Written by AbangNara | August 25th, 2014

Setahu Abang Nara, sejak penghijrahan dan kepulangannya ke Malaysia, Ummi Nazeera tidak pernah berkongsi mengenai kisah penghijrahannya di mana-mana media. Pasti ramai yang tertanya-tanya kisah di sebalik perubahan 100% Ummi yang kini menjadi contoh kepada orang ramai. Bercakap secara ekslusif sebagai duta The Bidadari yang akan dianjurkan pada 30 & 31 Ogos ini, Ummi Nazeera telah berkongsi serba sedikit mengenai kisah penghijrahannya untuk dijadikan teladan buat kita semua.

ummi nazeera

Langkah pertama penghijrahan Ummi Nazeera telah bermula di Melbourne, Australia ketika pelakon ini melanjutkan pengajian di sana. Ummi mengakui yang dia telah lupa huruf tulisan Arab sekaligus membuatkan dirinya tidak mampu membaca Al-Quran walaupun pada usia muda ibu bapanya telah membantu sepatutnya. Bermula 3 tahun yang lalu, Ummi mula mencari agama, belajar Al Quran, mendengar tazkirah dan menghadiri kelas-kelas agama.

Antara kata-kata yang cukup menarik telah dikongsikan oleh Ummi Nazeera ketika ditemuramah sempena program The Bidadari 2014 ialah:-

Alhamdulillah, saya mula berhijrah Mei 2013. Berhijrah sepenuhnya dalam segi luaran.
But the changes is actually gradually. Step by step since I first moved to Melbourne 4 years ago..

Saya masih cuba berhijrah sekarang. Masih banyak kelemahan, especially my desires, my within, my heart, my tongue, my eyes and my ears. All of these are my jihad. Masih cuba berubah ke kebaikan.

Respon saya, I felt great and complete Masha Allah ! I was always crying and so thankful sebab Allah tidak ambil nyawa saya sebelum saya menutup aurat.

Up until now, I always think to myself and thank Allah because I’m still alive and been given the chance to repent my past mistakes..

May Allah take me when He is pleased with me.

ummi nazeera

Banyak lagi pengalaman-pengalaman menarik yang akan dikongsikan oleh Ummi Nazeera di program The Bidadari 2014 yang akan berlangsung pada 30 dan 31 Ogos ini. Kalau nak dengar secara ‘first hand’ daripada Ummi, kenalah beli tiket yang sangat berbaloi harganya. Anda boleh klik di sini untuk mengetahui lebih lanjut tentang program yang telah mengubah ramai orang sejak 3 tahun yang lalu ini.

Selain Ummi Nazeera, Fara Fauzara, Wardina, Mizz Nina dan ramai lagi selebriti yang akan turun padang untuk berkongsi kisah mereka. Insya Allah ada manfaatnya untuk kita semua. Jom ramai-ramai kita sertai program The Bidadari 2014 ini. Abang Nara pun akan turun sama sekiranya ada kelapangan. Jumpa anda di sana nanti.

TAGS:
PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

15 responses to Ummi Nazeera Kongsi Kisah Penghijrahannya Buat Pertama Kali

    • nazrul natasha baiduri says:

      ini baru hijrah.. retis yg lain propa jer lebih especially neelopak yg berhijrah sebab ada udang di sebalik batu..

      0
      0
      • DD says:

        KAU JANGAN KURANG HAJAR SIAL.
        aku sendiri dengar cerita dari mulut dia. dia berjaya membuat jemaah2 masjid menitis air mata terharu dengan kisah penghijrahan dia. apa kau tau pasal kisah dia??! aku paling benci carut dan hari ni kau buat aku carut kau. dan dulu aku tak suka dia yg seksi. tapi sekarang aku pandang dia lebih mulia dari aku.
        kau memang dasar manusia hina. tau nak hukum je .muhasabah diri la woi.kau mati esok merangkak cari dia kat mahsyar mintak ampun.kalau dia taknak ampunkan??

        0
        0
        • Nad says:

          Boleh nasihat elok-elok DD. Nanti masa dkt padang mahsyar awak pun kena merangkak cari nazrul natasha tu tau kalau awak nasihat macamni. No offence just an advice from me :)

          0
          0
  1. anis says:

    ni la yg boring asal benda2 elok cmni mesti nk dikenakan bayaran.

    0
    0
    • bidadari says:

      Apa salahnya keluarkan duit sikit nak cari ilmu kan? Plus ada ramai lg penceramah. 2 hari padat dengan ilmu. :)

      0
      0
    • wawa says:

      bayar untuk kos sewa tempat, pentadbiran, kos kos lain.

      0
      0
    • DD says:

      topup yg dok gayut ngan jantan, internet yg buat maksiat, dok online smpai lalai smayang, duit yg beli perfume sekilometer leh bau yg smpai jatuh dosa bzina dgn stiap lelaki yg bau haruman tu, mekap melampau, baju ketat, seksi yg branded, tdung tak tutup dada, itu smua tak mahal pulak?sedangkan tu smua tempah neraka.
      apa , ingat penceramah ni takda perut ke nak makan mnum? anak2?rumah tangga?
      klu nak ajak pi ngaji kat pondok kang mula la macam2 alasan. tak larat panas lah , tak de kelas lah, dan blablabla.. ni orang da nak sewa tmpat sejuk, selesa banyak plak bunyi. nak seribu daya taknak seribu dalih

      0
      0
  2. ad ak kesah says:

    alhamdulillah suka tgk ummi nazeera nie cntik d skrang..,smoga ALLAH S.W.T m`buka pintu hati kita semua k`jalan yg d`redhai y aminnnnn.
    kalau x da (duta The Bidadari yang akan dianjurkan pada 30 & 31 Ogos) nie mesti smpai sekarang ummi x muncul kan…,bgus la d mmg betul2 hijrah k`arah k`baikkan

    0
    0
  3. minah jambu idop umno ! merah biru says:

    kalau dh hijrah diam2 sudaaaaaa tk payah nk cerite2 buat aje amal ibadatttt ada jugak faedah..

    0
    0
  4. Anonymous says:

    kau ni da kenapa?? meroyan je keja.

    0
    0
  5. ramleeposmen says:

    May Allah bless you and the rest.

    0
    0
  6. Abg Sado says:

    Ummi…bile la u nk trime lmaran abg hik hik hik…mak abg berkenan sgt ngan ummi…dpt kawin ngan ummi, sejuk perut mak abg nnt sbb dpt menantu cam ummi…hik hik hik

    0
    0
  7. tungguteduhdulu says:

    “May Allah take me when He is pleased with me”

    :’)

    Amin..semoga kita semua diambil-Nya dalam iman :’)

    0
    0
  8. […] Suka Abang Nara mendengar penjelasan Ummi Nazeera mengapa dirinya menyepikan diri daripada media massa selepas penghijrahannya. Diakui memang jarang Ummi tampil menceritakan kisah hijrahnya untuk tatapan orang ramai. Selepas tamat pengajiannya pun Ummi dilihat lebih banyak melibatkan diri dalam aktiviti agama dan tidak tampil di suratkhabar atau televisyen untuk bercerita perkembangan hidupnya. Hanya baru-baru ini sahaja Ummi Nazeera mula membuka mulut dan berkongsi detik-detik perubahan dalam hidupnya yang bermula di Melbourne, Australia. […]

    0
    0