Written by AbangNara | September 8th, 2011

Seram sejuk Abang Nara melihat screenshot yang dihantar oleh seorang pembaca untuk video klip Malaysian Boy ini. Nampak ada bayangan putih di situ. Takkan ada hantu kot? Nampak macam tak logik tapi bila lama-lama tengok naik gak bulu roma.

malaysian boy hantu

Dan baru-baru ini kecoh dikatakan yang lagu Malaysian Boy ini ditiru 100% daripada lagu Kanye West yang bertajuk American Boy. Siap ada keluar cerita bahawa Altimet bakal disaman oleh Kanye West kerana mencedok lagu ini tanpa kebenaran.Secara logiknya, takkanlah pihak Astro yang bertanggungjawab untuk mengeluarkan lagu ini tidak mengambil langkah yang sepatutnya sebelum merakamkannya kan? Layankan video klip penuh Malaysian Boy di bawah dan buatlah perbandingan anda sendiri.

By the way, siapakah penyanyi yang bertudung itu? Not bad jugak suara dia.

97 responses to Video Klip Malaysian Boy Ada Hantu?

  1. kum kum says:

    PUBLISITI MURAHAN ! NAK GLEMER LA TU.. PUII..

    0

    0
    • mat kilau says:

      xperlu la nak cakap 2 semua publisiti murahan…xde publisiti pun lagu ni dah mmg best…malaysia tanah air ku..

      0

      0
  2. yusz says:

    nme ili damia klu tak silap

    0

    0
  3. jid says:

    najwa latif…penyanyi lagu cinta muka buku =)

    0

    0
  4. innz says:

    girl bertudung tuh bukan ila damiaa mentor ke ?

    0

    0
  5. ubi bin kayu says:

    najwa kalu x silap

    0

    0
  6. arolz says:

    tu kn anak didik joe flizow dlm mentol…eh silap mentor…

    0

    0
  7. sueshiii says:

    ila damia kan pompuan tuh ?

    0

    0
  8. ilhamny says:

    dia ila damia..dulu protoge joe flizzow dalam mentor dulu..

    0

    0
  9. tt says:

    btol2.mmg da la..sya ciap dah dwload
    coz suka sngt lgu ni.ni yg ase nk buang
    blik vdeo clip ni

    0

    0
  10. luvlavender says:

    penyanyi yg bertudung 2..ila mentor..yg abang die nme ady kot lau xclap..
    mmg nmpk ade org pkai bju ptih..tp mcm pelik la..

    0

    0
    • NaraRabun says:

      Baca la kredit masa awal2 tu, dah tulis siap2 ni lagu diambil dari universalmusic/emi/blablabla. Maksudnya ni bukan lagu asal. Takkan tak kenal Altimet atau pon music hiphop, diorg mmg banyak ambil melody tapi tukar lirik je. Sume tu dah dikreditkan pon. So xde isu cilok mencilok. Fail sungguh Abe Nara nie. Tulung baca banyak sikit pls

      0

      0
      • saya says:

        ala encik nararabun.. xyah la nk sound nara smpai cmtu skali. kita nk tegur pn, bhemah la sket kn? desas desus disaman mmg kecoh pn. y not dia utarakan perkara tu kt cni kn? supaya kita leh view pndpt kita. xkn la nara xbc lgsg ..

        0

        0
      • badgaL says:

        nice la suare y brtudung tu >,<

        0

        0
  11. adahnain says:

    lagu ni memang ikut rentak lagu kanya wesr american boy,,, sebijik,,, :p

    0

    0
    • kakmimah says:

      haah..mmg sejibik..

      0

      0
    • alahai says:

      kepada siapa yang gelabah, baek tgk betol2 videoklip lagu ni. tgk awal2 sekali. ada? bg kredit.

      Lagu asal: universal music/emi music/indie works.

      maknenye lagu ni bukan tujuan nak kate “ini lagu kami”!penyanyi2 ni tak claim pon yg lagu ni diorang punya.

      0

      0
      • Aja says:

        Betul. Tapi isu copyright tak selesai sekadar dengan mention nama penyanyi asal. Tak semudah tu. Biasanya melibatkan deal wang ringgit dan mutual agreement dengan pemilik lagu, barulah boleh buat official MV macam ni.

        0

        0
        • Pandai sgt la korang nie says:

          Aiyoyo… X salah pun diorg buat lgu nie.. Nak2 lg kalau diorng diatas satu syarikat yg sama.. Altimet pun pandai la.. X kan nk carik nahas.. Kayu2 .. Jer.. Adoi..

          0

          0
        • peminatilladamiaa says:

          mesti la dorang dah buat ikut procedure before publish lagu ni kan. artis kita pun bukan tak boleh fikir, mesti dorang dah ade permission from universal music sebelum buat lagu ni.

          macam lagu hitam kuning go tiger yang selalu pasang kat hitz tuh, even amik music black and yellow tu, mesti lah dorang dah bincang siap2..

          0

          0
  12. aja says:

    itula ila damiaa mentor…protege joe fizzlow..sedap mmg sedap suara die..sayang kalo xdiketengahkan

    0

    0
  13. red3ye says:

    ila damiaa <3

    0

    0
  14. rapoi says:

    aah la..klao nk taw lnjut..kene tnye artis tu la..mase tu ade x org lalu2 kat situ..pakai cm tu…

    0

    0
  15. hanisakura says:

    @iladamiaa

    0

    0
  16. d says:

    tu ILA MENTOR la. apela nara ni. x buat homework ke

    0

    0
  17. kak yin says:

    yg pakai tudung suara mmg boleh tahan, cuma x tahan tgk aksi yg terlebih gedik…

    pelik juga nape amik lagu org? ke ada permission

    0

    0
  18. john cena says:

    mmg lagu nie amik rentak lagu american boy…..epic fail tol…maybe karyawan2 kt malaysia ni dh ketandusan idea kot,smpai nak kene amik melody lagu ngra luar…buat malu jer

    0

    0
  19. atokman11 says:

    bapak laa.. 100% sama giler…
    wat malu jer..

    0

    0
  20. atokman11 says:

    bapak laa.. 100% sama giler…
    wat malu jer…..

    0

    0
  21. leen4 says:

    ahaa dari arituh nampak kt tv tapi ingatkan extra….eeee

    0

    0
  22. anne says:

    a ah ila mentor…

    kalo tgk lama2 ye la kot macam ada sesuatu kat ctu.

    pastu yg becakap tiru sane sini tu tau complain je tapi derang takde sumbang pape pun kat industri. bukti kan la kalo ko bole, kita tgk plak hasil nya. jgn asek nak complain je.

    0

    0
    • gadis says:

      skong anne ckp,,,,dorg ni sebok nk complain sgt sal tiru la ape la pstu nk ckp abg nara ni x buat research ish len kali bce le leklok ape abg nara tue tulis,,,,then bkn artis mlysia je copy lagu dr lua org lua pown ad gak copy dr malaysia,,,so xyah la korg nk kerek sgt gan negara sndri,,,

      0

      0
  23. maya_mustwany says:

    aah,ila mentor.sedap suara nya.best lagu ni,da banyak kali tengok kat astro n utube ni,tak perasan lak part byg putih?tang mana?pinor mata dok cari.hu3

    0

    0
  24. aien ~ says:

    perempuan tu ila dhamia kn…
    not bad lar~ huhuhu

    0

    0
  25. boringgge says:

    kalo tengok betul2 ada dekat 0.42..euwwww seram! xkan tiba2 ada crew termasuk kot..baju putih benor…

    0

    0
    • hah sempottt~ says:

      mcm video klip nana n achik spin adat brkasih timbul gak cter ad hantu lam vdo tu..hantu pn nk brduet gak..keh3

      0

      0
  26. ooo..ok2..da perasan part tuh.klu betul,biasalah tuh,nak tumpang sekaki,’dari’ malaysia jugakk

    0

    0
  27. jam kayu says:

    hermm nak jugak ‘die’ tumpang sekaki jadi ‘extra’….
    nasib baik aku tengok siang hari kalau tengok malam hari seriauu aku….

    0

    0
  28. m_Apat says:

    mamak nak melintas tu tapi kena tahan dengan director. dia patah balik la. editor terlupa nak edit part tu. nampak macam hantu la. hehe
    sekadar gurauan. :)

    0

    0
  29. Suri says:

    Huh, Ada jgak…nasib x tjuk abis, diaorg x edit plak

    0

    0
  30. ila Damiaa. suara dia memang sedap. hari tuh tgk the making of malaysian boy nie. dia memang sempoi

    0

    0
    • APAM TEMBAM says:

      Kenapa dia pakai seluar kain lembut macam tu…NAMPAK PEHA DIA BESAR SANGAT.

      Kata orang-orang tua…..peha besar…jeng, jeng, jeng….boleh banyak anak…tu pun kalau rajin “BERUSAHA” lah……ha ha ha.

      0

      0
      • you is babi says:

        kau lagi senang dapat anak, sebab apam babi kau tembam mcm bontot kuda.

        0

        0
        • minah jambu 24jam mengadap computer says:

          hahahahahahahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!

          0

          0
        • APAM TEMBAM says:

          Isyh…isyh…APAM TEMBAM tu sejenis makanan…tak baik mencarut carut kat REZEKI…..

          Kata orang-orang tua (part 2) kalau selalu makan apam tembam tiap-tiap hari….PEHA mesti besar punya..ha ha ha !!!

          0

          0
  31. APAM TEMBAM says:

    STUPID GIMMICK with the intention to make this song popular.

    There is no originality towards the SONG that they copied or the gimmick about ghost in the video clip.

    YUCKS….I HATE COPY CAT !!!!

    0

    0
  32. you is babi says:

    korang semua babi! discuss benda babi dekat sini. baik kau membabi buta.

    0

    0
  33. x seram says:

    ala.. mungkin sebenarnye ade kain kt sebelah 2.. pas2 de angin tiup.. 2 yg ternampak skit..

    x seram lgsg..

    0

    0
    • HoNey bEe says:

      hantu minah jambu to kot…

      hehehe…minah, jgn marah ek, gurau senda di ptg jumaat, amik berkat…

      aduhaiiii…

      0

      0
  34. huh says:

    x seram langsong.

    0

    0
  35. kambing says:

    DIA pom nak enterframe apa lah kecoh tull………..

    0

    0
  36. HoNey bEe says:

    diorg guna camera uncle seekers ker…?

    aduhaiiii…

    0

    0
  37. cutiepie says:

    yg menyanyi prmpn tu bkn ila damialh…nama dia najwa latiff. dia ni selalu post nyanyian dia dkt youtube..

    0

    0
  38. wanputra says:

    korang nie main cakap je, ape pon tarak.

    sal copyright tue, MV nie astro punyer, takkan astro punyer bongok nak maen copy macam tue je, mesti lah diorang dah deal dengan sane.

    sal ila damia tue, memang dier ila damia orang mentor tue, bukan najwa latif, suke2 je, trang tang2 ad tulis penyanyi nye mase awal MV tue, sal dier bertudung tapi tergedik2 menari, takkan korang expect dier nak menyanyi lagu nie pastue dok diam pegang tangan macam nasyid tue ha.

    do make a research dulu lah baru sembur.

    0

    0
    • adeeq says:

      x la gedik mana pun ila tue..ok jer…nari ckit2 nk sesuai ngan lgu tue….tp dia sempoi lah…..bez dia dpt sifoo joe flizzow….

      0

      0
  39. Queen Cobra says:

    Bila org indo buat idea mcm ni kita malaysia kutuk dan ckp copycat, tiru..etc. Then bila org kita buat mcm ni pujilah melambung. Aku tak kutuk org kita. Kan bgs kalau berfikiran positive. Benda ni just hiburan.. Janji sumer org suka dengar, lagu hitzz.. dan artis yg bawa lagu tu fameszz.. Jgn asik dok dengki sama sendiri…Yg penting enjoice…

    0

    0
    • mun85 says:

      indon la..bukan indo..kami bnci n meluat kat indon cozz
      1.pomp indon kaki jual body n rampas suami orang
      2.org indon tak puas ati sikit bakar bendera malaysia,balik taik,lempar batu kat kedutaa
      3.indon tak hormat lagu negaraku..
      4.org indon cari makan kat sini..tapi mulut n hati mcm anjing
      5. INDON mmg Sial

      p/s..aku rasa ko ni salah sorang orang indon yg datang merempat kt sini.

      0

      0
      • meme says:

        its not indon. its indo! and aku setuju dengan queen cobra. abis mcm mana orang malaysia yang kat US, Australia and UK. x rasa orang sana cakap orang kita merempat gak ke?

        0

        0
        • kirana says:

          well…ko nyer statment mcm indon gila…aku tau ko bkn orang malaysia..ko myamar jer..duduk sini..cari makan sini pastu konon2 ko ni support indonsialan tu?hahaha..kemon la bebeh…org kita yg dok kt luar ngra tu xder la mcm spesis indon miskin ko tu..rembat laki org sana sini..jual pantat!ko kira la berapa ramai org kira kat luar ngara berbanding pendatang indon cacai tu buat onar kat malaysia..merompak,merogol,…..siap buat geng training bdk2 indon pencacai merompak kat malaysia ni!!!!!ko ni mesti jrg bukak paper n tgok berita..well..kalao orng sini yang wat hal tu len kira la..ni yang dok seberang sana dtg sini naik tongkang semata-mata dtg nk merompak n menjual pantat…blahh la..ko pi balik indon..tak payah menyamar jadi org malaysia!!!

          0

          0
        • aku setuju kirana says:

          yg ader pembantu ruma org indon better pasang cctv…korang akan tau pe sebenarnye dorang buat..jangan sesekali bagi bg dorang masak sebab aku pernah terkena dorang masuk air kencing senyap2..IGT PASANG CCTV ;)

          0

          0
  40. Piston Pecah says:

    seram pulak nak tengok… errrr

    0

    0
  41. Ellyse Anzalna says:

    Ila Damiaa!! I love u sista!!! great voice!

    0

    0
  42. fiedzFtoZ says:

    Ila damia protege Joe Flizzow Mentor. Suara dia syok oww. Time dia perform Killing me softly lagi terbaek…

    0

    0
  43. jamie says:

    kalo x silap saya penyanyi yg bertudung tu ila mentor protege joe flizow

    0

    0
  44. ropi says:

    aaa la sama je..

    0

    0
  45. zaia says:

    biar betul semudah itu je ‘makhluk’ tu boleh nmpk dlm video tu?serammm~~ huhu
    hantu zmn skg pun sibuk gak nk glamer..

    0

    0
  46. rarariri says:

    abg nara ni…ila damia pun x kenal…dahla smlam wat statement baru tau ttg majalah harmoni…pelik betul….kater blogger hiburan……..

    0

    0
  47. keh3punyeorang says:

    hahaha…Likes!
    camner la leh xtau yg tu ILA DAMIA KAN….
    sekeh la pale sndr..keh3

    0

    0
  48. acin says:

    mmg aku prnh dgr lagu ni dr kenny west….mmg sebijik……tajuk pon da sama….aku x nk hina industri muzik tanah air kita tp…jgn lah terlmpau cedok idea luar negara…..guna ler krviti sndri….cth cm bdk2 lim ko wing 2 yg wat lgu 1 mysia….diaorg guna idea sendiri dan aku respect ngan diaorg…..ini pendpt aku ngan pndgan aku….

    0

    0
  49. mikan says:

    laa aku ingtkan yg gmbar2 puteh atas tu yg dmaksudkan,,yg nek basikal suma tu,,lpas sejam ak tenung baru pasan ad anak panah tunjuk tepi apa bangangnya aku ne..oo tu la antunya..ooo baiklah.

    0

    0
  50. ryu says:

    aku rasa tak seram. mungkin itu orang. nampak jelas sangat. pikir positf aje :D

    0

    0
  51. cicak says:

    aku tengok kat youtube american boy kat comen tu diorang kata diorang lebih sukakan yang malay version punya daripada yang asal punya…tapi lagu dia memang sama….

    0

    0
  52. Nur Lavender says:

    penyanyi pompuan ni ila damia..pserta mentor bru2 ni..adik pd adi mentor…;p

    0

    0
  53. apeder says:

    ni cume pendapat i jer..dah lagu malaysian boy..kira lagu yang menonjolkan identiti malaysia, nape nak cedok idea dr lagu barat?nape x kolaborasi ngan org misa sendiri..tak sensitip langsung..maaf yer..ni pendapat i jer..

    0

    0
  54. Reena says:

    American boy ke..malaysian boy ke..boboiboy ker.. tak kesahlah..janji lagu dia sedap..at least adaptation song tu tak la menyakitkan telinga..ok jer..jgn toy boy sudaaahh..

    0

    0
  55. lysa says:

    ila damia protege joe flizzow

    0

    0
  56. siti bedah says:

    x logik de hantu..ske sgt create mcm2..wat malu je

    0

    0
  57. sally leong says:

    lagi satu kan, perasan tak masa 0:28 sampai 0:31, perempuan yg pakai baju tradisional sarawak to pon ila damian gak kn??ader tahi lalat kt pp…hurm…..tk pakai tudung le pulak…ke sayep yg salah pandang??

    0

    0
  58. moon says:

    yg bertudung 2 ila damia,protege joe flizzow dlm mentor 4…dia jugak adik kpd adi mentor 4 yg popular ngn lagu suatu ketika,ost drama gemilang kt tv3…mmg buta + perasan pandai org yg kata pompuan 2 najwa latiff,bapak jauh beza suara ngn rupa diorg…aper daa…xsngka bang nara xknl padahal dh lama jd blogger…hehe..sori bang nara…

    0

    0
  59. kimluimei says:

    tu yabg pakai tudung Najwa Latiff Artis Baru Malaysia
    kan kan suara Best
    Check arh kt youtube…….

    0

    0
  60. jering says:

    hal cedok-mencedok idea org ni pndpt msg2 la..p kalau nak sampaikan mesej pntg cam lagu begini biala idea sendiri..meh kita tunjukkan sejauh mana kita maju…kalau setakat berimej n tune hip hop sbgai ukuran kemodenan kita.tu kureng skit la…tu pndapat sy la..sbb yg tgk adalah dri smua lapisan msyrakat…kan bagus kalau mesej yg ingin disampaikan selamat disampaikan kpd pndgr..last2 yg org dok kecoh sal antu n kanye west…

    0

    0
  61. lo siapa wa mau goyang~ says:

    best bro… sedap je lagu ni, hehe..btw im from brunei.. peace..

    0

    0
  62. Mat kacau says:

    ek eleh..stakat kain putih 2 dh meremang bulu roma sampai pucat pekehal ni..ni mmng x leh tngk cite seram la…

    0

    0
  63. sicomeldatanglagi says:

    ingatkan photoshop tadi. hahahaha. hantu tu pon nak merase jugak masok video clip malaysian boy. die jadi watak malaysian ghost lol. jgn laa dok gedik2 nyampah tgk hantu tu wey. kang kene sampok hahah

    0

    0