Written by serenity | January 27th, 2015

Konsert Mentor Legend Battle ketiga telah berlangsung beberapa hari lepas di antara Fahmie, Sarah dan Tuah daripada kumpulan A.

Setiap protege dikehendaki berduet bersama dengan artis undangan pilihan mereka. Protege Mas Idayu iaitu Tuah telah menjemput Adira sebagai pasangan duetnya.

Namun Tuah telah disingkir dari Mentor minggu lepas walaupun menampilkan persembahan yang baik. Akibatnya, ramai peminat mempertikaikan keputusan juri dan ada jua yang mengugut untuk memboikot program itu.


 photo tuah3.png
 photo tuah2.png
 photo tuah1.png

Ramai berpendapat Juri menyingkirkan Tuah kerana dia tidak mempunyai kelebihan rupa walaupun memiliki vokal yang mantap.

Dalam pada itu, Adira selaku peyanyi jemputan terjatuh ketika meninggalkan pentas, mungkin disebabkan kainnya yang meleret. Namun begitu dia diangkat oleh Awal Asaari yang gentleman.


 photo Adira-Jatuh.jpg

Adat pertandingan ada yang menang dan ada yang kalah, namun pendapat penonton juga kadangkala perlu diambil kira, ya tak? Banyak komen mempersoalkan keputusan juri telah dihantar oleh penonton ke Facebook program itu dan ada yang mengharapkan Tuah akan diserap kembali.

Bagaimanapun, segalanya bergantung pada penerbit rancangan tersebut, memandangkan peserta pertandingan realiti diserap semula selepas tersingkir bukan tidak pernah dibuat sebelum ini (ahem, Akademi Fantasia). Tak gitu?

38 responses to Tuah Disingkir dari Mentor Legend, Peminat Tidak Puas Hati

  1. neffs says:

    hohohoh..lantak lah nak keluar ker apa ker..bukan masalah aku.layan masterchef lagi best hohohohoh

    0

    0
    • minah jambu tk suka hipokrit says:

      eleh dorang dua ni sengaja nk keluarkn tuahhhhh ada saje tuah punye salah n dorang tahan yg tk bagos punye tk kasi keluar padahal tuah suara bagos dari si fahmi selekeh beserabot tu huh !! mengarot lah dorang2 ni semua !!

      0

      0
    • Anonymous says:

      FAHMI TU THE NEXT GAYAH , BOLEH LA KOT !!
      TO KLO NYANYI MEMANG BULU KETIAK SIKIT PON TAK NAIK !!!

      SARAH PULAK THE NEXT MAK LAMPIR !!!
      KONON NYANYI ENGLISH , TP APA PUNYA PERKATAANSATU PON TAK SANGKUT !!!

      KAMI NAK TUAH , JD NUMBER 3 TERBAIK PON JADILAH !!!

      TV3 SENGAJA BG MUKA KAT AJAI , TU PASAL FAHMI TAK JD KUAR !!! TAK ADILLLLL

      0

      0
  2. nani says:

    Memang vokal Tuah yg terbaik, selalu follow mentor x pernah terlepas……Tp dah x ada Tuah x nak tengok lahhhh….

    0

    0
    • Anonymous says:

      xminat lah tengok mentor lepas ni…sarah nyanyi ke pekik bengit telinga aku..

      0

      0
      • mushroom says:

        entah…ape2 je sarah ngn fahmi tu…yg jambu gak nk dpilihnye..meluat la..harap2 der kemasukan balik..

        0

        0
    • minah jambu tk suka hipokrit says:

      nanti mingu yg akan datang zainal abidin punye protegi yg suara bagos tu pulak yg terkelua ..or mungkin tkde yg tersingkir pasal ketiga2 nye suara semua POWER ! tapi besar kemungkinan zainal abidin punye protegi yg tersingkir pasal dia pendek emmmmmm mungkin jugak eh…kalau minah jambu tersalah teka sori eh..thank u..

      0

      0
  3. afina says:

    Tula kalau di kira malam tu Fahmi kurang menyerlah sikit lah…Nak wat camne dah tak ada rezeki Tuah dalam mentor…Manatau lepas ni jadi pelakon or pelawak lak…Nampak dia macam seorang yang kelakar…

    0

    0
  4. #teamajai says:

    ni semua salah mas idayu…suruh bawak lagu yg lebih kurg sama jew 3 weeks…bg la tuah bwak lagu yg boom siket…mummy2….

    0

    0
  5. Bertuah says:

    Kami serumah pun dah tak nak tengok Mentor. “mummy” dan protege nya (tak kira siapa lah) sebenarnya penghibur dalam Mentor. La ni hampeh …………

    0

    0
  6. ummi aqilah says:

    juri lebih kepada rupe dan agaknye juge lebih kpd mentor.. ajai dn amy search kan geng mereka.. takkan sebab satu persembahan Tuah iaitu duet dgn artis tak de harmoni terus terkeluar, cuba lihat persembahan sebelum2 ini.. atau sebab mas idayu dah pernah juara sebelum ini, mereka nak bg juara pd mentor yg lain., please la dengar semula dan nilaikan persembahan/suara setiap protege.. bukan nk salahkn or menangkan sesiapa tapi memg Tuah dn Mas Idayu berjaya memeriahkan Mentor dgn pelbagai lagu dn persembahan.. skrg dah tak nak tengok Mentor (boring..)

    0

    0
  7. azwan ali dijangka masuk syurga says:

    Mas idayu mggu lpas cm hooker tua je aku tgk..elok Sgt la amelina buat comeback suara amelina lg lemak mersik dr hooker tua tu…

    0

    0
  8. Mgkn kot says:

    klau nk d bandingkn Tuah ngan Fahmie..suara Tuah lagi sdp…fahmie suara biasa2 jer..sesuai d karaoke..kesilapan mas idayu kerana salah bagi lagu kat Tuah..mgkn ramai y minat Fahmie sb ia ensem kot ( ensem ke..biasa jer pd aku)..sarah plk enth nape aku x minat kat dia..suara pn bukan bst sgt tapi kerap dpt markah tertinggi…klau kita nk sokong….kita sokong protege dayang…wlpn dia x ensem n rupa x ad…tapi menjak akhir2 ni suara dia memg power…x sangka boleh best plk..klau protege ella tu memg la x leh lawan sb dh biasa menang menyanyi…klau protege dayang tu memg zirooo dari bawah…protege zainal plk..minta maaf la x minat…

    0

    0
  9. Ibumerah69 says:

    Tuah punyai bakat yg tersendiri..nyanyi sambil boleh buat lawak. Tgk muka pun tau boleh berlawak. Tp sayang tersingkir pulak..Baru saja nk tgk Mentor, sb sebelum ini Ibumerah tgk Gegar Vaganza..tp rasanya mcm x best lg sebab Tuah dah x perform..

    0

    0
  10. LUIN says:

    Aku pun bengang tuah klua.klu tgk mrkh sblm ni mrkh tuah lg tggi dr fahmi.tp sb diorg nk kluakn die, juri bg mrkh mggu ni plg skit sgt.fahmi suara biasa je,sarah lagu pertama pronounce tak clear.

    0

    0
  11. Anonymous says:

    Aku pun bengang tuah klua.klu tgk mrkh sblm ni mrkh tuah lg tggi dr fahmi.tp sb diorg nk kluakn die, juri bg mrkh mggu ni plg skit sgt.fahmi suara biasa je,sarah lagu pertama pronounce tak clear.

    0

    0
  12. Anonymous says:

    aku pernah tengok tuah perform kat café area sg petani, dia nyanyi lagu steelheart sedap gila..sedih bila dia kena kluaq, mas idayu silap..ada ke patut pilih lagu jiwang, adira ntah kenapa menyanyi out mlm tu..patut penerbit bagi peluang pada tuah, bakat tuah tu anugerah xdak pada peserta lain..

    0

    0
  13. Anonymous says:

    hairan mcm mana juri suka nyanyian sarah..suara menjerit je xdak tone sedap pon..nyanyi pun xjelas..pekik2, xsakit telinga juri ke..

    0

    0
  14. misz eyda says:

    aku pun suka tuah.sedih woo anak kelahiran kedah kalah.apala juri ni.kasi yg power keluar.tinggal yg tk power.mmg tk tgk dah la mentor lepas ni

    0

    0
    • manblm says:

      Semua orang kedah…jom boikot mentor legend. Aku tengok pun sebab Tuah je, penyanyi yang sukar ditemui.

      0

      0
  15. Anonymous says:

    rasanya Tuah keluar sbb mentor dia kot…

    0

    0
  16. aiza says:

    Suara tuah mcm achey dr kumpulan bocey tu.. x sedap mane pon..harap aina menang mentor kali ni..go go aina!!

    0

    0
    • Anonymous says:

      ni mesti kes xkorek telinga lah ni..achey = tuah, agak2 la wei klu peminat aina pon…

      0

      0
    • binjai says:

      btw, achey suara sedap tu cam lan typewriter kot…cume x belajar teknik2 nyanyi jek…n sarah tu asyik dpt pujian adlin, si mata keranjang tu…sama dr AF lagi..kalau awek cun perghh..die punye komen..meleret2 puji itu ini..kalau suara sedap tp x lawa, mmg kene kaw kaw die kasi..mmg lahanat mamat tu…satu lagi juri awam tu patut undi sebelum juri pro komen..br leh tgk apa perasaan juri awam sebenarnya…bukan nye sbb lepas juri pro komen..walau x sedap pun, eh t juri pro cakap sedap..maybe sedap kot…kasi markah la..phuiiiii…tua no1, sarah no2, fahmie boleh masuk jamban…

      0

      0
  17. Hang Tuah Jr says:

    aku jadi penin, mentor skrg nilai nyanyian ke nilai persembahan? klu nyanyian, Tuah terbaik… suara clear, jelas, mcm Azmmer kata… bersih! Tak ramai penyanyi kat M’sia ada suara mcm tu…

    0

    0
  18. Anna says:

    sokong abang tuah ! sumpah mase die tersingkir , tibe2 pulak aku menangis.” Ramai berpendapat Juri menyingkirkan Tuah kerana dia tidak mempunyai kelebihan rupa walaupun memiliki vokal yang mantap.” (beautifulnara) apenye kot pilih rupe ke? ni mentor .alahhhh abang tuahhh. suare abang macam black, lahhh sayangnye singkirkan abangg….

    0

    0
  19. […] Macam Akademi Fantasia. Hehehe. Terkejut juga apabila Mentor Legend semalam ada penyerapan semula berlaku. Seumpama kejutan yang sering berlaku di Akademi Fantasia. Namun ini adalah berita baik buat Aina dan Tuah kerana kini mereka berdua akan kembali berentap untuk separuh akhir Mentor Legend. Kedua-duanya telah pun diserapkan kembali. Kemungkinan besar kejutan ini dilakukan selepas banyak pihak tidak puas hati dengan penyingkiran Tuah minggu lalu. […]

    0

    0
  20. didi says:

    Nasib baik aina n tuan diserap balik….klu x,mmg dh kena boikot mentor legend….juri mcm bipolar disorder pun ada….puji tuah n aina suara bagus…tapi dua2 protege tu dpt mrkh rendah juri….ckp fahmi n sarah kena buat improvement,tpi markah plak tinggi…penerbit cuba la import sorang lagi juri jemputan….nmpk sngt berat sebelah…

    0

    0
  21. KENAPA FAHMIE TAK MASUK SEMULA KE FINAL…….

    0

    0