Written by Bella | January 27th, 2016

Sebelum ini beberapa artis yang mewarnakan rambut mereka mendapat kritikan yang hebat daripada netizen sehingga ada yang melabelkan mereka kafir. Namun, buat Indah Ruhaila yang baru sahaja mewarnakan rambutnya dengan warna blonde tidak kisah ataupun bimbang jika beliau juga menerima nasib yang sama.

Buat Indah, beliau tidak boleng menghalang ataupun mengawal setiap kata-kata negatif yang dilemparkan buat dirinya.

Kalau ada yang mengecam, saya tidak kisah kerana mulut orang saya tidak boleh tutup tambahan pula dengan kepesatan teknologi hari ini, lagi sukar untuk dibendung.

Bukan sahaja perkara buruk malah benda baik yang dibuat pun tetap akan mendapat kritikan sehingga ia sudah menjadi satu kebiasaan. Saya tahu batas saya dan saya tanggung atas tindakan sendiri.

Indah membuat keputusan untuk tampil dengan imej baharu kerana tidak mahu peminatnya merasa bosan dengan gaya beliau. Walaubagaimanapun, Indah menjelaskan beliau satu hari akan menukar juga warna rambutnya itu.

Sebagai artis saya kena peka terhadap penampilan dan imej kerana itu juga saya warnakan rambut agar tampak segar pada tahun ini. Sampai satu tahap nanti saya akan tukar juga warna rambut itu apabila sampai masanya nanti.

Tepuk dada tanya selera, masing-masing mempunyai pendapat yang berbeza dalam isu sebegini. Hendak tampilkan sesuatu yang beza itu memang bagus, cuma janganlah ia mengundang aura negatif.

Sumber Berita: mStar Online

58 responses to Warnakan Rambut Blonde : Indah Ruhaila Tidak Kisah Dikritik

  1. miz ai says:

    kesiannnn…
    semoga diberi hidayah, amin.

    0
    0
    • Pekerja Gomen says:

      Masalahnya aku plak bosan dan muak tengok warna rambut ko skang ni.
      Elok2 aku tak pernah ambik tau pasal ko…
      Tiba2 rasa jijik plak..
      Eh.. btw… ko ada peminat ke?

      0
      0
    • makcik sg. derhaka says:

      mkcik setuju kita berjemaah doakan ye nak.

      meh mkcik nak komen sikit je. sbnrnye lau org tu dh cntik xperlu berkerak dgn mekap atau modify sgt. lau x berapa hot sgt, pakai sekilo bedak pun x jadi ape2 yg merangsang minda. cuba tnye pak sawie korang.

      moral of the story, xyah bazir2 kaler rmbut, kepit hidung, putihkan ketiak, atau sewaktu dgnnyer. kalo bakatnye kurang, xde siapa nk bother.

      mkcik x brape kenal artis ni. minta maaf ye nakk jika mkcik trkomen lbeh dari 350 patah prkataan.

      0
      0
    • minah jambu terlajak habis says:

      betol tu jangan kesah sangat ape yg orang nk cakap kann asalkn kite tengok kt cermin rambut n muka jambu kire ok laaa kite mesti yakin ngan diri sendiri..kalau nk ikotkn cakap orang emm sampai bila2 pon tk berpesen la macm minah benot huhu…eemmuah hahaha…

      0
      0
    • Sitikusmati says:

      Untuk pengetahuan semua, permanent dye i.e. Loreal sah ya sebab dia menyerap sehingga ke kutikel rambut. Sebab kita akan bleach rambut dan warna yg baru tu akan meresap kekal dlm rambut.

      Kalau semi-permanent dye i.e. Shurah, Silkygirl hanya akan duduk sementara di kutikel rambut dan cuma bertahan sehingga 5-10 kali cucian rambut.

      So mandi wajib cuma SAH bila korang apply inai daun asli atau permanent dye SAHAJA. Jangan sesekali guna inai Shurah sebab takde tanda halal dah sejak 2012 dan ianya merupakan semi-permanent dye.

      Rajin2 la buat research. Jangan percaya bulat2 bila ustaz ustazah kata itu ini haram sebab dorang sendiri bukan lab chemist. Sekian, terima kasih.

      0
      0
      • makcik sg. derhaka says:

        mohon penyerahan nakk. kalo cenggitu acik nk permanent dye uban acik telus air la gitew ke.

        0
        0
  2. neutral says:

    alasan,,,tdk mau peminat bosan dgn imej sama..mmmmm..tdk munsabah punya alasan….kalau lagu power,peminat tdk akan bosan…contoh siti nurhaliza,dayang nurfaizah tdk pun warnakan rambut…peminat tetap ada wahai artis indah dan aisyah azizi

    0
    0
  3. MAK JEMAH says:

    Siapa dia ni… x kenal pun….

    0
    0
  4. Minah mix says:

    Heran fesyen ngan artis skrg (bkn semua yer).. now trend kat sini kaler hitam pekat dan grey tapi artis2 nie sebok nak blonde… blonde dah basi ler dik non oiii (kat sini minah blonde sebok nak kaler hitam rambut haha)

    0
    0
  5. sape sape je la says:

    sori ckp…..warna rambut tu tak sesuai dengan muka… muka melayu asli

    0
    0
    • Minah mix says:

      Betul tu sape sape je la… kalau muka mix mayb ok sikit

      0
      0
    • minah jambu terlajak habis says:

      kalau nk muka macm mat salleh bila nk kaler rambut ? sampai bile2 pon muka tk jadi muka mat salleh huh !

      0
      0
      • Minah mix says:

        sapa cakap xblh kaler rambut ?? tapi carilah warna yg berpadanan dgn muka dan kulit… minta maaflah kalau terasa ya yunk

        0
        0
  6. sentap says:

    kalau orang minat, tak payah rambut blonde sangat pon.. ni dah la tak femes. lagu seketol je yg gelemer. buat rambut buruk, memang tak kemane la kau jah..

    0
    0
  7. Anonymous says:

    sape dia ni?pelakon ke penyanyi?

    0
    0
  8. semek_bunga says:

    Tolonglah dik oiii….adik mmg semulajadi tak brape cerah,ada hati plak nk dye rambut bagai…kot ye pun kening tu dye la skali.pelik tgk..muka 100 peratus melayu tetiba nk blonde…akak harap adik insaf la…nk solat n mandi wajib pun x sah…

    0
    0
    • Anonymous says:

      sah je kalo dia bleach aje. x pasti la kalo dia dye.

      0
      0
    • minah jambu terlajak habis says:

      eh adek punye suka la nk kaler rambut blonde ! korang ape peduli ! suka hati orang la nk rambut blonde ke nk rambut merah ke nk rambut kuning ke suka hati orang la huh ! sape2 nk cakap adek kafir caaaaaaakap la adek tk heeeerannnn lah…! eemmuah hahahaha…!

      0
      0
      • Fans berat minah jambu eemmuah hah says:

        Rambut minah jambu mesti warna merah jambu gitu kan…eemmuah hahaha…

        0
        0
        • minah jambu terlajak habis says:

          tak lah ! rambut minah jambu sejak lahir aje dh perang2 natural..kadang2 minah jambu kalerkn itam pastu perang balek ishhh tak tau apeee nk buat ngan rambut minah jambu ni…kalau minah jambu kaler kan rambut minah jambu blonde ok kan ?

          0
          0
  9. rozmah manshor says:

    PEMINAT?
    ada ker

    0
    0
  10. melati says:

    aper lah korang ni nk kritik2 dia….bukan salah dia pun dh dia terkena Kanser Kepala sebab tu rambut dia pudar….jaga lah hati Ruhaila skit…kasihani lah kepada pesakit Kanser ni …jgn lah kritik dia lagi…nanti kena kat korang balik baru korang tahu…..hihi

    0
    0
  11. aku says:

    tp kan..aku x nampak segar plak dia berambut cmni..ni pendapat aku la..maybe sbb aku org kg..kalau org bandar maybe la suka rambut gini..huhuhu kdg2 aku kesian gak..manusia ni..lebih mengejar redha manusia lain sdgkan dia x sebok mengejar redha ALLAH..

    0
    0
  12. anti poyo says:

    kot ye pun, kalerkan la sekali kening dengan misai tu. Dah macam shin chan aku tengok

    0
    0
  13. tarabas says:

    ni salah satu cara nk meng up kan diri yg sendu..

    0
    0
  14. Anonymous says:

    pubic hair pun blonde ke?

    0
    0
  15. Anonymous says:

    nama dah indah, lagi indah kalau pakai tudung je.

    0
    0
  16. anakhantutersisih says:

    minah mix mcm siti saleha dan faradhiya takde plak blonde beria rambut dorang..yang spesis muka melayu jawa makan tempe camni plak nak blonde rambut..pelik benorrr…

    0
    0
  17. Skywalker says:

    alahai…persal nk tiru rmbut cam si budak sgpore tu??klu kna dgn muka tu tak per la jgk..

    cari la identiti sendiri..

    0
    0
  18. tulangrusukbergetar says:

    tudung pink yang sebelah aisyah aziz tu cun la

    0
    0
  19. bunga says:

    Tuudiaa gedittttnya…mcm muka tu cntik sangat..rambut tu aku tgok mcm besi karat dekat blakg umh aku dh..awat yg jdi cm ni..klau elok x pa jugk..ni mcm org asli dh..ya pn nk lawa x pyh laa wrna rmbut tu..rmbut asal hitam tu pn dh cukup lawa dh..kecian mak bapak klau tgok.depn ank bukn mak bapak nk nangis kot…aduhh hodoh btoi aku tgok rmbut mcm ni..

    0
    0
  20. jemah says:

    aku igt fairus husin dah kurus td…

    0
    0
  21. . says:

    buruk benor weiii….nak up diri bukan camtu gayanya….

    0
    0
  22. abc123 says:

    aku kesian betul kat dia ni.. mcm2 buat utk kontroversikan diri.. dia ni bukannya x cantik, suara pon not bad, tp ntah.. xde aura. sory to say

    0
    0
  23. Rita RudeAini says:

    Blonde hair..blue contact lens..mesti terperasan omputeh bila dia tengok diri dalam cermin…tapi idung kembang tak boleh nak buat camne…jadi masih terserlah keMelayuan nya..he! he!

    0
    0
    • Anonymous says:

      Xbaik ko hina kejadian yg dijadikan Allah.
      Org negri pun ada yg blonde dan idung mcm tu contohnya beyonce

      0
      0
  24. .... says:

    Meluat aq lahh dngan komen minah jambu nihh..gedik smacam je..kalo trjumpa dpan2 mmg aku kasi kaki je kat kau minah jambu trlajak gedikkkkkk

    0
    0
  25. Anonymous says:

    cantik..nice…wow…vogue nyah.

    0
    0
  26. Jemah says:

    Nampak sangat nk tiru gaya aisyah aziz tu cuma buat kaler lain sikit..ee xde identity sendiri keww

    0
    0
  27. jebon says:

    masaalahnya warna rambut tu tak sesuai dgn muka mu nok. pilih colour yg elok sikit.

    0
    0
  28. Mooza says:

    Kalau make up tebal ngan rambut blonde mayb ok kot tapi cuba tgk kalau dia baru bgn dr tdo hahaha dgn rambut kuning muka basi haha

    0
    0
  29. Anonnnn says:

    Maafla ye tanya..ko warna rambut macamtu indah ko solat sah ke tak sah??

    0
    0
    • Hijabista Melayu Poyo Semuanya says:

      Untuk pengetahuan semua, permanent dye i.e. Loreal sah ya sebab dia menyerap sehingga ke kutikel rambut. Sebab kita akan bleach rambut dan warna yg baru tu akan meresap kekal dlm rambut.

      Kalau semi-permanent dye i.e. Shurah, Silkygirl hanya akan duduk sementara di kutikel rambut dan cuma bertahan sehingga 5-10 kali cucian rambut.

      So mandi wajib cuma SAH bila korang apply inai daun asli atau permanent dye SAHAJA. Jangan sesekali guna inai Shurah sebab takde tanda halal dah sejak 2012 dan ianya merupakan semi-permanent dye. Sekian, terima kasih.

      0
      0
      • Anonymous says:

        mohon bukti dan pencerahan. loreal tu btol ke meresap atau hnyemenyelaputi rambut seperti ko mngecat dinding? atau seperti mengguna kan perwarna kuku ?

        0
        0
  30. anonymous says:

    orang melayu kenapa bengap nak mampos. kaler rambut orang pun korang nak bercerita. bodoh ke? kat sekolah korang belajar apa? korang suka orang arab kan? cuba korang pergi arab, banyak lah blonde arab saudi celup dekat arab tu. bukan je rambut yang blonde, bulu kening pun blonde. pastu bibir semua suntik. orang melayu sebok agong kan orang arab terutama orang saudi yang korang pikir confirm masuk syurga. padahal kalau lah korang tahu betapa bodoh, sombong dan tak guna nya arab ni. arab tengok orang melayu @orang asia just sebagai orang taraf rendah, orang kerja maid, cleaners. so melayu yang bodoh boleh tolong jangan jadi sebodoh arab dan berbincang pasal benda bodoh such as rambut orang color apa boleh tak!

    0
    0