Written by AbangNara | July 17th, 2013

Pejam celik pejam celik, sudah tiba bulan Ramadan rupanya. Pantas sungguh masa berlalu. Tak lama lagi, Hari Raya akan menjelang tiba. Raya tahun ini, giliran kampung wife Abang Nara di Melaka. Tak sabar rasanya nak merasai kemeriahan raya di sana.

mufasaMacam comel tak kami bertiga? Heheh. Gambar di atas gambar time raya di Kelantan tahun lepas. Nampak macam pengantin baru kan? Setiap kali nak balik kampung, perkara yang WAJIB Abang Nara lakukan ialah hantar kereta untuk servis macam yang dilakukan oleh Keluarga Mamat.

Satu lagi perkara yang Abang Nara selalu buat sebelum balik kampung ialah memastikan Touch N Go dan Smart Tag berfungsi dan mempunyai baki yang secukupnya. Ini perkara yang teramat penting. Walaupun jalan memang dah confirm jem, sekurang-kurangnya dapat mengelakkan kesesakan di plaza tol.
mufasaPerkara WAJIB ketiga yang Abang Nara akan pastikan ada ialah membeli haruman Ambi Pur yang baru untuk menyegarkan perjalanan sepanjang balik kampung. Anak Abang Nara suka benar dengan bau Ambi Pur. Jarang dia meragam atau menangis walaupun kitorang letak dia di tempat duduk belakang. Asyik tidur je. Senang sikit Abang Nara nak memandu.

mufasa

Abang Nara tertarik juga dengan beberapa tips balik kampung yang dikongsikan oleh Keluarga Mamat menerusi video. Malah ada banyak lagi tips yang turut dikongsikan di Facebook Ambi Pur Malaysia. Balik kampung tahun ini, Abang Nara cuba try. Mana tahu dapat lebih menjimatkan masa, menjamin keselamatan dan sentiasa rasa bertenaga ketika memandu.


Kalau korang ada tips-tips yang menarik untuk balik kampung, bolehlah kongsikan di ruangan komen di bawah. Contoh tip: “Pastikan Touch N Go dan Smart Tag berfungsi dan mempunyai baki yang secukupnya dan pasangkan Ambi Pur untuk menyegarkan perjalanan balik kampung. #tipbalikkampung. Pastikan anda masukkan hashtag. Abang Nara ada hadiah menarik nak bagi korang iaitu produk Ambi Pur bernilai RM50 atau Mamat Family Tin Jar beserta produk Ambi Pur bernilai RM100 atau Balik Kampung Kit beserta produk Ambi Pur bernilai RM100. Bolehlah korang guna untuk pastikan kesegaran berkekalan di dalam kereta sepanjang balik kampung nanti.
mufasaPaling penting jangan lupa layari Facebook Ambi Pur Malaysia untuk lebih banyak tips. Malah ada hadiah ke Korea untuk mereka yang beli P&G products dan join national contest. Abang Nara tak menang hadiah nie pun tak apa. Dapat barangan balik kampong Ambi Pur macam kat bawah nie pun ok dah.
mufasa

Jangan lepaskan peluang keemasan ini untuk memenangi pelbagai hadiah menarik daripada Ambi Pur. Jomlah ramai-ramai sertai contest giveaway yang sangat mudah ini. Kalau korang blur tak tahu nak kongsi tips apa, boleh layari Facebook Ambi Pur Malaysia. Banyak tips menarik yang boleh dijadikan rujukan di sana.

ambi

Abang Nara dah sediakan Ambi Pur untuk kesegaran sepanjang memandu balik kampung nanti. Korang pulak macam mana? Jangan lupa dapatkan Ambi Pur sebelum balik kampung. Dan pastikan anda sertai contest ini secepat mungkin. Jangan sampai penyertaan ditutup. Apa-apa pun, hati-hati memandu ketika balik kampung nanti.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

77 responses to Tips Balik Kampung Di Hari Raya Bersama Ambi Pur

  1. amirnawawi says:

    #tipbalikkampung saya ialah sebelum perjalanan pastikan kenderaan diservis sepenuhnya. Pastikan tiada kerosakan yang bisa menggangu perjalanan. Segala peti first aid perlu di isi dengan ubat-ubatan yang sepatutnya dan untuk yang mempunyai bayi, pastikan kelengkapan untuk bayi tersedia. Tambah nilai Touch n Go dan telefon bimbit anda untuk kegunaan waktu kecemasan. Pastikan tidur cukup secukupnya untuk mengelakkan tertidur ketika perjalanan.
    Sebelum memulakan perjalanan, isi air dan pastikan tekanan angin tayar dalam keadaan sempurna. Pastikan tiada barangan tertinggal dan mulakan perjalanan dengan doa. Dalam perjalanan, untuk kesegeran berpanjangan, gunakan #AmbiPur untuk ketenangan dan haruman wangi yang berkekalan. Tenangkan fikiran dan pandulah dengan selamat.

    0

    0
      • Olga says:

        muka anak abg nara tgh tido mcm muka minta penampo!

        0

        0
        • minah jambu tukar kaler merah biru says:

          hahahahahahahahaha olga olga terok betol kau ni lah ! cian budak yg tk bedose tu kena penampar ngan kau hahahahahahahahahahaai !! helo kalau ada vdeo yg bagos2 lagi masok kn kt blog bang nara eh pasal minah jambu suka tengok vdeo2 yg macm gitu thank u olga lov uuuuuuuuuuuu !!

          0

          0
        • miss ynwa says:

          weyyy olga cmne ko msukkan video dalam entry komen nara ni….perghh terpakse tunjuk noob aku depan olga..mohon tunjuk ajarrrrr 11111111111111111 kali deyyy

          0

          0
        • Luna says:

          @miss ynwa…kau copy mana2 link video…kau paste kat sini…lepas tu klik submit komen mcm biasa..hu3, btw aku bukan Olga..saje nak bantu

          0

          0
    • BUNKFACE NO.1 says:

      aku baru je beli kereta, aku nak letak Ambi Pur lah kat kereta aku

      0

      0
      • BUNKFACE NO.1 says:

        gambar yg jem kat tol tu nara ambik kat google hahaha….tapi kan kadang2 lorong tol yg touch n go atau smart tag tu lebih panjang dari lorong tunai.., utk elakkan kesesakan baik pulang awal ke kampung, minyak kena penuh, gi servis kereta sebelum balik dan check angin tayar

        0

        0
  2. Mickey says:

    Pertama

    0

    0
    • johnny english says:

      Untungnya abang Nara dapat isteri cantik ^,^

      0

      0
      • alahaiiiiii says:

        bini nara cantikk???puuiikkk..muka mcm taik..lawa lg nyonya jual kangkung kat pasar..anak nye lg kesan..tak comel..kahkahkah

        0

        0
        • Ros says:

          Astagfirullah….x baik ckp mcm tu, over sgt komen kamu ni..moga kamu d beri kn hidayah..wallahualam

          0

          0
        • juwta citra says:

          hormatilah sesama manusia.. bila berkata2 gunakan akal.. lagi2 bulan ramadhan yg mulia ni… sempurna mana pon wajah kamu tiada beza di sisi Allah melainkan iman… ingat,..kesalahan kite pd Allah, pasti Allah ampunkan andai kita bertaubat, tp kesalahan sesama manusia tidak akan padam selagi manusia itu tidak memaafkan sesama yg lain…

          0

          0
  3. shiela says:

    Hai nara..p la wat gigi bini hang tu..ase cm de sumtin wrong je..aku kalau byk uit da make over bini aku cntik2..

    0

    0
  4. cabai says:

    gambar first kenangan bersama bmw ksayangan abang nara..

    0

    0
  5. Darlina says:

    anak abg nara ni cm muka bapaknye, kan..
    comel jer..

    0

    0
  6. Syakir says:

    ” Jangan lupa pastikan pintu rumah berkunci, jiran juga tidak lupa diberitahu. Doa dan tawakal menjadi pendinding diri sepanjang perjalanan. Pastikan AmbiPur sentiasa dipasangkan bagi memberikan udara yang segar walau dalam kenderaan. ” #tipbalikkampung”

    0

    0
  7. Norba'ayah Ahmad Zakaria says:

    ” Sebelum balik kampung rancang perjalanan anda terlebih dahulu. Jika anda letih, mengantuk atau tidak fokus, tangguhkan perjalanan anda. Sentiasa ikut had laju yang ditentukan. Paling penting…..jangan lupa dapatkan AmbiPur dan pasangkan sentiasa dalam kenderaan anda. Rugi kalau xde AmbiPur. Kalau jalan sesak pun hati best je kan…sebab kenderaan kita kan ada udara yang segar…wangi pulak tu….xsedar nanti dah sampai kampung sbb best sgt duk dalam kenderaan kita..huhuhu..”#tipbalikkampung”

    0

    0
  8. siti says:

    ‘sebelum balik kpg,check tayar kereta anda sama ada cukup angin dan masih elok(berbunga) untuk mgelakkan sebarang kejadian yang tidak di ingini. pastikan juga AmbiPur anda telah di pasangkan untuk kesegaran berpanjangan sepanjang musim perayaan ‘ #tipbalikkampung

    0

    0
  9. Sheila Arshad says:

    Tips dari saya:

    1) Sebelum tinggalkan rumah, pastikan semua dah ditutup dan dikunci. Kepala gas dah dicabut. Sebelum keluar dan kuncikan rumah tu jangan lupa pasangkan Ambi Pur, baru lah rumah sentiasa wangi dan harmoni.
    2) Pastikan kenderaan diperiksa dulu, lampu kereta okey dan terang. Pewangi Ambi Pur mesti ada untuk bagi kesegaran dalam kereta. Barulah feel nak balik kampong. Jangan lupa bawa semburan Ambi Pur.
    3) Saya selalu berangkat di malam hari, saya pastikan baju-baju untuk salin anak-anak sentiasa ada,mana tahu kan termuntah ke apa dek sejok angin malam…tapi Ambi Pur ada kan, kompom takde bau muntah dan bau hapak atau bau makanan yang boleh mendatangkan stress pada kapten dan pembantunya.
    4) Anak-anak kompom ler nyenyak tido sebab Ambi Pur memastikan keadaan dalam kereta sentiasa wangi, nak tido pun sedap rasa seperti dihembus bayu laut.
    5) Kalau anak-anak bergaduh dalam kereta tu, semburkan je dengan Ambi Pur, kompom diorang terkejut lalu berhenti bergaduh.
    6) Anak-anak nanti mesti ada je yang tumpahkan minuman, makanan berserak-serakkan tapi dengan adanya Ambi Pur, tak susahkan nak wangikan balik kerusi-kerusi dalam kenderaan, lepas bersihkan sembur je Ambi Pur, pasti keluar bunga-bunga cinta.
    7) Dah sampai kampung, mesti nak sediakan baju anak-anak dan suami, lepas gosok-gosok jangan tak gosok, gantung dalam almari. Jangan lupa gantungkan juga Ambi Pur. Biar wangi tu lain dari orang lain.
    8) Dan, jangan lupa sediakan makanan ringan untuk anak-anak dan kapten untuk mengelakkan mengantuk dan bosan disebabkan perjalanan yang memakan masa yang lama. #tipbalikkampung

    0

    0
  10. Norba'ayah Ahmad Zakaria says:

    “Rancang perjalanan anda terlebih dahulu. Jika anda letih, mengantuk atau tidak fokus, tangguhkan perjalanan anda. Sentiasa ikut had laju yang ditentukan. Paling penting…Jangan lupa dapatkan AmbiPur dan pasangkan dalam kenderaan anda. Dengan adanya AmbiPur kenderaan anda sentiasa segar dan wangi tau!!..Rugi kalau xde..Sedar2 dah sampai kampung je, x terasa perjalanan sebab duduk dalam kenderaan best sgt..huhuhu. #tipbalikkampung”

    0

    0
  11. pink says:

    “Pastikan pemandu dapat tidur yang cukup, rehat sebelum memulakan perjalanan yang jauh, jangan lupa baca doa sebelum memulakan perjalanan. Pastikan kereta dalam keadaan yang baik. Jangan emandu dalam keadaan yang tidak selesa untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini. Yang terakhir pasangkan Ambi Pur untuk menyegarkan perjalanan balik kampung. #tipbalikkampung“

    0

    0
  12. pink says:

    “Sebelum memulakan perjalanan balik kampung, pastikan tidur yang mencukupi, rehat yang secukupnya supaya perjalanan lebih lancar. Sebelum memulakan perjalanan pastikan kereta dalam keadaan yang baik dan dihantar servis. Mulakan dengan bacaan doa sebelum memulakan perjalanan. Jangan lupa dapatkan Ambi Pur dan pastikan sentiasa terpasang untuk kesegaran yang berpanjangan ketika dalam perjalanan” #tipbalikkampung“

    0

    0
  13. sha says:

    “Pastikan sume plug peralatan elektrik telah dimatikan dan gas memasak berada dalam keadaan selamat. Jangan lupa beli juga refill Ambipur extra, kot-kot habis ditengah jalan. Barulah rasa segar dan nyaman sepanjang perjalanan. #tipbalikkampung”

    0

    0
  14. nil says:

    “Pemandu kereta haruslah bersedia dari segi mental dan fizikal untuk perjalanan tak kira jauh mahupun dekat dan pastikan keharuman Ambipur sentiasa membantu untuk mengekalkan kesegaran dalam perjalanan.#tipbalikkampung”

    0

    0
  15. yaya says:

    “Sebelum balik ke kg pastikan minyak kerete diisi dengan penuh,check tayar angin, rumah berkunci dan tidur yang secukupnya bagi mengelakkan mengantuk di tengah jalan.Untuk menambahkan lagi seri dalam kerete anda jangan lupa pasangkan Ambipur car bagi menyegarkan dan melancarkan perjalanan balik kampung anda.Ambipur memang terbaik. #tipbalikampung”

    0

    0
  16. Anum says:

    “Hentikan langganan akhbar/majalah, Ini bagi mengelakkan pencuri dapat mengesan ketiadaan korang dekat rumah. Kalau dah surat khabar takda orang ambil dekat luar tu, mestilah pencuri akan tahu rumah berpenghuni atau tidakkan. Disamping tu juga dapatlah berjimat sebab tak payah langgan dalam tempoh kita bercuti tu. #tipbalikkampung”

    0

    0
  17. suri says:

    “Pastikan kita berhemah ketika di jalan raya,patuhi papan tanda jalan raya dan berehat jika mengantuk. Jadi untuk elakkan mengantuk pasangkan Ambi Pur untuk menyegarkan anda sepanjang perjalanan pulang ke kampung #tipbalikkampung”

    0

    0
  18. yaya says:

    “sebelum pulang ke kampung, pastikan minyak kete penuh, check tayar angin, jangan lupa kunci pintu rumah dan pastikan tidur dan rehat secukupnya bagi mengelakkan ngantuk di tengah jalan.Untuk menaikkan seri kereta anda jangan lupa pasangkan ambipur car untuk melancarkan dan menyegarkan lagi perjalanan balik kampung anda.Ambipur memang terbaik.#tipbalikkampung”

    0

    0
  19. malisamalek says:

    ” Pastikan keselamatan dan keselesaan pemanduan dan penumpang diutamakan seperti memasang wangian Ambi Pur untuk menyegarkan anda seisi keluarga di sepanjang jalan. Rancang perjalanan anda dan hindari waktu sibuk serta gunakan kemudahan hentian rehat yang disediakan untuk relaks.Berdoa untuk kesejahteraan bersama moga dipermudahkan segala urusan.#tipbalikkampung”

    0

    0
  20. Fatimah says:

    “Sebelum memulakan perjalanan, pastikan angin tayar ganti ‘spare’ diperiksa dan diisi. #tipbalikkampung”

    0

    0
  21. izaman says:

    “Pastikan anda mendapat tidur yang secukupnya sebelum memulakan perjalanan dan berehatlah di kawasan R&R jika mengantuk. Patuhi had laju jalanraya. Tak perlu terburu-buru memandu laju kerana semakin lama anda berada dalam kenderaan semakin lamalah anda dapat menikmati dan menyegarkan diri anda dengan kesegaran Ambi Pur sepanjang perjalanan pulang ke kampung.. Ingat orang yang tersayang.. #tipbalikkampung”

    0

    0
  22. Anonymous says:

    serius wife abg nara cantik..muka lembut sejuk mata tengok..
    tutup aurat elok ja..

    0

    0
  23. Nor Zakaria says:

    “Rancang perjalanan anda untuk mengelakkan situasi kelam kabut pada saat-saat terakhir. Pastikan anda mendapat rehat secukupnya terutamanya sebelum perjalanan yang panjang. Jangan memandu dalam keadaan letih, mengantuk atau bila mengambil ubat-ubatan yang boleh menyebabkan rasa mengantuk. Dan paling penting, dapatkan AmbiPur dan pasangkan dalam kenderaan anda sebab AmbiPur ni haruman yang segar dan sangat wangi…Rugi kalo xde..Sebab best best sgt duk dalam kereta dengan adanya AmbiPur xsedar dah sampai kampung..Hati2”..#tipbalikkampung.

    0

    0
  24. Anum says:

    “Hentikan langganan akhbar/majalah, ini bagi mengelakkan pencuri dapat mengesan ketiadaan korang dekat rumah. Kalau dah surat khabar takda orang ambil dekat luar tu, mestilah pencuri akan tahu rumah berpenghuni atau tidakkan. Disamping tu juga dapatlah berjimat sebab tak payah langgan dan yang paling penting pasangkan Ambi Pur untuk menyegarkan rumah anda sepanjang ketiadaan anda di rumah.
    #tipbalikkampung”

    0

    0
  25. Nor Zakaria says:

    “Rancang perjalanan anda untuk mengelakkan situasi kelam kabut pada saat-saat terakhir. Pastikan anda mendapat rehat secukupnya terutamanya sebelum perjalanan yang panjang. Jangan memandu dalam keadaan letih, mengantuk atau bila mengambil ubat-ubatan yang boleh menyebabkan rasa mengantuk. Dan paling penting, dapatkan AmbiPur dan pasangkan dalam kenderaan anda sebab AmbiPur ni haruman yang segar dan sangat wangi…Rugi kalo xde..Sebab best best sgt duk dalam kereta dengan adanya AmbiPur xsedar dah sampai kampung..Hati2..#tipbalikkampung.

    0

    0
  26. nad says:

    “Sebelum balik ke kampung jangan lupa isi minyak kereta dan tidur secukupnya bagi mengelakkan mengantuk di tengah jalan. Untuk menyerikan lagi perjalanan anda jangan lupa pasangkan ambipur car.#tipbalikkampung”

    0

    0
  27. Azura Ahmad says:

    Perginya Ramdhan Hampirnya Syawal, kebanyakkan umat islam akan pulang ke kampung halaman untuk berhari raya,dan untuk memastikan rumah yang di tingalkan dalam keadaan selamat pastikan semuanya sudah di periksa dengan tahap MAKSIMUM, begitu jugalah dengan kenderaan yang akan digunakankan.Untuk kesegran rumah yang ditinggalkan gunakanlah AMBI PUR SET & REFRESH dan AMBI PUR CAR UNTUK keselesaan sepanjang perjalanan anda. #tipbalikkampung”

    0

    0
  28. Farizah says:

    Laporkan ketiadaan anda di rumah ketika balik kampung ke balai polis berhampiran. Maklumkan juga kepada jiran-jiran anda ketika ketiadaan anda. Pastikan anda menutup suiz utama elektrik dan paip utama air. Anda akan berasa tenang beraya jika langkah-langkah keselamatan tersebut diambil. Pemanduan ke kampung dengan hati yang riang dengan haruman ambi-pur di dalam kereta anda. #tipbalikkampung

    0

    0
  29. Farizah says:

    Laporkan ketiadaan anda di rumah ketika balik kampung ke balai polis berhampiran. Maklumkan juga kepada jiran-jiran anda ketika ketiadaan anda. Pastikan anda menutup suiz utama elektrik dan paip utama air. Anda akan berasa tenang beraya jika langkah-langkah keselamatan tersebut diambil. Pemanduan ke kampung dengan hati yang riang dengan haruman ambi-pur di dalam kereta anda. #tipbalikkampung*

    0

    0
  30. Farizah says:

    Laporkan ketiadaan anda di rumah ketika balik kampung ke balai polis berhampiran. Maklumkan juga kepada jiran-jiran anda ketika ketiadaan anda. Pastikan anda menutup suiz utama elektrik dan paip utama air. Anda akan berasa tenang beraya jika langkah-langkah keselamatan tersebut diambil. Pemanduan ke kampung dengan hati yang riang dengan haruman ambi-pur di dalam kereta anda. #tipbalikkampung”

    0

    0
  31. Farizah says:

    Laporkan ketiadaan anda di rumah ketika balik kampung ke balai polis berhampiran. Maklumkan juga kepada jiran-jiran anda ketika ketiadaan anda. Pemanduan ke kampung dengan hati yang riang dengan haruman ambi-pur di dalam kereta anda. tipbalikkampung”

    0

    0
  32. Farizah says:

    Laporkan ketiadaan anda di rumah ketika balik kampung ke balai polis berhampiran. Maklumkan juga kepada jiran-jiran anda ketika ketiadaan anda. Pemanduan ke kampung dengan hati yang riang dengan haruman ambi-pur di dalam kereta anda.
    #tipbalikkampung”

    0

    0
  33. Azura Ahmad says:

    perginya ramdhan munculnya syawal ini bermakna kebanyakkan umat islam akan pulang ke kampung halaman untuk berhari raya, untuk memastikan semuannya berjalan lancar pastikan segala-galanya iaitu rumah dan kenderaan di periksa dengan tahap MAKSIMUM.Untuk kesegaran rumah yang ditinggalkan gunakanlah AMBI PUR SET &REFRESH dan AMBI PUR CAR untuk keselesaan sepanjang perjalanan anda.#tipbalikkampung”

    0

    0
  34. mun says:

    Kami selalu balik waktu malam kerana trafik lebih lancar. Suami akan tidur dahulu sebelum memulakan perjalanan supaya kurang mengantuk. Bekalan makanan & minuman juga siap untuk dalam perjalanan. Anak-anak pula sebelum tidur, kami beri makan dan minum serta susu siap-siap so that bila nak gerak, just angkat mereka masuk dlm kereta. Cuaca sejuk, jadi lebih lena mereka tidur. Saya pastikan dalam kereta sentiasa ada wet wipes, senang untuk apa-apa hal dan Febreze ready untuk bekerja jika ada insiden yang tidak diingini. Yang penting untuk perjalanan, hati mesti tenang, memandu dengan cermat dan ikut peraturan. Pulang ke kampung dengan gembira dan selamat…

    0

    0
  35. kak Nera says:

    Abe Nara… tera ni !

    TV2 need a translator to translate Korean language to Bahasa Melayu for Korean program, need someone who can read Korean language and can write bahasa melayu. Anyone interested can email ur resume and attach all the certificate at aiza.farinaa@gmail.com or send by hand or post to:

    UNIT SALURAN TV2,
    TINGKAT 2 WISMA TV,
    RTM ANGKASAPURI,
    50614, KUALA LUMPUR

    0

    0
  36. leny says:

    lebaran sebentar lagi,,jadi pengen cepet-cepet balik kampung

    0

    0
  37. kak Nera says:

    Abe Nara… tera ni!
    TV2 need a translator to translate Korean language to Bahasa Melayu for Korean program, need someone who can read Korean language and can write bahasa melayu. Anyone interested can email ur resume and attach all the certificate at aiza.farinaa@gmail.com or send by hand or post to:

    UNIT SALURAN TV2,
    TINGKAT 2 WISMA TV,
    RTM ANGKASAPURI,
    50614, KUALA LUMPUR

    0

    0
  38. cheekybie says:

    suasana yang wangi dapat menghilangkan stress dan rasa penat. pastikan anda, kereta dan rumah sentiasa wangi, dengan wangian ambi pur .. untuk keselesaan sepanjang hari raya dan hari – hari biasa :’) #tipsbalikkampung

    0

    0
  39. zura says:

    perginya ramdhan munculnya syawal ini bermakna kebanyakkan umat islam akan pulang ke kampung halaman untuk berhari raya, untuk memastikan semuannya selamat pastikan segala-galanya iaitu rumah dan kenderaan di periksa dengan tahap MAKSIMUM.Untuk kesegaran rumah yang ditinggalkan gunakanlah AMBI PUR SET &REFRESH dan AMBI PUR CAR untuk keselesaan sepanjang perjalanan anda.#tipbalikkampung”

    0

    0
  40. aku nak menang says:

    Pulang beraya bersama keluarga,
    Dihari bermaaf- maafanlah sesama kami,
    Touch N Go dan Smart Tag penyelamat saya,
    Ambi Pur pula sentiasa menyegarkan kami :)

    0

    0
  41. marissa says:

    Dapatkan rehat secukupnya. Elakkan mengambil minuman atau ubatan yang memabukkan atau mengantuk. Hindari perasaan negatif seperti marah, kecewa atau teragak-agak sebelum memandu.
    Periksa kenderaan sebelum memulakan perjalanan jauh. Pastikan kedudukan tempat duduk pemandu sesuai untuk penglihatan maksimum. Cermin pandang belakang dan sisi berada pada kedudukan tepat. Simpan alat bantuan kecemasan dalam kenderaan. Simpan air dan minyak hitam tambahan dalam kenderaan. Pastikan tayar gantian mempunyai angin mencukupi Servis kenderaan. Tidak lupa haruman Ambi Pur di letakkan di dalam kereta bagi ketenangan semasa memandu. Insyaallah.

    0

    0
  42. azie says:

    Terlebih dahulu anda perlu memastikan kenderaan telah dihantar servis dan tayar dalam keadaan baik. Sebagai umat islam juga wajiblah kita berdoa kepada-Nya supaya dipermudahkan segala urusan kita. Dan pasanglah wangian ambi pur di kereta anda supaya dapat memberi kesegaran sepanjang perjalanan.#tipbalikkampung*

    0

    0
  43. rdashanaz says:

    #tipbalikkampung saya
    1. rancang perjalanan.
    2. rehat & tidur yang cukup.
    3. jaga kesihatan.
    4. servis kereta, isi minyak & angin secukupnya.
    5. isi touch & go dengan cukup supaya tidak beratur panjang di tol.
    6. pastikan semua keperluan yang ingin dibawa pulang hendaklah cukup.
    7. untuk pastikan segar sepanjang perjalanan mestilah gunakan AMBI PUR CAR di dalam kereta.
    8. mulakan perjalanan dengan bacaan selawat & doa semoga selamat sampai berhari raya.

    0

    0
    • BUNKFACE NO.1 says:

      kadang2 dekat touch n go dgn smart tag tu lagi panjang dari tol tunai…tu yg tak best tu

      0

      0
  44. maxmora says:

    kenapa asyik salahkan perempuan..si Asyraf tu lah yg gatalmiangnye..baru kawin tak sampai 2 thn..dah sibuk cari lain..Kalau dua2 bini tak beranak sok camne? sahlah Asyraf yg mandul..TENGOK SAPE YG MENANG!!!

    0

    0
    • lara says:

      kau ni dh silap page lh..sila ke artikel yg seterusnya yea kalau nk komen psal si ashraf ni..sekian..

      0

      0
    • BUNKFACE NO.1 says:

      wkakakakkaa….kau salah entry ni, tu lah kau buka entry byk sgt sampai keliru entry yg mana satu

      0

      0
  45. Aina ariana says:

    Jika memandu dalam jarak yang jauh,pastikan ada pemandu extra supaya boleh bertukar2 driver kalau penat..rehat secukupnya,berhenti di r&r jika letih, & gunakan AMBiPUR CAR untuk pemanduan yang lebih selesa dan segar..^.^ #tipbalikkampung

    0

    0
  46. oshin says:

    #tipbalikkampung

    1) Pastikan kenderaan yang akan digunakan diservis terlebih dahulu seperti angin tayar, minyak hitam, enjin dalam keadaan baik, dicuci berkilat supaya nampak baru dan lain-lain.
    2) Matikan segala suis elektrik untuk jimatkan tenaga elektrik sepanjang kita tiada dirumah melainkan yang perlu dibiar seperti lampu di bahagian ruang tamu dan garaj kereta supaya tak la nanti orang tau rumah kita kosong
    3) Maklumkan kepada pihak berkuasa dan jiran tetangga tentang ketiadaan kita di rumah sepanjang pulang ke kampung halaman.
    4) Pasangkan AmbiPur di dalam rumah agar kesegaran dan keharuman sentiasa terjaga.
    5) Pastikan pintu, tingkap dan grill dikunci rapat dan pasang cctv jika ada untuk keselamatan
    6) Isikan kad Touch & Go secukupnya bagi memudahkan perjalanan pergi dan pulang
    7) Pemandu mestilah mendapatkan rehat yang cukup
    8) Mulakan perjalanan dengan bismillah dan pasangkan AmbiPur Car supaya sepanjang perjalanan terasa segar dan nyaman.

    InsyaAllah

    0

    0
  47. Nurul Asyikin Jamal Azmi says:

    Selain kenderaan diservis, harus pastikan kenderaan bersih. Topup Touch N Go lebih awal bagi memastikan baki kad sentiasa mencukupi. Pengunaan Wangian Kenderaan Ambi Pur yang memang sentiasa ada, supaya lebih segar dan nyaman saat mengharungi kesesakan lalu lintas. Oh ya! Pastikan check jadual waktu perjalanan dari Plus Tradik juga! #tipbalikkampung

    0

    0
  48. Ili Najwa Jalil says:

    #tipbalikkampung untuk memastikan perjalanan balik kampung sempena raya nanti, pastikan kenderaan telah diservis terlebih awal. Ini memastikan kereta kita berada dalam keadaan yang baik untuk berjalan jauh. Selain itu, tayar kereta hendaklah cukup anginnya. Ini penting kerana kereta akan berat dan tayar merupakan salah satu faktor untuk memastikan kereta selamat dan juga penjimatan petrol dapat diaplikasikan. Tayar yang cukup anginnya mampu menjimatkan petrol 3x ganda. Top-up touchNgo supaya perjalanan sentiasa lancar. Kemudahan untuk menambah nilai sudah merata, samada di tol-tol plaza mahupun stesen minyak, tak lupa juga, atm. Kelengkapan raya jangan dilupa, pastikan benda yg perlu sahaja dibawa. Ini untuk memastikan kereta tidak terlalu berat dan terlebih muatan. Minyak jangan lupa isi, kalau boleh isi penuh. Lebih jimat petrol bak kata orang. Untuk memastikan kesegaran sepanjang perjalanan, jangan lupa sembur Ambi Pur. Gerenti selesa dan selamat sampai kampung. Pandu cermat jiwa selamat. Salam lebaran buat muslimin muslimat semua.

    0

    0
  49. Sumijelly says:

    Nak join peraduan BN sesaja,
    hadiah menarik dari AmbirPur ditaja,
    mari dengar #tipsbalikkampung,
    sebelum pulang berhariraya di kampung.

    Bersihkan rumah sebelum raya,
    Jangan lupa gunakan ambi pur sekali,
    Setahun sekali kita beraya,
    Apa salahnya wangi sekali

    Sebelum berangkat pulang ke kampung,
    Pastikan semua sudah berkunci,
    Hati gembira terkenangkan kampung,
    jangan sampai diri terkunci.

    Sekotak ambi pur untuk keluarga,
    Dijadikan Hadiah sempena hari raya,
    untuk diberi kepada keluarga,
    Barula ceria untuk berraya.

    Pagi raya semua gembira,
    Berjalan bersama rakan dan taulan,
    Ketika enak menjamu selera,
    Orang yang tiada jangan dilupakan.

    #tipsbalikkampung telah diberi,
    jangan lupa ambi pur sekali,
    Ucapan Selamat Hari Raya saya nak beri.
    Semoga kita berjumpa dilain kali.

    0

    0
  50. n0rsasbibie90 says:

    #tipbalikkampung saya
    1. Rancang perjalanan dengan betul.elakkan dari memasuki lebuh raya pada waktu2 kemuncak (Peak hour) untuk mengurangkan kesesakan yg dh mmg sedia sesak.
    2. Pastikan pemandu memndapat rehat yang secukupnya sebelum memulakan perjalanan yang jauh
    3. Selain pemandu dapat rehat yang cukup, kereta pun nk kena pastikan sentiasa sihat (hantar servis, angin cukup, tayar ok dll)
    4. pastikan baki touch & go / smart tag mencukupi supaya tidak mengalami kesesakan di tol
    5. pastikan pewangi AMBI PUR CAR sentiasa tersedia di dalam kereta.untuk mengekalkan perjalanan jauh yang sentiasa menyegarkan dan menceriakan.
    6. mulakan perjalanan dengan bacaan selawat & doa semoga dipermudahkan perjalanan pergi dan balik

    0

    0
  51. Anonymous says:

    Maklumkan kepada jiran/polis
    Pastikan sebelum balik kampung tu berpesan-pesanlah dekat jiran untuk tengok-tengokkan rumah kita dan bolehlah maklumkan dekat balai polis yang berhampiran berapa hari tiada dekat rumah.dan yang paling penting ambi pur mesti ada untuk penenang saat kesesakan lalu lintas.harumannya dapat kurangkan ‘stress’ #tipbalikkampung

    0

    0
  52. politik says:

    “#tipbalikkampung saya adalah sebelum balik kampung pastikan kuih-kuih raya, biskut raya, dan duit raya cukup untuk anak2 sedara. make sure tiket bas, tiket kapal terbang, atau yg balik dengan kenderaan sendiri servis terlebih dahulu. pastikan kereta anda tidak berbau busuk untuk mengelakkan mual, muntah dan sebagainya dengan menggunakan Ambi pur”.

    0

    0
  53. safida81 says:

    “Pastikan rancang masa perjalanan agar tidak sangkut dikesesakan, dan pastikan Ambi Pur sentiasa menemani disepanjang jalan… Balik gembira tenang dan nyaman dengan Ambi Pur” #tipbalikkampung

    0

    0
  54. DAUN PANDAN lover says:

    ala poyo la korang ni dgn peraduan ambi pur la apa la..nak bagi zakat kat tokey ambi pur tu tiap2 bulan buat apa…ni aku bagi cadangan utk korang mewangikan kereta, bilik, pejabat, etc..dan ianya FREE…guna DAUN PANDAN aje..aku sebelum ni mmg pengguna tegar ambi pur, tapi bila aku tgk daun pandan ni bukan saje mewangikan kereta, bilik dan pejabat aku, tetapi juga berfungsi menghalau lipas, makanya aku terus bye bye dengan ambi pur, guna daun pandan je..petik belakang rumah je pun..dalam kereta, aku akan letak 2 helai daun pandan, satu di bawah seat dan satu lagi di dalam bonet..wangi, fresh dan kalau ada lipas mmg lari punya..di bilik aku pun ada anak pokok daun pandan letak dlm air, aku letak di tandas untuk dapatkan cahaya matahari..wangi bukan saja di tandas malah merebak ke bilik..so, mandi dalam keadaan selesa dan wangi selain bilik juga wangi..di pejabat pun aku buat benda sama, aku letakkan anak pokok pandan dalam pasu lutsinar di beberapa corner opis aku..kalau dulu mmg aku belanjakan beberapa RM untuk pewangi opis..aku ni meniaga, opis lantai berkarpet, selain banyak file..tu masuk lagi bab staff dan aku sendiri yang selalu makan2 di opis..so, pewangi mmg satu keperluan, selain di tandas..so, guna daun pandan aje settle semua masalah..jadi, silalah tanam pokok pandan di kawasan rumah anda..rumah/kereta/pejabat wangi dan harum..dah tu free plak lagi..sapa rajin boleh cuba ye..

    0

    0
  55. she_luck@yahoo.com says:

    ala kak timah ni.pusing ayat ckit da blur2..sbb tu la de pkataan ‘kalau’..

    0

    0
  56. Yusmalisa says:

    #tipbalikkampung dari saya bersama haruman #AmbiPur

    1) Pastikan setiap penjuru rumah serta sebarang pintu serta tingkap ditutup sepenuhnya. Kunci dengan seeloknya supaya tidak mudah dimasukki pencuri. Setelah selesai, maklumkan kepada jiran anda mengenai ketiadaan anda. Jangan lupa juga untuk memaklumkan kepada balai polis terdekat supaya unit roadaan akan memberikan tumpuan kepada kediaman anda sepanjang ketiadaan anda
    2) Pastikan kenderaan diselenggara dengan sebaiknya. Sebarang kerosakkan hendaklah dibaiki segera dan elakkan memandu dalam keadaan yang tidak bersedia sepenuhnya. Pastikan air, minyak dan segala keadaan kenderaan selamat untuk dinaiki.
    3) Pastikan segala kelengkapan kecemasan dibawa bersama. Pastikan peti kecemasan (First aid-kit) sentiasa tersedia untuk waktu-waktu genting seperti pening atau mabuk kenderaan. Bawa air secukupnya untuk mengelakkan kehausan. (jika memandu waktu malam)
    4) Selesakan setiap perjalanan anda dengan berhenti di Hentian Rehat dan Rawat jika mengantuk. Istirehat secukupnya untuk mengembalikan kesegaran badan. Elak memandu jika letih dan mengantuk.
    5) Pasangkan wangian #AmbiPur dalam kenderaan anda untuk memastikan setiap kesegaran dialami setiap pelusuk kenderaan. Tenangkan jiwa dengan haruman #AmbiPur dan elakkan stress ketika memandu.

    Pandulah dengan cermat. Ingatlah orang yang tersayang. Pandu cermat, jiwa selamat.

    nsnawasari@gmail.com (Nuffnang Gliteratti)

    0

    0
  57. Azura Ahmad says:

    perginya ramdhan munculnya syawal ini bermakna kebanyakkan umat islam akan pulang ke kampung halaman untuk berhari raya, untuk memastikan semuannya berjalan lancar pastikan segala-galanya iaitu rumah dan kenderaan di periksa dengan tahap MAKSIMUM dan kesilapan di tahap MINIMUM.Untuk kesegaran rumah yang ditinggalkan gunakanlah AMBI PUR SET &REFRESH dan AMBI PUR CAR untuk keselesaan sepanjang perjalanan anda.#tipbalikkampung”

    0

    0