Written by AbangNara | April 4th, 2012

Conan bukan sebarang Conan. Yuna bukan sebarang Yuna. Dapat menyanyi dalam rancangan Conan. Aceh macam pantun pulak. Rasanya semua orang tahu betapa popularnya rancangan bual bicara yang dikendalikan oleh Conan O’ Brien ini. Bukan senang untuk artis Malaysia dijemput untuk membuat persembahan di salah satu rancangan paling popular di Amerika Syarikat.

Terbit juga perasaan bangga Abang Nara melihat Yuna membuat persembahan di atas pentas Conan. Pastinya populariti Yuna di Amerika Syarikat bakal meningkat lagi selepas ini. Abang Nara doakan agar semua perancangan Yuna di Amerika Syarikat berjalan dengan lancar.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

151 responses to (VIDEO)Persembahan Yuna Di Rancangan Bual Bicara Conan

  1. opah rock says:

    i like yuna!!!

    0

    0
  2. first mafaka!!! ala, abang nara, ni berita semalam daaa. tau la page nara ramai haters yuna!!

    0

    0
  3. yoonapapco says:

    1st!!!!!!!

    0

    0
  4. ikan oreng says:

    suka yuna yang dulu…bila dia pakai turban ni kurang suka… nampak mcm dia native african pulak….. apa pun suka terukir di bintang…

    0

    0
  5. JEJARI KONTOT says:

    Sapa yg benci sgt kat yuna: KO HADO SUARA CAM YUNA ?

    0

    0
  6. ck slmh says:

    budak bertuah.

    0

    0
  7. Anonymous says:

    fuiyo fuiyoo fuiyoooooooooooo… im soooooooooo proud of u yuna!!! walau dh ckp kat twitter, nak ckp lagiiiii….. im proud of you!!! so what if she wears turban!! ni kang dtg ustajah bn, siap kauuu…

    0

    0
    • ostajah BN says:

      sapo sebut2 nama ostajah neh haaa? osatajah kat stesen minyak tengah belek RON 97 neh haaa .. ostajah nk kasi kad keahlian BN kot dpt diskon minyak 50%…

      0

      0
      • Anonymous says:

        ostajah org kaya, mampu la beli ron97 walau rege 10hinggit seliter..jgn bnyk bunyikk..

        0

        0
  8. nuna says:

    ok la dia pakai tudun mcm tu, kalu pakai tudun fareeda ka, tudun mawi ka, tudun bawai ka mampuih takleh masuk pasaran sana, US neh bias ngan artis negara len tambah2 muslim, so yuna terpaksa ‘hide’ image islamik dia dengan cara turban afrika.. haters yuna tu bodow, bisin2 pasei aurat la hapo la padahei pelanggan majalah mangga no 1.. cet podaahhhhh!!!!

    0

    0
    • Anonymous says:

      sedihnya baca statement you. macamlah rezeki besar ada kat barat je. Tawakkul Karman dapat Nobel Keamanan lagi tanpa perlu korbankan aurat dia. sebab nak masuk market US, kenalah hide imej Islamik ye? :) sekadar peringatan je.

      0

      0
    • lili says:

      sedihnya baca statement you. macamlah rezeki besar ada kat barat je. Tawakkul Karman dapat Nobel Keamanan lagi tanpa perlu korbankan aurat dia. sebab nak masuk market US, kenalah hide imej Islamik ye? :) sekadar peringatan buat diri dan semua.

      0

      0
    • Apa Pun Tak Boleh says:

      hide imej Islamik? apa buruk sangat ke imej Islamik sampai nak kena sorok tu? kalau bukan orang Islam sendiri yg tonjolkan imej Islamik, takkan nak harap orang bukan Islam pulak?

      0

      0
      • nuna says:

        itu la ko bodowww… nak jd artis antarabangsa ingat senang ka? bukan islam saja taw..tok sami siam nk jadi artis kat us dia kena tonjolkan imej tok sami ka? kalu pope nak jadi artis org bole terima ka? awai2 ko reject kan? bodow tak bole blah!

        0

        0
      • dia nak kita naik kereta labi, dowh…

        0

        0
    • watever says:

      spttnye lbh bgga jika kt islm..rezeki allah yg kasi so ade dimane2 ..bkn di us je.so xperlu nk hide2..islm bkn agama yg hina pn..

      0

      0
  9. […] oleh Conan O’ Brien ini. Bukan senang untuk artis Malaysia dijemput untuk … Continue reading → This entry was posted in Gosip and tagged Bicara, Bual, Rancangan, VIDEOPersembahan, Yuna, […]

    0

    0
  10. Anonymous says:

    rasanya ni bukan pasal haters ke tidak. To be honest kalau the host tak inform dia dari Malaysia, org akan ingat dia ni another singer from african continent and not asian. It seems like she is hiding her own identity to be accepted in US. Rasanya tak salah kalau dia tunjukkan identity melayu dia tu sikit.

    0

    0
    • let say, that is her identity because style and substance is evolving. mungkin tahun depan style tudung dia lain plak. i’ve seen it year by year. kat us sebenarnya artis bila keluar album baru, maka datang la image consultant bagi imej baru supaya presentation setiap album nampak berbeza, you can see that on david bowie, marilyn manson, pj harvey, feist, freddie mercury to name a few..

      0

      0
    • Anonymous says:

      turban je african, turban je african, abis if dia pakai kebaya, then americans ingat she’s indonesian, korg jugak sentap.. pls laa, fashion semata2, xde kene mengena dgn dia nak jadi african ke ape ke.. and plss laa b open minded, klu org malaysia je kena pakai baju kurung, kebaya semata2 nak tonjolkan identiti malaysia, korg nilaikan identiti korg from baju ke????

      0

      0
      • akak celah bedah says:

        im with you man…sangat setuju…kite ada “peredaran zaman” dari tahun nenek moyang kita sampai skrg…cara pemakaian tudung sudah berubah…kenapa nak pertikaikan die pakai tudung begitu…sekurang kurangnye die tutup jugak…

        proud of her…at least die buat sumthing yg other malay celebs tak dpt buat sampai skrg…we should support her…

        0

        0
      • Anonymous says:

        hmm…pakaian tu bukankah part of culture? From the way they dress we know dari mana asalnya. Itukan cara senang nak recognise and nak popularkan satu2 budaya. Turban tu memang dah sinonimnya dikaitkan dgn org Afrika. For me lebih manis kalau dia ada style yg nampak sikit kemelayuannya. By the way kalau betul2 tengok pakai turban tu still terbukak auratnya.

        0

        0
      • Anonymous says:

        part tapi bukan wholely (ade ke such word?), aku nak tny ko, baju ape, tudung apa yg menunjukkan kita melayu malaysia? baju kurung? org brunei pun pakai baju kurung, kebaya? kang ko berebut plak ngan indon. nak pakai jubah berpurdah? kang org kata dia arab.. so apa ? apa??? pls laa, ko melayu, ko pegi kerja pakai baju apa hari2? bangsa yg duk megah2 psl pakaian melambangkan culture ni indon je, u can join them, psl kain batik pun nak kecoh kata org malaysia cilok culture die… identiti kita berada dlm jiwa kita bukan pemakaian kita.. cuba la betulkan pemikiran tu!

        0

        0
      • o says:

        identiti bangsa akan hilang kalau tak dizahirkan. Setakat dlm diri sendiri, manalah org nak kenal. Sama jugak dgn bab agama. sebab tu dlm quran Allah dah bagi guideline mcm mana seorang perempuan muslim patut berpakaian supaya masyarakat tahu identitinya. Kalau kita org melayu zahirkan kat luar barulah org tahu kita ni melayu. cara pakai, cakap and perbuatan itu semua melambangkan identiti. same goes for islam….kena tunjukkan kita ni muslim dgn menzahirkannya…iman kena disertakan dgn amal. Just my two cent. :)

        0

        0
      • identiti bangsa tu cuma dalam beberapa ratus tahun ni saja. sekarang ni sedang berlaku asimilasi. satu dunia keluar rumah pakai jeans dan tshirt. apa nilai bangsa kat situ? mungkin pada bahasa pertuturan saja. selain dari tu yang aku nampak, budayalah tapi tu pun kita melihat kepercayaan dan agama yang berada kat atas budaya tu sebab budaya ni bila dinilai pada sudut agama, banyak benda yang dah jadi tak valid.

        0

        0
      • Anonymous says:

        thats why aku tny, how nak tunjukkan identiti bangsa, if korg kecoh sgt tu.. how how??? cuba explain, aku setuju ngan abg 3 line..

        0

        0
      • satu lagi Anonymous , kalau diorang nak bercakap sangat pasal identiti dan budaya melayu ni, budaya melayu yang ketara sekarang ni ialah hasad dengki, jenis tak suka maju, pemikiran rigid dan jadi katak bawah tempurung, itulah budaya melayu yang paling obvious sekarang ni tapi Yuna tak nak bawak benda2 camtu ke US. she made a right choice and dont give a damn, tapi yang mengomen ni menggelupur…

        0

        0
      • remy comell tak tipu says:

        betul tu.. kalau nak pakai sangat kebaya bagai konon nak tunjukkan ciri2 Malaysia..peg la masuk perarakan hari merdeka..lulzz!

        0

        0
    • Lols says:

      Perlu sgt ke nak banggakan bangsa? Drg tak kenal pon melayu, paling penting drg tau Yuna malaysian and muslim.

      0

      0
      • r u serious! says:

        setuju sgt…music sgt universal…perlu ke berbaju kurung bagai bru nk bngga?kite hri raye je bru pakai.nk kate baju kurung, bju melayu pn sme. xraye, time kenduri, 2 pn x pakai pn.pelik btul org komen bende cenggini…ade music ghazal die bawak?keroncong? n org2 yg rse ngatuk dgr lagu die ke, xminat ke, xyah la nk ckp byk.perlu ke ckp ak xsuke, ak xminat.dok diam2 sudey..pergila puji tok ti ke, ziana zain ke.

        0

        0
  11. huhu says:

    walaupun aku xminat yuna,tpi respect gak la kt dia sbb dpt pegi interview kt conan show~

    0

    0
  12. ahkak gile glam says:

    yeah proud of u YUNA….tak yah nk kejar glamer sgt, diam2 ubi berisi ahdik Yuna ni..ahkak suka*chicken dance*

    0

    0
  13. baklava says:

    Aku rasa Yuna mmg sengaja buat style tudung ni… supaya takde org minat nak follow. Kalau ada pun, makcik2 kat afrika… waka waka.

    0

    0
    • Anonymous says:

      mesti ko duduk bwh tempurung kan??

      0

      0
    • kesiannya kamu, macam kamu tu bangsa yang civilized sangat.

      0

      0
    • pemerhati says:

      aku minat yuna. and aku setuju gak pendapat kau tuh. maybe yuna nak ada identiti sendiri. fesyen selendang dia pakai dulu ramai dah artis youtube laen ikot. macam NAJWA LATIP, AINAN TASNEEM. so,fesyen dia skg, taksemua berani ikut aku rasa laaaa

      0

      0
  14. miranda kerr says:

    macam nak nanges terharu nya dgn pencapaian yuna. syg yuna dari dulu and sampai bebila. #teamYuna

    0

    0
  15. tAhniah YunA.. ! :D

    0

    0
  16. kelkatu says:

    sayang yuna..go go girl..peduli kn apa yg org nk ckp, dorng pn byk dosa sendri nk kira…

    0

    0
  17. Reena says:

    Tahniah yuna! Tak perlu berduet dgn retis amerika..kononnya..utk cipta nama kat us. Just be urself. Proud of u!

    0

    0
  18. Anonymous says:

    iklan pizza yg mengiurkan!!!!

    0

    0
  19. tatau-tatau says:

    napa eh aku lebih suka lagu inggeris dr zee avi banding yuna…. dan zee avi suara dia rileks ya tak payah nak buat seksi mendayu bagai, yuna ni entah la nak ckp mcmna eh….

    0

    0
    • kenapa ye, bila zee avi perform kat malaysia, orang tak bercakap pasal bakat dia, tapi sibuk kat lipstick yg melekat kat bibir dia masa AIM? itu lah media kat malaysia dan itulah yang diajar kat pembaca dan pendengar muzik malaysia. bila nak maju. pada saya, yuna dan zee ada gaya yang berbeza. tak semua boleh accept kedua-duanya. i think i like them both macam jugak saya suka God Is An Astronaut dan This Will Destroy You pada masa yang sama, genre sama tapi style lain.

      0

      0
    • avatar says:

      org msia lebih kenal dgn yuna sebab dia pakai tudung,bagi saya yuna is so overrated!zee avi ni lebih low profile,tak gila glamer..banyak dah show dibuat kat us,dia yg pertama kali keluar kat talk show kat us,dlm carson daly show(hos the Voice)banyaklagu dia jadi soundtrack dalam siri tv hollywod dan terkini lagu dia dlm cerita 21 Jumpstreet,swell window dan dia antara 2 artis asia yg diberi penghormatan untuk merakamkan lagu bob dylan utk album amnesty international..tapi sedih media cuma mencanangkan Yuna saja…dan yg lebih sedih bf yuna si chi tu ckp zee avi tu tak “malaysian enough”…munkin kot dia org timur..masiha da diskriminasi dalam industri musik malaysia…just my 2 cents…apa apa pun good luck zee avi!

      0

      0
      • Lols says:

        Good luck zee avi n yuna… Love them both!

        0

        0
      • dia bukan tak ‘malaysian enough’, tapi zee avi cater for american market since the very beginning, and she knows it really well. mana lah orang malaysia nak nampak, tambah buat lagu dalam bahasa inggeris. and yuna pun cuba ikut langkah yang sama (by using pharell williams as producer) cuma sejak setahun ni je baru la menjadi, kalau tak sampai ke cerah harap kat lagu Dan Sebenarnya tu je lah. yuna bermula dalam since local, memang lah overrated sebab yang kenal dia pun orang local je. but the truth is , memang susah nak masuk pasaran muzik US tanpa berbunyi american, sebab orang sana takkan mudah2 je terima benda dari luar yang sukar difahami mereka. ingat sesenang ke yuna nak masuk US kalau dia buat lagu yang totally melayu yang confirm orang US tak faham. statement chi tu ada silap sikit (bukan sikit, tapi silap banyak), sebab dia tak melihat muzik itu pada perspektif pendengar dari US dan penerimaan mereka.

        0

        0
      • Firsha says:

        No, zee avi never really started in Malaysia first. She went to US directly and then promote some of her music here. Yuna started with a lot of malay song, zee avi? well, the manglish rojak kantoi. I hope you can be the media, now pergi try jadi reporter dan cuba canangkan zee avi. What is really the point nak promote artis yang tak berapa aktif kat malaysia?

        0

        0
  20. Audrey Hepburn says:

    Ibu saya memuji Yuna sebab walau ke mana dia pergi, kepala tu bertutup. Tak kira la turban ke, tudung bawal ke, selendang lilit2 ke. Apalah orang kita ni, fikiran sentiasa negatif.

    0

    0
    • hoho says:

      walaupun bukan fan yuna,..rsnya xde salah nya nak pakai turban ke ape.tu sumer fesyen, takkan nak pakai tudung bawal plak g tv show..hehe…kira ok la yuna ni,org nya berilmu,sopan kalu nak compared ngan artis lain…
      org pakai pakaian menutup bdn pun slah,..xfaham la kesempunaan bagaimana yg dicari manusia.

      0

      0
  21. nadia says:

    np jeans yuna ketat sgt??? hum xsuke la….imej die skrg..better lg yg dlu ..

    0

    0
  22. lola says:

    i think yuna pakai tudung mcm tu sbb nk sesuaikan ngn budaya kat US so that mereka lagi senang terima yuna. kalau die pakai tudung mcm biasa org akan pandang pelik, org pandang sinis. well, die bukannya org yg strict pegangannya. better la die da jge rambut die. bile balik malaysia, die pakai tudung elok je cm die pakai cm dlu2.. i know la people here sensitif sumenyer bab agama. tp have to see from her point of view jugak. don’t judge ok?? jgn terlalu cpt menilai, menuduh. sape kite nk marah die?? penah ke kite wt ape2 usaha nk uruh die ttp aurat betul2. n jgn pikir pendek sngt boleh?? korg salahkan die bkk leher, kaki pun aurat gak, ko pakai slipar jepun g pasar, xde plak nk kutuk.. jgn tengok benda nilai dr otak kite yg cetek je tau??

    0

    0
    • rakyatMalaysia says:

      bangsa dan budaya tu kan melambangkan identiti. buat ape nk sesuaikan ngan budaya masyarakat sana just utk diterima. rezeki Allah tu luas. ada di mana-mana atas muka bumi ni. if ada bakat, kerja keras, insyaAllah, adela tu. bukan nak cakap ape. memangla we need to adapt to situation but doesnt mean we need to change who we are just to fit in. aku time kat uk lu siap ade minah salleh nk interview psl religion. belum sempat intro pape, terus cakap “u r malaysian rite?” aku cam agak surprise aa cane diye tau. then diye explain coz it’s from the way i wear my tudung. there r more colours compared to the pakistani and africans and less flowery and adventurous compared to the indonesians. if they can notice that, why cant we? well, just my two cents.

      p/s-proud of japanese. they stick to their language n culture wherever they go. there’s no doubt they are japanese from far. tak cam melayu yg lebih suka jadik mamat n minah salleh celup.

      0

      0
      • Anonymous says:

        i dun think die pakai mcm tu sbb takut nak tunjuk identiti islam, klu dia takut sgt baik die free hair color rambut color pink terus, its fashion la wei… kat malaysia pun dh ramai yg pakai, kenapa susah sgt nak be open minded psl peredaran fashion ni?? if image mcm tu dia suka, let her be laaa…

        0

        0
      • lola says:

        die pegi US untuk bwk nama yuna.. bknnye nama malaysia atau melayu.. let her be herself..

        0

        0
      • Lols says:

        Dear rakyatMalaysia,
        Yuna is being Yuna. Mungkin dia rasa gaya turban adalah sesuatu yg baru dan sesuai utk fit in di US. Tak salah pun… dan saya tgk dia cam comfortable jer ngan gaya tu. Dia ada adventurous soul, suka mencuba benda yg baru asalkan sesuai dgn jiwanya. Ingat masa dia mula2 muncul dulu, dgn gaya tudung dan bajunya tu.. tak lama pastu ramai remaja yg ikut. Pastu Yuna ubah gaya hud, pon ramai yg ikut… Skarang ngan turban, taktau la kalau ader yg nak ikut. But Yuna is just following her instinct. Maybe bosan sbb ramai ikut stail dier menyebabkan dia tukar gaya tudung, atau she is just free-spirited! Kalau Yuna conscious sgt ngan gaya turban dia tu dan kutukan ramai, takdernye dier nak perform beberapa kali kat Msia ni ngan gaya turban tuh.
        Dah norma manusia, kalau tak suka dengki, semuanya tak kena. Trend tudung ariani kat mesia ni suma ciplak dr indonesia, pastu selendang dr gaya arab.. Tudung bawal jer yg ori identiti islam msia.
        Kecik2 lg kita dah kena ajar ‘masuk kandang kambing mesti mengembek’ .. Tp pandai2 la kita tapis mana yg kita tak boleh ikut. Yuna pon aku tgk ikut ‘mengembek’ tp dia tau gak mana yg patut ditapis.
        Rezeki Allah mmg ada di mana2, tp you tak terfikir ke maybe rezeki Yuna mmg kat US? Mmg patut la dia berusaha kan. Kalau dah berusaha tp tak maju2, aku rasa Yuna pun akan cari gak tmpat lain. Jgn putar belit ayat ‘rezeki ada d mana-mana’ tanpa melihat konteksnya terlebih dahulu k.

        Respek Jepun pasal language cukupla.. Itu pun mmg posible bg drg sbb disiplin tinggi. Org melayu semua cukup disiplin diri ke? Not yet! Tang culture aku stil ragu2 sbb jepun pon lg byk adapt western pop culture dan adjust it to make their own. Nak kater japanese really pure dgn culture drg, hahahah mmg ko buat lawak. Org melayu lagi baik sbb kita masih boleh tgk budak melayu pakai baju melayu atau kurung gi kuliah kat mesia ni, even kat oversea especially time raya. Ko penah tgk org jepun buat camtu? Adeh hai

        0

        0
      • japanese? oh, yeah. weird porn, hentai and maria ozawa, sampai terbawak ke indonesia lagi.

        0

        0
  23. irfa says:

    like yuna ;)
    dia unik dgn cara tersendiri
    hater Yuna tu jeles sebenarnya

    0

    0
    • azdasinga says:

      hello irfa.. xda maknanya haters nak jeles kat si yuna bongkok tu laa.. dia study pun x habis, kat college sombong nak mampus.. depan peminat baik laa sgt kan.. mcm ni ke artis yg korg bangga kan sgt.. bapak dia kaya mcm2 dia ble bt, tu yg smp ke london pelbagai..

      0

      0
      • Anonymous says:

        bab mengutuk org bg je la kat ko, mentang2 yuna xnak kwn ngan ko ms kt college, ko kutuk die mcm2.. bnyk nye pahala ko weii… berat x bahu kanan ko??

        0

        0
      • nana says:

        betul tu..bukan nak jadi haters but its the truth..taklak kaya sangat bapak dia…dia ni pakai turban sebab takut terlalu islamic …sebab org us tak suka ada identiti agama..tulah nak mengelirukan sikit…ala erykah badut lah tu..suara dia dulu lagi original..tapisekarang suara dia dibuat buat ala norah jones pulak…

        0

        0
      • malaysia tau norah jones je. aku dari dulu lagi perasan yuna banyak ikut feist and all this indie hipster trash that kids has been following tapi korang bukan tau pun. tapi aku rasa tu pun takde masalah.

        0

        0
  24. Idir says:

    aku menantikan ustajah2 BN nya komen..takde la pulak..*frust kali kedua..

    agak2 kalau yuna pakai cheongsam/sari masa buat show tu, sbb katanya m’sia ni berbilang kaum sure ramai yang sentap jugak..bwahaha..

    0

    0
  25. pis says:

    kate menutup aurat boleh apa2 cara…xsalahkan pakai turban ala2 afrika pon, asalkan tutup aurat..kan?

    0

    0
  26. Anonymous says:

    two thumbs up for Yuna !!

    0

    0
  27. lalola says:

    berani nye korg cakap bab agama yg korg sendiri tak tahu mane pun..korg lau xpasti sumber xyh cakap..peredaran zaman jgn sampai mengiyakan benda yg salah..xpayah komen bnde bukan2..salahke just cakap tahniah,proud of u.xperlu tambah dosa,,lau betul nak tegur just see yuna,,
    thanks

    0

    0
    • anum says:

      kl nk harapkn hanya org yg cerdik ilmu agama je yg sesama muslim…blh ckp psl agama, ape perlunya ungkapan nasihat menasihatii

      0

      0
  28. saya rasa semua orang tak peduli pasal muzik yuna. 99% cakap pasal tudung, 1% je yang concern pasal muzik. bila masuk AJL, yang tak bertudung diorang tak condemn pula.

    0

    0
    • r u serious! says:

      setuju sgt!yg msuk ajl 2 xde pn nk kondem2! xpaham aku.bile org pkai tudung ckp mcm2 plak. ntah2 yg dok komen 2 mak, akak, adik sendiri pn aurat xsempurna.piraahh!

      0

      0
  29. hehehe says:

    aku sk jer suara yuna…pd aku suara dia ok jer lg dia pun ok gak…walaupun ml2 dgr mcm pelik n tak best…bkn la aku nak sokong cara tudung yuna tu tp pd aku kr ok lar tu dia nak pakai turban ke serban ker janji tak nampak rambut…dr pakai selendang terbonjol remous kat dpn siap colour coklat lagi bt per kan…kalo nak ikutkan suar dia tu pun biasa jer lar…artis lain pakai tudung pun suar ketat bj ketat gak sampai malu nak tgk ye la nampak cik apam yg tembam n breast yg mencanak…lgpun dia duk kat usa kan…kiranya ok lar tu coz apa yg aku tau org kat sana nie mmg anti skt dgn org islam kalo laki tak blh nak berjambang mambang kang kene tangkap coz dikira org taliban…rambt panjang mcm ramlee sarip tak per…nie pd aku lar lain org lain pandang

    0

    0
  30. Triple_j says:

    walaupun i suka lagu yuna yg ada “oh bulan” tu, tapi i lagi suka blog beautifulnara :)

    0

    0
  31. tukang ajar budak says:

    aku setuju jugak ler dgn komen pasal nak nampak mcm africa sebab nak test market sana..sebab islam ni sensitif..mase aku kt oversea, kawan aku mat salleh ni ajak gi umah mak dia..aku tanye ada anjing ker? dia tnye balik what’s wrong with dog, aku cakap, nothing, just allergic, pastu mase mak dia nak hidang makan, aku amik roti jer, menjaga hati, then aku cakap aku vegey..tp aku jenis menjaga Islam aku cuma in a way yg kite kena sesuaikan dgn keadaan, jgn buat org rase tak senang dgn pegangan kita..nanti dia nampak Islam tu susah..lagi org menyampah..ape2 pon semuanya kena ada ilmu..for yuna..terukir di bintang is awesome..good job…tp lagu tuh satu jerlah yg aku minat, sebab yuna ni ala2 narah jones sket muzik dia..tak kena selera mak ler…

    0

    0
  32. dato minah jambu 24jam mengadap computer says:

    nyampah !!!!

    0

    0
  33. anastasia says:

    kesian tgk komen2 di atas… jangan hanya kerana nkkan yuna naik di medan antarabangsa, smpi betulkan semua yg dibua especially the way she covers her hair… apakah tidak bangga kite sebagai islam, jika die berjaya dgn cara islam nya? atau kite lebih bangga jika die hari ke hari semakin menayang auratnya…
    cuma saya ingt, suatu masa dulu saya bangga dgn dia kerana die mencerminkan Islamnya.. tp skarang, i dont know how to feel…

    btw, xde lah org US tu x boley terima sngt Islam ni… n xde lah sapa yg janggut jambang panjang2 tu x boley.. sama jugak dgn org bertudung… diorg lg lebih nk belajar sebenar nya.. kecualilah klu kite bertudung n masuk bar.. kat m’sia pon org akan pelik klu ko buat camtu… from past experience (went there and hv close colleague from there) seme tu sebenar nye certain people yg sngt totok and hanya ada kat certain2 area die je…
    tp yg ptg, nak seribu daya.. x nak seribu patah kata pon x mampu nk hide,…. nak atau x nak depend on herself….

    0

    0
    • aku bukan baik says:

      betul tu. habis tu kalau nk g belajar kat US pon kena pakai ikut kesesuaian budaya sana la?

      0

      0
      • Anonymous says:

        cuba korg fikir lebih luas, dia nak tembus music industry, xkan ko expect die pakai purdah bertudung labuh?? study tu lain la, korg bkn kene masuk tv jadi glemer semua, haihhh korg pertikaikan ni semua, korg dpt apa? tlg laa, reality is, dh cukup baik die still pakai turban, klu ikutkan betul2, korg rs ade ke org islam yg bertudung litup berjaya jadi penyanyi and terkenal kat US tu?? ade? ade???

        0

        0
      • well, kebanyakan yang menyalak ni jadi pemerhati dari jauh je dan tak tahu macam mana industri muzik tu berfungsi jadi banyaklah yang disebut tentang ‘identiti melayu macam baju kurung tudung bawal’ yang tak praktikal langsung sedangkan perkara utama yang nak dibawa tu ialah muzik tu sendiri. yang paling lampi tu, bertahun2 orang kita lebih banyak cakap pasal imej luaran dan vokal tarik tinggi saja dan tak melihat muzik itu dengan skop yang lebih luas. no wonder lah muzik malaysia tak pergi ke mana-mana dan banyak unsur luar yang masuk ke dalam negara, lepas tu salahkan pemuzik tempatan. goddamnit.

        p/s: baham tanoh belaka doh nim…..

        0

        0
  34. tropicalislam says:

    Good job Yuba…tapi kita bukan Arab…lose the headtowel!!! It’s ugllyyyyyyyyyyyyyyyyyy

    0

    0
    • Anonymous says:

      YUBA PON BOLEYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY

      YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA YUBA

      and btw, what’s wrong being arab? bukan kita semua melayu ni adapt dari arab ke (walaupun banyak jugak yang sebut african segala…)

      0

      0
  35. Org kampung duk obesi says:

    Tahniah Yuna! suka ngan pendekatan Yuna yg sederhana dalam serba serbi.

    0

    0
  36. aku rasa Yuna sebelum pergi US dah macam2 stail tudung. headtowel came with style now? owh, great. sejuk kat us sana tu.

    0

    0
  37. clarks says:

    pizza tuuu..nampak sedap la..–.–

    0

    0
  38. holaaaaa says:

    Mmg patut dibanggakan kerana akhirnya seorg anak Malaysia berjaya membuka mata masyarakat USA..Yuna ni vokal bukanlah power mana pun..betul kan?..mcm stail Zee Avi juga.. mgkn kedgran unik lah.. tp ingat shila amzah pernah menolak offer dr US utk buat album kat sana..trend skrg youtube boleh menjadi alat pencarian bakat paling mudah..kerana seluruh dunia nmpk..artis2 terkemuka skrg mcm justin bieber pun dr youtube..

    Program2 relaiti mcm MENTOR, MANIA dll tu sebnr nya dah x relevent masa kini. pndgr skrg pun tk nak dgr sgt vokal power2 ni..org hanya nak dgr lagu2 yg sdp ditelinga ja..Yuna ni mmg ada ala-ala Norah Jones..tp populariti norah jones pun tk lah sehebat Lady Gaga, Adeile, Taylor Swift, Katy ferry dll..

    Walau apa pun dpt muncul dlm tv show US bukannya senang kan..tp mestilah semua ini ada kaitan dgn pengaruh recording company Yuna..utk promosi mestilah kena muncul dlm tv show mcm tu..dan paling best tu penyanyi latar adalah org barat@ negro..

    Kita pun tk pasti sejauhmana YUNA boleh mengukir bintangnya di US tunggu dan lihat….

    0

    0
  39. poker face says:

    apa yg aku bimbangkan ialah 1st impression org barat bila tgk imej yuna ni.. mesti diorg konpius sama ada yuna ni org dr benua afrika ke dr benua asia. sbb selama ni diorg nmpk imej cmni hy pada 1st lady pemimpin afrika je yg pakai..

    0

    0
  40. cherrina says:

    suke lagu dan sebenarnya n terukir di bintang je..yg lain mcm mendatar je..tah la.mgkin sy dh tua..tu sbb sy dgr kebykn lagu nye sy x fhm :-) ape2 pun good job yuna !!

    0

    0
  41. anna says:

    well i don’t really care what she want’s to wear…but she should find her own unique identity….if you put erykah badu next to her…you probably can’t tell them apart….i’ve seen her styles evolving from year to year…and her style would usually change after every meeting with celebs…or encounter with a new place…the shawl/tudung lilit style was a result of her performing in iium (seeing girls/foreigners there with that style), then hana tajima n now erykah badu…it would be great to see her as an individual…and not a follower of trend…n now? from her performance in conan…it’s so obvious it’s erykahs’ style (i’ve been a fan for 10 years)…the way she sings, the hand gesture and everything…i just wished that she would be a little bit original…she’s talented…but too bad it’s someone elses signature moves…

    0

    0
    • Anonymous says:

      but too bad too, u can only talk, but have nothing, she imitates erykah, but she has something, this is toooooooooo bad… sorry, im not trying to condemn u, but its reality, yes at some point i agree with u, but i guess we should at least feel proud of her, she did something that not every malaysian can do… at least she has something to be proud of, rather than us talking like loser here but we prove nothing to the world. i didnt mean u, so dun get butthurted. :)

      0

      0
      • anna says:

        naaaa..i dont’ get offended (“butthurt” is just too juvenile btw) at all…i know who i am n i have already achieved something in my own capacity as a bystander and a non-artiste..and for you to imply i have “nothing” is very premature as you certainly have no idea who i am..anyway im just merely stating my opinion..and i don’t think that anyone should be reprimanded for doing so. And i didn’t criticise her in anyway that is too negative as someone else might have done..im just stating a fact that everyone else have seen it too..n i do acknowledge that she is talented n in that essence i believe that would have translated that i am proud of her..dont you think? but anyway…it’s funny how u contradicted your own statement…if you didn’t mean it to be me…then why did you say “but too bad too, u can only talk, but have nothing”…anyway thanks for the feedback anyway! at least i have something to read during my leisure time ;)

        0

        0
  42. proud malaysian.. says:

    korang ni pelikla..tau fikir negative jer..kot yerpon pemakaian yuna xmemenuhi syarak doakanla supaya dia akan berubah sesuatu hari nanti..kalau indonesian artis dorang cam agnes tu walaupun collaborate ngan artis negara lain utk menempa nama dkt america dorg still proud gila..xdepon komen negative..tp yuna ni stand by herself dpt msk talk show yg femes plak tu kat america dgn bawak nama malaysia korang condemn..phillippine singer si charice pun nak naik nyanyi lagu celine dion, lagu mariah cariey seme baru boleh femes..kire okla yuna pakai her own song utk luaskan industri musik Malaysia dekat US..just be positivela..camna Malaysia nak maju asek negative jer..kalau salah, kita yg jauh xmampu nak tegur depan2 kita berdoalah jadi yg lebih baik..itu lebih baek dari mengata belakang n fitnah semata2 yg dilarang dlm Islam…tunggula die femes nanti dah kat US tu kompem gi grammy award pakai baju bercirikan Malaysia..time tula nak tunjuk semua sbb dah ade nama…jgn kita ni plak asek nak claim ciri2 melayula, baju kurungla, baju kebayala..be rasional!x belajar rukun negara ker jati diri tu lagi penting..

    0

    0
  43. anis faseha says:

    yuna the best ! harum an negara !

    0

    0
  44. f1f1 says:

    Bab2 aurat ni sila jgn refers ke artis2.Sila rujuk kepada ustaz2/ustazah2.Rasa2 nya ramai yang salah faham antara melilit kepala and menutup aurat.Byk bezanya.Fikir2kan and selamat beramal:)

    0

    0
  45. sarah_nina says:

    aku dengan yuna ni.. ade lagu dia yg aku suka dan ade lagu dia yg aku tak suka..
    tapi aku lagi suka tudung yuna yg dulu.. nampak cantik.. kalau yg dia pakai mcm ini entah lah.. nampak tak cantik sangat kat mata aku ni.. atau mata aku ni ke yg dah rosak.. kena check kot lepas ni..hehehe… anyway bangga juga dengan kejayaan dia.. bukan senang artis kita nak tembus pasaran org putih.. orang putih ni kebanyakkan pandang orang asean ni.. sebelah mata aje.. mcm lah dia orang tu terlalu bagus..hmmmm…..

    0

    0
  46. tanah tumpah darahku says:

    tanah tumpah darahku bangga dgn pencapaian dia…lagu agak kurng mnarik dpda lagu2 yg kta da bese dgr yuna nyanyi. tp kan,kalu hafaz Al-quran atau tilawah lg brganda2 bangga…

    0

    0
  47. cino says:

    Yuna ni mujur la dia artis, boleh menyanyi, pandai main gitar, pandai cipta lagu & popular, jadi model iklan tuala wanita lagi… Cuba bayangkan kalau dia bukan sapa-sapa, pastu dia gi shoping kat Wangsa Walk dengan imej dia tu, confirm orang kata dia jelmaan Raja Syaitan Pikor, makhluk terkuat dari planet Nameck. Sebab turban dia seakan-akan macam turban Pikor. – aku setuju sgt gn ko Kipas Susah Mati Neelofa.
    btw, yuna wear seluar ijau tue ketat sgt kot.. and baju agak singkat. x sesuai ler untuk imej bertudung. x gitue???? ;)

    0

    0
  48. Anonymous says:

    bilalah mentaliti rakyat malaysia ni nak maju..tak salah kalo tegur tp jgn smpai memaki org 2..tak semua org yg ble terima cacian..walaupun dorng terima cacian org dgn hati terbuka tp tak siapa tau dlm hatinya sudah terguris dgn kata2 cacian dan makian dr rakyat yg kononya 1malaysia..yg penting dia berjaya..semua org kenal..dah dapat anugerah berprestij..dah buktikan kat soma org yg dia ble berjaya..korang ada ke? uummmm..renung2 kan…

    0

    0
  49. ko says:

    tahniah kpd yuna moga terus success di masa depan. layan lagu yuna la best najwa ltif apa barang lagu mendatar jek OMG da termasuk citer lain plak ni

    0

    0
  50. Anonymous says:

    tak payalah nak bangkitkan isu agama..very sensitive..org skrng cuma tau memaki dan mencaci lebih2 kat golongan artis..hei, korang 2 dah bgs sgt ke smpaikan nak menegur pun guna ayat2 yg sensor maut? kalo dah diri sendiri pn byk dosa tak ya lah nak sibuk hal org lain..

    p/s: minta maaf sekiranya komen ini menyingung perasaan anda soma tp memaki, mencaci dan menghina org juga adalah satu dosa..tak payala nak tambah dosa ye..renung2 kan..

    0

    0
  51. lin says:

    her voice tak best dekat sini :/

    0

    0