Written by serenity | July 30th, 2013

Bersempena Festival Ramadan 2013, Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) dengan kerjasama Ikim.FM dan Nasional.FM menganjurkan Pertandingan Cipta Lagu Nasyid dan Pertandingan Cipta Lagu Raya. Lagu-lagu yang telah dihantar untuk penyertaan telah disaring dan hanya 16 lagu telah layak ke peringkat akhir untuk Pertandingan Lagu Nasyid manakala 12 lagu telah layak ke peringkat akhir bagi Pertandingan Cipta Lagu Raya.

Lagu-lagu nasyid dan raya telah menjadi sebahagian dari budaya masyarakat negara ini. Pertandingan ini ialah salah satu usaha yang dijalankan oleh JKKN untuk memperkembangkan dan memperbanyakkan jumlah lagu nasyid dan raya yang berkualiti agar tidak terlalu bergantung pada lagu-lagu nasyid dan raya yang lama sahaja.

Sehubungan itu, kerjasama pada pembaca BeautifulNara.com adalah dipohon untuk mengundi lagu-lagu nasyid dan raya ciptaan baru ini bagi menentukan lagu manakah yang paling terbaik dan layak menjadi juara. Cara-cara mengundi lagu-lagu ini diterangkan dengan sepenuhnya melalui poster-poster di bawah. Untuk besarkan poster, sila klik poster tersebut:-


Nota: Mulai Isnin 29/7/13, tiga (3) buah lagu telah tersingkir kerana mendapat undian terendah iaitu :

1) Harus Tabah,
2) Islam Yang Syumul, dan
3) Pujian UntukMu

Mohon kerjasama anda untuk tidak mengundi lagu-lagu tersebut.


Untuk makluman anda, tarikh tutup undian bagi kedua-dua pertandingan ialah 18 Ogos 2013. Jadi apa lagi, mainkan peranan anda dalam membantu kesinambungan seni dan budaya di Malaysia.

Untuk makluman anda jua, juara bagi kedua-dua pertandingan akan mendapat hadiah wang tunai RM 10,000 manakala lima lagi akan mendapat hadiah saguhati sebanyak RM 1,000 setiap seorang.

Setiap undian dicaj hanya RM 0.50. Mudah saja kan? Jom mengundi!

12 responses to Undi Lagu-Lagu Nasyid Dan Raya Sempena Festival Ramadan 2013

  1. Tamara says:

    Im sorry if i offend anyone , tapi Malaysia punya penyanyi nasyid or composer kena compose smthg yg boleh melekat terus ke jiwa , macam qasidah : ?? ??? ????? by Saudi Singer , Abdul Rahman Mohamed , romanized : Lau Kana Bainana .

    0

    0
  2. sinar ramadhan says:

    bestnye..nk undi..:-)

    0

    0
  3. Olga says:

    XPAYAH UNDI LAH MENYEMAK

    0

    0
  4. Amoi Comel says:

    Abang Nara mana cerita tentang Farid Kamil. Kena tuju lagu untuk dia supaya dia berbaik2 dengan mertua…
    Cepat lah update, copy paste je pownnnn… Tak sabo tunggu leh gossip dengan kengkawan mulut longkang

    0

    0
  5. Peminat Semua Jenis Lagu says:

    Saya minat tulis lirik lagu, tapi tak reti nak compose music.
    Ada beberapa lagu berunsur keinsafan yang saya rasa mampu menarik minat pendengar, terutamanya para remaja sekarang. Antara2 lagu yang saya dah tulis liriknya:
    i. Ulat Mayat
    ii. Haruman Di Kuburan
    iii. Dosa Pahala
    iv. Nisan Tak Bertuan
    v. Mayat Bersepai Di Bahu jalan (Mat Rempit Edition)

    0

    0
  6. kakicagu says:

    jom undi neelofa

    0

    0
  7. Bidadari Syurga says:

    Jom undi Tekad (lagu Nasyid) dan Syawal Mulia (lagu Raya)..saya dah dengar…BEST..jom kita undi undi undiiiiii

    0

    0
  8. jom undi tekad (lagu nasyid) dan syawal mulia (lagu raya)..BEST

    0

    0
  9. minah jambu tukar kaler merah biru says:

    minah jambu tk minat ngan lagu lagu nashid ni lembab sangat ! minah jambu cuma minat dn suka rentak lagu Raihan ngan rabbani aje …yg lain trima khaseh aje ye thank u…tk minat punye pasal minah jambu tknk undi lah buang karen aje huh !!

    0

    0
  10. […] Undi Lagu-Lagu Nasyid Dan Raya Sempena Festival Ramadan 2013 (10) […]

    0

    0
  11. […] Undi Lagu-Lagu Nasyid Dan Raya Sempena Festival Ramadan 2013 (11) […]

    0

    0