Written by Bella | August 30th, 2016

Keputusan mengejut Uqasha Senrose yang membuka hijabnya selepas 3 tahun menutup aurat bukan sahaja mendapat perhatian netizen tetapi pendakwah Da’i Wan yang telah menulis surat terbuka buat Uqasha menerusi akaun Facebook rasmi miliknya.

Nukilan itu pada asalnya hanya ingin menegur dan memberi nasihat kepada Uqasha tetapi ada yang berpendapat surat terbuka itu seakan menunjukkan Da’i Wan ingin mengorat Uqasha.

Jom baca surat terbuka berkenaan dibawah :-

‘Uqasha Senrose, ini hadiah dariku, seorang lelaki yang imannya turun naik sama sepertimu’

Dulu, sewaktu saya dijemput untuk sebuah event untuk bacakan doa, awak ada sama dalam majlis itu. Tetapi awak tiba lewat, awak bersama rakan-rakan artis yang lain.

Awak cantik sangat malam tu. Tak berkelip mata lelaki yang terlihat awak. Berpakaian cantik dan bertudung cantik. Kehijauan penuh. Tertutup dari atas sampai bawah. Warna2 syurga dapat saya perincikan kalau nak ikut hadis Nabi.

Saya terus sahaja tundukkan pandangan. Iyalah, ustazkan. Ececeh. Tapi hati saya kerap sahaja terasa nak terdongak melihat awak. Saya tahu saya salah. Sepatutnya saya beristighfar. Terbalik jadinya. Ha2. Itulah powernya wanita buat laki-laki.

Umur kita sama Uqasha. Tapi mungkin dunia kita berbeda, lagu Tetap Dalam Jiwa, Isyana Sarasvati.

Ya, hidup kita berbeda Uqasha. Saya jauh dibumi dan awak pula tinggi di langit.

Namun awak tahu apa?

Tak pernah sekali pun saya fikir yang kita takkan bertemu. Saya yakin kita pasti bertemu meskipun dunia kita berbeda kini.

Nak tahu sebab apa?

Sebab awak punyai agama yang sama saya miliki kini.

Uqasha, bila awak tercari-cari akan hidayah Allah swt disaat dulu awak diuji, itu mungkin sebenarnya ‘The right time’ yang mana kami seluruh rakyat Malaysia tahu, itu sepatutnya menjadi turning point untuk awak.

Awak berhijrah dengan mengenakan tudung. Meskipun sampai dinihari tak pernah sempurna, tapi awak kekal istiqomah.

Uqasha, baca ni.

‘Saya berikan pujian dan penghormatan pada awak khas dari saya sendiri sebagai seorang lelaki apatah lagi seorang yang berstatus ustaz.’

Uqasha, terima kasih untuk hidayah Allah swt yang telah sampai pada hati awak dan awak terima baik dengannya. 3 tahun lebih, dan awak masih istiqomah.

Saya puji ni, Uqasha. Saya puji kerana kita telah sama kini.

Kita telah letakkan penganggungan syariat Allah swt dalam diri kita semata untuk tunaikan perintah Allah swt.

Kita sama kini Uqasha. Tiada beza saya seorang ustaz dan awak seorang selebriti, selagi kita dua tahu yang mana patut kita agungkan dalam hidup kita.

Syariat Allah swt, that’s it. Itu yang patut kita agungkan sampai kita mati nanti Uqasha sebagai seorang Islam.

Namun saya faham.

Kehidupan awak jauh diufuk awanan nun tinggi dilangit sana. Awak hidup dilangit bersama bintang2 yang memagari hanya bulan. Makna kata kehidupan yang ‘Exclusive’. Kehidupan awak serba cantik diatas sana. Kehidupan saya pula hanya sahaja membumi ditanah gersang ini. Kadang2 mendongak juga keatas melihat kehidupan awak dan bintang2 yang lain.

‘Mungkin saya tidak punya apa-apa melainkan titipan sebuah doa untuk mereka-mereka yang diatas’ berkata saya saat mendongak itu.

Alhamdulillah, Allah makbulkannya Uqasha dan salah seorang lagi yang terpilih ialah awak.

Hari ni, awak sudi memandang ke bumi, tempat saya melihat awak.

Saya sedang berbicara dengan awak kini,

maka dengarkanlah dan fahamkan ini:

  1. Kecaman manusia
  2. Fitnah manusia
  3. Cakap belakang manusia
  4. Dengki & cemburu manusia

Ni semua ujian Allah untuk kita, Uqasha.

Saya tahu awak perempuan, awak cepat rasa tak mampu menanganinya seorang diri walaupun Allah dah bagitahu yang dia uji takkan lebih dari kemampuan hamba Dia.

Saya hadir malam ini Uqasha, berikan awak satu harapan baru untuk ubah cara hidup awak sendiri. Bukan ubah siapa awak. Itu.

Cuma saya minta, awak tanamkanlah ‘Tekad’. Itu sahaja Uqasha ya.

Pertama, untuk istiqomah ialah suasana. Awak tak nak dilabel munafik, pura-pura, dah lah pakai tudung tapi kerja berlakon, mungkin ada scene peluk sana dan sini, pegang sana sini, awak tak nak dikecam. Awak risaukan hal itu. Ya, saya faham.

Jadi, malam ini saya minta awak ubah suasana awak berkawan. Jangan putus kawan dengan siapa2 kini, tapi buat tambahan baru. Saya syorkan, kenal dengan mereka ini, Heliza Helmi, Yatt Hamzah, Felixia Yeap, Irma Hasmie, Safiey Ilias, sertai usrah bersama dengan mereka dan ustazah seperti ustazah Norhafizah Musa atau ustazah Isfadiah contohnya.

Bukakan pintu hati awak untuk pergi usrah, at least 1 jam dalam 23 jam yang telah awak gunakan untuk kerja.

Kedua, awak perlu tegas dan kuat dengan pilihan awak untuk menutup aurat. Sebab itu saya 2-3 kali juga tweet Mira Filzah, mengingatkan dia yang dunia hiburan dengan perwatakan muslimah yang dia nak bawa adalah satu benda yang sangat susah dalam dunia hiburan sebenarnya, semuanya disebabkan 4 faktor yang saya sebutkan kat atas tu.

Ketiga, awak bersabarlah. Setiap cemuhan, fitnah, kecaman yang tidak bersudah itu adalah tanda Allah nak lihat, sejauh mana awak berani atau sanggup letakkan harapan pada Allah. Itu sahaja sebenarnya. Allah nak lihat. Awak bergantung tak betul2 pada-Nya. Awak bulat tak hati untuk-Nya. Awak betul tak bersungguh nak tutup aurat demi-Nya.

Nah, lihat, saya dah bukakan pintu fikiran awak dari sisi yang baru.

Renungkan dengan cuba jawabnya sendiri.

Kuasa ditangan awak Uqasha, Celcom-X Pax. #eh

Bila awak dah ada ‘Suasana’, kemudian awak ‘Tegas’ dengan pilihan awak. Awak pasti akan akan mampu ‘Sabar’ dengan sendirinya.

Nak tahu kenapa?

Kerana Allah swt telah berfirman:

‘Sesungguhnya Dia bersama orang-orang yang bersabar.’

Surah Al Anfaal ayat 46. Dia bersama dengan Uqasha. Kalau Allah nak buka pintu rahmat Dia untuk Uqasha, tiada satu makhluk pun di alam semesta ini dapat menghalangnya. Ingat kata-kata saya ini.

Uqasha, selepas saya buat coretan ini, saya akan kembali sibuk memakmurkan manusia dibumi, saya tinggalkan nota ini untuk awak dan rakan-rakan yang dilangit.

Kita mungkin jarang atau takkan bertemu didunia ni sebab kita jauh antara satu sama lain, tapi saya tahu saya akan jumpa awak disyurga, mungkin rumah awak disebelah rumah isteri2 Nabi Muhammad saw sahaja.

Siapa tahu? Saya mungkin akan tersenyum bila melihat awak saat itu, kerana dakwah saya hanya dari beberapa baris perkataan dari applikasi alam maya. Membuatkan awak terpanggil untuk jadi lebih baik dan cubalah untuk cari kunci pintu hati adik awak juga, ajak dia, bersama dengan dia, tunjukkan sayang awak sebagai seorang kakak yang nakkan adik dia turut sama2 ke syurga-Nya.

Sampaikan salam dan doa saya untuk dia, Nelydia Senrose, dengan lafaz ‘Assalammu’alaikum’.

Malam ini, malam istimewa coretan khas saya untuk awak, ingat tarikh ni, Isnin, 29/8/2016, jam 10 malam.

Itu waktu untuk kita berdua imbas kembali disyurga nanti.

Ikhlas, Da’i Wan.

Berikut pula antara komen netizen :-

Apa pula pendapat anda? Adakah cara Da’i Wan menegur Uqasha ini seiring dengan jiwa muda anak sekarang?

Sumber Berita : Facebook Da’i Wan

141 responses to Warkah Da’i Wan Untuk Uqasha Senrose Buat Netizen Persoalkan Niatnya Untuk Berdakwah Ataupun Mengorat

  1. pembaca says:

    Err.. teringat lagu pemuja rahsia sheila on 7.. lebih kepada nak mengayat secara islami je bunyinya.. baca separuh jalan dah geli..

    0

    0
    • Anonymous says:

      baru masuk rancangan tv..dh label diri ustaz.

      ayat sgt menggelikan..tak de ciri2 seorg ustaz..ayat gila bayang..gatal punye jantan.
      awek2 bajet muslimah sume tergoda konon ayat die sweet..melting..

      puiiiii..lah!

      0

      0
      • ahyinn says:

        kita manusia tak tahu bila2 masa saja boleh mati . jadi manusia biarlah berguna , jgn hdup asyik mengutuk jk , biarlah apa org mau jadi , yg penting sdh d tegur kalau asyik kena judge jk org pun bosan ….

        0

        0
    • ambil_yang_jernih says:

      saya cuba gigihkan juga baca sampai habis. bercampur baur perasaan. first2 geli2 jugak, nampak benar fanboy-ing uqasha tahap melangit, tp tengah2 ada jugak dia bg cadangan cemana nak kekal istiqomah pakai tudung etc. bagus la tew atleast..
      so..
      BUANG YANG KERUH, AMBIL YANG JERNIH okay ?

      p.s. lenkali baca sampai habis klo nk judge sesuatu. xmow lah ambil di sudut terperinci dan negatif shj. okay? peacee

      1

      0
      • Anonymous says:

        org baca smpai abeh dh..sambil tahan muntah, tau??
        kau jgn nk buruk sangka kt org..
        mamat neh mmg dh terbukti gatal..tulis je elok2 xpayah ayat merenyam cmtu..

        0

        0
      • pembaca says:

        maaf, saya cakap kurang jelas.. saya pun baca sampai habis dan seperti awak saya gigihkan baca.. maksud saya, baca separuh jalan dah geli ni kan sampai habis.. agak loya tekak saya.. meskipun dia ada beri cadangan untuk kekal istiqamah, cadangan dia pada saya ditenggelami oleh kata kata dia yang kurang perlu.. peace juga buat awak ya..

        0

        0
        • Anonymous says:

          Buwekkk… Nak muntah baca surat ostad. Masa yg ostad karang surat yg tak ada manfaat mcm attention seeker pun ada ni mungkin lebih kurang sama banyaknya waktu yg perlu diperuntukkan utk baca surah Yaasin. Buang masa betul la ostad ni.

          0

          0
        • fara says:

          umm betul.. bukan apa bila ada ayat nk dongak tgk awk la cntik sgt la smpi xbekelip tu rasanya xpyh sbb bnde ni smua org baca . org lain yg baca msti boleh timbul rasa negatif pdhal yg nak dismpaikan mybe positif. yg kita nak isi (nasihat) yg baik2… ayt2 yg memuji kelangit tu xpyh la berlebihan cukup sekadar nampak cntik/manis bila awak bertudung dh phm da rsanya. umm cmne la nk wt contoh elok2 nak ikut terbantut pulak

          0

          0
      • puiiii says:

        dai wan ke tu??backup diri nampak
        mcm mcm perangai ustaz express skg lah..haish….

        0

        0
    • mak jemah tepi tingkap says:

      kalo yg bukak tudung tu acik mcm mak jemah, ni… ustaz daik ni nak buat ke surat trbuka mcm ni???

      0

      0
    • Hampeh says:

      Ustaz kepala bana mana lak ni? Puiii

      0

      0
      • Mat Ronggeng says:

        Mak aaiiiihhh…panjang nya ayat bunga bunga “ustaz”… aku tak abis baca. Serious Geli. Ustaz baru nak UP…. kesimpulannya kau nak pantat Senrosak betul tak???

        0

        0
    • minah jambu say no to DRUG says:

      drama kt tv3 ni si OG ahmad daud ni selekeh aje muka dia..make up la sikit kalau ye pon nak lakon kn watak mak cik kampong ! bukan nye nak suruh dia make tebal sampai 40 inci ! tapi agak2 la muka tu jangan sampai nampak macm selekehhhh…jangan la kampong sangat..!

      0

      0
      • Boboboi says:

        Lol ok la tuh OG menhayati watak org kg betui..xkan nk buat muka berbedak gebu sentiasa tak logik. Minah jambu ni mesti xtengok cita omputeh.. Cita omputeh kalau jadi watak org2 kampung lagi selekeh depa makeup muka berminyak2 mmg real habis very detail depa punya cita sampai ke kuku pon hitam2 depa buat. Kalau cita melayu kuku siap panjang lagi kilat2. Lipstik 24jam pakai dok umah siap bulu mata.

        0

        0
    • Anonymous says:

      Lain kali baca sampai habis..baru buat conclusion

      0

      0
  2. kakikucinghitam says:

    siyeslii geliii dohhhh… hahahahhahaaaa

    0

    0
  3. Anonymous says:

    Uqasha ni tegur camna pun dia mmg keras hati…. yg adik baru menang dewi remaja dh kalah miss universe punya perasan bgus…sma je adik beradik… vangga tayang aurat

    0

    0
  4. entahPape says:

    dai express , pencetus ummah express mmg suke bg surat kt retis erk????? walaweeeiiiiiiii klu stkt nk membebel utk uqasha je bek private mesej kt dia ….caution ‘attention seeker’

    0

    0
  5. SSS says:

    buta ke hape… cuba baca betul2…. dia tegur cara berhikmah..cara yang paling halus..

    0

    0
    • open-minded says:

      level sarkastik ustaz genre romantik. hahaha. belum pnh sy smpai level ustaz sarkastik dia. everyone chill laa~

      sila bertahan dari muntah dan baca sampai habis. ada hikmah jugak ustaz ni selit2 dlm warkah aicheche dia ni. open your mind skit :D

      0

      0
  6. Typical Malay says:

    Kalau dh bukan cara mcm ni, macam mana lg nak tegur? Bagi aku, takde yg salah pun. Nak berdakwah kena kreatif. Baca dengan mata hati. Apa yg dia cakap tu ada betulnye. Bukan senang nak istiqamah dgn bende baik yg kita dah buat. Kalau aku jadi Uqasha, aku tak rasa dai wan ni nak ngorat aku. Just be open minded, berlapang dada n dont take it too negative.

    0

    0
  7. Anonymous says:

    benda nie pun nak jadi issue ke? bia lah die nk tegur cara macam tu, aku yg perempuan yg baca xda pon rasa dia nak mengorat.

    0

    0
  8. Anonymous says:

    Ustaz mee segera. Nak glamerlah tu. Tu pasal dia tulis berjela jela gitu

    0

    0
  9. anynomous says:

    bab artis x pakai tudung korang kecoh kaw2. cuba tgk adik and kakak or jiran sebelah rumah ataupun kawan sepejabat. korang buat tak tau je. sedeyyyyyy lahhhh.

    0

    0
    • aida says:

      bukan buat buat tak tahu. tapi pengaruh uqasha ada terhadap anak anak muda luar sana besar lagi dari perempuan duduk sebelah rumah awak tu.

      cuba bayangkan, berapa banyak anak anak perempuan kita baca berita uqasha ni, dan potensi utk ikut perangai sama? tak nak jadi hipokrit? boleh bayangkan anak anak remaja kita belajar melawan cakap mak bapak lepas baca berita ni?

      ye, pengaruh. bila orang “besar” buat benda salah secara terang, kita tegur secara terang juga. benda kena balance.

      0

      0
      • Anonymous says:

        banganggg ko sebok kan rambut org tu pmpuan bertudung bersepah gmbar bogel terkangkang kat tumblr pegi maki hamun dakwah dorg plis . sial ko bajet org tak bertudung mcm penjenayah je kan , sdgkan spisis ko sndiri lg sundal mengalah kan pelacur tp mnyorok di sebalik imej bertdung ,. puii

        0

        0
  10. nilopa says:

    PM boleh kan ustaz? makin mngada2 la Uqasha tu lps ni. puikkk

    0

    0
  11. bukan haters... says:

    wah…. sampai ustaz dah “enter frame”
    aku tak baca…sebab panjang sangat..
    jadi tak tau apa isi kandungannya..
    pastinya..
    yg terbaik unt yg berkenaan..
    dan
    nasehat unt yg lain….

    0

    0
  12. Netizen Terpelajar says:

    Pendapat saya?
    Ustaz horny as f**k.

    Kbye.

    0

    0
    • Daiwan says:

      yes i so agree with you. Aku harap uqasha tak amek port pon psl laki ni. the funny thing is when he sorta said complimented by him is like a BIG of a deal.lol. he’s just another human being.
      wow he even made a move on Mira filzah..why am i not surprised at all..hahhh

      0

      0
    • cik kiah says:

      and you know him better?

      0

      0
    • Anonymous says:

      cuba kalau tua kerepot macam amalina dangdut tu bukak tudung haram sekor ustat ke daie ke jadah apa ke xde gigih nak taip amalina awak umpama surga berkelipan sesoci embun pagi bidadari syurga , kita samaaa amalina oh amalinaaaa

      gataaaaaallllllll

      0

      0
      • CANTIK says:

        saya setuju 1000% dgn statement you… masa amelina bukak tudung takde sape pun nak bagi nasihat..patutnya kita kena nasihat dia sikit la coz dia ade anak2 dan kesian kat diaorang bila maknya buka tudung atas alasan nak cari rezeki…tp sekurang-kurangnya alasan amalina tu nmpk gak logiknya coz ye la makcik2 yang tua nak buat comeback..ni si ukasha ni apa reason diye

        0

        0
  13. Nur says:

    luahan yg berbaur WAJIB berkahwin

    0

    0
  14. fshbctjjdsdjkvcrklcaw says:

    lololl geli siakkkkk
    like seriously tho Uqasha pompuan urban ..citu girl.and whatt. you’d expect Uqasha cair and terbuka nak berubah sebab kau ckp cmni.pleasee.. pendekatan mcm ni mmg tak sesuwaiii and it sounds cheap and banyak udang di sebalik batu hokay.

    0

    0
  15. zupzapzupzap says:

    Ececehhh…kalau ustaz dah syok cepat2 la ngorat dia..pandai ustaz…harap strategi ustaz menjadi..dan diredhai Allah …

    0

    0
  16. abangnarasengal says:

    assalam,

    nara, ko punya tajuk macam memancing je……..takpalah ….sebenarnya aku takfaham dgn org yang suka sangat mempertikaikan kalau kita cuba nak berbuat baik….ustaz tu ostat…dia punya kerja adalah untuk berdakwah…so calaon yang paling kene n sesuai pada masa ini untuk ditarbiah kan adalah siuqasha tu……so apasal pulak timbul dia nak ngurat plak….kalu iya pun…apa salahnya….
    dan setaip apa yg dilontarkan oleh dia adalah betul le….harap2 sangat dgn uqasha tu membaca surat ostat tu…….sayang..muka cantik tapi aqal pendek…..my 2cent ophinion…

    0

    0
  17. anonymous says:

    ustaz semua nak jadi imam pd retis2…nak luruskan tulang rusuk retis2 wanita..PU Rahmat ajak Mira Filzah berjihad…Dai ni pulak dgn Uqasha..

    ustaz, bila lagi nak feeling2 touching2 dengan begitu ramai awek2 pusat pemulihan yang runtuh akhlaknya?

    kalau Uqasha ni tak cantik takde rupa takde nama…nak ke ustaz berwarkah? nawaitu kena betul, cara kena betul, ramai lagi yang perlu di beri perhatian, teguran dan didikan…nape nak retis jugak pastu ayat perggghhhhh, panggil2 nama uqasha..uqasha…uqasha…..istigfar ustaz…cover sikit …cara ustaz berdakwah boleh menimbulkan fitnah dan umpatan masyarkat…bila dah dikecam jangan la menyalahkan masyarkat sbb diri sendiri yang mengundang untuk di kecam….

    0

    0
  18. Mak Temah says:

    Tegur secara berhemah pun kena kutuk ke?

    0

    0
    • Anonymous says:

      Tegur tu short and sweet..jangan lah nak mengayat panjang berbunga bunga. Ingat ni TV program satu jam nak dengar kau bersyarah berjela jela? Cakap je. . Pakai tudung tu wajib. Bukak tudung kat Koh Lipe pakai short baju jarang tu Munafik cara UNTAsha.

      0

      0
  19. Anonymous says:

    Dia ni ke yg tulis post fb untuk mira filzah tak lama sebelum ni… org yg sama ke? Alahai wan oiii.. kalau ko tegur mama norlia ghani ke, rohana jalil ke, anita sarawak ke…. agak2 ko akan guna ayat2 berbunga romantis camni gak ke? Let me guess, most probably no. Dia nk uqasha perasankan kewujudan dia… ko ingat pompuan camtu akan beri perhatian? Unless ko duit berkepuk… kalo takat modal air lioq, tak perlu malukan diri…. jgn kata anda takde niat nak mengorat jika ayat anda dikarang sebegitu.

    0

    0
  20. Anonymous says:

    Mula2 baca geli gak ayat y d tulis oleh ostat tu…tpi bla baca smpi abis…kira ok la dia brdakwah ngan cara tu…leh terima..wat ukasha..awak tu lgi manis bla brtudung…bla cabut tudung..mak aiiiii…nmpk tua weiii…

    0

    0
  21. Anonymous says:

    Pandang Uqasha teringin nak ngorat, tapi sedar diri dia siapa. So sekrg ni bagi surat cinta berkajang2. Ingat senang ke nak luangkan masa utk menulis macam tu? Edit berapa kali edit ntah. Confirm Uqasha gelak beramai2 dengan kawan2. Ustaz pelir keraih. Tolongla yang ustaz ustazah ni, jaga la imej. U have our respect…tapi bila ada yang express2 ni…hampeh. Merosakkan imej yang lain.

    0

    0
  22. pokemonGo says:

    kau tegur kak mah rambut kembang tgk?? ayat mcm ni jgk, aku ingat kena simen terus

    0

    0
  23. Selamat Mengkritik.. says:

    Nak tanya, inikah skill-skill berdakwah yang diajar kepada ustaz-ustaz segera pada zaman millenia ini?

    Kalau ya, hahahaha, one word childish..! Dik, kau ustaz baru baligh ke dik tulis surat terbuka style macam itu. Nak ada unsur-unsur lawak sikit but mostly pointless. Mmg betul menarik perhatian bila baca tapi hasilnya meloyakan tersangatlah tak matang macam budak-budak sekolah menengah baru mengenal erti hidup.

    Mungkin aku dah tua kot so tak boleh nak digest style penulisan tak matang macam itu. Sorry, kau dah pilih untuk publish surat terbuka kau kepada khalayak, bersedialah untuk dikritik..!

    Paling tak tahan ayat yang ini “Saya terus sahaja tundukkan pandangan. Iyalah, ustazkan. Ececeh”. What..? Dik, tak kisah la kau ustaz ke doktor ke jururawat ke, menjaga pandangan tue wajib untuk semua..! Tak payah la nak guna perkataan, “Iyalah, ustazkan. Ececeh”. Allah, budak-budak sangat ayat kau dik..! Mungkin kau nak ada unsur-unsur humour but tak kena la. Tak ‘urban’ cara penulisan macam itu. Nampak sangat budak-budak.

    Itulah realiti kehidupan ye pak ustaz pucuk muda segera..! Mohon baiki lagi penulisan anda.

    Dunia mungkin semakin urban, tapi itu tak bermaksud style berdakwah juga harus urban sampai boleh menimbulkan prasangka.

    0

    0
  24. Anonymous says:

    Pada aku sebab perempuan tu uqasha senrose. Kalau perempuan tu Rosnah Mat Aris rasanya ustaz buat tak ?

    0

    0
  25. UQASHA SI HANTU BUNGKUS says:

    Ahahahahaaa….memula baca aku pon terasa geli-geliman…
    dlm hati, apela da’i a.k.a “ustaz” ni mcm muka tak malu pulok..berani dia nk bg surat terbuka utk Uqasha Senrose.. Pheewiiitttt… Takpe sabar. baca smpai habis dlu…

    Ending OKLAH, sbnrye dia nk bg nasihat sbb fenomena kini artis dh berlitup tp atlast BUKAK balik balutan nangka. Cumaaaa nasihat dia tu mmg sengaja kot dia tulis jiwang, bunga-bunga cinta gitu..biasalah POMPUAN mmg kena jual ayat dulu baru boleh terima, kang kalau trs ustaz tu bg nasihat mahu kena setepek maki hamun.haha.

    Cuma aku rasa, ustaz k-pop ni mcm kurang mengancam nasihat dia…bunganya terlebih sgt..hahaha. Perasan sgt!! “kita sama kini” “awak dilangit sudi melihat saya dibumi” “umur kita sama” aishhhhh mmg geli nok baca.

    Dan kenapa ustaz k-pop ni tak PM uqasha tetapi dia tulis open. Kerana sengaja nk bagi semua org tahu dan baca………………………. Tulisan dituju buat uqasha, mungkin juga mampu membuka hati si pendosa yg lain.. Betul x?

    Tak salah pon menjadi ustaz instant, kita semua adlh pendakwah selagi kita mengajak semua org disekeliling kita kpd kebaikan. Cuma ustaz2 muda ni kena la tunjukkan maruah yg tinggi sbg seorg ustaz. Jangan la mcm muka hingusan sgt ada yg bg surat terbuka kt MIRA FILZAH la, UQASHA SENROSE la…. Kenapa tak berani bg tulisan terbuka kt WAN NORAZLIN KER, IFA RAZIAH KE, sesapa yg dah tua ganyut masih lg berhibur, bersosial, rambut merebang… ni korg sibuk bg kt anak dara org.. mmg kena ejek laaa…. Mcm nk mengorat. oKEYY MGKN TAKNAK TEGUR RETIS TUA SBB DIAORG ADA LAKI YG PTT TEGUR DIORANG KOTTT

    Biar pi la uqasha tu, dia kan perasan cantik sgt. Pdhl adik dia nelydia tu lg cantik manis low profile je dr dulu… Takde pn kecoh kontroversi.

    Btw, utk artis wanita muslimah….aku bg 10 bintang hanya pada :
    UMIE NADZIRAH & IRMA HASMIE jer.

    yg lain semua booooo……..

    ABBY – bajet ustazah bagus
    YATT – bajet suci ulamak – mekap tebak beria – tabaruj
    HELIZA – bajet muslimah perasan cantik – hantu selfie – tabaruj
    MIRA FILZAH – sama je mcm kt atas tu – hurmmm
    IZREEN – gedik sgt – perasan cantik

    SANGATLAH RUGI KALAU BAJET MUSLIMAH PAKAI TUDUNG LITUP
    TAPIIIII TAK JAGA SOLAT. sekian terima kasih.

    0

    0
  26. yt@gmail.com says:

    Hmmm.. gatal jugak ustaz ni. Haha alamak… nk sbut perktaan ustaz pun malu

    0

    0
  27. Boo says:

    Amboi surat kemain panjang. Malas Nak baca sempat baca part atas je. Ni nak tny, kepala apa naik ya ustaz?? Kepala butuh ke kepala bana?
    Babi betul geli aku dgn umat yg “penunggang agama”

    0

    0
  28. kakmahgemuk says:

    geli geli geli
    korang ni baca dgn hati ke setakat go through gitu je. aku baca pun bergenang airmata sbb igt kt uqasha. itu cara dia menegur seorg yg bernama uqasha. mgkn kalau dia nk tegur seorang bernama zaitun lain pulak caranya. drp korang yg terus mengutuk. baik ada seorang yg nak menegur.

    0

    0
  29. mulut celupar says:

    start baca pun geli, lepas ayat awak sgt cantik mlm tu..terus muntah terkeluar.geli aku..pm uqasha direct, sdh lh wan. xpyh bt karangan mcm ni.geli tau..

    0

    0
  30. Anonymous says:

    kita bersangka baik je laa…penulisan dai’ wan tu ada jugak point2 nye..kita lihat pada sudut positif, bkn setakat pd uqasha shj, utk gadis2 lain yg ada secalit iman dlm hati utk berhijrah, tp tak ada keyakinan, takde kekuatan, takut org lain akan pandang rendah..
    boleh la guna tips2 yg dai’ wan bagi tu…biase la tu, org pmpuan ni kan hati nye lembut, mesti la kene guna ayat puitis skit..hehehe

    satu lagi saya nk tmbah, tips utk jaga iman, pmpuan kene ada rasa malu, malu untuk dedahkan aurat, malu nk b’pegangan tangn, dengan ada rasa malu dalam diri seorang muslimah membuat diri nya dihormati dan dimuliakan..sbb wanita, perempuan, gadis ini adalah makhluk Allah yg sngat indah…kerana diri mu begitu berharga…sekian, sekadar pandangan..^^

    0

    0
  31. niasha says:

    USTAZ ni budak lagi 24 tahun kan . tak matured lagi sbb tu lah up status cmni . konon nnt Qasha terharu . haha . jual minyak oiii !

    0

    0
  32. Fidot says:

    Nak mamfus ke hape ni… mcm gila byg je. Kawen la cepat adik oi.

    0

    0
  33. marissaAqilah says:

    Ustaz tegur biar sampai kepada Uqasha, sbb stu Dunia tahu isu Uqasha buka hijab, selain Uqasha, biar lah betina maksiat yang lain boleh laaa sama2 menghayati kata2 dr ustaz tu. Pakai hijab sbb putus cinta, lepas tu bukak balik sbb nak cari cinta baru, baik ko cinta kepada Allah je, comfirm-comfirm kau tak akan buka hijab sampai bila2x

    0

    0
    • Anonymous says:

      Hamboiiii kooo… sukanye panggil org betina maksiat… ko mmg takde buat dosa dan maksiat la, i suppose? Jantan betina tu gelaran jantina utk haiwan… jgn ikut sedap guna je.

      0

      0
  34. ehem says:

    point yg dia nk smpaikan tu ada. cuma certain ayt tu mcm xsesuai di letak dlm surat teguran tu. penggunaan certain words & ayat2 yg tak perlu dalam tu yg jadikan teguran dia tu jd mcm mengorat.
    ya, ada sedikit kegelian di situ bila baca.

    0

    0
  35. izat says:

    takpelah dia bagi kata-kata yang baik buat uqasha, berbanding kecaman orang. semoga menjadi pedoman buat semua.

    0

    0
  36. Ciktom says:

    Congrats dgn teguran berani ustadz tapi boleh tak ustadz buat teguran begitu untuk semua artis dan masyarakat yg lain?tak kira la dia artis ke apa. Tak perlu mention on one name, klu nak tegur directly kpd perseorangan, knpa tak direct to her?..Tak kira siapapun kita kena jaga nama. Sy jelas dgn point utama ustadz kat warkah fb tu. Tp ustadz kena ingat tak semua orang boleh proses maksud sebenar isi tulisan tu, 45% yes but the rest is not..so, be careful with your word ustadz. Guna ayat spttnya. Memang dakwah ni dari pelbagai sudut, byk cara tapi pastikn strategi ayat tu tak disalahtafsir oleh yang lain. Tak pasal² ustadz pn kena label dengan bermacam tanggapan. So, teruskan usaha untuk menyampaikn ilmu kpd masyarakat..

    0

    0
  37. hcubeshop says:

    Betol ke nie Dai’Wan..nasihat tu seolah-olah bukan nasihat je..x kisah lah gosip atau rekaan semata-mata..janji niatnya baik

    0

    0
  38. nelydia says:

    ee gatai.. mesti uqasha bace ktawa guling2.. x insaf pun, mcm mengayat jer ustaz nih,, dgn harapan uqasha membalas coretan beliau kahkahkahkahakahak

    0

    0
  39. izzy says:

    annoying bila keep on mentioning perkataan ‘ustaz’ di situ… tapi usaha yg patut dipuji ..

    0

    0
  40. Najib says:

    Ni laa ustad tepung kastard GELI WEii BULU KETIAK BACA SURAT HANG

    0

    0
  41. Nurdiana says:

    TUDUNG TAK WAJIB> TUDUNG ITU SYIAH ada dalam Hadis saja. Quran takde tulis. Korang nak ikut Quran ke, hadis2 yang ditulis oleh manusia? Bodo mcm lembu! Bagus lah dia tak bertudung, baru cantik menyerlah! Pakai tudung mcm makcik bodo!

    0

    0
    • Anonymous says:

      Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya.
      surah An- Nuur: 31

      *sila buka al-Quran dan baca.. tutup aurat adalah suruhan dari Allah bkn dari manusia…

      0

      0
      • Anonymous says:

        haaa takde pun suruh tutup rambut , suruh tutup dada adalah memandai2 je korg semua ni . korg semua sesaaaaaatttttt haahahah

        0

        0
    • Tuan tanah says:

      Oooo…ye ke dikkkk…hakak tak tau pun dlm alquraan ada tulis soh pkai tudung..yg hakak tau dlm alquraan dlm surah annisa suruh tutup aurat je…so aurat pompuan kat mana ye dik???

      0

      0
    • Saper2 je la says:

      Ye ke bodoh???? Ko pn sama bodohhhh hehehehe babai bodooosssssss

      0

      0
    • Aiai says:

      Hahahag…ayat standard yg digunakan oleh perempuan2 jahil yang taknak bertudung dan taknak terima nasihat. Senang cerita, pompuan bodoh sombong

      0

      0
      • Anonymous says:

        hahahaha pompuan bertudung lagi bodoh , ikut ajaran sesat , dalam al quran takde suruh tutup rambut pi baca betul2 suruh tutup dada adelah yg korg bangang ikoooot je macam lembu , gedik nk pakai purdah tutup muka lubang hidong bagai pastu 24 jam perasan bagus riak takbur sambil dlm hati tgok org lain mcm hina sgt . puiiiii

        0

        0
  42. Anonymous says:

    Da’i ney lawak uqasha ney lawak..2 eko sma ja…hahahahahaha…

    0

    0
  43. Yapp says:

    Aku sokong ustaz ni… Bayangkan kau seorang yg berada dalam situasi uqasha… Bayangkan syurga tu ada di hadapan kau dengan segala keindahan yang diceritakan, bayangkan kau sedang berdiri dijambatan kaca yg lutsinar dan terdapat neraka dibawah jambatan tu. Ingat balik hukum Allah, setiap kata2 fitnah, kata2 umpatan yang kau lemparkan pada seseorang akan memberi pahala pada mangsa fitnah dan umpatan. Ingat balik tentang fungsi nafsu yang menjerumuskan manusia keneraka. 1patah perkataan hina yg kau keluarkan akan tolak 1 pahala kau, mulakan baca warkah ustaz tu. Tgk, kau berani x pikir pasal dia berkemungkinan seorang yang gatal, kau berani lagi x nk mengadili mereka. Kalau kau masih macam tu, sila pergi kedapur, buka api dapur tu, letak tangan kat atas api… Kalau boleh tahan sampai 5 minit, silakan, sambung balik mengata ustaz ni dan uqasha. Lidah adalah punca ramai umat islam jadi penghuni neraka jahanam.

    0

    0
    • Anonymous says:

      poyo la kau ni, kebanyakan lidah yg paling jahanam puaka lidah pmpuan bertudung bab mengutok , memfitnah no 1 , bab blow job pun bersepah bertdung , so apa ko igt dgn tutup rambut je otomatik ko suci luar dalam ??? kompem ko masyuk syurga , blah la woi .

      laki bajet islamik pun gatal nak mampos sikit2 seks2 sikit2 nafsu sikit2 nak kawin 4 , bodohhhhhhh

      0

      0
  44. jo says:

    tektik kg bro..skrg org tunjuk bank statement bro..kete brp bijik ade..rumah brp besar…bg ayt jiwang awek x layan bro…

    0

    0
  45. satanita says:

    inila dia tuan2 dan puan2 namanya ustaz maggi mi 5 minit……pi belajar dlm lagi lah seblum mengaku diri ustaz

    0

    0
  46. Anonymous says:

    Baru masuk reality show, dah ngaku ustaz. Ustaz mee segera. Geli dgn cara ckp dia dlm iklan tu..

    0

    0
  47. ooren says:

    dia ni bkan ustaz..sapa yg bgi dia gelaran ustaz..suka ati dia nk mengaku ustaz… org mcm uqasha ni kna bgi ustaz hat jenis suara kuat cam abdullah khairi p tarbiah tepi telinga..tu pon kalo ada sisi cerah dlam hati dia..

    0

    0
  48. Anonymous says:

    ulama’ di akhir zaman…

    0

    0
  49. Nono says:

    Baca dulu sampai habis please ? Saya tahu kita semua insan biasa yg tak pernah lari drpd membuat kesilapan , kekhilafan , kesalahan …. tapi tak boleh ke awak2 semua open minded ? Ye memang dia tujukan khas untuk uqasha dan ramai yg mempersoalkan “‘kenapa kalau perempuan lain kejap pakai tudung kejap buka ,dai tk pula buat status (nasihat) macm ni ?” The fact , dia buat macam tu sebab uqasha tu artis … yelah namapun artis kan ? Ramai org beranggapan artis ni kena tunjukkan tauladan yg baik kepada org ramai … sebab dia berpengaruh , that’s why dai tu tegur dia … kenapa ? Mungkin sebab dia tak nk uqasha ni tunjukkan contoh yg tak baik kpd org lain sebab dia tu artis … everything yg dia buat mesti org ramai akn tahu and akan ikut . Sebaliknya for orang biasa mcm kita kenapa dia tak tegur ? Mungkin sebab kalau kita buat mcm uqasha tu org lain tak thu n tak ambil thu pun . Tapi the fact dai tu buat teguran secara terbuka di fb bukannya dia nk ‘menggatal’,’mengorat’ bagai ke apa sebenarnya dia tegur dengan cara macam tu untuk kesedaran org ramai jugak . Kalau tak , boleh je dai tu dm personal dekat twitt ke , insta ke , kan ? Cuba fikir positif dear ;) plus, ramai yg ckp “dai tu nak menggatal ke apa guna ayat macam tu ” tengok zaman lah …. sekarang ni zaman ape ? Sesuai ke kalau dia berdakwah secara straight ? Zaman sekarang ni ramai org yg mudah melenting , thats why dia guna ayat macam tu awak :) more , saya pun baca ayat (nasihat ) tu , tapi takda pula rasa nak termuntah . Maaf . Apa2 benda yg kita lakukan , pertama sekali betulkan niat kita . Niat kerana allah . Insyaallah kita dapat terima nasihat atau teguran dengan hati terbuka walaupun mungkin ada rasa geli . Macam kita semua tahu , ” Setiap manusia melakukan kesilapan . ” ye betul . Tapi jangan salah anggap ayat tu , ramai yg beranggapan bila dia buat salah ” normal lah tu , semua org mesti tak lari drpd buat salah ” tapi takkan lah tak pernah terdetik di hati kita yg kita tak nak langsung melakukan kesilapan kan ? Saya tak backup sesiapa . Minta maaf kalau saya ada tersalah cakap , terkasar , termarah … yang buruk datang dari saya , yang baik datangnya daripada allah . Yang baik jadikan tauladan , yang buruk tolong lah buang jauh jauh ya .

    0

    0
    • Anonymous says:

      Dakwah scra straight skrg rasanya antara kaedah yg baik bro..klu melalui teknologi yg ser

      0

      0
    • sayadiaini says:

      First, nmpak sngt childish tngk umo pon dah tau.. second, saya pon laki jugak .. tengok ayat pun dah tau dia menaip smbil bernafsu lol.. skali da masuk internet org dah xkan lupa, dia patut pikir masak2 sblm tulis ‘open letter’ ni.. tp nak buat mcmmana nasi da jadi bubur, jadikan pengajaran jela untuk lain kali..

      0

      0
    • Anonymous says:

      Anda pun tak berapa nak paham..taip Allah pun guna huruf kecik…gi ngaji lagi ok

      0

      0
    • pengkaji manusia says:

      btol niat nk dakwah kat uqasha sbb dia role model? byk lg wanita famous yg blom berubah dan jd role model anak gadis. malahan byk yg bertudung pakai ketat mcm sarung nangka. dan byk artis tua yg sexy..masih famous atau buay come back…tnpa brtudung..or hijab. ngape “ustad” ni x brbunyi seblom ni? jawab la utk dia.

      0

      0
    • Anonymous says:

      dalaa ustat gatal , pi merenyam sana masturbate smbil terbayang2 si uqasha tu haaa geli aiii

      0

      0
  50. xoxo says:

    yakin ustaz ni yang dia masuk syurga…

    0

    0
  51. xoxo says:

    yakin ustaz ni yang dia masuk syurga….. mmmmm.

    0

    0
  52. Saper2 je la says:

    Hahahahahaaa aje joren ustaz ni aiiihhh…ye le..dia pn bernapsu napsi air lior air basi gak bila tgk org tino…lg2 uqasha ye…huk aloh

    0

    0
  53. Bagi nasihat direct to the point la weh, takyah bahasa bunga2 bagai! Artis tu takda masa nak baca nasihat a.k.a. luahan hati awak yang berjela2 tuh! Syok sendiri! Duh~~~

    0

    0
    • Anonymous says:

      Kalau direct nnt org ckp menghentam. Lg la org x nk berubah. Ada je salah kn. kalo direct pm nnt yg lain x tau juga kan. Kesimpulannya tiada siapa yg sempurna dan semua ada silap juga.

      0

      0
  54. Molly says:

    Apasal mamat wan ni x tulis kat bini vip ke kerabat diraja ke, semua tu kan pemimpin aka isteri ketua agama? Takut ke? Takkan takut kut sebab dalam karangan cinta dia tu yakin ja masuk syurga.
    “Ustaz” mee segera mcm ni sama mcm retis like uqasha tu jugak tu seba dia dok kata “kita sama” tu. Bygkan pompuan betudung bwk imej muslimah tp pakaian ketat aksesori bling bling mekap sebakul tapi feeling syumul last last burukkan imej muslimah yg humble ikhlas wasatiah. Ustaz mee segera ilmu nan hado, pakai jubah hipster, buat karangan cinta geli geleman, garit, minat retis, gila populariti, nak masuk tv aka dpt byk duit byk job feeling syumul yakin masuk syurga tapi last last memalukan alim yg sejati yg tabligh yg menghampiri marhaen miskin. Dua jenis lelaki perempuan ni mencalit arang pada islami. Nauzubillah.

    0

    0
  55. Include a variety of whole grains in your healthy diet, together with whole wheat, brown rice, millet,
    quinoa, and barley.

    0

    0
  56. Manusia biasa says:

    Kalau dai ni nak ngorat uqasha apa salahnya. Kawin je inshaallah dai ni boleh bimbing uqasha ke jalan yg lebih baik. Harap harap uqasha terbuka hati membaca surat terbuka ni dan buat pertimbangan yg sewajarnya dgn menerima nasihat yg positif utk dirinya. Cthnya. Bkawan dgn org yg tgh belajar ilmu agama ikut usrah utk dekatkn diri dgn allah dan mendalami ilmu agama. Perbaiki diri. Cari matlamat. Tetapkn hati berubah krn diri sendiri dan kerana allah. Inshaallah semoga dipermudahkanNya.

    0

    0
  57. natalie says:

    Open letter nie smua merepek. Memalukan je baik bagi penulis dan baik bagi penerima. Kalau btl2 nk nasihat ke ngorat je direct to the source sudah la. Family tk malu ke lau baca apa anak dia tulis tu? Nasihat seorang Ustaz takkan mcm gitu. Kalau nk nasihat secara terbuka, be general. Jangan campur adok perasaan.

    0

    0
  58. Anonymous says:

    Bila dibaca..ak rs okay ap ustad tu kata. Mmg btul..uqasha ni salah pilih kawan. Selalu mingle dgn org2 yg bersosial scr xsehat. Mgkn keluarga pn mcm xkesah. Kdg2 kesian dgn org2 mcm ni. Sbb bila ak buat benda2 xbaik..ad je kwn or keluarga yg menasihati ak. Mgkn dlm hal fmly dorg ni..xde spe nk tego. Ak doakn fmly ni and sekalian artis2 dpt la hidayah Allah s w t selagi mseh hidup.. kdg2 ak rs nk ngumpat je..tp ak rs better kt doakanlh yg tetbaik..sbb bila kt doa org.. malaikat doa 10 kali utk kt. X rugi ap2 pn.

    Nk tmbh lg stu..klu xnk hati gelap..jauhulah dr g clubbing..dlu Tuhan prnh tunjukkn pd ak sekali..lidah kelu xboleh baca quran..sbb seari sebelum msuk club..tu pn bknnya buat ap..stakat tgk tv dlm club tu je. Tme tu ustazah yg ngajar tu pelik apsal ak xdpt baca..ak pn eran ayat lazim pn ak tergagap..smpai bnde basic pn ak xdpt bc.. lps tu trus ak insaf. Tu the 1st and last g club. Then pilih kwn on berhati2..drpd byk kwn tp menyesatkan..ak trus jd lone ranger. Bergaul ngn org2 yg positif n baik2 aja..imsyaAllah

    0

    0
  59. kaklily says:

    apalah mamat ni…..nak tegur orang tapi iman sendiri tak kuat…..

    0

    0
    • Anonymous says:

      awk sbgai permpuan/lelaki x kan la x de feeling? ada jugak rasa nk tgk jantina berlawanan..camtu gak dia pon..semua pon ada nafsu..atau awk ni x de nafsu? SO AWK LA YG X NORMAL LORHH
      #cermindiriduluplease

      0

      0
  60. Aku says:

    Daie pun gila glamor skrg, taktik murahan
    Dahla muka creepy mcm org gila sxx.. padanla ko ngn ungkasha, minah lobos depan belakang

    0

    0
  61. Anonymous says:

    Matlamat tak menghalalkan cara..niat mungkin betul nak nasihat…cara x betul..method dakwah tak betul,mengundang fitnah..

    0

    0
  62. Anonymous says:

    Ustaz ni tegur cara halus k..aku baca sampai habis kot..takde pula rasa seperti die nak ngorat uqasha..die menegur tapi dalam masa yang sama dia memuji..

    0

    0
  63. Anonymous says:

    Menutup aurat sesuatu yang wajib..xperlu nak ikhlas baru nak buat..samalah seperti solat..kena fahami hukum setiap perbuatan kita..

    0

    0
  64. Anonymous says:

    Lihatlah kebaikan orang guna mata hati..kenapa perlu mencaci sedangkan enkau tidak mengetahui apa yang tersirat didalam hatinya..bersangka baiklah wahai saudaraku..Allah itu ada dan melihat apa yang engkau lakukan..satu hari kelak tangan anda yang menaip ini akan menjadi saksi dihadapan Allah..maka berhati2 la dalam menurunkan komen2 anda..

    0

    0
    • Ruru says:

      Dalam hati mmg orang tak tau..penulisan mengundang fitnah semua dah orang baca..kan bahaya begitu..seorang da’i patut jaga title itu patut rujuk mentor anda sblm post

      0

      0
  65. diva says:

    ustaz muka gatal lah….

    0

    0
  66. Cinta says:

    AsSalamualaikum. Luculah? bace surat cinta dari Da’i Wan? . Semoga apa yg tlh diperkatakan adlh ikhlas dari hati Da’i Wan.:)
    Uqasha,

    Ini Dari sy Utk Uqasha.
    Untuk Uqasha, bersabarlah wahai Uqasha. Berdoalah agar dipermudahkan dan bersujudlah kpd AlLah mohon keteguhan iman sntiasa kpd-Nya dan memohon KEAMPUNAN.
    Tutuplah telinga dan jgn mudah down aper yg tlh ditindas dan bangkitlh agar mnjdi mukmin yg sejati serta seorg muslimah yg canTik di pandang di mata Allah SWT.

    Ramai yg menyayangimu,
    “Jgnlah kamu membuat org lain rasa sgt malu atas tindakan dan apa yg di perkatakan ‘adlh bkn krn Allah’ & adlh kerna cinta yg sedihhh’. Ia amatlah sgt memalukan agama Islam dan menambahh dan menampakkan memalukan sgt lebih dari sbelum ini. Dan peminat yg minat pd awk berhijab, malu, sgt malu dan akn semakin semakin meninggalkan awk.

    Sbenarnya apa yg awk tlh lakukan awk pkai tudung semua ini adlh semua dtgnya hidayah dan gerakan hati awk dari AlLah swt utk awk sntiasa berpegang erat dan sentiasa sujud kpdNya xkira sedih &gembira. Awak perlu sedar. Bkn kerana sedih sahaja.

    Bila awk buka hijab…awk lgsung xcantik seperti telah mencerminkan diri awk spt sgt murahh sengaja utk mempamerkan diri awk yg tdk bertudung (AURAT). Berbanding awk yg sblum ini tlh memakai tudung spt melihat berlian yg sntiasa berkilau (menggigil utk di sentuh-hanya yg HALAL sahaja boleh menyentuh) dan AlLah senyum melihatnya & AlLah suka jika awk melakukan sesuatu perkara yg di sukai-Nya dan dicintai-Nya.

    Setiap mnusia bukanlah semua hatinya kuat iman setiap masa…. Kdg2 kiter hidup kt dunia niy memang ada hipokrit. Tdk di nafikan. Apa2 pun kiter perlulah sntiasa tanamkan dlm hati agar hati sntiasa beriman kepada dia AlLah dan mohon di jauhi dari zina dan maksiat.

    Walaupun awk rasa awk spti hipokrit pkai tudung..sbenarnya bila di pakai awak telah mendapat pahala besar dan membuat AlLah suka kerna awk ikut kehendak dan perintah-Nya.

    Tutuplah telinga jika ade memburukkanmu dan cubalah lakukan sesuatu ke arah kebaikan yg lebih baik kerana AlLah swt.
    Dan berdoa agar sntiasa di ikhlaskan hati setiap apa yg perlakukan dgn memakai hijab yg cantik di mata AlLah ini. Jgnlah sombong dan riak bila ade tekanan yg berlaku.

    Awak lebih cantik dan sgt cantik berhijab berbanding tidak berhijab. Dan punca rezeki awk pun nampak lebih banyak jika awak lebihkan AlLah swt.
    Bersikaplah lebih matang Uqasha. Jgn mudah putus asa dan goyang. Teruskan utk hidup menggapai tgn dari-Nya, serahkan diri seluruhh hati utk-Nya ilLahi.

    #BerHijab itu cantik, sangat cantik!! Lama kelamaan akn sangat cintakannya:) dan akn mengambilnya utk menjadi sebahagian dalam hidup dan sebati dlm diri, walaupun pd asalnya hipokrit.

    #Tanamkanlah dlm hati tentang keindahannya.
    Rasa akn sangat di sayangi bgi mereka yg cintakan keimanan.

    Perasaan yg sgt baik itu dtg semua dari AlLah swt. Yg tdk baik itu bisikan#syaitonirrojiim dgn kegelakan ketawanya sgt gembira ttg tindakan yg tlh di lakukan.

    °?peacelove?. AlLah?.

    1

    0
  67. izreen says:

    Normah Damanhuri aritu bkk tudung x de ke sesapa lg ustad nk bg surat???

    0

    0
  68. Anonymous says:

    Kalau satu kondem semua ikut kondem, hai dunia..teguran yg baik balasan baik, yg buruk wallahua’lam..sekian

    0

    0
  69. saprol says:

    Publisiti murahan je ni nak bagi famous, Peserta program da’i lepas habis program ntah kemana pun tak pasti. ada ‘sorang’ tu aku perasan jadi pengacara MHI. Macam tak kena je.

    Seriously menjadi lagi peserta Pencetus Ummah/Imam Muda dari peserta program da’i ni.

    0

    0
  70. Mengong says:

    Jangan lah bersangka buruk korang2 sume. Memang lah baris mula2 tu akak pun agak geli gak, tapi tang akhir2 tu cam ok jeee…. org ckp sebb dia UQASHA. memanglah sbb uqasha tu retis. Kalu org biasa yg di bagi surat ni..sah2 org tercangak2 sapa pompuan yg di maksudkan? Nak ajar budak tadika kena bnyk menyayi dan baca berlagu. Nak ajar bdk sklh rendah kena banyak game dan menuji minda. nak ajar bdk sklh menengah baru boleh serius sikit. nak ajar pompuan kena pandai mengayat sikit. Sebab dia ustaz tentulah bahasany Islamic. Kalau dia rockers tentu dia akan cakap….yeyeeeeaah!!!

    0

    0
  71. alif says:

    Hahaha .. Mcm2 aku baca… Bagi aku xde salah pon.. Die nak ngurat ke nk ayat ke.. Janji ade nasihat tu dah ok.. . depa kecoh sebab uqasya ni lawa .. Ustaz ni pulak x popular tu yg depa compare ustaz ni dngan artis pujaan depa ni mcm x layak.. Hahaha manusia ni klakor .. Ape yg slah aku xnmpak … Die nk mengayat lantak pi LA.. Uqasya pun x kata apa xD yg lain over hahaha geli la bagai … Mnyampah aku … Korang duk ayat awek korang mcm mne ? Sayang2 haha xde pulak ko mual … Ni org paggil mengurat dlm nasihat … X salah lah .. Langsung xnmpak salah … Haha adoi x brenti gelak … Cmne mata korang ni ..x paham aku

    0

    0
  72. TG says:

    SERIOUS GELI BACA SURAT NI. NAK BERDAKWAH KENA GUNA AYAT2 MENGGELIKAN MCM NI KA? LAGI SATU TAK BOLEH BLAH, UP DIRI SENDIRI SEBAGAI USTAZ. TAPI TARAF BARU MASUK COMPETITION DA’I JE. DEY, PANGGILAN USTAZ TU BUKAN SETAKAT NAMA TAU. BERAT TUGAS NAK DISANDANG KALAU BERGELAR USTAZ. BUKAN BARU MASUK COMPETITION DA’I TERUS SELF PROCLAIMED DIRI SEBAGAI USTAZ.

    SAMA JUGAK MACAM RETIS LAIN YANG BERHIJRAH KEMUDIANNYA AKTIF MELAKUKAN KERJA-KERJA DAKWAH. TERUS SELF PROCLAIMED USTAZ. BUKAN SEBARANGAN ORANG BOLEH JADI USTAZ. PLEASELAH.

    SERIOUSLY, KAU NI TAK KENA GAYA DENGAN SEORANG INSAN BERGELAR USTAZ. JUST MY 2 CENTS.

    0

    0
  73. ABG SADOO says:

    Alaaa….aku satu skolah dengan si Wan nii… belagak pandai jerr…ingat lagi mase meeting kelab sejarah….die membangkang si pengerusi punyer idea sambil berdiri bepeluk tubuh…muke blagak macho…bangkang je lebih…idea tadaaakkk….smk sungai kapar indah….mase tu baru form 3…. ni dh beso nk try retis plak…ngaku ustaz…hadoiii….

    0

    0
  74. korag ni apasal bnyak bunyi sgt hah ?? .. orang dah bagii nasihat banyak pulak yg nk dikritik nk kutuk²..cubaa kau positifkan pemikiran sikitt .. yg nk termuntah tu pergi kt dapur rumah kau ambil baldi kau muntah bnyak² dalam tu . please laa jgn bnyak sgt kutuk orang .. cermin diri sendiri kita ni pun bukan sempurna sgt
    #peaceyoo

    0

    0
  75. Anonymous says:

    biase jea, xde rase geli pown,… xkan nk maki2, marah lak kan… korg ni mmg xbaca sampai habis, nk balun org,… tngok bahu kiri korg da berat asyk mengutuk org lain mcm diri perfect! booooooo

    0

    0
  76. Anonymous says:

    Da’i wan cuba nk ngorat tu. Hahaha. Klo aku pun aku ngorat klo pndai ngayat mcm tu

    0

    0
  77. . says:

    Da i taik

    0

    0
  78. Penghuni dunia yang sementara says:

    haha semua komen2 yang gelilah, nak temuntah lah, yang memaki dia lah yang apa-apa lah. Ni semua adalah ujian utk dai wan. kalau korang nampak isu ni. inilah ujian buat korang. Manusia memang tk sempurna pun. Apa yang Allah nak tengok adalah bagaimana korang atasi perkara ni. Kalau baik dibalas baik kalau buruk dibalas lah dengan azab Allah. huhuuhuh

    0

    0
  79. Penghuni dunia yang sementara says:

    haha semua komen2 yang gelilah, nak temuntah lah, yang memaki dia lah yang apa-apa lah. Ni semua adalah ujian utk dai wan. kalau korang nampak isu ni. inilah ujian buat korang. Manusia memang tk sempurna pun. Apa yang Allah nak tengok adalah bagaimana korang atasi perkara ni. Kalau baik dibalas baik kalau buruk dibalas lah dengan azab Allah…..

    0

    0
  80. Penegur says:

    Jangan Fitnah Membabi Butaa , Dpt Dosa Nnti , Mungkin Niat Ustaz Tu Baikk , Just Penulisan Dy Yg Tk Sebaik Niat Nyaa , Tp Niatnya Baik Sahaja , Jgn Lebel Kan Seseorg Itu Gatal Dengan Mudah , Siasat Dahuluu…?

    0

    0
  81. Penegur says:

    Jangan Fitnah Membabi Butaa , Dpt Dosa Nnti , Mungkin Niat Ustaz Tu Baikk , Just Penulisan Dy Yg Tk Sebaik Niat Nyaa , Tp Niatnya Baik Sahaja , Jgn Lebel Kan Seseorg Itu Gatal Dengan Mudah , Siasat Dahuluu dengan lebih detail dahuluu , jgn tuduh melulu…?

    0

    0
  82. atan says:

    BIADAB nya .. baca la smpai habis derr dah tu korang tu baik sgt ke???

    0

    0
  83. atan says:

    behave sikit kalau nk comment… kalau dah geli tu sape suruh baca?? nak muntah pergi la toilwt muntah. tu pon nk bgtau public! awk tu yg kebulur publisiti agknyaa..niat dia baik jgn slh anggap pls jangan rasa macam awk tu la manusia pling suci paling baik skali dlm dunia ni..LOL

    0

    0
  84. lilyy says:

    tegur cara baik salah cara kasar salah semua pon salah..haa bagus la cenggitu semua tanggung dosa nak kew??

    0

    0
  85. misc says:

    ni ustaz ke? ke ustaz instant, mcm mee maggi sebab join Da’i terus dpt gelaran ustaz? sorry, sy tak nampak ke mana teguran terbuka mcm ni ke atas seseorang..tambah pula ayat panjang berjela seolah2 mengorat..and yes, sy turut berasa geli baca ayat2 ustaz ni..nak menegur uqasya tu kenapa tak ditegur secara berdepan? kenapa secara FB/IG? teguran public sebab nak glamor? sbb yg masuk rancangan kat TV tu rata2 cari duit aje..

    0

    0
  86. Aml says:

    ustaz pon lelaki jugak,fitrah manusia.

    0

    0