Written by serenity | October 12th, 2017

Kisah menayang payudara di Bigo Live masih belum reda tetapi sejak memalam, nama Fathia Latiff kembali tular di Twitter kerana salah mengerti tajuk satu artikel.

Dalam tweet itu, Fathia mengulas mengenai artikel itu yang menyampaikan mengenai kata-kata Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin bahawa Malaysia akan menjadi sebuah masyarakat yang tidak menggunakan wang tunai pada tahun 2050.

Keseluruhan artikel dengan membaca entri ini sepenuhnya.


image

image

image

image

image

image

image

image


Setelah menerima kecaman, Fathia mendakwa tajuk artikel itu tidak jelas kerana perkataan cashless mempunyai makna yang luas.

image

Setakat ini, Fathia belum memadam tweet tersebut walaupun dia masih menerima kritikan.

Pada pendapat penulis, sebelum komen mengenai satu-satu artikel di media sosial, kita sepatutnya membaca artikel itu terlebih dahulu supaya kita faham isinya. Dengan cara itu salah faham boleh dielakkan dan tidaklah kita dikecam Netizen. Apa pendapat anda? – beautifulnara.com

107 responses to Tidak Faham Makna ‘Cashless’, Fathia Latiff Dibahan Netizen

  1. aa says:

    hahahhaa ni lawak. thanks fatiya pagi2 buat aku ketawa!!

    39

    0
    • siapa dapat A english spm di sini? says:

      serious weh.. dalam malaysia ni berapa ramai dapat A subjek english SPM.. orang yang dapat A English mungkin dah biasa istilah cashless kerana terdedah dengan pembacaan sana sini.. tapi bukan semua minat membaca benda camni, diorang minat benda lain jadi agak blurr sikit bila nampak istilah cashless.. kalau tak tengok google dan kamus, memang some people will assume cashless means takde wang kertas, takde duit, pokai, miskin, papa kedana.. dah nampak ke tafsiran orang yang berbeza background berbeza-beza kalau tak ikut kamus.. artikel tu perlu explain sikit apa itu cashless di perenggan pertama.

      4

      28
      • miamore says:

        dia just nak bergurau jer kot…cian dia kena maki. wawasan 2020 pun tah tercapai tidak. ada hati nak citer taun 2050 pulak. ingatkan negara makin maju. makin menganggur ada lah.

        13

        3
        • Mat Sahdo says:

          korang pun satu gak..melayan pelambung tetek ni pe hal? sejak bila pendpat2 retis msia relavan?

          18

          1
        • aku pun follower retis jugak says:

          bagi ko memang tak relevan.. bagi jutaan follower retis ni relevan ok.. gigih follower bagi comment.. ko apa tahu..

          2

          0
        • lilo says:

          Pelik tapi benar

          ada lagi org assume “cashless” sebagai “sistem barter” di zaman on9, debit card dan credit card ni. Pastu kritik penulis surat khabar tu plak salah letak headline. Haiyaa.

          Skrg ni mmg kita ke arah cashless.. kdg2 kuar RM 50 seminggu x habis.. byr tol, mkn kt restoran, shopping hypermarket, isi minyak pn pakai debit card.. lunch bwk bekal

          32

          0
        • FATHIA TETEK says:

          TETEK KENIT KO DAH TAYANG, TAK KAN BODOH PUN KO NAK TAYANG JUGAK….. CASHLESS MAKNANYER APA MURID-MURID? JAWAPAN : TAYANG TETEK CIKGU. TO BE SPECIFIED FATHIA TAYANG TETEK CIKGU.

          13

          0
        • jantan semuanya sama.. nak pancut says:

          for your information, jantan boleh pulak bangga tayang tetek.. tayang perut.. tayang paha.. dalam hati tu nak tayang jugak bebird tapi masih kawal lagi tak tayang bebird tu kepada public.. kita paham dalam islam aurat jantan dari pusat sampai lutut termasuklah bebird kan.. tapi perlu ke bangga nak tayang body yang kononnya sado tu.. bila betina tayang body pulak memang jantan mesti horny ke.. kemudian korang nak kongkong betina mesti tutup aurat macam ninja siap berpurdah lagi kerana nak jaga keselamatan betina.. macam ni ke pemikiran kelas pertama.. kuman seberang laut nampak sangat, gajah depan mata tak nampak pulak..

          sekian.. wakil feminis

          0

          15
        • Pekerja Gomen says:

          She is damn stupid…. as Law graduated i feel extremely shame!
          Nasib baik ko tak terus habiskan chambering dan jadi Lawyer….
          Kalau tak mungkin akan jadi lawyer terbodoh di Malaysia.

          Yes… please star as an artist…
          It suits you well….

          3

          1
        • anon says:

          Pekerja gomen….2.31…..Betol ke ko law grad, sb english pun berterabur. Ke cume grad law kat itm je….?? Budak2 itm ni mmg takleh ckp english.

          0

          4
      • Anonymous says:

        Bukan tak explain, sepatutnya jgn assume from headlines je. Read the article first then you’ll get the idea onhow does the ‘cashless’ operares. Bukannya terus pung pang kononnya outspoken. Nanti kan sendiri yg malu

        45

        0
      • Che ah says:

        Aku sokong 100% untuk cashless tu. Keluar dari capitalist system.

        7

        0
        • hm says:

          Maaf menyampuk. Cashless adalah kehendak zionis. Dulu wawasan israel adalah 2020 dan sekarang dianjakkan kepada 2050. Kita seharusnya bimbang, not relief.

          3

          1
        • in god we trust. don't worry baby says:

          macam mana kita nak buktikan duit tu wujud kalau kita cuma nampak nombor je dekat skrin komputer? cuma percaya je bank pegang amanah simpan duit kita dan akan benarkan kita keluarkan duit kertas di mesin atm tu nanti. duit yang kita simpan dalam akaun bank tu pulak akan dilabur oleh bank ke sana sini termasuk nak bayar emolumen staff..

          2

          0
      • koko says:

        Bodohnye kau ni “siapa dapat A english SPM di sini?”. Kawan fatiya ke? Yang hisap batu sama2 ngan dia?
        Tu la, mak bapak anta g skola, korg g tunjuk tetek. X ke jadi bodo.

        4

        0
      • bukan bimbo says:

        ni satu lagi bimbo. serius la xpaham? baca tajuk je dah dpt agak kot cashless tu apa. lain kali tangan tu jgn cepat sgt mau kecam org, lagi2 minister. terus terserlah kobodohan

        1

        0
        • siapa dapat straight A kentut jap says:

          macam clever girl.. tak sabar-sabar nak tunggu soalan habis dibaca.. dah tekan buzer. hentam sajalah ABCD.. tembak kena target, dapatlah score.. rasanya semua pelajar sekolah ada pengalaman hentam jawab soalan exam kan.. sedar tak sedar budaya tanpa usul periksa ni terbawa-bawa dari school exam.. padahal tujuan school exam tu nak uji kita ni dah study sampai level apa.. maybe kita tak minat nak pulun study sebab lebih minatkan benda lain maka terzahirlah gred BCDEF atas result slip tu..

          0

          0
      • read says:

        speechless, careless , cashless…

        emm actually the point is she has to read the article first than comment, rather then read the title.

        1

        0
      • Anonymous says:

        Itulah gunanya baca article penuh. Baca headline dah terkejut beruk tu beruk pun tak buat. Baca sampai habis dulu barulah respon. Patutlah sekarang ni fake news berleluasa. Sebab yang tukang sebar semua jenis baca satu ayat dah menggelabah.

        0

        0
    • Mat Ronggeng says:

      Mabuk daun ketum lagi Kak Yah ?? Dah kes berat dah ni…kena family intervention ni…dah macam Britney Spears kes lalok dia…

      17

      0
    • duit duit di mana kau duit says:

      apa yang I nampak kekurangan cashless society ni.. apa yang terjadi bila kad hilang, ada orang ugut salahguna kad, akaun bank dibekukan kerajaan?? bukan semua wang kertas mesti disimpan dalam bank.. at least perlu ada wang kertas dalam dompet gak.. bukan semua kedai boleh guna kad.. ko pergi market beli ikan pakai kad ke sayang??

      12

      1
      • wekkkkkkk says:

        skrg pun dh ada byk gunakn transaksi mcm ni. Apa2 pun wang cash ni mesti ada di tgn walaupun lagi 500 tahun. Bkn nk tolak zmn maju ni, tapi saya rasa, Malaysia belum maju sgt lagi pada tahun 2050 tu pun x tentu lagi, cakap2 saja Malaysia negara maju.
        Wang cash ni zmn Alfonso D -Albukaki pun dh pakai, smpai skrg, tgok dh berapa ratus tahun.
        Negara terkayapun pakai akan dtg rasanya

        8

        0
        • duit duit di mana kau duit says:

          simpan duit dalam bank.. lepas beberapa tahun dormant tak aktif, duit tu akan masuk dalam kumpulan wang tak dituntut kerajaan.. poin kedua, kerajaan berkuasa untuk membekukan akaun bank jika ada sebab munasabah kan misalnya siasatan jenayah ke, penggubahan wang haram ke, bankrap ke.. dijangka ada golongan yang akan pertahankan wang kertas daripada dimansuhkan.. wang kertas pun kalau simpan macam harta karun bawah tanah ke peti keselamatan ke, lepas beberapa dekad, wang kertas akan bertukar wajah kan.. so wang kertas lama ni macam ada masalah pulak untuk diurusniaga.. so kesimpulannya kekayaan wang kertas tak boleh bawa ke kubur pun.. cuma diwarisi kepada generasi seterusnya je..

          1

          1
    • kuliah seni visual ke ni? says:

      untuk menyelesaikan masalah jurang ketidakfahambahasaan ni, dicadangkan ada visual yang boleh gambarkan apa itu cashless. kata orang, dengan gambar ada seribu makna. translate lah ke dalam bahasa apapun, gambar itulah yang menyatukan kesemua perbezaan tafsiran kita.. nak imagine gambar dalam kepala otak kita, kena ada pengalaman bukannya setiap huruf dalam perkataan C.A.S.H.L.E.S.S. apa yang terbayang dalam fikiran korang bila nampak perkataan cashless ye..

      0

      1
    • fathia yg BODOH says:

      OMG! minah bigo ni tak habis2 buat hal. simpan2 la kebodohan tu fathia oiii…. sblm komen, selidik lah dulu!

      2

      1
    • opah maheran says:

      Fathia ni tak boleh berfikir secara logik ke? Boleh fikir kan. Takkan lah kerajaan kita yang lapar duit ni nak buat cashless cara dia tu. Abeh camne ekonomi nak berjalan. Kecuali otak beliau di bawah pengaruh sesuatu, agar sukar menjadi bangang level fathia latif.So far, bangang maximum die tayang tetek kt bigo.

      3

      0
    • Suri rumah says:

      Tulah kan…kita ketawa lak petang-petang. Aku ni jadi suri rumah sepenuh masa. Tapi bila baca cahsless tak la bodoh nau sampai pikir sistem barter lak.

      1

      0
    • minah jambu say NO to drugs says:

      fathia fathia..gelek2 tunjok tetek pandai cashless dia boleh tak tau hahahaha….

      1

      0
  2. sakit mata says:

    Kata lulusan Undang-undang UITM pun otak kecik ke???? adoiii..ku kira cerdik tapi bodoh rupanya..padanla dia boleh tunjuk benda bukan2 kat Bigo,,,,terserlah sudah…

    13

    0
    • Anon says:

      Belajar tinggi2 untuk dapatkan sijil/diploma/ijazah n etc je.. bila exam pun hafal fakta untuk lulus je. tapi otak kosong

      13

      0
      • Anonymous says:

        Lulusan undang2 je.. Entah berapa cgpa dia dapat? Ada lawyer license X? Xda kan? Still jurusan undang2 tu x leh pakai. Entah2 exam hrp lulus

        8

        0
        • bila malaysia nak menang oscar ni says:

          fahrin ahmad dan yuna pun lulusan undang-undang.. entah berapa cgpa diorang dapat? memang ramai lulusan undang-undang ni minat nak jadi retis erk.. kenapa diorang tak ambik course filem di universiti ataupun akademi dulu?? macam mana diorang ada ilmu basic berlakon erkk.. rasanya ada banyak istilah khusus dalam bidang seni lakonan ni yang tidak dipelajari dalam course undang-undang..

          8

          0
    • Anon says:

      Maaf ya. Dia ni tak pernah habis law. Dari zaman kami belajar dulu masa degree 2012, BLS, LLB, ke chambering, dan sekarang dah practice as a lawyer, dia tak pernah habiskan BLS dan LLB. Even timbalan dekan fakulti pun dah buat kenyataan. Dia memang takde ijazah dalam undang-undang. Tak habis belajar sampai sekarang

      55

      0
      • mariamercedes says:

        ooo gitu hahahaha… aku igtkan dia akan jd lawyer kat mana² lepas xdak job blakon ni… hahhahaa

        6

        0
      • support fathia latif for TN50 says:

        at least fathia dah bukak buku undang-undang.. so ada input yang dah dihadam oleh fikiran fathia kan.. jika nak dibandingkan dengan orang lain yang tak minat pun nak baca buku laras undang-undang, fathia buktikan kesungguhan dia minat.. so penghargaan harus diberikan kepada fathia ok.. jangan dengki-dengki yer.. cepat atau lambat fathia boleh je jadi lawyer kalau dia dah ready nanti.. berlakon ni sampingan je nak tunjuk bakat..

        0

        42
        • aku says:

          gaya mcm fathia yg komen nie..chill la sis.. ambik ikhtibar, lenkali jgn bimbo sgt

          12

          0
        • Anonymous says:

          buktikan kesungguhan la sgt sampai tak habis BLS apetah lg LLB… apetah lagi chambering…. nak jadi super senior ek?

          2

          0
        • Anonymous says:

          Kau ingat bukak buku je dah tau semua benda? Kalau kau belajar tak habis, memang takkan faham la weh. Law ni ada banyak cabang, ada exceptions, ada exceptions to that exceptions lagi. Takyah la nak backup bimbo sangat.

          1

          0
  3. wekkkkkkk says:

    ketawa pun ketawa jugak, tapi kena bgi komen.

    Nk tanya, bila hari raya, kanak2 di beri wang dgn smpul raya kn mcm dh lama kn buat mcm ni, boleh tak x bagi cash duit tu, tapi letak dlm sampul raya tu ” bukti transfer” dlm sampul raya tu, agak budak2 happy ke nangis. Padahal amount RM5.00 lah paling sikit. Agak2 kita kehabisan dn gunakn kertas yg lain lah.
    Tanya ye.

    2

    8
    • generasi tn50 mesti advanced kan says:

      bagi wang kertas dalam sampul duit raya tu amalan konservatif, tradisi turun-temurun.. terpulanglah nak teruskan amalan tu ataupun tunjuk bukti online transaction.. orang tua masukkan duit terus ke dalam akaun bank.. so budak-budak pergi atm lah kalau nak keluarkan duit kertas..

      5

      1
    • komarad says:

      bagi voucher 5 hengget jaa…

      0

      0
  4. XYZ says:

    Hahaha.. tak pasai kena bahan. Lain kali jangan baca tajuk saja cik Fathia ooi..

    7

    0
  5. MerakSekampung says:

    tu la kau tiyak main bigo lagi. kan dah bongok. aku tengok perkataan cashless pun tak ada lah fikir sampai ke sistem barter. kau ingat ni zaman batu? ke kau tengah main batu?

    7

    0
  6. I am me says:

    Kesian…

    2

    0
  7. read says:

    she’d think cashless mean.. ” have no money “/ kekurangan wang belanja.. LOL pada sepatutnya yang dimaksudkan berbelanja tanpa menggunakan wang kertas. semua menggunakan Kad.. correct me guys the meaning if im wrong

    18

    0
    • Anonymous says:

      betul. aku pun rasa mcm tu…

      2

      0
    • lala says:

      bagi aku simple je. skrg kan memg edebit…last year ramai sungguh2 tukar kad. xkan depa x tau lg. even bank negara pn galakkan internet banking. if guna chq, caj bank lg tinggi + gst lagi.

      6

      0
      • wekkkkkkk says:

        sbb tu lah pihak banksssssss..patut mengurangkan “pekerja”..sbb transaksi dh di buat oleh pemegang akaun sendiri.
        Kalau dulu despatch2, account2, accountan2, HR dept atau boss sendiri yg pegi bank bawa semua cheque, bawa senarai gaji pekerja dn bagi pekerja bank , key in kan gaji tu.
        Tapi skrg semua bosses dh transfer sendiri, hari ini key-in, automtik dh ada (tgok bank) jadi kerja2 paperworks di bank dh berkurangan.
        Tapi interest mcm2 amat tinggi dn bank amat selesa.

        0

        1
        • wekkkkkkk says:

          tu hari anak buah aku kawen (keja bank) dn honeymoon di sponsor oleh bank. 2 hari 1 mlm, jdi banks amat selesalah dgn keuntungan yg ada, belum lagi nk di ckpkn benda lain yg di sponsor.

          0

          1
      • Anonymous says:

        sama je klu ko transfer duit dr akaun ko ke akaun pihak kedua @ ketiga kene caj jgk…zmn skrg ni mne ade bnde y x kne caj???masuk toilet pn caj 50 sen…gst kate nye…klu ko beli brg gne debit kad diorg caj jgk 50 sen..gst kate nye….

        0

        0
        • cepat atau lambat gst beri manfaat says:

          gst tu pusing-pusing balik memberi manfaat kepada kita gak.. takde gst, ingat kita boleh hidup senang macam sekarang ke.. semua benda sekarang ni kena ada ganjaran ye.. orang dah buat kerja berpeluh-peluh, perah otak, luangkan masa berharga, kenalah hargai bukannya menindas.. katakan tidak kepada penindasan yang tidak menghormati hak asasi manusia universal..
          aku ok jer bayar gst.. aku anggap bayar gst tu pelaburan macam aku simpan duit dalam bank.. nombor yang kita tak boleh sentuh cuma boleh nampak je.. sedar tak sedar kita mendapat manfaat kebaikan itu.. percayalah..

          1

          3
  8. Ewan says:

    Makin bimbo

    6

    0
  9. bunga lalang says:

    2050? aku ade ke xde wallahuallam….don’t care…but anyway think first before giving any comments… klu x ….kantoi ….malu 7 keturunan

    4

    0
  10. Anonymous says:

    betul. aku pun rasa mcm tu…

    2

    0
  11. thia tiak syukkk says:

    Balik ke sistem barter konon..CASHLESS pun ko xphm..yg ko g tayang tetek lpstu tergelek2 kt bigo live tu bkn ke kelakuan ko tu mcm zaman purba zaman batu dlu2 yg dok tayang tetek. sama la mcm org zaman dlu2 xde baju tetek selambak tepampang.

    13

    0
    • engkaulah apa kau fikirkan ye says:

      perempuan zaman purba dulu mana malu tayang tetek.. diorang tak terfikir pun tengok tetek je mesti horny.. cuma bila tamadun manusia zaman moden je, ada pemikiran tengok tetek mesti horny.. tetek tu tarikan seksual katanya maka harus dilindungi dengan baju dalam.. jadi betul lah kan pikiran dalam otak tu la deria seks no.1 bukannya alat sulit.. alat sulit tu kita guna untuk kencing dan berak itu memang proses perkumuhan manusia yang normal.. tapi bila kita pikir alat sulit tu untuk pancut air mani dan dubur pulak untuk dijolok dengan batang, itu barulah seks namanya. sama macam pisau.. kita ada pilihan untuk pikir pisau tu tujuannya nak potong sayur, nak sembelih daging haiwan.. tapi kalau kita ikut nafsu marah guna pisau untuk bunuh orang lain.. pisau tu tak bersalah, fikiran kita tu yang menyimpang jauh..

      0

      0
    • ohyeah.. says:

      cashless :- transaksi jual/ beli tanpa menggunakan wang dlm bentuk fizikal spt wang kertas atau coin.

      barter trade itu cashless sistem gak tapi diguna pakai semasa belum ada wang fizikal. skg pun boleh buat barter trading tetapi terhad. Dlm era digital ni takkan kita nk undur ke belakang gak?

      kak ya bnyk masa skg..go back to school lah.

      4

      0
  12. Anti Artis Sendu says:

    Beauty without a brain …?

    6

    0
  13. sekupang says:

    Boleh simpan sikit kebodohan hang tak? baru je tunjuk bulan lepas hang bodo tahap cipan…ni hang tunjuk lagi ke Fathia? malu sikit kat adik2 perempuan hang ok?

    6

    0
  14. hahahaha says:

    Pada pendapat penulis, sebelum komen mengenai satu-satu artikel di media sosial, kita sepatutnya membaca artikel itu terlebih dahulu supaya kita faham isinya. Dengan cara itu salah faham boleh dielakkan dan tidaklah kita dikecam Netizen. Apa pendapat anda? – beautifulnara.com
    KALAU MACAM TU, NARA PUN KENA LA TULIS AYAT ELOK2 SIKIT YE. JANGAN ADA AYAT MACAM “PERSETANKAN”, AYAT MENGAMPU, DAN SEBAGAINYA.. TAK BAIK UNTUK PEMBACA2 BLOG ANDA.. SEKIAN

    0

    0
  15. Ryna14 says:

    Kau kasi aku penyapu, aku sebat kau meh. Bodoh level 999!

    4

    0
  16. DIA says:

    tak perlu tggu 2050, laa nee aku pon dah cashless coz bayar bil semua on9, shopping pon on9, gaji pon kadang2 tak sempat nak pegang coz dah abis ikut on9, p mkn pom pakai debit card (pay wave)… nasib pasar mlm kena guna cash lg & mmg cash kat tangan aku pon dah less, sama dengan less nyee nilai duit sekarang…

    8

    1
    • malaysia kita sudah berjaya? says:

      bila fikir balik, kita dah jarang pegang wang kertas.. jual beli semua lebih kepada online ataupun debit card pay wave.. jumlah wang cuma nampak dengan nombor di akaun je.. rindu pulak tekstur dan bau wang kertas dan kenangan dulu-dulu simpan wang kertas dalam tabung.. *mood tetiba flashback kenangan dulu-dulu

      5

      0
      • nuklear, atom, peluru berpandu says:

        Malaysia tahun 2050 hanya laungan saja. Tapi x tau lagi. Tgok Negara Iran/Iraq yg bangga dn kaya dulu, tetiba perang meletus, hancur berkecai bdr2 yg ada. Jadi negara kita hrp jgn mcm tu terjadi. Skrg ni org nk twan dunia guna akal dn wang saja. Bila akal dn wang ada, maka akan adalah equipmentsssss yg canggih.

        1

        0
        • gunung agung meletus, WWIII?? says:

          nak buat equipment yang canggih tu perlukan ilmu dan tenaga manusia.. manusia yang buat kerja tu mesti lapar nak makan.. makanan tu datang dari mana ye kalau semua nak buat senjata je..

          2

          0
        • nuklear, atom, peluru berpandu says:

          sbb tu lah ada org bercucuk tanam/pertanian yg kbyakaknya diusahakan oleh org2 yg susah.
          Org kaya memikirkan mcm mana nk buat equipments tu.,jdi seimbang. Malaysia ada nasi lemak, india ada bwg, …semua rencah yg kita guna, bkn semuanya kepunyaan malaysia..fhm kan.

          4

          0
  17. Ex-Amnet Forumer says:

    Cashless perkataan yg sgt – sgt common these days. Terkejut dia tak fhm. Kata urban sgt, speaking sgt.

    14

    0
    • orang kaya buat duit dgn air liur says:

      pakcik makcik b-40 m40 kat pprt, felda, felcra, risda, dan segala tanah rancangan kerajaan confirm ke dah hadam apa itu cashless.. entah-entah diorang masih lagi bernostalgia dengan bau duit kertas tu.. cium duit kertas tanda syukur dan ambik berkat gitu..

      1

      0
      • wekkkkkkk says:

        sbb tu lah org kaya “senang cakap dn senang buat kenyataan dn senang mempengaruhi org”..itulah nama nya pgkt, darjat dan kedudukan.

        2

        0
  18. suhaimah58 says:

    kesian kat dia, x perlu kot nak tweet/komen bagai kalau rasa x pasti/faham atau malas baca .. akhirnya meminta kena kecam jer … kesian kat diakan

    2

    0
    • fathia lurus bendul says:

      dia ni luruslah, org lurus dia x berpura2. Tgok citer itu hari (bigo live) pun ckp, ya itu mmg saya. Dia lurus, ada baiknya.

      2

      1
      • adakah anda biseksual? muahaha says:

        orang bengkang bengkok pulak lidah bercadang.. mulut kata lain, hati paham lain.. itu talam dua muka namanya..

        5

        0
  19. Ir. NoName says:

    Sebab tu jangan teruja sangat nak tunjuk pandai akhirnya nampak vodoh! Aku sendiri baru dengar ayat cashless nie, artikel penuh pun xbaca lagi.. Tapi aku assume KJ nak sarankan Malaysia buat seperti china sekarang.. No cash!

    2

    1
  20. Damien thomas says:

    PUAN fatiyah…cik atiyak ke apa ni…nak tanya dia…Cik tiyak ni Idola dia sapa ekk.
    Sapa yang dia PUJAAN hati cik Tiyak ni…mesti beritahu juga…tenhok gambar hari tu..pujaan hati dia orang tua nyanyok kan..ooooo patut la dia hemtam hamtam dan hamtam KJ… kot KJ tak layan retis bongok mcm cik TIYAK NIE…ERR bukan cik TIYAK..tapi cik watermellon berguguran Bigo

    3

    1
    • audrey hepburn menggoda ko? says:

      berkias-kias pulak damien thomas ni.. terus-terang pliss.. tiyak tu fathia latiff ke? nickname baru ke?

      tua nyanyok manakah yang dimaksudkan ini?? jap let me guess.. haritu tiyak interview mahathir kutty kan.. aku tak rasa tiyak ni dah jadi ahli parti bunga raya.. dia cuma dioffer jadi moderator je.. moderator ni kerja dia control suasana interview tu macam mana.. and tiyak jadikan interview tu santai.. siap boleh tanya apa tips kesihatan mahathir maintain hensem walaupun badan tak bermuscle sado kan.. mahathir mana ada masa pergi gym macam abam sado yang lain kan..

      0

      0
      • kutty kutty says:

        nasib baik anak m.kutty lelaki semua dh kawen. Eh..tapi yg bongsu tu dh kawen ke..sapa namanya erk..mls google.

        0

        0
  21. Nasi goreng 3 rasa says:

    Alahhh dulu pun aku tak faham jugak. Tapi bila aku join Qoura baru otak aku berkembang pesat, improve english as well. Mostly memang pun omputeh takde cash tapi diorang ada kad. Betul fahia tu faham xde cash. But ada lagi elaboration terms skrg utk tu yg fathia tak dpt info.
    Omputeh tak da cash = ada kad (bukan guna sistem barter).
    So kalau perasan, jarang2 orang bagi duit kat pengemis tepi2 kaki lima sbb diorang cashless (tak da duit dlm cash dlm tangan pada waktu tu). Kalau kena rempok pun srmpat lagi nak mengucap ke balai terdekat…tapi melayu suka pakai emas. Silap haribulan hilang tangan…hahahaha

    4

    0
    • ada masa sungguh ye bermekap? says:

      orang melayu ni pakai perhiasan nak tunjuk dia dekat public dia ni ada darjat/kelas/martabat dan sesuatu kelebihan berbanding orang yang takde perhiasan.. baru ada semangat dan keyakinan gitu lepas merendah-rendahkan orang lain.. itu yang gigih berhias berjam-jam kerana nak mekap, pakai subang, rantai leher, gelang, cincin, rantai kaki.. kalau boleh dalam hati tu nak pakai mahkota tapi masih maintain tak pakai pun mahkota..

      2

      0
      • muflisss melayu kini says:

        bkn perhiasan je, kereta lama masih okey dn masih ada loan..tapi nk jugak beli yg baru. Last2..sangkut…sbb tu org melayu byk muflisssss…

        2

        0
  22. sajat says:

    one word…BODOH

    0

    0
  23. Damien thomas says:

    Audrey…ko memang bijak..pandai pun…he he JANGAN masuk kelab BIGO @ bongok dgn ahli Pengerusi Cik Tiyak ye…he he

    1

    0
  24. Damien thomas says:

    Banyak kes cik Tiyak jie…kes marah paramugari yang tak dot angkat bag besar cousin dia…pun kena TIBAI juga sebab bongok…kes buah semangka DLM Bigo…kes cashless ni..amboiii..a,mmboiii ammboiii….AZWAN ali tak mau sumpah seranah dia nie ke…hanjeng hanjengkan..muraka janam janam ke…

    2

    0
  25. Tenang dan sunyi says:

    Fathia dah la silap mcm tu. Tapi paling2 SHOCKING adalah reply dari most so called budi bahasa budaya kita sensitif sopan santun lemah gemalai liuk lentok katanya.

    Ape salahnya reply je sambil bagi info ” Fathia, akan dtg kita ikut mcm negara orang putih, tak bwk cash banyak2 kesana kesini. Guna kad je. Nak canggih lagi guna thumb print ke retina. Selamat sikit”.

    Ni komen mostly…..#()%* kau, :%:@@!! Kau!!.,,#)(({#% kau… Bas##%#> kau…!!!

    Kalau anak kena marah habis la….Ingat….anak tu otak dia umpama simen cair. Kalau kamu buat tanda, ia akan kekal sampai mati…jadi kekalkan lah tanda yang baik2 di otaknya. Orang pun mudah terima dengan nasihat yang baik2. Sekian.

    2

    1
    • Anonymous says:

      Masalahnya minah ni memang terkenal dengan perangai degil tak nak mengaku salah dia. Sebab tu orang pun dah malas nak tegur elok elok. Kalau budak kecik orang sabar lagi, faham diorang masih dalam fasa belajar. Ni dah tua bangka, memang tak bijak sangat nampaknya.

      0

      0
  26. Damien thomas says:

    Nak AZWAN ali bust komen….We want AZWAN ALI…AZWANNN…AZWANNNN…lii..
    MAKCIK azwan ni mana sekarang nie…tak dengar khabar berita pun…kot tak MUNGKIN dah belajar something with Sajat…heche

    0

    0
    • azwan ali nak jadi calon PRU14 ke? says:

      azwan ali busy dengan investment.. berehat seketika daripada dunia retis yang penuh dengan kepura-puraan ini.. rindu ke dengan mulut lazerrr berpuaka diva azwana alia nok gebuzz vazz?? jangan diseru nama azwan ali sangat, kang dia menggemparkan dunia retis ni, korang pulak yang panas.. tak caya? dulu korang bukan main kecam azwan ali selamat tinggal dunia pondan lah, haji propa lah, teruna terlajak nafsu songsang lah, and list goes on..

      0

      0
  27. Damien thomas says:

    Setiausaha abang dia..sijemin aiscream tu…hmmmm harus seluruh selangor mandi air bunga..munga munga cinta…buang sowe…he he he lari duluan takut kena janam janam muraka muraka hangeng dengan AA…awwww…you…

    0

    0
  28. melati says:

    ini lah Akibat nya apabila org2 miskin Bandor nk berlagak ..!!! wakakakakaa..malu nya, kalo aku jadi Fathia Latiff , baik aku terjun KLCC dr nk tanggung malu seumur Hidup..!!! org akan ingat..Contoh mcm Ella dulu..hmmmmmm

    2

    0
  29. Damien thomas says:

    En.Kutty kutty…yang bongsu tu anak angkat..tapi tak guna juga kan..intro kat cik Tiyak..lain yang kena tibai karang..bukan peminat kerang kerangan tu…ko faham ko

    0

    0
  30. Damien thomas says:

    Kak Melati…elll buat apa…tak faham la

    0

    0
  31. Anonymous says:

    Fathia dh kenapa awk..bknnya awk x pandai..nape bingai makin mnjadi2..ke saja nk up bnda bodo ni..aduhai

    1

    0
  32. mami jora says:

    patiyak latip tetek labuh otak udang pasai dok tengok blue film byk sgt

    2

    0
  33. Anonymous says:

    hahaha bodo rupanye

    1

    0
  34. frogman says:

    aduyai fatttthhhhh…ape la loklak sgt hang ni..nak tegoq dh besaq…hang pakai kredit card pn namanya cashless la gak..tayang benda awk reti pulak…

    3

    0
  35. jujuuu says:

    Kak yah ..kak yahh ..kalau nak tunjuk pandai
    p sana masuk clever girl .dpt jwapan bocor lgi

    2

    0
  36. Ntah Pape says:

    what in the world?? hahahahahahahahahaha. can’t wait to see apa alasan dia tentang hal ni

    1

    0
  37. Anonymous says:

    Okay la, kalau nak fikir apa kau cakap kan. Memang la wartawan suka buat tajuk ‘gempak’ supaya dapat tarik perhatian orang untuk baca article/news tu. Tapi sebab tu jugak la kau kena baca dulu baru nak komen. Kalau dah salah tu, memang salah la. Tolong jangan tunjukkan kebodohan kau sangat weh. Rasanya dia dah ketagih sangat dengan cheap publicity ni. Sekali dapat, berkali-kali nak.

    3

    0
  38. Nijah says:

    Damn.. She so stupid.. Not the first part, bcos human. Sometimes kita buat silap, x faham betul2 terus tweet. But the second one yg terang2 you silap and still being so defensive. Cashless broad meaning? Girll… Come on.

    4

    0
  39. anonymous says:

    boleh la geng dgn sajat n alipsukri bodo belaka

    3

    0
  40. joey says:

    kamon malaysia. china guna wechat je nak bayar barang dapur. dah hidup zaman 2017 ni xkan la orang sebut cashless kita igt barter. memang la broad meaning tapi tengok la penggunaan semasa.

    kalau camni memang bila2 la x maju.

    3

    0
    • double meaning memajukan kita says:

      ni baru satu contoh.. ada banyak lagi istilah yg kita terfikir sempit padahal punyalah banyak maknanya.. istilah bersama pun ada macam-macam tafsiran.. inikan pulak istilah cashless..

      0

      1
  41. sarah says:

    Ramai orang cakap itu ini. Kutuk fathia sana sini. Sama sama islam pulak tu. Padahal benda yang bigo tu dah lepas and fathia pun minta maaf. Yang semua orang nak panas macam fathia buat salah kat korang hm. Orang islam sepatutnya tegur bukan maki sana , ungkit kisah lama. Dia buat dosa pasal bigo tu dia dah minta maaf. Nampak sangat kalau artis buat salah , semua nak kecam. Yang kutuk semua ni dapat pahala ? Pelik jugak.. tak semua manusia sempurna. Nak sibuk dengan dosa orang tapi dosa yang mengutuk tu tak kira? Selagi tak minta maaf merangkak la kat padang mashyar. And pasal tweet fathia, sumpah just nampak macam melawak. Takkan dia bodoh nak fikir sistem barter kot. Nama islam tapi perangai tak melambangkan islam. Hmm tak boleh melawakk langsung rakyat malaysiaa ? funny tengok komen kutuk pasal bigo and pasal sistem barter ni. Tengah tambah dosa sendiri tak sedarr… hmmm

    0

    0

Leave a Comment

Optional