sedang cuba untuk mendapatkan kebenaran dari pihak polis berkenaan perhimpunan.

      0

      0
  12. Anonymous says:

    Ntah pe pe le mamat hanjing ni.. x paham isu ..biasa le propa je lebih….

    0

    0