Written by Bella | September 29th, 2016

Baru-baru ini, beberapa pihak mempertikaikan status sebenar PhD yang dimiliki oleh pakar motivasi terkenal Azizan Osman. Ramai yang ingin tahu apakah benar beliau memiliki ijazah berkenaan atau iainya palsu untuk tujuan menyakinkan orang ramai.

Susulan perkara viral itu, pihak Universiti Malaya ( UM) hari ini menegaskan tidak pernah menganugerahkan sebarang Ijazah Kehormat Doktor Keusahawanan kepada Azizan.

Kenyataan tersebut dilakukan oleh UM menerusi akaun Facebook rasmi mereka.

Universiti Malaya (UM) ingin menarik perhatian umum berhubung status Ijazah Kehormat Doktor Keusahawanan yang didakwa dianugerahkan oleh pihak UM kepada Encik Azizan Osman sepertimana yang dibangkitkan di laman-laman media sosial.

Pihak Universiti dengan ini menegaskan bahawa kami tidak pernah menganugerahkan gelaran Ijazah Kehormat Doktor Keusahawanan kepada Encik Azizan Osman.

Semoga penjelasan ini dapat menjawab kekeliruan yang timbul di kalangan masyarakat berkaitan dakwaan tersebut.

Menerusi laman web Richworks iaitu syarikat milik Azizan, ia jelas memberitahu beliau memperoleh Ph.D (Hon) Entrepreneurship (UM).

Azizan bukan sahaja terkenal sebagai pakar motivasi tetapi beliau seorang usahawan dan penulis yang berjaya.  Malah, beliau dikatakan pernah mendapat pengiktirafan daripada Malaysia Book of Records sebagai penganjur seminar motivasi terbesar di Malaysia

Setakat ini Azizan sendiri belum mengeluarkan kenyataan mengenai dakwaan ini.

Sumber Berita : Facebook University Malaya

44 responses to Universiti Malaya Nafi Beri Gelaran Doktor Kepada Azizan Osman

  1. kentut padu pufff !!!! says:

    kentut padu dan busuk ke ????????

    0

    0
  2. kentut pufff .... padu berpadu says:

    kentut padu Dan busuk????

    0

    0
  3. sha says:

    erm…patutlerr..

    0

    0
  4. Jemanz says:

    lah bukan pakar motivasi jelah nampaknyer..pakar kecing paduuuu…

    0

    0
  5. Anonymous says:

    Bikin maluuuu sajaaa

    0

    0
  6. Feldegast says:

    Jap lagi berduyun2 la ahli-ahli kultus AO ni datang backup.

    Tadi ada terbaca sorang kakak ni kata AO telah membantu dia mengenali Tuhan.

    Kalau dia kenal Tuhan tidak la dia menipu hang kakak.

    1

    0
  7. antara mentor kewangan yg saya gemari

    0

    1
  8. kecik says:

    tak kesah la dia ada ijazah kedoktoran ke tidak. yang penting, dia berjaya.. boleh dijadikan motivasi kepada anak muda khususnya orang melayu

    0

    2
    • adudu says:

      yer betul.. bkn dia ajak ke arah kejahatan.. dia ajak kita buat kebaikan…

      0

      1
    • penipu disanjung penipu juga says:

      motivasi kepada org yg suka beli gelaran tak perlu susah2 belajar pun blh berjaya, beli dr palsu, beli datuk palsu ..memang menjadi motivasi kepada penipu2 yg belum berjaya sepenuhnya supaya menjadi penipu yang betul2 berjaya…, sangat kagum betul rasanya…tak kisahlah dia menipu gelaran yang penting dia berjaya menipu, tiada yang lebih mulia dari melainkan kejayaan dari seorang penipu yang berjaya…good luck zizan seman newbie kat luar tu…

      1

      0
    • btbtbtbt says:

      kalau tak kisah.buang la title tu.tengok berapa ramai orang nak bayar ribu2 nak dgr ceramah motivasi dia.igt la niat tak halalkan cara. apa sekali pun. and stop la talking about melayu tolong melayu.ni nama nya melayu kencing melayu

      0

      0
      • pink panther KHTuah says:

        haha..sokong..azizan ni menipu dah terlalu lama..tapi penyokong dia ramai..akal sempit..padahal apa yg dia dok ulang tu dah lama ada dalam internet dan buku2..malas membaca dan malas mengkaji aje, dgr azizan cakap ternganga seolah2 azizan baru beri dia emas, padahal bnda dah basi..dah lama ada..jual air liur pada org2 bodoh, maaf cakap.

        0

        0
    • lynn says:

      La…tak paham lagi ke point?
      Bukan pasal kejayaan, tapi penipuan.
      Kiblat kita ke mana?

      0

      0
  9. azizonn says:

    hahaa..malu oii kantoi menipu..org lain susah pyh nk dptkn phd..ko sesenang hati ja ya..da la kaya modal air lior ja…halal ke smua harta hasil penipuan tu..??.lenkali ckp la dpt phd dr krajaan langit ka..kjaan avatar ka..br la org x cari..

    0

    0
  10. He says:

    Aku sengih je bila meleis bangang yg agung2kan die ni. Hehe

    0

    0
  11. Aku perati je perangai dia ni says:

    menipu je dia ni,dulu kawan aku dari u.k masuk kelas dia, tanya soalan cepu mas,dia tak mampu jawab,dia marah,maki maki member aku, lepas tu terus tukar style skrg ni guna banyak nama Allah swt,kasi cover baik punya,dulu mana ada nak sebut nama Allah swt, ingat satu hadith tu, tidak akan jadi hari kiamat hingga akan ada orang yang menjual air liur buat duit hingga jadi jutawan, iniler dia golongannya, golongan akhir zaman, yang hanya jual air liur untuk jadi jutawan, Nabi saw pun berniaga kain dengan pakciknya, bukan niaga air liur.

    0

    0
  12. huhuhu says:

    aku tak pernah nak tahu title Dr dia mcm mn dpt.. tp ilmu yang dia sampaikan tu yg jadikan dia kaya raya tu mcm mn? ada nak pertikaikan tak? mcm mn pulak alif syukri boleh jadi kaya? sbb dia miskin tapi usaha.. dpt title dato pun xpenah nak tahu.. tapi yang penting gigihnya dia untuk jadi mcm skrg.. sama gak mcm azizan ni.. aku xnak tahu Dr dia dpt mana, asalkan ilmu yg dia sampaikan x salah… so pls differentiate dua benda. kalau salahnya dia dengan memakai title palsu, lantak dia. tapi jgn nak salahkan dia atas apa contribution dia. ok?

    0

    1
    • hahahahha says:

      title tu yang buat orang percaya dan yakin dengan produk/perkhidmatan yang ditawarkan. tau je la orang melayu ni, ada dato’, ada Dr, baru nak dipandangnya…

      0

      0
      • huhuhu says:

        yup betul untuk title. tapi bisnes dia takkan mampu jadikan dia multi millionaire.. and takkan ada org repeat untuk pergi tambah ilmu, mcm neelofa, sugarscarf dan lain lain.. so basically ilmu yang dia sampaikan inshaaAllah betul dgn izin Allah. dan mcm mn pulak dia dpt ilmu tu? copy paste mana? kalau copy paste, jom lah kita copy paste.. so mst la ada ilmu yg dipelajari secara private. so bg aku tiada lah pertikaian knwledge yg disampaikan. satu lagi kalau dia tipu dia ada multi millionaire adalah bodoh bagi dia sbb once dia declare dia multi millionaire, LHDN akan cari dia dlu.. even kau menang 1 juta ke apa ke, LHDN akan cari dlu. so soalnya disini hanya title sahaja. irfan khairi xde title tp xpernah kita nak pertikaikan ilmu dia. sbb tu soalnya disni hanya tipu title lah mungkin… so kita mintak penjelasan hanya utk title…. hehe.

        0

        0
        • strawberry says:

          kau kena buka buku sebe;um bercakap. sah2 dia copy paste sebijik2 dlm buku..org yg tulis buku tu kau fikir tak marah? org lain buat kerja, keluar keringat, penat memerah otak, si jijan penipu ni ambil buta2 aje dan suap kat korg semua, ITU MENIPU..betul ke cari duit dgn menipu?

          0

          0
    • bubbly bubble says:

      ILMU YG DIA DOK CANANG TU DAH LAMA ADA DLM INTERNET KAK OII..MALAS DGN RAJIN NAK CARI AJE!! CUBA BUKAK BUKU2 MARKETING STRATEGY YG DAH LAMA ADA SEBELUM AZIZAN NI MUNCUL, AZIZAN TUKAR BAHASA KE BM SAJA..DAN ORG MCM AKAK YG BAYAR AIR LIUR AZIZAN SEDANGKAN IANYA FREE KEPADA ORG LAIN YG BIJAK GUNA INTERNET, YG MEMBACA..SEKIAN.

      0

      0
    • bosan says:

      Paham tak dengan pepatah Matlamat tak menghalalkan cara?
      Pakai Doctorate palsu tak menghalalkan sumber wang yang diperolehi dari org yg percaya dengan PhD dia tu.

      Tak de sapa pun salahkan dia dengan contribution dia. Orang salahkan dia kerana menipu. Kalau takde title Dr pun boleh cari makan kan. Ni bukan setakat 1 U. 3 U yang deny pasal PhD. Memalukan.

      0

      0
  13. Anonymous says:

    Nabi saw dan para sahabat bagi motivasi free je, tak perlu bayar, ni motivasi, bagi semangat sampai beribu ringgit satu kelas, jauh terpesong dari ajaran Allah saw dan rasulnya.

    0

    0
    • lalala says:

      bukan apa.. itu dulu… kalau kita dpt nasihat free, nak xnak je dgr kan? sama gak, nak ilmu kenalah usaha.. kalau x , org x appreciate… sedangkan tadika pun kau kena bayar… inikan pulak hidup zaman sekarang.. xkan dia nak bg nasihat for free, masa dia, tenaga dia, pekerja dia.. sedangkan nk jemput motivator mcm fadhilah kamsah pun kena bayar dik non.. yg berbayar ni pun ramai je usaha dtg.. kalau free aku xtau la mcm mn ramainya kan? mst lah dia pun nak limitkan gak kelas dia.. and put the price.. mana mampu buat free sahaja.. sedangkan cikgu yg mengajar pun, kerajaan bg gaji.. kena faham konsep niaga gak.. sbb dia bukan motivator psikologi ke apa ke.. dia motivator untuk usahawan.. dia yakin motivasi dia boleh jadikan usahawan tu berjaya.. same goes to Doctor sakit.. bila Doc pakar lagi mahal bayaran dia.. dlu zaman Rasulullah pakar perbuatan free.. skg klinik 1 malaysia pun bayar RM1..

      0

      0
      • Saynotopenipu says:

        Lalala ngn huhuhu ni kompen org yang sama..multinick…jijiknya bela penipu

        0

        0
        • Dr. Saytopenipu says:

          atleast huhuhu dan lalala explain bnd yg make sense. ko plak menipu x mai keje ke ot ke ap ke? dpt apo dio?

          0

          0
        • strawberry says:

          hahaha..si huhuhu dan lalala dah tukar nick jadi Dr. Syatopenipu pulak..hahahahaha..

          0

          0
      • Belajar Sendiri says:

        bayar tu tak apa. cuma jumlah bayaran tu. kenapa mesti sampai ribuan ringgit untuk seorang? ye, tahu. pilihan masing-masing orang yang nak datang. tapi dia dia sendiri dah kaya dan kata nak bantu orang lain, perlu ke sampai charge mahal macam tu?
        maaf, saya tak pernah pergi talk dia. tapi kalau ilmu dia tu masukkan sekali dengan pengetahuan teknikal @ steps untuk majukan perniagaan, mungkin berbaloi dibayar untuk ilmu yang mungkin kita tak tahu. berbaloi seperti cikgu & doktor yang ada ilmu yang kita tak tahu dan perlu rujuk kepada mereka.
        tapi kalau motivasi sahaja sampai ribuan ringgit, bagi saya dah melampau.

        0

        0
  14. TT says:

    Anak chef wan pun penah tipu title… Hehe…
    Seangkatan rupanya

    0

    0
  15. Pemerhati says:

    Saya heran ramai yg taksub dan terikut2 dgn dia. Saya pernah hadir seminar dia…dari awal2 lg dh rasa ada yg x kena. Tak tertarik dan tak ada apa2 yg istimewa. Melayu mudah ditipu.

    0

    0
    • Anonymous says:

      Btul. Sy penah pi dgr seminar dia yg free tu. Dgr je dia ckp dah terang jelas dh mmg kaki tipu, cite mcm bagus sgt, sampai Digi pun suh dia stop promote digi sbb dh x mampu nk layan demand pelanggan dek promosi hebat yg konon Dr penipu ni buat. Terus rasa xmau pi dh seminr dia

      0

      0
    • Anonymous says:

      Org melayu malas membaca smpai sanggup byr beribu dgr si penipu ni merepek. Padahal semua ilmu yg konon dia ckp tu dia copy paste je dari buku bisnes yg berlambak kat mph tu

      0

      0
      • Dr. Anonymous says:

        weh cuba la ko copy paste ilmu dia.. kot2 ko boleh jadi Dr. Anonymous ke? kahkahkah!!!

        0

        0
        • strawberry says:

          huhuhu, lalala, Dr. Saytopenipu skrg dah bertukar nickname ke Dr. Anonymous adalah org yg sama..samada follower tegar azizan penipu tu atau dia ni mmg si penipu tu sendiri..namapun kaki penipu, nick name pun nak ditipunya..haha

          0

          0
      • Anonymous says:

        sy bayar baru rm249…x sampai ribu

        0

        0
      • Anonymous says:

        boleh tak kongsikan ilmu yang awak tahu tu?copy paste kak sini ye

        0

        0
  16. Anonymous says:

    pernah pergi seminar die.die tak izinkan org amik video masa seminar die…tp seminar die mmg semangat lah sbb kejap2 suruh bangun,kejap2 suruh bangun.tak ingt sebab apa.hahaha.bagi saya apa yg die smpikan biasa2 saje.die gunakan kiraan nombor hari jadi(tak ingt details seminar die sbb dah 5 tahun lepas)..ada kwn2 saya pun question tntg phd die,tp sy just buat xtau je.pndpt sy seminar die ok je,

    0

    0
  17. FARIDAH ABDUL HAMID says:

    Assalam,
    Samada dia tipu @ tak, itu urusan dia dgn ALLAH SWT. Tp bagi saya, ilmu yang dikongsikan oleh beliau merubah diri saya menjadi lebih baik dari sebelum. Kolam hati saya menjadi sedikit bersih dari sebelum. Ingatan saya pada ALLAH SWT menjadi lebih kukuh dari sebelum. Dan yang paling penting jiwa saya menjadi lebih tenang dan aman setelah mempraktikkan ilmu yang beliau kongsikan. Saya buat saya yang dapat. Saya amat menghargai diri sendiri. Orang luar boleh bercakap apa saja, biarkan mereka n biarkan Allah SWT menghukum org yang melakukan dosa n silap, kita tak layak utk menghukum sesiapa krn sesungguhnya kita mmg tidak layak. Kita insan kerdil yang penuh dengan ‘ego’ dan ayik nampak silap org dan tunggu nak hentam saja, adakah diri sendiri dah bagus? Solat wajib, solat sunat sebelum subuh, solat dhuha, solat tahajud, solat witir dah lakukan sebagai rutin harian ka? Klau dah alhamdulillah, tp kalau belum cuba buat dulu dan rasai keenakkan dia. Kita tidak akan ada perasaan nak hentam org, asyik nak memuji n buat pahala sahaja. Penulisan dan percakapan melambangkan diri sendiri. Dan setiap percakapan n penulisan di catit oleh malaikat, mohon berhati-hati. Semoga kita semua dipelihara oleh Allah SWT dan mendapat rahmat hidayahNYA, Ameen! Maaf!

    0

    0
    • Hmmmmm says:

      Mmg tipu la jwbnye my dear..dah dia sendiri letak profile diri sendiri ada PhD UM..& UM pun dah jwb dorg xde anugerahkan PhD pun kt dia..dia merubah org jd lebih baik ke,seminarr dia best ke x, tp POKOKNYA DIA TIPU dlm hal ni..tu je..

      Pastu klau betul la dia ni businessman berjaya smpai boleh buat seminar utk org berjaya cam dia kononnye, business sebenar dia yg konon berjaya sgt b4 dia start buat seminar tu business apa??..xpernah pun diberitahu..betul ke berjaya sgt??..klau seminar business oleh businessman mmg kita tau bisnes dia berjaya nk buat seminar, baru la masuk akal..maybe dia ni pandai bercakap je la, maksudnya just smpaikan teori bisnes yg sememangnya dh ada dlm dunia ni lama dah cuma org lain x cr, malas cari or xdpt access,maybe..itu la bisnes berjaya dia, seminar tu je la smpai dia kaya..blueehhhhh

      0

      0
    • bosan says:

      wsalam kak.
      Syukurlah jika ilmu ENCIK AO ni menyedarkan akak dan bawa ke jalan kebenaran. Tapi tu hidayah dari Allah. dia tu hanya asbab shj. jadi puji-pujian tu layak akak berikan hanya pada Allah.

      Akak faham kan dengan istilah amar maaruf nahi mungkar

      Memang hanya Allah yang boleh menghukum manusia. tapi pada masa yang sama bila saudara kita buat kesilapan kita kena tegur dan dalam isu ini Encik kesayangan akak tu menipu.

      Akak hanya akan jadi muslimah yang lebih baik jika akak turut menolak kebatilan.

      Sy muak bila orang cakap tak kisahlah dia tipu phd asal dia banyak tolong orang.

      Macam kita membenarkan orang mencuri tapi bagi orang miskin makan.

      Renung-renungkan

      2

      0
      • Mumia says:

        Di Sungai Petani ada seorang hamba Allah yang mengunakan gelaran Professor Dr memberi ceramah motivasi dan ceramah cerdik sifir menggunakan jari kepada murid2 sekolah. Bermula perjumpaan dengan pihak sekolah, pemanis kata adalah ingin sedekah ilmu
        Kerana ceramah adalah percuma.Tetapi setelah habis ceramah maka diedarkan buku sifir ciplak yang telah dicopy paste utk dijual berharga RM 10.

        Unsur penipuan juga wujud kerana setelah diselidik prof dr ini tiada kelayakan seperti didakwa.jika hamba Allah berkaitan tidak menipu asas pendidikan dan kemahiran yg dipunyai tentu sekali pihak sekolah TIDAK akan
        bersetuju dan membenarkannya
        memberi ceramah.

        Kes AO dan prof dr jadi jadian di Sungai Petani adalah sama. Menipu kelayakan akademik demi membuat duit. Itu niat asalnya bukan hendak membantu pelajar cerdik sifir atau menambah bilangan jutawan Melayu.

        0

        0
    • jijan penipu says:

      Bukan persoalan sama ada dia menipu atau tidak faridah oi..memang ternyata dier menipu!!! Dari dulu lagi dah dibongkarkan penipuan dier dalam blog aidid muadib. Cuma dulu susah nak viral sebab xde pihak atasan nak bertindak dan xde undang2 dekat malaysia nih khusus untuk kes2 mcm nih. Tapi sekarang bila Universiti2 yang dikaitkan mengeluarkan kenyataan penafian, Check mate game over. Bukan masalah nak hentam orang ke apa. Ini sepatutnya dijadikan contoh untuk teladan orang ramai. Saya kurang bersetuju bila kita cuba tutup sebelah mata. Benda2 mcm nih sepatutnya orang ramai kena bersetuju perbuatan dia salah tanpa nak tapi2. Azizan Osman sampai hari ini belum berani memberikan kenyataan rasmi dari dirinya sendiri. Itu belum lagi permohonan maaf secara terbuka yang dia tipu berapa ramai peserta dan org diluar sana. Hukum Azizan Osman utk kebaikan dan kesedaran masyarakat.

      1

      0