Written by serenity | August 14th, 2017

Puteri tunggal DYMM Sultan Johor, YAM Tunku Tun Aminah Maimunah Iskandariah binti Sultan Ibrahim sah bergelar isteri kepada Encik Dennis Muhammad Abdullah dengan sekali lafaz dalam Bahasa Melayu di Istiadat Akad Nikah yang berlangsung di Istana Bukit Serene di sini, hari ini (14 Ogos).

image
Pasangan DiRaja itu kelihatan anggun dan tampan mengenakan busana tradisional Johor, Baju Kurung Teluk Belanga dan Baju Melayu Teluk Belanga serba putih dinikahkan oleh Mufti Negeri Johor, Dato’ Haji Mohd Tahrir Dato Kiyai Haji Samsudin yang diperkenankan oleh Sultan Johor menjadi wakil rasmi baginda di majlis berkenaan.

image
x
Istiadat pernikahan yang menyusul sejurus selepas istiadat pertunangan dan majlis hantaran itu disaksikan DYMM Sultan Johor Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar dan DYMM Permaisuri Johor, Raja Zarith Sofiah Binti Almarhum Sultan Idris Shah, serta ahli keluarga dan rakan terdekat. Lagi beberapa gambar dengan membaca artikel ini sepenuhnya.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Hadir sama, ibu bapa pengantin lelaki, Martin dan Henriette Verbaas, ahli keluarga dan rakan terdekat dari Belanda.-beautifulnara.com

 

74 responses to (15 GAMBAR)Tunku Tun Aminah Selamat Bernikah Dengan Dennis Muhammad Abdullah

  1. Fidot says:

    Sweet and simple wpun aku lg suka rambut bersanggul. Nampak klasik. Tahniah…

    47

    29
    • putihkaseh says:

      I pun sama, kalau bersanggul mesti lagi klasik kan, itu cadangan jer, tapi I notis klau saidatulnisa mesti suka rambut lepas, mcm ela nikah dulu, anyway tahniah

      16

      0
    • Kak blueberi pakai Burberry says:

      Anak2 raja kawin simple je tp still nmpk elegant

      33

      22
      • miamore says:

        kalau ratu elizabeth tengok mesti dia pun tumpang gembira…nanti cucu raja melayu pun dah rupa prince george .

        4

        1
    • minah jambu suka sahara yaakop says:

      bilaaaa lah minah jambu nak dapat mat salleh…minah jambu macm jeles gitu..

      2

      9
    • Mata mata says:

      Nape rambut puteri mcm x terurus jer. Walaupun x bersanggul biar la nampak rapi. Pendapat jujur jer

      34

      2
    • Miss Unibes says:

      Pajura mana Pajura? Lol. Dia kan suka mengerabat. Acah2 nak nampak kerabat konon. Dulu TMJ nak kawin tapi tak jelas sangat berita kawin tu, dia sibuk bagitau dia sedia nak kawin. Berharap lah tu TMJ pinang dia secara mengejut walau waktu tu dah tak bersama. Juliana Evans dah ‘masuk’ istana kawin ngan Tengku Adeq, dia sibuk komen kat foto yg JE post. Nak tarik perhatian kerabat yg lain lah tu. Maklum diorang kan sepupu. Dah2 lah kau jura oi.Tu kawan2 kau Lisa Surihani, Liyana Jasmay dan Diana Danielle tu kau buat2 tak nampak plak post diorang. Post berkaitan kerabat jugak kau nak. Lisa, Liyana dan Diana mati2 anggap kau bff pun kau takde masa ngan diorang. Pi cuti ngan The Bapoks dan Pattah ade plak masa kau.

      3

      46
      • Alang says:

        Apa ke jadah nya kau selit nama fazura sekali. Dulu punya cerita dulu la. Dah 2017, jadahnya kau ungkit kisah kisah silam dia. Kawan kau dh kawin, tk semestinya kau kena ikut langkah diorang utk kawin jgk. Lisa, liyana, DD elok je dia like dok komen kt ig depa. Dgn DD siap hang out lagi. And dh kenapa kau dok sibuk hal personal dia. Dia nak hangout dgn fattah ke apa ke jd satu masalah ke kt kau? Kau ni sebenarnya tk tahu apa pun, haters gonna hate forever. Betul la tu

        42

        1
      • Anonymous says:

        ni mesti lobatak

        12

        1
      • Jiji says:

        Fazura punya haters ni mostly dtg dari fans lobenak and lobatak. Klau x, xkan lah mereka cakap mereka hanya support fattah janji bkn dgn fazura. Cakap fazura ni bad influence kt fattah. Sesuka hati nak tuduh2 org. Nampak x. Sbb nya fazura ni musuh tradisi si lopak. Acting career yg jauh lebih baguih dr lopak. Tapi bermusuh pun sbb statement yg lopak sendiri keluarkan dulu. Apa daaa lobenak.

        6

        0
    • Patik says:

      Bagusla xtry so hard. Simple tp elegant. Cuma xpaham knapa kena sinsing lengan. Pastu rambut nmpk serabut. Tapi bagusla sebab baju tu xserabut. Agaknya kalo org biasa or artis yg pakai bju kurung putih plain utk nikah mesti dh kena kecam kedekut whatsoever. Tp sbb dia ni somebody so org takut nk komen lebih2. Harapan aku pasni buang semua wedding stereotype. Sebab skrg ni pun ramai yg prefer konsep simple..baju yg xserabut.

      3

      2
      • Anonymous says:

        hello lain kali kalau cakap research dulu adat melayu johor jangan nak main kecam je, “Baju Kurung Teluk Belanga” kau tak baca ke? itu baju tradisi johor. bukan sinsing, tapi lengan baju memang singkat. :’)

        10

        0
    • Anonymous says:

      TAHNIAH……MEMANG CANTIK…SAMA PADAN…MACAM PINANG DI BELAH DUA

      0

      0
  2. Gurlz87 says:

    sweet & elegant. tahniah Tunku Tun Aminah..

    11

    24
  3. Anonymous says:

    Walaupun tak bertudung, pakaian sopan je.. Tahniah!

    12

    33
  4. Anonymous says:

    keluarga diraja nikah simple je..y artis bkn keluarga diraja nikah kalah keluarga diraja…btw,org y kaya jarang nk tunjuk kemewahan berbanding org y hdp biasa2 je…kahkahkah…tahniah…

    mohon artis2 y bajet konon kaya tu amik perhatian…

    53

    22
    • wekkkkkkk says:

      org yang lahir dah kaya lah yg tidak menunjuk2. Dlm perut lagi dn belum lahir ke dunia, dh ada mcm2…betul x…aduh happy nyer. Untung badan dunia dan akhirat. Semoga kekal dan bahagia.
      Jauhnyer rumah mertua ..Welcome to Netherlands & Malaysia

      Org yg kaya tetiba je yg menunjuk2.mcm org2 biasa2 tu.

      19

      21
    • lalalalalalalaa says:

      tapi baju macam tu je dah sama harga dengan yang bukan raja kahwin, nampak je simple harga baju je dah boleh lepas bayar degree plus kasut tu lagi semua lepas nak bayar loan kereta rumah kot. TTA ni semua barang dia custom made kot, kasut sukan lah , baju , handbags, so kalau nikah ni faham faham lah harga dia berapa

      11

      0
  5. Anonymous says:

    gmbr no. 7 tu pada pandangan mata aku pelik sikit.
    untung org handsome dn untung org lawa

    2

    22
  6. entahla says:

    lawa ke? rambut serabai cmtu …akad nikah kot.

    mmg xboleh kutuk eh? kang kena kecam.kang xpsal kena tgkap..

    aku bukan nk kutuk tp entahla….. u have a big name around world.. as a princess…. as a muslim, and why not keep scarf on your head? tak mampu beli? tak kan lah kan.. .boleh buka 100 kilang tudung dengan kekayaan dimiliki .. tp tak tercapai dek akal… why our king and queen in malaysia selalu ambil mudah bab aurat anak perempuan and isteri.

    81

    4
    • begitula says:

      Sependapat… X terkata lg dah…ooppss…huhhu..

      31

      0
    • chefwan says:

      awat hang tak bagi pinjam skaf hang mak yeh oii……….. udah ler dok mengata..aku tengok sweet lawa sejuk mata..memandang puteri tu…

      6

      34
    • Anonymous says:

      rasenye dorg tau tutup rambut tu x wajib sbb tu xde paksaan

      korg nk jadi org padang pasir lantak korangla , tutup atas bawah mulut mcm longkang pastu miskinx kaya kaya , memanjang dengki ngn org je

      5

      16
    • Anonymous says:

      woi mana blh kutuk woi besok kena tangkap….keturunan raja kan suci dari dosa..besok kena tulah…dia tak pakai tudung ke dia kawin org puteh ke mana blh kena kutuk…keturunan dia lepas2 ni pun jangan harap pakai tudung..sbb raja2 mana menekankan tutup aurat…kita bukan tak sokong raja2 tapi benda raja2 anggap remeh menyebabkan pemerintahan beraja akan tidak dihormati….dia blh support orang puteh belajar agama tapi diri sendiri tak sanggup nak pakai tudung…

      16

      2
    • princess diary says:

      Cantik lagi princess ni free hair rambut ikal. Aku suka tengok prempuan rambut ikal ramai melayu rambut mcm ni buat apa nak tutup2 ikut budaya padang pasir kepam habis busuk.

      0

      0
  7. terfikir says:

    alangkah indahnya kalau bersanggul. <3
    tapi kenapa lengan baju tunku dilipat? curious dan sekadar bertanya

    24

    0
  8. innaz says:

    hidung puteri mancung btl…….

    3

    26
  9. bunga carnation says:

    terlalu simple…pakai la mewah sikit…princess kan

    13

    2
  10. Anonymous says:

    tang rambut spoil sgt la…elok2 da baju tradisional cenggitu tetiba rambut ala2 pakai gaun kembang setaman..

    27

    0
  11. Anonymous says:

    Mengerbang

    5

    0
  12. iel says:

    Lengan tangan baju princess tu memang design dia nampak macam disingsingkan ke?

    3

    0
  13. Milah says:

    I pun berpendapat klu rambut tunku aminah disanggul dan dikenakan tiara alangkah cantiknye umpama hikayat cerita puteri dulu2…syg rambut dilepaskan begitu…mcm hari2 biasa sahaja…tunku aminah antara puteri raja yg i nak tgok sgt majlis perkahwinannya…sorang lg puteri raja yg i suka sgt tgok wlupun masih kecik puteri raja nazrin shah…tak silap nama raja nazira safiya…

    25

    0
  14. Aku says:

    Cantik je aku tengok. Biasa pemakaian macam ni kalau tengok lagi 1000 tahun aura klasik nya menusuk kalbu. Jauh lebih senonoh daripada perkahwinan ummi nazeera. Masa sanding tuan puteri bersanggul le. Nikah je dia lepaskan rambut. Sebenarnya apa yang kita pakai masa majlis pekahwinan melambangkan personaliti kita. Tunku Aminah ni memang simple dan tak pernah pakai pakaian mencolok mata dan bukan ratu bling-bling. Aku syak dia peminat Ella. Ella kan simple orangnya sebab tu umur 51 macam sweet 17 je. Golongan retis dan rakyat marhaen boleh ambil contoh ye. Biar besederhana dan jangan pandang harta. Satu lagi aku puji keluarga Diraja Johor relax je kahwin dengan orang biasa dan bukan golongan jutawan. Tu pun.contoh yang baik, kalau faham agama pasti faham harta benda tak menjamin kebahagiaan.

    7

    4
    • Anonymous says:

      I don get it lah. Yg rmai dislike tu dh kenapa? For me tunku aminah mmg cantik, elegen n educated. Pernah dengar beauty is in the eye of the beholder(ehh yeke aku ni). N her akad nikah bg aku cantik, tenang sgt. Nape nak negative (or maybe lorg ni racist) dgn kebahagiaan dorg?

      3

      3
  15. Anonymous says:

    1. Rambut : D
    2. Make up : A-
    3. Kain Baju kurung : A
    4. Rekaan Baju kurung : A
    5. Persona : B+

    19

    1
  16. Respect says:

    Simple nye. Sweet !!

    2

    1
  17. Be blessed says:

    Die nye pasal laaaaaa nak pakai mcm mane. She wanna make it simple let it be as long as she’s happy. She got the money, she got the wealth, but she just doesnt show it to the world. Pakai simple complaint, buat majlis besar2 nnt pon korang ckp “alah princess nie suke menunjuk2!”. Well, you cant stop people from talking shit. Congrats princess!

    11

    0
  18. Anonymous says:

    sume perfect kecuali rambut.. xbuat sanggul tp kasi trim skit xde laa nmpk mengerbang.. family laki yg mek2 saleh tuh touch up rambut lagi nmpk sopan.. nnti sanding tukar mak andam laaa…

    6

    1
  19. - says:

    Wah mulut orang malaysia katakan… simple orang kata mewah pon orang kata. Busuk2 dia tu anak raja dalam negeri kau juga. Hormat sikit.

    2

    5
  20. PuteriKah says:

    Dia sanding bersanggul lah. Masa nikah je lepas rambut. Sebenarnya inilah di namakan ekslusif, mekap memang minima bukan anime macam rakyat marhaen yang beriya nak berubah muka ketika sanding. Banyak benda boleh belajar dengan Tun Aminah ni, simple dan tak melebih orangnya. Pilih suami pun orang biasa bukan jutawan terkemuka. Maklumlah kita semua kan diajar pandang duit je padahal dalam Islam harta tu dah jatuh nombor empat, sibuk nak lawan retis padahal keluarga diraja bersederhana je.

    8

    4
    • Suasuwei says:

      Merapu la kau ni….dlm Islam tutup aurat dulu la…..

      9

      1
      • Itupunnaklantun says:

        Risau sangat dengan aurat orang. Check keluarga sendiri dulu. At least Tuan Puteri ni takdelah show off.memanjang. semoga Tunku Inah dibukakan pintu hati untuk menutup aurat dengan lebih baik. Haters ada di mana sahaja.

        2

        2
  21. Anonymous says:

    Biarlah korang nak kata mcm mana kat dia yang penting duit dia berkepuk kepuk. Mampu kawin dgn mat salleh yg boleh tahan pasal agama. Korang yg kaki komen ni dapat apa??? kalau pun dpt mat salleh, dpt mat salleh backpacker sengkek je. Tak pun mat salleh kaki clubbing. Solekan kakak ella ni mcm biasalah. Suka bagi rambut lepas, serabai semacam. Ingat lagi masa Ella kawin dulu. Serabai ginilah. Bila time sanding, elok je rupa dia,

    4

    3
  22. miss I says:

    Cantik dan sangat simple

    1

    0
  23. lily says:

    Gambar 2nd last tu tetiba aku rasa sebak.. terasa kehilangan sesuatu..mesti puteri sebak kekanda dia sorang takde

    4

    0
  24. ila says:

    Simple jer Ku Inah.. yg penting berpakaian cara org johor, berbaju kurung telok belanga, yg menjadi lambang tradisi Rakyat Johor. Semoga kalian berbahagia hingga ke Syurga, Didoakan yg terbaik dan doakan kami juga yg terbaik.. In shaa Allah

    3

    1
  25. diyana says:

    She is truly beautiful and those who made dumb comments about her are truly dumb and should be ashamed of themselves. She is elegant and has class, after all she is a princess. Beauty with brains..

    Yang mengutuk kt sini, tolong simpan sikit bodoh korang tu utk keturunan korang..lol!

    2

    5
  26. melati says:

    Puteri Raja yg kaya raya , kawin simple jer..!!! yg baru nk kaya SIKIT yg selalu nk show off…kikikiki

    1

    0
  27. bunga lily of the valley says:

    bertuah la omputih ni…dpt kawin princess…confirm hidup senang lenang

    3

    0
  28. Oh well says:

    Apasal kena lepas rambut mcm Mak Limah. Spoil betul la kakak ella ni. Cuba buat style klasik nak klasik sgt kan.
    Btw. Kenapa sultan johor taknak nikahkan his one and only daughter. Kenapa suruh wali? Aminah ni anak angkat ke

    2

    3
    • Anonymous says:

      adoi! kalau tak tahu selidik dulu.,.jgn main tanya in public, nampak benar benaknya. dah2…p cari sendiri la maksid & konsep wali hakim.

      3

      0
  29. lalalalalalalaa says:

    memang lah baju simple je, tapi harga dia dah boleh lepas bayar degree, plus kasut tu lagi dah puluh/ratus ribu. Baju dia tu kain mahal kot, yang satu meter je dah beribu

    4

    0
  30. Bakal menantu says:

    Semoga aku bertemu jodoh dengan Tunku Idris.. Aminnnn…

    3

    0
  31. Anonymous says:

    haha simple la sangat dia jemput si pussycatdoll pesen xder bra kalah si gomez…tp gomez bknnya ada vocal pun…padanlah…

    1

    0
  32. Anonymous says:

    Couple lookss stunning in white. TA looks very anggun and elegant. Memang cantik sebab bonda cantik dan ayahanda handsome. Keturunan cantikkkkkk

    1

    0
  33. aku says:

    kite org biasa kawen nie sbb teringin sgt nk rasa jadi ‘raja sehari’. sebab tu majlis grand2 gahhh yg amat. baju nk ala2 puteri raja bagaiiii…

    Ku inah nie da mmg hari2 raja, bukan sehari jeq. da tak heran sgt nk mewah2 mcm kite.. so simple cmnie nmpk lain laaa.. comey as a puteri raja. congrate both of u!

    anak kompem comey2 cm aku. hik hik hik

    3

    1
  34. nini says:

    korang nampak yang tunjuk kat public je..yg rsvp korg xtengok..close ceremony punye majlis..yg media x dijemput tu..

    2

    0
  35. jangan mengata says:

    tantiknyaaaaa <3

    0

    0
  36. mimos says:

    ok jer puteri ni kawen x pakai inai pun.. bkn mcm melayu klu boleh nk pki inai kt puki.. semua nk ikut adat konon… adat hindu kahkahkah

    1

    0
  37. Anoyyingmous says:

    Pasangan pgantin yg berjaya buat aku terbelek belek berjam jam selepas pasangan pgantin lana nordin brapa taun lepas.. suka sgt tgk mat salleh pakai baju melayu, tapi mcm ramai yg komplen cuma sedikit syg bila tunku tak ikat sanggul..

    0

    0
  38. quibble says:

    Syukur Alhamdulillah! Satu lagi masjid didirikan. May Allah bless this beautiful couple with faith, love and happiness dunia and akhirat. If we could just ponder whatever that are being said here are reflective of who we are and how we are being brought up, our background and surrounding. The couple looked resplendent, the preparation was done by many2 people (including family members) who care and love the couple and family. Not only some statements here could hurt the couple but also many others. However, the saddest part is, to witness how shallow our ppl are, keyboard warriors, who seem to have the whole time in the world to skim through every inch of the photos, with main intention – to find faults of others. Please remember, that the bride’s photos are meant for her family but many here, craze and drool to see all photos and vids, stalk as much as possible to get the updates. Just ponder, when your time comes, you will try so hard by posting your wedding photo on your Own Facebook, Instagram, whatssap profile, or even putting up on your desk at your office or hang at home…. And suddenly one came up and say “OMG, you look monstrous, or OMG, the make artist had to work so hard to turn you into someone else…or OMG, your eyelashes are so fake!” or worse, no one wants to tgk your photo and even photo of your wedding baju or shoes that you try so hard to be captured. The couple and family did not do anything to hurt you. For all you know, the hairstyle that you hated so much, was a special request by the groom who loves to see his bride with her hair down for akad nikah. This is the couple’s moment of their life. Please respect others. If you have only bad things to say, try to look at your own photos and do it. If you a daredevil, and hardcore no manners dude, try to do that to your family members’ wedding photos. You will hurt them for life…..

    0

    0
  39. aaakulahhh says:

    amende la…yg laki tu bukan main di suruh belajar pasal islam itu ini…kelas intensif bagai…skali yg dr lahir islam yg puteri nye. …tutup aurat ,depan tok imam tu..ko dah ready tanggung dosa pn, x perlu la nk tambah dosa tok iman yg x susah nk tegur ko sbb anak raja x pasal2 tanggung dosa x tegur …

    camana nk bawak org belajari islam camni..
    hadoi hadoi

    1

    0

Leave a Comment

Optional