Written by AbangNara | April 11th, 2011

Sekali Abang Nara dengar suara Zara Ayu nie terus Abang Nara kesian kat budak-budak Akademi Fantasia. Kalau Zara Ayu masuk AF, habis semua kena pukul. Confirm punya. Zara Ayu adalah anak didik terbaru Adnan Abu Hassan. Korang dengar je lah suara si Zara Ayu ini. Sila pastikan bulu roma anda tidak tercabut. Sila tinggalkan pendapat anda tentang Zara Ayu di ruangan komen ye.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

119 responses to Zara Ayu – Bakal Menjadi Kris Dayanti Malaysia?

  1. sue says:

    die ni sapa?

    • vinokurov says:

      lorh, biase2 jer…lagu ori jauh lagi mantap dari cover ayu nie, siyes xtipu..mcam gedix pon ade gak kdg2 dgr..
      bro nara je over2 puji minah ni..mesti byak side income kan puji minah ni…=.=’

      • sudu says:

        btul, gedik gler okeyh suare minah ni..byak perlu dperbaiki..

        dan xpayah lah puji melambung2 tggi tu abang nara oii…xyah lah bagi expectation terlalu tggi klau camnielah hasilnye..daaaa~

        • ahli fikir says:

          tawu pon. aku pnye la harap mcm suara Rachel Berry ke, Jennifer Hudson ke, skali haram jadah tarak. hahaha

        • kayu says:

          ek eleh korang ni,cuba korang suh budak af nyanyi,boleh ke cmni.jgn la nak tunuk pandai ttg music.kalau cik zara kita ni tak best,kenapa adnan ambik dia?hahaha mestilah sbb suara dia best kat studio or live.

        • vinokurov says:

          ek eleh ‘kayu’ nie..kitorg xkata pon suare zara ayu ni trok gler…juz nak ckp kat bro nara, xyah lah nak puji melambung tggi, walhal suara biasa jer…salma mentor lagi power…ayu pronounce pon cam pelat ckit..

          aku rasa kecewa gler ngan ayat2 bro nara…ckp xserupa bikin..dalam entry tulis mcam2 ttg zara ayu nie..smpai aku pon expect sumthing special from her..tp pas tgok vid, hampeh..klau puji ckit2 xpe jugak..=.=’

        • farapink says:

          ak rase sore najwa best lagik.. sronok tgk lagu got to go.. lagu catchy,, tapi mmg power a..

        • JLo says:

          Boleh Si Sudu nie komen “suara gedik”…apa punye komen….sah2 ko nie mesti Juri AF….hahahaha

          Cube sesekali tgk American Idol ker…..mcm mana Juri dia komen….baru ler mentaliti pun tahap international….jgn mare

        • secret says:

          bagi aku la. penyanyi yg boleh kekal lama dalam industri .mostly yg ade basic buat hasil karya seni sendri, tau nak kompos lagu sendri. macam orang dulu2….
          Surat Terakhir si mati Bunuh Diri. Ada orang tanya.

      • JLo says:

        Suara mmg power for pendatang baru…Boleh nyanyi English song very well….Congrate Zara Ayu.

        Biasa ler…yg x puas hati tue mmg ramai coz suara dia org mmg confirm lagi teruk from suara Zara Ayu….hahahaha…

        • straighttalking says:

          Aku dengar suara dia nih, terus terbayang Syahrini (suka nyanyi suara desah2)… Takdenyee nak sama dengan Kris Dayanti. Jauh sgt kot Bang Nara oiii….

        • RiceBunny says:

          Love her voice! Ada iras2 suara Leona Lewis (Better In Time, Bleeding Love). HIGH CLASS!!!!

    • comei says:

      nape video ni saya xleh tengok?video len leh plak.ada benda saya ttgal ke?pliz…sape leh jawab?

    • JLo says:

      Suara mmg power for pendatang baru…Boleh nyanyi English song very well….Congrate Zara Ayu.

      Biasa ler…yg x puas hati tue mmg ramai coz suara dia org mmg confirm lagi teruk from suara Zara Ayu….hahahaha….

    • secretlove says:

      aku xtahu lah suare dy ni cm gedik doe!! adess..
      muka pon bajet comel ahahaha

    • cuteboy says:

      love the way u sing….menyanyi ni perlukan kemerduan…x perlu nk teknik-teknik sgt…lagu 2 akn jd hebat bila penyanyi 2 menyanyi melalui hati..zara ayu u can go far..go girl

  2. belacan Hangus says:

    saper pulak ne

  3. melovejaesuk says:

    sedap jugak tp ntah la.mcm ada yg xkena je.
    tapiii…suka lagi suara idayu AF dulu.tu mmg power habis.

  4. Nazim Nasri says:

    suara memang la sedap.
    ramainya penyanyi perempuan skang ni. dah tak terkira bilangannya.

    salah satu petanda kiamat: Lahirnya ramai biduanita (penyanyi perempuan)

  5. CS says:

    Best2…tapi tolong didik supaya tak seksi sangat…

  6. aspire5580 says:

    aku x kisah sape dia..ade pakej menarik ker tak menarik ker..yg penting bg aku..dia msti ada vokal power…baru la laris album..

  7. SENGAL.......... says:

    ce nyanyi lagu omputih plak……ce nyanyi ce nyanyi…..

  8. Bob says:

    Budaya Baru : Badan yang Menyanyi Bukan Suara pkpk

  9. julianizaidi says:

    still mcm ada yang x kena act. abg adnan kena perbaiki dia lagii tuu. tp nmpk mcm boleh pergi jauhh

  10. Bawang Bakong says:

    boleh lah jd beyonce msia ni hahaaa..sore budak af9 tuh smua ke laut ntah apa2 ntah

  11. minahkarat says:

    ok tp kena praktis lagi kot,tp tak sama mcm kris dayanti pon

  12. Lemon says:

    lol…ingatkan tajuk mcm si zara ni comolot depan wartawan mcm kris diyanti buat…x boleh laa nak tambah dosa begosip…

  13. effie says:

    alaa, nape video stream not found?

  14. zani says:

    sapa ni zara ayu…lawyer?majestrit?

  15. Zorro_my says:

    suara zara ayu ni mmg blh tahan..

    cam best lak lagu ni..
    ada sesiapa blh bgtau apa tajuk lagu dgn penyanyi?

  16. anoni says:

    xbest..

  17. asya says:

    hebattt woo.. tp sore jgn la tiru sebijik mcm penyanyi asal.. urmmm

  18. moon says:

    bestlah jugak lebih2 lg ader pembimbing mcm adnan abu hassan…kalau dpt lagu yg kene ngn suara n lagu baru yg sedap,mesti boleh pergi jauh ni…insyaAllah…lg 1 tingkatkn prestasi,kurangkan kontroversi…hehehe…

  19. sape2 je la says:

    Ok la…byk teknik nyanyian die ade…tp cam tersemput2 nape ntah..cam ctrl pun ade..

    tp kalau nyanyi omputih tu biar la sebutir2 kot..coz main seret2 je sebut xbape jelas sebutan..nk dgr nyanyi melayu plak la abg nan…

  20. hurmmmmmm says:

    pronunciation byk salah la dik non.suara ok.tp kena make over sket.anyway, u r way better than those AF students but not as good as Salma and Iqa Mentor.keep it up ya!

  21. hurmmmmmm says:

    cuba try test lagu melayu plak

  22. darlinpea says:

    beyonce-helloke ello ke…x ingat lak tajuk dia

  23. shiro says:

    sedap je aku dengo..

    • kewek says:

      sedih nye korang ni,,senang citer begini la kalau sore zara ayu 2 x bgs.x kan la cikgu adnan ambik dia jd protege…sah2 la korang semua ni x follow industri kan?siti,misha,dayang,ms mula2 jd artis mana bgs pn…tp terbukti skg diorang da berjaya pn…aku dgr ok je zara ayu ni nyanyi dgn penghayatan..ok la drpd guna teknik2 nyanyian cm artis kt malaysia ni.haha,,teruskan zara ayu perjuangan anda

  24. straighttalking says:

    minit ke 0:44… nape suara mcm garau sgt dan menakutkan? She can sing. But not good enough to become a singer. Tak tahan tengok aksi gedik + muncung terjuih2 + mendesah2 + nak nyanyi lagu english tapi sebutan hancur… Tak suka Zara Ayu.

  25. ema says:

    sedap gak..cam ada ala2 rihanna skt..cam blh g jauh dr artis baru yg sedia ada..

  26. ahpai says:

    copycat. ape pasat cam beyonce. boringggggggggg~

  27. gorgon says:

    agak2 la meremang bulu roma.
    ni satu lagu kes fail !!

  28. melah says:

    aku rasa sedap sgt..lgpun x semua org leh bwk lagu beyonce ni..cuba korunk nyanyi..leh x? ahahah..mmg hancus ke laut..ahahahah

  29. gyulee gyuri says:

    erm..next time kita tgk dia nyanyi live plak cmne..kat studio ni mmg dgr mcm sedap je kan…ke gane ke gane ke gane…tp plzzz deh..nyanyi tu jangan la mcm over sgt..i mean cara menyanyi tu..dgn mulut senget ke apa…slow and steady lah…hehehe

  30. zariena says:

    mmg sedap suara dia….

  31. suz says:

    x ok.!!

  32. wawa says:

    gler best suara dia!!!!!!!!….

  33. arisya says:

    suara zara ni biasa2 je kalau nak dibandingkan dgn artis lain, cuma suara dia ada tone yg baik. beyonce is my favourite singer, so jika nak compare suara zara dlm lagu ‘HALO’ ni mcm langit dgn bumi.

  34. syah says:

    msg untuk adnan abu hasan : -suara zara ni sedap, tapi ‘feel’ masih kurang dan tak betul2 constant sewaktu menyanyi. Pitching pun ada lari, kena hati2 dgn pitching especially kalau nak nyanyi lagu2 mcm ni. untuk menjadi penyanyi yg versatile perlu menguasai skill nyanyian dan kelemahan2 yg saya sebutkan di atas hendaklah diperbaiki.

  35. ina says:

    best …

  36. cicakgirl says:

    sorry nk cakap lihat dia pendek ek..so bila dia nyanyi sebutan kurang jelas..sorry kengkawan..just give my opinion..suara dia ok2 ja…yg tu dalam studio belum tngk secara live lagi kan..so xtau lagi ok atau x kalau nyanyi secara live..

  37. puiyii says:

    your voise is change…be powerfull and more lady already..use your own style..good

  38. ENGLISH TEACHER says:

    PRONUNCIATION HANCUR! SHE NEEDS MORE PRACTICE ON THAT………

    • komrad says:

      pronunciation???? apa tu?

      • English Teacher says:

        haish majority reader BN ni buta english ke? Pronunciation refers to the way a word or a language is spoken, or the manner in which someone utters a word. If one is said to have “correct pronunciation”, then it refers to both within a particular dialect.

  39. groovylicious says:

    suara dia boleh la..tapi tak der la best sangat…best lagi original punyer…cara dia pronounce english word tu sangat melayu…

  40. gentleskett says:

    errr.kenapa mesti diganding kan dnegan artist luar?? takleh ker dia berdiri sendiri? sian dier.. belum aper aper dah dikata macam orang..

  41. reyone says:

    rileks2 sudah ok ZARA AYU…en.adnan, cakap kat dia kan jangan overrrr dah ler…

  42. tersendat2 says:

    best giler…!!!!

  43. zairi says:

    biasa jer x de pe yg menarik pun..;(

  44. anonymous says:

    lain dari yang lain..
    biar lah apa org nak cakap sedap atau tak..
    my opinion, tiada lagi artis suara macam zara ni..
    apa pun..im looking forward on her..
    can not wait for her own single album

  45. koyik says:

    suke la sore zara ayu….best..kal msk af sure blh jd juara.

  46. dada says:

    u are the lucky one zara ayu…dpt mentor berpengalaman cam adnan abu hassan..sure blh pergi jauh,,dgn lagu2 yg hebat….good luck 2 u

  47. kayu says:

    asal korang semua ni komen over sgt.bengong!artis indon korang suka.artis malaysia korang ludah mcm ni,pirahhhh to zara ayu,be srtong.tabahkan hati.dan jgn pedulikan org yg benci anda.

  48. sedap lah suara dia.boleh pergi jauh.insyaALLAH.

  49. oblivious says:

    suare zara ayu nie sedap gak……sometimes be positive la sikit…..sokong artis tmpatan……kte jgn la harapkan suare die nie cm whitny hstn ke,celine ke…..die still dlm sesi pmbelajaran lagi kan……sara nie aq tgok die ade atittude die sndiri which is gud…..klu nk dibandingkan dgn bdak-bdak AF 9,hurmmm mmg kalah la bdak-bdak tue…….suare diorang sume nye sumbang-mambang…..smpai mcam da xade mood nk tngok AF musim kali nie……lbeh baik tgok MENTOR…..at least bole tgok kehebatan protege si erra fazira tue…….ape namenyer?…..awak da lupe la…..hahaha

  50. AA says:

    Awesome :D

  51. ahamd fuad says:

    sorry..over giler ok…apsal part hujung2 semua macam xcukup nafas…buruk bebenor bunyinya…plz la…jangan jual muka je…dah “MAIN” DGN ADNAN agaknya ni, sbb tu dapat jadi artis…biasa la dunia artis, nak jadi terkenal kene la “main” dgn komposer dulu…

  52. nisha says:

    suupppeerrbb!!!!adnan mentor yg bagus

  53. lala says:

    terbaik dari ladang;)))

  54. damia says:

    Saye suke cara dia control suara…teknik DIA sgt2 baik…Tapi klu suara tuuu…ermmmm…biasa2 je..saye suke lagi suara dina atau siti sarah…yeee betullll…saye suke sore siti sarah…HEHEHEHE

  55. wany says:

    suare cmni la baru layak nak masuk AF or mentor.baru org nk de mood nk tgk program2 cmtu.so penyanyi yg lahir semua betul2 talented.tp xpela..klw semua yg msuk AF n mentor tu suare sedap..nt takde plak yg tersingkir tiap2 minggu an..=p

  56. mummy honey says:

    nothing special… sekadar boleh menyanyi saja. nk comparekan dgn artis realiti tv, rasanye AIN AF8 nyanyi lagu ni masa konsert AF8 lagi ok…..

  57. fasha says:

    mmg best la..mcm ni la klau nak jd penyanyi….besttt…

  58. wat_ever says:

    ok la…best jugak la…bole menyanyi la…nk di bandingkan dgn sore aku kn ngeh2….

  59. saye says:

    cube bg 1 lagu yg xde artis nyanyi lg.. sbb tgk cm zara try hard nk tiru sore penyanyi lgu tu. same goes dgn lgu ayt2 cinta tu.

  60. fiza says:

    for me ..kalau zara nyanyi lagu sdn ..baru bleh tahu tahap kemantapan nyer .. sekadar nyanyi lagu2 penyanyi yang top2 .. tak bleh tahu kebagusan zara nie ..so .. tggu …

  61. mamatmacho says:

    sbg penyanyi baru hebat la ni..much better than pelajar af9..cuma kena sesuaikan dgn suara la bila nyanyi lagu

    tp x rasa ke tone suara mcm dia dh byk sgt kt malaysia..kat mentor kebanyakkan semua suara cmni..sekarang sume komposer cari suara yg besar, boleh jerit kuat2..cuba la cari suara yg halus mcm taylor swift or ala2 sarah raisuddin..byk sgt suara besar2 cmni..bosan

    • anak sultan says:

      suara dia macam biasa je,kalau 10 org dengar,sorang je yg suka,kalau masuk mainstream,sure tak berjaya,so stay underground,nyanyi kat karaoke jelah…

  62. honeybee says:

    Not bad..but lagu ending tuh best, lagu apa tuh ye? =D
    Celebrity Diet: Drink Coffee and Lose Weight

  63. QASEIH says:

    rasenya zara ayu nie nak ikut2 kat LISA LA VIE, my fvrite singer……………ermmmm, x mnjadi lak lau ciplak2 nie…………btw sora dya ok2 sja untk local market but not 4 international…………….

  64. penaGlow says:

    suara sgt mantap!!! best…good luck for her ! :)
    **tapi apa kena mengena lagu ni dgn KD????? sgt tak sesuaiiiiiii…..

  65. duan says:

    lagu yg dia cover ni x berapa kena la dengan range suara dia. sorry to said . not so impressive , kata simon cowell . haha

  66. ain says:

    mm..boleh tahan, tp cam ade yg x kena.huhu
    juz my opinion~

  67. eden says:

    aku lebih suka dia punya low tone. aluan permain key.

  68. amrin says:

    Too much whispering, lack of vocal sustain. Pitching… I wonder why he cut the video half, maybe because she couldn’t sing HALO very well. The longer the video played, more mistakes could be identified.

    Half nasal voice, need to practice hissing… what else… so many things.

  69. abang musang says:

    ada kelainan dari segi dynamics…..

  70. liz says:

    suare sedap tp kalau pilih lagu lain lg best kot. sbb sebutan english die tak mantap. rase tergeliat2 lidah ni dengo. nyanyi lagu malay la

  71. ah-qib says:

    pronounce english dia kena repair lagi, bila dengaq…tau dah too local malaysian nie eheh..elok jadi original

  72. TiPah says:

    mmg meletop la sore dia nieee….cepat la kuar single…bg meletop 1 malaya nieee…dh lama x tgk kemunculan artis baru yg fuhhhh xleh nk ckp pa dh nieee….kitaa baakooor jaaa…ahahaha

  73. suly says:

    dia nyanyi macam penyanyi asal, dia tak boleh ke buat versi sendiri

  74. akulah says:

    x de originality la…

  75. zazleen says:

    generally, suara dia ok. yup sebutan or articulation tu kadang2 xclear, tp ok what? ramai sangat ke yg boleh nyanyi English song mcm si Zara ni? sebut english words pun kantoi. Im proud we have local singer who can sing english song but tu,lah..

    tutup aurat bole??

  76. aya says:

    hmmmm, sore sedap cume ade part2 “gediks ” tu xkene. ce nyanyi lagu org melayu plak ce nyanyi ce nyanyi.

  77. Fairuz says:

    best sesangat suara budak ni…ni baru betul pelapis CT..tapi suara dia lagi power la…..senang2 je leh cantas budak2 Mentor n AF…….kasi lagu best2 kat dia abg adnan …baru melatop

  78. Anonymous says:

    Greetings. I really did some net surfing and organize this blog. I firm sooner than particular of this blog put up and it is quite incredible.I definitely genuinely from your website.Perfectly, the chunk of posting is in attest to the altogether finest on this genuinely advantage allowing subject. I added it and i?m hunting vanguard to your upcoming position reports. I also observed that your website has some major connecting completed to it. I purpose cancel separately fall ill support of your rss feed to hamper informed of any revisions. Wonderful knowledge you received right-minded here.Delight claim edit on your unbelievable