Written by AbangNara | June 17th, 2011

hari bapa 2011

Ayah, bapa, father, papa, walid atau abah. Tak kiralah apa sahaja nama gelaran yang anda berikan kepada ayah anda, semua sedia maklum kebanyakan daripada kita kurang mesra dengan ayah. Mungkin naluri kejantanan seorang ayah membuatkan perkara ini terjadi secara normal. Namun begitu, bersempena dengan Hari Bapa 2011 pada 19 Jun 2011 (Ahad) ini, apa kata kita imbau kenangan pahit manis bersama ayah kita.

Berikut adalah beberapa respon daripada follower Twitter BeautifulNara menggunakan hashtag #HariBapa2011. Kesemuanya berkongsi pengalaman yang tak dapat dilupakan bersama ayah mereka:-

hari bapa 2011

hari bapa 2011

hari bapa 2011

hari bapa 2011

hari bapa 2011

Dan ini ada video khas untuk anda semua untuk cara-cara anda boleh menunjukkan kasih sayang kepada ayah yang tercinta.

Pengalaman yang tak boleh dilupakan bersama abah yang tersayang untuk Abang Nara ialah abah sanggup berpatah balik daripada Kuala Lumpur ke Kelantan untuk mengambil Abang Nara setelah tiket bas yang kami beli ialah tiket palsu. Bayangkan tak habis lagi penat driving dari Kelantan ke KL, dah terpaksa patah balik untuk ambil anak-anak dia. Memang terharu gila masa itu.

Apa pula kenangan yang anda tak dapat lupakan bersama ayah yang tercinta? Kongsikan di ruangan komen jika anda sudi.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

85 responses to Tunjukkan Kasih Sayang Anda Kepada Ayah Sempena #HariBapa2011

  1. nawa says:

    pengalaman yang tak boleh lupa tentang seorang abah ialah saya tidak pernah merasai kasih sayang seorang bapa.. saya tak sambut hari bapa kerana saya benci!!!

    0

    0
  2. nak komen bole? says:

    nawa kenapakah begitu?

    0

    0
  3. PARAMORE says:

    sumpah sedih entry ni..
    yang ketip kuku tu sama ka dengan i waktu kecik dulu…
    sampai sekarang ayah i ketipkan kuku lagi..

    0

    0
    • kikikaka says:

      sedey bace sume2 ucapan di atas…sbb sume2 tu kenangan antara sy dgn papa saya juga..kecuali yg part kawen..sbb sy blom kawen…sy syg papa sy..muah!muah!

      0

      0
  4. miss hazqira says:

    walaupon papa jarang becakap n lebih rapat dgn mama..papa lebih sporting dr mama..wat la aper jer papa xkan marah..cuma time solat papa akan tegur..”da solat lom” masa sy nak exam papa akan g masjid wat doa selamat supaya sy lulus..tp papa xpenah gtaw..mama jer yg cite…luv my dad tOo much..

    0

    0
  5. atiqahzuka says:

    ayahh saya sangat baikk .
    ayah tak pernah cubit atau pukul saya dgn rotan even sy nie nakal sgt-2 .
    pengalaman yg taklehh lupa saya bergaduh gn kakak mase umur 10thn dan ayah hanye pukul guna SIKAT .
    tak sakit pum ! haha

    0

    0
  6. nawa says:

    dari kecil sampai darjah 4 nenek ambil.. bila nenek meninggal baru dapat bersama dengan family balik.. masa form 2, dah ada tanda2 org ketiga.. dan benci dgn org indonesia yg datang malaysia bukan nk cari rezeki, tapi nak curi laki org..padahal kat indon, belambak!!

    0

    0
  7. SENGAL.... says:

    paling x lupa…kt kg…ayah htr g tusyen, motor rosak…tgu kereta lalu situ…tumpang aku, sbb takut lmbt g tusyen, tp ayah jln kaki tolak motor…jauh tul ayah jln…aku nangis…ayah marah…tq ayah…..:( luv u so much…………..

    0

    0
  8. dahlia says:

    ingat lagi msa sy nk masuk uia, babah sy yg dok sibuk lipat baju2 sy then isi dlm beg. bile time sy cuti, babah masakkan ape saje yg sy nk mkn. smpai la ari kawen sy babah nangis sebaik saje abis majlis akad nikah. abah ckp semoga suami sy akan brtnggjwb pada sy mcm dia brtnggjwb atas sy dulu.
    skrg walaupun sy dh kawen, babah tetap pantau sy dari jauh n x penah benarkan sape2 even suami sy sndri lukakan ati sy.
    itulah babah sy, kasihnye melebihi segala-galanye. i luv u babah..
    hepi father’s day..

    0

    0
  9. Sue says:

    Masa saya kecil, abah sangat garang..kalau buat salah je alamat rotan la jawabnya…sampai saya rasa abah tu x sayangkan saya..lepas saya kahwin..saya ikut suami…baru 2 ni saya terdengar mak cerita kat kawan dia..rupanya lepas saya pindah rumah,abah selalu jenguk bilik saya yang kosong tu..termenung lama.. mak kata sayalah anak kesayangan abah..barulah saya tahu kenapa abah jatuh sakit sebab saya x balik kampung 3 bulan… bila saya balik..demam abah kebah.. saya x sangka.. rasa berdosa sebab selama ni buruk sangka dengan abah.. selamat hari bapa abah .

    0

    0
  10. anon says:

    sedih baca yg bapak dia tuang air teh kat piring sejukkan..sbb bapak aku pon wat mende yg sama kat aku dlu…kitorg xrapat..tp ms kecik2 dlu die jg n lyn aku baik…cuma da besar je cam ada gap..yela bila pk balik die da tua…aku lak time tu darah muda..skg da 9thn die pegi…sedih sgt xdpt nk appreciate die ms hidup die…wlupun die seorg ayah yg kedekut dan pada waktu tu xrasa sgt yg die syg kat aku tp skg bila imbas blk baru aku tau yg die syg kat aku..pada yg lain2…hargailah bapak anda sebaiknye..jgn dah xde baru nk sedih2 cam aku…nyesal sgt….alfatihah je la……

    0

    0
    • saya says:

      kenangan tuang air dlm piring tu takkan aku lupa. skrg ni aku plak tuang air dlm piring bg anak aku minum. abah aku la yg terbaik utk aku.. hope aku boleh jd abah yg terbaik jugak utk anak2 aku…

      0

      0
  11. farass says:

    abah… fara sayang sangat abah fara. banyak benda yang abah buat yang sampai fara terharu….

    cth : ulang alik johor n9 sbb nak jenguk fara. setiap kali dtg mesti bawak makanan.(macam bapak tangang)

    sedey mase taip cmnt nie… nanti nak cari calon suami mcm abah…

    abah angah sayang abah…..

    0

    0
  12. haengbok says:

    Teringat time kecik2 dulu kaki kena sengat lebah.Arwah ayah yg tlg keluarkan sengat tu…dia yang lagi risau dari anak dia..tengok naruto sama2…miss him…

    0

    0
  13. Nadia says:

    Pengalaman yang tidak dapat lupakan dengan ayah ialah, saat saya berkahwin…ayah bagitau, “Kamu bukan milik ayah lagi dan ayah dah x der hak ke atas kamu…mulai hari ini, ayah akan jadi tempat kedua dalam hidup kamu selepas suami kamu…walau bagaimanapun ayah sayang sangat kat kamu….dan hanya tuhan jer yang tahu bagaimana perraasan ayah saat kamu sah bergelar isteri….untuk ayah saya, diucapkan SELAMAT HARI BAPA…saya sayang ayah sangat2….ayah sentiasa di hati saya….tiada siapa yang akan menggantikan tempat ayah di hati saya…sayang ayah…mmmmmuuuuaaahhhhh…

    0

    0
  14. my papa is garang.. :’)

    0

    0
  15. jijiey says:

    saya seorang anak yang degil.. abah dgn ibu duk asing coz tuntutan keje.. kitorg tujuh bradik dapat jumpa abah sminggu skali jer.. cdey sgt bler tgk orang lain tiap2 ari dapat jumpe abah.. n saya jugak anak yang degil, skrang bler saya da khawin baru saya dapat tgk kasih sayang abah yang sbenar nyer.. waktu saya dalam krisis rumah tangga, dyer tetap ada dgn saya, sokong saya, dan trima saya balik mcm sbelum saya khawin.. dyer cakap, ” abah sayang anak abah lebih darti nyawa sendiri, abah xkan benarkan sape2 lukakan anak abah”

    0

    0
  16. ai hawa says:

    ai tk ada abah. meninggal masa ai kecik lagik, tp ai ramai bapak angkat. ngan diorang ni la ai rasa kasih sayang abah. happt fathers day tuk semua abah n ayah ai

    0

    0
  17. anak abah n umi.. says:

    abah sy jenis baran cket n beliau xsuka tunjuk sayang die kat anak2..tp, kami semua dah faham perangai beliau..
    pengalaman manis yg aku ase kan sweet ngn abah ialah masa aku kat U, aku mintak umi masukkan duit, then abah yg masukkan,die coll nk gtaw beliau dah masukkan duit tu, tp leh lak die kata salah tekan number mak cik aku kat kL. lepas die kata salah tekan tu, terus die kata ‘ abah dah masukkan duit’..hehe..abah… anakanda syg mu,forever n ever, thanks for everything..

    0

    0
  18. Kak Su says:

    Masa kecik2 dlu..Kak Su tak kan turun dari katil kalau bukan bapa yg dukung (belakang)..terjerit2 dari katil hingga bapa datang…
    Bapa akan kupas buah mangga atau buah nangka dah sejukkan dlm peti sejuk utk kami makan…
    Kini bapa tinggal sorang2..sejak ibu meninggal..semoga bapa tabah.

    0

    0
    • Kak Su says:

      Oh…hingga ke hari ni bapa masih lagi kupaskan buah untuk kami…

      0

      0
      • Kak Su says:

        Yg lucu ttg bapa.. bila dia ketawa org ikut ketawa sama.. bkn saja sb cerita lucunya tapi bunyi ketawanya kata pakcik

        0

        0
      • Kak Su says:

        Yg lucu ttg bapa.. bila dia ketawa org ikut ketawa sama.. bkn saja sb cerita lucunya tapi bunyi ketawanya kata pakcik saya cam kambing ha ha. I love my dad!

        0

        0
  19. yori says:

    teringt dlu mase sye kat u…kalo sye x de duit..sye kol ayah minx duit..tros on d spot ayah msk kan duit…sye minx 100 ayh msk kn lebih…padehal mama kate ayah x de duit…smpai la umur sye skang nie 25 ayah still potong gaji die tok anak2 die sume..betapa gigihnyer…tp kalo bab sembhyg ayah sgt tegas…ayah sakit pon diam2 je..x nk bg tau ank2..2 pon mama yg bka citer…sedih nyer mase 2….sayang ayah sgt…x tau nk balas cam ne jasa ayah….luv u…n smg ayah sentiase sihat n panjang umur…

    0

    0
    • ct says:

      cemburu bla tgk org lain nk celebrate happy father’s day nanti,tp sy ni hnya tggl kenangan je la……….dh 9bln arwah ayah sy tgglkan sy ngan family,sedih yg amat sgt2………ct rindukan arwah abah…………

      0

      0
  20. Tika says:

    Hari tu cakap dekat papa, “I love you Pa. Then Papa cakap, “I love you more. I love you since you are in your mother’s womb”. Terus mengalir air mata time tu jugak.

    0

    0
  21. mama dina says:

    saya baca komen2 d atas x pasal2 air mata saya menitis….sebab saya xder bapa saya di tinggalkan dgn nenek smpi besar mak pun xder(dh kwen lain duk jauh)…hidup saya terumbang ambing….hargai la org tua anda selagi ada….

    0

    0
  22. mama dina says:

    saya baca komen2 d atas x pasal2 air mata saya mengalir…sbb saya d tinggalkan dgn nenek smpi besar ….mak pun xder ( kawen lain )…hargai la org tua kalian selagi masih ada

    0

    0
  23. My Name? says:

    Sejak kawen..terasa sgt rindu dkt bapak..nk blik kpg jumpa bapak and mak, tpi hsbund mcm tk nk jer..dh 3 bln tk blik kpg, bapak dgn mak asik tnye jer bila nk blik..apa kn daya, dh ada hsband, kna lh dgr ckp dia…sedih sgt2 tk dpt jumpa org tua…sya tau, diorg rindu kt sya..sya sayang sgt2 kt diorg…i love u bapak and mak..maafkn anak mu ini..

    0

    0
  24. red says:

    dlu mase kat U xslesa sewa rmh dgn kawn2, tbe2 papa sewa rmh dkt ngn universiti supaya aku selesa bljar..rupe2nya itu la 5bulan terakhir untuk kami sekeluarga tinggal ngn papa..kini papa da x..
    saat aku berjaya dalam hdup papa xsmpat nk rase semua kejayaan yg aku raih hasil sokongan dia..terima kasih papa kerana sentiasa percaye dgn ankmu ini..hargai la ayah kita selagi dia bernafas

    0

    0
  25. Hanis says:

    selamat hari bapa kepada bapa seluruh dunia!!
    kenangan yg tidk dpt dilupakan… ohhh terlalu byk… setiap saat2 bersama itu adalah kenangan teridah.. :)
    jasamu akan dikenang..

    0

    0
  26. zela says:

    Walaupun hari bapa, tp sy syg mak sy…

    saya nak menang contest ni bersama mak sy..tlg like pic sy boleh? senang je 1st: Voters kena ‘like’ page Hertz Shop Online Shopping:
    http://www.facebook.com/hertzshop.online

    pastu like pic ni : http://www.facebook.com/photo.php?fbid=210417422329942&set=a.209944465710571.49460.172582262780125&type=1
    p/s: mak sy mesti sgt menghargai anda.. :)

    0

    0
  27. Siti Raja says:

    ayah meninnga; time aku umur 13 thu…sedih giler…
    kenangan xleh lupa???????…………….aku suka tidur bawah ketiak ayah aku…hehe…sambil peluk perutnya yg boroi smpai aku tidur…
    kdg2 naik motor peluk perut dia…smpai aku tertido..itulah pngalaman yg xdpt lupakan…

    smoga ayah ditempakn dikalangan org2 beriman..AMIN

    0

    0
  28. Dysha says:

    Masa sekolah rendah dulu aku slalu tertido dpn tv..ayah la yg akan angkat aku letak dlm blk aku..sbnrnya masa ayh angkat aku,aku dh sedar tp saja buat2 tido sbb mls bgn..skrg aku dh kawin..sedih bila terngt ayah yg semakin dimamah usia..smoga Allah pjgkn usia ayah..love u so much!

    0

    0
  29. Seth says:

    Aku sayang sgt2 kat abah aku…Aku bersyukur sgt2 ada abah mcm tu…Teringat kenangan semasa kecil naik motor pegi jalan2 keliling kmpung,pengalaman abah mandikan aku,abah jaga aku waktu aku demam…Aku harap aku dpt menjaga dia spt dia jaga aku….I love u abah

    0

    0
  30. wanie says:

    kenangan paling tak boleh lupa ialah,masa aku 5 tahun,abah ajak jalan-jalan naik motor waktu petang.sekali aku boleh tertidor dekat belakang sambil peluk abah.bayangkan macam mana abah nak bawak motor sambil nak pastikan aku tak jatuh.kelakar sangat kalau imbas.SAYANG ABAH.

    0

    0
  31. SonGoku says:

    abah saya sama dengan entry last td.. sllu tuangkan air teh dlm piring bg xpnas untuk saya… terharunyaaa bila ingt blik.. luv my abah very much!

    0

    0
  32. whateverwillbe says:

    dlu masa kecik2 naik motor dgn abah..pastu abah sarungkan plastik kat kepala sebab rambut aku cket je n terbang dan geli2 kena muka dia..huhu..pastu dlu kat rumah aku selalu panas malam2..hampir setiap malam abah ajak kitorang kua pegi 7eleven sebab kata 7eleven ada ekon :’)

    0

    0
  33. Merpati Putih says:

    plng x blh lpa….
    siang ari kna pkul ngna mak sbb curi duit dia nk bt namecard yg mcm2x jnis tu…dlu mmg pemes namecard tu……
    dari kul 2 ptng smpai 10 mlm kna dnda ddk ats rmh…tngri xmkn g…..dh le lth blik d sek…
    tnggu smpai ayh blik krja kul 7….dgr suara dia trcri2x ank dara dia x ckp. sbb dlu gila tngk gmbar korea time kul 7 tu…..krna kna marah..t.rlepas winter sonata..mak blh bt slumber je x ckp i kat ats……boikot..lmpu rmh kat ats pn x nk bgn buka buka..rela ddk dlm gelap..bju sek x salin g…sbb blik i kat bwah…blik ats tu…..bt stor je :-) kul 10 ayh naik cri kat ats….siap dkung g tu….suap mkn nasi…..tgur mak…kta x leh bt ank mcm tu..mrh mcm mna pn..biar dia slin bju n mkn dlu….jgan trs blik sek trs mrh…..sian ank ktanya….:-) so sweet ayah..i love u……smga arwah ayh d tmptkan ngan orng2x yg beriman…ami sntiasa doakan ayah…ami syg ayh sngt…

    0

    0
  34. Delaila Rose Maria says:

    DADDY DAN MUMMY LAILA MENINGGAL DALAM KEMALANGAN 5 TAHUN LEPAS, KEMALANGAN ARWAH AYAH MENDAPAT LIPUTAN YANG MELUAS MASA TU. SAMPAI SEKARANG LAILA MASIH TERASA SEDIH DENGAN KEHILANGAN INI. MEMANDANGKAN LAILA SATU2 NYA ANAK PEREMPUAN TUNGGAL DALAM KELUARGA, DAN TENTU LAILA PALING RAPAT DENGAN DADDY. SEKARANG ABANG2 LAILA YANG SERAMAI 4 ORANG TU LAH MENJADI PELINDUNG DAN KEKUATAN LAILA. DADDY & MUMMY, LAILA MISS U SO MUCH. LAILA DOAKAN AGAR DADDY DAN MUMMY DITEMPATKAN DIKALANGAN ORANG2 YANG BERIMAN, AL-FATIHAH. AMIN.

    0

    0
  35. Qaseh says:

    Abah saya telah kembali ke rahmatullah..AL-Fatihah buat beliau yang berpayah jerih membesarkan saya adik beradik :(

    0

    0
  36. nano says:

    Abah saya garang kalau marah cukup dengan jelingan dia je kami dah lari lintang pukang …tak payah bersuara pun. Tapi kalau kami merajuk kena marah dengan mak….abah le yang akan pujuk dan dukung…hehhehe walau garang tapi tetap berlembut dengan kami. I luv u abah.

    0

    0
  37. sabariah says:

    Ayah, terlalu banyak kenangan . Bayangkanlah membesarkan anak seramai 12 orang dengan pendapatan yang sedikit. Ayah banyak melibatkan kami dalam setiap aktiviti keluarga. Kenangan bersama mencari kayu api dikilang kayu, membina rumah bersama-sama. Paling tak ku lupa semasa mandi di telaga sewaktu kecil, Ayah akan mencedok air dan mandi, sementara kami berlindung dibawahnya turut mendapat tempias ayah mandian ayah. Sehingga hari ini aku tak akan lupakan jasa ayah yang penuh kasih dan sayang mendidik kami ilmu dunia dan akhirat. Semuga yah dan ibu di cucuri rahmat, ditempatkan bersama orang yang soleh serta semoga aku dapat memberikan sesuatu yang setimpal seperti yang aku perolehi dari ayah kepada
    anak2 ku. Al- Fatihah.

    0

    0
  38. mummy honey says:

    seronok mbaca pengalaman & kenangan manis kekwn semua…. tp

    seumur hidup saya, tidak pernah merasakan kasih sayang dr seorg bapa. hanya mengenali bapa dr kejauhan saja.

    walaupun bapa telah tiada lg, saya sentiasa mdoakan kesejahteraan bapa.

    kini, alhamdulillah, setelah berkahwin, suamiku adalah daddy yg tbaik buat anak2. kasih sayang yg diberikan tiada batasan & sempadan.

    buat hubbyku, terima kasih kerana mjadi seorg daddy yg tbaik buat anak2.

    kpd hubbyku, bapa2 diluar sana & bakal2 bapa, SELAMAT HARI BAPA…..

    0

    0
  39. Sedihnya says:

    Beruntung bagi semua yang punya ayah/abah/bapak/walid/papa. Even ada yang garang tapi korang dpt rasa kasih sayang seorang ayah. Korang leh simpan semua memori dengan dia. Aku….since umur aku 4 years old tak penah rasa kasih sayang ayah. tak ingat satu kenangan pun. so pada semua yang mempunyai ayah, hargai mereka selagi mereka masih ada. to all father in the world…happy father’s day and to arwah abah, walaupun kakak tak penah rasa kasih sayangmu, hadiah dari kakak hanyalah doa semoga abah sentiasa berada dikalangan orang beriman. amin…

    0

    0
    • lulu says:

      doa anak yg soleh/solehah sentiase mengiringi perjalanan kedua ibu bapa kite diakhirat kelak….w/pon jauh tp doa adlh penghubung kite dn mereka…..doakan kan kesejhteraan mereka sentiase….

      0

      0
  40. anabobo says:

    nges jap aq bce kmen2 korg..kngan aq gan ayh aq dia pon slu bwk pg2 mkn rti cnai atau tose..dia ltk air teh trik dlm pring n tiup bg cjuk..pstu bwk lak g pasa bli ank ptung..tiap2 hri blikn utk aq..smga ayh sht sntiasa..amin..

    0

    0
  41. saya syg abah says:

    abah:

    nampak garang..tp baik sgt sebenarnya…

    masa kecik2..abah akan dudukkan aku atas meja makan, dekat sebelah pinggan dia, sebab aku rendah..dan nak mudahkan dia suap aku makan…

    bila emak, bebel atau marahkan aku..abah akan bela dan support aku. abah kata tak elok bebel kat budak yang meningkat dewasa, nt tak membantu perkembangan dia..’ huhu..dan setiap kali aku merajuk..even dengan sesiapa pun…abah akan pujuk. sehingga sanggup bawak makanan masuk dalam bilik..untuk pujuk aku makan..

    part paling aku suke, sampai darjah 5 pun..abah masih dukung aku masuk dalam bilik.. bila aku dah terlena depan tV. padahal masa tu aku dah terjaga..tp buat2 pejam mate, sebab suke abah dokong aku…hehe

    aku sejak kecik mudah diserang penyakit..sebab tu aku suke sgt menangis…mengadu pada abah yang aku tak larat nak tanggung semua tu..abah akan pujuk aku..dan paling best..bila setiap kali nak berpisah…(samaada nak balik asrama..atau balik U lepas cuti)..abah akan cium dahi aku..abah kate ‘ nah hadiah istimewa abah buat kamu..jgn nangis2…’

    kalau nak dicerita bab abah..10 pages pon lum tentu cukup…pepun abah..even after Yan jadi isteri ni..Yan masih ingat abah..segala jasa abah besarkan Yan..sampai bergolok gadai untuk lihat anak2 masuk U..bersusah payah nak penuhi permintaan anak2… Terima kaseh bebanyak abah..hanya Allah sahaja yang dpt membalasnya.. Sungguh..Yan tak mampu…

    Semoga abah sentiasa sehat …dipanjangkan umur

    0

    0
  42. wawa says:

    abah saya sangat comel… kaki lawak….. xpernah pukul saya n sangat suka membebel…… paling tak boleh lupah naik vespa dengan abah….. tido atas vespa sampai jatuh tunggu dia sembang dengan kawan dia….. n abah suka angkat tinggi-tinggi supaya boleh jadi macam superman….. huuuuu ABAH, SAYA SAYANG ABAH!!!!!!

    0

    0
  43. Nor says:

    aku masih ingat kenangan manis semasa arwah ayah masih ada. seingat aku masa tu umur baru dlm 7 – 10 thn. (10 thn ayah dh mengadap ilahi). setiap mlm aku akan tdo dpn tv (buat2 tdo) supaya ayah blh angkat (dukung) aku masuk dlm bilik. lps je letak ats katil aku celik mata. itu moment yg paling aku xleh lupa psl ayah.mak plk bkn main marah psl dh thu taktik aku…setiap mlm jgk aku akan pastikan aku blh tdo antara mak n ayah (tengah2). wlaupun dh darjah 3 pun. walaupun aku x sempat merasai kebaikan n sifat penyayang ayah..namum kenangan yg ada tu cukuplah buat aku ingat ayahku hingga sekarang…wlaupun telah 19 tahun berlalu. selamat hari bapa. Al-Fatihah…

    0

    0
  44. Nor says:

    cerita pasal ayah aku ni mmg x akan hbs psl dia mmg seorang yg sgt baik. tp Allah lebih menyanyaginya…

    0

    0
  45. n says:

    masa tu tahun 2006..februari…mlm sebelum tu mak call, bgtau bapa tenat..kene stroke..
    terbayang aku wajah bapa..
    ohh cepatlah bas….aku nak balik umah tgk bapa ni..
    ah kenapa perjalanan yg 5 jam ni terasa cam 15jam pulak?bila bas sampai di kuala kangsar bunyi deruan bas langsung tak terasa berbanding kata-kata mak::
    “bapa tenat N..dia dok sebut-sebut nama N sekarang ni…dah sampai mane tu dear?take care k” ohh..sungguh tak dpt meneka perasaan aku masa tu sgt bercampur baur.. laju air mata turun …bapa maafkan N kerana tak sempat jumpe bapa..semoga roh bapa aman di sana..setiap hari N doakan bapa..semoga kita bertemu lagi di SANA bapa..
    Rupanye masa mak call aku tu bapa dah pun menghembuskan nafasnya yang terakhir….aku tahu bapa sangat rindu aku sebab tu dia sebut-sebut nama aku diakhir nafasnya..Sampai sekarang N rasa ralat sebab tak ada disisi bapa. Al-fatihah..

    0

    0
  46. hana says:

    sedih dan terharu bile baca smua komen2 diatas tentang ayah masing-masing…Ayah sy sndri sorg yang sgt tegas dan garang,ayah xpernah nak dengar semua msalah sy..smua mengadu dgn mak je,bile da pringkat remaja sy mmg anggap ayah xsayang saya bile dy xnk trime kputusan sy nak blajar dekat kl.Then sy keje n byar duet pndaftran kolej sendiri..tapi bile dah hampir 2 bulan sy blaja di kolej kat kl..ayah kol n masukan duet dkat sy tiap2 bulan..hehehhe ayah…ayah srg yand suke sembang.so kdang2 bile naik kereta dy mesti brcerita mcm2..tp sy buat2 xdengar n tido….minta maaf ayah :( ayah kdg2 mmg dy ckp dia xbg sesuatu bnde tu tp last2 dy akan bagi juga ..Dulu sy ingat sy sorg je yg dpt ayah yng grang mcm ni,tp bile da besar ni baru sy faham rupa2nya ada yg lebih garang dr ayah sy :) ….walaupun ayah xpernah jadi kawan dan pendengar setia sy,tp dy telah jlankan tanggujwbnya sbg ayah dengan sebaik mungkin…mmg dy xpernah tunjukan sayangnya tp sy tahu dy mmg terlalu sygkan semua anak2 dy….Sbb dy xbg sy jao dr jauh semuanya sbb dy bimbng dan risau dengan kselamatan sy…sy syang ayah sy sgt2…Happy father day to my beloved ayah… :)

    0

    0
  47. syashisuka says:

    pengalaman yang tak boleh aku lupakan masa aku kemalangan…kaki aku terpaksa disimen dan tak boleh bengkok oleh itu menjadi masalah apabila nak pegi hospital untuk chekup dan fesioterapi…abah sanggup ubah suai moto honda cupcai yang telah uzur untuk meletakkan kaki ku yang bersimen…dalam susah payah meredah jem dipagi hari untuk ke GH dan terpaksa menunggu selama tiga jam abah sanggup melakukannye demi aku walaupun usianye ketika itu menjangkau 70an…akhirnya usaha abah berbaloi apabila kaki aku telah pulih semula hasil pengorbanannye setiap pagi menghantarku ke hospital…terima kasih abah…adik sayang sangat kat abah…

    0

    0
  48. Dee says:

    :(
    Selamat Hari Ayah

    0

    0
  49. FR says:

    sgt2 teringat kat arwah abah…. kisah teh dlm piring, tertidur depan tv sama mcm saya… masa sekolah..abah bangun sblm subuh..masak air panas utk saya mandi pagi sbb saya x thn sejuk…. bila dh besar..tiap kali balik kg, dia tetap nak saya potong misai dia walaupun adik beradik lain dok kat kg..alfatihah untuk arwah abah..

    0

    0
  50. atiq says:

    untung la korang sume~

    since sy umur 8 bulan, sy dibesarkn dek atok n arwah opah sbb arwah teringin nak bela cucu 1st dia.. dgn dorg, bnyk sgt2 kenangan manis.. bila umur 14, baru ddk dgn ayah & fmly.. ayah baran xbertempat.. bila dgn sy, ade je y xkena.. klo dgn adik2 y lain, ok je.. sy rindu dgn kenangan dgn atok & arwah opah.. ;((

    untuk atok, jgn la merajuk lagi dgn ika.. cuma bila arwah xd, xlengkap rsenye even ade pengganti baru.. ika xboleh terima arwah dah xd..

    ape2 pn, selamat hari bapa ;)

    0

    0
  51. misbah says:

    saya x pernah merasai kasih syg seorg ayah..sbb dia kawen lain dan tak ambil tahu hal ehwal kami..mengalir airmata saya bila baca komen2 di atas..anda semua bertuah krn ada seorg ayah yg bertanggunjawab..hati saya meronta2 ingin juga merasai semua itu tapi takdir Allah swt mgkn ada hikmah di atas semua ini dan saya tak salahkan ayah saya..yg berlalu tak usah di ungkit mgkn bukan rezeki saya utk mendapat kasih seorg ayah..

    0

    0
  52. adels says:

    ya Allah nangis sy bile baca suma msg kt ats..kenangan kita suma hampir sama..masa kecik ayah slalu tlg sejukkn air pns dlm piring, dukung sy msa banjir kt kmpg sbb sy takut lintah, wlpn time tu sy da bsar gedabak n air cuma paras lutut je..smpai skrg ayah masih cubitkn atau senduk kn lauk utk sy wlpn sy dh 28 thn..ayah, akak syg ayah sgt2..smoga ayah sntiasa sihat dan dilindungi Allah slalu..syg ayah ngan mak.

    0

    0
  53. sayang papa says:

    dulu masa darjah 1, papa slalu dokong blakang pagi2 dari bilik turun tangga bawak kat bawah sampai ke toilet sebab nak suruh mandi.. hehe, hepi father’s day papa.. i love u!

    0

    0
  54. Nor Ibrahim says:

    masa kami adik beradik kecik2 dulu, kami ada ‘bedtime song’ masing2 oleh arwah ayah. masa nak tido, dia akan depangkan tgn dia dan kami akan baring di atas lengan dia. lagu utk kakak ialah “tidurku dirumput yg basah” dan utk saya pulak ialah sebuah lagu jepun! yg saya tak faham akan maksudnya….. Alfatihah utk allahyarham ayahandaku.

    0

    0
  55. cik oren says:

    waktu umur 6 tahun, saya selalu nangis sebab lenguh kaki, abah bangun and tolong picitkan kaki saya sampai saya tertido balik, sekarang bila dah belajar luar negara, bila saya nak skype dengan family and line kena potong, :D, abah terus keluar pegi bayar bil walaupun abah busy dengan kenduri kahwin kakak waktu tu,and kalau mak marah saya, and saya nangis abahlaaa yang selalu back up saya,… :), and sekarang saya sangat rindukan abah saya… :(

    0

    0
  56. Kileparan says:

    Bapak.. Ms tu duk kat rumah usang @ kpg. Ms bday dia sy n adik petik bunga lalang utk hadiah. Ms hulur kt bapak, muka dia bercahaya, senyum ke telinga. Kmdn dia sibuk g dapur, ada botol kosong dia isi air n bunga lalang dan hias atas meja tamu. Skrg dah duk umah besar naik keta besa, g oversea merata tp bpk tetap humble mcm dulu. Xpernah perlekihkan hadiah ank2 waima murah. Syg bpk!

    0

    0
  57. kebarakare says:

    SERIUS..sedih lak aku baca komen2 org2 kat atas ni, aku da abah..abah aku garang..dulu ms kecik aku pling manja dgn abah aku..mak pun geram tgk, mana xnya..xdapat tu merajuk..xdapat ni merajuk..abah la tolong pujuk, tp bila dh dpt adik baru… hhuarghhhh abah dah berubah xmo pujuk2 dah..apa aku wat xkena..ini xkena..aiysey..sedih2x.. skrg mmg dah xclose dgn abah..tp close sgt2 dgn mak, walaupun xbyk la jasa bapa aku( da masalah family) tp aku still kenang jasa abah yg sgup trun dr perak ke penang smata2 nk tgk brek keta anak gadis dia nih..almaklumlah..24jam keja, keta xda ms nak repair..smpai bw keta minyak gear smpai abis, sbb xmo anak xcident dtg gak check keta, tuang minyak gear.. dulu2x kalu balik dr u, abah selalu ambik..hehehehe, apa lagi erk??? tu jer kot..

    appun tq abah~

    0

    0
  58. hanna says:

    tibe2 nanges bace comments kt ats…dh 22 thn umo aku.means that dh 11 thn ayh meninggal.tp kenangan bersama ayah tetap terpahat dihati..kenangan yg paling xleh lupe adalah mase ayah kt spital..time aku dtg melawat,ayah tny mkn cukup x,duit blanje ade x..kalo x cukup ckp kt ayh..aku mampu angguk je.x mampu nk tgk muke ayh sbb mase tu ayah dh nanges..mak aku plak yg tenangkan ayah..ishk.rase berdosa plak sbb ayh nanges sbb aku..saat begini,rindu sgt kt ayah.moga ayah ditempatkan di syurga..kpd yg masih ade ayah, hargailah sementara masih ade..

    0

    0
  59. aimie_afifah says:

    aisehhhhh…sedey..coz dah nk hampir 2 thn ayah x de…& kakchik satu2nya anak perempuan yg x de kat kg masa tue…nyway kenangan ngan ayah tak pernah padam..yang kakchik slalu ingat..ayah selalu kata cam ni..
    “hitam-hitam tampuk manggis..naik atas par juga..tp putih2 hampas kelapa ke tanah juga…” sebabnya kakchik anak perempuan ayah yg paling ‘hitam’…
    masa kecik2 dl pun..pegi skolah rendah…naik basikal tuo..yg tempat duduk bonceng yang besar tu…kakchik je yg x malu naik basikal tue…singgah kedai kopi…makan roti canai…masa tu roti canai kosong sebijik 30 sen..mahal tu…tp kakak, kakchik rela jalan kaki g skolah sebab malu nak naek basikal tuo ayah…
    waaaaaaaa,,,rindu sgt kat ayah…alfatihah buat ayah…kak chik sayang & rindu ayah! moga ayah bersemadi bersama org2 beriman…

    0

    0
  60. SEMPENA HARI BAPA, KHAS KU TUJUKAN PADA ANAK2 YG. TERABAI T/JAWAB N K/SAYANG DARI BAPA…..WALAU APA PUN BERLAKU DIA TETAP BAPA KITA DIDUNIA DAN AKHIRAT…BERI KEMAAFAN PADA INSAN YG. BERGELAR BAPA.HANYA ALLAH YG. TAHU SETIAP KEJADIAN..TERSELIT HIKMAH DARI SURATAN KADA DAN KADAR..PASRAH KITA MENERIMANYA.BAGI DIRI AKU BAPA ADALAH PENGUAT SEMANGAT , K/SAYANG MU SEHARUM KASTURI, SETIAP KENANGAN SEMASA HAYAT BAPA ADA ADALAH MEMORI KERAMAT DALAM HIDUP. HANYA DOA2 YG. DAPAT KU BERIKAN UNTUK AYAHKU…SEMOGA KAU TENANG BERSEMADI DISANA.WALAUPUN AKU KADANGKALA TERSISIH DARI K/SAYANG MU BAGI AKU SEBAGAI ANAK AKU TAK BERKECIL HATI , KAU MENGAJAR KU ERTI HIDUP, JIKA TIDAK KERANA AYAH AKU TIDAK ADA DIDUNIA FANA INI.AYAH…KERANA GARANG MU AKU JADI MANUSIA , AKU BERDIKARI …AKU BANGGA JADI ANAK MU..DAN AKU PUN TAHU SEMASA HAYAT MU AYAH JUGA BANGGA KERANA AKU ANAK YG. MENGAMBIL BERAT TERHADAP KEBAJIKAN DIRI MU..SEMASA AYAH NAZAK JIKA NYAWA BOLIH DIBERI AKAN KU BERI NYAWA KU PADA MU….BEGITULAH KASIHKU PADA AYAH.SEMOGA DIAKHIRAT NANTI AKU DAPAT BERTEMU SEMULA DGN. AYAH. SEMPENA HARI BAPA INGIN KU UCAPKAN AKU TERLALU RINDU PADA AYAHHH!..AKU TATAP ALBUM WAJAH2 AYAH…MENGALIR AIR MATA SEDERAS ARUS SUNGAI. TAHLIL DAN DOA UNTUK MU DARI AKU YANG BERGELAR ANAK.

    0

    0
  61. xw says:

    i dont have any memories with my father even tho i had two fathers. im staying with my mom and my stepfather since i was 1/2 years old. i’ve lost contact with my biological father. im not really close with my stepfather. so im not really celebrating father’s day. but still wanna thank to my father :'(

    0

    0
  62. yana says:

    1st year tak leh sambut hari bapa. ayah saya br je meninggal bln lepas. last year saya lupa nk post card tuk die, ingt n bg tahun ni. card sume da siap tulis awal tahun lagi.tp tak sempat. abah, saya rindu abah sangattt !! :( u r d best things ever happen to me !

    0

    0
  63. Dalam keluarga akulah anak yg. x dapat perhatian dan sering tersisih, bukannya aku nakal tapi aku anak yg. tua..terpaksa buat itu dan ini,tiada ruang nk. bermanja seperti adik2 yg. lain.Merasa diberi manja bila aku sakit..demam..aku masih lagi ingat sewaktu ibu dan ayah sakit , aku org. paling kalut cemas …ambil berat ayah dan ibu….Terpancar penyesalan ibu dan ayah diakhir hayat…tapi bagi aku tak kisah , yg. berlalu itu biarlah..x ada marah dan dendam walaupun aku diabaikan dulu.sebagai anak adalah t/jawab aku unyuk menjaga mereka pulak, kini tinggal kenangan , tapi aku puashati dapat berbakti pada org. tua hingga akhir hayatnya.

    0

    0
  64. Tak kesah says:

    Ayah garang berang dgn kami.Ibu pula kena cari nafkah sendiri sebab tak boleh harap Ayah langsung. Dia bole tak jenguk tenguk kami berbulan-bulan tak kesah cukup makan ke tidak. Dgn bini kedua punya la baik manusia. Happy Sperm Donor’s Day !!

    0

    0
  65. dewi says:

    masa kecik ayah slalu tolong pos surat sy kt pen pal..prnh g ambik sy kt skolh sbb motosikal sy pancit n sy takleh balik sndiri..bebrape thn lepas ayah sakit strok n lumpuh, sy lh yg tolg g kedai beli pisang, kuih n biskut kegemaran die..skrg die dh kmbali ke rahmatullah..stiap kali tringt makanan kegemaran die pasti airmata sy mengalir..:'(

    0

    0
  66. Izza says:

    Sedihnyaaaa baca komen-komen semua :(

    Terus rindu sangat dengan ayah kat kampung rasa nak balik sekarang jugak. Masa umur belasan tahun, tak berapa rapat dengan ayah.. Mula rapat bila dah dewasa 20-an ni.

    Ayah muka selalu nak garang je padahal suka menyakat kitorang adik beradik. Pastu suka menyakat mak kat dapur jugak. Kalau mak ngan ayah kat dapur, kitorang adik beradik tengok dari jauh je dorang bergurau sambil masak :)

    Masa kecik-kecik, kalau balik kampung.. Suka buat-buat tidur bila dah nak sampai rumah sebab nanti ayah boleh angkat. Hehehe

    Sayang ayah, semoga ayah dikurniakan kesihatan yang baik.. Amin..

    0

    0
  67. sakinah says:

    abah saya dah xdek.. tpi saya pling igt, knangan saya ngan arwah.. kalao kami balik kmpung, mesti ade byk katak.. sy takut. jadi, before saya mandi mesti arwah tlong halaukan katak2 tu.. saya rindu my ABAH…. skang, mak sy yg tlong buangkan katak.. saya sayang mereka berdua… :’)

    0

    0
  68. dingdong says:

    pas baca komen2 kat atas ni…..aku duk pikir….ape kenangan aku ngn abah aku eh…..yg aku ingat masa kekecik jerk…die tolong mandikan…die tolong basuh berak masa umo 4thun….masa tuh mak merajuk ngn dia….mak tak mahu basuhkan…then dia yg tolong basuhkan berak gua….huahuahua….apa lg erk…aku dapat no1 dlm kelas dia beli kek and celebrate n tiap2 tahun dapat hadiah dari dia….pas masuk skolah menengah dah xde adiah……ape lg erk…masa kat U..tiap2 bulan dia masukkan duit…tp aku perabeskan duit masa kapel2…beli adiah macam2 kt bopren..beli supplement kat dia tp dia xmakan pong….ngong kan aku….guna duit abah bagi…pastu ape lg erk…..masa kt U die sgup naik bas sbb nak tolong drivekan kete aku bawak balik dri U ke kg aku…sbb jauh….aku sedih sbb abah aku tak nah naik bas….sbb aku dia naik bas….slalunya dia naik kereta…aku terharu…apa lg erk.,,,,,tp aku xnak wat ayat sedih2 kat sini….aku nak citer jerk….

    0

    0
  69. dingdong says:

    aku segan nak cakap hari bapa kat abah aku….sekian arap maklum…sbb dia pon xnah wish besday kat aku…huahuahua..

    0

    0
  70. izzham says:

    kenangan ngn abah lebih kurang same je ngn m0st of the comentars….huhu…..tido depan tv pastu kene dukung, tuang air dalam piring bg sejuk, potongkn kuku kaki n tgn….temankn sy pegi tandas bile mlm2 bute…huhu….tp yg pling best pasal abah sy die terlalu rajin….dari sy lahir sampai sy besar skrg 21thun abh la yg basuhkan bju, sapu rumah, lipat kain, beli barang dapur…huhu….abah juge terlalu syg anak2 die sek0r nyamuk pun die tak bg gigit anak die..sakit skit pun dh kene pegi klinik..die risau betul kalu anak2 die skit. dulu mse kck2 mmg sy yg pling rapat ngn abah sbb sy mnje ngn abah mak garang sy takut nk mnje ngn mak…huhu….tp bile dh dewase dh jd kekaok nk mnje ngn abah lg senang manje ngn mak…huhu….tp sy rindu nk bermanje ngn abah…..huhu….sy syg abh n mama sy….=’D

    0

    0
  71. jai says:

    satu hari saya terin

    0

    0
  72. jai says:

    satu hari saya teringin nak makan burger. merengek2 kat abah soh belikan burger tp abah kate xde duit.saya majok pastu sy npk abah cari besi buruk kat belakang umah.saya pandang ja.then saya tgk tv xlame pade tu sy dgr bunyi enjin motor abah kuar.da petang baru abah balik.abah bagi 1 bungkusan.bila saya tgk upenye burger.menanges sy………..sy sayanggggggg abah………

    0

    0