Written by Bella | October 5th, 2016

Bila ada sahaja wanita yang memegang status ibu tunggal, pasti pandangan masyarakat terhadap mereka agak berbeza. Perkara pertama yang bermain di fikiran masyarakat ialah betapa susahnya hidup untuk menjaga anak-anak tanpa kehadiran suami di sisi dan pasti hidup seorang ibu tunggal selalu bersedih.

Namun, buat pelakon Fasha Sandha, beliau tidak mahu masyarakat terus berfikiran sebegitu. Fasha yang merupakan seorang ibu tunggal juga memberitahu beliau perpisahan bukan bermakna beliau harus berendam dengan air mata sahaja.

Menurut Fasha, apa yang penting ialah seseorang itu harus mempunyai pegangan agama yang kuat dan emosi yang stabil.

Saya sedar ramai yang memberikan gambaran yang kurang tepat mengenai wanita seperti saya. Apabila berpisah bukan bermakna saya perlu berendam air mata atau bersedih dengan perkara tersebut sebaliknya menguatkan lagi diri untuk menjadi yang terbaik.

Bagi saya yang paling penting pastinya pegangan agama yang kuat dan emosi yang stabil. Kalau kedua-dua perkara itu seiring, insya-Allah tidak akan menjejaskan kita. Selebihnya kita perlu melalui hari-hari mendatang dan terus membesarkan anak-anak seperti biasa.

Fasha akui, kekuatan utama beliau adalah anak-anak serta keluarga beliau yang sering memberikan sokongan moral dan menemani beliau.

Dalam keadaan ini, saya beruntung kerana mereka sentiasa ada dengan saya. Ahli keluarga yang lain juga sentiasa menemani dan saya sendiri tidak pernah memisahkan kasih sayang dengan bapa mereka.

Sebab itu saya tidak berhadapan dengan masalah yang besar apabila bergelar ibu tunggal. Yang paling penting jaga emosi dan jangan sesekali mengalah dengan keadaan.

Berbicara mengenai teman lelaki pula, Fasha memberitahu ada ramai lelaki yang cuba untuk mendekati dirinya, tetapi beliau kini mahu fokus kepada kerjayanya dahulu.

Sumber Berita : Utusan Online

31 responses to Tidak Perlu Sedih Bergelar Janda, Paling Penting Kena Kuat Agama Dan Emosi Stabil – Fasha Sandha

  1. Sobsss says:

    Word kuat agama tak sesuai untuk free hair kak :( sis Fasha kene paham word kuat agama tu :(

    29

    5
    • Jendol punya Sobsss... says:

      Kau ingat..tutup sangat rambut dgn membalut Rambut ketat2 tu pun kuat agamanya ke..Bonggok…..Tonggok…. Tenuk……Jibauk kau………Jendul…….. Dodol…..Samdul…….Badigol…..Bahlol………………Tolol……………Tutup je kepala kau tu dgn sarung bantal ke sarung nangka ke atau sarung2 yg sewaktu dgnnya ketat2 ya..sampai urat rambut kepala hotak kau tk bernafas tu ya beruk kau….sukahati kaulah jerangkung tanah kau siol….. biol………… Nk tutup Rambut jerangkung kau tu mcm mn setan………blahlh lu……… Podahlah kau……ungka………….sorry………. Berkkkkkkkk………:*):-P

      -1

      46
      • ... says:

        If hubungan die baik dgn sesame manusia..bagusla…Alhamdulillah…mungkin lebih baik if die baiki hubungan die dgn Allah dgn mengikut perintah dan suruhanNya..

        10

        1
    • Jendol punya Sobsss... says:

      Kau ingat..tutup sangat rambut dgn membalut Rambut ketat2 tu pun kuat agamanya ke..Bonggok…..Tonggok…. Tenuk……Jibauk kau………Jendul…….. Dodol…..Samdul…….Badigol…..Bahlol………………Tolol……………Tutup je kepala kau tu dgn sarung bantal ke sarung nangka ke atau sarung2 yg sewaktu dgnnya ketat2 ya..sampai urat rambut kepala hotak kau tk bernafas tu ya beruk kau….sukahati kaulah jerangkung tanah kau siol….. biol………… Nk tutup Rambut jerangkung kau tu mcm mn setan………blahlh lu……… Podahlah kau…… ungka………….sorry………….Berkkkkkkkk………:*):-P

      1

      25
    • Jendol punya Sobsss... says:

      Kau ingat..tutup sangat rambut dgn membalut Rambut ketat2 tu pun kuat agamanya ke..Bonggok…..Tonggok…. Tenuk……Jibauk kau………Jendul…….. Dodol…..Samdul…….Badigol…..Bahlol………………Tolol……………Tutup je kepala kau tu dgn sarung bantal ke sarung nangka ke atau sarung2 yg sewaktu dgnnya ketat2 ya..sampai urat rambut kepala hotak kau tu tk bernafas tu ya beruk kau….sampai bau2 an tengit kau semerbak terperap dgn rapinya….ok…..sukahati kaulah jerangkung tanah kau siol….. biol………… Nk tutup Rambut jerangkung kau tu mcm mn setan………blahlh lu……… Podahlah kau…… ungka………….sorry………….Berkkkkkkkk………:*):-P

      1

      21
    • tait kau!!! says:

      Sobssss yg perasan bagus….tait…!!!

      6

      3
    • Anonymous says:

      Sobsss busoksss kau:@

      2

      5
    • brunes says:

      kau tengok lah che ta tu bertudong pun tapi macamana.. but who are we to judge? betul cakap omputeh tu if you have nothing nice to say just dont say anything. peace out! i love you kak fashaaaa!!!!!!

      3

      6
    • -..- says:

      sobsss, free hair tu antara dia dgn Allah..jgn malukan dia kat sini, makanya awak berdosa juga nanti..

      jendul punya sobbsss, menutup rambut tu wajib bagi wanita Muslim yang sudah akil baligh dan waras fikirannya. cara kamu menulis jelas bertentangan dgn ajaran Islam. Nak komen tapi menghina hukum Allah, kamu rasa betul ke?

      brunes, yg apa kamu cakap tu betul..tapi jgn la malukan rozita che wan pula..dia nak bertudung ke, dia nak pakai baju mcm mana ke, itu dia dgn Allah..sepatutnya kamu gunapakai ayat yg kamu katakan “if you have nothing nice to say just dont say anything”..berdiam diri lebih baik drpada komen yg mengaibkan org.

      13

      0
    • Sobsss says:

      Mane kuat agama klu masih free hair dan pakaian ketat metat termasuk bertudung tp still ketat metat dan termasuk juga yang suka memaki hamun (mohon terasa)..ahakksss

      7

      1
  2. Anonymous says:

    kuatnya agama fasha ni ……. tak ikut cakap dia minta cerai dengan suami

    15

    2
  3. Hate says:

    Baru kau tau cemana kuatnya ND mase kau rampas laki dia. Mase tu ND preggy kot. Bodoh ckp mcm tak sedar diri. Stupid

    28

    0
  4. Anonymous says:

    perempuan akn nmpak bodoh kalau asyik keluar crite pasal rumah tgga ntah ape2. bgus la lepaskan laki tu dari hidup asyik dikata org. Go FS.. Go ND.

    10

    0
  5. Anonymous says:

    Asyik2 kua cite psl jd kuat pas bercerai.. Ye la ye laaaaa… Ko kuat, ko tabah, ko berdikari… We all get what you trying to potray yourself to public. Udah2 la tu.. Tp kan, nape masih ada post sindir2 mertua kat ig ko? Letak gambar ko ngan jejai (tp gmbr jejai dihitamkan), then sindir bekas mertua dan fmly dia… Nampak sgt ko masih di takuk lama tak move on move on… Hati tu masih kelam tp sibuk nak potray diri as an angel. Puihh…

    40

    0
    • bosan says:

      True! She trying so hard nak tunjuk dialah wanita paling hebat and at the same time menjatuhkan org. pleaselaaa fasha, dah muak dgn cubaan utk meraih smpati awak tu. Another thing, fasha ni pantang org tegur even yg baik2 pun mmg dia akan bls konon mcm dia angel. ingat, mak mertua forever will be mak.

      23

      1
    • kakramram says:

      Biasanya kalau macam ni wartawan yang tanya. lepas tu dia jawab la. dan wartawan keluar story nampak mcm dia yg mulakan cerita. adoi la korang ni baru ke dlm dunia membaca berita hiburan?

      4

      2
  6. hmmm says:

    ko ingat kuat agama ni bagi yg janda janda aja ker…klu ko tak janda tak payah lerr kuat agama..bole ler baju seksa2 buka sana sini ketat sana sini..apa punya statement..hmm

    13

    0
  7. neo says:

    dah dua kali kawen, bini2 mintak cerai..yg sebenarnya, bukan salah ND atau FS, tapi salah Jejai..Jejai la yg tak reti menjaga keluarga, tak reti jadi ketua..kenapa korang fan ND dan FS akan menangkan artist korang / masing2 ek..tak pernah terfikir ke si Jejai tu yg bangang sebenarnya..lepas ni kawen lagi, bini lari lagi..kalau Jejai tak tukar attitude, takde bini pun akan lekat..sbb kalau mcm mana lagho pun bini tu, kalau Jejai tahu agama dan tahu bimbing isteri, elok lah jadinya…tp kalau dah laki mcm perangai si Jejai tu, pantang nmpk pompuan…kahwin 2 juta prempuan dalam masa setahun pun end up sama je..janji nafsu puas tapi hidup takde makna..ramai perempuan akan jadi ex wife dia..

    8

    1
  8. Mak Jemah says:

    Pi la tgk IG dia…asyik nak salahkan pihak mertua dengan apa yg berlaku…if ko really kuat agama n iman, tak perlu mencanang keburukkan sesiapa dan terima qada n qadar dgn hati yg redha..itu lebih baik kan. Ko kena ingat mrk pernah jadi mertua ko dan mrk tak pernah pun menjaja citer ko kat IG mrk…ko jer yg meroyan lebih….dalam masa membuka aib diri sdr..kesian

    25

    -1
  9. sara says:

    fasha sentiasa puji diri sendiri… hujung2 statement dia mesti dia buat contoh pasal org lain yg xelok.. padahal dia xtau… apa yg dia alami.. xsama dengan apa yang org lain alami.. xsama fs…. xsama…..

    20

    0
  10. fasha22 says:

    Ko cerai x huby kasi rumah , nafkah anak kasi,,, ko kira antara janda bernasib baikk….so sudah sudah la citer mcm ko paling malang kena naya…sudah sudah la angkat bakul masuk sendiri..kata move on..move on je la..ni x habis derita ko kuat, ko badang , ko tabah…..ramaaiii lg janda kuat tabah dri ko..satu lg ko x bole ke kalau tak cerita aib org…ko sempurna sgt ke…ko jgn lupa ko buka aib org , sampai masa habis terbukaa segala aib ko sendiri..sudah sudah laaa….fasha…move on.

    20

    0
    • Monster in laws says:

      Tapi kalau kena cerai, tak bernasib baik. ex husband tak bagi rumah, tak bagi nafkah. Mutaah, mcm rita, pun orang kecam bila dia pergi ke mahkamah buat tuntutan.

      Eh, kalau in laws kurang ajar sampai rumahtangga runtuh, aku pun tak boleh duk diam. In laws punya pasal, anak2 aku kehilangan ayah.

      Masyarakat lebih sokong orang yg pijak semut tak mati dari orang yg marah pada semut yg menggigitnya.

      3

      4
  11. keran says:

    Kalau kuat ugama next time ko nak buka aib org pikir1000x…jgn guna nama Allah utk buka aib org wahai fasha.

    10

    0
  12. bravoo_girl says:

    Tp hati & mulut pun kene jage Kak Fasya… Hehehehe… Jangan suke sindir2 org, hati kene bersih :)

    13

    0
  13. Halina says:

    Ada ramai selebriti suka nau letak gambar anak anak dalam kereta kat IG. Anak2 duduk selamba je walau masih babies kat kerusi kereta. Kenapa tak beli car seats? Mampu kot. Tak kan semua nak bertaja baru pakai. Bukan apa budak2 senang terpelanting kot, plus pengikut dia pun akan terikut jugak strap anak kat car seats or booster seats. Marilah kita bawa anak anak dgn lebih bertanggungjawab. Walaupun di riba oleh org dewasa kids can still get thrown out.

    1

    0
  14. johnny bravo says:

    Eleh kene kuat agama, cakap tak serupa bikin. Kepala tu bila nak tutup. Skrg baru nak kata kuat agama, baru2 ni ko dah meroyan giler bila kene cerai. Dah jadi drama quuen, dgn air mata lagi….puuii…Tulah arrogant sngt, ingt jejai cume blh cerai org lain, tapi takkan ceraikan ko, kan?? What is so special abt U? Kalau dia blh cerai nora, ko tu apa istimewa sngtnya…

    12

    0
  15. aaa says:

    masa jejai ceraikan nd relax jer nora xder meroyan n buruk2 sape2.tp fasha ni selalu nak tunjukkan die jer yg teraniaya.dia xder silap n budget..asyik nak hentam keluarga ex mentua die..jaga lah aib orang kalu xnak aib kte terbuka..cerita yang xelok xpayah bukak.

    11

    0
  16. Anonymous says:

    Fasha dah nampak tua……….. nak tengok Lara Aisyah pun malas sebab dia berlakon….. rupa2 nya dia kuat agama……….. mazhab mana dia ikut boleh minta cerai dengan laki……………..

    5

    0
    • Kanji says:

      kalau dah tak serasi lagi menyakitkan hati daripada membahagiakan, menambah doa sebab tak redha, cerai je lah. Islam kata boleh mintak cerai janji ada sebab kukuh. So apa masalah kau?

      0

      0
  17. Anonymous says:

    yes!!! nampk sangat “kekuatan agama” fasha..
    semoga lebih memperbaiki diri..

    0

    0