Written by AbangNara | December 10th, 2012

Hati manusia mana yang tidak sedih apabila kehamilan sendiri dipertikai. Abang Nara faham perasaan gundah gulana Diana Danielle sekarang. Niatnya hanya mahu berkongsi berita gembira mengenai kehamilan, sayangnya banyak pihak yang mempersoalkan status kandungannya.

diana danielle hamil

Mana-mana wanita pun akan sedih apabila dituduh terlanjur sebelum nikah dan kononnya telah hamil sebelum sah menjadi suami isteri. Bagi Abang Nara, tak perlulah semua itu diperkatakan. Cukup ucapan tahniah dan doa agar kehamilan itu dipermudahkan sehingga bersalin kelak. Tak ke gitu?

dd
Membaca kata-kata Diana Danielle di dalam BiPop semalam, Abang Nara dapat rasa betapa sedihnya jiwa Diana Danielle. Kasihan sungguh padanya. Sudahlah mengandung, stress pula dengan tohmahan yang bukan-bukan. Sedikit petikan untuk anda semua di bawah:-

Apa pun orang nak bercakap mahupun mempertikai pernikahan saya dan Farid, jawapannya mudah sahaja, jodoh kami dah sampai. Apabila kami mempercepatkan pernikahan dan membuat pengumuman mengenainya, ramai pula yang tak puas hati. Mereka beranggapan macam ada sesuatu. Orang berkata kononnya usia kandungan saya lebih lama daripada tempoh pernikahan. Orang mempersoal baru 16 hari nikah takkan dah bunting pelamin? Tapi apabila Allah beri kami rezeki yang saya dan Farid sendiri tak jangka, takkan nak menolak? Biarlah orang nak bercakap apa sahaja. Kalau saya nafikan sekali pun, orang akan tetap bercakap, seperti mana yang mereka fikirkan. Mereka tidak percaya apa yang saya jelaskan, sebaliknya lebih mempercayai spekulasi. Jadi cakaplah selagi mereka belum puas. Saya tak mampu nak tutup mulut semua orang.

Kepada Diana Danielle, bertabahlah. Biarlah orang nak kata apa, yang penting anda sihat, kandungan anda sihat dan Farid Kamil sentiasa ada di sisi anda sepanjang kehamilan ini. Kepada pembaca BeautifulNara, marilah sama-sama kita doakan kebahagiaan pasangan pengantin ini. Amin ~~

220 responses to Usah Pertikai Kehamilan Saya – Diana Danielle

  1. Amni says:

    Biar diorang jawab dgn Tuhan nanti sebab pandai2 buat cerita

    1

    0
    • Anonymous says:

      percaya je la… mungkin persenyawaan dia berlaku 1 jam selepas nikah. atau mungkin 30 minit selepas nikah.. kannn

      ape2 je la farid and diana.. korang kn kaya…so stakat benda cmni ape la sgt kan…

      0

      0
      • Anonymous says:

        NARA, klau ko kesian kt diana tu.. tak perlu la ko nak publish cerita pasal benda2 cm ni lg… bila org dh senyap psl ni ko tetiba up cerita ni balik.. pastu mula la org nak buat spekulasi mcm2.. klau ko tak publish tak de la terbuka sgt ruang utk org nak mengutuk..

        0

        0
        • i'm not a monster says:

          org yg dah kawin ni jugak korang sibuk, baik jaga family korang dah lah, bimbang kalau asyik mengata kena kt diri sendiri, kalau benda ni betul urusan mereka dgn tuhan. kalau benda ni tak betul, fitnah tuh..tak payah jadi isu sgt lah..kan diaorg dah kawin tu. memang rezeki diaorg awal, jaga diri sendiri dgn family kita sudah

          0

          0
        • Bro 10 Inci says:

          Xsilap aku ada tgk kt rotikaya ttg hal ni. Dan xde pasangan lain yg kena dgn hal ni selain DD/FK ni. Oh well.. Anyway grats.

          0

          0
        • semua saya suka says:

          sian DD.. yela, wanita mane2 pun akan rasa sedih bila status anak sendiri dipertikaikan halal atau haram.. dah lah baru pengalaman pertama mengandung dah kene camni..takpe DD b strong okeh..ibu hamil tak boleh stress.. now bykkn rehat je.. dan ingat Allah tu ada.. DIA yg beri rezeki ni pada DD..

          0

          0
        • coconut milkshake says:

          DD kan letak pic tu kt instagram…mesti dia edit dulu pic tu bagi terang…sebab tu nmpk double line clear

          0

          0
      • DinDa says:

        Korang ni nama je ISLAM…tapi x faham QADA’ & QADAR..
        mcm dah terer sgt je diri tu nak kira hari subur org la, hari period la, hari bersama la…xde keja la korang ni…
        baik korang doakan yg baik2 je…
        pahala pun dapat…

        0

        0
      • mina says:

        DD!!! BIARLA ORG NAK KATE APE..T KALAU U BSALIN CUKUP 9 BULAN, TUNJUKKAN SIJIL BERANAK ANAK U YE…
        JGN ANNOUNCE JE KAT TWITTER TANPA BUKTI.. KALAU DOK ANNOUNCE JE TAK TUNJUK BUKTI, T ORG RAMAIIIII TAK CAYE… SEBAB U KAN NNT NK STUDY LUAR,NANTI ORG KATE U BOHONG SBB U JAUH,
        OKEYYY…TUNJUK BUKTI TAU..BUKTIKAN PD MEREKA…
        9 BULAN NNT, KALAU U BENAR, TBONGKARLA SEGALA KEBENARAN…JGN RISAU.. :)

        0

        0
      • Anonymous says:

        laku nye kan??

        0

        0
      • what ever says:

        Kun Fa Ya kun..kalau Allah menghendaki sesuatu, kita tdk dpt menolaknya. Sy pun mengalami spt yg dilalui oleh Diana, jd tdk pyh pertikaikan. Baru 2 minggu menikah, sy sd dpt merasai perubahan dan utk pengetahuan, umur kandungan akan dikira bermula dari tarikh terakhir period. kalau period sblm nikah, selepas tu mengandung slps nikah, tarikh pengiraan usia kandungan ialah tarikh terakhir sesorang itu datang bulan. So, berbaik sangka lebih laa…

        0

        0
    • haha says:

      bagi aku, orang takkan mengata kalau dia tak publish awal2 yang dia mengandung.
      orang tua2 dah cakap, kalau awal kehamilan tak perlu lah dihebah2kan takut benda tak jadi.
      apa yang orang tua tu cakap, ada sebab dan musababnya kan.
      tengok, orang dah mengata macam2 cmni.
      mungkin dia terlalu excited nak bagitau semua orang, orang muda lah katakan. . .

      0

      0
      • hepigirl says:

        bagi saya, elok lar hebahkan awal2 if dh mengandung awal..bukan ape..bila sorokkan, dh buncit baru nk bagitau…lagi lar orang pikir bukan2…lagipun ape salahnyer menda baik kita hebahkan..tu kan rezeki Allah swt bagi..kalau bukan rezeki if gugur ke ape ker, tu cerita lain lar pulak..

        0

        0
        • Anonymous says:

          tapi lebih baik macam ning baizura, rebecca nur islam ngan haiza bile dh cecah 5 bulan baru share.. :)

          peaceeeeee

          0

          0
      • Kepoh says:

        benda baik eloklah diberitahu awal,kan tibe dah buncit orang pkir lain pulak…

        0

        0
        • haha says:

          benda baik memang elok dihebahkan..
          kalau dia dah menikah, perut buncit apa yang nak ditakutkan sangat kan.
          so, pelan2..

          bukan apa, mulut orang kita tak boleh nak tutup..
          mulut tempayan yang punya besar tu kita bol tutup, tapi mulut manusia yang kecik ni sampai bila2 pun takleh nak tutup..

          just my personal view.

          0

          0
        • jujur says:

          kepoh : apa yg org nk pkir perut buncit kalau dh kawin and ada suami…xdenya org nk fikir and ckp bkn2..lain kali nk komen pun fikirlh dulu jgn main tulis je…

          0

          0
        • Anak Mak Dara says:

          kenapa benda baik bila dah buncit org akan pikir lain…dah benda baik..dia dah ada suami…apasal org nak pikir lain pulak????

          0

          0
      • Anonymous says:

        Ni semua kerja syaitannnn… Dugaan macam2 utk mendirikan masjid dan dh kawen. Aku dulu pun excited. Yelah tak pernah2 buat lepas seminggu buat tut terus beli pregnancy test nak check padahal dah tau da dlm seminggu mana dpt detect lg. Huhu org muda katakan. Excited terlebih. Biarla dia. Dia muda lagi jangan downkan orang tu agaknya nak share. Sekarang ni kat instagram semua pon org nak post.. Layan n doakan jela….

        0

        0
      • Anonymous says:

        Ak dah kte… minah ni lawa tpi bengap~

        0

        0
      • mrs. sya says:

        yalah.. confident buat test upt tu wlupun blum ckup sebulan nikah.. pastu, boleh terang pulak tu.. biasanya org yg awl2 nikah ni, pegi rujuk kt doktor… masa tu barulah dapat result yang tepat.. ni tak, confident je.. pastu positif plak tu.. poyo lah..

        0

        0
    • Anonymous says:

      orang2 yang melempar fitnah macam tu memang pendek fikirannya. pepandai buat cerita. since sy pun ada pengalaman bunting pelamin let me explain serba sedikit.

      pregnancy ni dia kira berdasarkan tempoh kitaran period. saya bg contoh diri saya la. last period saya awal bulan 5, and saya kawin hujung bulan 5. tup2 pregnant terus. so bila buat check up pada awal bulan 6 tu, kandungan saya dah kira berusia sebulan. padahal sy kawin baru 2 minggu. doc kata memang NORMAL. kiraan tempoh hamil adalah berdasarkan date period yg last.

      so rakyat2 malaysia sekalian, usahlah pertikaikan lagi kehamilan dia. dah dia subur, ok la kan dari mandul. sekian.

      0

      0
      • Farha says:

        Awal-awal tu dah sedap kita dengar. Sampai part hujung tu, macam tak sesuai je. Lastlast ikut juga mengata orang.

        2

        0
      • PuanOnew says:

        so now Puan Anonymous nak kata yang puan ni subur?
        tak baik lah mengata camtu..
        kalau mandul pun, tu bukan kehendak dia.
        tu semua Rezeki dari ALLAH.

        0

        0
      • Anonymous says:

        tepat sekali apa anda ckp…tu gak terjadi pada sy..kawin 10/10..tup2 dpt tau preggy end of bulan 10…org mmg syak bukan2..tp kite punya bdn..kite lebih tau….sbb kira last period..bukan last projek..bangang pada yg mengata diana ni..g belajar sains dulu la!!!

        0

        0
      • Anonymous says:

        Saya SANGAT setuju dgn awak sbb apa kwn saya kt office ni pun sama..kawin baru 2minggu tup2 pegnant dh 4 minggu doktor ckp! Sbb doktor kata usia kandungan di kira dari tarikh ari petama period terakhir.kawan saya tu ckp dia pun confius bila doktor ckp dh 4 minggu…ni laa org melayu mmg suka sgt sebar fitnah! Apa perasaan ank dlm kndungan tu kalo tau org pernah pertikaian status dia??? Bangsa melayu kita ni patut BERUBAH LAAAA JGN TAU WAT FITNAH JE?!

        0

        0
      • Anonymous says:

        Sama la kita..kawin tup tup ngandung..x sangka pun..subur kan..org dah lama kawin pun t.ak faham2
        . Senasib dgn diana je tahu..persenyawaan bleh berlaku beberapa minit je klu lu subur..laki lu pun subur gak.

        0

        0
    • as says:

      saya mereka ni tak tau faham sains kot….dalam masa 48jam kiter dah boleh tau…..depa kena blajar sains balik lah..

      0

      0
    • vio says:

      Apa pun,tu semua adalah kuasa Allah swt…rezeki Allah dh tentukan..diana dapat anak di usia yg muda..kita ni x perlula nak pertikaikan pulak…x elok berprasangka buruk dengan org lain. :)

      0

      0
    • torpedo says:

      dlm ramai2 kt sini nara la paling bodo….sebab dia sje nk bikin kecoh n panas kt cni…bg org gaduh2, fitnah memfitnah n bg komen bebal…kalu nk sgt bg pnas blog ko, letak ler cite si lopak tu…ni citer org yg da sah n halal bersama tu yg dikecohkan…publish la scandal lopak ngan laki org tu…nak jugak aku tgk org komen ape…puiiiii!!!!!

      0

      0
    • Ratu minah jambu merah/ biru ori says:

      dorang ni semua bukan nye apeeeee diana dorang saje2 je nk bikin PANAS pasal kehamilan diana ni bukan nye apeeeeee….saje2 nk buat jokeeeee diana jangan la naik darah ok nanti anak dalam perot keluar songsang pulak nanti ok….diana cool aje jangan peduli ape yg dorang cakap pasal diana dh ngandong gi jehenem ngan dorang tu semua ok diana …asal kn kandongan diana sehat dn selamat diana melahir kn baby cute yg lain gi mampos !!! lov u dianaaaaa….

      0

      0
    • doctor says:

      paling awal kandungn boleh dikesan melalui pemeriksaan air kencing adalah seawal 2 minggu = 14 hari. jadi selepas 16 hari pernikahan kemudian disahkan hamil, tiada masalah kandungan luar nikah ..

      0

      0
  2. pengkomen tegar says:

    trus menyokong diana and farid.. all the best and ignore those bad gossip about both of you..

    0

    0
    • mina says:

      RAMAI PENYOKONG DD, BACKUP DD N FK
      KALAU MASE FASHA DULU BUKAN MAIN HENTAM
      TU LATEST ABG NARA UPDATE PSL FASHA DIA KAWEN APRIL,
      KALAU FASHA BUNTING PELAMIN SEPATUTNYA FASHA BSALIN JANUARI 2013 CUKUP 9BLN… TAPI DLM PROPAGANZA FASHA SDRI BGTAU YG DUE DIA END MARCH2013.. SO KALAU CAMTU…FASHA BUKANLA BUNTING PELAMIN O TMENGANDUNGGG SBLM NIKAH MCM ORG2 CAKAP…
      TAKKANLA FASHA TU MENGANDUNG 11 BULAN…
      RAMAIIII YG HENTAM DIA DA MENGANDONG SBLM NIKAH…. TIME DD RAMAIIIII PULAK YG BACK UP..

      0

      0
      • karim says:

        u people need to read more on pregnancy and may be sekolah2 patut rombak balik sains tingkatan tiga….. too many gyno jadian kat sini… one thing u need to know.. the moment persennyawaan terjadi, the hormon changes, tak kira lama mana pun pregnancy tu, tak de kira hormon tu kuat atau perlahan… stupid idiotics bagi komen macam haram…. google ada… guna la…

        0

        0
  3. Anonymous says:

    saba la d…manusia mcm2 laaa

    0

    0
  4. Hok Aloh says:

    Hok aloh…dah dasar projek awal…tak yah nak nafikan…….

    0

    0
    • hanna says:

      kau nampak? kalau x nampak fitnah tu…sedar sket…sok2 anak kau kena tebuk sebelum nikah ngandung baru kau tahu langit tu sebenarnya tinggi

      0

      0
      • nani says:

        abes, takkan diorang nak kongkek depan orang, mestilah tak nampak. Apparra lu!!!!

        0

        0
      • Hok Aloh says:

        Hanna…meh sini aku nak tebuk anak ko boleh ke…lepas tebuk swoh dia check mcm DD tu…dpt double line ke??

        0

        0
        • hanna says:

          hah! tahu plak melatah…masalah skang kau x nmpak kan?kalau kau x nampak maknanya kau menuduh…memfitnah…

          betullah..kita boleh berhujah dengan sepuluh org yg pandai tapi kita xkan mampu berhujah dengan seorang yg bodoh.

          mak bapak anta sekolah xnak plak belajar pandai2…sudahnye hidup memandai2 je la..memfitnah…indah ke hidup mcm tu erk?huhu

          0

          0
        • Anonymous says:

          E’eleh, penzinaan tu memanglah tak nampak, tapi kalau baru kwen sekejap tengok2 buat pregnancy test dapat Baekk, Clear, Cantekk punya lain macam orang dah 3 bulan ngandung, dia kalau nak dapat line clear giles cam tu hormon orang ngandung dalam air kencin tu kena tinggi,dan kalau nak tinggi, kandungan tu kena lah lama sikit kalau baru beberapa hari, hormon u baru secoit je, takkkan dapat line clear cam tuhh, hUh?, sape bodol sekaranng??

          0

          0
        • Anonymous says:

          anon,kau doktorkah? ke tinggi lg drp doktor sampai boleh ‘ek eleh’ segala…siapa kau?Tuhankah?

          0

          0
        • Anonymous says:

          Wahai si anon.. Jangan membodohkan orang kelak diri sendiri nampak bodoh.. Anon tau instagram tak.. Efect kabur terang sume ada. Contoh nak kurangkan jerawat buat efek kabur. N the other way round.
          Hati2 komen di beautifulnara ni. Takut esok kita mati tapi ayat2 fitnah kita bertebaran kat sini. Sape la nak tolong deletekan selagi abg nara tak delete blog dia ni.

          0

          0
        • Anonymous says:

          wei kalau dia mengandung sbelum nikah pun ko pedulik apa? Diaorg dah kawin pun kan. Yg nak bertegang urat kenapa? Dia anak ko ke? Jaga anak sendiri elok2..kang kalau tena tebuk baru nak menyesal mengata orang…

          0

          0
        • Apernie says:

          errr.kalau dia kawen pun..ermmmm .. bukankah tak sah perkahwinan jika bernikah dengan perempuan mengandung? bukan dier perlulahirkan dulu baru boleh berkahwin?

          so… sampai bila bila dia akan berzina jika bersama… kan?

          0

          0
        • Anonymous says:

          Apernie ko patut baca kitab sbelum komen. Nampak sangat cetek agama. Pi tanya ustaz atau google je…

          0

          0
        • nuri says:

          hok aloh..mulut tu jaga sikit…anda sangt kurang ajar..apa kes pula nak tebuk2 anak org? semua org bebas beri komen..betul apa yang dikatakan oleh hanna…biarlah DD and FK nak buat apa pun, kalau betul pun mereka buat hubungan terlarang sebelum nikah, itu hak mereka, sekurang2nya mereka bernikah, bukannya mengmbil jalan mudah dengan mengugrkan bayi( ni kalau betullah baby tu wujud sebelum nkah) tak payah nak sbuk2 fitnah org, kUasa ALLAH tak ada siapa yang layak mempertikaikan…

          0

          0
    • doa says:

      saya nak bersangka baik.
      tapi, nikah 3 disember pastu 20 Disember isytihar hamil. Biasanya lepas sebulan ke.3 bulan ke baru le nampak kesan. Aku tanya kat bidan kampung dan doktor, depa kata tak mungkin. Kecuali benda tu memang ……maleh nak cakap la .

      Bukan tak nak bersangka baik bang, saya tak mampu nak bersangka baik.
      hadoi !

      0

      0
      • XXgirl says:

        DD ngan FK nikah November laa bengang! wat pe tulis Disember.. tu lah, kalau hati dah busuk.. memang camtu.. puii!

        0

        0
      • Anonymous says:

        ko tanya bidan kampung, aku tanya doktor pakar dia cakap possible. hah jawab, jawab???

        0

        0
      • rona says:

        tggu 3 bulan br nmpk kesan??? lmbt nye…
        org klu 2 2 subur n rezeki ALLAH nak bg x yah tggu sebulan kawen pon dah leh tahu ade hasil ke x…

        rajin nye ko tanye bidan kampung ngn doktor… kepochi gile….

        0

        0
      • Bidan says:

        Memang betul.
        Bukan taknak bersangka baik. Ikut hukum akal dan sains pon. Kandungan atau kehamilan dapat di kesan hanya selepas 4 minggu umur janin tersebut. Malah ada yang lebih 4 minggu baru dapat di kesan.

        Tidak mungkin umur kandungan 2 minggu dapat di kesan. Ini dari pengalaman sendiri dan berjumpa dengan doktor pakar. Takperlah apa pon terjadi, kuatkan hati dan anak itu tetap tak berdosa.

        Cuma lain kali, before nak inform sesuatu tu, buat kiraan dulu. D, you kena ingat di dunia ni bukan you sorang je pregnant. Jadi, kena berfikir dahulu sebelum me-war-warkan apa-apa.

        0

        0
        • Anonymous says:

          eh makcik bidan,pegi duduk bawah tempurung sane.
          Skang pregnant lima ari pon da boleh detect kot.
          Suka2 nak cakap anak tu tak berdosa.
          Aaaarrgh,stres dengan kejahilan!

          0

          0
        • mak jemah x suka gosip says:

          Setuju sangat dengan bidan..Biasanya kalau usia kehamilan baru 2 minggu, pregnancy test memang x dapat double line yang sangat clear… X kisah la pakai pregnancy test yang mahal skali pun, tapi kalau baru 2 minggu hormon pregnancy tue memang x boleh di detect lagi…Berdasarkan pengalaman sendiri jugak, bila usia kandungan dah lebih 1 bulan baru la double line tue sangat clear.. So, macam mana nak bersangka baik kalau macam nie?

          0

          0
        • cammie says:

          Betul tu , kedua2 anak saya, lima minggu baru boleh detect..lagipun DD tu mcm guna preg. test kit yg murah je..tapi papepun tu kuasa Allah kepada umat2 nye yg ter’pilih’…anggap jela DD ni murah rezeki sbb dpt detect awal2 :)

          0

          0
        • dila says:

          makcik…jgn kolot sgt boleh x?

          ramaaaaiiii org2 biase yg mengandung dan dikesan seawal 2 minggu… xpayah nk ckp hukum akal or sains… kalau dah doktor sahkan kau hamil 2minggu kau nk ckp ‘eh,x boleh doktor’…akal ade ke? melainkan kau makcik yg menopos la kan…. kalau sains boleh membuktikan semua tu apa lg dengan hukum Allah yg semua org islam kena percaya yg ‘tiada yg mustahil bila Allah yg tentukan’

          mmg bukan die sorang yg pregnant…sbb tu die war2kan sbb die tahu ade ramai org cerdik pandai yg lain yg percaya pada rezeki Allah yg pregnant sama…sampai terlupa ade org miskin ilmu…

          0

          0
        • kesian ko mak jemah..alahai... says:

          kalau hati kita tu x boleh bersangka baik maknanya ade yg x kena la tu ngan hati kita tu…sebelum menuduh org baik muhasabah diri kita tu dulu…kenapa hati sebusuk itu?

          pengalaman kau x sama ngan pengalaman org lain…x payah la nk samakan test kit kau yg x clear tu ngan test kit org lain yg clear… kau bukan sesiapa pun sampai nk pertikaikan kerja Tuhan..

          0

          0
        • APTB says:

          Lg pn..biase2 nye la kan…adeke org nk cek hamil pada tarikh datang period..slalunye la awal2 pn seminggu or 2 minggu lepas datang period..APTB

          0

          0
        • SOPHIE says:

          to Bidan & mak jemah x suka gosip

          nampak sgt korang ni tak pernah pregnant hehh…
          de je kot 2 mggu pregnant dh blh detect..
          cth nya aku..
          phuihh kalau xtau apa2, jgn sibuk nk ckp psl fakta..actually auta je yg kluar…

          0

          0
        • Ape sajerrr says:

          To APTB,
          aku check mase hari sepatotnye period, dah dpt 2 line clear pon. Alat skarang sensitivity tinggi la, ade yg belum due period pon dah boleh detect positif kalau hCG dalam badan tinggi. hCG ni setiap orang and setiap kehamilan x same, ade yg awal2 pregnancy lagi dah tinggi… APTB ko nih

          0

          0
        • Lalalalal says:

          Cik bidan nih paham tak ape maksud 4 minggu kehamilan tu? Minggu first dikira dari tarikh last period la. Kalau DD kawen mase tuh tgh subur, (lebih kurang 14 hari dari tarikh last period- dgn aggapan cycle period DD 28 hari, normal dan teratur) betul la tu after 2 weeks(hari sepatotnye die period tp period x dtg2) kawen die check and alhamdulillah positif pulak… So kandungan die dah almost 4 weeks laaaa… Alat skarang pon dah canggih, x payah nk tunggu lepas sebulan x dtg period baru nak dpt result UPT positif

          1

          0
      • pengomen says:

        cik abg, anda typooo tu.. arini baru 10 december, cmne die istihar 20 disember tu ? anda ada mesin masakah ?? hahaha .. saje je ni.xde kene mengene nk cari kelemahan ke ap.

        0

        0
      • Intan says:

        Memangla tak mungkin sebab hari ni baru 10 Disember. :P

        0

        0
      • belajar sains says:

        jenis tak belajar sains ke?
        pergi baca balik buku sains tambah ilmu.
        kalau tak cukup ilmu jgn senang kata begitu.

        cuba bagi details, no phone, alamat dan nama bidan kampung dan doktor tu,
        nak tanya dari diorang. dan doktor tu dapat phd dari mana.

        0

        0
        • DinDa says:

          Bidan bodoh mana ko tanya tu?
          ko pun sama bodoh…
          asal ko tak tanya doktor pakar je?
          org tu elok2 nikah bln november, ko calculate dr disember…
          anak sapa la ko ni kan

          0

          0
      • Anonymous says:

        ramai je org preg lepas 2 weeks kawin…Tu smua kuasa Allah.. kita spe nk pertikai…napa sbuk g tanya bidan..bidan tu tuhan ke..

        0

        0
        • Anonymous says:

          memang boleh, tapi kalau dia tak tunjuk line dekat pregnancy test tu mungkin orng tak cakap pape sgt tapi sebab dia tunjuk, orng pun cakap,” eh, ini line orang dah ngandung 2 bulan nih..!!”

          0

          0
        • anon pukul 10:45 oi! says:

          klaka la kau ni… nmpak sgtlah kaki jaki…hahaha… die nk upload ape dienye suke la..tu instagram die…xdosa pun upluad pic tu…kita ni yg mnuduh dpt dosa,.,org islam kalau ade rase x baik kt hati tu maknanya hati kita tu yg bermasalah…reti? line kt test kit xmnunjukkan ape2 pun brape bulan…2 minggu ke 2bulan…itu bergantung pada kepekatan hcg masing2…ade org 2 3 bulan pun samar…ade org seminggu dua pun dah trang,,kepekatan hcg manusia berbeza…study byk sket la sblom judge org…xpayah la tambah dosa sgt…xckop lg ke?

          0

          0
      • amee says:

        aku pun… puas berbaik sangka.. tapi secara lojiknye mmg x mungkin.. tp entah la….hehehehe…

        0

        0
      • kuikuikehkeh says:

        aku nikah 2 april 2011, 2 minggu pastu dah tau pregnant.
        mase nikah aku subur.
        memang ada yang kepoci and “tak mampu bersangka baik cam ko ni” yang kata mcm2.
        Punyala kuasa Allah nak tunjuk kebenaran,aku ditakdirkan overdue seminggu,41 minggu anak aku lahir, 30 Dec 2011
        So nak kata aku dah ngandung 43 ke 44 minggu ke ape?
        C’monla.
        Kun faya kun.
        Tiada yg boleh lawan kuasa Allah.

        1

        0
      • pewwww says:

        halo bang..aku da ank 2..klau ko kawin esok…minggu depan pon dah buleh cek la…bergantung pada tahap kesuburan dan hari kesuburan pompuan tuh..klau die projek mlm pertama and die mmg tgh subur,dan tak mandul,jgn dipertikai klau Allah nak bg rezeki…adoiiiyaiiii….tak baiklah sangka buruk kat org..pastu nak ngumpat pon dalam hati sudahlaaa…kan dah dosee….

        0

        0
      • JUJU says:

        Benda ni kalau orang x tahu mereka akan bersangka buruk. Ramai org tau ttg haid , tapi hakikatnya x ramai yang tahu kitaran haid. X kira subur atau tak selagi berada dalam kitaran kalau nak ngandung akan ngandung jugak. Saya tau pun sbb doktor yg cakap ”bila kita period tu tandanya telur matang telah keluar, dan dalam masa yg sama telur baru akan ada d saluran , sbb tu doktor akan tanya kita bila tarikh hari pertama period tu kuar pada kitaran period yg terakhir” confused sikit kan ayat tu. Tp tu lah ayatnya yg doktor bagi kat saya. Harap di fahamkanlah. Kita x tau time DD/FK tu nikah kot2 DD tu baru 4 hari suci dari haid ker, @ time nikah tu adalah beberapa hari sebelum tarikh haid akan dtg. Sbb setiap kesuburan antara kita tak sama, bila2 jerk Ovum blh bercantum dgn Sperma apabila kita bersama.

        0

        0
      • Anonymous says:

        ye..mmg boleh…sbb kira last period..bukan kira last projek..sekian.

        0

        0
      • Hamba Allah says:

        jgn sesekali ckp tak mungkin.balik semula pd agama. bila Allah kata kun fayakun….segala2NYA PASTI TERJADI…

        0

        0
      • i am xoxo says:

        halooo! nick name je baik, “doa” tapi hati busuk, bersangka buruk. kalau pakai pregnancy test tak payah tunggu sebulan atau 3 bulan ok. kalau 3 bulan xpayah p jumpa doctor dah boleh tau sendiri….ni la bnyk sgt tengok drama melayu.

        0

        0
      • celiksains says:

        wahai doa…

        1.anggap 4,5,6hb tu waktu subur D (sbb nikah 3hb kan..mesti cepat bersama as usual lah)…*cari ilmu lg mendlm & google lg time2 subur wanita ada berapa & chances to get pregnant yer..
        2.anggaran 2minggu sebelom 3hb adalah hari pertama D haid..(20hb) <—-krn waktu subur wanita secara purata & normal adalah 14hari dr waktu pertama haid….
        3.maka bila 20hb tu check bole detect positive, usia bb dikira lbh kurang sebulan iaitu dr date hari pertama haid (3hb)

        0

        0
    • lalola says:

      xbek mu kap gitu…kne la terima..da rezeki dorg dpt bby awl..

      0

      0
    • mia says:

      hello..ak kawen 2 mggu lepas..td check n da prenant..acane??

      0

      0
      • to mia says:

        congratz!!! semua pasangan baru kawen nk ade naseb yg baik mcm u…tp belom rezeki sy…mula2 mungkin kejutan hormon period lambat…setiap miggu check..tp negatif..haha…doa2kan utk sy jugak…

        0

        0
    • Markonah says:

      Barang siapa yang membuka aib seseorang itu maka dia tidak akan mati sebelum melakukan dosa tersebut

      0

      0
      • Mimi says:

        Hadis ni sahih ke? Bukan apa, kalau hadis palsu, tak baik disebarkan :) #justsaying

        0

        0
        • aqu says:

          ?Barangsiapa yang mencemuh saudaranya yang Muslim kerana dosa yang pernah dilakukan oleh saudaranya itu, maka orang itu tidak akan mati sebelum melakukan dosa.? (Hadis riwayat al-Tirmizi)daripada Muadz bin Jabal

          0

          0
  5. isteri farid kamil says:

    dah jadi kebiasaan orang melayu dekat malaysia ni.. ade jek yang tak betul ade jek yang tak puas ati.. sabar lah dd n fk. Hanya Allah yang mengetahui status sebenar bayi dalam perut tu. kuasa Allah di luar pengetahuan kita. dah terbukti dengan kisah sejarah kelahiran nabi isa. rezeki kalo Allah nak bg arini kawen esok lusa pun dah boleh mngandung..

    0

    0
    • Fifi says:

      Maaf cakap, itu kan nabi. Kita ni manusia biasa, banyak kekurangan. Susah nak cakap, tapi dalam dunia serba mencabar ni, dimana fitnah dan zina berleluasa, susah nak tengok miracle macam tu. Cuma, kalau kita masing masing jaga aurat, jaga tutur kata, jaga pergaulan, jaga hubungan dengan Allah, tentu tak jadi macam ni. Ini ujian pada DD dan FK.

      0

      0
      • cik fifi oiii says:

        sebab tu agama kita suruh bersangka baik..contohi sifat2 baik…meskipun kita bukan nabi…xkan sbb kita bukan nabi kita boleh ckp apa saje? kalau tahu kita bukan nabi…sila lah amek tahu jugak yg kita bukan malaikat yg nampak segala dosa pahala org lain.

        jgn ckp kalau kita semua jaga semua tu kita terkecuali daripada ujian Dia sbb hanya Dia yg mengetahui..

        maaf,sy bukan ustazah..tp sy x suka org mempertikaikan kerja Tuhan.itu saje..

        0

        0
        • Fifi says:

          Saya tak mempertikaikan kerja Tuhan.
          Saya cakap secara general nya sahaja,
          diman apa pun perkara yang kita lihat/baca/dengar belum tentu sahih, sebab fitnah dan zina sangat berleluasa.
          Saya cuma rasa analogi digunapakai adalah kurang tepat, masakan menyamakan diri dengan nabi pula.

          Pun begitu, saya sebenarnya bersangka baik dan berniat baik, tetapi tak sangka juga orang pula bersangka tak baik :)

          Maaf lah atas kekhilafan.

          0

          0
  6. kawaiisakurayuki says:

    pregnant salah…x pregnant salah….kerap pregnant pun gadoh….. manusia nih x pernah nak puas asik nak mempersoal jer ketentuan Allah s.w.t…….sabor jer la’

    0

    0
  7. saja je says:

    dah² la tu kisah dorg ni…pasni diana makin tension la laki nk kena penjara 2 tahun isu permainkan pakaian anggota tentera…adoiii kang cite dorg lagiii arghh aku plak yg tension….

    0

    0
  8. Menyampah says:

    lantak ko la diana…ada aku kesah..asalkan ko bahagia sudah la..

    0

    0
  9. roses says:

    mulut manusia…
    bila dah kahwin x mengandung pon mengata jugak!!
    bila dah kahwin terus mengandung pon mengata jugak !!!
    sabar la DD adat la mulut manusia memang x boleh ditutup

    0

    0
  10. kesal says:

    Sabar itu separuh drpd iman…..inilah dugaan hidup terutama golongan artis yg sentiasa menjadi perhatian…buat baik salah, buat jahat apatah lagi….

    0

    0
  11. alisa says:

    orang dengki dekat dunia ni memang berjuta kita tak boleh tutup mulut dorang…ni sama macam fasha.itu kan rezeki dari Allah S.W.T. kenapa perlu mempertikaikan? takpelah keep calm and remember Allah :)

    0

    0
  12. isteri bahagia says:

    saya dulu pun bunting pelamin,,,,,,ada juga org pertikai…apalah manusia ni,,,kalau 1 hari pun Allah kata jadi…jdlah ia….usah dipertikai,,,buat dosa je…

    0

    0
    • doa says:

      memang la 1 hari pon boleh jadi , tapi tak kan terus nampak kesan … letih kenduri pon tak ilang dah fikir ngandung dah beli alat nak test …ha ha ha.

      0

      0
      • Farid Kamil says:

        btol tu, memang tak logik..

        0

        0
        • Anonymous says:

          andai kata kitaran haid DD adalah tetap iaitu 28 hari, dan haid terakhir DD ialah 21 okt, jd waktu subur DD ialah 3 nov. (waktu subur DD hari ke-14). next period sepatutnya 17 nov. Andai kata DD buat pregnancy test pada 20 nov, kira logik lah sbb period dia dah lewat 3 hari. dan masa 2 DD dah pregnant 4 mgu, kira dari start priod (21 okt). mcm sy sndiri pun, bila period terlewat sehari pun, mmg sy dah agak yg sy pregnant sbb kitaran haid sy adalah tetap. lgpun naluri seorg ibu tu kan kuat. Jd bila DD perasan yg haid dia terlewat, dan naluri dia kuat mengatakan yg dia pregnant, x salah dia buat pregnancy test. ttg jalur 2, berdasarkan pengalaman sy, dalam tempoh 5 minit buat test, mmg jalur kelihatan tp x clear. tp lepas 5 minit jalur tu clear sedikit berbanding 5 minit yg awal.

          0

          0
      • rona says:

        dh la doa…benci aku tgk komen ko…
        baik la ko berDOA jgn nnt org sangka buruk lak kat ko ngn anak2 ko klu terbunting pelamin…

        0

        0
      • Anonymous says:

        Apala ko ni bodo.nk komen study dlu

        0

        0
  13. saja je says:

    mesti sume x sbr nk tgk bpe hrbln D bersalin..ngehh…ngehh

    0

    0
    • doa says:

      ye kita tunggu .

      0

      0
    • sayang salmah says:

      DD akan bersalin pada 2 Ogos 2013…hahaha… akulah doktor pakar yang dicari2…. for your info pregnant 2 minggu BOLEH di DETECT cume mungkin line mungkin tak berape clear…tp kalau test kit yang mahal 3 hari sebelum kedatangan haid seterusnya dah boleh nmpk line tu clear sbb tahap PH kt test kit tu tinggi.. benda ni tak mustahil!!!

      0

      0
  14. kawaiisakurayuki says:

    pregnant salah….x pregnant pun salah….kerap pregnant pun salah…. apa yang buat mereka puas hati pun tatau….. siapa mereka yang nak mempersoal ketentuan Allah s.w.t??? Rezeki Allah dah bagi, terima seadanya….soal halal ker haram ker, antara dia dan Allah….dosa korang pun x tertanggung kenapa nak bercakap pasal hal orang pulak??? Heran dengan perangai manusia nih……serba serbi x kena….haaaiiii……

    0

    0
  15. mixgirl says:

    sabau jerlah diana n farid…smoga anda bhgia dunia akhirat…aminnn

    0

    0
  16. bungakejora :) says:

    tak kesah la aku ttg diaorang nie lg pun aku pun minat pun …

    0

    0
  17. Anonymous says:

    konon nk syare berita gembira…katanya….

    0

    0
  18. kakikucinghitam says:

    laaa… ape yg peleknyee dgn kehamilan DD? sbb tu lah istilah bunting pelamin tu wujud.. kekadang media yg propa… plslaaa jgn bg dd stress segala

    0

    0
  19. siti says:

    org yg bersangka buruk tu bodo!! Segalanya mungkin, jangan nak menafikan kuasa Allah..boleh je kehamilan awal terjadicoz waktu tu tengah subur, so senang le nak lekat n mengandung…

    0

    0
  20. Dr ? says:

    setuju dgn isteri bahagia, klu tuhan dah jadi maka jadilah, dah rezeki diorg awal, xbaik pk yg bukan2, ader juga org yg sy kenal bunting pelamin, rezeki,joh,ajal & maut di tangan tuhan, siapa lah kita utk menidakkan nyer?doakan saje semoga Farid & Diana bhgia..

    0

    0
  21. dida says:

    moral of the story, kepada bakal-bakal ibu, jangan terover excited mengwar-warkan berita kehamilan anda unless dah lepas 1st trimester… within 1st trimester apa2 boleh berlaku sebab kandungan tak cukup kuat…lagi satu untuk mengelakkan cerita-cerita atau fitnah-fitnah yang mungkin akan berlaku macam DD & FK…. Awak jugak akan tertekan…

    0

    0
  22. Dr ? says:

    setuju dgn isteri bahagia, klu tuhan dah jadi maka jadilah, dah rezeki diorg awal, xbaik pk yg bukan2, ader juga org yg sy kenal bunting pelamin, rezeki,joh,ajal & maut di tangan tuhan, siapa lah kita utk menidakkan nyer?doakan saje semoga Farid & Diana bhgia..

    0

    0
  23. idir says:

    Kenapa aku tgk farid kamil ni muka mcm x mandi je…esp time nikah…

    0

    0
  24. Joni says:

    Xpela dd bwakjela perut yg da besar tu..baru 3 mggu ke preggy nya helo? org bukan bodo diam2 suda

    0

    0
  25. qsera says:

    xguna kite nak gaduh2 nak pertikaikan bnda ni,semua tu xberi manfaat pon kat kite.klau kite salah tuduhan kite akan di tuntut di akhirat sbb menyebarkan fitnah so pendapat saya biarlah dia dgn tuhan shj,kita sepatutnye mendoakan yg terbaik utk mereka..amin..:)

    0

    0
  26. Anonymous says:

    siapa yg tuduh mengandung luar nikah tu…mmg sah xbelajar ilmu sains… sekarang byk alat dh canggih..org yg belajar dlm bidang perubatan merasakan ia xmustahil pun… melainkan org yg ckp tu dengki sgt2… sb ko xhebat..hahahahah

    0

    0
  27. hapelrrrr says:

    Dh dia time tue subur nak buat cm na….

    0

    0
  28. wanita says:

    waktu subur wanita ialah 2 weeks before the next period. so logik la d pregnant if masa nikah tu dia mmg tgh ovulating. if a woman is always consistent with her period cycle, lewat sehari pon boleh tau something is other than normal. in this case, pregnancy. tak yah la nak hentam or konon cuba bersangka baik sbb it is what it is. educated ppl takkan question a simple thing as this. google kan ade, research dulu before menghentam ye.

    0

    0
  29. Jamu mak dara says:

    KLU ORG INGGERIS KAT LUAR SNA…bertunang x kahwin2 pun dah beranak pinak…mcm angelina jolie n brad pitt…..sah2 mcm tu pun ramai peminat…klu ikutkan mcm tu pun x perlulah nak di idolkan..asia malaysia ne….dah sah berkahwin pon mempertikaikan anak dalam perot…anak luar nikah….bosannn x mencabar korang nak mengutuk org sekalipun,,, x da keja lain eh.patut org melayu takuk mcm tu mentalitinya

    0

    0
  30. lalola says:

    ala mengelabah je la org yg mengata die, akak ipar aku cam die gak, dah subur nak buat mcmne? mentality melayu hampeh!

    0

    0
  31. Aku yang comel says:

    dah2 jangan nak issue sangat laa oang nak pregnant.. dah rezeki die kan.. tunggu jelaa die bersalin nanti.. x sabaq rasanye.. Allah maha mengetahui..

    0

    0
  32. pikir sendiri says:

    diam lah korg..dok ckp org korg pun belum tentu betull/kalu betul, baik sngt alim sangat x mengata lah org..x cakap2 lah bnda2 bukan2..bawak2 tubat sama lah..muhasabah diri tue…mengaku dulang mengaku serpih megata org korg yg lbh

    0

    0
  33. muslimah says:

    salam kepada semua pembaca…..
    saya cuma nak tekankan di sini, siapa kita untuk menghukum seseorang… kita semua mempunyai ibu bapa yang disayangi, jadi seharusnya kita mesti memikirkan perasaan ibubapa mereka… janganlah kita nak menjatuhkan air muka ibu dan bapa mereka setelah mereka bersusah payah dan mendidik serta menjaga kita dari kecil hingga dewasa tanpa sebarang runggutan pun… jika perkara ini terjadi pada diri kita saya percaya yang anda semua tidak mahu dihukum, dimalukan seperti ini… dan semestinya anda semua takut ia akan menjatuhkan serta mendatangkan malu kepada air muka ibu dan bapa kita… ALLAH jika ingin memberi rezekinya kepada kita tidak menentu masa dan kita tidak tahu bila dan dalam keadaan yang bagaimana rezeki tersebut akan datang… seandainya perkara yang kita katakan ini tidak benar, maka anda telah melakukan dosa terhadap D&F dan semua ahli keluarganya, serta jangan lupa kepada bayi yang tidak berdosa itu.. keampunan dari ALLAH kita dapat meminta dan memohon dariNYA, tetapi anda sanggupkah meminta maaf kepada D&F dan semua ahli keluarga mereka dengan fitnah yang telah anda lemparkan, jika perkara tersebut tidak benar.. janganlah kita bermusuh dan mengata kepada bangsa kita sendiri dan lebih-lebih lagi yang seagama dengan kita… dan janganlah kita nak menjatuhkan hukum kepada mereka sedangkan kita tidak layak dan tidak boleh berbuat demikian.. hanya ALLAH yang dapat menentukannya…dan janganlah kita menambahkan lagi dosa-dosa kita selama ini.. kepada D&F anda perlu banyak bersabar dengan dugaan ini, dan memohon kepada ALLAH agar diberkati dan dihindarkan dari segala fitnah dan tahukah anda doa-doa ketika orang di dalam keadaan kesusahan seperti ini adalah doa-doa yang mustajab…

    0

    0
  34. tet says:

    aku dulu bunting pelamin gak.nikah 21 dec .22dec tu doc dah kira 1day aku pregnant.padahal mase tu x buatak buat ape2 lagi pon.mase tu memang cofius jugak.tapi bila bace buku balik baru faham.so sape yg x faham cara kira mengandung tu pergi cari buku or tya org yg tahu..

    0

    0
  35. mkwe hernandez says:

    bkn nk mengata tp lau x silap la kan lau kandungan 2 awal lagi bkn ke x double line kt pregnancy test 2 samar2 ke??ni aku ygk hari 2 trg la..x tau la lau dieorg guna pregnancy test yg mahal.oh ya nk back up org pun jgn la bnda yg dh trg sangat pun nk back up lagi. oh ya saya bekas bdk sains ye. amik biologi lagy..so saya bleh fkir la mcm mana bnda 2 jd.lagipun xkan awal sangat tunjuk tanda2..slalu nya sebulan @ 2bln after nikah..saya ckp as biologi student. maaf la

    0

    0
    • Anonymous says:

      maaf la yer budak biologi…kita x tau mungkin si DD ni da edit gambar tu bg terang double line tu…edit brightness ke, contrast ke….kan?? …saya cakap as cikgu biologi. maaf la

      0

      0
    • anon anon says:

      sah sah student. Ntah2 ovulating cycle pun kau tak tau lagi.
      Apa, budget kau letak situ kau budak science ilmu kau tinggi melangit ye?

      Buat penat pegi sekolah je, sekolah tak ajar pendidikan islam utk bersangka baik dengan orang ke?

      Asyik belajar sains je tak kemana jugak.

      0

      0
  36. cikgu nana says:

    Dia kn muda lagi..period teratur…mmg la senang nk lekat….akupun camtu gak…

    0

    0
  37. jeansketat says:

    standard la tu.. bile cek doktor, msti dia ikut tarikh ‘last period’.. bknnya tarikh projek..

    0

    0
  38. halmah says:

    DD, jangan risau k..kite same je.. biar la org nak kata ape pon.. kite pon nikah 3hb same ngn DD. mase tau DD da pregnant, my hubby ckp ‘u, DD da prgnant..u try la wat UPT’.. pastu kite pon buat gak..resultnyerrr POSITIVE :) :).. alhamdulliah, ikatan cinta suci kami setelah 7 tahun bercinta akhirnya telah diberikan rezeki seawal ini..

    0

    0
  39. marry harry says:

    Kita sebagai peminatnya harus mendoakan yang baik2 untuk mereka. Semoga kandungan dan pasangan sihat sentiasa.. tak perlulah kita memfitnah dan mengata2 buat tambah dosa je..kita mendoakan itu lebih baik..:)

    0

    0
  40. my boo says:

    pening la nk kira kesuburan bagai ni…yg penting dia nikah..d rest hanya dia dan Allah yg tau..kite semua ni tutup mulut n doa yg bebaik sudah!

    0

    0
  41. WATEVER Laa says:

    Rasa nk muntah tgk org buat spekulasi mcm2 ikot pengalaman la konon. My hubby is a doctor..dia ckp xde apa yg impossible when we figured out yg sy bunting pelamin. Mmg stress nk announce kt org tkot ade yg pk -ve. Tp DIGITAL UPT boleh trace kandungan seawal 2 minggu la. Pakai yg cikai mmg la korg xtau.

    0

    0
  42. akuni says:

    ala relaks je DD&FK. saya dulu pun camni gak. nikah masa betul2 time tgh subur so mmg terus lekatla..klu kire2 mmg bru 2 mgu..ala dorg yg cite bkn2 tu sebenarnya mmg failed dlm sains tu yg tak reti kira. Biarla org nk kata apa,janji Allah tahu..

    0

    0
  43. juju says:

    2 la, mase sekolah dulu, blaja subjek sains ko xdengar, ponteng. bile da besar x tau, dok sedap mengata org lain.. ape la nk jadi.. haha

    0

    0
  44. fea says:

    Dalam masa 48 jam selepas persenyawaan kalau tak silap saya , kalau memang keduanya subur, memang akan membuahkan hasil. Saya percaya sesuatu kejadian ada hikmah dia. Allah sudah memberikan rezeki seawal ini pada DD dan FK,kenapa perlu kita persoalkan. Kalau terjadi perkara seperti terlanjur keatas keluarga kita dan kita orang menyebarnyebarkan cerita tak betul, adakah kita suka?

    0

    0
  45. Anonymous says:

    BUKAN IKUT TARIKH PROJEK LA…TARIKH LAST PERIOD YG DIKIRA…

    0

    0
  46. be matured please says:

    bang nara tolong la tutup tread komen ni.
    sakit mata tengok orang tak ada ilmu agama dan sains komen
    dari semua orang duk buat dosa, dan abang nara pun dapat dosa tu sebab galakkan diorang komen post ni, adalah baiknya tutup tread komen ni.

    diorang yang komen ni lebih ni macam cakap dengan kepala lutut.
    ikut sedap mulut cakap orang terlanjur, tak logik pregnant sebelum 4 minggu.
    orang yang cakap tu TUHAN ke?

    kun fa ya kun.

    lupa?

    0

    0
  47. niena says:

    dah diana tu subur. farid pun subur. ape masalah yer. dah rezeki ……. ape pun tahniah diana n farid..

    0

    0
  48. Big Bro says:

    pada pendapat saya kan…sepatutnye xperlu la nk bitau awai2 sgt..lpas majlis besar kt kedah tu nanti baru la umumkan..xdelaaa org nk pertikaikan sgt…

    0

    0
  49. yg benar says:

    sy cuma nak cerita pengalaman sy, dan terpulang anda semua nak nilai.

    semasa mengandung anak pertama iaitu kira-kita 6 bulan selepas melangsungkan perkahwinan, kronologi kisah sy seperti berikut:

    1) hari pertama peroid = 1/8/2010
    2) waktu subur saya = 14/8/2010-16/8/2010 (peroid sy adalah tetap, jadi jika dalam kitaran peroid, waktu subur adalah pada hari ke 14-16. lagipun sy menggunakan termometer khas untuk mengetahui waktu subur)
    3) sepatutnya sy akan period semula pada 28/8/2010-29/8/2010 tetapi sy masih belum peroid
    4)pada 30/8/2010 iaitu hanya 2 hari peroid sy lewat, sy buat ujian UPT dan result adalah positive (double lina sangat clear)

    klu ikut logik perkiraan, ovum akan keluar semasa waktu subur sy (hari ke 14-16), sy bersama dengan suami pada waktu itu dan alhamdulillah, sy hamil. jika dikira dari tempoh waktu subur, dimana sperma bercantum dengan ovum, pada 30/08/2010 yg sy buat UPT tu, usia kandungan sy baru 2 minggu..

    jadi katalah pada hari diana dan farid akad nikah tu betul2 jatuh pada hari subur dia, sy percaya untuk hamil tinggi

    sekian, wassalam

    0

    0
    • Anonymous says:

      aku rase 3baris terakhir tu pun dah ckop…sebab org yg nk cari ilmu die akan cari sebelum menuduh org lain…xperlu pjg2 mcm wat tesis kot.tq

      0

      0
  50. Anonymous says:

    possible preg dalam masa dua minggu tapi 2 line tak akan clear dalam masa 16 hari preg.. ada faham!!!!… ini pengalam sendiri.. doktor pun tak berani nak ckp confirm bila lewat period seminggu ( kalau ikut pengiraan kandungan tu dah 5 minggu sebab 2 line samar2 jer)…. masalah diana dan farid hanya mereka sahaja yg tahu dan itu urusan antara mereka dengan Allah Taala.. Hukuman di akhirat mereka yang tanggung..

    0

    0
  51. Nana says:

    Nak tergelak lah baca orang persoalkan issue double line terang lah tak terang lah. I was 2 weeks pregnant, buat pregnancy test on the day I was supposed to get my period, guna test murah sebijik macam DD tu, tapi dua-dua line terang. Lagi-lagi kalau buat test guna first urine in the morning, sebab masa tu kandungan hCG (pregnancy hormone) paling tinggi. So please, cukup-cukup lah tu.

    0

    0
  52. kosong says:

    ni la org melayu….mengandung awal,kate anak lua nikah…mengandung lambat,kate xsubor,susah nak lekat bagaiii…. xde bukti,jangan nak sembang,sedap2 je nt makan dosa fitnah org….kene batang idung sndri baru naik sawan~

    0

    0
  53. Lambada says:

    I pon x nak pertikaikan sgt pasal DD ni. Tapi…. Kan…. Ni pregnancy i yg 3rd time… And period i mmg regular… Tiga2 kali ni masa i beli pregnancy test sebelum sebulan mmg yg line kedua tu x clear. Samar2 ajer sebab hormon HCG kat air kencing tu x banyak lagi. Pastu i beli dalan 3 brand semuanya tunjuk sama yg mcm nampak x nampak tu… Lepas sebulan baru nampak. Doc i explain mmg normal sebelum seulan x clear. kalau clear tu mmg i akan rasa loya yg amat sgt coz hormon tu dah byk. Mommy2 di luar sana tu sama x experience mcm i punya? Tu yg i pelik camno pulak DD nye terang giler… Tu je.. I x tuduh pape pon.. Sekian…

    0

    0
    • siti says:

      i setuju Lambada.. my period lambat seminggu…doktor tak berani nak confirm yg i pregnant sebab line ke 2 tak clear walaupun pada hakikatnya kalau lewat seminggu bererti pregnant dah masuk usia 5 minggu…kena tunggu lagi sebulan baru line ke 2 tu akan nampak clear. Ini bermakna line akan nampak clear pada usia kandungan 2 bulan…

      0

      0
  54. Sayang says:

    Bkn nak pertikaikan kehamilan DD. Dgn kemudahan canggih skrg ni, x mustahil blh detect awal. x pyh tggu spai 3 bulan nak confirm kehamilan. Dan mmg pkara baik camni perlu di bagitau. Cuma jgn la over expose spai nak pamerkan pregnancy test tu. X malu ke. Bkn kah itu hak peribadi anda sdiri. Simpan utk anda dan suami. Hanya perlu gitau anda dah pregnant. Tu je….

    0

    0
  55. Anonymous says:

    nthla noks,mak pn xtau nk ckp…ms mak dlu lewat dtg bulan 4 ari,g klinik dktr kate bru 4 ari lewat,so kalo wat urine test pn xnmpk…dktr kate kalo leh detect pn lps smgu atau 2mgu bru leh cnfirmkn yg kite preggy ke x…mak g 2 klinik,dktr ckp bnde yg sme…mmgla urine test wktu pg yg seelok2nye sb ms 2 hormon kite tgi…tp nthla kn,kn FK kte wife die gune pregnancy test yg mahal,jd trme jela explanation die 2=)

    0

    0
  56. gambit saifullah says:

    saya pregnant. baru kawen smlm ;)

    0

    0
  57. aku says:

    Sudah-sudahlah bersangka buruk pada orang. Pelik betulkan, senang betul percaya pada gosipkan.ada bukti ke mengatakan D tu pregnant awal?kalau lawan kat mahkamah pun kalah sbb takde bukti.hehe kelakar betul….tahap kesuburan dan hormon setiap org berbeza, sbb tulah ada org yg boleh detect pregnant seawal 2 minggu dan ada yang selepas sebulan baru boleh detect. D excited nak share dgn peminat, sbb tu dia umum awal. korang pun kalau dpt tau pregnant, mesti camtu kan, lagi-lagi baru pertama kali. Sudah-sudahlah tuh, tau hukum buat fitnahkan? fikir-fikirkan ye saudara saudari sekelian. Bila bercinta, sibuk nak tau bila nak kawin. dah kawin, sibuk wat citer, pregnant awal la.lepas tu kenapa wat majlis camtulah, baju dia tak sesuai la. esok baby dah kuar, nak citer apa lagi. just wish diaorg happy forever until ke syurga tak boleh ke? kelakar tu siap leh tanya bidan kampung, mmg nampak sgt agak busy body.

    0

    0
  58. :) says:

    kelakarlah korang…ikut logik jelah ye:
    kalau korang sakit ke apa ke, pergi klinik, doktor akan tanya, ‘last period bila?’..takde pula..doktor tu nak tanye,’bila last buat projek?’..kekekeke

    0

    0
  59. samad says:

    Just a reminder. If you want to hide your termengandung. Dont TWEET your pregnant kit. Line TERANG GILA 2 week pregnant ABAH KAU NGAJAR

    0

    0
  60. setakat yang aku tengok says:

    bekas kawan aku pregnant 2minggu dah bole detect….so possible la DD ni subur sgt….ok zipped

    0

    0
    • aku memang perhati says:

      gila statement “setakat yang aku tengok” Bekas kawan??? so la ni kawan ko tu dah jadi musuh ke? hahahaha

      0

      0
    • Ratu minah jambu merah/ biru ori says:

      eleh jangan cakap yg bukan2 lah pasal diana ngandong ni huh !!!! biar la kalau dia termengandong pon korang apesal !!!!!! kalau dia ngan farid laki dia nk sondol cepat2 sebelom nikah korang pedulu happe !!!!!!!! yg dosa dia ngan laki dia paham !!!!! itu pon kalau tuduhan korang tu betol yg diana ni termengandongggggggg !!!!! kalau tidak biar aje lah jangan cakap2 pasal kandongan dia huh !!!!!!

      0

      0
  61. Anonymous says:

    Tu semua kuasa Allah SWT la..Nabi Isa lahir takde ayah korang nak cakap apa? kalau Allah SWT izinkan sesuatu benda tu jadi memang jadi juga la..

    0

    0
  62. ape ke hal says:

    tak usah jadi bangang la kan.tak kan plak DD nk eboh kat media bgtau die last priod bile,main bile,pukul bape.nk tunjuk plak kitaran haid sume kat mangkuk hayun yg bawak mulot tu baru org nk caye.kang bile tunjuk ckp menunjuk,mengandong cpt sgt.bile tak bgtau org ckp bende yg same jgk.kesimpulan,manusie mendengki mmg tak pnah puas.xkan penah nk tutup mulot.dulikkan la DD oi.ALLAH tau.

    0

    0
  63. jlo says:

    conclusionnye.. simpanlah dulu rahsia kehamilan tu.. kalau happy pon, share ngan family cukuplah..kalau share dgn org ramai, macam ni lah akibatnye…mengutuk je lebih dari mendoakan yg terbaek..

    0

    0
    • manisah says:

      betul…. biasa doktor kat klinik akan sahkan kehamilan dengan buat 2 test iaitu UPT and Ultrasound. kalau dah sah n doktor dah buat kiraan manual dan kiraan melalui ultrasound. kalau dah sahih share aje la dengan keluarga tercinta.. ada kes istilah kehamilan palsu walaupun UPT positive

      0

      0
  64. dani says:

    Sepatutnya kita kena nasihat. Kalau betul itu anak selepas nikah, congratulation. kalau bukan, farid kamil dan diana danielle kena kahwin semula selepas anak itu dilahirkan. KERANA, ikatan perkahwinan itu tidak sah kalau kamu bernikah ketika si wanita sedang mengandung. Sila harap maklum ye semua :)

    0

    0
    • Anonymous says:

      kenapa kena nikah semula..ko tahu tak syarat sah nikah.
      1. suami 2. isteri 3.saksi 4. wali 5. akad (ijab dan kabul)

      0

      0
  65. oii penyibuk says:

    aku pas 2 minggu kawen pun dah lekat….tu nama die subur..kan Allah dah cakap,wanita yang rendah maharnya,murah rezeki dia…namanya je ISLAM, muslim tapi SAMDOL!!!kalau betul dia dah terlanjur pun,anak tu still sah berbinkan bapaknya sebb tempoh perkahwinan tak melebihi 6 bulan..ko pi la tanya ustaz yang bertauliah cam Ustaz Azhar Idrus ker Fathul Asri ker…aku bukannya pandai sangat tp bab hukum-hakam ni kita orang ISLAM kena la amik port gak…jangan asyik dok layan blue je…otak pun jadi sempit.

    0

    0
  66. Anonymous says:

    buat semua yang sangsi tentang kehamilan DD sila google sendiri kalau tak faham kitaran period..kalau tak pernah mengandung memang takkan tahu kiraan minggu kehamilan..kesian DD kena fitnah dek kerana orang yg tak berpengetahuan..

    0

    0
  67. erin says:

    DD oh DD, pity u. Kalau lah DD lahirkan baby tu tak cukup 9 bln (baby tak cukup bulan) sah² ko kena hentam.

    0

    0
  68. noris says:

    i respect dgn krisdayanti walaupun dia buat kesilapan tapi dia tak buat lakonan.

    0

    0
  69. cili pedas says:

    Rezeki seseorg dgn org lain x sama. Allah cipta kn kita berbeza. Jd apa yg kivta nk ptikaian dia pregnant. Dah tertulis rezeki dia cepat. Semua keje Allah swt. Dia yg tentu kn dd.

    0

    0
  70. ding dong bell says:

    Sekali lg isu pregnant ni jd isu hangat…dulu fasha sendat now si DD pula. Masalah / isu ni x akan timbul if si fasha/DD ni x gedik sgt nk publish kt org ramai psl dorang pregnant. Tak bley ke tggu sampai after 1mth ke baru buat announcement. Sebenarnya mereka berdua ni lah yg menjd penyebab org lain menambah dosa kering dan bertelagah sesama sendiri

    0

    0
  71. wawa says:

    kesimpulannya, rmai PHD dan dajjal kt sini trutama malay . . Pity u malay !!

    0

    0
  72. hurm.... says:

    org xkan bercakap klau pokok xbergoyang n xkene tiup angin..da ader bukti sahih cuma org xnak publish jer die g check kt spital maner.whatever…Tuhan Maha Mengetahui.Nt jgn ckp bby lahir x ckp bln plak…aperpun artiskan…berlakon da jd perkara biasa.tahniah ler!!!!!!!!!!!

    0

    0
  73. holala says:

    Sila rujuk ye… jangan buat spesifikasi macam-macam..

    http://pama.karangkraf.com/mama/waktu-sesuai-uji-kehamilan-1.10010

    0

    0
  74. Din says:

    buat apalah nak pertikaikan kehmln DD ni.. dah rezeki dia cept patutnya kita doakan yg terbaik utk mereka. ada tu dgr kawin pun tidak alih2 dah beranak tupun x nak mengaku tp bila dah kantoi terpaksalah ngaku jugak. itu lglah teruk.

    0

    0
  75. samsul says:

    semua bodoh…semua nak share kt internet konon….hal2 peribadi pn nak share..stupid people!!

    0

    0
  76. tukang karut says:

    Mangkuk la korang semua…buat hal sdri dh la

    0

    0
  77. Anonymous says:

    Xsgka aku org Malaysia ni rmi yg brlagak pndi tp sbnrnye bodoh. Blum tentu blaja biologi tu pndi bab2 ni. Sape yg mpertikai bnd ni adalah org yg xckp ilmu. Pregnancy test ni kn wat pg2 br nmpk line clear sbb hormon tgh tggi. Jd kpd sape2 yg xcaye tu jgn brlagak pndi. Klu 1st projek pn dh melekat nk wat cmne. Rezeki kawin la tu. Papepn tahniah DD n FK. Pedulikn ckp org yg xmatang ni. Yg pntg jg anak tu baik2.

    0

    0
  78. me n you says:

    mungkin org yang ckp2 tu tak belajar science kot. manatau masa tu dd tengah subur. belajar science la sikitt. haiyoo :p

    0

    0
  79. aku mmng jahat pon... says:

    yg ckp mcm tu org yg blom mengandung.. blom nak mengandung.. x dpt mengandung tp sakit hati.. yg bengong x reti kira kitaran haid.. yg x belajar sains.. (jahat nih) weh,klu dah nikah nak on projek mlm tu juga x de hal, dah halal n kita dlm keadaan subur boleh berlaku persenyawaan on that time… and esok dah dikira 1 hari

    0

    0
  80. dah letih says:

    apala korang ni,,,biarlah dah rezeki dia nak dapat awal kan,,,,,senang jer nak bagi deme yg tak puashati jawapan,,dd please upload gambar scan ke….so diorang boleh budget brp week u punya kandungan kan.selalu scan kita leh tau bape week kan….

    0

    0
  81. Kapochi says:

    kesian baby dlm perut tu kalau dia dah besar,dia tahu org ckp mcm ni..

    0

    0
  82. Anonymous says:

    Bodo..bodo..bodo..tak sekolah semuanya..entah-entah farid dan diana tengah gelakkan korang semua. Makcik..kakak..adik..abang lebih baik gi dapur buat karipap bleh makan..

    0

    0
  83. Din says:

    sapelah yg pandai2 kata pompuan x boleh nikah klu tgh ngandung. klu ikut mahzab shafie pernikahan itu sah. yg x sah klu mengikut mahzab lain.

    0

    0
  84. hamba-Nya says:

    Ape ke bangang nya lah org yang pertikaikan semua ni..dah namenye bunting pelamin mmg cpt la…ape la,benda baik dikutuk2, benda x baik di like2 kan nya… artis belum nikah yang pegang sana sini di puja2..artis yang dah halal dipertikaikan… Ya Allah… semakin ketara kejahilan orang melayu yang ‘islam’. Ampunkan lah mereka.

    0

    0
  85. xsukaDDdanFK says:

    sudah-sudahla tu FK oiii..jgn ko igt dpt DD tu ko da ckop bagus mcm tu la sebaliknya DD oi..mcm mne lah org xbuat spekulasi sndri kalu ko yg sebok nk btau 1dunia ni.senyap2 suda.sbenanya ko yg buat org msia cm kita ni bertelagah sesama sndri.malu lah..tu la susahnya kalu org yg xeducated mcm ko..hihihih

    0

    0
  86. marilah_bersangka_baik says:

    tp klu btol la si DD nie da termengandung sebelum kawen,xkanla die excited sgt nk tunjuk dkt org..tp mase aku blaja dulu mmg kitorg ade study subject psl pregnancy..besenye doc akan kire usia kandungan kite ikut hari pertame last period sorg perempuan tu..n then waktu subur sorg perempuan 14 hari selepas tarikh 1st day period..mungkin mase 1st night tu waktu DD btol2 ngah subur..so,mmg ade logiknye klu usia kandungan die lagi lame dr usia perkahwinan sbb tambah 14 hari..kiraan doc juz kiraan kasar..klu buat ultrasound bru ade kiraan sebetulnye..sbb tu 5% je org akan deliver on time ikut due date..lg 1,kebanyakan pregnancy test skang bleh detect lepas 10 hari persenyawaan berlaku=)

    CONTOH;
    tarikh 1st day last period (LMP) ; 18.nov.2012
    date dijangka bersalin (EDD) : 18.11.2012 +280 hari (9bulan 10 hari) = 25.8.2013
    usia kandungan klu ikut date arini(12.12.12) = 3minggu 3 hari

    so, skang nie even DD ngandung after dorunk nikah,tp tarikh 1st day period DD sebelum dorunk nikah,usia kandungan ttp dikire dr tarikh 1st day last period tu..sekian..

    0

    0
    • Anonymous says:

      betul tu….. org yg pandai macam kita faham la… tapi org yg bodoh mcm diaorg semua nie x faham la…

      0

      0
  87. Aida says:

    Senang je! Kun Fa Ya Kun.
    Tak payah spekulasi. Dosa kering.

    0

    0
  88. alin says:

    True story

    Sy sdg prgnant 23 hr..perempuan x semestinya kene tunggu tarikh period br blh cek..kalau dah rase lain mcm tu cek je la bile2 pn..sy dh detect mengandung seawal hr ke-9 slps bersama suami..sy jarang brjmpe suami kerana tinggal di tmpt berbeza..jd kalau br 16 hr diana dh detect tu x mustahil sbb sy dpt detect lbh awal dr tu..

    0

    0
  89. anony says:

    lantak ko lah diana nak pregnant bile pon..korang ni ape lh sanjung sgt artis..kat akhirat nnt sme je.takdenye anak dato,artis dpt tempat special..korang sedar tak artis ni buat dosa je kat kite..lantak die r..tak payah heran..bile kite cite pasal die..lg r die mengada..ermm..kalo rase taknak org mengutukcik diana oii..knp ko g cite kat org..hemmmm..kpd yg bce komen ni nnt lantak korang r nak ckp aku ni bajet bagos atau ape..ADA AKU KISAH

    0

    0
  90. anne says:

    korang pun satu, kalau dia buat, dia la tanggung dosa. korang ape la nak kesah. kalau dia tau dia dosa, dia buat la solat taubat. allah yang ampunkn umatnye, bkn korang. lg satu, korang pi la check doktor. ade tak kemgkinan boley jadik cm gini. jge family korang sendir, lg baik. dia dh umum dia ngandung, udah lq. berita baik. rezeki allah nk bagi awal. . . alhmadulillah and aminkn rezeki yg nk dtg pd mrk.

    0

    0
  91. FITNAH, NERAKALAH TEMPATNYA says:

    BERHATI2LAH!!! JANGAN ANDA TERJEBAK KE DALAM NERAKA KERANA MENABUR FITNAH!!!

    0

    0
  92. donna dania says:

    Kesiannya sbb dd yg preggy org len yg dpt dosa brgaduh kt sini,..kita tggu la lps 9 bln announcements dd ,dia deliver tak,..klu awal dr tu faham2 le,,..xyah ar kecoh 2 skrg,..

    0

    0
  93. ain says:

    yelah la tup2 kahwin,kata tahun depan la,nak sambung belajar la,tup2 kahwin n mengandung…..nampak sgt la……ni lg teruk dr fasha sandha……xkn cept sgt….mesti ada something wrong,tgk muka dia tahu….xleh nak cover…..cara cakap pun ada something je

    0

    0
  94. Anonymous says:

    agaknya dorang main malam pada hari sepatutnya dd datang period kot..kalo dikira macam tu mmg masuk akal..xpun dd mmg ada amik pil subur..walau dinding rahim dh tebal n tunggu masa nak keluar(period) masih boleh lekat dengan izin Illahi..

    0

    0
  95. Anonymous says:

    ramainya pakar kehamilan dan mak/pak bidan kat sini.. takyahla korang nak bising2 sgt.. diaorg buat baik maka baiklah diaorg dapat, jika sebaliknya maka diaorg sendiri tanggungla… artis ni pun satu, suka sgt menunjuk2……..

    0

    0
  96. ain says:

    muka mama DD pun lain ms wish hari 2 kalau xsilap masa program propaganza…..nampak lain la…..bnda ni xleh tipu….tuhan tahu……lgpun DD ni gedik cikit……hr masa FK nak lamar dia,FK sengaja dtg lambat.DD terus nangis…….ya allah mcm 2 pun nak nangis…..kahwin nanti masuk 2 tahun tahulah cm ane

    0

    0
  97. […] Usah Pertikai Kehamilan Saya – Diana Danielle (214) […]

    0

    0
  98. sleper jepun says:

    apele korg ni.. org mengndung ade suami salah…. org mengandung tak ade suami lagi lah salah.. ape yg betulnye? klu anak pramatang zaman sekrg x heran lah semue tu. korag x tgok al hijrah erk.banyak jadi hal2 mcm ni. kdg2 pngiraan hospital pun slah tau bukn btul sgt. so sekrg ni tutup mult anda tkt bend tu beralih pd anda @ fmly anda pulk .. itu semue KUASA ALLAH SWT. die sekadar berkongsi berite gembire.. nnti bile org nmpk pert besr xdek lah org nk heran tpi pikirlah., ade sesetgh wanita hmil dh msuk 5 buln pert x nmpk besar lagi… di sebbkn size badan.so jgn nk pertikaikan seperti anda tau semuenye.. rujuk pade yg pakat.xpe dd n farid..ALLAH SWT bersame korang tak payah tkt dengan ape je org nk ckp.

    0

    0
  99. WAKAKAKAA.. KORANG PULAK SYIOK BEGADUH. X PAYAH LAH PTIKAIKAN,MACAM AKU TAK TAW KORANG2 YG DOK BECAKAP LEBIH TU,NTAH2 ARI2 KONGKEK GF/BF KORANG KAN. APA BEZANYA KORANG NAK BCAKAP SAL DD NGAN FK? DORG DAH KAWIN,YG KORANG? TAU BECAKAP JE.TP DUIT TARAK NAK KAWIN.KAWIN FREE LA KOT.BODOH. DIA LAK SIBUK2 BGADUH. >> UTK SAPE2 JE YG TRASA DIRI DIA BODOH. AKU TKECUALI ..HAHAHA.

    0

    0
  100. Pregnancies says:

    Pasangan yang serasi jer

    0

    0