Written by AbangNara | November 1st, 2012

Rasanya semua orang kenal insan bernama Zaiton Sameon. Popular dengan lagu Menaruh Harapan, kisah hidup Zaiton Sameon telah diceritakan di dalam filem yang diberi tajuk Zaiton Ceritaku ini. Filem ini sudah mula ditayangkan di pawagam bermula hari ini.

zaiton ceritaku

Pasti ramai yang tertanya-tanya apakah benar cerita Zaiton Sameon menjadi “gila” pada satu ketika dulu. Kesemuanya akan terjawab di dalam filem ini. Abang Nara masih tak sempat tengok tetapi daripada apa yang didengar, filem ini sangat menyentuh perasaan.

Kalau berkesempatan, marilah kita beramai-ramai ke pawagam untuk menonton sebuah filem kehidupan penyanyi popular ini. Pasti banyak kisah hidupnya yang kita tidak ketahui diceritakan menerusi filem ini. Untuk maklumat lanjut, boleh layari www.facebook.com/ZaitonCeritaku.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

57 responses to Zaiton Ceritaku – Sebuah Filem Berdasarkan Kisah Hidup Zaiton Sameon

  1. Anonymous says:

    popular ke???

    0
    0
    • Anonymous says:

      popular la juga dr ko

      0
      0
      • Jaja says:

        tgk mcm best tp best lg kot kalau si misslina tu yg berlakon.. rupa misslina ada iras zaiton sameon compare nadia aqilah ni..

        0
        0
      • Kiah Propahanjeng says:

        kiah minat sgt ngn kak eton ni, harap2 filem ni ke Grammy Awards mcm Bunohan tu.. kiah mmg yakin sgt, jln cerita die pn menarik. All the best for filem ni.

        #korang nk biskut?

        0
        0
      • Mark Anthonies says:

        Mark dgr cite dulu nurul ajai tu jadi kak eton nie.. nie pehal pulak si nadiah ni..

        0
        0
      • Anon di atas sana ——-> ko budak baru nak up

        0
        0
      • KAK CHAM KUAT GOSIP & TIDO KAT TADIKA says:

        actually kak eton ni xdela popular mana.. cuma dulu dia ni byk buat kontroversi tu je.. lagu2 dia pun bpe kerat je boleh kira balik2 menaruh harapan tu je org tau.. yg lain2 pun kabut serangkai mawar.. kak cham pelik betul sampai ada produser gigih nk buat cite pasal dia.. lain la kalau dulu dua mmg meletop mcm ZZ ke, CT ke… ok jugak… koserrr kau nak tgok!

        0
        0
        • KAK CHAM TAK SEDAR DIRI says:

          kak cham kak cham, kalo nak gosip and mengumpat tuhh bukan kat sini yerr. kak cham pernah msuk TV and terkenal cm kak eton?? hanya keyboard warrior jeewwww nak komen org ! ehh, tersasur pulak ye. tengok la dri tu ye, ade ke OHSEMM sgat? jangan2 brg mekap pun share ngn org, haahha LOL get off dear

          0
          0
      • Azwan Propa Meletopz says:

        wei kak cham hang ni makin lama makin laser mak tgk nak tanding azwan ke..cili mulut ko mek, giler xfemes zaiton sameon dulu diva k korang yang budak2 zaman awal 90an masa tu zaman ella tengah2 zz ujung2 ct..menaruh harapan lagu meletop era 80an menjadi juara lagu pada tahun 1987..hokeyyy..

        0
        0
    • Selitone says:

      Mengenangkan Zaiton buatkan aku rindu zaman fun fair dulu… aku tak berkesempatan menonton persembahan Zaiton di fun fair K. Ketil dulu kerana sibuk bekerja hari tu. Cuma sempat menonton persembahan Shidee sahaja. Waktu itu, fun fairnya terletak di padang bola. Aduh…! bila terbaca nasib yang menimpa Zaiton dalam utusan malaysia waktu itu… aku berasa amat sedih. Sebab seseorang yang melalui zaman kegemilangannya telah kehilangan segalanya. Beringatlah… jika itu kehendak-Nya, segala kegembiraan dan kemewahan yang ada dapat ditariknya sekelip mata.

      0
      0
      • Anonymous says:

        cmne abg selitone, mesti abg selitone teransang jugakkan dgn cara pemakaian seksiiii zaiton pd waktu itu kan kan kan mengaku je laaa hehehehe!

        0
        0
      • Selitone says:

        Hahaha… dalam berjuta soalan yang boleh ditanya, soalan begitu plak yang ngko tanya aku…. hahaha.

        Senang cakap, waktu tu sihat bertenaga… semua anggota sempurna… hahahaha.

        0
        0
    • mimi says:

      tagline movie ni “Mati hidup balik pun aku nak nyanyi juga” sangat menyedihkan..orang dalam kubur tu agaknya kalau boleh nak hidup balik nak beramal ibadat sebab menyesal atas perbuatan mereka..

      tagline tu biarlah molek sikit. sekadar teguran..

      0
      0
      • pizza says:

        Yes… aku pun geleng pala ngan tagline filem ni. Ckp org yang kosong hatinya dgn iman dan hari akhirat. Sebaiknya loose the tagline, mengaibkan si empunya diri.

        0
        0
      • alahai says:

        betul tu.. kalau dia nak cari ketenangan.. carilah dalam Islam.. dekatkan diri dengan Allah.. insyaAllah jmpe la ketenangan tu.. ni lain lak aku tgk~~

        0
        0
      • norhayati says:

        stuju ssangatt…

        0
        0
    • Fans Neelofa says:

      harap2 lps ni ada mana2 produser terbitkan filem Neelofa…Ceritaku…

      0
      0
    • Anonymous says:

      huiiii…lebih popular dr budak af..masa tu ko belum lahir lg..pasal tu ko tk tau…

      0
      0
  2. . says:

    Zaiton Sameon ni dulu seksi gila..ALLAH tu maha bsr bagi bala kat dia …masa kemalangan anknya meninggl…pengajaran bagi artis y lain…

    0
    0
    • hepigirl says:

      anak dia meninggal bukan sebab bala Allah swt bagi pada dia…anak dia meninggal, sebab mmg dh takdir ajal n usia anak dia smpai situ je…

      0
      0
    • Anonymous says:

      kpd .say: ..setiap perbuatan kita pasti ada balasannya sama ada di dunia atau akhirat…tp dgn kata2 ‘mulia’ kamu ni…pastinya ada balasan juga utk kamu satu masa nanti…tk payahla nk mention sampai gitu..kalau kita insaf dgn kejadian yg menimpa kak zaiton, sepatutnya kita hadiahkan fatihah pd anaknya dan doakan kesejaheraan pd zaiton…krn pengajaran bkn utk artis je…kita ni pun belum tentu lg…

      0
      0
  3. Pelik says:

    kebanyakan lagu y d nyanyikan oleh zaiton semua kena pada diri dia sendiri…kesian…

    0
    0
  4. Anonymous says:

    tulah artis2 nie..bila dh glamer tk ngat..seksi meksi tk ngat..kontroversi sana sini tk ngat..pengajaran utk artis sekrg ni..tk sbr gak nk tgk citer nie..asik2 citer ntah apa2..hope ok lah

    0
    0
  5. Anonymous says:

    inilah dunia. muda sekejap.. masyhur sekejap.. kaya sekejap.. semuanya sekejap saja.

    0
    0
  6. hunny says:

    ye,,mcm menarik cerita nie..mungkin ape yg berlaku dah jadi pengajaran buat zaiton sameon. i tgk dalam melodi sedih bila dia ckp dulu dia glamour,kaya dia lupa diri..dia pesan untuk artis lain jgn lupa diri mcm dia..serious sedih je.

    0
    0
  7. iphoneuser says:

    Confirm movie ni tak laku..maaf la, orang dah tak kisah sangat pasal artis2 lama, bawak2 la beribadat, tak perlu buat cerita2 mengarut mcm nie..

    0
    0
    • Raja minah jambu 24jam mengadap computer merah biru sama aje original says:

      kau ni dh kenape ! film ni laku ke tk laku ke tu dia nye pasal lah ! kau tu budak kecik lagi mana tau sejarah zaiton samion ni ! beribadat beribadat ni semua tk payah suroh lahhhhhhhhhhh dia pn tau buat sendiri bahlol !!!

      0
      0
      • Iphonuser says:

        Bila sesama Islam memarahi saudara islamnya yang menegur , itu tanda iman saudara..dan masyallah memanggil bahlol? Insaflah saudara..buka mata, ckp guna akal..kerana artis saudara melalak? Kasihan..

        0
        0
      • jue psyco says:

        daripada filemkan si eton nih LEBIH BAIK FILEMKAN KISAH TOKOH2 AGAMA KITA.. lagi elok dibuat guideline!

        contoh EWAN (penyayi dangdut tue)

        0
        0
  8. kak salmah says:

    honestly, zaiton was not “sexy giler”. cuma dia suka pakai skirt compared to zaman tu where all the other singers wore long gowns. sleeveless pun dia tak pakai.

    0
    0
    • MimiLoma says:

      Betul… kalau diperhatikan, pakaian dia tak terbuka-buka macam artis sekarang cuma dia suka pakai baju yg body hugging and seriously, badan dia bergetar dulu! Aura dia yang buat dia sexy…

      0
      0
    • Anonymous says:

      Kak salmah mungkin tak pnah tgk foto dia yg satu tu…memank mcm pelac*¥# sangat foto tu…tpi duluII dia memank sexy sangat…

      0
      0
    • BabyBoy says:

      Hmmm..kat intenet x tunjuk smua…lgpun zaman duluII kurank media dan fotografi…cuba try buka kat fesbuk ‘zaiton ceritaku’..then cuba tgk dlm timeline foto, gambar cover majalah media hiburan duluII…sexy ke tak?

      0
      0
  9. uji says:

    produser filem ni buat kartun upin kan. mesti filem ni berkualiti. mesti tengok.

    0
    0
  10. Amat says:

    penerbit filem ni orang yang sama terbitkan upin ipin kan? wah, xboleh jadi ni. rasa nak tgk plak. biasanya dia ni mmg sgt pentingkan kualiti produk. mesti best

    0
    0
    • ann says:

      ms mula2 mmg les copaque yg nk terbitkn filem ni tp x jd..pelakon utama ms tu mislina..then esma daniel amik alih filem ni then tkr pelakon.. correct me if i’m wrong

      0
      0
    • zila says:

      amat ni mesti krew production.. huhuhu.. promote filem sndri eh

      0
      0
      • Anonymous says:

        betul lah zila, aku terasa nama amat tu tengah promosi filem dia sendiri.. hahaha..terpaksa menyamar jadi pengomen.

        0
        0
  11. sayanakmalaysia says:

    ekcely ape yg da jd kat zaiton nie smpai wat citer pasal die ek??Ade sesape leh citer x???? O_O

    0
    0
  12. Zee.H says:

    Zaiton tak seksi??? Haha…engkau orang tak kenal dia. Masa New Years Eve party, frankly aku dah lupa kat mana, rasa2 kat Nirwana ballroom masa tu, dia pakai baju strapless, mcm coli N singkat paras peha. Nampak lurah.. Aku still ingat baju tu kaler hitam and dia masa tu dengan boyfren dia Wahab. Aku ade sekali dlm group tu, masa tu nama dia tengah naik, mmg dah lama betullah ni.(maybe late 80’s) Aku ingat lagi aku dgn kawan2 duk bercakap, kalau lelaki tengok cara dia berpakaian tu mmg terangsang….walaupun dia tak cantik and kulit dia gelap. Huh…boleh mengalahkan sesetengah artis Hollywood…..

    0
    0
  13. amynan says:

    aku ingat lagi masa aku darjah 3 thn 88 ikut mak aku pegi airport ambik mak aku. tengok org berdiri sebelah aku mcm kenal rupanya kak eton ni. gaya nampak mcm sombong je, hidung meninggi, kepala mendongak ke langit tak tegur pun sesapa padahal byk je peminat dia tegur dia time tu. pakai baju merah, skirt pendek merah n netting kaler hitam. masa tu dia mmg tgh famous. agak2 takut kot masa tu kat tempat aku (sarawak) mmg tgh hot citer org penggal kepala..huhuhuh

    0
    0
  14. noh says:

    mcm best je cter ni..nk g tgk..
    yg baik djdikn teladan, yg bruk djdikn smpdan

    0
    0
    • Raja minah jambu 24jam mengadap computer merah biru sama aje original says:

      betol tu noh minah jambu stuju ngan rancangan kau nk gi tengok film ni kite mesti kasi sapport film2 mlayu malaysia ok ……jangan jadi macm orang kt atas2 ni tau nye nk kondemmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm je tk habis2 huh !!!!!

      0
      0
  15. ruse says:

    last jumpa zaiton sameon 2 taun lepas..sian die jalan sorng2 mcm org xbtul ngn rambut color purple die. 2la balasan kan derhaka ngn husband die.ksian jgk.dulu die ni nyanyi okestra polis kt depoh johor. suami die polis pas2 da jdi artis bile femes.mintak cerai kt husbnd die.yela gaji polis dulu mane besar xckup nk tangung die. bile da kt kemuncak tibe2 ALLAH turunkan petunjuk kt die. ksian kan.. time aku tunang die dtg nyanyi kt umah scara sukarela. yela org kurang btul kan..tpi suare die tetap power mcm dulu.

    0
    0
  16. arjuna kasih says:

    Pengisian bagus tp sinematografi mcm drama je. nk buat cite zaman zaiton mana bleh ade kete honda v-tec tahun 2010 dan kereta2 bukan zaman zaiton kat background.

    0
    0
    • noh says:

      yg ade kete honda vtec tu mse skrg punye scene la.. after accident.. after die dah realize silap die..

      0
      0
  17. edot says:

    harap2 neelofa tak terima nasib macam kak eton..berikan lah petunjuk kepada artis islam yang lain jugak..

    0
    0
    • murai says:

      neelofa lah pulak….aku rasa neelofa tak ada lah glamour mana, tinggal korang je tak suka dia…ramai lagi artis yg riak kalau nak sebut, tapi malas lah, jaga tepi kain sendiri.

      0
      0
      • baizura kahar says:

        memey la neelopa tu x fofular…masalahnye skg neelopa tu gedik,hipokrit,n mcm lg la…pon seksi jugak…hmmmm…sme artis sme jela…seksi…!lbh2 lagi RCW!

        0
        0
  18. edot says:

    bukan apa..aku macam rasa kehidupan dan keseksian dan kelantokan neelopak tu jelmaan kak eton zaman dulu2..meme lah banyak lagi hok seksi…saja jah sebut neelopak.

    0
    0
  19. era fazira nak bercakap pulak says:

    x suke nelopaa!!

    0
    0
  20. norhayati abd wahab says:

    xsuka xsuka xsuka nelopaaa!!!!!!!!!!!!

    0
    0
  21. eiza says:

    kekurang bab solekan…rasanya, kalau kita refer balik cara solekan Zaiton Sameon yg dulu, tak macam tu…

    0
    0
  22. jey says:

    aku dh tgk citer ni….not bad la….layan jugak…sesuai utk pengajaran…

    0
    0
  23. umieez says:

    …minta maaf..
    saya rasa tk sesuai tagline cerita ni..
    ” mati hidup balik pun aku nk nyanyi juga..”
    ustaz ada cakap…
    kalau dh lepas ke ‘sana’…. manusia akan minta satu je dengan allah, supaya dihidupkan semula untuk menebus semula apa yg tk baik pernah kita lakukan di dunia…. bukan hidup untuk menyanyi….
    …. kena fikirkan ayat yang sesuai…. takut lari dari pegangan aqidah dan sebagainya…
    maaf sekali lagi, sekadar menegur..
    wallahuaklam….

    0
    0
    • miissririi says:

      Itulah pengajaran dia. First, dia nak ckp minat dia dia terhadap nyanyian. Scond, tgk kemana dan apa jadi terhadap dia. Ini filem ada seni. Supaya kita manusia sedar dunia ini xkemana.

      0
      0