Written by serenity | July 13th, 2016

Semalam, video anak perempuan pelakon dan penyanyi era 80-an Kazar telah menjadi viral di media sosial. Gadis itu yang menggunakan nama Ira Kazar telah dikecam pengguna Twitter dan Facebook kerana merakam dan memuat naik dirinya beraksi menari gelek yang dianggap kurang sopan.

Dalam video berdurasi 1 minit 41 saat itu, Ira mengenakan baju dan seluar ketat menggelekkan tubuhnya kepada lagu nyanyian Drake berjudul One Dance (ft Kyla & Wizkid).




Ketika dihubungi mStar Online, Kazar bagaimanapun menganggap ianya kesilapan yang biasa dilakukan oleh mana-mana individu dan ia sedikit-sebanyak menjadi pengajaran agar dia lebih berhati-hati pada masa hadapan.

Dah penat nasihat tapi biasalah jika tidak kena, dia tidak mahu dengar (nasihat). Sekarang dia sendiri sudah belajar dan menerima kesan atas tindakannya itu.

Tapi saya anggap itu perkara biasa bagi seseorang yang sedang memalui zaman remajanya, saya tidak marah dia kerana kalau saya marah dia akan lebih tertekan dan lari rumah pula nanti.

Menurut Kazar juga, tindakan seperti Ira ialah tindakan yang biasa dilakukan oleh seseorang yang sedang melalui zaman remaja dan tidaklah memalukan dia sekeluarga.

Apa yang dilakukan itu bukanlah terlalu teruk sehingga memalukan keluarga, perangai nakal remaja saya dahulu lebih teruk dari itu cuma zaman kami tiada media sosial sahaja.

Dia juga meminta agar netizen tidak terus menghentam anaknya kerana anaknya juga manusia biasa yang melakukan kesilapan.

Saya harap orang ramai juga tidak terus menghentamnya di laman sosial, dia seperti manusia lain yang tidak lari daripada kesilapan.

Pernah mengeluarkan kenyataan akan menutup akaun Instagramnya berhubung kecaman yang diterima anaknya itu, Kazar telah memadam status tersebut dan memberitahu tidak jadi menutup akaunnya. Namun dia akan lebih memilih untuk membenarkan pengikut-pengikut yang ikhlas mengenalinya sahaja berbanding bertujuan mengecam dia dan keluarganya.

Apa pun, Ira merupakan seorang penari yang baik, cuma beliau perlu berhati-hati dengan tarian bentuk mana yang mahu dimuat naik ke laman sosial. Semoga peristiwa ini menjadi pengajaran buat Ira Kazar agar lebih berwaspada dengan perkongsian media sosial di masa hadapan.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

81 responses to Video Tarian Seksi Jadi Viral, Kazar Minta Masyarakat Tidak Terus Hukum Anaknya

  1. markonah says:

    nasi lemak n bontot besor

    0

    0
    • kau ado says:

      kau leper ke markonah?

      0

      0
      • Pekerja Gomen says:

        Aku tgk gambo2 minah dia… dia mmg biasa dh tayang asam keping dia tu. Sbb tu bapak dia jawab takde hal. Gambar biasa pun dan menyeramkan…. dengan kazen berpeluk mcm pakwe makwe…

        Urban la sangat…..

        Tp… benih yg baik… baiklah pokoknya…
        Kalau nengok pokok jenis ni, paham2 je la benihnya.

        0

        0
        • awr says:

          ye ke besar? bra dia tu dia stuff ngan tissue byk2, sbb tu nampak besar. bontot tu senang je, tonggek je habis habisan, nampak le besarnye. her normal body takde lah curvy mcm tu. hehh..

          0

          0
        • biarbetik says:

          Nak dibanggakan apa? Tau masak? Kemas rumah? Gosok baju? Pandai kemengaji? Pandai pelajaran? Staright A’s? Dapat pingat? Silap2 on washing machine pun tak tau…badan pun jenis senang naik? Apa yg korang banggakan biarbetik…camni cantik aku kasi 5 0…aku kasi 5star atas kebebalan dah besar panjang gini tak tau apa yg harus dishare atau sebaliknya…bangsa cina challenge sapa pandai…bangsa melayu share gelek…yg suka tu banyak yg bernafsu tgok kau dik…rosak susu sebelanga

          0

          0
        • pepekmakmu says:

          aku kenal sgt minah ni…video dengan pakai baju tido lagi mercik ooooo

          0

          0
      • Mat terengganu (ganu kita) says:

        Aku baru je nok enjoy.. lepas tu kawan aku kabo kopek minah fake.. nampak beso sebab minah ni pakai span. Ass dia nampak beso sebab pakai seluar ketat.. padahal dia gemuk.. ork nampak tu bukan otot tapi lemak …hahahahaha.

        0

        0
      • Anonymous says:

        Masih remaja but besau nyer bontot aaawww ……..

        0

        0
    • jiran sebelah says:

      Sebab ada mak ayah macam nilah perangai anak jadi bingai.

      Yang ayah pun dari dulu tak boleh move on ngan J.Lo sibuk tunjuk skill editing ngan Ronaldo la apa lancau la sampai anak pun terabai.

      Kalau anak akulah macam tu, hari ni jugak aku daftarkan dia masuk sekolah agama, biar ada ilmu tentang seksa kubur dan panas api neraka. Supaya nanti bila dah besar tak salahkan aku “Ayah yang tak tegur, Mak yang tak marah”.

      Eloklah tu bagi anak tayang jubo sbb anak kau fikir bapak aku tak marah sbb takut aku lari rumah. Nanti anak dah bunting luar nikah pun dia cakap bapak aku tak kesah.

      hewss

      0

      0
    • buntut anak kazar says:

      ayah tak move dgn j.Lo
      biarlah anak jadi pengubat nafsu ayah

      0

      0
    • Enter Your Name says:

      Ira Kaza ni lawa. Melor Kaza kakak dia tak lawa

      0

      0
      • lin says:

        lawa je kakak dia i tgk..dua2 lawa..budak2 mmg x fikir..biarlah dia belajar dari kesilapan..

        0

        0
    • ina sapu sampah says:

      nak menari memantat ke ape tuh ko punya pasal lah ira oii.. yg ko gi publish kan kat orang ramai tu yg salah… len kali simpan utk diri sendiri jekk.. btw sebelum rekod bideo sila alih kan dulu kain baju bertimbun kat belakang tuh.. semak akak tengok.. ni pemalas nak lipat ke hape??!!!

      0

      0
    • ina sapu sampah says:

      btw kakak dia melor tu pon mulut hansuang jugak.. dok meroyan kat twitter salah kan orang lain pdahal salah adik sendiri yg upload video tuh..

      0

      0
    • minah jambu safety first says:

      sabar aje la kazar..semoga anak nye bahgia n di murah kan rezeki n semoga Allah bersama nye selalu…lov u kazarr minah jambu suka ngan lakonan u..

      0

      0
  2. i like says:

    pada abang ni cume cara ira ekspressikan dirinya, abang pun memang teruja dengan tarian ira, u go girl

    0

    0
  3. Anonymous says:

    dia nak jadi dak jenni apa salahnya

    0

    0
  4. honey says:

    minta pihak BN remove kan la video ni. benda tak elok jgn la dikongsi.
    kita semua tiada yg sempurna, bak kata kazar ‘dia seperti manusia lain yg tidak lari dari membuat kesilapan’.
    everybody deserve a second chance.
    Salam Syawal

    0

    0
    • adudu says:

      yup. semua ada peluang utk jadi lebih baik. biasa la darah muda. mane tahu akan datang dia jadi lebih mulia drpd kita. doakan je yg baik2.

      0

      0
    • xoxo says:

      what to do? beautiful nara practically his living by spreading sensational issues like this. x tau bila dia nk taubat. mmm

      0

      0
  5. Anonymous says:

    tak minat dgn isu begini aq rasa ank yg begitu bukan lagi kecik dah tau fikir yg sudah update buknnya out of date, tau fikir laman social tuh mmgnya expose…mcm sengaja lak polak promot diri…

    0

    0
    • aaakulahhh says:

      senan cerita…x de iman..kalau akhlak budak tu elok, x de ye upload bende2 ngarut camni…nk kata kecik dah besar dah…so akhlak n x de otak…so bodoh la jawapan nya..

      kesian kat kazar..
      aku dah la suke ig die…sempoi dok lawak edit sana sini..
      anak lak terlebih gile glemer..

      0

      0
      • awan says:

        amboi ko, senang2 chop orang takdak iman. apa kau iman penuh di dada? ngadap blog gosip sekadar nak tumpang maki and judging, tak payah la cakap pasal iman weh.

        at least si Ira ni bapak and family dah tau perangai nakal dia canner, tu kat luar sana berlambak pesen “beriman” tapi hazab nyer perangai sebenar, tuhan jer yang tahu, so kita tak payah la nak label iman orang k, doakan jer dia yang baik2.

        0

        0
        • Fake Muslimah says:

          aku memang menyampah dengan golongan “AT LEAST” macam ko nih.
          “at least dia pakai tudung” “at least dia pakai baju” “at least dia x bogel” at least at least at least pegi mampos dengan ko punya at least.
          Orang macam ko ni la yang menggalakkan lagi pertumbuhan kaum “manusia beragama islam hanya di IC” *rolling eyes*

          0

          0
      • che ton says:

        nobody is perfect… get ur facts right… statement mcm dia perfect je!

        0

        0
  6. sixcentsnonethericher says:

    Aku tak nak komen pasal tarian ke, pakaian ke. Cuma yg aku nk tulis kt sini, cantik betul badan anaknya. Curvy and fit. Mesti selalu buat squat. Ishh, bila aku nak merajinkan diri ni?

    0

    0
  7. Anonymous says:

    biasa jer aku tgk tarian tu.. mawar Rashid pn menari gak.. lg sapa.. uqasha ngn tudung lg menari ngalahkn kt club.. ramai la.. ok jer..

    0

    0
    • aaakulahhh says:

      kene check balik la iman dlm diri kalau nmpk bende2 camni biasa…
      jgn esok accident ke apa x smbt bertaubat udah le

      0

      0
    • lisa says:

      yang ni memang biasa jer.. video yg lagi satu yg pakai baju tidor tu haa yg daring…

      0

      0
    • ina sapu sampah says:

      yg uqasha tu sebelom dia bertudung la…

      0

      0
      • Anonymous says:

        ko xtaw sbb ko x pnah tgk video tu..

        0

        0
        • lisa says:

          yang tu kan dia dah nafikan… ummah je yg dok fitnah…

          0

          0
        • Anonymous says:

          Ya Allah.. terang2 video tu dia menari masa party sblm kawin sedara pmpuan dia tu.. kt fb kuar.. xde mn nyer nafi2 nie..

          0

          0
        • ME says:

          yg dia nafikan tu yg p clubbing. yg si anon ckp ni tarian MENGALAHKAN KAT CLUB. bkn p clubbing. uqasya mmg suka nari2, sila follow ig die. jumpalah.

          0

          0
  8. aaakulahhh says:

    harap abg nara check la balik penulis2 ni…cam bella n serenity ni..
    jenis tulis cam x penah blaja agama jek..

    ada ke tulis agak kurang sopan..
    tulis jek tarian mengghairahkan or tarian tidak sopan sebagai org melayu dan org islam..
    direct..
    jangan la tulis bende x elok..tp tulis …just KURANG elok skit..
    tak pasal2 terima skali saham oi

    0

    0
    • its true says:

      abg nara nak check ??????? puiii..dia pun suka org comment banyak2 kat page dia….dia ingat dia post semua mende2 camnie hebat sangat?? kahkah…merangkak dia cari orang nak mintak maaf kat akhirat nanti…..

      0

      0
    • Salimon Binti So'ot says:

      si nara hitam bontot kuali hidung kembang tue peduli ape dia..janji masyukk..dosa pahala letak tepi..kan nara kan??

      0

      0
  9. Endang S. Tauruni says:

    lawa lagie nenek kau

    0

    0
  10. Anonymous says:

    tapi sejujurnya kalau aku jd anak dia aku terharu and appreciate ada ayah macam ni..dia kecewa tapi buruk2 si anak dia masih sayang anak dia. tak panas baran melenting sana sini.

    0

    0
  11. Hamba Allah yg prihatin. says:

    Tuan Tanah AbgNara, mohon delete lah video tu. Jaja kan saja cerita melalui text. Insyaallah orang kita reti membaca. Tengok saja komen komen ni. Jadi tempat apa je. Elok orang tak tahu pun boleh tahu. Sekian

    0

    0
  12. Hamba says:

    Mohon delete video. Sampaikan saja cerita melalui text. Insyaallah ramai yang boleh membaca. Tengok saja la komen2 yang ada. Tiada baik nya pun. Yang taktahu pun boleh tahu. Aib orang kita simpan.

    0

    0
  13. kupu-kupu says:

    body die fit weii. rajin gi gim budak ni.. jeles tgk perut die kempis kot.

    0

    0
  14. Anonymous says:

    Nak mendidik mnjaga ank perempuan remaja mmg pyh. Terlebih takut lari. Biarkan takut lagi teruk jdnya. Mcm menarik rambut dlm tepungla ibaratnya.

    0

    0
  15. yaya says:

    disebabkan betine cenilah pompuan tudong litup baby2 kanak2 x bedose kene rogol.betine ceni memang layak dirogol sebab sendiri yang mintak.biasela muke x lawa tu yang carik market dengan cara lain.to kaza,loser tol kau jadik bapak.kalau berlakon nampak garang toksah cakap tapi dengan anak?tah2 ko sendiri syok tengok anak kau gelek

    0

    0
    • lynn says:

      sebab org mcm kau ni la, ramai lelaki.sorry, jantan dayus yg rasa merogol tu bukan salah diorg.
      Sebab kau lah org yang dirogol malu untuk ke depan buat report.
      Sebab org mcm kaulah org Islam dipandang serong sbb mcm lemah sgt iman tu.
      Dan kau dah buat fitnah kat kaza.
      Dalam islam ada konsep menutup aurat dan konsep merendahkan pandangan.
      Belajar agama biar habis.
      There’s no justification for rape.
      This coming from me, perempuan bertudung yang tak bergelek2

      0

      0
    • minah jambu - safety first says:

      sabar sabar sabar orang islam nk kena sabar banyak2 tau ! ni bermakna korang ni iman lom cukup lagi eh..anak orang biar bapak dia yg jaga…kalau anak tknk dengar cakap mak bapak ape yg mak bapak boleh buat ! jangan salah kan mak bapak yg tk pandai jaga anak ok !!! masing2 ada kepala hotak n anak pon dh besar dh jadi anak dara boleh berpikir n tk mungkin dia nak malu kan mak bapak huh ! asal kan anak kazar ni tk berjubah n gelek2 suda…lov u kazarrr bersabar yeee…mulot orang biasa lahhh…

      0

      0
  16. huh says:

    sedih sya baca komen yg ada…
    yg bahasa mereka entah apa2..

    yg bahasa ok tu,..oklah..
    yg mencaci, mengherdik..mcm2 perkataan yg kluar tu..tolonglah isqtifar bnyak2..
    sedapnya anda mengata,..
    kita selidik dulu diri kita ini,..sempurnakah kita dimata keluarga.
    sya tdak sokong sesiapa,..sya tdak tngok video itu,..sya tdak tahu cerita yg sbnarnya.

    jgn kita kata bodoh, puiihh..sana sini,..anda sedap pertikaikan iman org,..cara didikan org tua pada anaknya..
    iye..ramai anak2 skrg di depan mak ayah lain,..dibelakang apa yg mereka buat lgsung kita tdak tahu.
    kita yg rasa diri kita ini berakal dan sempurna,..beri nasihat yg baik2.
    kalau kita mati2an kata rezeki nara ni adalah drpd blog ini..biarlah dia menjawab di SANA kelak, rezeki utk keluarganya..yg kita ni yg sedang mncari rezeki..tahukah kita dpda sumber mana…memang benar,..kita bekerja, majikan yg beri…drpda sumber mana majikan kita perolehi duit itu..?adakah kalian tahu..?

    0

    0
    • Anonymous says:

      Yer duit kerajaan..separuh halal separuh haram

      0

      0
    • Anonymous says:

      Tahu sangat..gi ngaji lg.yer dak habis ngaji lg ni

      0

      0
    • Anonymous says:

      Kalau kita jd perompak sure rezeki kita x halal..kalau kita jd org gaji rumah org yg kerja dia bisnes dan kdg2 perompak, in sya Allah gj kita halal..statement biar betul dik

      0

      0
      • Anonymous says:

        ye gaji tu halal tapi berkat x??? sama macam orang keje kat kilang arak..gajinya halal tapi nak bagi anak bini makan jadi darah bagus ke

        0

        0
        • lynn says:

          kalau kerja kilang arak, bab mana yg halal gajinya? Biar betik ko ni.
          Ajaran mana ko amik ni?
          Agama alien ke apa?

          0

          0
        • Anonymous says:

          ko le alien tu lynn. orang kj penat lelah mestila gajinya halal. tula banyak tgk forum agama ye nk amik tau psl retis je

          0

          0
    • lynn says:

      kalau kita kerja halal, majikan buat suwey kerja haram, tapi kita tak tahu, hasil kita halal dan berkat. Islam takde konsep si A kena tanggung dosa B walaupin innocent.
      Tapi setuju bab yangmenggunakan kata2 kasar tu.
      Tgk je la Misz Nina, dulu org kutuk2 dia, sekrang AllahuAkbar, silap2 lebih baik dari org yg mengutuk dl.

      0

      0
  17. orgtua says:

    Your body is a wonderland

    0

    0
  18. Anonymous says:

    Kalo pempuan yg tgok mmg geli la..kalo lelaki yg tgok..mmg suka..

    0

    0
  19. missv says:

    mofif??? cam apa la dok tertonggek2 camtu…geli tgk…mintak kena rogol berjemaah ke…sian bapak tanggung dosa…

    0

    0
  20. batang says:

    whoaaa ni sedap ni kalau tekan tekan hentak…nonstop…merecik ayak kluaq

    0

    0
  21. Pandan Kaya says:

    Tak pasal2 lagi viral mende ni siap dengan video. Aku dari taktau jadi tau.

    0

    0
  22. DX says:

    she’s just wiggling her butt and having a nice time. now dah kena kecam sampai the poor girl dah nak tutup FB dia. meanwhile crime lord yang terbesar dan terulung berdosa lagi 1000000000x dan menganiaya others secara meleluasa compare ngan awek shake butt nie terlepas, terlepas, terlepas. I know I shouldn’t hate but I do sometimes dislike the pathetically tiny mentality of individu individu yang kerap tengok kesalahan kecil tapi yang beso gajoh tak nampak sebab memilih jadi ignorant tahap dewa. Ugh!!!!

    0

    0
    • Bus sekolah says:

      I setuju! Sebab budak tu pompuan. Crime lord tu lelaki. Tiny weeny mentality rakyat mmg hentam pompuan. Lelaki bulimpompuan dan pompuan pun hentam pompuan. good luck je lah kat korang semua.

      0

      0
  23. tijah says:

    Kerana anak bapak binasa…sejahat2 perangai mak bapak dia masa muda dulu takkan sanggup bior n xder bg nasihat kan anak2 bila anak2 dh besar..yg c anak tu nampak sgt dh boleh berpikir nya pun yg mana baik buruk negative & positif..dah boleh jd mak org dah aku nengok..bukan salah mak ayah yg tak ajor anak..tp salah anak2 yg tak masok ajor..kita tak boleh nak salah kan mak bapak dia 100%. cakap kurang agama la kurang didikan la kurang itu la kurang ini la…ingat bila anak2 dah remaja & baru kenal keseronokan dunia ditambahkan lagi ayah org seni..pale dia mmg ade bata bersalut simen sikit..aku tak brani nk komplen cara didikan mak bapak dia pd anak2 dia sbb tiap2 org yg ada anak yg besor gitu mmg perangai dajal sikit..bagus kalau dia tunjuk camni..atleast satu malaysia bole menegur..drpd dia sembunyikan gedik dia tup2 bawak perut memboyot jumpa mak ayah..lg terok.

    0

    0
  24. Anonymous says:

    Ada sejadah ATS katil dia… solat kot dia ni…tp… Lu fikirla sndri….

    0

    0
    • ina sapu sampah says:

      sejadah kebenda nya ada logo Barca tu sis oiii….tu bukan lah..cer perati betoi2

      0

      0
  25. Anonymous says:

    Kihkih…org gila sex ska la ney vedio modai melampias…vedio mcm ney x da org yg bermoral nak tngok bg kat org2 gila sex ja tngok…bg anjing gigit bontot tu bru ada akey…murah sangat lahh…

    0

    0
  26. Anonymous says:

    Dayus!!!

    0

    0
  27. X says:

    Bapaknya kalau tak tertekan..tak tahulah camner.aku tengok bapaknya relek je.Tak cool oi..bapaknya.kalau pakaian camtu dalam rumah aku..dah habis aku bakor.

    0

    0
  28. Anonymous says:

    Rasanya kalau bapak yang betul sayangkan anak, dah kena penampar dah ni. Penampar sebagai ajaran supaya jaga maruah diri sendiri (since nasihat dah tak nak dengar). Dah besar badak tapi otak still tak boleh fikir. Nak gelek cenggitu pun buat sendiri dalam bilik sudah. Tak perlu nak post online.

    0

    0
  29. Ruru says:

    Kalaulah dgn komen2 negatif ini akhirnya si pelaku merasa malu dan berubah adalh lbih baik dr komen2 yg kononnya positif..kita mesti munjukkan prasaan benci dan marah pd benda yg buruk..dan seronok dn gembira pd benda yg baik…tu tandanya kita masih ada iman..

    0

    0
    • Anonymous says:

      kalu berubah jadi baik xpe kalu pegi terjun klcc sapa nak bertanggungjawab..nak tunjuk benci pun boleh guna bahasa yang baik tak perlu mencaci

      0

      0
  30. Aliff says:

    Video yang pasti membuat Pak Cik2, Abang2, Atok2 dan budak2 lelaki belum sampai umur senyum simpul dan gumbira ria…Yang tenguk dalam diam2 tu mesti ramai so jangan hipokrit okay? Tak payah kutuk perangai dia sebab Allah tu tenguk apa yang kamu semua buat jugak dan apa dalam hati dan apa niat kamu. Doakan yang terbaik. Itu saje.

    0

    0
  31. jenab says:

    Gtulah kalau tiada didikan agama dari ibubapa.

    0

    0
  32. Anonymous says:

    Kurang kasih syg kot dia ni

    0

    0
  33. grandna says:

    sedih nye bahasa org2 yg komen ni…mcm bagus je. Tak baik. Cermin diri kita dlu. Doa je la yg baik2…

    0

    0
  34. potato chips says:

    mcm2 komen ak bace..sonok lak haiii..hehe..

    0

    0
  35. mak jemah says:

    DISEBABKAN BELIAU..RAMAI POMPUAN DAN KANAK2 YANG JD MANGSE ROGOL..PIKIR2KAN..

    0

    0
  36. akutetapaku says:

    malu tgk video tu…

    kalau shakira yg gelek ok lah gak…huhuhuh

    0

    0
  37. julia says:

    berubahlah ke jalan yang lebih baik..

    0

    0