Written by AbangNara | December 30th, 2010

Nah video yang bakal menjadi sejarah dalam bola sepak Malaysia. Video highlight Malaysia menjadi juara Piala Suzuki AFF Cup. Tahniah kepada Safee kerana menjadi Top Scorer Tournament. Tapi agak tak berpuas hati sebab MVP(Most Valuable Player) dimenangi oleh pemain Indonesia. Sepatutnya Muslim atau Fahmi yang lebih layak menang.

Hari ini nak buat entri pasal bola je sebab semangat tengah berkobar-kobar nie. Sila jangan marah.

Baca Yang Ini Pulak:-

109 responses to (VIDEO)Highlight Malaysia Bergelar Juara Piala AFF Suzuki

  1. petra_dubies says:

    semua pasal bola yee…
    minggu ni artis xleh cari makan le

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 0
    • Farah says:

      baru AFF malaysia menang kasi satu hari cuti, kalau ASEAN ke apatah WORLD CUP, sebulan la kot? haha

      Hot debate. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 2
      • aku….VANGGGGGGGGAAAAAAAA……!!

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 0
      • Lipstick Hijau says:

        AFF tu kan dah masuk ASEAN….hahaha……ko ne….

        Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 1
      • Kasih says:

        Tahniah & Syabas Malaysia….. btl2 bangga gan Wira2 Harimau Malaya…. Malaysia Tercinta…. Malaysia Boleh… :)

        Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
      • Mat Bola says:

        Just for your info Cik Farah, AFF Suzuki Cup tu mmng dh tournament utk ASEAN countries pun.tournamnt utk full/senior ASEAN national team.tp yg lebih dibanggakn players team Malaysia rata2 U-23.n also one of our centre-back/pertahanan tengah is just 19years old.n his centreback partner is just 21years old.. Team Indonesia, Thailand, Vietnam etc sume hntr pasukan senior diorng.. Sukan SEA tu pn utk ASEAN counties gak tp utk U-23 team.n Malaysia dh mng last year.. Thats mean, within 1 year Malaysia dh mng kedua2 big tournamnt dlm ASEAN..

        Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
        • dira says:

          tahniah team raja gobal!!!!..lepas ni kena la sokong team malaysia selalu..jgn time menang je..time kalah laen plak cite..we must support our team either diambang kemenangan atau kekalahan…baru la semangat 1 malaysia..yeah!!

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • Erin says:

        I like

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • ana maria says:

      Malaysia Tanah Tumpahnya Darahku…
      Tahniah tuk sumer..
      tido smbil snyum seyh….haha

      Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
      • petra_dubies says:

        maksud dia sukan Asean tu… yang tu lagi besar

        Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
        • Lipstick Hijau says:

          oo yeker…ai maklum la…..Cik Lipstick ne bengong..Geografi fail masa form 3…sb setahu Lipstick, yg AFF tu smua ASEAN masuk…..

          Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 2
        • gegeh says:

          Sukan Asia wokey.. not ASEAN. ASEAN stand for Association of Southeast Asian Countries. AFFa.k.a Tiger Cup memang dipertandingkan di kalangan negara-negara ASEAN- Negara2 Asia Tenggra. Bukan ASIAN (The nation of Asia)

          Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
        • wan says:

          aff was formerly known as tiger cup
          aff stands for asean football federation, a subset of nations within the asian football confederation ie.
          bukan asia tapi hanya merangkumi negara2 di asia tenggara shj….bukan benua asia wokey?

          Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
        • wan says:

          dgn kata lain cik lipstick tak fail pun,,

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Lipstick Hijau says:

          Lipstick sokong wan!!!

          Gegeh:- Lipstick x sebut pun Asian…tp Asean…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • referee says:

          SEBENARNYA KALAU AMATI BETUL2, GEGEH DAN WAN ADALAH SEPENDAPAT…..KOMEN GEGEH MUNGKIN ADALAH RESPON KPD KOMEN PETRA.

          JADI PEMENANG ADALAH CIK LIPSTIK DAN PENGALAH ADALAH PETRA…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • milix says:

      BN..laser bra peciter.r…haha…

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
      • aq bukan puji melampau tapi aq puji ikhlas…

        selama ni aq fanatik gila EPL & England je ..

        David James pon kalah ngan kecekapan Khairul fahmi

        sebab David James selalu BOLOS..

        Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 1
    • yaya_yumi says:

      congratz malaysia..ur are the champion…

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
    • http://wearetheslave.blogspot.com/2010/11/perihal-wanita-penghuni-neraka.html says:

      drama tv pon x laku dibuatnya… he3…

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
      • rosh says:

        bagi aku spatutnya fahmi yg lbih layak dpt MVP…dia rilek ..tenang jer …

        Syabas & Tahniah…
        Semoga ini mjadi pmulaan suntikan semangat kpd pemain2 lain untuk menunjukkan bakat mereka dan bpeluang beraksi utk negara…
        Semoga kecemerlangan ini di kekalkan dan mjadi aras pmulaan bagi kebangkitan kegemilangan bolasepak.

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
    • ana maria says:

      Akhirnya, selepas mencuba 14 tahun, MALAYSIA JUARA PIALA AFF 2010 buat kali pertama, esok cuti!!! 2008 Juara Pestabola Merdeka, 2009 Juara Sukan Sea, 2010 Juara Piala AFF, 2011???-harap2 layak ke Piala Asia & 2012???-harap2 layak ke Piala Dunia di Brazil 2014 ;-)

      Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 0
  2. mars says:

    nice

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  3. who? says:

    BEST..mse2 cmni la nampak rakyat msia bersatu…<3

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 0
    • http://kukukata.blogspot.com/2010/12/sekarang-aku-nak-isap-ko-punya-pulak.html says:

      sayang kepada tok najib kita bagi cuti free he3….=)

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 5
  4. AbangNara says:

    kalau masuk world cup, malaysia akan cuti sepanjang tournament kot. heheh

    Hot debate. What do you think? Thumb up 11 Thumb down 2
    • ani hisham says:

      x yah ckp msk tournament bang nara, br mng play off WC dah dpt cuti.. aminnnn..moga2 doaku ini dimakbulkan

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  5. mrs. Shahredza Minhat says:

    betl2 mdebar smlm…
    tp ble da menang… rs nk ngis tharu plak…
    im proud with malaysia football team…

    Korang mmg da booommmmm……

    sbb nie ak dpt tgk gk rkyt MALAYSIA bsatu…

    hidup MALAYSIA…

    Biarkan Indonesia sorang2 gler x leh trima kekalahan…
    tk pyh layan dorang…
    bt sakit hati jer…
    biar dorang gler sdiri….

    hahaha

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 18 Thumb down 0
    • Lipstick Hijau says:

      perlawanan smlm mg dikuasai Indon..tp kekuasaan dorg tu x cukup berbisa..kan2???…..banyak betul percubaan dr Indon……

      Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 3
    • Lipstick Hijau says:

      perlawanan smlm mg dikuasai Indon..tp kekuasaan dorg tu x cukup berbisa..kan2???…..banyak betul percubaan dr Indon

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 4
      • hitam manis says:

        alah padang dia tak best lah..perasan tak pemain kita asik jatuh jer masa main tu..

        kalau lah penyokong kita ramai kat stadium tu..mungkin semangat pemain kite lagi the boom..kan!!

        haha ape pon aku sangat berbangga dengan team malaysia kerana dapat main dengan cemerlang sekali..

        1 team, 1 perjuangan, 1 semangat, 1 malaysia..yeah!!!

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  6. intan rohaiza intan says:

    Esok cuti ke … ??? tk tahu plk ni …??? Tahniah team MALAYSIA … !!!

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
    • Lipstick Hijau says:

      ye esok cuti ……….jom tgk wayang!

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
      • hitam manis says:

        huh!! aku kena kerje..menyirap betul lah dapat bos chinese..tak memahami kegemilangan negara betul..huhuhuhu

        kesimpulannya esok aku kena kerje..dush!!

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  7. popo poyo.... says:

    suka..suka.. suka dan sgt sangat suka.. malysia menang….
    pada yng kalah terimalah hakikat erkkk… kesiannnnn…..

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  8. Lipstick Hijau says:

    Lipstick geram tgk penyokong Indon smlm…..bodoh mcm beruk……ada juga yg pakai laser….padan muka Indon kalah……wtf betul la penyokoong indon tu…..ish!

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 12 Thumb down 0
  9. Merpati Putih says:

    HARI BOLA SEMESIA

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  10. aku says:

    syabas hero malaya!!!!…..:)…

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  11. Lipstick Hijau says:

    Teringat pula statement c payudara panjang tu…ade ker dia pakai coli berlaser tu…..entah2 skrg ne dia dah masuk hospital sakit jiwa sb malu sgt….tu pun kalau tau malu la….

    Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 0
  12. http://tahiyyatalqulub.blogspot.com/2010/12/lelaki-paling-gemuk-di-dunia.html says:

    hepinyerr aku tgk skuad Malaysia semalam..1st time aku akui yang skuad bola kita ‘BUKAN’ juara kampung!
    Syabas Malaysia!

    Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
  13. effie says:

    penyokong INDON dan MEDIA INDON mmg perangai mcm LEMBU GILA!! suka serang org tak tentu pasal!

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 18 Thumb down 0
    • Lipstick Hijau says:

      ko tau x knp???? sb dorg pakai otak lembu…otak dorg lembu x cukup sifat yg pakai…ala…simple say, dorg exchange otak la….

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 10 Thumb down 0
  14. Cepot says:

    Ni dah betul blog BOLA dah ni. HAHHAHAHHA

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  15. darila says:

    MALAYSIA boleh…

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  16. orca1604 says:

    aku igt lagi thn lps one of my lecturer tanye aku.aku sokong team bola mana?then aku jawab Malaysia tapi aku kene gelak ngan die n beberapa classmate lelaki aku.bg dorg Malaysia team sucks tapi bg aku x sebab Malaysia sebenarnye mmg terer cuma mungkin Allah nak tunjukkan dkt kite setiap manusia ade jatuh n bangun agar kita sentiasa igt padaNya n mohon pertolongan.Cakapla liga inggeris hebat ke ape ke kat aku tapi bg aku Malaysia is the best.aku tau sebab ayah aku n pakcik2 aku pernah naikkan nama Malaysia peringkat antarabangsa.Malaysia sememangnya hebat pada mataku dari dulu smpai skang. Alhamdulillah. Amin :-)

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 28 Thumb down 0
    • peah says:

      sebnrnye org msia ni brbakat….. yg mmbuatkn bola kita hncur sbb rasuah n pilih kasih…. kalu seseorg tu ank org kaya akn dipilih wlaupun nk sepak bola pun x reti… budak2 yg terer ni x dpt main hnya krn mereka ni ank org biase2….

      Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
      • ms bloom says:

        jgn kata bola sepak keja gament pn pilih ank yg da cable and title…huhu…off topic plak dah..hahah..

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
  17. rora says:

    saya bangga menjadi anak Malaysia…mungkin sebelum ni xmenang…sebab namenya tiger cup…sponsor utama tiger beer…tak berkat…haha…now suzuki…no hal lah!

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 19 Thumb down 0
  18. kopiko says:

    aku sgt2 heppi tatkala sepakan penalti indon yg lemah gemalai 2 gagal & dgn ensemnya n kacangnyer fahmi dive dok tgkp bola tuh.
    punyela excited mnjerit smpai hampir nk trcekik nasik lemak yg aku tgh suap lam mulut.
    well done guys!!
    u deserve 2 win!!

    to indonesian fans, 1 word 4 u…”SAYUR!!!!!”

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 0
  19. student bandung says:

    khairul fahmi..knight of malaysia!
    im happyyy!!

    terdiam semua lecturer aku..woha!!!

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 13 Thumb down 0
  20. trex says:

    aku stuju orca1604..tahniah malaysia..wa bangga jd anak malaysia..teruskan kemajuan bola sepak negara..cungkil la bakat2 muda yg ada..jgn ada politik bola sepak..pasti kita akan ke world cup 1 ari nt..INSYAALLAH..AMIN..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 0
  21. malaysia boleh says:

    syg video 2 dh disabled comment
    tidak nk tgk gak apa indognesia menyalak pasal isu2 basi sbb apa depa kalah
    kalah bola dok ungkit kite tiru corak batik yg xsama lansung bodoh gilerr

    Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 0
  22. mmmmm says:

    terbaikkkkkkkkkk lahhhhh!!!!!!!!!!
    sayang team malaysia!!!!!!!!!!!!muahhhhhhhhhhhhhhh
    khairul fahmi a.k.a apek ko memang bgus tp jgn jd mcm kembar 2 owg tu sudah la………..=)

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  23. waiz harraz says:

    mlaysia maju………………….malaysia juara….wohoo…..

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  24. khairul fahmi mmg the besstttt!!!!!!!!!!!

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
  25. maintain team yg ada. tiada ruang utk pasangan kembar. bola malaysia tak perlukan populariti org yg suka masuk majalah mangga

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
    • LieYa says:

      sokong2..
      tanpa si kembar tu pon team malaysia dah kuat
      apa lg fungsi dorg??..sekadar populariti dlm akhbar bercinta dgn artis n buat hal sokmo..konpius aku sape yg artis sape yg football player ni..
      apa2 pon APEK mmg TERBAEK..
      keep it up !!

      Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 1
    • tomyam says:

      aku setuju dgn pendapat ko..haha..tapi kan aku harap si kembar tu toksah la kekwat pas ni..ye lah..cam ne pon aku akui kembar tu terer especially defend part. klau ada dia mmg susah nak masuk ruang belakang..ni smpai defender termasuk kan gol sendiri smlm..apa pun kes smlm jadi pengajaran buat muslim ahmad dan kembar 2 ekor tu jgn kekwat lebih keh!

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  26. waiz harraz says:

    PEMAIN KELANTAN MASUK TERKENAL KHAIRUL FAHMI DAN SHAHRUL IDLAN BIN TALAHA

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 1
  27. waiz harraz says:

    KAIRUL FAHMI DAN SHAHRUL IDLAN KELANTAN. DUA ORANG MASUK MALAYSIA TERKENAL….

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 2
  28. waiz harraz says:

    INDON TUDUH KITA PAKAI BOMOH

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1
  29. safee sali says:

    TERIMA KASIH PENYOKONG

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
  30. WAIZ says:

    KITA TAK ADA PEMAIN IMPORT GUNALAH PEMAIN MALAYSIA YANG TERE

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 10 Thumb down 0
  31. rimau aum aum says:

    bgini rupenye perasaan kalo mng….ble tgk word champion malaysia last2 tuh….menitik air mate ni…coz dorg mmg btol2 deserve it….Thanx to harimau malaya…u ve made my day..:D

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
  32. Ulat Sutera says:

    Tahniah MALAYSIA tnah airku..yahooooo…aku suke aksi fahmi tgkap bola,ble dpt msti dia meniarap cam askar mngendap musuh…hehehehe

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
  33. orca1604 says:

    Harap lepas ni mana2 sukan utk team Malaysia berusaha utk menang.haha boleh kami dpt cuti free!!!.heheh

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  34. Reena says:

    Aku benchii dgn ref osolia tu..biasss!!! Tau lah men kat indon tapi agak2 lah nak bagi kad. Kalo player kita jatuh, haram bg freekick. Tapi bila player indon bebuat jatuh, terus kad kuning player kita. Anyway, thn dpn tak yahlah diluluskan cadangan mengimport pemain luar sebab wat menyemak negara kita jer. Anak tempatan kita pun bagus!! Tahniah Timnas Malaysia!! Ahak!! Ahak!! Malaysia Memang Boleh!!! Indon boleh blah!!

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 16 Thumb down 0
    • goodrobot says:

      Hidden due to low comment rating. Click here to see.

      Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 13
      • wan says:

        Hidden due to low comment rating. Click here to see.

        Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 12
  35. naddy says:

    the best feeling =)

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  36. budakmalaysia says:

    penyokong indon boo mase lihat pemain malaysia…siap baling2 botol mineral…bodoh dan xtaw malu…….

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  37. PENYOKONG MALAYSIA NO 1 says:

    rase berdebar2 di nantikan jaringan gol malaysia saya hrp ianya menjadi contoh kpd bdk muda yg ingin bermain bola TAHNIAH PASUKAN MALAYSIA…..

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  38. Harimau Melaya says:

    bang nara, ada tak video fahmi kena laser kat situ? kalau ader nak tgk… termiss lah part yg tu

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  39. hajimaru says:

    indon ilmu santet x jd da…kalah dah ko..huah2..malaysia memang terbaek dari ladang!!

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  40. bdk rawks says:

    Syukur indon tersungkur….

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  41. Reena says:

    Woo…I guess some people are just too free to correct other’s comment. It’s up to me whether or not to spell it out properly – osolia, australia..as long as ppl get my point. Duhh..they are not that STUPID… don’t have to insult their intelligence. From my point of view, it’s obvious the referee wasn’t being fair to our players. People see things differently. Don’t expect ppl to be on the same boat just because we think and feel that way.

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
  42. mat gosip says:

    malaysia memang patut menang pun . Khairul fahmi da best,, paling best dia tangkap bola penalti..bergaya betul

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
    • hyde says:

      sepakan dier lemah.. tak bergaya langsung!! macam mane bole jd MVP??? sepak mcm pondan! mmg patut pun muka dier monyok je mase penyampaian hadiah…fahmi lebih layak dpt MVP.

      Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
      • tomyam says:

        a’ah..aku pon pelik gila cam ne mamat tu bleh dapat anugerah tu..x layak kot.. nursharul lagi layak kot..

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
      • Wanida says:

        dia monyok2 hepi dapat USD10,000 tu…kalau convert rupiah dah berjuta2…keje kat sini pun bertahun2 baru dpt kumpul…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  43. SOLEY SOLEY says:

    satu ajelah nak cakap…TANAH TUMPAHNYA DARAHKU! MALAYSIA!

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  44. Tuan Asyraaf Hebadd says:

    Khairul Fahmi macam Gianluigi Buffon la ~

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  45. chin chau says:

    i loikee

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  46. sambal petai says:

    bangga ngan pasukan malaysia..aku tak penah minat tgk bola kebangsaan selama ni tiba2 terkesima dan terpegun tgok pemain malaysia yang kini menunjukkan permainan yang amat bermutu..malaysia boleh!!

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  47. Mat Bola says:

    Dulu masa FAM hntr skuad Harimau Muda ke Slovakia, ada la media2 massa di Malaysia ni yg kecoh x tentu pasal dedahkan yg FAM ni tipu sbb dah bg duit kpd setiap pasukan2 kelab Slovakia yg akan menentang Malaysia di sana nnti.n game di sana hnyalah friendly game n not official league match.n sesetengh penyokong2 (konon2nya la) Malaysia pn ada yg mencemuh FAM.. Tp bl Malaysia mng Suzuki Cup n sebahagian player drpd team Malaysia ni adalah player yg prnah berkelana ke Slovakia (n juga tunjang utama team – Muslim, Fadhli, Mahali etc) xde pn cerita yg memuji langkah FAM ni dulu.. Ni lah dunia..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  48. gayah moden says:

    npe kepten indonesia dpt???penalti pown xlepas..,patot muslim.or ,idlan. or ,fahmi…cehhh!!!!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  49. MAT BOLA TAIK says:

    KEPADA MAT BOLA..ANDA PUN SAMA SEPERTI MEDIA LAIN..PERNAH TERBACA MAT BOLA DLM REMBAT KOSMO..BUKAN MAIN BESAR HANG BERCAKAP.MCM HANG SUMBAT GOL..KATO KO ANJING,BABI HUDOH LAGI..KALU DEBE KITO JUPO 29 NI SHAH ALAM..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0