Written by serenity | March 5th, 2012

Kebelakangan heboh diperkatakan tentang artis-artis YouTube, tetapi untuk mencari yang sehebat Yuna atau Zee Avi memang sukar. Seorang lagi bakat Youtube yang berjaya dikesan ialah Nana Syeme, yang bagi kami memang berbakat sekali. Tinjauan kami mendapati video Nana bukan saja diminati rakyat tempatan, malah mendapat pujian dari pengguna YouTube Indonesia dan Thailand.

Tak percaya? Anda boleh nilaikan suara Nana yang juga boleh bermain gitar. Tidak banyak yang kami ketahui tentang Nana, cuma dia berusia 18 tahun pada 2012 dan merupakan sorang rakyat Malaysia! Ikuti video Nana:



Untuk lebih, sila ke rangkaian YouTube NanaSyeme.

108 responses to (VIDEO)Nana Syeme – Satu Lagi Bakat YouTube Yang Bakal Menyinar?

  1. omg! says:

    Xbest pun biase2 je…tasha marshandar lg best

    0

    0
    • Bro 10 Inci says:

      hmm… dia ni free hair pulak… budak2 youtube ni musti nyanyi lagu2 slow/jiwang/budak2… cubala genre rock ke, rnb ke… =.=

      0

      0
      • cukuplah dengan Faradyable yang semakin mendapat perhatian sampai keluar TV9 lantas terus TV9 dah jadi urban. tu pun Harian Metro tak masukkan si Farady ni dalam senarai paper 10 Superstar Youtube. wartawan ni tak luas sangat skopnya bila dipanggil bakat Youtube, semua yang aku nampak menyanyi main gitar depan webcam je dipanngil bakat Youtube which is kinda lame sebab ada yang dipaparkan diorang bakat sekadar suam2 kuku je atau sekadar fave fun depan komputer.

        0

        0
    • hanif says:

      bosan nya, asyik artis je ,nyanyi,, takde ke yg boleh memberi manfaat pada kita

      0

      0
    • adley says:

      suara biase2 jer tp sebab nyanyi lagu english mungkin lain cket kendengaran, xde plak video die nyanyi lagu malay..

      0

      0
    • muzik dia tak mencabar. lentok sangat. saya nak yang mathematically challenged. macam Ion Dissonance, The Locust, Dillinger Escape Plan, barulah berkembang sikit minda. buat kerja pun laju. bukan macam rakyat Malaysia yang pemalas, kerja curi tulang, sikit2 nak cuti, menang bola peringkat kampung pun nak mintak cuti, belum pun masuk final Piala Dunia.

      0

      0
    • apa pun tak bleh says:

      asal gigi dier hitam..? dia pakai braches hitam ker..? yuckh nak muntah aku tengok..!!!

      0

      0
      • Retardedmuch? says:

        Wow you must be a pretty goddess from planet Im so perfect. Please don’t humiliate yourself on the internet you disgusting fat cunt. :)

        0

        0
      • Vivien says:

        heran..ya pun mok komplen ka? nya pakey braches soh gg nya kacak..x salah bah….x kedak ko…ntah2 gg jongang…EUWWW!

        0

        0
      • MarianQueenControl says:

        Gago mena manusia tok eh. Ko tek kacak? Ya kak lehot mudah meradang nangga ktk di sia koh. Kecik ati urg swk tok. Mentang2 kmk org tok borneo,sora x berapa nok merdu gilak!

        0

        0
    • Granite says:

      apasal aku tak penah dpt tengok video dari abg nara (amazingnara & beutifulnara) ni?? Part video je.. kosong.. bosan je

      0

      0
  2. Fakhruddin says:

    euwww….kalau anak aku dah lama aku tampo laju-laju

    0

    0
  3. lala makan meggi kari sedap tau says:

    semakin banyak yg terikot2x konsep sebegini…tapi ini still benda yg memberansangkan
    p/s : sate kat gerai limah janda sedap tau

    0

    0
  4. Abah Ko Chef wan says:

    berlambak seme ksrg ni berlumba2 nk jadi artis…adoyaiii…

    0

    0
  5. Gigi Besi says:

    Wah… boleh tahan….

    0

    0
  6. meen says:

    budak youtube lagi? alahaiiiiiiiiiiii……

    0

    0
  7. ishhh…asyik main gitar je masuk u tube…
    cube arrr jd artis main piano ke,terompet ke,begpipe ke,seruling ke…what ever la selain gitar..baru la nmpk unik sikit…xsama ngan yuna,ainan,najwa…

    0

    0
  8. atiqah says:

    suara dia lg sedap dari najwa latiff

    0

    0
  9. matahari says:

    nape la penyanyi2 kat utube nie sora lebih kurang aje…tak bertenaga!..sah kurang vitamin!..cuba sora tu mantap cket mcm DCT, Ramlah Ram,Ziana Zain…baru lah org puas hati nak dgr…dr Yuna,Najwa Latif dan seangkatan dgn nye mmg layu…pompuan plak tu semuanye..sorang je yg saya rasa best tp lelaki laa..Ajek Hassan!..cer tgk kat utube..sume lagu dye bwk sedap, even lagu2 DCT pon dye bole bwk dgn caranye yg tersendiri…ini yg kite nak!!

    0

    0
  10. sudu says:

    arggghhh!!!!! semak!

    0

    0
  11. miaaziz says:

    suare biase je… xde xfactor pon.

    0

    0
  12. Azroy says:

    Lagi2 u-tiub
    Lagi2 u-tiub..
    u-tiub lagi2..

    0

    0
  13. seperti kangkong layu says:

    nana nana nana nana….
    nyanyi jangan smp tetelan pendakap gigi anda

    0

    0
  14. cendawan says:

    nana nana nana nana nana
    nyanyi jgn smp tetelan pendakap gigi ye….

    0

    0
  15. jangan klik says:

    baik najwa latif la…sopan skit

    0

    0
  16. manusia biasa says:

    adik p blajar abiskn sekolah yerr…
    jd penyanyi tk best mane pown..kt sekola n u pown boley jd penyanyi..trust me….
    blaja pandai2..nk jd ape pown boley

    0

    0
  17. zaza says:

    keep up the good work!!! nice voice n always positive dear..peminat nana dri BRUNEI ???

    0

    0
  18. Dato minah jambu 24jam mengadap computer says:

    ape2 aje lah si minah kurong ni….nk step yuna konon huh nyampah ! minah jambu tk minat lah semua penyanyi yg step yuna ni…………..eeeeeeeeeee tk tau lah ape nk cakap lagi…………….

    0

    0
    • lokek says:

      wah minah jambu dah jadik dato’ congratz2

      0

      0
    • Susan says:

      waahhhh……i wnt to see you do cover larh Minah Jambuu. lets see if you wayy better than nana…haha i bet you sound like an old faggot master-bedding with a whale… ape2 aje lah si dato gedik nie. lol

      0

      0
    • Dato minah jambu 24jam mengadap computer says:

      Memanglah aku orang tua tidak berdedikasi kepada apa-apa pun dan saya mengisi masa lapang saya mengkritikkan budak dan menonton pornografi. Eh, buat apa hari ini? Alzheimer aku ini memang kuat.

      0

      0
  19. Grr says:

    Pls be logistic la bro. We re nt deaf

    0

    0
  20. abang jaijai says:

    resembles maddi jane lah…

    0

    0
  21. meeradriana says:

    x kemana nyer..

    0

    0
  22. ShadowofDeth says:

    Memang berbakat.

    0

    0
  23. Akak maniss says:

    ada sorang lagi penyanyi berbakat. dia namakan dirinya “the shy singing doctor” org sarawak… ok blh thn & low profil. akak sukaaaa…. (“,)

    0

    0
  24. Ayin says:

    stakat nyanyi lgu slow melow cm2, rmai yg lg pndai nyanyi. sy xkisah psl paras rupa, yg penting vocal quality. klu budak ni join idola kecil, konpem kalah.

    0

    0
  25. ihatepeopleracist says:

    kat luar negara berlambak bdk2 camgini tp dieorg for fun je xde la smpai jd retis .ADe juge yg btol2 talented n xkurng juge,ade yg nk glamer n seronok kt dpn webcam je.Kalo kt luar negara xheran la sgt dieorg pon da nek jemu.Ni org kite plak yg sebok nk membanjiri jd artis youtube.Nk fun2 bodo2 je xpelah ni mmg nk org rakaman amek dieorg jd retis.Bile da berlambak da xde value lg dah..dik.Cube jd biase2 je xpayh nk tyg muke sgt la.KEbanyyakn nk jual muke jual tudung jual gitar..?

    0

    0
  26. ihatepeopleracist says:

    then yg pelik tu smua bwah umur perasan x?;p kalo myumbng kepda negara xpelah juge.ni menyumbangkan suara yg ada.

    0

    0
  27. ihatepeopleracist says:

    aku suke kalo org tu low profile xyah tunjuk muke sgt hasilkn lagu yg baru.Bukan men pakai lagu org..brulah tu seni yg berbakat namanya.Ni kalo abg2 yg duk men gitar kt pasar seni lagi gempak.XDepun nk glam.Busking, just utk btau org indahnye ‘seni’.Bkn nk btau org yg ‘suara aku sedap sbb pakai pendakap gigi’

    0

    0
  28. yaya says:

    memacamla..nana cemeh la,,najwa latipla,tasa mansahar la,ainan tanim la..sira sandesla,,sume bajet..memasing muda lagi g blaja lagi baik..kalau stakat suka2 ye xpe ni sebab nak jadi retis..?adoyyy rentikanla..syg usia muda bazer wat mende xde pekdah ceni

    0

    0
  29. kite pun hebat berkarya says:

    yaya: haha btol2 nme nk bajet hot.Rentikanlah sbelum kite rentikan die..haha

    0

    0
  30. Anonymous says:

    sheme la

    0

    0
  31. abu says:

    blaja pandai2 jd doktor ke, engineer ke, arkitek ke.. lg best.. lg byk duit dapat.. jd penyanyi ade duit time laku je la.. sok dh x laku, xde job, maka xde duit.. dosa pun dapat.. kecik2 patut sibuk nak blaja.. ni tak, sibuk nak jd retis plak..

    0

    0
    • Faizal says:

      mcm mane you tau dier blaja ke tak? abg plak keje ape ek? dosa ade? nie ckp org plak x dose ke? confuse ah…

      0

      0
    • NanaSheme says:

      My ambition is to be an architect not a singer :) just so you know.

      0

      0
    • Faizal says:

      Abu aladdin…you just got owneedd…haha

      0

      0
    • somepeoplearesoretarded says:

      What planet do you come from? What century are you living in? I CUNT HEAR YOU.

      Its sinful to follow your dreams? Cool man , I wonder why Whitney Houston didn’t become a doctor the world must’ve been a such better place. Expand your horizon on thinking, narrow-minded people.

      Oh yeah, she never stated that she wanted it as a profession so eat your own crap Abu.

      0

      0
  32. EGM72 says:

    abang nara,

    please check beverly rachel atau opal theory dlm youtube. budakni berbakat..siap buat lagu sendiri, nanyi & main alat muzik..3 in 1. sedap lagunyer especially l.o.v.e.

    0

    0
  33. poyo says:

    muntah ijouu… sore camnih datang dan pergi jealhh.. ke sepupu abg nara nihhh..

    0

    0
    • Anonymous says:

      haha nama gik poyo. Tedah abis nangga kau. Middle finger jak lah ku berik ngan kau ya, poyo

      0

      0
  34. NanaSheme says:

    Salam, saya telah membaca comment2 di sini :) saya nyanyi hanya untuk entertainment semata2. Bukan saja2 nak tunjuk bakat, saya tahu saya bukan sebaik mana. My late mother has always been very supportive dlm bidang nyanyian nana. Salahkah nana nak merealisasikan impian nana dgn my late mother? Minta maaf kalau tidak seberapa. Terima kasih atas positive feedbacks dan nasihat2. Tetapi bagi yang saja2 nak kutuk, try to put yourself in my shoes :)Terima kasih, Salam. NanaSheme

    0

    0
    • ShadowofDeth says:

      Jangan peduli sangat kata2 orang. Lagi2 dalam internet, blog hiburan.

      0

      0
    • kak lehot pnya kwn says:

      iboh gago ngan cdak asapai tok eh Na. cdak haters..besa larh ya…. sat ktk jd retis bena2 lak….ne tauk org2 ctok mntak sainnn ngan you lak…hahah XD ne tauk you jd mcm Sudirman..a singing lawyer nak? you tek.. Singing Scientist haha…amik sains tek nak? anyway, kak lehot pnya kwn mok mdh gud luck eh. pekakkan ngan telinga ktk ya deng… middle finger jak.. aie heh. tulah…iboh ekot. XD

      0

      0
    • Narabongok says:

      Tak yah nyanyi la wey…nyanyi bukan boleh jadi kaya pun, jadi gile adalah

      0

      0
  35. Anonymous says:

    tak semestinya post video kat youtube tu nak jadi artis. boleh jadi hobby diorang. korang ape tau budak ni pandai. tak semestinya nyanyi upload video nak ekot macam artis semua.

    0

    0
  36. somerhalder says:

    tak semestinya upload video ni semua niat diorang nak jadi artis je. banyak lagi sebab semua. korang ni fikir lah panjang. tak semua benda dibuat disebabkan satu sebab je. korang mane tau budak ni pandai.

    0

    0
  37. A person says:

    so many judges here. Maybe she just make the videos just for fun, not for being a superstar at all. Think positive guys. At least she is doing something worthwhile than you guys. Dont judge people easily and nobody can judge us except ‘him’

    0

    0
  38. Taylor says:

    puh leeez….get a grip larh guys… braces, free hair or watever.. at least something lar kan? kutuk org mcm kenal jer…. they do cover and sing on youtube…is bcause they have passion for music.. but some people mmg tak phm..Dont say being singer mcm takde masa depan. Dont be soo negative larh… This girl is pretty awesome…. you guys just jealous because you dont have anything to offer.. haters will always be haters. :D

    0

    0
  39. gadyss says:

    wow..nmpk cgt gle glmer..klu tak, ta lh check stu2 comment org..siap thu lg BN post enrty psal die.

    0

    0
    • JustinChong says:

      eke ler…lu apehal? maybe kwn dier lar yg bgtau,… kalau BN ckp pasal lu, dua kali lima gak kan? haha pe ah…

      0

      0
  40. […] Kebelakangan heboh diperkatakan tentang artis-artis YouTube, tetapi untuk mencari yang sehebat Yuna atau Zee Avi memang sukar. Seorang lagi bakat Youtube yang berjaya dikesan ialah Nana Syeme, yang bagi kami memang berbakat sekali. Tinjauan kami mendapati video Nana bukan saja … Continue reading → […]

    0

    0
  41. yaya says:

    adek nana,x salah nyanyi untuk entertaiment n just for fun..dan jugak realisasikan impian ur late mother..tapi x paham disitu.kate nyanyi just for fun tp nk realisasikan impian jd penyanyi?akak pon ske nyanyi,wlopon akak x pndai men guitar but i can play a keyboard /piano very well..cme x terfikir nk uplod kt utube sbb rs x perlu kot.akak cme nyanyi dpn kwn2,,dpn family,,dpn boypren even just sing a birthday song..ini baru dikatekan untuk hiburan semate kan..

    0

    0
    • NanaSheme says:

      Thank you kak, nana terima nasihat tu. :)

      0

      0
      • Zul says:

        orang lain2 kak… kalau orang tengok dier nana nie berbakat, ape salah orang nak jdikan dier artis kan? what is soo big deal about that? one thing for sure..no one ask about you. sorry if im being mean…but i dont get people like you.

        0

        0
  42. Anonymous says:

    baik tgk matluthfi,lagi bgs

    0

    0
  43. NanaSheme says:

    Nana minta maaf sangat2 kalau perbuatan nana ni tak baik. Tak sangka pula just by uploading videos in YouTube boleh sampai kena kutuk mcm ni.. It’s okay, Allah je tahu semuanya. I just wanna make my late mom proud of me. Thanks everyone :) Appreciate all your thoughts. Salam..

    0

    0
    • serenity says:

      Dik jangan peduli haters. Just keep doing what you’re doing. I think you’re AWESOME!

      0

      0
  44. syamel says:

    Haters will always be haters. or even worst. just keep on doing your own thing nana. I got your back, dari dolok! :)

    0

    0
  45. Anonymous says:

    She’s a sarawakian ok. And there are so many more awesome talents in sarawak. I know that because I am from kuching too. Anybody who doesn’t know a thing about her and her talent, can seriously shut the hell up.

    0

    0
  46. Anonymous says:

    For crying out loud you judgemental freaks! She’s still a student, turning 17 this year and obviously loves music to her very bones! And did you HUMANS even know that she’s not only gorgeous with her mixed parentage, but she is also excellent in her studies? HELLO science student that nana ok ya’ll? Could it even be possible for you vultures to not criticise someone, a stranger, without even knowing them first?! Ih sumpah pelek. Dipadah civilised, sik juak civilised. Ada utak, pande klaka, bunyi kedak peasant juak. Some people… *sigh* -teresian (& proud of it)

    0

    0
  47. kuching says:

    We got ur back nana! Rami kmk org sitok support tak k? To all those haters, Having Anger Towards Everyone Reaching Success! ~Ti ompun~

    0

    0
  48. yo wassup kuching says:

    Having
    Anger
    Towards
    Everyone
    Reaching
    Success

    0

    0
  49. lmfao says:

    i can’t believe all those people criticizing O_o u deaf or just pekak? hamagad get a life lah those people.

    0

    0
  50. Anonymous says:

    to abg nara, thanks for posting this up! It’s good to know some people do care to try to advertise sarawakian talents :)

    0

    0
  51. Nana Sheme says:

    Thank you everyone for giving me the strength to face this reality. Thank you for always being supportive! Especially Sarawakians, sik terkata kmk :’) it’s okay, let them say what they want to say, it’s their rights. Nana hanya mampu untuk menerima. To Abg Nara, thank you for giving me this wonderful opportunity. I appreciate it :) Salam..

    0

    0
  52. cici says:

    time dia sebut ‘ money, money ‘ bunyi mcm sengau jea . Macam picit hidung then nyanyi .

    0

    0
  53. Michelliz says:

    Rootless and such immature comments made by some people regarding her appearance.

    Well you’re commenting anonymously and criticizing a natural given thing by God? Ugly cowards that live behind the walls of the internet. :) Don’t worry, you’re not spared when you’re being judged by the upper hand.

    And for the love of Pete’s sake, she herself had stated that she has no intention to become a superstar, and just for the sake of hobbies.
    How narrow-minded and shame of you all who have simply judged a person based on appearance and video. I hope your future will be full of brightness instead of the dim-lit brains you currently hold now. Its saddening.

    0

    0
  54. goliden says:

    nana scheme ni dok komen ckp sorg2 je..
    dia la justin chong dia la anonymous, dia la syamel..dia la kuching..blablabla..
    korangxbaik kutok2 dia..da dia jd psycho gini..
    avatar sama je.uhuk..kantoi.

    0

    0
  55. Whatever says:

    Suara die biasa sangat lah, ade lagi better than her kt youtube tu, suara budak2 lagi die ni.

    0

    0
  56. Hai saya shita amcah says:

    takde kualiti sore langsung, buatlah pertandingan nyanyian, tu baru betul nak carik artis sore ade good kualiti, ni tah bape kali die repeat buat satu video smpai jadi perfect tah, this is all fake!

    0

    0
    • Anonymous says:

      haha fake??? kenal mena kau ngan nana??? eat ur shit out lah. ku dgr sora kau lok SHITa. full of SHIT lah u bastard………………xoxo sak ati sik kau mun kau phm bahasa sarawak??? muahaha

      0

      0
  57. Vivien says:

    nakpa di bencik ktk org ngn nya…nya x ngaco x apa…nak aku madah paloi ktk org ya..-_- mun x kacak, jgn dgr….! ya ku mdah.. ngumpol dosa mena la ktk org tok nganok nya…asa dirik ktk org bagus gilak tek…soh belagu, kali kdk sora itit kali….cermin diri sebelum marah org ye….cermin diri tu sempurna tak sebelum nak hina org….nak nama setan dengki org pande, nang gya…xpat nga org senang ckit..nak mampus kali….!

    0

    0
  58. lili says:

    biasa je rasanya,tp ramai plak yg view…try tgk nakal666 and iamneeta…girl nama neeta tu nyanyi jauh lebih BEST!

    0

    0
  59. xxx says:

    Biasa je. Tak best pun.

    0

    0
  60. nanashemale says:

    tahpape bajet hot ja.free hair,main gitar,pkai braces..orang bandar kann,,yg pkai tudung lak satu hal,malu la kat tudung tu,aku tgk da mnyampah gila,nak muntah uweekkkk.ainan apekejadah tah name nk glamer je,najwa sumer tu..yg backup benda2 mcmni,btobatla anda.

    0

    0
  61. NANASHEMALE says:

    da la nyanyi lagu org,kalu wat lagu sndiri plak msti slow ja meleleh..boring cmharam ja asek nyanyi lagu org,wat cover kejadah pe tah,bajet nk suruh org ckp lagi best dari original..if u really have ur passion in music,then why just a guitar?sbb bdk2 skarang ni,petik je gitar,ade kamera,trus masuk utube.narrow minded btol..phuihh..lagi satu,yg ckp main piano atas tu pun phuihh..mcm b@b! tol artis kampung,very well la konon main piano.nyanyi kat jamuan hari jadi peringkat kampung org asli bley la.hhahhaa

    0

    0
  62. Narabongok says:

    Muka lawa sikit je ko kata bakal menyinar, kalau tak lawa macam budak bodoh Cinta Bukumuka (Mukabuku tu adalah terjemahan yang salah) ko kata tak menyionar eh? Apa punya bongok la ko ni Nara. tulis blog tak guna akal, macam burung kakak tua ikut je apa yang orang lain tulis. Idea dan pandangan sendiri tak ada, tak pakai otak. Bongok!

    0

    0
  63. Narabongok says:

    Budak Melayu asyik main gitar je lah, piano ke, drum ke haram tak tau, cubalah alat muzik lain.

    0

    0
  64. pojan says:

    yg asyik dok mengkutuk tu jealous la x pandai menyanyi. senyap je la kan. dia cakap baik2 korang dok mengutuk lagi. dah byk dosa tu, jgn lah nak menambah kan dosa sbb benda kecik ni je :) budi bahasa tu budaya kita. kata 1 Malaysia?

    0

    0
  65. Anonymous says:

    kalau tak suker tu baik dok diam.. pegi main jauh-jauh.. tak payah nak kutuk-kutuk la.. tak semestinya dia letak video dia dalam youtube tu, dia nak jadi artis.. mungkin itu hanya hobi dia..

    ~ nana.. banyak-banyak besabar ye :))

    0

    0
  66. Fufu says:

    Yg kutuk2 ni aku gase org yg kt real life jenis low self esteem..dengki ngn pe yg org lain de

    0

    0