Written by AbangNara | December 27th, 2011

Yuna. Nama yang tak perlu dipersoalkan lagi kehebatannya dalam bidang nyanyian. Dan rasanya semua orang tahu yang Yuna dan Qi sedang bercinta. Abang Nara suka sangat dengan couple ini kerana mereka berdua nampak so happy go lucky together. Dan yang terbaru, Yuna dan Qi telah pun pergi bercuti bersama keluarga di Eropah.

yuna dan qi

Comel kan gambar tersebut? Dan sekiranya anda seorang peminat Yuna, pasti anda tidak sabar menanti pelancaran album kedua yang menampilkan single lagu Melayu yang bertajuk “Terukir Di Bintang” pada Januari 2012 kelak.

yuna dan qi

Dengar ceritanya Yuna akan turut memperkenalkan anak didik terbarunya yang akan bernaung di bawah Yuna Room Records. Tak sabar nak tengok buah tangan pertama daripada Yuna ini. Apa-apa pun, layan lagi beberapa keping gambar percutian Yuna dan Qi di Eropah dengan membaca entri ini sepenuhnya.

UPDATE: Dah letak lagi beberapa keping gambar percutian awesome mereka berdua yang diambil daripada Twitter Yuna.

yuna dan qi

yuna dan qi

yuna dan qi

yuna dan qi

yuna dan qi

yuna dan qi

yuna dan qi

yuna dan qi

yuna dan qi

yuna dan qi

yuna dan qi

yuna dan qi

yuna dan qi

250 responses to Yuna, Qi Dan Keluarga Bercuti Di Eropah, Album Kedua Yuna Bakal Dilancarkan

  1. aduhai says:

    Not again….muak la ngan dia ni…suara tak kemana pun….

    Next?

    0

    0
    • jaafar onn says:

      jeles ke suara dia la paling unik..kau carik la kat mana2..ada kau jumpa suara cam dia ni…cuba kau carik klon siti nur halijah..silap2 kat sebelah kau tu ada suara cam siti nurhalijah kau tau…sengal!

      0

      0
      • Poyo Lah says:

        setakat suara macam dia…aku perduli aper kat pub hotel2 di KL pun berlambak la…! Fames pun sebab anak datuk….

        podahhhhhhh!!!!

        0

        0
        • aduhai says:

          AKU SETUJU…101%

          SUARA DIA UNIK TAK SEMESTINYA DIA TERBAIK.

          DIA BOLEH CIPTA LAGU TAK SEMESTINYA MUTU MUZIK DIA CEMERLANG.

          DIA BUAT ALBUM DI USA, TAK SEMESTINYA DIA TAK KELUAR DUIT SENDIRI.

          PLEASE GROW UP LA MELAYU2 BODOH, KOREK LA TELINGA KORANG YG BELENDIR TU DULU BOLEH TAK?

          0

          0
        • Tak Minat Langsung says:

          Diva aku tetap Ziana Zain, CT dan Jac !

          0

          0
        • Mampu Ker She Ols says:

          tak pernah pun iols deegar dia nyanyi lagu Mariah Carey atau Celine Dion

          mesti tarik tak lepas.

          kih kih kih

          0

          0
        • EHEM! says:

          yer x yer klau suara dia unik, sedap knapa itu hari David Foster datg KL pilih Dayang Nurfaizah ?!

          hmnnnnn..kantoi!

          0

          0
        • Haku Tipah Tertipu says:

          Haku pon minat Ziana Zain, Siti (dulu),Awie, Noraniza Idris, M daud kilau, Ramlah Ram, search, iklim, spring, Hujan, YUNA dan lain2. so, as for me tiap2 artis ada pembawakan GEnre muzik yg berbeza, cara nyanyian yg berbeza, utk peminat yg berbeza, aite?? terpulanglah pada artis2 berkenaan nak promote bakat dia mcm mn, nak rakam lagu kat Zimbabwe ke, nak buat loan bank Rakyat utk buat album ke…. bila dia meletops, Rezki dia lah tu..aite? klu korg rs dia x sedap, gi la dgr lagu lain, retis lain..byk pilihan lain aite?? Janji msg2 ada usaha msg2.. jgn mare, ni pendapat Haku je tau.

          0

          0
        • alamak…tak de org lain ke..
          bosan la ngan die ni..suara bukannye sedap pun.

          0

          0
        • alamak…bosan la dengan die ni..
          tak de org lain ke..suara bukannye sedap pun.

          0

          0
        • Oh NO...sangkak says:

          YUNA..HIPOKRIT….NAK GLAMER JER… BANYAK DUIT SANGAT GI LA UMRAH !!!!!!!

          0

          0
        • She Wont Get My Money says:

          ******never liked her…never will…. ever! ******

          0

          0
        • pembenci2 Yunda dan Qi saya kira tenuk yang boring dan tak puas hati kerana mereka tak dapat jadi sehipster pasangan ini di mana halwa telinga mereka lebih enak dicucuk santapan Anuar Zain dan ikon gay di muka depan majalah Maskulin.

          thumb down maka anda bersetuju dan sentap terasa.

          0

          0
        • Kena Tukar Cara says:

          entah Yuna ni pun…keluarkan lah suara tu…lagu2 dia banyak yg mendatar. performance dia mendatar..

          time for her to sing more ‘high-key note’ songs. otherwise she will be remembered as ‘syok’ sendiri.

          0

          0
        • fakta says:

          Yunalis Zarai yg membosankan dan muzik x ader kualiti.

          0

          0
        • Nek Eleh says:

          album dia dah terjual berjuta2 ker?

          bukan main ambik produser US konon…haram 100,000 unit pun terhegeh-hegeh nak jual.

          0

          0
        • Kuda Hitam says:

          suara dia macam kuda padi senak!

          0

          0
        • boleh kawin dah says:

          AKU TERGELAK BESAR WAKTU TIME DIA KASI AWARD AIM KAT ANUAR ZAIN.

          PADAN MUKA..KAU TAK LAYAK LA. LAGU KAU MACAM LAGU BUDAK PMR !

          0

          0
        • boleh kawin dah, hang dah menang AIM baru boleh nak gelak orang. semua orang dalam ni pun cakap tak serupa bikin. Yuna ada menang anuegrah apa masa AIM lepas bukan takda langsung. korang ni bengap, bebal dan sekian2.

          Nek Eleh, apa kes nak album jual juta2 baru boleh pakai produser US, komen ko bodoh nak nohorom.

          0

          0
        • Zarul says:

          aku suker Yuna tapi….. vocal nyer tak memberi sebarang impak yg berkesan pada telinga aku.

          okay-okay jer. harap dia ambil perhatian la.

          0

          0
      • zonks says:

        berlambak la weh suara mcm dia ni kat overseas. ko je byk dgr lagu melayu sampai tatau dia tiru suara siapa -,-

        anyway they looked cute together.

        0

        0
      • Kwang Kwang Kwang says:

        famous sebab family dia berduit baik tak payah.

        memalukan industri jer.

        0

        0
        • psychological.drama.queen of goldfish says:

          to….kwang3X…

          penulisan anda ni menunjukkan anda cam da kenai rapat jek ngan yuna eh….

          erm…no need nak kaitkan her family…….

          even family depa berduet ponnn……

          anak dato….anak cikgu….depa dak penah meninggi diri,,,

          humble jek budaknya…same goes on her family…

          better watch out……..

          shame on u la dude…….

          bcakap without ada fakta berasas…

          dont judge a book by its cover…

          yunalis zarai 2 rasanya xdak wat salah apa pon kat ampa..

          tapi gaya ampa menulis ni cam depa da wat salah kat ampa..erm….

          sadis~~~~

          0

          0
        • Oh NO...sangkak says:

          Naik ekonomi klass jer ha….hampeh!

          0

          0
        • Marissa says:

          Tu business class le..kalau ye pun nak mengutuk, bykkan skit ilmu tu dulu !!!

          0

          0
        • jambu oh says:

          Wow, sporting parents!. ‘ i like’. ladies, wherever you go, don’t forget, bring along your bf or fiancee.

          this is a good example for all the youngsters out there especially those with Hi jab.

          0

          0
        • I hate her says:

          MAKSIAT…!!!!!!

          0

          0
        • ShadowofDeth says:

          Itu dah rezeki dia datang dari keluarga berada. Kewangan mungkin tak ada masalah, tapi dia masih perlu bina sendiri jenama dia. Bukan semua benda boleh dibeli dengan duitdan bukan semua benda jatuh ke riba macam tu saje. Give credit where credit is due.

          0

          0
        • rocky says:

          dia mmg berbakat…bkn mcm yg lain pung pang kat sini bole la..hahaha

          0

          0
        • Lontarkan Saje Lah says:

          kalau dilihat di YouTube……..

          masaalah nya Yuna ni takot nak lontar vocal dia membuatkan persembahannya hambar, mediocre dan tidak melekat di hati sanubari peminat2 muzik.

          Cinta Sempurna aja ade ‘kelainanan’.

          itu masaalah dgn muzik Yuna ni. Nyanyi cover version kat US pun pilih lagu2 yg terlalu underground dan not mainstream.

          0

          0
        • American Boi says:

          Yuna who? Oh, the Indonesian maid from Sumatera. I see..

          0

          0
        • Malaysian people says:

          To American boi :

          …waa u spelled it right “its YUNA”…god ! y u reading this post in the 1st place if u r American? Daa~ EPIC!

          0

          0
        • Malaysian people says:

          To American boi :

          …waaa u spelled it right “its YUNA”…god! y u reading this post in the 1st place…hello u r American right! Daa~ EPIC!

          0

          0
      • luna says:

        suara aku dlm toilet cm dia gak aku rase… ini tidak adil tidak adil…huahuahua

        0

        0
        • anuy says:

          dia lebih kepada indie,bukan suara merdu pop bagai tu…tp suara dia nice aper?ko dgr band2 indie tu ada macam suara merdu2 bagai “gemersik” anuar zain korang tu?

          0

          0
        • Minah Suara Kepit says:

          at least album terjual…Yuna..harap orang sponsor jer. Letih…la

          0

          0
        • Yuna is Nothing says:

          Alicia Keys is laughing at you Malaysia…thats for sure!

          0

          0
      • tapir sungguh umat yg datang ke entry ini, membuang beberapa minit semata2 mahu membahan Yuna. jika dikumpulkan masa yang terbuang ini, maka ia dapat menjana ekonomi dan hasil ini dpaat disedekahkan kepada rumah anak2 yatim.

        0

        0
      • Lontarkan Suara You La says:

        vocal Yuna x ader ‘umph’. mendatar saje.

        kena ubah style kalau mahu jadi penghibur terkenal. bukan setakat main alat2 muzik jer.

        0

        0
      • She Is Nothing But Manufactured Adverts Seller says:

        Yuna is a singer? Come on.

        Adele is a singer. Damn, Malaysians you guys need to smarten up and get real.

        Now, that’s not so funny.

        0

        0
    • lu tak suka, lu ada option baca cerita mangkuk ayun yang lain yang tak berbakat daripada yuna ni. we never ask you to buang masa here wahai aduhai.

      0

      0
    • :) says:

      setuju..suara biasa2 je..
      eh qi ni kan yg ada kes dadah dulu?erk

      0

      0
      • jah kaki gosip says:

        untunglaaaaaaa dh dpt g “honeymoon” b4 kawen………………… kalau x jadi kawen xtau la kan… moga jodoh bertahan hingga ke jinjang pelamin.

        0

        0
      • jess says:

        ya,bf dia ni junkie,ada kes dadah dulu…sporting moting org tua mereka ni bercuti bersama…tulah,tak kira tudung ke free hair kalau nak berloving moveng tak kisah…baik nya cik kunumz tu bg anak dara ngan si chib ni!!!yuna ni nama je bertudung tapi tak ada beza ngan yg tak bertudung…erk…betul lah suara dia suara tiru…dia buat buat suara seolah norah jones..dia sendiri yg cakap dulu…

        0

        0
        • whatevs says:

          “yuna ni nama je bertudung tapi tak ada beza ngan yg tak bertudung”

          Sedap kutuk orang. Kau tu dah confirm masuk syurga ke cakap mcm tu. Mana kau tau dia buat benda2 x elok dia pg vacation overseas dgn boyf dia? Suka hati je nak menuduh sebarangan. Ptuih.

          0

          0
        • anak seni68 says:

          Yuna masih juga bertelanjang…pakai tudung tak semestinya tutup aurat…seluar ketat tu aper? Kaki macam kaki keldai…

          0

          0
        • yunot says:

          betul..qi ni aku byk kali jumpa kt club..bepeluk2 dgn bohsia mana tah. eee,tak sanggup mek nk bg anak dara mek kt org yg ada reputasi buruk. aku xtipu..bukan nk bwk fitnah..tp benda jd depan mata aku. terpulang la nk percaya ke tak. im just saying the truth. to yuna..berhati2 memilih kwn. sigh

          0

          0
        • Huru Hara says:

          Hahaha yunot, kau pun kantoi pi clubbing, lagi nak bersyarah kat orang berreputasi buruk (kononnya). Haih.. boleh tahan bengap jugak kan?

          0

          0
        • rara says:

          Ko pun pegi club lah cmtu! Tak sanggup nokkkss nengok ko pun!

          0

          0
        • inot says:

          oooo..xsanggup aku nk berbesan ngan ko…besa kaki klubing..anak ko nnt ntah2 sama je nnt…betul…aku xtipu..mak borek anak rintik la…mana xtumpah kuah klu x ke nasi…wakakaka…berhati2 pilih besan..sigh..

          0

          0
    • Lilo says:

      Oh my fricking god! Which part of do i have to explain to you????!!! She is a true artis, you know the kind ‘do’ the real art thing!! Who cares about her voice when she can write her own beautiful song. Her singing is just about technique, is her music that matters. Macam mana lah nak terangkan dekat orang kampung cm kau ni? Zaman2 vokal melalak -lalak cam ziana zain & siti nurhaliza dah over weh, now we pursue originality. Bukan pakai props ikan duyung pastu melalak atas pentas. Tu la tengok la astro ria berbakul2 lagi. Sigh. . .

      0

      0
      • Lilo, ni macam mathcore yang argue dengan mereka yang masih dengan rindu serindu rindunya. they never move on. which is kinda sad.

        0

        0
      • merah says:

        kalau zaman penyanyi melalak-lalak dah over, mcm mana pula omputih yg mcm celine dion bila buat konsert jelajah seluruh dunia, histeria habis peminat-minat dia seperti tgk lady diana. dorg pun otak kampung jgk ker?.

        0

        0
        • ye ke? pemuzik jazz -post hardcore macam Page Hamilton main2 kan je lagu Celine Dion jadi effect yang kedengaran kabur pada album Aftertaste.

          i’m not a fan of Celine Dion music however, jadi argument tu jadi tak valid. but people are entitled to their own opinion.

          mungkin bukan otak kampung tapi sedikit outdated. versi cover AC/DC yang dibawakan oleh Celine Dion pernah disebut sebagai antara cover yang terburuk pernah dibawa oleh seorang penyanyi. ini fakta. pernah disebut dalam penerbitan Telegraph pada tahun 2008.

          0

          0
    • Shaezy Sam Fan says:

      Peminat2 Yuna pun bodoh koronik gak!

      0

      0
      • diana says:

        Korang ni ada penyakit ke ape? Kalu ye pn x sukekan yuna, xyah la kutuk2. Biarlah dia nak bercuti ke ape.. lgpn dia bknnye pegi bdua. kan family ikut skali. Korang jeles ke?

        Aku ni bukannye peminat yuna pn. Tp xde la komen2 mcm ko sakit hti sgt dgn dia. Siap ckp fan yuna tu bodoh. Habis korang yg kutuk yuna tu tak bodoh ke? Aku tgk cam bangang ader la.. Yuna tak sakitkn hti korang, korang lak yang sakitkan hti sndiri.

        0

        0
    • along says:

      suara yuna mmg lain dr yg lain, uni skit, namun vokalnya tidak segempak mana.. aku cuba nk layan lagu2 yuna, sekali dgr oklah, dua tiga kali dgr boring pula. huhu… sbb lagu dia tak catchy (betul ke idak aku ngeja nih)

      0

      0
    • Bila kita minat seseorang kita tak paksa orang lain untuk minat dia, cukuplah jangan benci dia , sepertimana kita tak benci pun pada orang yang orang lain tu minat .

      Sekian, saya sayang yuna . Semoga kita semua menjadi insan yang lebih lebih baik dari hari-hari semalam . :)

      0

      0
    • apa pun tak bleh says:

      Aku setuju ngan aduhai.. suara yuna cam bahlol jerk.. Jaafar on ko nk cbuk tu kenapa.. mentang2 laa bibir ko same cam bibir yuna.. ko ingat ko bagus sgt laa..?

      0

      0
    • bongek says:

      comel nya diorang ni. matchmade in heaven hahah

      0

      0
    • kunangkunangkhayal says:

      oh plss la. nampak sangat bunyi jeles. kau jeles sbb kau tak pandai buat lagu cam die n kau tak pandai nyanyi cam die.

      0

      0
    • anti serbanistas says:

      fuhh…byk serbanistas kat sini..mmg last la gua jenguk blog ni…

      0

      0
    • MyraRafee says:

      I was googling infos about Yuna and that brought me here. I went thru all those comments here, Astaghfirullahalazim. I never thought that nowadays Malay people has no brain at all. Mengumpat and fitnah lebih berdosa dari membunuh. Tuhan takkan ampunkan dosa kita mengumpat org melainkn dengan meminta maaf sendiri daripada org yg kita mengumpat or fitnah tu. Ni lah org melayu skrg, suka nk menjatuhkan bangsa sendiri. Yg comment2 mengutuk tu belum tentu tutup aurat semua, yg korg nk condemn pasal aurat dia. At least budak2 muda ikut trend dia bertudung pun better daripada yg terdedah sana sini. Itu hak dia nak berpakaian mcm mana, org lain ikut tu sebab dorg takde pendirian sendiri. She is a very unique singer. You guys are just being jelous because she has everything. She has a rich family, good voice, she is popular and she has a loving boyfriend. Dia menyanyi sampai ke overseas. Ada tak artis melayu lain sampai ke overseas? Artis lain pun byk duit, tapi tak sampai pun. Org yg dengki hanya org yg tak boleh tengok kelebihan org lain. Tu lah org melayu. Takde sebab korg nk kutuk dia sebab dia lebih baik dr artis2 melayu lain yg suka meraih publisiti murahan. Artis2 yg tersebar gambar bogel, video sex, cerita2 murahan, bergaduh sana sini and etc lebih byk. Dia antara artis melayu yg clean dari publisiti murahan. Pls grow up people. Org melayu ni mmg terkenal dgn sikap dengki2 ni. No wonder org bukan Islam yg take over economy Malaysia. Sebab org melayu kita lebih suka menjaga tepi kain org lain daripada memperbaiki diri sendiri. Thank you.

      0

      0
  2. anne says:

    Time couple dah holiday same2 (yes, I know diorang gi ngan family) macam bosan je. Org tunggu lah bila dah kawin. Baru best…

    0

    0
    • rooney macaroni says:

      yg penting family ada..

      0

      0
      • psychological.drama.queen of goldfish says:

        shes know what shes doing…..

        i knew her well…..

        dan dia adalah yuna….yuna y sentiasa be herself no matter what happen…

        plus….with family masing2kn……….xsalah rasanya..release herself going 2 vocation…..

        len la if p bdua jek…

        pape pon…suka dgn depa y xhipokrit….and suka depa jujur.dats all……….

        p/s=bukan fanz yuna….but penah kenal dia bukan sekadar sbg sorg artist…..

        mish u yuna~~~

        0

        0
  3. psychological.drama.queen of goldfish says:

    sweet couple…..

    hope both of u…..relationship will last 4ever…….

    like yuna BANYAK BANYAK~~~

    0

    0
  4. mail says:

    Tetap nampak leher…..param jaddu betul!!!!

    0

    0
    • jon says:

      terime kaseh kerane komen leher die…by the way td saye lalu dpn umah mak awak..nmpk mak awk bkemban time jemur kain…sile tegur ye..make sure len kali x berlaku lagi..sbb nmpk cleavage sket..kire leher pon nmpk sket….parammmmmmmm

      0

      0
      • hamba Allah says:

        plik je komen…astaghfirullahalazim…. betol la tu,pkai tudung napak leher xelok,kite sebagai wanita islam, xdiwajibkan pakai tudung,dalam quran xde disebut wajib pakai tudung tapi muslimah y baligh diwajibkan tutup aurat..so,kena faham la ayat ini, nak pkai kain langsir ke,selimut ke boley,asalkan menutup aurat, dan bukannya hanya membalut aurat…. pkai seluar ketat,baju ketat, stil not consider as tutup aurat… bile faham yang ni, jangan la tegakkan benang yang basah,jika salah,salah jugak walaupon anda fan die…… n obviously,xperlu sentuh sal penampilan,jadi penyanyi pon da haram bagi perempuan ..

        0

        0
  5. lin says:

    betul…yuna adalah artis yg berbakat n mempunyai suare yg unik…klu mcm siti tu mmg blambak…music yuna mmg advanced…

    0

    0
  6. hazamon says:

    so sweet…diorg pegi dgn family,nak kesah ape…yusri dgn lisa sughihani belom kawen da pegang2 tgn..pre wedding konon..menyampah…yang haram tetap haram…

    0

    0
  7. psychological.drama.queen of goldfish says:

    her voice memang unic…..itu memang diakui…

    ada clas y tsendiri……

    tak copy paste mana2 artist len…

    yuna is yuna~~~~

    0

    0
  8. haa says:

    pakai serkup macam nk tak nak je…mmmmm..

    0

    0
  9. Dato minah jambu 24jam mengadap computer says:

    tk minat soooooooooo no komen huh !!

    0

    0
  10. ada aku kesah says:

    well, aq xde le ske sgt yuna ni. tp ske le jgk since die ngn qi ni. even aq xle minat sgt ngn voice die, tp aq rse die ok jgk. N AQ SKE DIE NGN QI ! sweettttttttttttttttttttttt kot !

    0

    0
  11. mia says:

    Artis mmg lame2 akan makin poyo eh? Mle2 org xknal.baek ayu.. Ble da TERkenal.knon bley wt pape sbb xnk hipokrit.. Yuna,sbb ko la makin byk bdk mlayu pki tdung xtau rupe ape,nk kta ttup aurat xjgk,dgn sua ktat nye.. Haih.

    0

    0
  12. fazuri says:

    abes ko tu perfect sgt ke di sisi allah wahai mia?

    0

    0
    • d says:

      betul…mia x perfect..kite juga x perfect..tp pada sy..mmg betul..yuna yg menyebabkan trend bertudung remaja sekarang makin pelik dan tak menepati syarak..jangan la cakap ‘asal tutup dah kira ok’…hukum Allah mana boleh dipermainkan..haram tetap haram..tutup dada tu wajib..pakai ketat tu haram..mana boleh nampak susuk tubuh..haram..maaf..ni pendapat saya je..

      0

      0
      • ungu lavender says:

        aku sokong mia juga. kerana yuna suka pakai seluar ketat-ketat, kwn aku pun dh terikut sama. malah ramai lagi. pakai tudung tapi seluar maha ketat tu mcm mana? dari dulu aku tak berkenan pemakaian seluar ketat yuna lebih-lebih lagi bila dia pakai seluar yang betul-betul melekat di kaki.

        0

        0
      • ungu lavender says:

        aku sokong mia juga. tak suka yuna pakai seluar ketat-ketat, kwn aku pun dh terikut sama. pakai seluar pun nak refer fesyen seluar yuna. apa tu? pakai tudung tapi seluar maha ketat tu mcm mana? dari dulu aku tak berkenan pemakaian seluar ketat yuna lebih-lebih lagi bila dia pakai seluar yang betul-betul melekat di kaki.
        yuna, anda dh comel, jagalah pemakaian. lagi bertambah sedap mata memandang.

        0

        0
      • aku pakai fesyen sopan je... says:

        aku suke Yuna. tapi aku tak suke cara dia bertudung. sbb Yuna ikut sangat cakap si Hana Tajima tu. kalau Yuna pakai tudung leklok bukannya tak boleh. bukan setakat budak2 je yg ikut trend bertudung ntah hapa2 si Yuna ni, mak2 budak pon sama jugak. tukar je la stylist ko tu Yuna. tok sah la ko ikutkan sangat style si Hana Tajima tu….

        0

        0
  13. Gorgon says:

    harap2 diorang kat sana bilik asing2! -think positif-

    0

    0
    • anna says:

      komen macam xsekolah..dah sah2 g gn family… bole je nk g mane2 janji ada saudara lelaki yuna teman..ayah ke.. lantak dy la.. jelousy…

      0

      0
    • whatevs says:

      You people really disgust me. Dah dia pegi dgn parents dia, of course la bilik asing. Kau ingat parents dia style orang2 x kisah ke? Kalau x pegi dgn parents pun, aku tau mesti bilik dorang pun asing jugak. But that will never happen, because she’s not that type of woman yg pegi vacation sorang2 je dgn boyfriend dia.

      0

      0
  14. follow says:

    lantak dia la,rezeki manusia allah tetapkan masing2 korang yg dk mencemuh dengki dgn bangsa sendiri satu agama.macam nie ka org islam nk menjatuhkan org islam kita sokong sekadar yg xmelanggar syarah dan hukum ja yg selebihnya kita doakan ja yg terbaik,bkan nk ckp pandai,tp sekadar nk buat luahan xmaw semua kita umat islam buat dosa mcm 2,,allah ada tetapkan bahagian2 kita..insyallah..byk2 beristigfar..insyaallah kuranglah cemburu anda smua terhadapnya..not fans but sokong satu bangsa satu agama.

    0

    0
  15. damon says:

    aku jeles sbb dia gi jalan2 kat italy n paris.agghhhhhhhh

    0

    0
  16. jun says:

    seriously do not get the hate here. haters to the left, haters gonna hate. this is going to get hidden cause a lot of you guys apparently hate her for stupid silly reasons (pakai tudung tak betul, kaya sebab family, pergi bercuti dgn boyfriend, suara dia pon nak komen ke??…) but at the end of the day, she’s still rich(er) than any of most of you guys here, she’s living her dreams and she’s going to places and guess what? you people are stuck here dissing other people. well, have fun with that.

    0

    0
    • Yuna Fans Are Delusional says:

      who cares about her money ?????? she is so mediocre and lame as an artiste just like her fans!

      she wont get my money because her album is sh*t

      0

      0
      • jun says:

        You don’t have to get so worked up over money, my dear. That wasn’t my point anyway. The real point here is at least she’s accomplished something in her life even if you think her album is “shit”. (the real term is shitty by the way, just so you know) She’s also not one of the people here bashing and dissing other people over petty little reasons.

        Ta!

        Plus, your loss isn’t her gain.

        0

        0
      • mims says:

        of course u said her album is like shit because u are kind of person who like to listen to new boyz type of songs

        0

        0
    • Amy says:

      Agree with you 101%. To those people who hates Yuna — Let me ask you:

      Are you chasing your dreams?
      Do you still live with your parents?
      Can you even sing?
      Are you doing better than Yuna?

      I guess not.

      So before you start hating people for their achievements and talents (which clearly none of you possess any talents) LOOK AT YOURSELF in the mirror. If you are at where you want yourself to be, then by all means, hate whoever comes your way.

      As for me. I AM DAMN GLAD that artist like Yuna exist. Raw music talent which not a lot of artist possess. Does Siti Nurhaliza know how to play an instrument? Wear TUDUNG properly? WRITE HER OWN SONGS? SPEAK ENGLISH? EDUCATED? No right?! But then again, I’m not gonna judge who you people like since most of you haters have poor judgment in music.

      0

      0
  17. lolok says:

    sukasukasukasukaaaaaaaa cute coupleeeeeee ~~~~

    0

    0
  18. Yuna is lame says:

    Apa ni? Pakai tudung..bab melalak atas pentas tu dah kira tak betul dah tu, seluar kulit ketat dok pakai tu dh kira songsang, atas ko tudung…now, kau pegi luarnegara ,jauh jauh dgn bukan muhrim, duduk dekat2… Kalu tak pakai tudung tu sesuai la jugak…ini ko pakai tudung! Hipokrit!

    0

    0
    • aku kenal bapak yuna says:

      dia pegi ditemani mahramnya. ayah dia ada, family dia ada

      0

      0
    • disgusted says:

      Seriously, is this the “value” you gals/guys show? You should be ashamed of yourself. Tegur orang pakai tudung lah, nyanyi tak sedaplah.. lu sapa? Otak cetek abis!! I luv Yuna, so what?! Grow UPlah, dah tak minat dah ah.. buat kecoh macam budak2 bodho…

      0

      0
  19. Jalak lenteng says:

    Gini lah, kalu nk melalak atas pentas, pakai ketat2 dan pakai tudung tak ikut syarak, baik toksah pakai terus sebab sama jer dosa tak tutup aurat. Bila dah betu2 hati rasa nk tutup aurat seikhlas hati, baru lah buat betul2. At least org tak leh kutuk.lagi pun buat mcm ni bg rosak imej islam.

    0

    0
  20. Reena says:

    Gini lah, kalu nk melalak atas pentas, pakai ketat2 dan pakai tudung tak ikut syarak, baik toksah pakai terus sebab sama jer dosa tak tutup aurat. Bila dah betu2 hati rasa nk tutup aurat seikhlas hati, baru lah buat betul2. At least org tak leh kutuk.lagi pun buat mcm ni bg rosak imej islam.

    Komen ni utk yuna ke utk ct..ke utk dedua..ahak ahak..

    0

    0
  21. No Energy says:

    She is such a flake.

    Cant wait when nobody buy her albums…

    Yuna sucks so bad..she has no VOICE!

    0

    0
    • jon says:

      hahahahhahahahhahahahahaha…
      lps aku puas dok skroll2 komen haters…aku bagi ko award haters paling BINGAI kt sini…n believe me..aku akan ltk komen ko kt 9gag…hhahahahaha..
      …”cant wait when nobody buy her album?” ..ape tu? so when some people start buying..thats when u stop waiting? ihihihihi….
      ………please sir/madam/mat troll/mat rempit/minah jongang/minah kilang…please dont stop hating….cant wait for ur next (beautiful) comment………….

      0

      0
  22. anak seni says:

    Yuna ni terkenal sebab duit …sebab tu muzik dia macam tahi cirit lembek macam sial ader orang dok mengampu bontot dia.

    0

    0
    • jon says:

      n wht about u sir…..why people love ur music sir? is it because you are the son of art? (anak seni) are your father the great art?
      …kalau bodoh jangan bagitau orang kau tu bodoh!! bodoh!!

      0

      0
      • you say what says:

        Another great example why Yuna fans are so damn stupid…just like her music. Noise..with no substance.

        0

        0
  23. woot..woot says:

    x minat yuna yerrr.. poyo jer lebey minah ni. sore ke laut jugak. pi mampuih laa org nak kata aku ni outdated ke, tp aku still pilih ct nurhaliza as best female artist compare dgn si yuna nie. psl family background dia kaye ke, aper2 ke, tu lantak. yg penting aku tetap tak suke yuna. fullstop!

    0

    0
  24. ShadowofDeth says:

    Suara Yuna tiru Norah Jones? Aku ingatkan tiru-meniru ni perkara biasa dalam dunia artis, memang seseorang artis itu akan mengambil contoh artis lain sebagai inspirasi. Mustahil nak jumpa yang original lagi, kita bukan di zaman Beethoven.

    Cuba kau tengok Man Kidal, serupa macam Yngwie Malmsteem tak? Yuna ni bukannya dia cedok hasil karya artis lain pun, dia masih gubah sendiri muzik dan lirik. Cuma stail dia dah ada orang lain buat. Disiplin masih top, tak berlagak rock star.
    Lain kali kalau nak benci seseorang, carilah alasan yang munasabah sikit.

    0

    0
    • Siti lagi best says:

      Kalau sedap suara…sedaplah. Takkan tak sedap nak katakan sedap.

      Agree dengan anti2-Yuna.

      0

      0
      • ShadowofDeth says:

        Seni itu subjektif, benda yang kita cakap tak cantik mungkin cantik bagi orang lain. Aku bukan minat pun Yuna ni, tapi aku tak akan “axe” kan fan dia atas perkara yang subjektif.

        0

        0
  25. Dah Campak CD Yuna says:

    artis yg suara tak ader!

    0

    0
  26. […] Here : Beautiful Nara This entry was posted in Teknologi and tagged Album, bakal, Bercuti, Dilancarkan, Eropah, Kedua, […]

    0

    0
  27. Lagubestbest says:

    Yang peliknya yuna nie sekarang semenjak pergi US, selalu je ulang alik kl-la, la-kl, kl-la, la-kl, kl-la, la-kl.. banyak betul duit dia. Kalo camni cmne nak takeoff lagu, duit abes naik flight jer.

    0

    0
  28. better8ff says:

    rmainye hatersss..i tot everybody loves yuna.. klu xde fan cmne boleh popular kn.. korg ni dh minat2 pastu benci pulak..time lagu dan sebenarnye tgh femes sume ske yuna..pastu ble kuar lagu penakut yg x brpa best sume nyampah ngn yuna..smpai award pon kna tarik balik..heh

    0

    0
  29. am says:

    saye pn tekejot gk rmainye haters.sbb,rate2 lau sye tnye kengkawan mmg dorang akn ckp suke,atau bleh la dterime.xde plak yg xsuke lagi2 benci?urm sye satu jek kureng psal yuna ni,sye rsau style die y beseluak ketat 2 makin jadik ikutan rmai espcially wanita Islam.n sriusly,dri fes dgr lgu die,die cam memilih jalan selamat dgn hanye nyanyi lagu yg sgt slowwwwwwwwwwww.erm,yeah dats her style,tapi xnmpk ‘energy’ lah.hehe,sory if u donlike my comment.i dont like nor hate her.juz an opinion.

    0

    0
  30. mimi says:

    wuteva u guys (haters) said, im still Yunalis Zarai fan! she’s something, something classy! just like Najwa Mahiaddin!

    p.s. yg duk kutuk dia g bercuti berdua tu, anda memang sgt katak di bawah tempurung. Percutiaan depa ni adalah disponsor 100% oleh MAS untuk satu program. Selain depa, ada make up artist, cameraman, producer, dan crew2 yang lain. Jgn fitnah kalau tak tau apa2. Yang si Nara ni duk copy pic dr twitter yuna tu pandai, kenapa x inform dia gi sana kenapa?

    0

    0
    • momot says:

      Tulah pasal, sbb yang dok kutuk2 ni mentaliti diorg melayu low class.. main hentam jer, tanpa usul periksa.. macamana la melayu nak maju camni, berjaya sikit jer mula lah nak kutuk.. biasa la, melayu yang pendek akal mmg mcam tu.. boleh blah la korang… Tapi pasal fesyen tu aku pun tak suka sgt… Sekian.

      0

      0
      • woot..woot says:

        bukan nak kutuk lah, tp nk buat mcm mana. this is fact! yuna tak talented pun. suara takde. classy? classy lg sheila majid. she’s the one and classy. dh proven pun yg sheila tu quality. yuna? tolong lahh.. ko nk kutuk mentality org melayu low class, ko tu bagus sgt ke? bagi aku, suke org laa nk bg pendapat psl yuna ni, dh taste masing2. mcm aku, aku bg honest confession yg aku x minat yuna. kalau ko suke yuna, just bg je pendapat, tak pyh nk condemn melayu low class laa, ape2 laa. sbnrnye ko yg melayu low class. otak udang, perasan up to date sgt n urban. poyoss!

        0

        0
    • wahhh, nak point out balik :
      “yg duk kutuk dia g bercuti berdua tu, anda memang sgt katak di bawah tempurung. Percutiaan depa ni adalah disponsor 100% oleh MAS untuk satu program. Selain depa, ada make up artist, cameraman, producer, dan crew2 yang lain. Jgn fitnah kalau tak tau apa2. Yang si Nara ni duk copy pic dr twitter yuna tu pandai, kenapa x inform dia gi sana kenapa?”

      qi kat sana buat program Jalan Jalan Cari Makan versi Europe. Yuna pulak Jalan Jalan Cari Marshall MG50FX

      0

      0
  31. whuteva says:

    Hahahaha aku nak gelak. Bkn sbb ape, sbb tgk korang bertekak pasal yuna. Ntah2 dia kt umah pun tergelak sama. Lalalala.

    0

    0
  32. Orang Lidi says:

    Yuna pun Yuna lah… Tapi aku super suka kat Luna. Pensel Color femes yang banyak berjasa dari aku tadika sampai habih dinding rumah dan tangga persekolahan.

    0

    0
  33. lalalulu says:

    sebelum komen..cermin diri dulu..
    sbb dia artis…semua org kenal..sedap je komen…kutuk kan…nape bile org biase buat cm tu…org tutup mata je…huhuhu

    0

    0
  34. lady says:

    im not so into Yuna but 1thg 4 sure dia mmg ada talent tersendiri tp tak perlu di agung2kan sgt sebab her vokal tak lah POWER sgt setakat lagu2 meleweh ala2 berckp jer lain lah klu mcm ziana,jac,dll tue…hurmmm & qi nie knp selekeh sgt shave lah sket jambang tue…LOL heheh

    0

    0
  35. good luck qi n yuna

    0

    0
  36. Budak Nakal says:

    x sabar tunggu album dia kluar

    ” Jenama Boboi ke layar filem ”
    http://kozumiro.com/jenama-boboi-ke-layar-filem/

    0

    0
  37. zack says:

    kalu suara korang best sgt,pg la jg penyanyi..aku nk tgk ada ke korang boleh sampai tahap mcm yuna..bercakap je bagai,tu la orng melayu,suka nak menjatuhkan orng,kalu penyanyi luar bkn main sokong lg,apadaa..bla la wei.

    0

    0
    • Gazebo says:

      Lagu cam yuna
      Om putih suka ler
      Org Malaysia
      x berapa minat lagu2 jaz
      Cam lagu org negro

      0

      0
      • ShadowofDeth says:

        Setiap genre ada “niche”nya sendiri. Yang penting, peminat2 muzik kena hormat taste muzik orang lain sebab muzik itu memang subjektif.

        0

        0
  38. Q says:

    mereka sume jeles dgn anda…semoga berjaya yuna..

    0

    0
  39. Atilia says:

    Best nya jadi Yuna, good career+handsome boyfriend

    0

    0
  40. ctnurhaliza says:

    rmai jgk yg xsuke yuna ea…whteva pn….ak appreciate je smua effort die…die relax n cool je xmcm artis2 lain yg suke melatah..die xkaco org..n hv her own style..depends la korg bole trima atau x suara n lagu die..yg pnting die bgun dgn usaha sndri n sokongan family..bkn mnta simpati org lain..rmai je fans die kat msia n luar ngara yg suke kerja2 die..at least die da smpi merata2 negara org,get an experiences..korg ad??urmmm…go forward yuna!~…..

    0

    0
  41. bukan peminat dan bukan juga anti Yuna says:

    kalau anda tak suka dgn Yuna sekalipun, tak perlulah mengutuk dia mcm dia buat salah besar pada anda semua..

    kata2 / penulisan anda itu melambangkan pemikiran anda.

    0

    0
  42. hanny says:

    im not fanatic fan yuna.but i rase she very talented..jgn judge org if kiter xkenal dye personaly…i suka music and lagu yg dia create.something fresh..sepatutnya kita proud got singer like her..if i jadi dia i pun bangga bukan untuk membangga diri tapi bangga selain student law,singer,speaking bagus,..

    0

    0
  43. aku says:

    korg yg kutuk2 ni..mcm tau psl muzik je kan..kau org igt kalo sore tinggi2 tu..dh bgs sgt ke..then org yg sore slow2 ni…x bgs?? helo…norah jones tu pn..sore slow gak..bole je mng byk awards…setiap org ade kelebihan masing2..ini baru name muzik..kalo smue jenis memekik je..pekak la telinga…!! ade paham..!!

    0

    0
  44. WIFI says:

    WOW! BESTNYA DIORANG
    CAM NAK PERGI
    HONEYMOON
    DUDUK BERDUA DLM KAPAL TERBANG TUUUU
    BLAH LA KO YUNA

    0

    0
  45. tulip says:

    besh nyer g paris …..

    0

    0
  46. qaseh says:

    .: seronoknye mengutuk yuna, hahaha tahniah la korang yang kutuk, nanti sama2 korang pakat ramai2 buat geng kat padang mahsyar berduyun2 gi kejar yuna nak mintak maaf balik erh.. *peace*..

    btw, suara die mcm mane pun, sedap ke tak sedap ke, selagi die ade fans, selagi tu la cakap2 yang kutuk2 die tu nothing.. yang korang susah ni nape :). tak suke die tak yah dgr lagu die. tak pyah beli album die.. kalau ade lagu die kat radio, tutup je radio tu. pasang channel lain.

    bab tudung pun korang nak bahan, its better than tak pakai langsung.. eh lupe lak, yang kutuk2 yuna ni semua perempuan2 muslimah korang tutup litup erh. or else korang pun tak tutup? ishhh takkan la tak tutup kan.. :).. btw if korang dh tutup satu bdan lengkap,, Alhamdulillah but please hindarkan dari datang kat beautiful nara ni eh, pasal nnti hati jadi hitam balik pastu mulut tu lebih pada longkang.. tak patut 2x.. :)

    0

    0
  47. mel says:

    ramai sgt yang cerdik pandai kat sini dan terer bab menjatuhkan hukum kat orang. Cakap berdegar2 pasal aurat, hukum hakam tapi tetap baca blog hiburan?

    0

    0
    • momot says:

      Mel..betul tu, kalau tak suka tak payah lah baca n tgok gbar2 Yuna ni… Kalau stakat nak kutuk baik tak payah.. Sekian

      0

      0
  48. che kiah says:

    si Qi tu x reti2 ke nak kemaskan rambut- muka tu sikit….serabai bebeno la wei…..kelihatan sgt busuk sekali!

    0

    0
    • boboy says:

      si qi ni memang org tua berkelakuan mcm budak2!!dah 30 something masihjd hos utk rancangan kanak kanak,hehehe…sebab dia terlalu tua untuk yuna..dah boleh jadi bapak budak!tp masih childish!!!!adakah nak to be on par cam umur yuna??hehhehe…saya palin boring tengok dia dlm prgm jjcm..belum kunyah dah kate sedap…gelojoh lah caradia makan tu..iiikkk..mungkin dia nak tumpang limelight yuna sebab oag dah terkubur????

      0

      0
  49. Risya says:

    Ramli MS kata dia ni bagus… so nak kata apalagi…

    0

    0
  50. jejarilembut says:

    sore nenek aku lg sedap kot…….huahauahuaahua

    0

    0
  51. nonameface says:

    xpaham la manusia ni lagi2 mentaliti org melayu….xske yuna tp jgnla kutuk2 dia…dia bukan wat salah pun ngn sape2…..dia xmintk pun gmbr dia dexpose kt sape2..siap ckp anak org kaya..gune duit sndr..pegi Us sume..dia xnyusahkan korg pn….

    napela mentaliti masyarakat melayu cmni ye? xske kutuk gile2…tp bile org tu berubah sket…ayat common “subhanallah cntiknya dia..”…”alhamdulillah dia da berubah”….ayat puitis..tp bile xske…mcm2 ayat bg..~ hmmm….

    0

    0
    • qaseh says:

      itulah pasalnye nonameface.. aku pun tak fahamla.. dah tak suke senyap jela.. betulla orang melayu mentalitinya mmg gitu… suka sangat jaga tepi kain orang.

      then now ni yang peliknye nak kait pulak pasal die anak orang kaya kenape? die sendiri pun before lahir kedunia tak tahu dia akan jadi anak siapa.. dah rezeki dia la nak jadi anak orang kaya. pastu kalau parents dia kaya pun kenape bukan mintak kat sape-sape..
      lain kali kalau nak kaya usaha la.

      family yuna ni mmg humble la.. termasuk sedara mara die sekali tau..

      0

      0
  52. jojoj says:

    bagi aku yuna is the best….suara yang unik..xsemua ade suara mcm dier…mmg dier peminat Alanis Morissette tu.tu sbb dier suke muzik genre mcm tu n suara pon ala2 g2..ko hado??asik nak kutuk org kate sore xsedapla, gune duit parents kayelah….yang penting dier ade target tuk diri dier….baru umo 25 dah wat macam2…kire tahap yang bole dibanggakan….yang korg dok sebok kutuk org xkemana pon….

    camni org melayu…xbole tgk org bejaya sket…mule lah nak dengki..berubahlah!!!

    0

    0
  53. Nana says:

    Korg smua cakap macam korg semua ni bagus. Dh cukup sgt amal nk kutuk org? Dengki bukan main korg ni. Yuna ni tk gnggu hidup korg pun. Tk suka dia tyah lah myibuk. Buat tmbh dosa je mgutuk org. Please lah org islam kutuk sesama islam. Dia pki ketat ke ape, korg ttp tkda hak nk kutuk. Nak nasihat, nsihat elok2. Entah pape manusia skrg ni. tau judge org. Judge diri tu dlu. Salam.

    0

    0
  54. sue says:

    tibe2 rasa orang yang komen buruk2 pasal yuna ni org yang same.. possible x? aku rasa die best je n creative je.. idea fresh ape.. weirdo betul2 pengomen2 negatip.. setakat nak g europe naik je la airasia ape. tak perlu kaya raya kot kalau nak pegi? again.. weird la korang ni. .

    0

    0
  55. yana says:

    i love her….cos dia menjadi contoh terbaik bagi golongan muda bertudung untuk lebih berjaya dan confident in public.selain dari graduan undang undang…die tak semurah artis lain nak cari kontroversi rubbish.kutuk la..cos yang penting die menutup aurat….sehebat mana pun artis tu…ape motif kalau die masih membuka aurat ??? errr jap ?????? sudah menjadi kebiasaan kah kita menegakkan mereka yang membelakangkan agama ??? p.s : dah selalu nampak macik make up tebal rambut merah mengutuk orang lain pakai tudung sebagai wanita tade maruah… errr macik ??? rambut lu merah ape cer ???

    0

    0
    • cha says:

      sbb die la ramai wanita islam seluar ketat mcm tu. kne phm konsep menutup aurat ye cik yana. harap2 yuna berubah cara pemakaian die..sedih sgt aih tgk..

      0

      0
      • ShadowofDeth says:

        Itu aku setuju tapi tak boleh salahkan Yuna 100%. Yuna tak paksa pun peminat2 tiru gaya dia berpakaian. Ini semua sebab lemah jati diri.

        0

        0
        • ungu lavender says:

          ye memang yuna tak paksa tapi dia kan artis. sudah tahu diri akan jadi ikutan para remaja lebih-lebih lagi dia bertudung, jagalah pemakaian tu elok-elok. takkan benda simple mcm tu pun susah?

          0

          0
  56. mims says:

    aku tak suka dia. tapi suara dia unik. kalau kau nak banding dengan artis luar memang la banyak yang sama. tapi malaysia ni banyak ke sama?
    semua orang ada taste music tersendiri. kalau korang suka rock so jangan la nak condemn orang yang suka music macam yuna tu.
    so kalau suka jenis rock leleh2 jangan nak emo dengan music yuna ni.

    0

    0
  57. gegirlz says:

    erm..aku x nmpak pun yuna ni x bagus..dari segi luaran la..dalaman aku x campur..tu urusan dia ngn tuhan…korang nak artis cam mane lagi…yg pakai baju berkemban..arits yg berpeluk2 bile berlakon…artis yg camtu ke korang banggakan…sekurang2nyer dia tutup aurat..sbb dia la ramai girls pakai tudung..ade paham!!!!

    0

    0
  58. bujang says:

    MUKA X LAWA TAPI ADA BAKAT….
    AKU SUKA NYANYIAN DIA LAGU BULAN DITUTUP MATAHARI….ENTAHLAH MATAHARI OR AWAN GITULAH……

    DIA NI KETURUNAN APE?.
    aku suka dengar lagu dia masa memandu ambil angin petang…..relax suara dia…merdu.

    MAKANLAH BANYAK SIKIT , CEKEDING SUNGGUH, KALAU NK. BUAT BINI X GAMAK , KECIK DAN TULANG AJE NAMPAK.
    PAKAI JIN… DAH TAU KAKI TU MACAM KENA POLIO PAKAILAH PAKAIAN YG. SESUAI.

    0

    0
  59. sayang salmah says:

    alahai Qi..mcmne ko blh couple ngn si yuna nih?? adeh… agak2 klu yuna ni minah kilang ko nk tak?? si yuna ni pon satu..klu tak jadi kawen jgn frust..gmbr korg berkepit dh merate2 tayang.. mcm si yuna ni je yg terhegeh2 kt Qi yg kiut miut tu.. haha.. jgn mare

    0

    0
  60. gadis tak berapa nak semasa says:

    laaa korng ni dok kutuk yuna..suara x sedap laa..lagu x best laaa..tp lgu dia jugak yg korng dok nyanyi kt karoke..sbb lgu dia xde part2 yg kne trik2 suara..mcm Dato cT..hehehe peace!!!

    0

    0
  61. fikir says:

    ala rileklah.. dulu2 macy gray pun org kata sore dia hampeh cam bunyi katak. dia rilek je. last2 ada produser yg pcaya ngn bakat dia, buat lagu trus meletup. muka pun x la lawa mana pun. tp dari kesabaran n percaya pd diri sdiri, dia bjaya.
    ada x agak2nya dlm korang ngutuk2 tu tpikir x nape yuna ni bgerak sdiri. apa yg aku sgt sure, kt msia ni, kalo ko x cantik, xde pengaruh, x dedah sana sini n cuma mengharapkn sore ko yg merdu walau mcm buluh perindu skalipun, walhal muka ko langsung x bleh nk wat market. jangan harap ko dapat jadi seorang penyanyi atau pelakon kt mesia ni. hakikatnya industri seni di msia skang ni bukan mcm zaman p ramlee, nordin ahmad ataupun ramlah ram mahupun siti fairuz dulu2. kalo ko cantik, sexy peluang ko lebih tbuka luas. yg xde pakej? nan hadoo ajolah. tunggu la smp bulan jatuh ke riba wehhh.. so, even sore yuna ni x seberapa pun, at least hargailah bakat n kerja keras dia. bukan senang ko sbg org islam, bertudung plak lagi, nk bwk diri ko ke luar yg mana lebih2 lagi negaranya mengamalkan racist yg berpanjangan.. okeh?

    0

    0
  62. manusia says:

    bagi aku semua manusia tak sempurna ada baik dan buruk nye tak kira ko artis ker atau apa2 pun duk kutuk2 yuna tak tutup aurat dengan sempurna la apa la yg aku tgk lagi seksi nampak sana sini tuh tak bising plak aku rasa daripada duk cemuh dia tak tentu hala baik korang doakan dia untuk jadi muslimah yg lebih baik korang jgak dapat pahala kan..sekarang nie pun aku tgk mmg ramai tak tutup aurat dengan sempurna mana tahu dia akan betul berubah dan menjadi muslimah yang lebih baik kan..yer suara dia mmg tak semantap jac ker siti ker tapi dia ada tone suara yg lain dari lain yg aku rasa tak ada lagi dekat malaysia dan bila dia menyanyi dia nyanyi dari hati bukan mcm sesetengah yg hanya duk nyanyi gedik sana sini pastuh dah habis apa yg dia menyanyi dan masud lagu pun tak tau..and pasal qi kalo pun dia mmg bekas pernagih slaloo pergi club so what??asal kan dia bahagia dah la ..duk cakap org sana sini tuh diri sendiri dah sempurna dah cukup bekalan akhirat ker??
    tak paham aku hati manusia nie mcm2 jaa

    0

    0
  63. apadaaa says:

    Hurm. tu la melayu. bodo bebal2. tau nak kutuk sesama sendiri je

    0

    0
  64. hambaAllah says:

    MasyaAllah…beruntung yuna dpt pahala coz byk mengutuk dlm blog nie…xper yuna…no body perfect… Biasaler manusia…mulut x pnah nk diam…

    0

    0
  65. hehehe says:

    pada aku lar aku respect kat yuna coz dia pandai main alat muzik n baca not2 muzik…setahu aku tak ramai penyanyi m’sia pandai tulis not2 muzik…setakat cipta lagu melodi org lain buat tu berlambak lar…aku sk gan penyanyi/pelakon baru yg mementingkan pendidikan…walaupun bz dgn dunia seni tp msh mengejar ilmu…rs2 aku kalo tak slh lah ramai pendatang br skrg ne dr law student…bgs la cipta nama dlm bidang industri nie nanti dah umur 30an blh bukak firma sendiri…org dah kenal dah senang nak meniaga…n mungkin trend skrg nie kot kalo bercouple mesti bercuti bersama2 dgn family atau kwn2…kalo tak caya tgk la kat sekeliling kita…yg mak2 org pegi bercuti ke jakarta,bandung mana la dgn kawan2 opis,yg muda2 berhoneymoon gan bf dgn family or kawan2…trend skrg nie kot….tak tau la aku

    0

    0
    • Yuna Harus Berubah says:

      semuer org tahu dia boleh main alat muzik. kalau dia cerdik dia kena improve vocal dia.

      americans appreciate artists with great vocal!

      people wont remember artiste who plays instruments. people will remember artists with a great vocal performance!

      lihat dlm YouTube performace dia kurang menyegat. tak ader satu pun yg ader ‘umph’.

      0

      0
      • ShadowofDeth says:

        “americans appreciate artists with great vocal!”? Ye ke? Kenapa mesti ambil USA sebagai contoh? Lagi satu, keseluruhan statement awak tu salah.

        Pernah dengar Megadeth? Lou Reed? Suara memang hancur, tapi pandai main instrument dengan gubah lirik & muzik sendiri. Ramai peminat, disayangi ramai dan album dah jual berjuta2.

        Ni pendapat aku lah, sesetengah orang tengok artis bukan pada vokal dan kemahiran bermain muzik saja, tapi lihat sebagai satu pakej lengkap. Dari hal peribadi sehingga performance ke atas pentas.

        Kadang2 susah nak tahu performance seseorang itu menyengat atau tidak hanya melalui klip Youtube. Akoustik, feeling, presentation tak sama seperti menonton persembahan secara langsung depan artis tu sendiri.

        p/s: aku tak minat Yuna pun tapi bagi aku dia nyanyi lagi OK dari kebanyakan artis k-pop. Sekurang2nya suara dia ori, tak perlu bantuan komputer dan gubah sendiri lagu.

        0

        0
        • lame argument says:

          Kenapa mesti ambik contoh USA? Tanya lah kenapa Yuna sendiri amik produser USA nama Pharell tu utk terbit album?

          AWAL2 DAH TERKANTOI ! LOL

          NEXT???

          0

          0
        • ShadowofDeth says:

          So? Ambil produser dari USA, bermakna dia target American ke sebagai target audience album baru dia? Role produser itu luas, boleh jadi dia nak album baru dia bercorak moden, r&b. Aku tak mahu komen kenapa dia ambil produser luar, itu hak dia.

          Aku rasa kau baca ayat aku dari context yang salah. Penulis asal komen berkenaan (yang aku reply) seolah2 mengangkat yang muzik harus ada “certified by American”, baru diaggap bagus.

          Lagi sekali, aku bukan fan Yuna tapi aku rasa terpanggil nak komen sebab aku rasa Yuna ni dikritik tanpa alasan yang munasabah. Seolah2 sebab dia terkenal, kaya dan hal2 yang berkaitan dengan peribadi.

          Kalau kau ignore keseluruhan point yang aku dah jelaskan hanya sebab tu benda tu je, aku tak kisah. Ini pandangan aku sahaja.

          0

          0
        • psychological.drama.queen of ikan duyung says:

          Habis kenapa Yuna tak amik produser Indon, British or Europe if America is not that ‘universal’ and her main target???

          Please you contradicted yourself to the max. Turn the local English radio stations…beraper banyak artis2 dari USA ada dalam playlist selain Adele (UK)?

          Please, do your homework.

          0

          0
        • zonks says:

          kpop mmg la out of topic. hancur! muka je comel2 tapi lagu tah ape2 haha

          0

          0
        • anuy says:

          kelakar la yuna haters ni….ape meroyan ke korang tgk dia hebat?

          0

          0
  66. claypot says:

    peliknya yg mengutuk kat sini mcm baik2 belaka..alim2 belaka..berhemah tinggi berjubah mungkin..bertudung litup cantik manis..pengetahuan agama pun npk bgs..tp mengutuk menyumpah menfitnah org berbakul2..

    sedar2lah…apa balasannya utk apa yg korg tulis sendri tu yer…lu pk la sendri.. :)

    0

    0
  67. bunga says:

    ala..dri korg smua yg ktuk2 ni..skrg2nya dia ada gak menang dan dikenali.X mcm korang x de ape2..hampeh..KO ADA???!!!!!

    0

    0
  68. haha says:

    bapak yuna bos aku. yuna bes

    0

    0
  69. Sila Baca says:

    Harap album ke 2 ni vokal Yuna lebih tinggi dan tidak terlalu flat dan hambar.

    0

    0
  70. nea says:

    suara yuna best la..korang ni standard asek2 nak sore dato ct, jac , ziana…bosan jer..memang stok2 makcik kampung..xreti nak hargai muzik yg lain skit..unique..her voice is unique..she’s creative kot..die x masuk realiti tv pon..not even a recording company kt malaysia pon..die mule dari bawah..dari underground..buat album AP jer..ade la dlm 5-6 lagu..dari situ ramai yg dengar lagu2 tu..pas kt laptop kwn2..then die pon famous until now..why die famous? sebab lagu and suara die..x macam artis af hafiz , adira tu sume ade lagu komposer yg memang terkenal buat..so mmg sedap la nk dgr..
    yuna is different..fans die support die bcoz of her music..tu la baru peminat yg ikhlas..
    dont worry yuna..fans u mmg akan sentiasa support u..

    0

    0
  71. ak sempoi says:

    suara yuna best la..korang ni standard asek2 nak sore dato ct, jac , ziana…bosan jer..memang stok2 makcik kampung..xreti nak hargai muzik yg lain skit..unique..her voice is unique..she’s creative kot..die x masuk realiti tv pon..not even a recording company kt malaysia pon..die mule dari bawah..dari underground..buat album AP jer..ade la dlm 5-6 lagu..dari situ ramai yg dengar lagu2 tu..pas kt laptop kwn2..then die pon famous until now..why die famous? sebab lagu and suara die..x macam artis af hafiz , adira tu sume ade lagu komposer yg memang terkenal buat..so mmg sedap la nk dgr..
    yuna is different..fans die support die bcoz of her music..tu la baru peminat yg ikhlas..
    dont worry yuna..fans u mmg akan sentiasa support u..

    0

    0
  72. fans fazura says:

    yang kutuk2 yuna neyh jeles ke ape , korang ado ko ?? cehh !
    ohh, both of them look cutre together . <3<3<3

    0

    0
  73. zonks says:

    aku prefer najwa mahiadian dari yuna. low profile, ramah, suara mmg high class :D

    0

    0
  74. American Boi says:

    I prefer Ella !

    :)

    0

    0
  75. Ambrie says:

    Yuna = Zzzzzzzzzzz zzzzz zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

    0

    0
  76. i'm nobody says:

    sedih aku baca komen2 korang ni. sume tulis main lepas je, kalau keluarga korang sendiri kena kutuk camni apa korang rasa. abg nara x ni pun x rasa bersalah ke, sebabkan entri dia ramai org yg kena kutuk kaw2, ramai org yg mengumpat tentang org lain.

    0

    0
  77. xbetchayx says:

    Hmm aper2 pun tahniah Yuna sbb dpt buat concert kat MTV IGGY NEW YORK 12/12/2011 haritu. dia nyanyi 3 lagu siap dapat pujian org putih lagi. byk forum Korea aku baca (sbb ader 2NE1 kat concert tu) puji2 YUNA!

    Ikut gambar kat atas tu mcm dia pergi ke Europe utk buat shooting CANON jer sbb dia kan spoke person.

    YUNA releks jer org kutuk dia, tak pernah nak melatah. yg korang lebeh sangat kenapa?

    0

    0
  78. jo says:

    kan lagi manis kalau holiday sama2 lepas nikah. kite berbaik sangka la kat sini, mereka bukan pergi berdua, mereka pergi beramai2 dengan crew canon semua, tapi still, tak berapa nak elok sangat aku rasa derang buat macam ni. boleh datang kan fitnah. lagipun, setakat baru bercinta, biarlah bersederhana. alangkan kalau bertunang pun, kalau boleh rahsiakan. bila nak kahwin nanti baru la hebahkan.

    0

    0
  79. peminat komen minah jambu says:

    mula2 yuna kuar, aku minat juga, tapi lama2 lagu dia spesen je…baik CT…mcm2 lagu dia boleh bawa… tinggi rendah, atas bawah semua boleh….

    0

    0
  80. Reena says:

    Nak wat cemana..nama dia YUNA bukan ct..so walaupun dia bagus & berbakat tp org stil perlekehkan dia..in terms of music & genre, she’s more advance & mmg music dia x berapa diterima kat malaysia ni pasal org kita stil suker lagu ct (oh puhleez), adira, aril..zee avi tu pun lagu dia xde pun tarik2 high note.. chillax jer tp yg penting ada feel..feel is subjective.. ramai yg leh menyanyi tp tak ramai yg leh wat lirik/lagu sendiri…stakat lirik ‘kering’..emmphh lupakan jer lah. Org kutuk2 dressing dia yg ske pakai skinny jeans..mmg tak berapa menepati makna sbnar menutup aurat..but she’s waaaaaayyyy better than ct yg pakai serkup sejemput & nampak jambul belatuk..itu pun org kata it’s ok..pelan2 kayuh..drpd tudung ct, elok lagilah tudung yuna..tudung ct..tudung ker?

    0

    0
  81. jo says:

    kan lagi manis kalau pergi holiday sama2 lepas nikah. yela walaupun tak pergi berdua, ada crew2 canon ke manager masing2 ke ape, tapi still aku rasa tak berapa elok nak jalan2 macam ni. boleh timbulkan fitnah kang nanti.

    lagipun ni baru bercinta je. alangkan bertunang pun tak elok nak sebar2 bagai kan. lain la nanti nak buat majlis kahwin, tu la yg patut dihebahkan.

    0

    0
    • jon says:

      nope….kau salah…aku rase ko salah…nope…xde fitnah..yg fitnah hanyalah kau….
      kau 100 peratus salah

      0

      0
  82. mainstream or underground... i'm okay with it says:

    typical Malaysia….. lebih suke menilai peribadi/latar belakang orang lain daripada diri sendiri……. Yuna anak dato’ or byk duit it is not her fault… if her talent just utk suara mendatar also not her fault.. it is her style and brand…. klu dah semua nak high note…… pekak ar telinga…. that is why lah music byk genre….. don’t be such a dumb ass….. !

    0

    0
    • psychological.drama.queen of goldfish says:

      music is universal~~~

      but xramai y leh paham apa itu music…taw nak kondem and kutuk jek………

      erm…………..nothing 2say…….

      juz frustated ckit tgk comment2 anak2 melayu camnieh…

      at least yuna was try her best utk dapat apa dia nak…

      have her own voice..own trademark…own soul…nope copy paste from anybody…..

      nyanyi darik hati tanpa ada cover2 or control macho..

      again…..both of us was not in her shoes…

      yuna is yuna……~~~~

      0

      0
      • Jerit la wahai si Poyo says:

        Muka Yuna muka nak kena penampar….nyanyi la hoi….kepit suara tu buat per?????

        0

        0
  83. psychological.drama.princess of ikan jerung says:

    Yuna dah tersalah konsep; mau jadi artis mainstream ker atau artis underground.

    Tepuk dada tanya la selera.

    0

    0
  84. Yuna Can Go To Hell says:

    Yuna is not my real singer… go to hell!

    0

    0
  85. yuna haters yg bodoh!!! says:

    kat malaysia ni, klu nyanyi x high pitch cm diva2 yg pondan2, bapuk2 dok sanjung 2 terus ckp bosan la, mendatar la, bkn penyanyi la.bodoh giler…c’mon la. bukak sikit kepale hotak korg 2. norah jones, corrine bailey rae, hatta amy winehose xde terjerit2 cm bapuk xsedar diri, ok je. bodoh! be more cultured sket. asyik dgr hi pitch je.boleh berdarah telinge!!!!

    0

    0
  86. antipoyorisma says:

    whats wrong with Yuna’s pant?ketat?Nampak bdn semua?At least dia yg duk di NYC n dah berjln kat banyak tmpat di dunia masih ok ok lagi(,ke korang suka dia pakai skirt-mirkirt warnawarni aneh, rimas!) yg ngutuk dia tu agaknya kalo g singapore/bandung dah luper dunia..

    Suara dia kalo tak best pun ada peminatnye sendiri n dia pun tak perlu kot nak jadi klon sitizianaramlahramdankaumkerabatnya … dahdahla memoyo tuh…

    0

    0
  87. aku yg peduli says:

    alah..ramainya prmpuan jeles kat Yuna ni lepas kapel dgn Qi…ahahaha, melepasla korg semuaa…kikikik..
    to Yuna, all the best and jgn pedulikan cemuhan org, tidak akan membawa anda ke mana2..usahakan industri muzik tanah air kita untuk supaya sampai ke mata dunia..x perlu ler artis2 seksi je yg kita harapkan..itu bukan jual suara namanya..eheksz..

    0

    0
  88. Minah Jambu DiTarik Balik Gelaran Dato' Atas Alasan Kawin Bangla Sebelah Rumah says:

    Yuna..nak terrmuntahttttttt !

    0

    0
  89. Yuno says:

    Ini tidak adil tidak adil tidak adil,kata Yuna kepada pencemuhnya

    0

    0
  90. oi! aku minat Yuna tau! says:

    daripada aku minat kat si Siti yang tak international langsung tu…..baik aku minat 1000 kali kat Yuna. she is sooooo original! tak macam si hipokrito Siti tu. korang kat sini nak hentam comment aku ni dipersilakan! ada aku kesah??!!

    0

    0
  91. oi! aku minat Yuna tau! says:

    daripada aku minat kat si Siti Nurhaliza yang tak international langsung tu…..baik aku minat 1000 kali kat Yuna. she is sooooo original! tak macam si hipokrito Siti tu. korang kat sini nak hentam comment aku ni dipersilakan! ada aku kesah??!!

    0

    0
  92. donut_cute says:

    serabainya Qi…semak mata aku tengok

    0

    0
  93. karam singh walia mabuk tongkat ali says:

    hahahahaha.betui2 la mentaliti kebanyakan org m’sia ni msih jauh terkeblakang.ini style nyanyian beb.dia plh mcm tu.lantak dia la.nama pun indie.dah terang2 ramai dari gerakan indie ni seboleh2 xmaw tukar style apabila begerak ke mainstream.xpure katanya.keep it up yuna.xperlu la ikt otak2 negatif ni.bab pakaian tu smua gua xcmpur.pandai2 la korg.hahahahaha.

    0

    0
  94. aisehwoman says:

    alahai mengkeme2 ni..tak payah la mengutok orang sangat kan…daripada korang mengutuk dia, baik doakan dia yang baik2..at least, dapat jugak pahala kan…korang dok kutok sana…kutok sini, bila nak mintak mahap?dosa sesame manusia, manusia aja yang boleh ampunkan…

    baik mengkeme mengkeme ni sume muhasabah diri sendiri dulu sebelom nak mengata orang..dah cukup baik ke mengkeme mengkeme ni?udah2 ler tu…biau la hidup dia..doakan yg bebaik udoh ler…
    chill~~~

    0

    0
  95. kiki lala says:

    best ar tgk org melayu gaduh kat sini.hak hak

    0

    0
  96. yana says:

    serius aku pelik tahap dewa dekat suara2 yang sumbang duk mengutuk yuna xhabes2. korang ni xmenyokong industri muzik tanah air langsung. yuna is the best singer in malaysia who can perform internationally. korang kutuk2 die pon, die pegi jugak merata2 tempat. kau hado? hado?

    0

    0
  97. yana says:

    apsal la susah sangat komen aku nak masuk ni..

    0

    0
  98. yana says:

    pliss la anda2 diatas yang xhabes2 nak kutuk si yuna ni. for me she’s a multi talented singer, she can sing very well n she can play musical instruments. korang kutuk2 die kaw2 dapat ape? die dapat jugak award n dapat pegi sane sini. kau? hado? kau hado?

    0

    0
  99. yana says:

    attention to those here who hate yunalis zarai. who are u to judge her like that? for me she’s a multi talented singer, she can sing very well n she can play musical instruments. korang kutuk2 die kaw2 dapat ape? die dapat jugak award n dapat pegi sane sini. kau? hado? kau hado?

    0

    0
  100. sOMEoNeWhoCare says:

    Bersangke BAik Suda LAh Saudara/saudari sekalian

    0

    0
  101. kak mas says:

    bio dia le. kome nak kecoh sangat ni apa kebendanya? dah suara dia sedap sangat. KAU HADO?takdekan. dah senyap

    0

    0
  102. minat biase2 je~~ says:

    da mmg style suara dia mcm tu..msa awl2 dia mncul dlu, 2 3 lagu kua,takde pn org bising2..boley je trima…knape skrg bru nk bising2.?mcm jeles pn ada bunyinya..:D nt if da takde suara2 yg mcm ni dgr plakk komen2 “bosan laaa suara jerit2 ni..nk lagu slowww pulakkk”……….
    so..kalo nk dgr suara ape?xmndatar?tinggi mlangit?haa pegi la dgr suara artis yg tinggiiii suara dia ikut taste korg..(beli album+ori pn xjgk..kan?)xdenye pn yuna ni paksa2 org minat dia…
    msing2 ade style trsendiri ape..respect la org2 seni ni..dorg jgk yg mnyedapkan halwa tlinga kita..peace yow!

    0

    0
  103. minat biase2 je~~ says:

    da mmg style suara dia mcm tu..msa mula2 dia mncul dlu,kua satu dua lagu takde plak org bising..-“trend baru la ape la.nice voice la…”-skrg?nk bising2 knape?nt satu masa dgr plak ” bosan la suara jerit2 ni..lagu rilek2 slow2 sket takde ke?ah pulakkkk…..
    yuna ni xdenye nk pksa2 org suruh minat dia..
    so kalo nk suara yg ape?xmndatar?tinggi mlangit?pegi dgr artis2 lain pnya suara la..(beli album + ori xjgkkkk..kan?)
    msing2 ada style trsendiri..respect la sket org2 seni ni..dorg jgk la yg mnyedapkan halwa tlinga kita..peace yow!

    0

    0
  104. Cik Peanut says:

    sayangnya orang pakai tudung menyanyi. lepas ni ramai orang bertudung usung gitar naik pentas. adeh.

    dulu aku suka yuna, cara dia paki tdung, shawls besa2.muzik dia, tapi lama2, bohsan, and cara dia pakai tudung wat aku menyampah kat follower2 dia kat sekeliling aku. pakai serkup kepala pastu letak shawls jer.

    0

    0
  105. remot says:

    cuba googlelah, gambar qi dgn ex gf dia irene santiago ke apetah nama, niceeeeeeeeeeee :)

    aku rasa qi ni pandai pilih orang utk naik nama dia :)

    sorry bro..

    0

    0
  106. Good blog! I really love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how i might be acquainted whenever a new post has been made. I have subscribed to your RSS which must do just fine! Have a nice day!

    0

    0
  107. F*ckin’ tremendous issues right. I am particularly satisfied to peer any post. Thanks a lot and additionally i am taking a look ahead to make sure you contact you will. Might you kindly tumble others a fabulous e-mail?

    0

    0
  108. Viagra says:

    The reason this web site is very slow? Takes like 20 seconds for this page to load!

    0

    0
  109. This may not be the most beneficial place to ask this, but I am looking for a pest management business inside the pittsburgh area and have no way to find out who’s the very best. I located this business which is really close to me and wanted to see if anyone has any assessments on them. Priority Pest Control, 524 Ross St, Pittsburgh, PA 15219 – (412) 346-6413

    0

    0
  110. Corazon Gan says:

    you have an incredible blog here! would you prefer to make some invite posts on my weblog?

    0

    0
  111. Nice advice and extremely true. One of several vital essential issues bloggers, or any business, are able to do is strive not to ever supply up. Whether or not instances are powerful it’s critical to generally be there to the readers and customers outcome they are going to take into account you inside of a constructive light right issues recover and you will be rewarded to the efforts.

    0

    0
  112. Cami Valorie says:

    hello there and thanks to your info – I have definitely picked up something new from proper here. I did alternatively expertise a few technical points using this website, since I skilled to reload the site many times prior to I could get it to load properly. I had been wondering in case your web host is OK? No longer that I’m complaining, however slow loading circumstances occasions will sometimes affect your placement in google and could injury your quality ranking if ads and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Well I’m adding this RSS to my email and can look out for much extra of your respective intriguing content. Make sure you update this once more soon..

    0

    0
  113. Ini diriku says:

    HAIII. TUPUN KORANG NAK JELES? Oh please lah korang jangan nak membabi sangat lah. Daripada korang minat beyonce keee lady gaga keee atau artis artis yang lain kat malaysia ni yang tak tutup aurat bagus lagi kalau minat yuna. Walaupun dia tak tutp dada, so what sehh at least dia tutup rambut dia. Lagipun aku sentiasa tengok dia pakai coat so?

    0

    0
  114. Libby Leow says:

    I have been meaning to write something like this on my website and you gave me an idea. TY.

    0

    0
  115. g.g says:

    yg kebanyakan org kutuk yuna nie apa kes…..??????? mcm lah korang tu bagus sangat…..suara nak ke laut ada hati nak kutuk2, klau yuna nie tak bagus pada mata korang so what……??????

    0

    0
  116. sore sore says:

    knapa korang semua tak suka dia ya.. dia tak kacau korang, dia cari duit sendri, x meminjam dengan korang, dia tak mengutuk n mengata korang, dia pi memana pun dengan titik peluh dia sendri, tak menyusahkan korang, dia tetap berhijab dengan sopan. walau family dia kaya sekalipun, dia tak meminta2 dari korang. suara dia kurniaan ALLAH. kemenangan dia pada setiap pertandingan adalah hasil dari usaha dia sendri. memberikan yg terbaik utk mendapatkan yg terbaik. yuna, go yuna, stand by your own feet. be yourself n show to all who you really are. =0)

    0

    0