Written by AbangNara | June 15th, 2010

Bola tak boleh, ahmoi boleh. Memang penuh dengan sindiran yang sinis-sinis belaka video klip terbaru Namewee bersempena dengan World Cup 2010 nie. Betul juga kata-kata Namewee, kita nie setakat menyokong negara lain je. Nak harap negara sendiri dapat layak masuk World Cup, mungkin kena tunggu 50 tahun lagi kot. Itu pun macam tak ada peluang.

Tak tahu berapa kali nak ulang cerita nie, tapi masa kami belajar di Korea dulu, pakcik-pakcik teksi Korea selalu cerita kehebatan bola sepak Malaysia kepada kami. Diorang kagum dengan kehebatan Mokhtar Dahari. Siap mengakui yang pasukan Korea dulu bukanlah lawan pasukan Malaysia. Kalau Malaysia lawan Korea, memang Korea akan jadi lauk. Sekarang nie?

Kami tak tahu di mana silapnya, tapi bukan bola sepak je makin merudum kat negara kita nie. Bak kata Namewee, Piala Thomas pun dah berapa lama tak menang. Sepak takraw pun dah boleh kalah ngan pasukan Korea. Nasib baik ada squash. Dato’ Nicol David jugaklah boleh diharap. Yang lain…. Hmmm…

Korang layanlah video terbaru Namewee kat atas tue dan cuba amik sedikit sindiran dari dia. Kadang-kadang walaupun nampak mengarut apa yang dia buat, tapi ada betul jugak sebenarnya. Terpulang pada kita untuk macam mana menterjemahkannya.

Majulah sukan untuk Malaysia!!!

72 responses to Video Klip Terbaru Namewee Memang Tepat, Jitu Dan Padat

  1. tina says:

    wow..memang berbakat laaa die ni!

  2. Norulhuda says:

    no komen la wei

  3. Reena says:

    Suruh dia main la..baru tau rasanya..kita tak leh salahkan pemain je pasal semuanya menyumbang kepada kejayaan. Coach, management, players kena kerjasama. You win as a team, you lose as a team! Takde nak gile kuasa or gila glamer.

    • Fact-oriented Person says:

      Honestly, aku tak berapa gemar dgn dia ni especially masa dia gi attack TNB aritu. No issue of racism whatsoever, but freedom of expression mcm yg dia nak tak sesuai di negara ni..

      Dlm lagu lagu dia kat atas tu, memang ada benarnya.. Malaysia semakin ke belakang, semakin mundur dlm bidang sukan..semua jenis sukan. Dulunya ada beberapa sukan di mana Malaysia adalah antara kuasa besar sukan2 tu, tapi kini hanya setanding dgn negara2 yg baru mencebur diri dlm sukan tertentu tu.

      Ada jugak yg bila dikritik, kata suruh main sendiri baru tau mcmana. Masalahnya diorang ada dibekalkan dgn lebih dari cukup fasiliti, pemain dibayar mahal & kerajaan berhabis jutaan RM utk diorang. Tapi masalah disiplin pemain, strategi tak menjadi, pimpinan lemah & banyak lagi faktor2 lain menyebabkan kejatuhan sukan di negara kita,,

      • futuremg says:

        betul gark per yg si ‘facts’ nie ckp..kalo suruh si namawee nie maen..ofkos kalah lar kan..tp dia siape?..rapper…yg pemaen2 bola tuh haper kate fokuskan maen bola dr sebok pk dgn artis maner pasnie aku nak tido sesame…arak perisa aper aku nak try…kelab maner aku nak joget malam nieh…dak gituh?….

        BTW, aku rase kalo takat freedom bersuara takat namawee nie okay jerk…

        • ape ni? says:

          bersuate through song n lyrics x salah pon..tu ape yg die rase..memangla kalu kite xmen,kite ckp sedap rasa..but rasanya pemain bola sepak esp kt negare kite bkn nya kebulur cam orng pemain africa sana..sebenanya players kite ni manja..sogok tu sogok ni..dah tu siap nk ade skandal ngn artis..management pon kenala men peranan..bkn xbg duit..atau duit byk melabur ke tempat lain?pk pk kan..da letih nk sokong negara sendiri..

        • tina says:

          2 laa yg habis duit rakyat jugak…
          walaupun x main tp rakyat berhak nak kondem dorang coz duit rakyat…bukan duit dorang..cube fikir la wei yg nak kutuk2 namewee nie
          sekurang-kurangnyer pown die ade gak inisiatif nak nasihat pemain and skuad bola sepak Malaysia..
          korang ade?

        • arbu says:

          tina>>>>ko lg bodo sah2 die kutuk bangse melayu,nk komen bkn cmni cr nye…xyah ssh ko nk komen pemain,ko masak kt umh bg mak gan abah ko mkn

  4. Gemini says:

    Sakit Hati pun ada ngan budak ni dari lagu negaraku..TNB ..kemudiannya bola sepak….apapun ada benarnya jugak sindiran dia khikk..khikk…

  5. jmr says:

    dia memang berani..kl pk blk, btol gk apa dia ckp..slagi dia xsentuh hal2 sentsitivit agama, kira ok lagi…

  6. hiphopku says:

    klakar tengok malaysian poyo tengok world cup sampai pagi…sanggup x hirau anak bini….keje pon xtumpu sbb layan bola…..tp sendiri kaki bangku………baik buat smyang tahajud lg bagus….

  7. qeen says:

    ala… pemain Malaysia ni nak kene ada habuan $$$ dan elaun baru semangat nak main.. hehe

  8. Amber says:

    sakit didengar tapi mmg betul apa yg dicakapkan si Namewee nie…

  9. Piston Pecah says:

    dia patut cermin diri dulu sendiri…
    ———————————————————-
    Mari Memboikot Israel Dengan Avatar Ini

  10. munirah says:

    korang percaya ke cakap budak Namewee tu..
    apa kata calonkan dia jadi pemain badminton negara…
    then, lawan China dan Korea..
    make sure Namewee menang..
    kalau kalah jugak..
    ludah muka sendiri..
    hantar balik Hong Kong..

    ==> Koleksi Gambar Kelakar <==

    • sempoi says:

      aku setuju sgt2..haha..
      ckp senang la..kutuk2 pemain2 msia
      cube try tgok ko main…kalu namewee
      ntah2 lagi terok..damn..
      aku xske org yg buka pekung di negara sendiri
      mana la negara nk maju dan membangun kalo diri tu asyik nk perlekehkan negara sendiri..
      sepatutnye think positif dan suppor sesuatu yg leh membangunkan negara tercinta..
      ape2 pon majulah sukan untuk negara bukan menjatuhkan imej negara..huh..

  11. aReaL says:

    Aku Benci Namewee… Tu Je Yang Aku Dapat Katakan Kat Mamat Sekor Ni… Macam Dia Tu Bagus Sangat.. Takde Ke Syarikat Rakaman Nak Amik Dia ?? Kesian AKu Tengok Dia Dok Menggelabah Buat MTV Sendiri.. Pas Tu Shok Sendiri… Miahaha…

    OMG…!!! Video Lucah Ariel Peterporn Bersama Bunga Citra Lestari Pon Ada ??

  12. pet2.. says:

    Nmawee ni mmg pig.. tahu nak condem jer msia.. dia ingt dia bgs sgt,kutuk2 msia-last2 blk msia jgk.. apsl la dia x duduk jer hong kong?

  13. kay says:

    Aku dari kecik sampaila sekarang tak pernah nak setuju dengan statement yang sukan negara semakin merudum..
    Bagi aku,sebenarnya kita ada peningkatan.cumanya peningkatan kita ciput je berbanding negara lain yang ada peningkatan mendadak.sebab tu asyik kalah je..bukannya merudum takde peningkatan..
    aku yakin,kalau pasukan zaman mokhtar dahari tu lawan ngn pasukan malaysia sekarang,senang-senang je geng mokhtar dahari tu kena bantai..

    • Atok Mu says:

      kau cakap ada pakai otak ka? mesti la pasukan sekarang menang. ko tgk la bape putih rambut Soh Chin Aun, Santokh Singh, Isa Bakar semua tu.. dah tua xlarat. Kau suruh Maradona lwn Messi pun, Messi menang. Peningkatan hok lu.. Setakat naik satu anak tangga dlm ranking FIFA pebenda? turun sampai 8 anak tangga. cakap biar berfakta.. ni ntah2 main bola pun xreti. sama cam Namewee pndai cakap je.. Lwn MU pun nasib je 2 biji gol tu. Nk ikut faktor, MU jetlag, cuaca panas semua bole la Malaysia masuk 2 gol. cuba Malaysia g Old Trafford, MU main mcm final Champions League. baru ko tau tinggi rendah langit..

  14. mia says:

    suh die main sndiri..baru die tau..tuiih..setakat buat lagu pastu kutuk orang..tdak wawasan..baik bagi semangat ckit..nie nak bagi jatuh lagi ada laa..betul kata orang,orang malaysia nie lebih suka judge orang dari buat sendiri..macam mana nak maju..

    • tina says:

      dah penat dah bagi skongan kat skuad bola sepak malaysia nie
      last2 macm 2 jugak.. heran nape nak salahkan budak nie knape tak ambil bende ni sbagai satu cabaran?
      takot ker???? daripada dok btelagah baik cari jln camne nak tingkatkan prestasi sukan ngara…

      • arbu says:

        tina aku igt ko ni sokong die sbb ko pun mkn pig kn

        • Atok Mu says:

          ko kutuk tina, aku sokong dia.. benda die ckp btul. kau nak nafikan buat apa? agak la smpai ckp org makan pig, bukannya makan pig tu je haram. Kau makan nasi dari duit RASUAH, RIBA’ dan segala dari sumber haram pun haram gak. x gitu? :) kau kenal org pun x, nak kua ayat cmtu. kau cermin diri kau dulu

  15. grand noise says:

    caya la lu nameeweeeeeee……….mane lu amik itu ahmoi sexehhhhh..hahah

  16. coybow says:

    ikut suka dia lah apa dia nak buat..sekurang-kurangnya dia berani..daripada ‘cakap kat belakang’…. maki mcm mana pun namewee tak akan tahu korang kutuk dia.. dia siap buat video lagi express apa yg dia nak cakap… ‘cakap suka judge orang’, masalah dengan orang malaysia ni, seeeeeemuuuuuuaaaaaaaaaaa suka cakap kat belakang, tiada pun yang berani cakap depan…aku pula yang hampa dengar comment korang… ptuuihhh

  17. poyola mamat ni….hahaha

  18. PASCUAL says:

    pndai ckp je..cube kalo sruh dia main???ckp sng la.kritik sna sni.tolong tak nak.mn la atlit msia nk berjaya mcm ni.bg smagat xnk.mengutuk je.bl mng puji melambung.bl kalah mgutuk berbakul2.ksian tgk atlit msia.cth mcm dato lee chong wei.pnt2 main tuk msia tp hampeh.slama bbrapa thn dia bertungkus lumus b dpt mrasa bli kete yg agak best.kalo atlit luar negara da kaya raya dah.smpai berjuta dolar dapat.ni kat malaysia ada yg xdapat byaran la.mana la org nk bersemangat.bg la smgat pd psukan msia.bkn mengutuk.

    • Fact-oriented Person says:

      First off, I beg to differ..no offence whatsoever, just an honest reply to your contention. Sy sendiri tak minat mamat ni, tapi terpaksa akui yg dia ni ada talent dlm music, that’s it. Memang stail dia ni tau kondem je, sampai blackout pun jadi isu maha besar bagi dia, walaupun bersebab.

      Cuma dlm isu sukan Malaysia ni, kalau nak suruh dia sendiri main, of course la akan kalah sebab itu bukan bidang dia berbanding atlet2 yg hari2 berlatih dlm disiplin masing2..dia tau kritik je, tapi maybe dia sendiri kecewa ngan pencapaian Malaysia of late. Sy pun kecewa, tak dpt dinafikan.

      Atlet Malaysia ni dah diberi semangat sebenarnya, banyak kali namun semuanya dihampakan ketika perlawanan dgn pelbagai alasan.. Kalah piala Thomas baru2 ni pun mcm2 alasan, tapi eventually mengaku yg kurang persiapan punca kekalahan.. Kurang persiapan tu silap siapa?? Lee Chong Wei tu kita respek sebab kalah pun dia tak try his best, tapi takleh la compare ngan atlet2 luar negara yg kaya-raya sebab sukan diorang pun sukan berprestij & world class..Malaysia blum ada yg boley cemerlang dlm sukan2 yg hadiah berjuta dollar spt bolasepak, F1, tenis, tinju, golf etc.. Badminton & squasy tak menjanjikan hadiah jutaan dollar spt sukan2 di atas.

      Kita mengharapkan penambahbaikan dlm sukan Malaysia selain berharap disiplin para pemain ditingkatkan, kesungguhan dilipat-gandakan serta semangat kesukanan diperhebatkan. Kritik itu perlu demi ke arah kebaikan, namun beri sokongan juga perlu..asalkan janganlah tak amik kisah langsung bilamana kejatuhan disebabkan masalah2 peribadi atlet terutamanya disiplin.

      No excuse lagi sebab sedangkan negara kita atlet2 dibayar dgn selesa, fasiliti hebat, peruntukan no problem selain perbelanjaan kerajaan yg beratus juta demi sukan.

      • tina says:

        betul 2… mereka dib eri kemudahan macam2 last2 mcm 2 gak!

        • Wan says:

          tapi kenapa dia target bolasepak yang rata2 pemain melayu? bukan bola je sukan yang hancur kat malaysia ni. sukan lain bukan bagus sangat pun. kenapa dia tak pakai baju pemain badminton pastu dancing ngan amoi2 kat dlm video tu??

        • Atok Mu says:

          well sebab ni musim world cup for sure.. jgn tgk video je, tgk lirik dia.. Lee Chong Wei pun dia hentam psl thomas cup. apa yg nk semangat2 kebangsaan ni? rilek der.. dah budak2 melayu je yg nak main bola, tp xnk main betul2. kalau betul dia nk kutuk org melayu, dia da bole kutuk mokhtar dahari, isa bakar, hassan sani semua.. tp x. sebab dorg tu semua hebat. yg sekarang ni je manja sgt.
          sng je kau nak naikkan bola ni.. suruh ahli2 politik tu semua keluar, masukkan orang2 bola yg berpengalaman. pisahkan politik dgn sukan. yg politik tu dok byk kaut duit je. xigt FAM 1980-an?

  19. apip says:

    layan2…walau panas didada ini..siot tol..tau kutuk je ko ek…
    pascual:
    xbgi smngat mende..punye brduyun penat org datang dri jauh nk tgk malaysia menang…skali bg poor performance mmg la ade yg marah..tpi lelame ilang la tuh..lagi satu bile rmi dtg bg smngat ade lak yg kate xdpt fokus sbb tekanan, bising..xleh watpa la..lg stu yg kureng bestnyer bile menang sket je macam2 dpt…org kasi itu ini…mana la atlit kite nak fokus..trmakan budi byk sgt dan trpaksa pikul harapan tgi…

  20. faz says:

    ok bab pemain msia yg ade skrg aku x nak komen sbb mmg aku tau aku sendiri klu aku kat tpt diorg pun blm tentu aku bagus….tp aku rase dlm berjuta2 rakyat msia x kan x de yg blh dijulang dunia….x kan rakyat msia terer nyanyi jer….dlm ramai2 kita ni mesti ade yg blh majukan kita dlm sukan msia…cume aku rase :
    1- si misteri ni menyorok sbb die rase sukan ni bkn karier yg x blh di bawa ke tua mcm lawyer ke, doktor ke…
    2- kite x mencari si misteri ni betul2…mcm klu bab nyanyi mcm2 ade…AF, OIAM, mentor, bintang RTM, etc…
    3- family si misteri ni x bg ketengahkan bakat si misteri ni atas sbb2 personal mcm nnt slalu brjauhan, ketinggalan pelajaran, injury, etc…
    4- si misteri ni x sedar pun die ade bakat dlm majukan sukan msia sbb die fikir die cume ade bakat memasak/menyanyi/menjahit/mengemas rumah…tp die x sedar, klu die duk kat pdg bola/badminton court/pdg golf, dia blh jaja nama msia di seluruh dunia…

    so, kite carilah si misteri ni betul2….klu tanya tok bomoh suruh check/scan/tilik kat mangkuk x guna gak…x kan die cari punye…

  21. pijut82 says:

    ini la yg bengong tahap gaban..
    masih ada lagi org yg nak duk hebahkan namewee yg racist nie..
    tak payah la nak promote atau sokong dier nie..
    dier nie ckp x serupa bikin..

  22. RS says:

    Caya lah lu Namewee. lu mmg hebat kritik. lu mmg berani. gua caya lu lah. malaysia need bold people like to u to criticise even the government! HIDUP NAMEWEE

  23. Memang support what you have said. Cheer up la, M’sia Sports!!!

  24. haikal says:

    Sudah menjadi lumrah mentaliti org kita.pantang dikritik.cepat naik angin wpun itulah kebenarannya.kalau mcm tu sampai bila pun tak maju.percaya la,kalo setakat video mcm ni dah ramai yg tak puas hati mmg takat tu je la sukan negara kita..amik sebagai suatu kritikan membina.

  25. mmg sinis la video ni…hahaha

    ahmoi boleh!!

  26. SNSD says:

    *bluerghh*

  27. paan says:

    bodoh…….
    jangan support dia la….
    org mcm ni la akan menghancurknan negara kita kelak….
    korang x ingt ke psl lagu negaraku yg diremake tuh? korang tngk ape maksud lgu nye !!!

    • Fact-oriented Person says:

      Hakikatnya semua Chinese give full support kat mamat Namewee nih, boley tgk debate Melayu vs Cina dlm Youtube regarding vid clip-vid clip dia dlm Youtube (Negarakuku, TNB, & yg nih). Yg bestnya, takde Cina yg tak sokong, tapi Melayu plak ramai yg sokong.

      Actually, sy sendiri tak kisah sangat kalau takde unsur racism dlm lagu2 dia..tapi in fact ada, just look closely. Memang dia punya stail mcm Eminem, lagu yg meluahkan apa je dia rasa pd sesuatu yg dia tak puas hati..that’s fine. Cuma jangan terlalu ikut perasaan terutamanya yg TNB tu..dah mcm samseng plak, maki2 lagi. Itu ke yg korang sokong? Dlm clip ni pun, ape kena mengena ahmoi2 seksi (ahmoi boleh) utk perli team Malaysia???

      Sori kalau ada yg terasa, tapi pd sy tu, tak perlu sokong sesuatu yg kalau dibiarkan boleh melemahkan lagi bangsa bumiputera di negara kita yg semakin lemah ni..

  28. Wan says:

    This guy is absolute racist. Dia perli team bola malaysia pasal byk orang melayu dlm team tu. Still tak nampak lagi? Kalau si bigot ni buat video ke apa tgk lah segala ayat2 and jalan cerita. Mesti terselit message sinis kat orang melayu. Kutuk malaysia bukan main tapi sampai sekarang muka dia ada kat sini lagi. Tak nak pulak duduk Taiwan/HK yang dia agung2kan tu.

    So far ada restriction ke kalau orang cina nak main bola dlm national team? Kalau diorang pandai sangat main, masuk la national team.

    If rapping/bullshitting alone can change the world, half the world’s presidents and prime ministers would’ve sport bling-blings. Don’t give much credit to racist trash like him.

  29. arbu says:

    mase dulu hentam melayu dlm lagu negaraku,skrng hentam plak dlm lagu ni,dpt skongan plak dr melayu yg bodo…sedar skit die kutuk melayu…bodo sgt la atikel ni

    • Fact-oriented Person says:

      Itula..Cina takde sorang pun yg bertekak isu Namewee ni, semua sepakat je..FULL SUPPORT. Melayu je yg dok argue sokong tak sokong mamat ni, kinda racist jugak Namewee nih. Siap puji2 lagi sedangkan dia dok kutuk bangsa kita..dlm ‘Negarakuku’ pun ada mcm perli2 agama kita..

      Sy still meluat bila dia serang TNB sbb blackout time dia tgh karang lagu2 dia..as if lagu2 lebih penting dari segala2nya di Johor. Blackout utk setel masalah2 letrik utk semua penduduk lebih utama dari dia. Last skali siap mencarut ‘lan ci**’ berkali2 mcm org mereng. Ban him.

  30. Selendang biru. says:

    BILA SAYA CAKAP ANDA MARAH..ORANG CINA DAH BERANI MENGHINA MALAYSIA..SEBAB,HARTANAH MEREKA YANG PUNYA,EKONOMI MEREKA YANG KUASAI…..MAKANAN MINUMAN MEREKA YANG JAMU PADA KITA….KITA MASIH LAGI X KENAL YANG MANA HARAM DAN HALAL DAN JIKA KITA INGIN DI HORMAT DAN DISEGANI JAGA MAKAN MINUM ANDA CARI YANG HALAL BUKAN COP HALAL..TAPI SEKARANG SUKAR NAK CARI YANG HALAL TELUS DI MALAYSIA BANYAK MENIPU DARI KAUM CINA SEBAB ITU MEREKA KAYA DAN RAJIN SEBAB MEREKA JAMU KITA MAKAN DAN MINUM KITA.

  31. animi says:

    huh…
    mengutuk..!!
    3gp show

  32. sue says:

    KENAPA SI BEDEBAH NIE MESTI ADA DALAM WEB BNara? ISHHhhhhh.. mcm dah tak cukup entri yer?

  33. tp die pandai x main bola nak kutuk2 sgt ni…..

  34. ck55 says:

    apahal dia ni, eh dia lupa agaknya dulu kita ada Datok soh chin aun , arumugam, dan ramai lagi 1malaysia, sekarang mcm mana? oleh bilang la woi

  35. ck55 says:

    tak ramai lagi main bola, yg ramai duduk depan komp buat benda pelik2 kritik sana sini…..

  36. ck55 says:

    Mana ada anak cina main bola lagi…mamat ni nek kecoh2 apahal……oh biar anak cina belajar jd kaya raya …bangsa lain mati kat tgh padang? mmg tak guna……..buang je vid dia dlm page ni

  37. Atok Mu says:

    Cina dengan Cina semua full support.. xkira betul atau salah. tu pasal dorg maju. Melayu dengan Melayu nak dengki, iri hati dan bertelagah sama sendiri.. macam mana nak maju? kalau debate dengan penyelesaian tak pe, ni nak kutuk2 je. pastu pantang kena tegur, mula nak melenting.. lembutkan sikit la hati tu. cuba kita satukan hati, lupakan persengketaan.. yang penting cari jalan sama2 memajukan orang melayu utk setanding dengan orang cina. yang kaya pun tak tolong yang miskin. bersatu kita teguh, bercerai kita roboh.. renungkan..

  38. slash says:

    kita rakyat malaysia, cuba kita sayangkan bansa lain., sebagai islam yg baik jgn kita nak kutok depa seperti : cina balik ke cina and rantai leher yg india selalu pakai tu ialah lantai ikat anjing.. patut ke kita kata bagitu.? pastu bila depa ajek kita pula kita marah pula.. ko semua islamkan?
    bertaubatlah ko semua.

  39. avi says:

    Bola sepak untuk semua rakyat malaysia. Kenapa semua orang melayu anggap bola sepak ini untuk orang melayu saja. Berhentilah dari ketuk orang, cubalah majukan diri sendiri dan keluarga sendiri. Kita harap, Malaysia akan ambil tindakan segera untuk memajukan semua sukan dan memberitahu kat kita semua yang kita BOLEH.

  40. nik says:

    Displin takde la , korang pun tahu kan ? lagi lagi bab Bola nie. Takyah hipokrit. kita semua dah tahu .

  41. The protean nature of the pc is such that it could possibly act like a machine or like a language to be shaped and exploited. – Alan Kay

  42. conveyancing says:

    In searching for sites related to web hosting and specifically comparison hosting linux plan web, your site came up.

  43. sham says:

    Aku orang melayu. Tapi aku suka dia ni.ada 10000 peminat melayu dia kat facebook.Bagi aku dia ni patriotik tapi cara dia di luar kotak sedikit.tu yang orang tak suka.

  44. DEE COLE says:

    I will finally settle who’s the perfect player on the globe. In assessing the final football season Now i am convinced that when it comes to game the pub is Xavi, and behind him is Messi in addition to Ronaldo. But if you consider the tournaments of countrywide teams that Messi ended up being playing very badly. Ronaldo not sparkle. For me the top player should excel in both tournaments. Therefore, I believe who’s was Xavi is the better. And you as assume?