Written by AbangNara | January 21st, 2015

Ya memang bulu roma Abang Nara meremang apabila mendengar lontaran suara Dayang Nurfaizah menyanyikan lagu Di Pintu Syurga di AJL29 Ahad lalu. Lebih-lebih bila sampai bahagian Dayang menyanyi tanpa iringan muzik. Pergh!!! Memang padu, mantap dan terangkat!!! Penghayatan Dayang pun amat sempurna. Bait-bait lagu tersebut terasa menyentuh jiwa Abang Nara.

dayang nurfaizah

Apabila nama Dayang Nurfaizah diumumkan sebagai pemenang kategori Vokal Terbaik, Abang Nara tak terkejut langsung. Memang sudah dijangka. Lebih-lebih pesaingnya pada malam tersebut iaitu Alyah dan Hafiz menunjukkan prestasi yang agak kurang memberangsangkan. Kemenangan Dayang memang tidak dipertikaikan langsung. Apabila membaca ulasan ketua juri AJL29 iaitu Azmeer, memang melambung pujian yang diberikan. Azmeer menyifatkan persembahan Dayang sebagai ikhlas dan penuh jiwa. Kata Azmeer:-

Vokal Indah Ruhaila juga bagus dan markah Indah tidak jauh beza dengan Dayang tetapi Dayang selain berjaya menyanyikan lagu itu dengan keikhlasan, pada satu bahagian dia berjaya menyanyi tanpa muzik dan ‘pitching’ dia sempurna.

Bukan mudah untuk seseorang itu menyanyi tanpa muzik tetapi Dayang dapat melakukannya dengan baik sekali. Dayang menyanyi antara 18 hingga 21 par tanpa muzik dan free tempo serta dia skor di bahagian itu dengan markah 99.9 peratus.

dayang nurfaizahPergh~~ 99.9% tue dah kira perfect dah tue. Tahniah diucapkan kepada Dayang Nurfaizah kerana berjaya memukau orang ramai dengan persembahannya. Semoga dengan kemenangan ini, rezeki Dayang akan makin mencurah. Apa pun, selain vokal Dayang yang menjadi bualan ramai, kelibat penyanyi tersebut ketika ditemuramah untuk segmen Qu Puteh turut mencuri perhatian. Agak kejam juga sebenarnya kan? Dalam ramai-ramai, Dayang juga yang dipilih. Hehehe. Takper mungkin lepas ini Dayang akan dilantik sebagai duta. Kalau berkesan, memang Abang Nara akan beli satu bakul Qu Puteh. Heheh.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

65 responses to Vokal Dayang Nurfaizah Di AJL29 Dapat Pujian Melambung

    • Anonymous says:

      tapi entah la..macam ada yang kurang..
      biasa2 je.

      0

      0
      • Mak Jemah says:

        tiada cacat cela dlm persembahan dayang. bak kata omputih…”solid” dan full of energy suara dia. layak…dah 15 tahun menunggu.

        0

        0
        • Baby AA says:

          suka dayang sbb dia mementingkan mutu suara bukan publisiti murahan!

          0

          0
        • Datin Semah says:

          tumpang tanya….siapa letak bakul atas kepala shila amzah malam tu????

          0

          0
        • Anonymous says:

          msti power vokal dayang dlm kubor..kih3

          0

          0
        • Olga says:

          Ko gila tak menang best vokal ???
          Sedangkan komposer terkenal David Foster yg datang KL pun pilih Dayang ye utk menyanyi dlm konsert dia.
          Kalau orang2 Msia tak nampak bakat si Dayang ni, tak tahu la nak cakap apa….

          1

          0
        • Ahli Siti Zoners says:

          Aku harap Dayang buang la produk Qu Putih yg takde kualiti tu.
          Dayang nampak anggun dan cantik malam tu. Be yourself Dayang. Dayang adalah salah sorang penyanyi yg hebat dan patut dibangga. Bukan kerna kulit malah bakat.

          0

          0
        • Hurmmm says:

          suara alyah sengau2 / tak konsiten malam tu…dah le tak power. indah lagi power

          0

          0
        • miss lollipop says:

          anak aku tanya,”kenapa baju dia mcm baymax yg cite big hero tu..?? ngeeeeee

          #suarammgsedap,
          #tapibajuout
          #bajuseksadiri

          0

          0
        • amoi says:

          aku paling sedey part last time kuar suara kapten Zahari pilot MH370…mmg lagu ni superb!!!!! mmg sesuai utk mangsa2 MH379 :'( semoga mereka diredhai ALLAH swt..aminnnn

          0

          0
        • Yuni says:

          Yuna….harapkan bongol unta atas kepala je…suara ke lombong.

          0

          0
        • Bedah says:

          Baguslah…dia dah x tiru Beyonce. Stacey tiru Miley Cyrus.
          Lucu bukan?

          0

          0
      • Kiah Kongo says:

        Bagi aku si Alyah vokalnya tu tiada apa yg special. Tarafnya sama level dgn Sarah Raisuddin je…

        0

        0
        • saje menyampuk says:

          tp sarah tu better lg dr alyah…sarah lg hebat dalam nyanyian inggeris die…cube suh alyah nyanyi lagu omputih..mau pronunciation ke laut kot

          0

          0
        • Ninas says:

          suara Alyah x merdu langsung…tengok kt YouTube..mcm kucing nak beranak. trying hard sangat. dah la nafas tak sampai…

          0

          0
      • nona says:

        tapi aku bengang dengar bila AG ke sapa entah mengesyorkan Qu Puteh (menyampah!!) kat dayang. i mean, WHAT THE FUCK? kenapa nak rendahkan orang sebegitu rupa. apa ko ingat semua putih tu cantik ke? semua orang kulit melayu yang coklat ni tak cantik? minda kelas ke berapa pun entahlah..otak di kepala lutut gamaknya

        0

        0
        • Selena Gemas says:

          Betul…si Nurul Wahab yg hitam manis pun lelaki mat salleh French suka.
          Dah anak 2 pun. Bukan semua putih tu cantik. Hitam itu esotik.

          0

          0
        • mutiara says:

          yang aku dengar takle disuruh consume sebab untuk putih kat dayang tu, tapi wakil qu puteh tu kata dia macam energy booster pon ye..

          0

          0
        • Ratu Jamu says:

          energy booster.. katanya??? karot.
          ko makan telur setengah masak 3 bijik jer sebelum lakukan aktiviti. kasi protein dlm badan. letak lada sulah sikit. tak caya ..try.
          tak sampai 1.50sen.

          0

          0
      • Rooney says:

        IT IS ABOUT FUCKING TIME !!!!

        0

        0
        • Percayalah says:

          Vokal yg boleh dibanggakan:-

          1)Siti Nurhaliza
          2)Jaclyn Victor
          3)Misha Omar
          4)Dayang Nurfaizah
          5)Ziana Zain
          6)Adibah Noor
          7)Shila Amzah
          8)Alyah
          9)Ning Baizura
          10)Anuar Zain

          0

          1
      • binjai says:

        stacey tiru miley cryrus???oh pleeeseeee le..
        semua org tiru kyary pamyu pamyu le…

        tak caya gi try check youtube…

        mmg x de originality btol…

        youtube.com/watch?v=yzC4hFK5P3g

        0

        0
  1. okay says:

    boleh la…suara dia yg unik..jrg jumpa

    0

    0
  2. Qaseh suci says:

    Vocal dyg mmg mantap dr dulu hingga sekarang mmg x boleh dipertikaikan
    penghayatan dyg cukup bgs pd mlm tersebut menguasai pentang dn feeling hbs..tahniah dayang..well done..mmg meremang bulu roma dgr mlm tu..

    0

    0
  3. joe says:

    Dayang memang layak 1001%. I just listened to her performance on youtube. OMG…completely blown away by her voice . And if there was an award for best dressed..she wins hands down. enuf said.

    0

    0
  4. klcc says:

    dayang mmg layak! lirik puitis suara POWER persembahan memukau. yg xlayak shila amzah entah somehow i rasa dorg cincai kasi shila menang 2nd place sebab lagu dia buat sendiri n nyanyi sendiri just nak “ikhtiraf” bakat muda je. menang pon diam2 je x gah pon.. my 2cents xsuka hade mak kesah??

    0

    0
  5. Anonymous says:

    bravo org s’wak…kmek sokong kitak Dayang…Ko mmg hebat and u deserved to win.

    0

    0
    • Puiii Sikit says:

      semangat kenegerian dah lapok la…please la ni tahun 2015 la. bukan 1957

      0

      0
      • Puii balik says:

        Ko peduli apa..sebut negeri terus nk ckp org kenegerian..sukati la..phuuiiii

        0

        0
        • Ko Sangkak La says:

          Mentaliti orang Iban…ko kawin sama mamat Kelante je. Suka sangat bangga negeri masing2. IC ko tetap Malaysia. Bodoh.

          0

          0
        • Proot Sikit Kat Muka Mu says:

          nak bangga apa dgn Sarawak…? semua hasil balak kena kebas sama si ketua menteri…choi.

          0

          0
        • Racist Takde Otak says:

          Sangkak blh tk ko jgn sentuh psl etnik dan bgsa org. Wlupn aku tkde drh iban tp aku bnci racism. Klau org sbut psl bgsa kau, kau bengang gak kn. Eh apa korg ingt tkde iban yg bpendidikn ke? Rmai yg pegang jwtn tggi. Diaorg tk brapa minat jd artis jer. Duduk mreput kt tpt sma apa ko tau…

          0

          0
      • kasi puii sikit sakit hati says:

        ko dah kenapa?…negri org suka hari org lah…yg ko sikit hati dah kenapa????
        bagi puii byak kat muk ko tu lah….

        0

        0
      • Orlando Belum says:

        Perkara normal tu ok. Apa slh ny dia bgga kt org kpg dia…phuii la lu otak sempit! Mcm jg org Malaysia bgga kt Datuk Nicol David tk bmksud kta mgganggap atlet dr negara lain tu 2nd class.

        0

        0
      • Anonymous says:

        org bengong mcm ‘puii sikit” ni mmg ada penyakit…penyakit tk suka tgok org happy..tu yang dia kasi puii kat org. Dia tu sbbnarnya yg smangat kenegerian..tapi bahasa berlapik-lapik..apo dah

        0

        0
      • Anonymous says:

        puiiii sikit tok nang paloi antap kali nak. nang puiiiii banyaklh si bodo tok! sengal lebih tahap gaban kali. phuiiiiiikkkkk

        0

        0
    • adam says:

      hebaT..KMEK SOKONG KITAK DAYANG

      0

      0
  6. melati says:

    Nasib Baik Dayang…kalau Siti Nurhaliza ..memenag sial lah TV 3..Ni baru lah bermutu..

    1

    0
  7. si comel says:

    suka sgt3 sore dyg dari dulu..tiptop! tapi syg bju die mcm plastik yg bpusing letak kat luar rumah tu! hahaha..naseb x tayang dada mlm tu..opss

    0

    0
  8. azreen says:

    kulit dayang cantik..flawless! tak perlu qu putih bagai…kalau mat salleh, derang mmg suka kulit macam dayang. mamat yang syorkan dayang qu putih tu boleh pergi jahanam!

    0

    0
  9. Anonymous says:

    Nak tanya, penulis lirik lagu ni si rudy tu wartawan hiburan kan??

    0

    0
  10. uzair says:

    sengau jer suara dayang.

    0

    0
    • dayang suara tiada tandingan says:

      “uzir”…ko tu mmg dh nk uzur…sbb tu lh kta suara dyang sengau..
      klu sengau tk menangnya dia mlm tu..bengong ko uzair. (-_-)

      0

      0
  11. Dayang terbaik says:

    dayang memg patut menang pn….vokal dia terbaik…sy suka tengok dayang ni lagi2 bila dia jadi sifu mentor…dayang ni orangnya jarang marah wlpn mentor dia wat dia marah..senyum jer…x mcm mas idayu…asyk2 nk meroyan jer..harap2 protege dayang leh ikut jejak dayang ye….

    0

    0
  12. mulut celupar says:

    sore dayang power…kenyataan!!

    0

    0
  13. dayung says:

    dayang menyanyi mcm semput…..takde le hebat sgt vokal dia..#takdeapayangbolehdibanggakanpun#

    0

    1
    • Tapak Kasut Sulaiman says:

      Itu bkn semput la nyah…dia kwl prnafasan. Ko ingt sng ke nyanyi…suara dr prut, bkn mcm org nyanyi karaoke.

      1

      0
  14. jemah jematon Jr says:

    Dengar cerita markah Indah 98 markah..wah beza 2 markah jer…tp vokal indah pon mmg memukau malam tu….Dayang is in her own league…Bangga Malaysia ade pelapis bersuara merdu and lantang mcm indah…

    0

    0
  15. Anonymous says:

    Sebenar nye saya hanya tgk dlm facebook je dayang nyanyi but i think she can do better than her peformance that nite
    i perasan suara dia ada sengau sikit … then i nampak hidung dia mancung gilerrr

    0

    0
    • alergic says:

      thats what we call as makeup technique…it does wonders, n were u trying to imply that she does plastic surgery? silly

      0

      0
  16. qaseh suci says:

    Dayang dr zaman dlu xdela masuk vocal kelas,dia suka suki karaoke competition msa d swk dlu tp smp sekarang suara consistent..suara sengau dyg jarang jumpa sengau tp bila tarik mmg power …penghayatan lagu mmg A..dr zaman seandainya masih ada cinta dulu..Hope lps menang ni dayang buat come back ramai peminat msh menunggu…Dayang mmg terbaik..minat dia dr dulu lg..

    0

    0
  17. hana says:

    Top 2 Vokal malam tu, Indah & Dayang…

    0

    0
  18. bedak sejuk says:

    jika boleh dibuat perbandingan..di barat dan filipina mereka sangat agungkan penyanyi yang mempunyai suara yang lantang dan hebat..jika di asia cthnya di china korea seangkatannya mereka mendengar lagu dengar jiwa,penghayatan soul dan seni.. (kpop xtermasuk sebb kpop dah kira ikut arus kebaratan ).

    #justpendapat.

    0

    0
  19. megan says:

    wow…sgt2 memukau..rasa cam menusuk kalbu..wpun megan bukan tau sgt ilmu vokal, tp dgr dr nyanyian dayang ni mcm ada byk teknik yg dia guna…tak sangka plak vokal dia tiptop. Ada kelas tersendiri. U can’t compare her to siti nurhaliza or celine dion ke..maksud megan…she has her very own class..unique!

    0

    0
  20. abcdef says:

    TERBAIK!!!!!!!!!!!!

    0

    0
  21. Anonymous says:

    maybe she only discover the make up technique to sharpen her nose early this year because surely her nose are not as sharp as it was before when she make up ing….

    0

    0
  22. GosipHangs says:

    Kat malaysia ni Siti Nurhaliza je yg vokal konsisten superb dayang pun sama. Senang cerita artis2,dulu semua power2. Artis sekarang je masuk utube sikit dh jadi artis haish. Si shila tu mcm mana dpt no 2, padahal biasa je kot persembahan dia.

    0

    1
  23. Kristi says:

    Hello! I could have sworn I’ve visited this site
    before but after looking at a few of the posts I realized it’s new to me.
    Regardless, I’m certainly happy I found it and I’ll be bookmarking it
    and checking back often!

    0

    0