Written by AbangNara | July 26th, 2009

yasmin ahmad

Kira-kira jam 12.15 tengah malam tadi, Yasmin Ahmad telah disahkan meninggal dunia akibat pendarahan teruk di otak. Kami di BeautifulNara mengucapkan sekalung takziah buat keluarga Yasmin Ahmad. Marilah kita bersama-sama mensedekahkan Al-Fatihah kepada Allahyarhamah Yasmin Ahmad. Semoga roh beliau ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.

Buat mereka yang ingin mengetahui lebih lanjut tentang biodata Yasmin Ahmad, sila baca artikel ini sepenuhnya.



Yasmin Ahmad…1958 – 2009

BERIKUT adalah profil Yasmin dan pencapaian yang pernah diraihnya selama ini.

Nama : Yasmin Ahmad

Jawatan: Penulis/Pengarah Filem/Penerbit

Tempat Lahir: Bukit Treh, Muar, Johor

Tarikh Lahir: 1958

Meninggal Dunia : 26 Julai 2009

Status Perkahwinan: Berkahwin

Suami: Abdullah Tan Yew Leong (berkahwin Januari 2003)

AKADEMIK

Maktab Sultan Abu Bakar, Johor Bahru

PROFIL KARIER

Profesion:* Penulis, Ogilvy & Mather* Pengarah Eksekutif Kreatif, Leo Burnett

2003-2009 Pengarah FilemFilem:2003 Rabun2005 Sepet2006 Gubra2007 Mukhsin

Iklan:* Suratkhabar Lama* Makan Bola (sempena Bolasepak Piala Dunia)* Forgiving (iklan terbitan Petronas)

Berlakon Dalam Drama:2003 Min2006 Tai yang yue (Rain Dogs)

Penerbit:2005 Raining Amber

ANUGERAH

* Biasiswa, Kementerian Pendidikan* Juara, Talentime Ested Fodd, Wales

PENCAPAIAN LAIN

1975 Naib Johan, Bintang RTM ’75

2003 Filem ASEAN Terbaik (Rabun), Anugerah Video Malaysia ke-8, Kuala Lumpur

2004 Filem Reka Bentuk Terbaik ASEAN (Sepet), Anugerah Video Malaysia ke-9

2005 Filem Terbaik (Sepet), Festival Filem Wanita Antarabangsa Creteil, Perancis

2005 Cerita Asal Terbaik (Sepet), Festival Filem Malaysia ke-18 (FFM18)

2005 Filem Terbaik (Sepet), Festival Filem Malaysia ke-18 (FFM18)

2005 Poster Terbaik, Festival Filem Malaysia ke-18 (FFM)

2005 Filem Asia Terbaik (Sepet), Festival Filem Antarabangsa Tokyo

2005 Filem Terbaik (Sepet), Global Chinese Golden Arts, Genting Highlands

2006 Filem Terbaik (Gubra), Festival Filem Malaysia ke-19 (FFM19)

2006 Pelakon Wanita Terbaik (Gubra),Festival Filem Malaysia ke-19 (FFM19)

2006 Lakon Layar Terbaik (Gubra), Festival Filem Malaysia ke-19 (FFM19)

2006 Poster Terbaik (Gubra), Festival Filem Malaysia ke-19 (FFM19)

2007 Pingat perak (Mukhsin), Netpac Festival, Jojagkarta

2007 Anugerah Filem Terbaik Kategori Generasi Baru (Mukhsin), Festival FilemAntarabangsa Berlin ke-57

2007 Tempat kedua Anugerah Juri Kanak-Kanak (Mukhsin), Festival FilemAntarabangsa Berlin ke-57

2007 Filem Cereka Terbaik Asia Tenggara (Mukhsin), Festival FilemAntarabangsa Cinemanila, Filipina

PENERBITAN

Artikel:2005-2006 Menulis kolum di New Straits Times Press

LAIN-LAIN MAKLUMAT

Keluarga;Bapa – Ahmad HashimIbu – Inom Yon

Filem yang ditayangkan dan menyertai Festival Filem Antarabangsa;

2003 Rabun, Festival Filem Antarabangsa, Singapura

2003 Rabun, Festival Filem Asia Cinemaya, New Delhi

2003 Rabun, Festival Filem Torino, Itali

2005 Sepet, Festival Filem San Francisco

2005 Sepet, Festival Filem Asia, Barcelona

2005 Sepet, Festival Filem Wanita Antarabangsa Creteil, Perancis

2007 Mukhsin, Festival Filem Antarabangsa Berlin ke-57

2006 Ahli panel Debat Budaya 1 bertajuk Filem Melayu, Filem Malaysia… Ke Arah Mana Sinema Malaysia

2006 Juri, Pertandingan Filem Pendek BMW (BMW Shortie’s)

2007 Juri, Festival Filem Thessaloniki ke-48, Greece

2008 Juri, Festival Filem Antarabangsa Berlin (Berlinate) ke-58

BLOG RASMI YASMIN AHMAD

http://yasminthefilmmaker.blogspot.com/

150 responses to Yasmin Ahmad Meninggal Dunia

  1. bawang golong2 says:

    al fatihah…………:'(

    0
    0
  2. miss suka+suki says:

    . btul ke nie?
    . cm xcye je lah .
    . al-fatihah .
    . semoga rohnya dicucuri rahmat dan di tmptkan dgn org2 y briman
    . amin ~

    0
    0
  3. Sarah says:

    Sedihnye. :-( Memang sukar nak percaya.

    0
    0
  4. Batu Lesung says:

    Al-Fatihah…

    Now.. PUAS lah hati orang-orang yang suka menghina arwah kan? yang mengutuk peribadi dia, yang mengata hasil kerja dia kan? HAPPY now that she’s gone?!

    You’ll never find the second Yasmin Ahmad! NEVER!

    0
    0
    • prisilla says:

      Why did u leave us so fast? We know why, coz Allah loves you more than us. Al-fatihah. We are going to miss u so bad!

      0
      0
      • hahaHA says:

        yes..puas sungguh!!!hahaHA…movie die nih sesat!!!

        0
        0
        • Batu Lesung says:

          sesat? hah.. bongok. dia tunjukan realiti masyarakat malaysia. yang islam dah tak rupa islam. yang kristian tak rupa kristian dah. yang tua masih lagi miang keladi. yang muda menggatal sana sini. realiti! otak ko tu betul2 dalam kotak sempit. hah.. aku tau.. bagi ko yang tak sesat tu macam rempit, bohsia, kl drift, mami jarum, sifu & tongga, maria mariana, sembilu SEMBELIT kan? and.. you really just a piece of shit! tak reti respect orang…

          0
          0
        • daun_kesum says:

          to: hahaHA
          ko tu…yg SESAT… gelakkan/puas ati org yang dh meninggal….org sesat jea ckp mcm ni…dungu betol la ko ni

          0
          0
        • Batu Lesung says:

          yer sum… nantilah si hahaHA tu meninggal.. tak ada orang yang bacakan yassin utk dia.. talkin pun tidak… reramai gelakkan dia.. bongok si hahaHA tu..

          0
          0
        • DelimaSaraa says:

          pesalah korang2 ni….cubalah jgn bergaduh………baca al-fatihah lg bermakna…

          0
          0
        • Batu Lesung says:

          memang patut pun kena maki si hahaHA tu… ada orang meninggal dikata-katanya lagi? siak jer.. (dah berkali2 aku sedekah al-fatihah kat arwah delimasaraa ooi… sbb aku kenal arwah secara personal.. kehilangan dia aku rasai.. dan orang macam hahaHA tu memang menjengkilkan!)

          0
          0
        • daun_kesum says:

          sara,
          sape lak gaduh? aku marahkan si dungu yg gelakkan org dh meninggal..aku rase x salah… mcm si mangkok hahaHA ni..

          aku dh bace fatihah …ko xyah risau bab2 tu…semasing sume tau memainkan peranan bile tau bab2 brite sedih ni…

          0
          0
        • DelimaSaraa says:

          jap ek…aku mengahayati komen2..aku tak baca pun..hehehe…tetiba tgk page ni jd sentap..tu aku nanya tuu..jap ek, aku nak scroll up-down…

          0
          0
        • jane says:

          apa la kau ni sampai bab org meninggal pon engkau boleh ketawa….jahil sungguh kau ni….so jgn nak ngata org lain.

          0
          0
        • jane says:

          kalau si hahaha(lawak bodo) tu org kapir memang la dia tu kapir bodo….tapi kalau dia tu org islam tapi ketawakan org dah meninggal sah la dia tu jahil nak mampos dan satu hari bila ahli keluarga dia mati….mesti ada org ketawakan plak….tuhan tu maha adil….what goes around comes around

          0
          0
        • secret says:

          bodoh mgkuk ayun tol ko ni hahaha…xtau hormat orng mati….ko ni islam k india y sedp gat mulut mgata k allahyarham 2?????????????????????????????????????????????????????????????????????

          0
          0
        • intan says:

          kalau ye pun si Hahaha ni tak suke dgn filem arwah, jangan la cakap puas bila dia takde…sape Hahaha nak cakap mcm tu..sampai hati…itu antara dia dgn Allah…kita ni masih hidup kene la doakan yang tiada..untung naseb hidup kita belum tau lagi mcm mane…abes kalau cakap puas bila orang takde tu tak ke sesat?

          0
          0
        • zizi says:

          apakeh plak tetiba india jd mangsa!

          0
          0
  5. stylo says:

    hmm… tinggal la pengarah yg dok buat buat lawak slapstik @ cite yg ntah apa2…

    very good indie director….

    0
    0
    • Batu Lesung says:

      apa cite yang tah hape2.. ko duduk dalam kota.. ko tak luaskan otak ko untuk faham isi disebalik citer yg dia cuba sampaikan.. memang la ko kata tah hape2.. but the last part, yes i agreed…

      **rindu kat nasik lemak johor kak yasmin buat :(

      0
      0
      • Zaza Muhammad says:

        beb… maksud member tu bkn arwah le, director lain. maksud ayat dia (aku hurai ayat panjang)
        setelah kite kehilangan Yasmin Ahmad (Allahyarhamah), yg tinggal dlm industri kite ni hanyalah director yg buat crita ntah apa2.
        In the other word, arwah ni adalah director yg hebat jika nk dibandingkan ngan director2 yg ade la ni kat industri kite….

        0
        0
        • Batu Lesung says:

          oh baiklah.. minta maaf.. aku sebal sikit… hahaha.. ye lah.. tinggallah prof razak midin yg citernya spastik, yusuf selam yg jiwang tahap gaban…. nasib baik ada aziz m osman, shuhaimi baba.. but still tak ada yg dapat tandingi arwah :(

          0
          0
        • nha says:

          orang betul2 berbakat selalunya pergi cepat.. michael jackson, sudirman…

          yang ade2, bakatnya kureng……..

          alfatihah.

          0
          0
        • daun_kesum says:

          takziah pade famili n al-fatihah, hmm..pde yg ngutuk dulu..xyah ckp banyak samada die arwah bagus ke x..bace jea list achievment tu..dan bandingkan direktor mane kat mesia ni yg dh achieve mcm arwah…

          pastu, pasni kalo nak bagi title kat arwah dato/tun/tan sri ke ape ke…aku rase xyah laa…arwah bukan nak tu sume….
          just appreciate ape arwah nak sampaikan dlm karya2 beliau…

          p/s:sung, nebes aku bile bace stetmen ko pengarah yg tinggal….terbelakang balik la filem kite…abiss..

          0
          0
  6. anonymous says:

    Al-Fatihah to arwah who just passed away this morning and please do not say anymore bad stuff about her.
    Let’s just hope that Allah will forgive her in the after life.
    Amin.

    0
    0
  7. ntah la..... says:

    I sokong stylo…..Batu lesung……

    0
    0
  8. Zaza Muhammad says:

    Al-Fatihah….aku sempat tgk brita Nightline kat TV3 kul 12, sempat laporkan tp xde visual apa2.. Perginye seorg insan yg berbakat extraordinary yg pasti takan berganti atau sukar dicari ganti …. Takziah utk family…

    0
    0
    • zahar JB says:

      Ehh … ZaZa Muhammad nie cun laaa… tengok rupa small die, cute betull… dah kahwin ke???

      0
      0
      • mm.. says:

        mmmmm… sempat lagi tu.. hikhikhik… abisla laki zaza marah… nanti dia sumpit baru tau! hikhikhik…

        0
        0
  9. pidah_lane says:

    hurmm.. raya kali nie takde da la iklan dier yang bombastik n ble wat kan org menitik ayaq mata tuu….. siyes… tiap kali raya ak mesti tunggu iklan dier buat… al-Fatihah…

    0
    0
  10. beezeebowdy says:

    (aku post komen ni lewat tgh mlm tadi kat entree mawi..masa tu entree ni aku tak receive gi..)

    so.. aku copy paste kat sini.. joining the tribute..

    salam..
    11.25pm tadi… yasmin ahmad hembuskan nafas terakhir kat damansara specialist centre…
    taktau nape… aku takdek kene mengena pun ngan dia.. n byk jugak felem2 dia aku tak setuju…
    tapi.. aku sedih sgt..
    sbb.. aku tau di saat kita tgh ketawa.. ada org tgh meratap hiba… especially parents arwah…
    dan setiap kematian.. sentiasa mengingatkan aku pada arwah ayah aku yg amat2 aku rindui…
    Al-Fatihah…

    0
    0
    • mm.. says:

      salam beeze.. x merenung bulan ke? hikhikhik… selalu follow cite sememeh hang.. interesting!! anyway, aku pun kureng sikit ngan filem dia.. tapi sedihla gak dia meninggal.. moga allah ampunkan dosa2 dia dan tmptkn dia dgn org beriman..

      0
      0
  11. x-not-x says:

    innalillah…..

    0
    0
  12. DelimaSaraa says:

    innalilah…semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan org2 yg beriman..

    0
    0
  13. azila says:

    al-fatihah…..semoga rohnya ditempatkan didalam golongan orang yang dimuliakan…hilangnya seorg yang cukup cukup berbakat besar….tapi ingatlah setiap yang datang tentunya akan pergi..wassalam…..

    0
    0
  14. chak says:

    innalillah..aku suka dia….ape2 pun tuhan lbh menyayanginya….al fatihah…

    0
    0
  15. AIN says:

    INNALILLAHHIWAINNAHIROJJI`UN
    AL-FATIHAH

    0
    0
  16. AIN says:

    kta kehilangan seorg lg pengarah yg berbakat besaq

    0
    0
  17. AIN says:

    takziah bt kuarga yasmin ahmad

    0
    0
  18. pinkypanthers says:

    Al-Fatihah….
    takziah wat kuarga arwah….

    0
    0
  19. arnamee says:

    salam takziahh buat beliau. al-fatihah. semoga beliau aman di sana, insyaallah:)

    p/s: mane nak cri pegantinya neh. lpas ni org akan tgok2 film dia. dah takde , bru gitu slalunya.

    0
    0
  20. nbb says:

    Bila dapat tau arwah diserang strok, aku dah risau….apa pun takziah buat keluarga arwah Yasmin Ahmad. “Only Good Die Young…..”
    Al-Fatihah.

    0
    0
  21. SULAIMAN SALEH says:

    dah tamat riwayat yasmin ahmad

    0
    0
  22. Aurora ink says:

    Malaysia sudah kehilangan manusia yang berbakat sperti beliau

    0
    0
  23. Kak Su says:

    Inalilawainailahirojiun…..semoga Allah mengampuni
    segala dosa2 beliau..amin….

    0
    0
  24. dear says:

    alfatihah buat yasmin ahmad….

    *kesian dekat orang2 yang dulu mengutuk, mencaci dan mempertikaikan usaha arwah yasmin untuk mengangkat darjat seni perfileman negara ke peringkat antarabangsa sbb tak sempat nak minta maaf pada dia. pandai2la…..

    0
    0
    • Batu Lesung says:

      betul betul betul… carilah korang dia nanti kat akhirat… suka mencemuh mencaci bukan setakat hasil kerja dia, keperibadian dia pun nak dikata sama.. now that she’s gone, puas hati gamaknya diorang ni? kan?

      0
      0
      • Zaza Muhammad says:

        tp aku yakin arwah ni jenis pemaaf dan x mudah amik ati org dok kutuk2 dia selama ni… sure dia dah redha seme tu… So kite pun sama gak, bermaafan le sesama kite mana le tahu, ajal maut ni bknnye bg hint apa2… Tu psl lam BN ni aku paling takut nk komen lebey2… kang ade yg terasa ati… klu ade ampun…

        0
        0
  25. pinkypanthers says:

    aku x brapa ngadap sgt crite2 arwah…
    tapi yg aku tau dia ni kalau wat criter or iklan msti di luar pemikiran kita…
    xkan ada pengganti bagi Yasmin Ahmad….

    0
    0
  26. ketakodok.. says:

    al-fatihah kpd arwah n takziah kpd keluarganya..
    sama juga perasaan aku.. kenapa aku rasa sayu bila mendgr berita mcm ni.. apa pun kita doa kan la utk arwah perkara yg baik2 saja.. kpd org yg telah mengutuk n mengumpat 2 pandai2 la korg bertaubat sbb x sempat nak minta maaf kat YASMIN AHMAD.. salam beezee!!!

    0
    0
  27. adikmanja says:

    Al-Fatihah……semoga rohnye ditempatkan di dlm golongan org2 yg beriman….

    0
    0
  28. anti ko ya says:

    bodoh btl owner ni,wat putar belit..aku brharap kematian ko orang jadikn duit lbh dasyat dari ko wat..

    0
    0
  29. MemBesar says:

    apa masalah anti koya tu.?? org dh pergi tak doakan. yg tgl d kutuk. yg ko g baca laman gosip tu pehal nak caya. nak tahu sgt belek paper dh lah…

    0
    0
  30. nha says:

    tak tau nak ckp pe dah… harap2 tv siarkan citer arwah time raya ni. takkan ade filem berkualiti from yasmin ahmad yg baru lagi.. so sad…

    0
    0
  31. nozzy_86 says:

    alfatihah kpd arwah,mga ditmptkan brsameorg2 yg beriman…amin..
    2 haha…insaf la..awk gelak ats kmatian org lain…kite xtau nsib kite lg…rmember that!!!!Allah s.w.t tu maha bkuasa..

    0
    0
  32. mahasistua says:

    Maktab sultan Abu Bakar kan sekolah lelaki? Lately aje ada student perempuan (Form 6 sahaja). Lower form suma lelaki. So arwah Yasmin ni?

    0
    0
    • Batu Lesung says:

      STFU lah… whoever she is.. mungkin dia cuma form 6 jer kat EC (MSAB)… ko tau apa?

      0
      0
      • dellyza says:

        sudah2 la tu petikaikan isu2 sensitif ni. org tu pun dah takde. sedekahkan al fatihah kan lebih bagus mahasistua :)

        0
        0
      • lesung pipit says:

        Jgn marahla kalau dia lelaki. Sah2 MSAB tu skolah lelaki and ada satu sahaja MSAB kat JB. Tak ada lain. Form six bukak utk perempuan tahun80an. Walau bagaimanapun, kita patut mencontohi dia sebagai seorang yang taat pada ibubapa. Semoga allah mengampuni dosa2nya. Kita manusia insan yang lemah. Sentiasa digoda oleh syaitan direjam. Ambil iktibar diatas apa yang berlaku. Tak payah nak hentam2 sesiapa. Setiap orang mempunyai pandangan yang berbeza tapi jangan sampai tersimpang aqidah. Allahyarham mempunyai bakat kreativiti yang luar biasa. Pada pandangan saya, saya cuma tidak setuju adegan2 luar batasan lelaki dan perempuan dalam filem2 nya. Mesej yang cuba disampaikan bagus sekali. Tetapi itulah. Perbatasan lelaki dan perempuan tidak ada. Sekurang2nya filem beliau bagus. Bukan macam yang lain itu, dah lah tak bagus, tidak ada batas laki dan perempuan. Hampas je ada.

        0
        0
  33. barcaboy says:

    alfatihah… just to say.. no more filem2 pelik.. wlpun menunjukkan realiti oghang malaysia sebenar.. dari segi agama islam.. tak molek.. haram still haram.. boleh menyentuh sensetiviti org islam.. moga2 roh arwah dicucuri rahmat..amin

    0
    0
    • Batu Lesung says:

      pelik ke? rempit tak pelik? bohsia tak pelik? kl drift tak pelik? sifu & tongga tak pelik? sembilu sembelit tak pelik? main-main cinta tak pelik? kuliah cinta tak pelik? cinta kolestrol tak pelik? HUH!!! Itu lagi pelik bagi aku.. dah la tak bermutu, banyak pulak aksi seksi dan tah hape2….

      0
      0
      • DelimaSaraa says:

        yang aku PELIK kenapa ko ni lebih kurang SENTAP?????..aku nengok yg lelain rileks jer ……cian plak ko..

        0
        0
        • Batu Lesung says:

          aku aku lah… ko nak samakan aku ngan orang lain apa jadah? orang rileks, aku nak puting beliung… suka aku lah… aku senak siyut baca komen orang2 yg sempit otak nih..

          0
          0
        • DelimaSaraa says:

          tak per- tak per..ko jgn senak perut sangat……biarlah pendirian masing2 yerk……yg terbaik kita bersedekah kan alfatihah..bukan kutuk mengutuk..siapa arwah adalah antara dia ngan arwah…

          0
          0
        • lesung pipit says:

          jangan mudah melatah. Apa2 pun kita ada agama. Yasmin bagus. cuma itulah, haram tetap haram. She was a nice person indeed. Tengok dari cara dia cakap pun dah tahu. Saya tidak mengenali allahyarham. Cuma sekadar menonton filem2 dan iklan2 beliau sahaja. Jangan ikutkan hati apabila nak mempertahankan seseorang yang kita sayangi. Mesti ambil kira apa yang cuba diperkatakan oleh orang lain. semoga allah mencucuri rahmat ke atas rohnya. Amin.

          0
          0
        • daun_kesum says:

          si lesung punye pasal la sara oiii…nak sentap ke ape keee…puting beliung kee..kalu dh btul ape si lesung tu ckp..dah betul…

          yg ko risaukan sgt si lesung ni wat pe…dah tu care die..biarla…

          ko punye komen kat page lain dlm butiFOOL nara ni pon kemain aku tgk, …kutuk x hengat jea punye…mcm cik jah2 tgh ngumpat ngumpit aku tgkkan..lesung ilek jeaa x saun ko pon

          aku pon maleh nak saun ko…kose aku..

          0
          0
        • DelimaSaraa says:

          hik hik hik..(aku gelok sambil isap jari)….yer ker??? biasa lah tu, aku suka gak merapu2….tgk keadaan lah…tp rasanya kalau mengata org insyallah aku masih belum lagi di thp memfitnah…tp kalau aku di tahap luar kawalan, tak salah ko saung jer aku…biar pecah tlinga aku ni….itu baru nama kawan kalau berlakunya tegur-menegur..hehehe…

          0
          0
      • dellyza says:

        setuju sgt2. sudah la pelik.. pilem2 tu semua byk lak scene yg jauh lebih menyimpang. aa.. yg tu tak HARAM ke?

        0
        0
    • daun_kesum says:

      barcaboy….

      felem arwah byk psl kasih sayang sesame manusia yg x mengenal sesiape…

      ko tu yg x paham, sempit sgt pemikiran ko ni…jgn ko gune agama utk sorokkan minda ko yg sempit ni, bro..

      tu cite baru nak buat..”anu dalam botol”…tengok tajuk jea aku dah geli…sungguh sampah…lagi la pelik….

      0
      0
      • Batu Lesung says:

        macam tu la yang si barcaboy suka…. hakhakhak..

        0
        0
        • luvrina says:

          aku pun sebak takziah….. al fatihah. tapi jgnlah sentap memanjang rilexlah dah macam x ble trima kenyataan pun ada aku tgk….. x kshlah tapi toksah lah nak maki org ni salah org tu salah they just give a comment.. masing2 dah ada malikat kat sebelah kanan n kiri untuk catat dosa dan pahala… nak tegur ble tapi biarlah bersopan toksah lah sembor org camtu bikin panas jer niat yg baik nak tegur silap org dah jadi len plak nati bla x sopan cam tu… x bestlah bla Bn panas2 and sentap2… ok stay cool

          0
          0
        • lesung pipit says:

          Anu dalam botol tu dah merepek batu lesung..merepek meraban sangat. Suka sangat Anu nampaknya sampai boleh letak tajuk movie. Itu menyimpang.

          0
          0
  34. abg jack says:

    abg rasala kan…mcm sedih gak…apabilainila pgnya seseorg pasti ada kesdihan disana sini..so marila kita berkongsi bersama kesedihan itu…manala tau sok sok kita plak rebah dikala sehat…inilaa dunia

    Ibuku……aku menyayangi mu…tlg jgn pg dulu
    (untuk ibuku yg sedang menderita sakit )

    0
    0
    • beezeebowdy says:

      salam jack..
      ko jaga ibu ko tu jack… bg dia penuh kasih sayang selagi boleh… ketepikan kepentingan ko… put ur mom on top of everything..
      aku tau perasaan ko…
      sbb aku cuma diberi kesempatan 6 bulan aje utk betul2 dapat belai arwah ayah aku yg dpt kanser & penuh siksa menanggung derita selama 6 bulan…
      huhuhu.. sedey la aku…

      0
      0
  35. sepet says:

    aku dah banyak dengar pasal dia ni(yasmin ahmad) asalnya lelaki…cuba hangpa semua cek balik masa dia masuk pertandingan bintang RTM 1975….masa tu dia guna nama zulkili ahmad….lepas tu dia pergi ke us….buat pembedahan…..orang katala…..tapi kalau la betul dia tu asalnya lelaki…macam mana nak sembahyangkan jenazah dia ah…..keliru!!!!!!

    0
    0
    • Batu Lesung says:

      aku pegi pengebumian arwah tengahari tadi… dari awal sampai akhir cara seorang perempuan… paling aku dengar, arwah adalah khunsa.. kalau khunsa pun kenapa? itu kejadian Allah SWT. Dia berhak memilih. SO shut up pasal benda ni. Jangan spekulasi perkara yang bukan-bukan lebih2 lagi perkara yang mengaibkan kalau kita tak tahu perkara sebenar! Arwah dah pergi menghadap Illahi so sudah-sudahlah tu bangkitkan perkara ni… baik?

      0
      0
    • daun_kesum says:

      ko xyah sebok arwah ni lelaki ke pompuan bleh x??..ko jadik imam ke mase semayang jenazah tu?

      pastu yg ko nak bukak cite camni pehal??…org tu dah xde..cakap yg elok2 udahle…ni lagi sorang…

      0
      0
    • pinkypanthers says:

      apa2 pun dia dh selamat dikebumikan tengahari tadi…
      skang urusan dia hanya dgn Allah…
      bagi kita yg hdup ni teruskan kehidupan sprti biasa dn banyak2kn beramal….

      0
      0
      • mm.. says:

        nak tanya batu lesung,.. arwah khunsa? siannya… masa baca talkin, yg baca talkin tu sebut nama apa, yasmin ke atau yg sebelum tu.. jgn lak sentap, just nak tau.. takut gak, soalan baik kang di salah erti.. just nak tau je..

        0
        0
        • intan says:

          iyeee….teruk la orang yg pertikaikan jantina arwah ni!!!!! hate u allss.sedeynyeee,…..nak nangis…aku tatau la kenape aku ni emo sgt! tapi die tak pnh sorok identiti die…mane nak jumpa org yg berani mcm die..

          0
          0
  36. pinkypanthers says:

    harap2 arwah tenang di alam sana…..

    0
    0
  37. DelimaSaraa says:

    masyalaah..hebatnya arwah ni..begitu berjaya dlm hidup…tp bab berkemban dlm criter sepet aku tak berkenan ckit..

    0
    0
    • Batu Lesung says:

      hah.. time zaman p.ramlee.. yg berkemban, yg pakai baju ketat, yg mini dress.. menari ago-go pop yeh-yeh tak ada orang pulak nak bising? malah boleh tengok berkali-kali?

      0
      0
  38. ma says:

    Al fatihah…………….semoga roh yasmin ahmad aman dan mendapat tempat disisiNYA

    0
    0
  39. MemBesar says:

    Batu Lesung apsal blagak gila..nak blagak g jauh2 lah. x yah bsosial dlm ni. nak muntah aku. cam baik je. haprah

    0
    0
  40. MemBesar says:

    Batu Lesung apsal blagak gila..nak blagak g jauh2 lah. x yah bsosial dlm ni. nak muntah aku. cam baik je. haprah. entah2 dia bengang tak dgn ko sarah. ape2 yg ko tulis semua dia hentam. nak2 lagi ada mmber daun kesom dia nak sokong dia

    0
    0
    • daun_kesum says:

      ape masalah prob ko ni???..sume stetmen dlm ni sume pasal arwah yasmin ahmad. tetibe ko nak isukan aku + lesung…

      ko lari dr konteks topik la..haru betoll…batu api lak tuh…hahhahah…

      kalu ko nk ckp mende baik2 psl arwah silekan..kalu xde….ko tu yg pi main jauh2…ko pon nak muntahkan…wat jijik kat tpt ni jea…haru btol la ko ni…

      si lesung tu belagak ke….ko yg dengki aka jeles?

      si sara tu ok je aku tgk ..ko lak yg teremo…

      0
      0
      • Batu Lesung says:

        entahnyer.. si saraa tu ok jer aku tengok.. siap gelak2 lagi.. ko pulak terlebih emonyer.. coihhh…

        0
        0
    • TakKoser says:

      ahaks!! setuju MemBesar..mengelabah je aku tengok pasangan Kesom n Lesung nih (ntah2 org yg sama)..kata org yg lain sempit..nampak pun cam lebey kurang je..

      0
      0
      • Fatihah says:

        heh.. kesum tu orang lain… aku orang lain… tak ada jadah ko nak samakan kitorang… cuma yang pasti, kitorang ni takde lah BAAAAAAAAAAAAAAAAAAAIK SANGAT macam engkorang :P

        0
        0
  41. MemBesar says:

    huh

    0
    0
  42. Batu Lesung says:

    sape nak bersosial dalam ni? bengong.. aku cuma katakan apa yang aku rasa…. kalau ko tak leh terima, lantak ko lah.. yang betul pun.. coih! daun kesom tak payah jadi tag-team dgn aku pun aku boleh backup diri aku sorang2 lah.. its the truth.. MOST (i said MOST, not ALL) Malaysians are narrow minded…

    0
    0
  43. sizuka says:

    batu lesung ni cuba nak over interframe dalam thread ni…bosan betul

    0
    0
    • Batu Lesung says:

      heh.. tukar ID ke? LOL! over interframe kejadah ko? suka la kalau aku nak letak berjuta posting sekali pun dalam ni…

      0
      0
  44. sizuka says:

    Yasmin Ahmad tak perlu peminat cam ko batu lesung…semua filem YA mengajak orang berkasih-sayang, hormat-menghormati, baik budi…sayangnya mesej filemnya gagal difahami oleh orang yang claim dia peminat setia YA

    0
    0
    • Batu Lesung says:

      kak yasmin know me personally.. u dont have to judge me on her behalf… TQ.

      0
      0
      • danny_187 says:

        woi berlagak lah cara ko menulis ni..ingat langit tinggi rendah..kalau ko rasa ko hebat..Allah maha hebat..ko cuba hentak bumi adakah ia akan bergoyang…janganlah berlagak, takabbur ..cakap macam org yang bagus..merendah dirilah skit..jangan cakap bad words, kena jawab kat alam kubur nanti..kalau ditakdirkan kita semua dicabut nyawa semasa menulis yang bukan2 macama mana? sudahlah batu lesung..tak payahlah fanatik sangat kat seseorang tu..tak baik berdosa..rasulullah takdelah pulak ko memuji atau berselawat dalam blog ni…maaf kalau terasa..hanya menyampaikan apa yang benar..

        0
        0
  45. daun_kesum says:

    aduiyai sizuka..
    ko bace le sume stetmen ape yg buat si lesung tu marah….si lesung tu marahkan org2 yg ckp x elok psl arwah….bukan org yg ckp elok2…

    kalu org dh xkp x elok psl org yg dh meninggal…perlu ke kite ckp dgn kasih sayang?? ade otak sendiri pk laa..bile kena tepek..x tentu arah jadiknye..

    0
    0
    • Batu Lesung says:

      aahh.. dia nak bekap la tu orang yg gelakkan org dah meninggal.. dia nak bekap orang yg dok mengata filem arahan arwah (i.e berkemban dalam sepet – sorry ek saraa.. contoh jer) bila aku tanya awat filem2 p.ramlee yg org berkemban, baju ketat, mini dress (tambahan … cup bra tetek tajam zaman dulu2) orang tak bising malah boleh tengok berkali2… lantak dia.. dia tak paham.. dia cuma nak cari salah padahal tak salah.. lantak pi la sama dia.. nak tegur pasal berkasih sayang konon.. cara menegur sendir pun tak ada kasih sayang.. AND AGAIN, YOU DON’T KNOW ME TO JUDGE ME… AND I NEVER CLAIM MYSELF AS YASMIN’S #1 FAN… ada ke? Although we knew each other personally, and even I attended the funeral this afternoon… AKU TAK ADA CLAIM PUN MACAM YANG KO CAKAP TU dunguuuuuu!!!

      0
      0
      • DelimaSaraa says:

        emmm lesung….contoh yg aku bg tu dia berkemban2 tu sebab aku rasakan kureng sesuai untuk dipandang di dalam agama kita….tp terpulang pd sesapa nak tgk movie apa sahaja criternya….terpulang utk menganalisis moral2 di dlmnya…

        tp peapapun aku tak sentap lah, hehehe..aku biasa2 jer……cuma kalau ada peapa yg dlm NARA tak kasi tau, tp ko tau, ko inform lah ek..ko kan rapat ngan arwah..leh kita sama2 tau…..

        0
        0
  46. MemBesar says:

    x kuar latest uodate g…

    0
    0
  47. Si_Molek says:

    Salam Tahziah buat arwah Yasmin Ahmad yang pergi buat selama-lamanya…..
    alfatihah…..

    0
    0
  48. beezeebowdy says:

    salam…
    aku tau aku org baru kat sini…
    niat aku nak sejukkan ko, sung.. sum… dah la tu…
    mcm komen ak kat atas sana tu… walaupun aku tak brp pro ke filem2 arwah.. tapi meh la kita sama2 hormatkan perasaan family arwah… diorang masih tgh meratap hiba dgn kematian mengejut arwah…
    aku fhm perasaan ko, sung… sbb ko kawan rapat arwah…
    biar la sung.. apa org laen nak kata… kat sini kan bebas utk ckp apa saja..
    yg penting Allah Subhanahuwataala Maha Mengetahui segalanya…
    aku baru tgk al-Kuliyyah kat tv3 ari jumaat tu…
    ustaz tu kata… kita kena jaga aib…
    kalau kita jaga aib org laen… insyaAllah..Allah akan jaga aib kita…
    yg dah pergi kita iringi ngan doa & al-Fatihah… moga diberi yg terbaik oleh Allah Subhanahuwataala kat sana…
    kita ni yg tak tentu apa menanti…
    so sung & sum… kita sama2 lebih sabar ye… tengkar2 kat sini…ckp2 ni sume… entah2 sampai ke arwah… lagi siksa roh dia sbb kita yg masih hidup ni masih cakap2 pasal dia…
    meh la kita sama2 redha… & byk2 istighfar…
    aku ni bukannya pandai pun bab2 ni.. tapi aku sayangkan korang sume kat sini.. komentar2 kat sini kita sume mcm satu family dlm satu rumah… so.. berbaik lah kita kay…
    maafkan aku kalau aku terkhilaf… aku cuma insan biasa… hambaNya yg hina & daif…& masih jahil…
    sesungguhnya yang terbaik itu hanya drp Allah Subhanahuwataala & yg buruk & khilaf itu dr aku jua..hambaNya yg taksempurna..
    wallahualam… salam…

    0
    0
    • Batu Lesung says:

      terima kasih nasihat anda… saya hargai :-) saya faham maksud anda cuma saya jengkel dengan sikap berapa manusia yang mengaibkan orang yang dah pergi… terima kasih sekali lagi…

      0
      0
      • beezeebowdy says:

        no prob, sung…
        cuma tadi.. naik phinning kepala aku baca sume tu..
        hahaha..
        anyway… takziah pada ko sbb hilang sorang teman rapat…

        0
        0
    • beezeebowdy says:

      komen aku ni untuk komentar2 laen jugak…
      bukan hanya utk sung & sum…
      jgn bukak lagi aib arwah yg dah pergi…
      kita kena jaga aib dia & aib org lain… insyaAllah Allah akan jaga pulak aib kita..
      arwah dah pun ngadap Penciptanya.. utk terima apa saja balasan baik mahupun buruk…
      kita ni taktau bila lagi…
      jadi.. aku rasa.. lebih baik kita doakan tg terbaik utk arwah…
      & kita pertingkat amalan diri kita utk hari kita pulak nanti…
      tapi… utk kes2 lain… kita komen je lah nanti tak meriah pulak karpet nara ni… hehehe…
      apa yg penting…
      jauhkan kontroversi.. tingkatkan prestasi!
      salam…

      0
      0
    • daun_kesum says:

      alo beezee…ade baik ko tegur org2 yg kutuk arwah dlm butiFOOL nara…

      personality aku ni strong thats why org ingat aku marah…

      0
      0
      • beezeebowdy says:

        salam, sum…
        aku bukan sapa2 pun, sum…
        tak layak utk nasihat2 org laen sbnrnya pun..
        cuma sbg kawan2 dlm nara ni.. & sbg sedara sesama Islam.. its gud for us all utk sama2 tegur menegur & ingat mengingati… kalau aku ada salah cakap ke apa.. aku harap ada kawan2 kat sini yg boleh tegur aku…
        insyaAllah aku terima seadanya…
        & sum… tak baek tau.. ko kata karpet ni butiFOOL nara..
        dah namanya blog gossip & ada gak bahan2 ilmiah yg tuan rumah bg utk hidangan kita sume… cuma pengisiannya yg dibuat oleh komentar2 mcm kita ni… baik komen2 nya.. baiklah ia… kalau buruk komen2nya… nampak buruk lah ia…
        so.. apa kata kita sama2 peace… no war, kay beb!
        ko jgn bantai aku plak, sum… kang aku buat asam pedas ko kang…. hahaha…

        0
        0
  49. hannahfaris says:

    nak nangis ..

    0
    0
  50. Fatihah says:

    Mana page komen ni pergi?

    0
    0
    • jbsport says:

      salam pd semua…

      AL-FATIHAH buat Allahyarhamah Yasim…
      pd rakan2 yg ada di sini, jangan la terlalu emosional. lagi2 si Lesung n kwn2nya tu…

      mungkin maksud rakan komentar yg lain adalah +ve, but meeka sukar utk adaptasikan n terjemahkan dalam ayat yg lebih baik dlm komen2 mereka.

      KHUNSA : tidak dinafikan, trdapat laman2 web memaprkan n mencritkan keadaan jantina Arwah sebelum ini. & terdapat juga komen yg mengatakan “confuse” yg Arwah belajar si EC Collage.
      x dinafikan, EC tu adalah sekolah lelaki, & jika benar Arwar belajar di sekolah trsebut, ini adalah mungkin ketika itu Arwah adalah seorang lelaki.
      KHUNSA merupakan kejadian yg Allah tentukan dan terdapat juga tercatit dlm kitab suci Al-Quran dimana jika seseorg itu memiliki kedua2 jantina, adalah penting kepada ibu bapanya utk membawa diri sebenar anaknya kepada jantina yg beliau cenderung.
      so, x perlulah dipertikaikn kejadian Allah tu…
      (aku ni buka ahli ulama, tp tau la skit2 n kita boleh share)

      IKLAN : X di nafikan, iklan yg beliau terbitkan purata memberi impak yg baik pada masyarakat. secara x langsung menonjolkan imej Malaysia.

      FILEM : Seringkali kita lihat, arwah acapkali membuat kontroversi dalam filem2nya. sehinggakan mufti2 negeri sendiri mengeluarkan kenyataan mengenai filem yg arwah terbitkan.

      ADAT & AJARAN AGAMA : dilihat, komentar spt batu lesung membandingkan penonjolan filem dahulu (p-ramlee) dgn filem Arwah.
      x dinafikan, dahulu juga turut memaparkan aksi2 yg seksi. tapi perlu di lihat ya, ketika dahulu, tiada jabatan kerajaan yg memantau dan kekurangan jabatan2 lain (maklumlah, zaman baru2 merdeka, tv pun tiham putih jer). x perlu batu lesung mebandingkan dgn ketika ini. di zaman melinnium ini trdapat pelbagai agesi diwujudkan bertujuan memantau masyarakat agar tidak terjebak dgn perkara2 yg tidak baik.. kita mempunya agama, dan sememangnya perlu menurut perintah-Nya. meninggal apa yg disuruh & meninggal ap yg dilarang. klu ikutkan, pic batu lesung tu, kamu perlu la pakai tudung, sedanngkn yg wanita perlu menutup aurat bukan?

      AGAMA : bercerita apa subjek asal, filem yg dikeluarkan oleh Arwah ini sebelum ini seharusnya tidak bermotifkan agama dan menjurus kepada Islam. (HINGGA Musti masuk campur). zaman kini tidak sama dgn dulu. tidak perlu kita membuka pekung Masyarakat Malaysia mengenai perkara2 yg buruk terjadi waima perkara tersebut berlaku. seharusnya, filem2 tersebut lebih membawa kita lebih dekat dgn perkara negafit. cthnya, BAB PEREMPUAN MEMOTONG RAMBUT BOTAK dlm filem Arwah…
      itu didak seharunya berlaku, kita mmpunyai ajaran agama.

      kalau kita lihat secara dekat, semua yg brada diseeliling kita, banyak sebenarnya yg menyimpang dari ajaran agama.

      SO, TUJUAN MUFTI menegur filem2 arwah adalah utk kebaikan bersama dan tidak perlu dipertikaikan kembali oleh penggiat2 seni.. jgn la gila seni sampai semua trabai..

      AIB : terdapat dlm hadis nabi juga mengatakan bahawa, jika seseor itu telah meninggal dunia, x perlu kita mengaibkan beliau walaupn simati ada melakukn kesilapn diwaktu hayatnya. pd sy,pemergian arwah, jgn ditangisi dgn raunagn teramat sgt. x baik dlm islam. cukuplah dgn berpada2 sahaja. ini kerana Allah lebih menyanyangi beliau. InsyaAllah, suatu hari nanti, bakal ada pengganti dengan izin yg Esa, BAKAT seperti Arwah Yasmin…

      SEMOGA SMUA MAKLUM & TIDAK MEMPERTIKAIKN keperibadian simati..

      AL-FATIHAM BUAT Arwah….

      0
      0
  51. DeGodam says:

    Al-Fatihah.. Takziah kepada ahli keluarga dan sahabat handai arwah. So sad abt the great loss. From fan arwah Yasmin Ahmad di Brunei Darussalam.

    0
    0
  52. HuHU says:

    INNA hahahahahahahahahaha kurang satu manusia TAGHUT di dunia nih hahahaha

    0
    0
  53. petua-anda says:

    AL-FATIHAH buat Allahyarhamah Yasim semoga rohnya tenang dan aman disana

    0
    0
  54. buahEpal says:

    dari Allah kita dtg..kpdnya juga kita kembali…

    0
    0
  55. Andy Chester says:

    Sepet buat aku meminati beliau. Melalui Sepet aku mula tahu Yasmin memang special. Semua filem Yasmin selepas Sepet aku ikuti. Terima Kasih Yasmin. Sejurus aku mendapat tahu beliau pergi, aku kol my mom….and for sure my family sedih atas kehilangan insan paling ku respect karya seni nya di Malaysia ini. Once again, terima kasih Yasmin. We always love you. Ya, saya bukan melayu tapi saya sgt sayang Yasmin. Sekian.

    0
    0
    • daun_kesum says:

      Hi Andy,

      komen u very lovely. yeap, ini yang arwah yasmin nak sampaikan for us to love each other without class distinction,without prejudice. to see each other beyond color,races and gender. tapi sayang andy, not all faham….pity to those who were blinded dgn hatred.

      experience i berkwn n lived with none malays,but still kitorang hormat each other buat i faham her agenda, …and Andy, thanks again sbb u nampak the beauty of arwah…

      melayu or bukan melayu…is not a problem dear, our blood colour sama….RED…

      0
      0
  56. dilzzib says:

    salam..Alfatihah dan ucapn takziah buat keluarga arwah..smoga roh beliau dicucuri rahmat & dtmpatkan dikalangan hamba2nya yg beriman.Amin….

    0
    0
  57. refelsia says:

    seluruh malaysia amat terkejut dengan permergian arwah yang secara tiba-tiba, itulah kebesaran allah s.w.t, ber sama-samalah kita sedekahkan al-fatihah semoga rohnya di cucuri rahmat amin……

    0
    0
  58. beezeebowdy says:

    salam sume…
    aku minta izin ye dr tuan rumah…
    aku rasa better to stop all speculations & agak2 + was2 org sume tentang asal usul arwah…
    aku taktau apa2 tapi aku cuma nak bg info…
    aku tolong panjangkan maklumat..
    dan pada aku… lepas ni.. kita sume better shut our mouth up.. sbb kita dah tahu sume yg sahih tentang arwah…
    cuma bila kita teringkatkan arwah.. sedekahkan jek al-Fatihah…

    aku baca KOSMO ari ni @ 27-07-09… front page + page 2.

    ————————————————————————–
    Takdir Yasmin
    Mati sebagai wanita, diratapi peminat pelbagai kaum

    Jenazah pengarah filem dan iklan terkenal, Yasmin Ahmad yang meninggal dunia akibat serangan angin ahmar selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam USJ22, Subang Jaya semalam.

    Bagi aktivis seni dan peminatnya di seluruh negara, pengarah berusia 51 tahun itu akan tetap diingati sbg insan yg sgt kretaif dlm menghasilkan filem2 kontemporari serta iklan2 tv yg cukup menggamit perasaan.

    Namun di sebalik itu, kematiannya turut meninggalkan kesan kpd rakan2 zaman persekolahan Allahyarham yg masih lg mengingati beliau sbg sorg anak muda yg bijak & aktif dlm sukan.

    Namanya ketika itu ialah Zulkifli Ahmad.

    (pg 2 ) Daripada striker bola kpd pengarah filem

    Ramai peminat seni berasa sedih mengenangkan kehilangan Yasmin Ahmad, 51, tokoh yg hebat dgn filem2 serta iklan2 musim perayaannya yg penuh dgn suasana hidup 1 Malaysia. Mesej karya2nya cukup menginsafkan.

    Di luar kelompok masyarakat seni, Yasmin masih ada rakan2 lama yg telah mengenalinya seblm arwah menjadi naib juara Bintang RTM 1975. Ketika itu, dia menggunakan nama Zulkifli Ahmad.

    Seorg drp mereka ialah Rosmanizam Abdullah. Pada 1975, mrk bersekolah di Sek. Menengah St. David, Melaka. Yasmin ialah senior Rosmanizam slama 2 tahun.

    “Saya akan tetap mengenali beliau (Yasmin) sbg Zulkifli Ahmad, seorg striker bola sepak yg hebat sehingga dpt mewakili negeri,” kata Rosmanizam yg kini juga aktif dlm pertubuhan sukan.

    Zulkifli bukan sahaja tangkas di padang ttp juga ligat belajar sehingga pernah menjadi pelajar terbaik subjek Sains selain dikenali sbg pengawas sekolah yg tegas.

    Selepas bertahun2 tidak bersua muka, 2 rakan lama itu bertemu juga 3 tahun lepas & sempat berbual panjang mengenai kehidupan mrk pd zaman persekolahan.

    “Dia mmg rajin, aktif dlm persatuan & kita blh nampak dia seorg manusia yg kreatif,” kata Rosmanizam.

    Seorg lg rakan sekolah yg cuma ingin dikenali sbg Abdul Rahman mengakui tlh lama terlepas peluang bertanya khabar dgn rakan lamanya itu sehinggalah arwah mula membuat penampilan umum menerusi penglibatan dlm dunia seni.

    Melihat shj wajah pengarah popular itu, Abdul Rahman juga yakin itulah Zulkifli yg bersama2 dgnnya aktif bersukan dahulu.

    “Pada saya dia adalah Zulkifli. Kami bermain mewakili rumah sukan masing2. Dia juga aktif dlm acara balapan,” katanya ketika mengimbas kembali ingatan pada zaman persekolahan tahun 1973.

    Abdul Rahman pada waktu itu tinggal di Kuarters Kerajaan di Bukit Baru, Melaka & sering melihat Zulkifli menunggang basikal ke sekolah. “Apabila saya bekerja di Pulau Pinang, saya tidak berjumpa lagi dgnnya,” katanya.

    Pd waktu itu, Zulkifli melanjutkan pelajaran di Universiti Newcastle, United Kingdom.

    Kemunculan Zulkifli dlm pertandingan Bintang RTM 1975 menarik perhatian penulis lirik, Habsah Hassan & bermulalah perkenalan sehingga ke akhir hayat.

    “Sewaktu menonton persembahannya, saya tahu arwah berbakat,” katanya yg kemudian menulis lirik lagu Terkenang untuk Zulkifli.

    Habsah berkata, selepas itu penyanyi itu menghasilkan album kedua sebelum melanjutkan pelajaran ke luar negara.

    Wartawan Kosmo! turut berkunjung ke tempat kelahiran Zulkifli di Kampung Temiang, Muar.

    Nenek saudaranya, Asnah Ahmad masih ingat betapa sukanya arwah jika dpt menikmati hidangan asam pedas ikan dgn sayur sawi.

    “Terasa macam baru semalam saja saya hidangkan lauk itu,” katanya yg mengakui Zulkifli cukup manja dgnnya semasa kecil.

    Itulah sisi hidupnya yg tidak byk diketahui org.

    ———————————————————————

    aku tlg taipkan apa yg aku baca dlm Kosmo ni. Ada juga gambar2 masa arwah adalah Zulkifli Ahmad terima trofi Bintang RTM tu…

    pada aku telah tertulis di luhmahfuzNya setiap kejadian hamba2Nya… itu sume adalah kebesaran & kekuasaan Allah Subhanahuwataala..

    jadi kalo korang nak baca sendiri.. korang belilah Kosmo 27-07-09. Kosmo online tak sama citenye dgn yg ni..aku dah check td.

    ini adalah hakikatnya… jadi kita dah tau skrg… tnggngjwb kita yg hidup ni tutup aib arwah… jgn dipersoalkan lagi… jgn diceritakan lagi asal usul arwah..

    pd aku.. cukup2lah tu… nara pun dah bg tribute yg bagus2 utk arwah.. so kita sama2 appreciate kan…

    kita sama2 doakan je yg terbaik utk arwah di sana…

    sekian, terima kasih… aku yg prihatin…

    0
    0
  59. mamamia says:

    alfatihah buat Yasmin Ahmad.
    aku antara pengagum karya-karyanya, yang sentiasa sarat dengan nilai kemanusian. dia insan yang sentiasa melihat hidup adalah anugerah yang tiada nilai. dia insan yang menilai setiap manusia ada kehebatan yang tersendiri… miss u so much.

    0
    0
  60. tan says:

    u will be missed yasmin

    0
    0
  61. natah says:

    btul la die dlu lelaki///die skola kt [email protected]…2 skola lelaki je

    0
    0
  62. kita says:

    tq
    jbsport
    ulasan yg padat dan bole dijadikan tauladan

    0
    0
  63. Hj Ariffin Hj Hashm says:

    Semasa kami di tingkatan 1hingga 3 kami di gelar 3 stooges oleh keluarga kami. Seorang lagi sahabat saya Abd Razak juga dari sekolah yg sama St David High School. Kami sentiasa bermain dan menyanyi bersama sambil dia bermain piano dirumah keluarganya di Maktab Perguruan Durian Daun Melaka. Kami terputus hubungan setelah beliau melanjutkan pengajian di UK, Razak ke Australia dan saya ke Johor Bahru.
    Apabila mendapat berita kematian Yasmin yang memang saya minat kepada semua filem beliau, baru lah saya tahu Yasmin ini adalah sahabat lama saya.
    Saya amat terharu dan sedih bila terkenang kisah2 yang lama bersama beliau.
    Marilah kita sedekahkan Alfatihah untuk nya semuga di cucuri rahmat. Insyallah.

    0
    0
  64. Renungan says:

    Adakah dia Zulkifli Ahmad or Yasmin Ahmad? Then, mcmana nk mandikan jenazah? Klu menukar jantina, adakah akan di tempat di sisi orang-orang beriman? Renungan untuk kita semua, iktibar bersama. Al-Fatihah.

    0
    0
  65. daun_kesum says:

    hmmm….sane sini orng bercakap tentang arwah..kat paper, cyber even kat luar ni….aku ade ramai kawan mcm2 kaum…sume bercakap tentang arwah…yg PELIK nyee…bile aku lepak dgn kawan aku NON-MALAY/MUSLIM kat kodai mamak…
    rata2 derang sume bercakap tentang kerja2 arwah, psl iklan yg arwah produce…the way derang tgk arwah Yasmin ni as beautiful person with beautiful heart….the way arwah makes us Malaysia…truly MALAYSIAN….aka hal yg POSITIVE…x sentuh langusng hal peribadi.

    taaaapiiiiiiiii…bile aku melepak lak dgn kawan MELAYU/MUSLIM ni plakkk…yg derang cite psl arwah hal lain…hal negative …hal peribadiii….to be honest hal x elok laa kannn….

    masuk plak cyber ni…lebih kurang sama jea…x caye cube ko gi cek web lain..yg tulis elok2 sape…yg tulis ntah hape lak sape?…bezakn cara penulisan n pemikiran bangsa lain…

    so, tetibe aku terase…malu nyeeee akuuuuu…

    0
    0
  66. Noorul Ahmad says:

    Assalamualaikum wrt wbt..kpd pembaca Islam..
    Terlebih dahulu saya mohon maaf krn mencelah dlm ruangan ni..
    Kehidupan adalah kekal..ttp bkn di dunia..kehidupan hanya kekal slps semua umat manusia dihidupkn oleh Allah s.w.t slps kematiannya..slps itu barulah kehidupan itu akan kekal sma ada di syurga atau neraka mgikut keputusan amalan msg2..
    Kata pepatah..”harimau mati meninggalkn belang, mnusia mati meninggalkn nama”..smada pndgnnya buruk atau baik, itu hnya pndangan mata kasar mnusia yg bersifat lemah..penilaian dr sudut pndgn yg terhizib..yang alpa, bhw dirinya sendiri juga tdk terlepas daripd perhitungan di akhirat kelak..yg layak menilai hnya Allah, krn tiada yg terlindung dari pandanganNya..
    Apa pun yg berlaku pada sesiapa pun, jika kita mgtahuinya smada buruk atau baik,hnya 2 pilihan yg Allah beri pd mnusia, smada jadikan ia sbg PANDUAN atau IKTIBAR, utk menginsafi diri..
    Bagi saya, permergian [email protected] adlh sst yg boleh dijadikn pnduan & iktibar..klbihan yg ada pd beliau adlh anugerah dr Allah s.w.t jua..namun, setiap klbihan yg ada pd seseorg itu tdk semuanya blh mndtgkn smada kebaikn/ keburukan kpd org lain krn mnusia mmpunyai cara berfikir yg tersendiri..
    Beliau mmpunyai mtlmt yg baik dlm seninya..semua yg tlh mnempa nama dlm bidang seni mmpunyai mtlmt seperti itu, sebab itu mrk berjaya..tp pndekatannya agak kurg halus & menyalahi hukum syarak..di era minda mnusia yg makin terbuka, krn wujudnya plbagai kecanggihan yg diciptakan oleh mnusia itu sendiri, kita sepatutnya lbh brpndgan jauh dr semua aspek sblm mlkukan sst yg juga bersifat terbuka, terutamanya yg boleh menyentuh aspek keagamaan & kerohanian manusia..
    Jika perpaduan msyrkt merupakan mtlmt beliau, mgkn ada keberhasilannya, tp utk berdakwah Islamiah melalui seninya, mtlmtnya tdk tercapai..krn Islam adalah agama yang paling HALUS berbanding agama lain yg ada di dunia..sst yg halus itu bersifat SENSITIF..dan sensitif itu juga lahirnya dari dlm diri mnusia..
    Inilah yg dikatakan panduan dan iktibar dari apa yg telah berlaku pd negara kita hari ini, ( pemergian Allahyarham ) yg mana ia juga seharusnya mnjadi pnduan dan iktibar kpd rakan seni yg seangkatan dgn Allahyarham agar apa yg boleh dicontohi dan apa yg boleh diperbaiki dipraktikan oleh pejuang seni tanah air..
    Semoga perfileman Melayu yg dikatakan “Filem kita wajah kita” bkn shj utk santapan org Melayu bahkn mnjadi contoh terbaik bg umat Islam dan bukan Islam seluruh dunia..PERBAIKI lah..
    Kpd ahli keluarga Allahyarham, salam takziah, ampun & maaf jika saya terkasar bhs dlm ruangan komen ini..
    Juga kpd peminat Allahyarham..
    Saya berdoa kpd Allah s.w.t utk arwah dan diri saya sndiri moga diampunkn segala dosa..
    Wassalam..

    0
    0
  67. Noorul Ahmad says:

    Thankz to Beautiful Nara….!!!!

    0
    0
  68. hamba Allah says:

    Assalamualaikum Warahmatullah.

    Alhamdulillah. Salawat dan salam ke atas Rasulullah Sallallahu ‘alaihi Wasallam.

    Bagi seseorang yang dilahirkan ‘khunsa musykil’ iaitu ada 2 alat kelamin lelaki dan perempuan, maka diharuskan pembedahan bagi mengekalkan salah satu jantina yang benar-benar berfungsi dan dapat digunakan. Oleh itu, masalah-masalah dan hukum-hukum yang bersabit dengan penukaran jantina seperti perkahwinan, kematian dan warisan dan sebagainya adalah didasarkan kepada jenis kejadian jantina asal seseorang. Sekiranya dia meninggal dunia maka mayatnya ditajhizkan menurut jantina asalnya.

    Bagi yang lelaki yang menukar jantina kepada perempuan melalui pembedahan atau dengan apa cara sekalipun maka dia tetap dikira sebagai seorang lelaki. Segala amal ibadat yang diwajibkan ke atasnya hendaklah dilaksanakan menurut ketetapan syarak ke atas seoarang lelaki. Oleh itu, sekiranya dia meninggal dunia maka hendaklah jenazahnya disempurnakankan selaku seorang lelaki termasuk cara solat ke atasnya.

    Wallallhu a’lam.

    Petikan oleh Universiti Multimedia
    dengan kerjasama Majlis Agama Islam Melaka, Jabatan Mufti Negeri Melaka dan Radio Malaysia Melaka

    0
    0
  69. hamba Allah says:

    Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati, dan bahawa pada hari kiamat sahajalah akan disempurnakan balasan amalan kamu, ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam Syurga maka sesungguhnya ia telah berjaya dan (ingatlah bahawa) kehidupan di dunia ini (meliputi segala kemewahannya dan pangkat kebesarannya) tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang yang terpedaya.

    Daripada Amru Bin Maimun Al-Aidi R.A, katanya Rasulullah S.A.W ada bersabda kepada seorang, menasihatkannya :

    “Rebutlah peluang lima keadaan sebelum datangnya keadaan yang lain, keadaan mudamu sebelum datang keadaan tuamu dan keadaan sihatmu sebelum datangnya keadaan sakitmu, dan keadaan berada (kaya)mu sebelum datangnya keadaan fakir (berhajat)mu dan keadaan lapangmu sebelum datangnya keadaan sibukmu, dan keadaanmu masih hidup sebelum datangnya matimu. (hadis riwayat At-tirmizi).

    0
    0
  70. hamba Allah says:

    Begitu juga doa selepas si mati di tanam. Antaranya ialah hadis Abu Daud dari hadis Usman bin Affan r.a., katanya adalah Nabi s.a.w. apabila selesai menanam mayat, baginda s.a.w. berdiri di situ dan bersabda: “Pohonlah keampunan utk saudaramu. Kamu pohonlah ketetapan kepadanya. Maka sesunggunhya dia sekarang sedang disoal.”

    0
    0
  71. non says:

    daun kesum, of course la non muslim x kisah dah memang bukan islam… kisah apa mereka dengan agama kita….yg kita islam nie bukan nak mempertikai kan pasal arwah cuma yg menghairankan adakah agama menghalalkan apa yg berlaku sedangkan kita tahu selama berpuluh tahun menjadi lelaki tetiba tukar menjadi perempuan.. kawin pulak tu… hmmm

    0
    0
  72. pinkypanthers says:

    Ya Allah menangis teresak2 aku smlm masa tgk majalah 3…
    betapa arwah ni terlalu mnghormati ibubapanya..
    padanya ibubapanya adalh segala2nya..
    cuba kita fikir dn renungkan sekejap brp kerap kita mnelefon ibubapa kita dlm masa 1 hari..1minggu..1bulan..
    tapi dr cerita yg aku dgr dr mulut ibubapanya sndiri setiap apa yg di buat dn kemana dia prgi akn pohon keizinan dr ibubapanya..
    Ya Allah ko tmptknlah arwah dikalangan org2 yg ko redhai…
    sememangnya arwah adalh seorng yg sgt2 baik..

    0
    0
  73. BANIAZ says:

    SETIAP YANG HIDUP PASTI MATI, YANG DAH TAK ADA JGAN LAH DI AIB2 KAN LAGI, ARWAH SEORANG YANG BAIK, APA JUGA YANG BERKAITAN DENGAN FILEM BELIAU ITU ADALAH PEKERJAAN BELIAU. TENTANG STATUS JANTINA BELIAU, ITU KETENTUAN ALLAH SWT. ADA LAH SEBAB NYA KENAPA BELIAU DILAHIRKAN SEBAGAI KHUNSA, DAN SAYA PUN BUKAN LAH ARIF TENTANG HAL HALAL DAN HARAM DALAM PERTUKARAN JANTINA NI. TAPI RASANYA ADA KELONGARAN BAGI GOLONGAN KHUNSA UNTUK MEMILIH SAMA ADA UNTUK MENJADI LELAKI @ WANITA. MAKA MEREKA DIHARUSKAN MEMILIH SALAH SATU DEMI KEBAIKAN. DALAM KES ARWAH YASMIN NI KITA SEBAGAI HAMBA ALLAH JANGAN LAH CEPAT MENGHUKUM. SEMUGA ROHNYA DICUCURI RAHMAT DAN MENDAPAT PERLINDUNGAN ALLAH SWT. AL FATIHAH.

    0
    0
  74. daunlemuni says:

    al fatihah to yasmin..

    0
    0
  75. yat says:

    hanya ALLAH sahaja yang mengetahuinya……………….

    0
    0
  76. thomasgima says:

    wpun saya seorang kristian, karya-karya yasmin amat mengagumkan. saya yakin film sepet mengalahkan film PGL tahun itu. Sayalah orang paling gembira ketika itu dgn memberi senyuman sinis kpd penyokong2 PGL di pejabat saya. Karya2 yasmin menyampaikan nilai2 kemanusiaan yang tinggi tanpa prajudis tertahadap kaum lain. Daya inteleknya tinggi serta memiliki emosi kuat berhadapan dgn pengkritik2nya. saya sangat merindui karya2nya. Apakan daya, TUHAN lebih sayangkannya. kpd keluarga yasmin, alangkah btuahnya anda kerana memiliki anak, [email protected] atau adik spt yasmin. saya berkongsi kesedihan ini dengan anda sekeluarga.

    0
    0
    • ibu yang perihatin says:

      tak baik kau semua mengata orang macam tu, kan ini ketentuan Allah terhadap hambaNya, kau orang sapa nak kuntuk2 ketentuanNya nanti kau orang juga dpt balasan dariNya. kau tunggulah

      0
      0
  77. takziah buat keluarga yasmin ahmad…dan tahniah atas kejayaan nya…..

    0
    0
  78. FAUZEE says:

    TAKZIAH BUAT KUARGA ALLAHYARHAMMAH YASMIN AHMAD DAN JEJAYAAN AKAK TETAP MENJADI INGATAN KAMI…..

    0
    0
  79. porno izle says:

    I was very pleased to find this site. This is an intelligent and well written article, you must have put a fair amount of research into writing this. Thank you

    0
    0