Written by Bella | October 22nd, 2015

Dilantik sebagai duta kepada jenama tudung terkenal iaitu Fareeda, Amyra Rosli telah mendapat pelbagai reaksi daripada peminat yang mempersoalkan mengapa beliau  menjadi duta tudung sedangkan Amyra sendiri tidak berhijab.

Jelas Amyra, beliau harap peminat menganggap ia hanya sebagai satu perniagaan dimana beliau dipertanggungjawabkan untuk menggalakkan orang ramai untuk berhijab.

Saya sedar ramai orang yang akan bertanya tentang hal ini. Saya menerima tawaran ini sebagai satu bisnes dan akan bawa tanggungjawab ini bagi menggalakkan orang di luar sana untuk berhijab. Orang nak cakap apa terpulang kerana bukan senang nak dapat tawaran yang mungkin orang lain tak boleh dapat.

Pada awalnya memang Amyra ada merasa sedikit gentar untuk menerima tawaran untuk menjadi Faces Of FAREEDA tetapi beliau akhirnya akur dan menganggap ia sebagai rezeki.

Saya gembira kerana antara ramai artis, saya yang terpilih. Pada mulanya takut juga nak ambil tawaran ini, tapi saya fikir positif dan anggap ini rezeki saya. Fareeda merupakan satu nama yang besar, jadi saya sangat teruja apabila diberi penghormatan serta peluang untuk menjadi Faces of Fareeda.

Allah bagi jalan untuk saya menjadi wajah jenama tudung dan pemilihan ini juga memberi positif vibe kepada diri saya. Ini merupakan satu tanggungjawab untuk saya dan bila dapat jadi wajah jenama tudung, ia memberi kebaikan untuk saya agar lebih pandai membawa diri.

Saya pun makin berumur dan niat untuk bertudung memang ada. Ramai juga yang cakap saya lagi elok bila bertudung. Tapi, biarlah saya sendiri yang terbuka hati untuk memakainya dan saya harap semua doakan yang satu hari nanti saya akan memakai tudung.

Bukan sahaja Amyra Rosli menjadi duta kepada jenama tudung sedangkan beliau tidak berhijab tetapi masih ramai yang membuat bisnes tudung meskipun mereka “free hair”. Anggap sahaja satu hari nanti mungkin mereka akan terbuka hati untuk menutup aurat bila sudah biasa terlibat dengan perniagaan ini.

Sumber Berita: Tonton Extra

48 responses to Tidak Bertudung: Peminat Persoalkan Amyra Rosli Jadi Duta Tudung Fareeda

  1. melati says:

    entah lah …Fareeda pun tk kenal, Amyra pun saya tk kenal….kompius..

    0

    0
  2. Anonymous says:

    ala bkn setakat tudung.. cer tanya yg jd duta produk brg kcantikkn nora danish, hanis zalikha, che ta.. sapa lg.. ingat dorg pkai ke produk tu?? huhuu cuma bab tudung ni better cari yg dh bertudung sbb melibatkn sensitiviti kan.. tpi who know lma2 dia selesa pkai dan trus menutup auratnya..

    0

    0
    • Anonymous says:

      ……. Tapi, biarlah saya sendiri yang terbuka hati untuk memakainya dan saya harap semua doakan yang satu hari nanti saya akan memakai tudung……….. Jgn lah tunggu smpai hati trbuka baru brtudung. Apa klau Allah tarik nyawa ko masa ko tak brtudung, kan lebih trseksa. Anyhow, saya doa kan ko lekas sedar & bertaubat. Aamiin.

      0

      0
  3. Dhia says:

    xcantik,la tudung dia..ropol2 mcm clown

    0

    0
    • Anonymous says:

      MCM KHEMAH ORG KAWIN…HAHA

      0

      0
      • minah jambu says:

        biar macm khemah orng kawin asalkn fareeda cipta tudung dia sendiriii tk macm lofa copycat huh !

        0

        0
        • Anonymous says:

          Kau ada bukti ke ?
          Kalau cam tu pat pasar yg jual tudung pun copy cat ke ?
          Sudah la takat tudung pun nk tuduh menuduh padahal yg mula pakai dulu bukan hak milik PAREEDa Pun., tu ha kain modify sendiri .

          0

          0
  4. Anonymous says:

    OK la tu ambik org tak bertudung jadi duta tudung.ni dikira mcm mengajak org tak bertudung tu supaya bertudung.kot2 terbuka hatinya untuk terus bertudung.slow2 berubah.nanti dia dah selalu pakai tudung…bila tak pakai,dia akan rasa janggal.dari situ bermulalah dia untuk bertudung terus.

    0

    0
  5. anti poyo says:

    Aku tak nampak masalah pun. Elok la bagi amyra yang jadi model, mana tau nanti terbuka hati dia. Cuba positip sikit orang ‘Melayu Malaysia’

    0

    0
  6. Anonymous says:

    Lantik jd duta tudung bukannya duta bra pun.

    Untung2 lepas jadi duta terus terbuka hati Amyra ni berhijrah kan ke bagus tu.

    Korang yg kritik ni kemain nye pun..tgk diri sendiri dulu perbaiki ape patut.adoi la.

    0

    0
  7. anon says:

    Manusia2 ni skrg ramai yg busuk hati. Mereka2 yg bertudung tu, pakai tudung immediately lps baligh ke. Kalau tidak, then mana tau dgn jadi duta tudung, satu hari amyra akan terbuka hati nak pakai jgk…. Jgn tau nak mengutuk org je.

    0

    0
    • kak Jah halim says:

      Tersembur air kopi akak ni .,
      SETUJU !!! Akak setuju gan Anon.
      Idup Anon ! Idup Anon !
      Kang marah pulak laki aku ni jerit2 dlm condo ni .
      Hahahhahaha
      Idup pandangan positif .
      Idup pandangan berkarisma dan realist.

      0

      0
  8. anon says:

    Cantek amyra ni tapi kenapa selalu ade amar….. Apa salahnya amyra jadi duta?? Kdg2 cina pun jadi duta tudung, lagi pulak kafir. Relax semua, jgn nak dengki2 dgn dia, dah rezeki dia dpt jadi duta & who knows satu hari dia terbuka hati nak pakai tudung…

    0

    0
  9. Anonymous says:

    Umpama brkata…. “tunggu terbuka hati baru masuk” bila d pelawa masuk syurga..

    0

    0
  10. Anonymous says:

    yang pi tanya amyra tu buat apa?? sah2 dia tu artis, org bagi good offer dia rembat la. sah2 fareeda offernya bukan sedikit. Patutnya pi tanya si MAWAR Fareeda tu…yang depa pi amek org tak bertudung tu buat apa??? nak galakkan org yang tak bertudung ..bertudung. klise sgt dah jawapan tu mawar oiii. cara hang ni mcm nak bgtau , its ok tak bertudung ..u can make money what??? sepatutnya amek la artis yang mmg dah bertudung..esp yg dah baru berhijrah, membuktikan bertudung bukan menutup periuk nasi. baru la jihad. jihad ni mcm2 cara esp utk org yang berniaga. niat amek amyra yang tak bertudung tu niat apa??? sendiri paham la.

    0

    0
  11. Anonymous says:

    model tak bertudung jadi model untuk tudung supaya menggalakan orang ramai bertudung..putaq belit

    0

    0
  12. reader says:

    Mengarutlah bagi alasan nak menggalakkan org lain bertudung, sedangkan dia sendiri bukannya bertudung. Mcm perumpamaan ketam ajar anaknya berjalan. Kalau nak jadi role model atau sumber inspirasi, diri sendiri kena berubah dulu. Baru berkesan di hati org. Contoh mcm kita nak suruh org sembahyang, kalau diri sendiri tak sembahyang, org lain pn x respect dn susah nak ikut.bagilah alasa lain kalah nk jadi model tudung pn. Alasan yg awk bagi tak boleh diterimalah!

    0

    0
  13. reader says:

    Kalau bagi alasan nak galakkan diri sendiri utk bertudung, logik jugak. Ini bagi alasan nak galakkan org lain bertudung. Bagilah alasan yg logik sikit , contohnya setakat nak promotekan tudung tu je ke. Barulah org tak rasa pelik sgt dengar alasan awk tu.

    0

    0
  14. Sofyah haron says:

    Sama la mcm si Heliza tu dulu jadi model syampoo .,
    Rezki artis ni brrmacam rupa , ada yg tk logic pun.

    0

    0
  15. Anonymous says:

    HELIZA yg action Cute tu ???
    Wuekkk nk muntoh

    0

    0
  16. dah tua baru pakai tudung says:

    Ala sesuai la tu ambik si minah nih, sebelom kawin pun si mawar masa photoshoot je pakai tudung…sama je la…cuma masa tu ramai xkenal mawar lg…

    0

    0
  17. ctz says:

    Sblm ni suka gak tgk amira ni berlakon tp bila dia bg statement bodoh jd model tudung sbb nk galakan org bertudung..terus rasa tak blh pakai dia ni.padan dgn fareeda dah takde org lain lg ke nk ambik.Apa pun sy doakan suatu hr amira akan menutup aurat bukan sekadar memakai tudung

    0

    0
  18. . says:

    dia kata kalau lelaki jual maskara.tak semestinya dia pakai maskara..kesian.tudung tu untuk buat untung je rupanya.Freedada sungguh tudungmu.kena sangat dengan mata tersembul freedada.

    0

    0
  19. shahz says:

    Part yg dia cakap tu rezeki dia tu mmg aku setuju. Ok apa amyra rosli jadi model tudung fareeda ni. Sekali pandang mcm pompuan turkey. Aku x nampak masalah pon ambik dia jadi model tudung. Cuba la korang positif sikit. It’s also a marketing strategy sebab amyra kan tgh laris skrg. Byk drama dia berlakon n bad gossip pon xde aku tgk dia ni.

    0

    0
    • Anonymous says:

      bagi la duta artis yang bertudung,,,lagi bagus,, dah la berlakon ngan amar baharin ajer,,,dah borink,,,,

      0

      0
  20. reader says:

    Nak bandingkn dgn maskara mmg tak kena lah. Mmg lah org yg jual maskara tak semestinya pakai maskara. Lelaki yg jual tuala wanita mmg lah tk memakainya. Tapi alasan dia yg tak boleh diterima. Katanya nak menggalakkan org pakai tudung. Pakai tudung ke, solat ke, itu semua wajib. Maskara bukannya wajib. Lantak pi lah org yg jual tu pakai maskara ke tak. Yang dia tu nak galakkan org buat benda wajib sedangkan diri sendiri tak buat , tp nak jd role model. Itu je yg org tak boleh terima.

    0

    0
  21. Yekeni says:

    Lagi satu tudung yg takkan ku beli…. Tudung owl….. Boooooooo

    I will not support big businesses so that their ceo can buy another luxury car, another house.

    I will not support celebrity products so that they can waste their money on another hermes, chanel…

    I will support small businesses so that the owner can put food on the table, pay house instalments, pay bills, send their kids to tuition classes, support their elderly parents…..

    0

    0
    • anon says:

      stuju sngt2!! ad ak kesah tudung jenama artis ker tak..ak beli tudung pasar malam jer..bkn xder duet..tp xnk mmbzir duet beli tdung mhai2..yg senang lenang ceo..baek beli psar mlm..dpt gak mmbntu peniaga2 kcil nie sara idup!!!

      support small bisnes!!

      0

      0
  22. Anonymous says:

    Ramai lagi artis yang bertudung boleh jadi duta fareeda… lagi bagus…

    0

    0
  23. jemahh says:

    amyra x minat fareeda lg aku x minat…plus mahal..bek aku pakai tdg psr mlm lg bgs..ttp gak aurat…zaman2 gawat ni berjimat ler kwn2…

    0

    0
  24. Anonymous says:

    bek amek maria farida je..name pn same da..kikiki

    0

    0
  25. fareeda bertingkek outdated says:

    mawar sedar fareeda x lakulah tu..kalo x dia jer jd model..

    0

    0
  26. ayah anda kulup says:

    amik la artis yg da tua tp x btudung lg tu jd model…
    hati eh x terbukak lg tu…

    0

    0
  27. Anonymous says:

    Tudung Fareeda outdated la, tengok yg pakai pun majoriti umur 40 tahun ke atas. yg muda2 ala keknis gitteww, fefeling lopa plus acah2 uqasha baru comey

    0

    0
  28. nila says:

    apa nak heran artis tak bertudung jadi model ……..bersepah2 artis yg tak bertudung jadi model deorng bukan kisah pun peminat tak suka yg derang tahu dpt jadi model duit masuk …..peminat nak marah2 pun dia bukan kisah pun ….

    0

    0