Written by Bella | September 30th, 2016

Isu pakar motivasi Azizan Osman yang memalsukan ijazah kedoktoran beliau mendapat liputan meluas daripada media dan orang ramai.

Beberapa pihak yang pernah menghadiri ceramahnya merasa tertipu dengan Azizan lebih-lebih lagi sudah tiga universiti tempatan tampil mengesahkan mereka tidak pernah memberikan sebarang ijazah kedoktoran kepada Azizan.

Ramai yang mempunyai pendapat masing-masing berhubung perkara ini, tetapi pandangan seorang pensyarah di UiTM Shah Alam iaitu Dr Ira Normardiana Yusof yang mendapat ijazah kedoktoran daripada University Of Salford, Manchester, United Kingdom cukup menarik perhatian kami.

Buat Dr Ira, Azizan telah menyebarkan satu budaya yang kurang elok dimana tidak apa untuk memalsukan sesuatu asalkan anda berjaya satu hari nanti. Kata orang, berjaya tanpa usaha.

Umum mengetahui bukan mudah untuk mendapat ijazah kedoktoran, ia boleh mengambil masa 4-6 tahun untuk membuat penyelidikan dan pelbagai proses dalam bidang yang diceburi.  Malah, mereka juga harus melalui satu ujian dikenali sebagai “viva” seperti satu temuduga dengan pelbagai macam soalan untuk menentukan jika seseorang itu benar-benar layak untuk diberikan gelaran Dr dan PhD.

Dalam kenyataan ini Dr Ira juga, beliau menasihatkan agar Azizan untuk mengambil PhD di mana-mana universiti dan tidak menggunakan gelaran itu secara palsu lagi.

Malah, tidak salah untuk Azizan menggunakan gelaran “Encik” jika beliau benar-benar seorang yang hebat.

Berikut kenyataan penuh Dr Ira :-

“Fake it till you make it” Virus

First, I want to congratulate a certain someone for changing many Bumiputras’ entrepreneurs-fate,future, or even fortune as what have been claimed in your renowned seminars and motivational talks.

I have never been to any of your session, hence I could not measure or research your methods, theories,strategies, your effectiveness nor any of your approaches.

Now the HARDEST PART.

U have dangerously advocated a virus called “Fake it till you make it”.

It is tremendously dangerous because all your supporters seemed to corner your ring and decided to defend you albeit it has appeared that you have committed a qualification fraud. A qualification fraud can take many forms, but usually it is when a person claims to have a qualification yet it was never awarded to them. In your case, it was your Ph.D.

Let me share with you on the fundamental Ph.D odyssey in order to gain the famous “Dr.” title. Does a Ph.D doctorate makes us feel smart?.Yes, indeed! Absolutely!

But before we or anybody else in the world could call us “Doctor”,

We have to learn, we have to learn research and fieldwork, we have to be excellent exemplars in all repertoire required in our Ph.D odyssey. We have to be bloody good at statistics and we even have to become expert at vital quantitative and qualitative softwares like the SPSS and Nvivo.

It normally takes us years to do massive literature review, comparative studies ,data collection and data analysis in our given field.We have to write and present our international papers at numerous international conferences and ought to do networking with as many renowned scholars and professors from all over the world.

All these are crucial processes to the finale of our viva voce(viva) where our 4-6 years of our Ph.D hard work can either bring us the ‘Dr.’ title or not.

I have many friends who have failed to gain their Ph.D/ Dr. title, but I have yet to find any of them who shamelessly use the title. Why?.

Because they know. IT WAS BLOODY HARD and u have to earn it. But they took pride in the Ph.D journey even though they did not get the title ‘Dr.’ Bear in mind that these people who did not get their Ph.Ds and doctorate titles have “fought to the death” during the gruelling hours of their viva session.

And for you to advocate and implement this “Fake it till you make it” attitude and virus especially to the younger Gen Y in this country,

I would NOT say… SHAME ON YOU like many others, but rather advise you to embark on the real Ph.D study at a real university.

Why?

Because “Fake it till you make it” virus as advocated and popularised by you is completely killing the our forte, profession and reputation by sending wrong message to the young Gen-Y in this country as well as my university students that I am currently teaching.

But most importantly, this “Fake it till you make it” virus is also denying all our 4-6 years of ‘Real’ Ph.D hard work. Last but not least, there’s nothing wrong using the title Mr. in any of your seminars or talks because if you are good, you’re good!!. It is better than using a fake title.

Best wishes,

Dr Ira Normardiana

Ph.D (UNIVERSITY OF SALFORD, MANCHESTER, UNITED KINGDOM)

MASTER (UNIVERSITY OF BEDFORDSHIRE, UNITED KINGDOM)

Apa yang dikatakan oleh Dr Ira itu ada betulnya,jika anda benar-benar seorang yang bagus untuk apa merasa malu dengan kelulusan biasa yang anda ada. Ya, memang gelaran Dr itu satu bonus, tetapi janganlah menipu orang ramai.

Sumber Berita : Facebook Dr Ira Mardyana

[jetpack-related-posts]
PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

195 responses to Teguran Padu Pensyarah Tercantik Di UiTM Shah Alam Dr Ira Buat Azizan Osman Yang Didakwa Memalsukan PhD

  1. P says:

    cantik ker?? hanyir je rupe

    4

    10
    • Anonymous says:

      yg pelik ada org2 bodoh sokong doktor palsu tu. perkara pokoknya dia menipu. yg salah tetap salah.

      18

      1
      • alololo says:

        aper hukum.. pakai tudung kening cabut?

        2

        11
        • sedey says:

          Tuu diaa….mai dahhhh melayu komen tudung… kening….stokin…aurat… handsocks…. kuku panjang…..
          Adoiii bila laa ko ni nak maju

          34

          0
        • biskut hup seng says:

          hahahahahaha… pasni komen plak apa hukum melayu bertudung selfie, apa hukum bertudung tp mekap, apa hukum bertudung tp belajar luar negara, apa hukum bertudung pangkat tinggi, ok?

          15

          0
        • burp says:

          oklah aku balik dulu sambung belajar English wkwkwk

          6

          0
        • bluekkk says:

          hello zaman sekarang ade teknik conceal and draw…mesti pengomen lelaki tak tahu pasal makeup…ataupun seorang perempuan hodoh yg tak reti pakai makeup…

          7

          0
        • A A says:

          kesitu lak..silap2 english tu habuk tak paham..
          sendiri usaha org lain dapat name baru tau

          0

          0
      • Mat terengganu (ganu kita) says:

        Jadah apa lah ni semua giler pangkat x abis2 lagi. Mati nanti bungkus dengan kain kapan jugak.

        0

        1
      • anak Jati pakai otak says:

        hemm hemm ehemmmm… ni Komen saya…

        Hakikatnya.. setiap Usahawan berjaya tiada yg Lurus utk Mercu kejayaan nya.
        siapakah Pengusaha dan Pencari rezeki yg mahu Menghilangkan keyakinan Pelabur utk Membayar tenaga dia Memberikan Kejayaan kepada Pelaburnya?
        Matlamat tidak menghalalkan Cara jawapan sesetengah orang kan?
        ni nak tanya Balik pulak,matlamat setiap individu di dunia ni Halal ke caranya? Not even a single hidden agenda? Really Dr? Even You? Lurus Straight? oh come on Dr.. takkan sempurna lah usaha seseorang ni.. ada je tu,cuma Allah SWT je yg nampak tu.. LOL..
        nampak tak permainan disitu? tapi takpelah.. dah hancurkan Azizan tu.. namun dia steady je tu.
        lawak TEGURAN PADU (entah apa yg padu,mcm siri Ksatria Baja Hitam pulak ade main PADU2 ni)

        Teruskan azizan.. You are the best!!
        ini adalah salah satu penghalang kepada kau dan yg pasti orang yg gagal tu berjuta kali dia akan lebih banyak pengalaman,
        Insyaallah rezeki kau adalah Hak Kau.. Sallute..
        sbb tu la orang berjaya tak ramai kawan. ps// “LAIN CERITA LAH KALAU KAU TAK SUMBANG KAN APA2 UTK MASYARAKAT YG IKUT PROGRAM KAU DAN ADA KESAN POSITIF KAN?”

        #itubukantegurantapikepentingandiri
        #adaygsudahlamadapatgelaranDRpuntakkecohnakKomplen

        0

        43
    • Kiah says:

      Org belajar penat2 buat thesis habis bpeloh ketiak2 btahun2 jdi ulat buku…ko ni sumbu, senang2 eak mgaku ada PHD setannn!

      27

      0
    • Tk dr nama says:

      Tajuk dia nie betul2 fitnah “pensyarah tercantik” lol

      13

      0
    • melayu mudah lupa says:

      dr vida tu ha, x pula korang kutuk. siap beli minum jus pamoga. padahal air gula perisa delima. podah!

      3

      1
    • Jemoh says:

      Haah..abg Nara ni saje je tulis captions pensyarah plg cantik.. X cantik pon muka kampong kot, xtau celah mana cantiknye.

      5

      3
    • Abg Nara says:

      cantik tu subjective wahai2 unta2 sekalian alam. cantik perangai, cantik iman, cantik perwatakan. cuba berpikiran diluar kotak sikit.

      15

      0
    • adeela says:

      rupa dia tak penting …intipati apa yg dr nie cuba sampaikan …bernas sgt!!

      14

      1
    • adeela says:

      rupa x penting …yg penting pandangan Dr.Ira nie bernas …

      6

      1
    • cikgu manisah says:

      MELAYU juga perlu juga siasat nama-nama ni:

      1. Emeritus Prof. Sir Hj. Amir Hamzah (Air ECPI)
      2. Profesor Datuk Dr. Ibrahim Ahmad (Aura Seri)
      3. Dr Vida (Pamoga Qu Puteh) – Charles Molnar University? Boleh buat online aje..huhuhu
      3. Rahmat Mega – pengikut “Prof Datuk Dr” Ibrahim Ahmad Aura seri ni pun katanya ada PhD dalam bidang pengurusan perniagaan daripada University Of New Age Kuala Lumpur.

      University of New Age??? Ke Ice Age?? Adoi laa hai… Celik laa wahai MELAYU. Jangan mudah terpedaya.

      5

      0
      • sumi says:

        Penceramah Motivasi yang pakai baju kaler2 ikut hari …. DR. HM TUAH ISKANDAR al-Haj juga jangan lupa siasat. Dari mana datang PhD beliau?

        1

        0
    • ad says:

      DR.Ira nie lecturer media law saya..alhamdulliah..terima kasih kerana ilmu yg Dr.berikan.. org dia humble jer …korang yg jealous lebih…dia mmg beauty with brains ….dah pergi main jauh2 haters

      9

      1
      • Anonymous says:

        Tk Tanya pun..

        7

        0
      • taktanyapun says:

        So?????

        3

        0
      • Anonymous says:

        org x pertikaikan dia.. yupp.. she’s ok.. cuma org menyampah bila tgk headline “pensyarah tercantik di UiTM.. Tercantik maknanya paling cantik. xde lg org bleh lawan dia dari segi kecantikan.. tu yg ramai dok kutuk.. bkn kutuk statement dia..
        ni smua salah Nara le ni.. merepek x tentu arah

        14

        0
      • Kuat Kemam says:

        Humble acik ang..siap mention dpt PHD kt mana tu.. phuii

        6

        1
      • stud says:

        diorang yg benci ni mungkin tak pernah study kat U ataupun tak pernah bljr dgn lecturer cantik.. hahahaha… haters gonna hate!
        saya pun dulu stduy kat uitm shah alam, and ada sorg lecturer cantik Dr.Ifa. faculty FSKM. semua student suka kat Dr.Ifa sebab dia baik and suka membantu student2. so haters, pls tgok apa yg dia sampaikan, bukan sibuk judge fizikal org.

        3

        1
    • deena says:

      Dr.Ira nie lecturer media Law saya kat uitm.. humble jer orang dia …. dia mmg
      BEAUTY WITH BRAINS.. mmg cantik anak kacukan …
      Jgn kutuk pensyarah SAYA!!!!!!.. jgn kutuk pendidik!!!! ..hidup tak berkat… haters pergi main jauh2…

      1

      2
    • divaletupp says:

      rasanya xperlu comment ‘hanyir’ utk kritik rupa paras orang uolls. same je macam nak cakap ciptaan tuhan tu ‘hanyir’..tp iolls suka dengan pe yang dr. ni cakap dalam statement dia..very the academician uolls..ada logiknya pe yg dr. ni cakap..plus gelaran dr. tu bukan boleh dibeli sesuka hati mcam title datuk..oppss..at least golongan2 yang sibuk dok sanjung2 azizan tu sedar diri yang selama ni tipahh tertipuuu tipu tertipahhh…

      4

      0
    • wawa says:

      kecoh pulak depa ni bila Dr Ira sign off title & tempat belajar. Bistu “Dr Azizan” buh PhD(Universiti Malaya) tak pe pulak? sebab kantoi sebenarnya takde PhD kan?

      Aku support kelas-kelas ilmu. Okay “Dr Azizan” kesayangan korang banyak anjur ceramah/motivasi, marketing strategy tolong melayu bla bla bla. Tapi bukan tiket untuk dia guna title “Dr” suka hati dia.

      Isu dia ni dah lama la. Dulu dia pernah claimed dia PhD holder Universiti Gordon, Florida. Lepas tu tukar PhD local uni pulak. Kat situ dah nampak betapa “cerdik” dia menipu, or masyrakat kita yang memang ignorance untuk luang sedikit masa check background penceramah sebelum pi bayar and attend seminar. “Dr Azizan” curah ilmu, okay itu bagus. Tp dia “tipu” backgroud dia, guna title “Dr” as in marketing stratergy untuk tarik audiances. Cuba dia guna nama “En Azizan”, kalau dia betul-betul hebat tak perlu risau. Unless he is insecure.

      Korang rasa ok ke kalau cikgu/pensyarah tempat korang belajar/hantar anak untuk belajar sebenarnya ada degree/master/PhD tipu? Takkan la korang cakap “ohh tak pe, depa mengajar anak bangsa, so takde sijil pun takpe”.

      Kalau sekolah/uni depa at least depa dah ada jabatan yang filter backgroud tenaga pengajar sebelum diterima mengajar. Yang open seminar, pastu berbayar pulak tu. Buat la research sikit backgroud penceramah. Kalau backrgroud pun depa tipu, ko ghase ceramah dia modal air liur kelentong je lah.

      25

      0
      • acanooo says:

        yup, ini hujah yang berasas. i sokong 100%
        nak tambah ++
        kita argue bukan nk kata ilmu dia x boleh percaya langsung, sgala content ceramah dia x leh pakai, x tolong org, BUKAN !
        main issue pasal tittle aje, TITLE.
        kalau dia dah main2 tipu title, korg rse berkat ke walau sekecil penipuan ?
        aku duk blajar, kalau meniru dlm exam pun, x berkat hidup aku lps grad, lps berfamily pun sb sekecil zarah penipuan tu.
        AO yg public figure, mnipu satu malaysia ni acano tu ?

        6

        0
    • pulak says:

      Buatnye azizan tu btl2 ad phd br diam smua..

      0

      6
    • Cik TeeMah says:

      pergh.. mulut kau..

      0

      0
  2. zila says:

    Betul,cantik tang mana,nara wat gempaq ckp tercantik kt uitm,mcm bangga je,siap tulis dpt phd dr mana….takpala rezeki dia

    0

    0
  3. X says:

    Cantik ke???? jendol je.ada mamat tu kata hanyir….agaknya.

    0

    0
  4. riz says:

    sebenarnya dia bagus dalam pengisian menolong anak melayu berjaya. tapi sayangnya die gagal memberjayakan diri die sebab berbohong.

    2

    0
  5. Coobink says:

    Skrg rmai fresh graduate yg xdpt kerja n amek master dgn harapan bole hbis master dpt terus jd lecturer..n lepas abes master xdpt kije lg, pastu trus amek PhD..kurang respect pd PhD holder mcmni..xde pengalaman industri or kerja
    I lebih respect pada yg berpengalaman indusri coz experience is the best teacher
    Anyhow, jgn la bash die mcm ko la paling bagus sbb ade title Dr..xsemestinye..LPs KO buat mcm ni, lg hilang respect pd org mcm KO..
    Whatever it is, u can also learn how to influence people from him..

    2

    0
    • Juyu says:

      Main point nye dia MENIPU.Kalau dah berpengalaman sangat kenapa nak tipu ckp ada phd bagai. Atleast budak2 lepasan u yg takde kerja kemudian sambung master dan phd tu, diorang cuba upgrade kan diri diorang. Ada jugak pengalaman ambil phd daripada takde pngalaman ambil phd tapi claim ada phd bagai.

      6

      1
      • Anonymous says:

        lepas tu mentang2 konon blaja tinggi, sombong…dtegur tak terima…mcm pandai sangat,,jangan2 assignment bagi prg buat.

        1

        1
    • Pn Sri says:

      Betul, tak payahlah bash macam tu. He must have reasons to do so. Sebagai orang Islam, elok lah kita dengar dulu his explanation why he did so and tak payahlah you riak atau bangga dengan kejayaan you. Yes, you and others have gone through hell to get your PhD but no need to be so angry with him for faking his title. The way you ended your letter emphasizing your title and which uni you obtained your master & PhD – ( sorry , I may perceived it wrongly) seolah you ni riak. Anyway no big deal….you were not from IVLeague uni like Harvard, Yale, MIT or Cambridge or Oxford.

      3

      4
      • riak wajah mu says:

        Baca isi dia bukan tengok dia grad mana..seolah2 bash english seseorang ketika menyampaikan mesej..

        1

        0
      • Toh Puan says:

        Puan Sri tak dapat tangkap isu di sini, lecturer tu bukan riak, dia menegur sikap dan perbuatan orang yg palsukan PhD ni. sebagai orang islam mesti kena tanya dulu kenapa menipu? Niat menghalalkan cara ke? mazhab mana Puan Sri ni? ke ajaran sesat yg bajet alim

        7

        1
        • Ana says:

          Tak boleh menipu….nanti orang lain senang saja ikut apa yang dia lakukan,ada Phd palsu.Bahaya tau

          1

          0
        • Coobink says:

          Xperlu nak emphasize title dr or PhD or master ye Kak..Cara penulisan akak bole nelambangkan intellectual akak..xperlu mention
          Yg ak u musykil, kenape die xtunggu penjelasan azizan lg..belom apaper, start bash..gelojoh..
          Bidang ape2 pon susah..xsemestinye amek phd je..
          Org lain xde pon menyalak, akak sorg je..
          Mcm sy ckp, akak xperlu mention pon siapa akak, org bole tau melalui sikap,penulisan, budi bahasa..
          Menyalak di internet x membuahkan hasil pon..
          Mohon akak buat PhD kajian Cara mngelak pemalsuan gelaran..hokkey

          2

          2
      • hynh says:

        Fyi.. phd yg hebat tidak dilihat di mana dia graduate. Tetapi dilihat siapa yang supervised phd student tu. Sebab di uk biasanya prof2 yg hebat dalam sesuatu bidang tu tak stay di university yg hebat seperti Oxford dan Cambridge lama2. Prof2 di uk gemar berpindah2 ke university2 lain even university2 tu kurang berprestij seperti Oxford dan Cambridge.

        0

        0
        • Shila says:

          Bodohnya kau ni. Phd yg hebat dilihat dari segi kehebatan intipati phd tu sendiri lah. Dari segi ke relavannya dlm bidang yg dikaji, sumbangan nya terhadap ilmu bidang yg dipelopori, dan kehebatan teori yg diusul oleh phd itu sendiri. Universiti dan supervisor tempat bernaunh tidak main peranan utk kehebatan phd itu dlm erti kata sebenar. Uni memberi sumbangan dari segi exposure dan infrastruktur, lagi hebat uni lagi byk peluang bekerjasama dgn researchers antarabangsa. Supervisoryh hebat pulak membantu membuka ruang utk thesis itu diberi perhatian di seminar ilmu antarabangsa. tapi semua ini tidak memberi makna kalau thesis itu sendiri buruk. Jadi main point is phd is a personal thing. Dia sendiri kena hebat utk kekal relevan dlm bidang yg dikaji.

          6

          0
        • Orangbiasa says:

          Ni ilmu mana pulak pakai ni?. .

          0

          0
        • lantaklah says:

          True. I’ve friends yang terpaksa pindah uni lain sebab supervisor dia pindah uni lain. And, she moved from UCL to lower-ranked uni instead. Dan, dan, pasal PhD punya work tu, betul tak semesti kau buat PhD kat uni yang ranking tinggi, kau punya research gempak. Tak mustahil kau akan extend, tak habis study kalau supervision yang kau dapat hampeh. Contact hours tak cukup, kalau discussion pun macam kau cakap seorang. Uni yang raking tinggi pun, ada je supervisor perangai macam ni. Tapi, ada supervisor yang bagus, rajin tolong students, kasi idea bernas, dan dia cuma berkhidmat kat universiti yang ramai kata yuran murah tu.

          0

          0
        • hynh says:

          Buat encik/cik orangbiasa.. maaf nak cakap, saya juga lulusan phd dari uk. Jadi apa saya cakap pasal prof2 hebat di uk boleh ja tukar berkhidmat di uni2 low-ranked itu betul.

          Jangan kecam saya. Bila saya tak bagitahu saya ada phd uk, awak kata saya merepek pasal isu prof2 hebat tak berkhidmat di uni high-ranked. Bila saya bgtau ada phd, dituduh pulak saya riak.

          Haih..

          2

          0
      • Gulliver says:

        Main point sini adalah azizan osman kesayangan ko tu penipu! Xyah nak lari topik ckp org riak ke buruk ke. Bodoh betul aku tgk pengikut azizan osman ni.

        4

        0
      • Tn Sri says:

        “He must have reasons to do so”..No!!!!! no excuses at all. Itu deliberately menipu. Orang macam Azizan tuh wajib dan harus dibash. Supaya jadi contoh kepada yang diluar sana supaya tau akibat perbuatan menipu dan memperdaya orang ramai. Sampai hari ini dia masih enggan meminta maaf atau memberi penjelasaan. Nak tunggu orang semua lupa dan boleh continue balik? cuba kita semua sepakat je dalam hal nih. Terang2 dah salah.

        12

        0
      • Cik Kim says:

        I setuju… .. mana komen like ni…

        0

        0
      • lantaklah says:

        Dia tak riak. I can feel her sebab I’ve friends and relatives yang buat postgraduate study. Jangan ingat postgrad ni macam masa undergrad, attend class, buat assignment, jawab exam. Tak. I respect postgrad students sangat2 sebab ia memerlukan komitmen 100%. Malas nak cerita perjalanannya, nanti awak kata riak. Tapi, it’s true. The journey is tough sangat2 sampai rasanya tak pernah ada PhD candidates yang tak tumpah air matanya. Cuma ramai malas nak cerita nanti dikata menunjuk atau mengada oleh mereka yang kononnya ‘work’ with industries. About the IVY LEAGUE universities, maaf awak, tolong buat research sebelum nak memandai cakap. Oxford and Cambridge never listed as IVY pun. IVY LEAGUE ni hanya untuk unis di Northerneastern US je. UK unis takkan termasuk. Tapi, semua tahu how tough it is to study at UK yang system totally different than Malaysia is tak kiralah dia study kat uni ranking ke 100 dunia pun, still way better than our best ranked UM, UKM, UPM and USM. Siapa kita nak judge intellectual orang lain berdasarkan uni mana dia study?

        2

        1
      • Anonymous says:

        Siannnn. Melayu macam tuhla sentap bila orang tegur, cakaplah orang tuh bukan dari Ivy League bagai padehal sendiri pun nak capai tahap dr Ira pun belum tentuuu

        0

        1
      • anakabah1977 says:

        haha..even my 10 yr old daughter get Ira’s point when she read at my FB acc..she also understand what was highlighted in the news abt azizan osman’s lies and fake PhD..she even question why would someone lie abt that?..when i told her azizan osman lied because without fake Ph.D no one will come to his seminar..he may have little knowledge which he picked from anywhere n everywhere online, books and work experience etc, but having a certificate to show proof that u have mastered in a particular study is the bomb..people would recognize his work, people would want to be his audience..no audience means no biz..no biz means no money..

        and you know what was my daughters reply? “ohh mcm tu..can this be categorized in what org tua2 kata ‘bercakap bohong lama2 mencuri’?” he lied in the first place, and he has that fake certificate to induce people to believe what he said, at the same time he cheated people’s money!”

        while u Pn Sri have such a kolot mindset and mentality..lain yg org cakap, lain pula yg pn sri fikirkan..dah mcm politician pulak ye, spin spin n spin..ke pn sri ni azizan yg menyamar? hehe

        1

        0
    • tania says:

      i kenal this lecturer. she comes from industry background before further study in master n PhD. very humble orangnya. memang cantik bila tgk in person. So janganlah simply jump into conclusion cakap dia ni budget bagus..chill sudah..dah memang betul pe yang dia cakap..dh memang xda title dr. tapi nak claim ada title dr..sedeyyy…

      0

      1
    • Anonymous says:

      Eh kau ingat senang2 aje nak buat Phd kalau tak ada pengalaman kerja?Lepas tu kau ingat semua pelajar cabuk mana2 diterima terus buat Phd bila apply and lepas 4-6 tahun tadaaa terus dapat Phd cheh.Cakap macam ni kat kedai kopi boleh la.

      0

      0
    • Nyampah says:

      klu dh konpiden sgt dgn pengalaman tu rasa blh membntu tk pyhla nk pki title dr…tolong je org dgn kelayakan pengalaman industri n guna je nama sendiri….nmpk sgt penting jgk title dr tu kn…kan bagus klu amik je phd n jujur bgtau semorg saya ada pengalaman n akan uat phd untuk mntapkn ilmu saya….org pon tk meluat

      0

      0
    • nurul hidayana says:

      hello. lets nak betulkan sikit fakta. percentage u ckp tue xbyk. kebanyakkan smbg master org yg wat part time. stdy hjg minggu niat nak tambah ilmu dn perbaiki diri. yg kebanyakan study straight from master to phd adalah those yg dpt scholarship (top student). yg ambil phd pon ramai those yg dh berkerjaya. tak pun lectrer coz nak naikkan gred. dan yg muda ramai scholarship holder yg dh tamat dpt penempatan sudah. one more kalau bdk tue tanam anggur nak smbg belajar pon dia ade kaco duit BRIM ko ke? yg penting dia ade niat belajar bukan p jual diri. rezeki ajal maut tue kan ditgn tuhan. at least die usaha nk majukan diri. die stdy mintak duit ko ke??

      0

      0
      • Coobink says:

        Its increasing..baik hentikan skrg sbelom terlalu byk lmbakan org mcm ni ..plz refer to the current situation..Malay graduate x menjadi pilihan majikan kerana x berdaya saing..belaja tinggi masuk uni, tp takot nk masuk alam pekerjaan…n then sambung belaja..jadikan alasan xdpt kerja utk smbung blaja..pastu tadah duit brim..kasihan

        2

        1
        • lantaklah says:

          That is your perception, sorry.

          Saya merupakan salah seorang yang terus sambung belajar tanpa masuk industri. Sebabnya, saya memang nak masuk akademik, sama macam kebanyakan kawan2 yang terus sambung, Saya dah set aim tu dari sekolah lagi. I want to be a researcher. Jadi, dah kenapa nak kena masuk industry? Lagi satu, saya pernah bekerja sekejap sebelum saya pergi sambung master saya. Dan, saya tak rasa seronoknya bekerja dibawah orang yang menyelia. Nature kerja saya (GIS), memang hari2 akan tengok peta, hari2 tengok data. Sampai saya balik rumah, pejam mata, dok nampak data macam2 color. Tak larat. Saya berhenti, teruskan niat sambung belajar. Habis master, I was offered by the university yang saya dapat my first degree, to become a lecturer. Saya tolak sebab saya tak nak jadi part time lecturer atau tutor saja. Instead, saya apply scholarship dari that uni untuk sambung PhD pula. And now, here I am, saya tak kata hell sebab I love this, but yeah, it’s one tough journey.

          This is my story. It’s very similar to kebanyakan PhD holder or candidature yang terus masuk akademik tanpa ke industry. Kami muak dengan birokrasi dalam sesuatu syarikat. Buat apa kau masuk industry kalau kerja kau, asyik mengata bos kau, mengata office-mate kau? At least, saya jadi researcher, I’ll focus on my study only, tak payah nak sibuk dengan orang lain. It was never about takut nak masuk alam pekerjaan ke apa. Habis tu kau ingat working your PhD tu, tak bekerja ke? I tell you what, I woke up everyday at 6 am. Lepas tu pergi jogging lepas solat untuk jaga stamina nak kasi oksigen sentiasa supply ke otak yang digunakan untuk memerah idea nak siapkan PhD work ni. Then, kena pergi kampus buat kerja, sama macam kau orang pergi ofis (around 9). Tapi, disaat kau orang ada lunch break atau break2 lain seperti bersembang dan mengumpat bos atau officemate, I never had one fix masa untuk tiap hari yang saya guna untuk pergi makan. Kadang tu, sampai kesudah aku tak makan. Saat kau orang berkejar nak punch keluar dari ofis, saya takde masa yang fix untuk saya balik. I once sampai keesokan paginya ada dalam lab dekat school tak balik-balik sebab siapkan data analysis yang boleh makan berjam ikut kapasiti data tu. Saat kau orang weekend boleh berjimba dengan kawan2, family, tak ada satu weekend pun yang aku tak menghadap my working laptop untuk baca journal article, atau writing a paper yang akan dihantar untuk mana2 conference atau journal, ataupun drafting my thesis. For people like us, time is everything. Kami diberi had masa untuk siapkan kerja yang kami sendiri derive topiknya, yang kami sendiri design methodologynya, yang kami sendiri develop solutionnya. For me, it’s 3 years. And, sebab saya tahu the scholarship I received is from your taxes, I never think of extending my study. Saya pun, tak nak lama2 living macam zombie yang dah tak tau masa, tariikh hari pun kadang lupa, apatah lagi cuti.

          Jangan judge orang berdasarkan your perception. Mungkin you’re referring to someone you know. Tapi, people like that, are like the minority je. I’m telling you from my perspective as a first class degree holder (with Dean’s list for every semester), a master degree holder and a PhD candidate.

          6

          3
        • Bikin Malu says:

          Omg. Am in education background myself. But PLEASE. Jangan samakan aku dengan si Lantaklah ni. Jog in the morning untuk supply oxygen untuk perah otak? Who cares about your routine?

          In the meantime, bapak aku juggle anak2 di sebuah flat satu bilik in the UK sambil habiskan Phd. Sekarang giliran aku buat perkara yg sama. Setakat pening lalat buat phd sambil jaga anak dan suami, beribu orang mati di seluruh dunia sebab perang, sakit, pangai poyo overdose macam si Lantaklah, dan yg sewaktu dengannya.

          Pentingnya, Phd is merely a path, decide on your own accord. Nak samnung belajar… Sambung. Taknak… Sudah. Bapak aku habis Phd keje opis jugak, department R&D. Aku tak paham bila ko mengutuk orang keje opis. It’s like ko rase your way of life is everyone’s way of life. You tell people not to judge but you’re doing just THAT. Competing on tales of woe. Ni la menunjukkan belajar tinggi tak bererti tahap kematangan sama tinggi.

          Azizan dah sememangnya penipu. Dr. Ira masalah riak. Dan Lantaklah pula hidup dalam dunia sendiri. Dont smear our name please. Shut up already.

          5

          0
        • voovink says:

          KAt die ckp…its increasing…bukan nye die kate byk..phmkan ayat die..waduhhh

          0

          1
    • love says:

      Sedapnya ko cakap fresh grad x dapat keje lpas tu sambung master/ phd? Ko ingat buat phd ni xde experience ke? Buat phd bukan macam undergrad hari2 kena attend class. Buat phd kena independent works. hari2 buat research to make sure objectives tercapai. tu kira experience jgak la. macam experience industry jgak. setiap problems kena solve sendiri

      0

      0
    • Cik Kim says:

      I setuju…

      0

      0
    • lynn says:

      La.. Tak paham lagi rupanya.
      Main point sini bukan pasal experience ke apa ke. Main point adalah jangan kita sebarkan virus “menipu itu tak apa asal berjaya”
      Simple as that. Tak paham lagi?

      0

      0
  6. Aida233 says:

    Cantik dan tersusun je ayat. Bagus Dr Ira ni. Tapi yg peliknya…. si azizan ni mmg takde rupa orang cerdik pandai. Sah2 lah PhD dia bogus. “Dr.” Vida pun sama. Terkinja sana terkinja sini, mcm tu ke perangai orang yg ada PhD?

    1

    0
    • saya says:

      kalau korang nak tau sape lagi yg phd palsu pergi fb page pseudoscience watch.. pembongkaran kt situ.

      1

      0
      • Busey says:

        pseudoscience watch tu page yg paling bangang skali.

        0

        1
        • Melayu celik says:

          Orang bangang mcm ko mmg akan bengang dgn page PW tu. Cube lar celik akal skit.. sampai bile nk kene tipu?

          1

          0
        • kiah pekasam says:

          kalau kiah g blaja macamane nak buat meta analysis ataupon hiererchycal linear model dari Dr Vida, agak2 dia nak ajar x?

          0

          0
  7. bola tiga segi says:

    Melayu kan pemalas, mundur dan ketinggalan. Jadi untuk jalan pintas ialah dgn menipu, sama macam orang umno. PAS, USTAZ, mufti Semua hanya tahu nak menipu bangsa semata mato untuk wang

    0

    3
    • Anonymous says:

      umngok sharizat lembu menipu..sama la.

      0

      0
    • Anonymous says:

      brtaubatlah…. tak baik mengutuk org

      1

      1
    • Anonymous says:

      Kau cakap macam tu sebab kau pun spesies pemalas,mundur & ketinggalan.Setiap tahun kalau pergi majlis anugerah pelajar tajaan Petronas luar negara,berlambak pelajar Melayu graduated with 1st Class Honors bidang engineering,accountancy.Belum tengok pelajar tajaan Mara lagi.Lepas tu di Australia ni ramai pelajar Melayu dapat tajaan kerajaan Australia untuk belajar di universiti.Bukak2 la sikit mata & bercampur dengan orang intelek.

      1

      0
      • Coobink says:

        Mmg LA belambak..tp diorg kat mane skrg?study tu satu persediaan ke alam pekerjaan..tp kalo study je tiptop, masuk kerja, lps study kawin pakai brim n sponsored by parents, ape kejadahnye…

        0

        1
        • lantaklah says:

          Dude, I know most of them that are working in research industry either in the independent research institutes or the one attached to public universities. Takde apa yang salahnya pun, after all, we all do work. Cakap jangan pakai sedap mulut. Researcher pun bekerja. Kena buat paperworks, kena kutip data, proses data, analyse, develop a system. Kalau tak researchers buat kerja, kau rasa kau merasa ke nak pegang smartphone?

          5

          0
        • Anonymous says:

          Mengong la kau Coobink.1st class degree dari overseas top universities,kau boleh tanya di mana diaorang sekarang?Hahahaha.Eh kau datang Perth aje la tengok berapa ramai Malay professionals yang kerja sini.

          2

          0
        • Nina says:

          Err study aje tip top tapi lepas study,kahwin pakai brim & sponsored by parents??Apa benda yang kau cakap ni??Yang tip top student & first class degree holders ni dari LUAR NEGARA tau.Lepas tu diaorang kerja terus dekat overseas la.Apa jadahnya sponsored by parents & brim pulak.Kau ni budak sekolah menengah ke apa?

          Kalau kita baca NST atau Star newspaper memang selalu highlight budak bijak pandai non-malays aje.Padahal Melayu2 yang top dekat overseas banyak tp paper2 ni tak keluar cerita.

          1

          0
  8. Miss laser says:

    Alahai…yg konon doktor ni pun mcm bagus.menangguk di air keruh.doktor phd lain xde pulak nk sibuk bg komen.ni spesis doktor br nk up agknye.org pun x minta komen ko kot.en azizan osman….buat malu melayu jah.bangga n percayalah pd kebolehan diri.x perlu phd n master pun boleh jd jauh berjaya jika berusaha.

    1

    2
    • Nyampah says:

      klu dh konpiden sgt dgn pengalaman tu rasa blh membntu tk pyhla nk pki title dr…tolong je org dgn kelayakan pengalaman industri n guna je nama sendiri….nmpk sgt penting jgk title dr tu kn…kan bagus klu amik je phd n jujur bgtau semorg saya ada pengalaman n akan uat phd untuk mntapkn ilmu saya….org pon tk meluat

      2

      0
  9. Jongkong says:

    Eeeeee…. Tolong la x cantik langsong, muke kampong giler ade la.. Buat penat scroll down je..puih!

    1

    3
  10. Anonymous says:

    Dr Phd ni riak le pulekkk..tulis panjang lebar..kalau suruh buat kerja yang memerlukan analisis, result oriented ntah tahu ke tidak

    Bagi aku pengalaman adalah lebih berharga dan terbaik…

    1

    4
    • Remote econ says:

      Heheh..ko nie kn bangang tao..ko ingt dr ira dok stdy phd 4-6 taon tue..keje dia dok mbungkang tdo je ke n tiba2 dpt phd..?sesahih laa dia da wt research n analisis bagai2 nie..

      Yg ko nie plak dok heboh ngn pnglaman ko..bpe ratus taon da pnglaman keje ko yg ko dok jobo bebenaw nie..??

      Aq rsa pykt akhir zaman yg plg kritikal skrg nie adalah pnykt ‘melayu bodoh yg x bkesudahan’..makin menular..xde obat n parah2 belaka..

      2

      1
    • lantaklah says:

      result-oriented? Apa tu? lol. Research work memang kena meet the objectives (read result) yang mereka dah set. Apa ingat buat research takde aim ke? Main tulis paper je. Kau ingat macam tulis novel?

      1

      1
  11. I bukan Dr hokayyy says:

    Aku kalau boleh print screen conversation bodoh Dr Dr Phd dalam grup whatssap sekolah aku I would hahahhaah….cakap langsung tak macam orang belajar tinggi..whatssap grup kalau kawan kawan rapat tak kisahla nak cakap mengarut..ni bila lebih 50 org hati hati la apa yang diperkatakan, apalagi lagi kalau tulis status meroyan kurang cerdik kat FB ka whatssap ka..

    1

    1
  12. Puihhhhhh!!!! says:

    UMNO menipu cakap GST tak bebankan rakyat…so…sila la kecam???

    0

    0
  13. I pun cantik jugak says:

    Please don’t use bloody. Please don’t. It takes away the “beauty” of what you have to say. Though there is a sense of snobbishness in what you wrote..

    0

    1
  14. Saya says:

    Hati2 bila kutuk rupa paras.seseorang kerana sebenarnya kamu mengutuk sesuatu ciptaan Allah .. Mampukah kamu mencipta sesuatu yg sama, lebih cantik atau lebih hodoh dari itu ?

    4

    0
  15. din says:

    Salah tetap salah. Sbb azizan tipu org dengan title dia. Kalau betul dia hebat, xperlu pun ada “DR” pun dia tetap hebat. Tp kenapa perlu gilakan title? Kursus yg dia tawarkan beribu2. Masuk berebut rebut.rupanya tu strategi ja nk masuk dlm video dia? Pelik betul. Aku penah hadiri kursus dia. And menyesal sggh. Berlakon guna air mata je azizan ni. Makan duit org. Alhamdulillah akhirnya Allah tunjuk jugak siapa dia yg sebenar.

    3

    0
    • Saper2 je la says:

      Yup betoi tu….Hehee…en azizan pn tau..kalo takat title encik sape la yg nk pecaya sgt ckp dia..tmbh org melayu ni kebyknnya sgt mudah terkagum ternganga dgn title pangkat dan pakaian..even org berjubah berserban pn senang2 dipaggil ustaz…kita bukan ckp pasal dengki atau iri kpd rezeki dia…tp encik azizan pn sure2 sb pikir rezeki dia n famili dia la yg dia guna pakai title phD n Dr sb dia tau bila dia guna title tu dia boleh demand harga kursus motivasi dia n letak harga utk ayat2 dia…walopn tepaksa menipu. aku rasa ayat2 dia ajar bersyukur rajin sedekah ingat Allah ingat ibu bapa tu bukan ke kita dh belajor dr kecik drp mak ayah kita dr cikgu2 sek kita tp why bila gi kursus dia ni bru la mcm terkesan sgt? Sb title dia kan? Walhalnya mak ayah n cikgu2 n ustaz ustazah kt sek dh lama ajo tp buat x tau…hehehee…paling x boleh blah bila followers dia boleh lak ckp dia menipu tu hal dia dgn Allah, ilmu dia lg penting. Ewahhhhh wah wahhh mn ko belajo ni ha?? Tetiba boleh bior plk si penipu? So followers dia ni mmg ajar anak2 depa jd penipu la ke ape? Ape nk jadi la…

      1

      0
  16. Anonymous says:

    Azizan ni bukan dah mmg berpengaruh dan dah berjaya bantu ramai orang. Apsal la nak guna title DR? Lepas ni buat PhD betul2 ye.

    1

    0
  17. Aku SPM je says:

    Azizan guna “Dr” as a marketing strategy dia supaya akan lebih respek dan percaya dengan dirinya dan perniagaannya. Macam tipu pangkat “Datuk” itu pun sebab hendak pengaruh dan peluang perniagaan

    Tapi salah tetap salah. Semoga Azizan tampil memberi penjelasan terhadap tindakannya

    3

    0
  18. Anonymous says:

    first of all, sorry for hving different kind of view. BUT Dr. Ira, perkara ini sangat lah menampar kebolehan diri anda sendiri yang ada authentic PhD. jadi kalau orang yg ada fake PhD pun mampu memberi motivasi membina kepada public, mampu membina empayar berpengaruh, mampu memberi suntikan positif pada orang dan paling penting, mampu mengubah persepsi manusia terhadap perniagaan, TANYA DIRI ANDA APA YANG POWER SGT TENTANG PhD hang!

    2

    2
    • Amelia says:

      why u so stupid? U missed the point. Bahana u salah seorang yg dah kena virus ‘fake it till u make it’. Allah dan rasul x ajar menipu dik biar apa pun alasan kau beri. Menipu amalan syaiton nirajim.

      3

      1
    • nice says:

      ape benda la, dah nama pun lecturer, mesti la dia bagi lecture utk mahasiswa/i ! kat situ dah nampak PhD dia POWER la woi sbb berjaya kongsi ilmu dgn ramai student, ntah2 Dr. Ira nie mengajar lagi ramai student dari En. Azizan ajar..lagi satu, kau ingat jadi lecture nie tak kena bagi suntikan positif, motivasi dkt students ke? ingat dorang tak kena bagi talk dkt mana2 institusi ke? boleh plak tanya soalan bodoh macam tu..noobies betul

      2

      2
  19. mimimi says:

    Mungkin betul dia x de pd, dr bagai…tapi apa yg dia dh buat dlm pelbagai seminar keusahawanan free dan berbayar dah lebih dari apa yg org ada phd,ada wang ,ada kuasa lakukan untuk melahirkan ramai usahawan bumiputera.bahkan lebih berkesan dari agensi kerajaan.ilmu dan pengalaman yang dicurahkan x berbaloi dgn penghinaan yg dr ira beri…dr ira buat pelbagai research for your title..whereas he trained millions of participants for their success in business through his experiences in marketing and advertising..if only you ever follow his courses..many in our society are brilliants only through university of life..

    0

    0
    • che ta says:

      mimimi..stakat business air liur blh la. cuba ko senarai real business apa dia ada.

      1

      0
    • lantaklah says:

      Dear, did you even read her whole statement? She did praised the guy for helping people yang nak jadi usahawan tu. Baca.. baca.. dan baca.. Dan awak rasa researcher tulis paper sebab nak naik pangkat je? Hell no.. I know a lot of academicians yang write paper simply out of curiosity.

      1

      1
    • Cik Kim says:

      Saya x sokong Dr Ira ni or Azizan. To be honest Azizan ni banyak membantu orang-orang yang nak dapat fresh ideas untuk bisnes.
      Whereas kebanyakan pangkat Dr ni actually it’s their job to study. From my prespective, theoritically study. Kalau di barat ramai pangkat Dr banyak menghasilkan penemuan untuk kebaikan manusia sejagat, setakat mana Dr di Malaysia pernah buat? Selalunya penemuan baru memang ada tapi tidak dikomersialkan. Tak ada kepentingan untuk membangunkan sosioekonomi Malaysia. Getting the title just for their own self achievement and for the sake of finishing their thesis.

      1

      2
    • meon says:

      Aku dah pernahnpergi DOCTOR azizan punya seminar ni. Berbayar hokey…gemuk pendek ni sombong nak mampus…cara dia hanya orang2 yang bodoh piang dan takdak keyakinan dan jati diri saja yang percaya dan taksub gila dengan dia…dia ibarat anuar ibrahim versi gemuk.dia pandai manipulate orang2 yang sangat berharap….dan akan block apa2 pemikiran yang boleh memangkas penipuan dia ni. Aku nak explain pun susah….tapi macam anuar, nasib dia sama…penipuan tak akan kekal lama….sekarang mana kau nak sorok muka gemokkkk……universiti mimpi mak kau……baghaalllllll

      2

      1
  20. Misi says:

    Pilu baca komen komen (yg saya percaya melayu muslim) di sini yg melencong dari isu asal dan mengarahkan kejian ke atas rupa fizikal dr ira ni pulak (walhal pada masa yg sama mengatakn semua ciptaan Allah itu cantik dan sempurna). Saya sedang belajar utk ijazah phd. Saya buat utk diri sendiri.seperti solat, tidak perlu dibesarkan dan jika kita solar kita tahu kita solat dan puas hati dan gembira kerana kita tahu kita solat. Waktu yg sama ada yg tidak solat mengaku solat, biarkan saja mungkin nnt mereka solat. Yg busuknya bila kita bertanya betul kamu solat? Kita disergah oleh org ramai mempertahankan pembohongan solat dan mempertikaikan solat kita pula. Jadi apa yg boleh kita lakukan cuma berdoa Allah tunjukkan kebenaran.

    0

    0
  21. Anonymous says:

    Nak tanya, kenapa Azizan Osman tak motivate diri dia sendiri utk kuruskan badan???

    1

    0
  22. Dr Facebook says:

    Nak tanya kenapa azizan osman x motivate diri sendiri utk kuruskan badan dia???

    2

    0
  23. Anonymous says:

    Ni Bella scooped gambar and status FB Dr Ira Ni with permission ke? X pasal2 Dr Ira kene bash. Ni info n gmbr semua from FB.

    2

    0
    • noob says:

      bella kut, kadang2 dia sendiri reka fitnah konon2 netizen bash artis..dah faham sgt dah bella dgn nara nie..

      0

      0
  24. kak jah says:

    1st of all, utk nara – yg ko letak tajuk dr tercantik di uitm tu kenapa? x psl org komen pd cantik ke x cantik doc tu. main point kt sini adalah content doc ira. x blh ke ko buat tajuk teguran dr pensyarah uitm? ko pun sama je nara..twist d situation.

    2nd – aku dh lama pelik dgn org yg terpengaruh dgn dr mickey mouse zizan ni. x pyh nk tau dia ada phd btl ke x.. ada ke korg pernah nmpak real end product mamat ni. setakat tabur air liur aku pun bleh. klau syed mokhtar yg bg talk tu aku x kisah..mmg btl2 well-proven.

    klau dia bg talk mcm ala2 cikgu motivasi kt skolah tu msh x pe tp dia focus kt business. business apa yg dia ada?

    utk dr mickey mouse zizan – klau dh skolah mls tu jgn nk mngada nk pkai title doc. matlamat x mghalalkan cara.

    4

    0
  25. Anonymous says:

    Satu je aku nak cakap…. ORANG MELAYU GILA PANGKAT.
    Nak ada pangkat Datuk, Dato, Datuk Seri, Dato Seri, Tan Sri, Tun, Haji, Hajah, Doktor, Ustaz, Ustazah…padahal banyak yg kosong sebenarnya. Orang yg betul betul berilmu tak akan kisah dgn pangkat kat pangkal nama dia tu.
    Orang barat walau pun ada ijazah, master bertingkek tingkek masih juga guna asal mereka. Tak sibuk nak guna pangkat. Apa ada pada pangkat, esok mati, kain kapan je jugak korang guna.

    1

    0
  26. Anti scammers says:

    Akhir zaman agaknya. Yang terang terangan buat salah, ramai pulak yang membela. Apa pulak jadi isu orang gila pangkat ni. Dr Ira ni nak guna ke tidak title Dr tu ikut suka dia la. Dia memang earned it. Yang tak ada title Dr tu terkinja kinja nak guna title tu takde pulak nak komen.

    1

    1
  27. jason says:

    #team Dr.Ira#
    kami pelajar2 UiTM Shah alam hormatkan pensyarah kami..bila tegur Azizan kata berlagak ..bila letak PH.D ori dari UK kata berlagak..habis tu anak korang jangan hantar university kat overseas.. ..hantar belajar dgn dukun… Dr.Ira …we love you…dah dia mmg cantik.. ajar media law lagiii…ko apahal…kutuk hanyir…ko tu otak hanyir …

    3

    1
    • Poyo says:

      Hahaha…macai detected.lots of macai here.the society may understand her point of view BUT emphasizing on her title (dr.) and uni she obtained her master n phd…wats the point?come on la, she’s not the only one.don’t be so RIAK TAKBUR UJUB la with ur title.she may write as ira if she is humble enough.duhhhh….malaze2,dlm nk comment org n tunjuk pandai,tertunjuk pulak perangai snobbish sendiri.puiiii….stakt uitm shah alam,bkn top ranking world class uni ponnnn…..

      1

      2
  28. JIMBO says:

    Pensyarah tercantik di UiTM Shah Alam? Banyak la kau. Ada lecturer yg lagi cantik dari ni. Percayalah. Just because she’s the one yg stood up over this controversy, and indeed she’s beautiful but that doesn’t mean she’s “Yang Palik Cantik”. Sekian.

    0

    0
    • apo eh says:

      biasa la bella dgn nara, pencetus fitnah nak bagi netizen visit and komen ramai2 dkt blog die, byk la duit boleh dpt bila tulis fitnah mcm tu..tulis post nie pun x mintak permission Dr Ira main bantai ambil je dari FB Dr tu

      1

      0
  29. mia says:

    Dr.Ira TAK claim pun dia paling cantek.
    students UiTM yg panggil dia
    blog2 tulis jer .cuba bukak facebook dia.. dia tulis cara org akademik..
    in fact siap ada puji azizan.. lagi… cuba korang baca statement Dr.Ira betul2…..

    0

    1
  30. hisyam says:

    Bagi aku, statement dr. ira ni okay je..kesian dekat orang yang perah otak belajar tinggi2 tapi alih2 orang mcam azizan ni senang2 je claim ada title dr. Tak adil la utk orang yang susah2 tempuh perjalanan PhD sorang2. sekarang mungkin sesetengah orang rasa dr.ira ni budget bagus, tapi cuba imagine kalau korang yang penat2 buat PhD dan tup2 orang lain senang2 je claim dapat title dr. jugak tanpa perlu perah otak mcam korg…xke rasa nak caruttt….Aku setuju dengan pendapat dr. ni bila dia cakap kalau azizan ni betul2 hebat,pkai je nama dia without title Dr. tu…kesimpulannya kt sini, azizan ni xdala hebat mana pun sampai perlukan title dr. palsu utk nampak hebat…

    0

    1
  31. dina says:

    Confirm ke title Dr Azizan tu fake?
    Bukan ke kat FB dia tulis akan selidik dan buat statement nanti?
    Makcik Ira ni pun jangan lah gelojoh nak promote diri. Tau lah awak ada PHD dari oversea. Tak perlu lah sentap kata orang fake.
    Pada saya tugas Dr Azizan Dan Makcik Ira ni sama jer…mendidik anak bangsa jugak. Dua2 ada ilmu tersendiri samada ada title ke tak. dua2 pun kerja keras. Makcik Ira tau tak kalau pakai make up pun dah kira fake jugak…so ingat2 lah sikit bila nak gelar orang fake ye.

    2

    0
    • Anynomous says:

      Well said. Setuju sangat!

      1

      0
      • meon says:

        Kesian melayu bodoh..kena bodoh..dah bagitahu kena tipu masih bodoh….hijrahlah..penjahil-penjahil sekalian.ì

        0

        0
    • Anonymous says:

      Dina.. kalu awak sendiri pernah melalui azab, sengsara, pahit jerih dalam perjalanan mendapatkan phd, tentu awak juga akan sentap bila orang yg tak melalui pengalaman sedemikian senang2 ja pakai title Dr.

      0

      0
    • Jojo says:

      Apa ke tahap jumud ketinggalan kau ni? Dah TIGA UNIVERSITI menafikan tak anugerah PhD ke ENCIK AO. Cuba buka news DAN BACA bukan asyik porno aja.

      0

      1
    • wawa says:

      Hi Dina,

      Sayang nau ko kat “Dr Azizan” ko ni.

      “Dr Azizan” yang dikatakan mempunyai PhD tetapi dinafikan oleh uni ko panggil “Dr”

      Dr Ira yang sah-sah ada ada PhD ko panggil “Makcik”?

      Kalau ko rajin sikit selidik and buat backgroud checking, you can easyly distingush PhD fake dan bukan fake.

      Bukan simply buh title Dr kat depan and claim dari uni suka hati. dah lah claim uni local, easyly can check lah. Kalau ada yang mengaku dapat PhD dari uni overseas, boleh online check bogus university ke tidok.

      Kalau “dr azizan” ko ni respect cara dapatkan ilmu, dia tak simply guna title Dr for his marketing purpose.

      Niat tak halalkan cara. macam kalau ko lapar, ko pi mencuri ayam goreng sebab nak bagi perut ko kenyang. ko tetap salah. ko kene kerja, sapu sampah ke, jual tudung ke untuk cari duit. bila ko dapat duit baru ko gi ayam goreng. Dapatkan PhD dengan cara yang betul. Bukan self claimed.

      2

      1
  32. natalie says:

    You missed the point on what she was saying. The virus “Fake it till you make it” is very contagious. If used wrongly, paying the price will be expensive. From my understanding on her point of view, she did not even bash him despite knowing that he cheated. She is telling the truth about how hard it is to get Ph.D. in life. That is the reality. To gain knowledge and the qualification for some of us, it is by hard work and long route, and yet the future is still blur. But for some, they have the confident, the brain and the knowledge without the need of any papers qualification. And that is what he is gifted with. For someone who is gifted with that brain, he should know better about faking his title. With said, I have a rough idea on why he did it. It may be incorrect but until he explained himself, this is by far my best understanding on the situation.
    He has the confident that his methods will help thousands of people gaining knowledge and be successful in life. To overcome their financial status! But for a start, for someone who is not a celebrity and for someone who doesn’t even have the paper, he is afraid if he can gain peoples’ trust. That makes sense actually if that is what really happened. It is already in our stereotype mind-set that those with title will be more knowledgeable. Of course, faking is still wrong regardless of what the reasons were.
    Her points hit the bull eyes. With many people faking their qualification and title, it makes education feels cheap. With the generation now, that always find an alternative to study hard, it might give the wrong message to them. What if, education becomes extinct? Everyone with knowledge will just fake it till they are caught. And now, it is even easy to start or do any business. You can just be a celebrity or you can just fake it. That is what she was stressing on. Like she suggested why not he takes the paper or not; he can admit his mistakes and teach the right way to success instead of telling others that, if you can fake it, you can be successful in life.

    2

    1
  33. Mumia says:

    Saya setuju dengan apa yg ditulis oleh Dr Ira. Ayat- ayat yg digunakan berkhemah dan tepat. Memang bukan senang utk mendapatkan Phd.Banyak masa, tenaga, wang ringgit yg terpaksa di korbankan demi memperolehi Phd. Mungkin ada yg terpaksa korbankan kebahagiaan diri sendiri.

    Tidak ada langsung Dr Ira memperkecilkan Azizan Osman dlm tulisannya. Cuma ada rasa ralat kerana Azizan menggunakan Dr pada pangkal namanya walaupun mungkin tidak layak.

    Sesuatu teguran itu boleh diambil positif atau sebaliknya. Tidak perlu kita melabelkan seseorang itu riak atau sebagainya.

    P/s : Di Sungai Petani pun wujud seorang prof dr “jadi jadian”. Pihak PPD dan sekolah sila ambil perhatian jika ada yg mahu memberi ceramah PERCUMA bijak sifir menggunakan jari dan ceramah motivasi. Dalam hidup ini tiada apa yg percuma.

    1

    1
  34. ila says:

    Ye,setuju,pndangn ira ni mmgla bernas tp bwh sekali tulis kelulusan from mana,ala tak pyh sebutla kelulusan dr mana,kt akhirat esok allah panggil nama je bukn gelaran,pasal dr azizan tgula respon dari dia,kn juga tgh siasat,kt pun tak tahu perkara sebenar lg,jgn hanya ira tu gelaran hebat pakat nak lambung dia,pastu pakat2 hentam…alahai….

    0

    0
  35. AOZ says:

    Astaghfirullahal’azim…
    Macam ni ke orang Melayu berfikir?
    Bila menipu kita menyokong,
    Bila menegur kita pula dihina,
    Bila mengajar kita diperlekeh,
    Maka, diamlah kita semua… jadi lembu dicucuk hidung
    Membiarkan manusia pembohong dan durjana menjadi pemimpin…
    Seperti Azizan dan ahli-ahli politik
    Rakyat kekal ditindas, diperbodoh…
    Terus malas membaca, yang rajin hanya mengkritik… duduk di kedai-kedai kopi
    Juga singgah di blog gosip.

    Abang Nara, tutup saja lah blog ni kalau ia semakin membutakan masyarakat yang memang malas membaca… malas mengkaji… sehingga masing-masing menjadi bangsa “apologetik” tidak kena tempat. Jangan berkongsi saham tak baik itu dengan orang lain…

    1

    0
  36. bvv says:

    ye laki tu memang menipu title…tapi ilmu yang disampaikan tu kalau dah byk tolong org melayu tak salah rasanya…tak semestinya kt ade title pendidikan yang tinggi je kt boleh mengajar orang..sapa2 pon boleh mengajar orang..terpulang pada kita je nak terima atau tidak..yang baik kita ambil tak baik kt tinggalkan..senang.. si azizan ni pon die dok ceramah kat orang…rasa dah tiba masa die ceramah pada diri die sendiri pulak!

    1

    0
    • Anonymous says:

      Bvv.. yg betul sesiapa pun boleh mengajar orang. Tapi masalahnya ada ka orang nak dengar kalu penceramah tu just orang biasa yg tak ada pangkat bagai?

      Renung2kan…

      0

      0
  37. Mumia says:

    Setuju ngn teguran Dr Ira. Tidak nampak pun apa yg dikatakan riak . Memang begitu lah kalau nk sign off. Tulis nama dan universiti anda dan bidang kepakaran. Dr Ira ralat bila ada org dengan selamba meletakkan dr pada pangkal nama walhal itu satu penipuan utk membuat duit. Penyakit menipu kelulusan akademik.jgn dibiarkan menular dikalangan generasi muda.

    Tapi kalau tiada DR di pangkal nama, hendakkah org dtg sertai ceramah kita? Tepuk dada tanya selera!!

    0

    1
  38. zaq says:

    RESPECT sikit pada Dr.Ira ..lecturer lulusan luar negara nak ajar anak2 bumiputra kat UiTM..nanti ko hantar anak ko belajar kat PAKCIK AZIZAN PH.D TIPU.. ayuh..budak 2 UiTM ..jom back up lecturer -lecturer kita semua …ubah mentaliti macai Azizan Osman..

    0

    1
  39. Cencorot says:

    Aku buat masters pun spruh jln sbb x lrt nk juggling antara family n kerjaya lgpun by course work.rumah jd kapal karam dbuatnya even husband mnolong..
    Respect to others yg completed their masters n in this case, Ph.D. holders..
    Jerih nk dptkn Ph.D ni,alih2 org yg x study dpt title Dr,mmg x adil..
    Btw,penah jmpe org yg fake kan degree smata2 nk jd supervisor kilang..yg ni dah byk bsepah kt luar tu.

    0

    0
  40. Darlina says:

    pensyarah tercantik di UiTM? hmmm… cakap cantik je dah la.. tercantik hapa muka cmtu. adehhhhhh…

    0

    0
  41. bukanselebriti says:

    patutnya bella x yah r letak ‘ pensyarah tercantik’ kt tajuk cite tu.. x psl2 kne kecam pensyarah ni.. just letak ‘pensyarah dari uitm’ ke.. x yah letak ayt subjektif kt situ kot ye pn nk up cite.. kesian pensyarah ni.. jgn nanti ko kne cari dia utk minta maaf dh la dik bella oii.. maybe ko nk ckp beauty with brain kot.. tp x kena la ayat dik oii kt situ..skdr teguran je
    #jgnkecamsy

    0

    0
  42. titi dayana says:

    agak-agak la nara…tercantik bodo kau..cakap penyarah UiTM sudah..memalukan pensyarah tu je..bongok

    0

    0
  43. liana says:

    Cantik ke pensyarah tu…biasa2 jer…3 per 10 star jer bg aku…byk lg lecturer cantik kt ipta…jengok sikit kt politeknik….utm…upm…lg meletop dr ni yarrr…so jgn perasan sgt ler kata cantikkkk…ksian kt lecturer nih….jer…org dok komen psl muka dia sbb tajuk yg ditulis????????

    1

    0
  44. liana says:

    Cantik ke pensyarah tu…biasa2 jer…3 per 10 star jer bg aku…byk lg lecturer cantik kt ipta…jengok sikit kt politeknik….utm…upm…lg meletop dr ni yarrr…so jgn perasan sgt ler kata cantikkkk…ksian kt lecturer nih….jer…org dok komen psl muka dia sbb tajuk yg ditulis????????

    1

    0
  45. Elle says:

    The woman has a PhD yet all you could see is how “beautiful” she is, hence the patronizing title of your article?

    Tukar je lah nama blog ni jadi BodohNara.com

    1

    0
  46. ah chong says:

    aku bagi 300 BINTANG untuk lecturer nie…
    at least Dr. Ira takde pun nak maki2 si azizan…
    siap lembut jer tegur..
    perkataan bloody tu biasa ..nenek dlm mimpii aku pun kat Britain pakai..
    tercantik bukan dia yg letak… ITU blog sensasikan..
    bila ada phd muka buruk ko kutuk.. BILA DR. IRA NIE ADA RUPA SIKIT KO DENGKI
    CAKAP JE LA KORANG NAK CANTIK DAN PANDAI MCM DIA TAPI TAK DAPAT..nie la melayu …dengki.. kalau CHINA …berebut sanjung DOCTOR overseas nak bantu anak bangsa…uitm di hatiku…

    0

    1
    • Hihi says:

      Tuan punya badan ke ni?
      Cool sudah..

      1

      0
      • ah chong says:

        yakah??? ko kasi aku jadi Dr.Ira nie. Aku suka sik! terima kasih
        sememangnya aku mahu jadi seperti DR wanita inih. tapi aku sayangnya aku bukan dr ira
        TAPI PALING PENTING AKU BUKAN AZIZAN.MISTER FAKE PHD
        hahahahaha gelak evil..

        0

        1
  47. Sam says:

    Boleh blah je laaaa Azizan ni and seumpama dia yg suka benor fake titles. Ni lerrrr pesen melayu yang suka sangat jalan pintas, asalkan cepat kaya and dapat respect org. peduli hapa sapa ko nak tipu. Orang orang yg taksub benor dgn dia ni yg siap defend “bad publicity is good publicity la”, i’d say good luck to you.

    Ni pehal bang nara memandai p sensasikan tajuk ni?? tak pepasal subject gossip ni lari sbb tajuk bodoh tu. tukar la Nara woi.

    0

    0
  48. Duh says:

    hmmm ada PhD ….hati pun ada PhD bila tgk orang lain berjaya mendidik lebih ramai orang.
    hanya seorang lecturer biasa di uitm sahaja. itu pun jadi lecturer sebab tak mampu nak dapat job yang lebih baik. fail bar exam mungkin.
    hanya tau kesusahan buat PhD tapi x tau kerja lain pun ada kesusahan yang kena tempuhi.
    if you got class as u think u have takde lah nak memalukan orang lain.

    0

    0
  49. Ooh la la says:

    Ehm… Azizan tu memang bodoh. Aku penah join course dia and segala yg kuar dari mulut dia sangatlah buduh dan tinggi diri. Aku pelik tengok cik kak tudung labuh terkinja2 melompat2 bila dia Naik pentas.

    Ape2 hal pun, Ikut pemerhatian aku, intipati yg cuba disampaikan Dr. Ira ni betul. Tapi orang2 yg komen kat atas pun betul – dalam acah2 lembut dia ni menulis, unsur riak tu ada. Letak doctorate dari mana, at the same time cakap tak ramai yg lulus Phd.

    Mesti dia berkobar2 mase tulis teguran berunsur up diri tu kan?

    2

    0
    • Cik Kim says:

      Of course .. rugi beb.. penat lelah belajar.. hehe..
      As if kita yang kerja biasa ni macam kacang putih aje .. goyang kaki…x.perah otak

      0

      0
  50. Embok says:

    Bela saja post pensyarah tercantik kat title tu sbb nak naik kan rating page ni.. samalah mcm ‘dr Azizan’ letak title ‘DR’ supaya org lebih percaya pada dia. Semuani strategi untuk mereka ‘melakukan’ produk mereka. Simple.

    0

    0
  51. enot says:

    Ini semua menunjukan kegagalan umno membina bangsa melayu. Budaya menipu, mencuri, corruption dan gila kuasa. Tolak umno ABU

    0

    0
  52. Biskut hup seng says:

    Kenapa yer nak guna tajuk mcm tu? Ye, pensyarah ni cantik, tp dia bukanlah yg tercantik di uitm. Kenapa nk guna ayat mcm tu yer abg nara? Sejenis provokasi ke? Ke abg nara nk mengejek?

    Nara2… tp apa pon, pensyarah ni mmg lg cantik dr wife abg nara.. mgkn tu kot maksud abg..

    1

    0
  53. nadia says:

    SEDIH TENGOK MELAYU KUTUK PENDIDIK.
    PHD TIPU KO TAK KUTUK PULAK
    DR IRA IRA NIE BELA NASIB AKU DAN KAWAN2 YG TGH BERPERANG NAK SIAPKAN PHD
    ADA YG BERCERAI, ADA YG GADAI HARTA, ADA ANAK KEMALANGAN, ADA SAKIT..
    ENGKAU ORANG INGAT SENANG KER BUAT PHD..
    AZIZAN OSMAN
    AKU CABAR KO BUAT PHD BETUL2..
    BARULAH BAGI MOTIVASI KAT ORG LAIN

    1

    1
    • Poyo says:

      HAHAHA…SEMUA ORG ADA PHD (PERASAAN HASAD DENGKI).X SALAH NK TEGUR TP JENIS TEGUR NK UP DIRI SENDIRI X PAYAH ARRR.MCM KO SIAP BGTAU TGH BUAT PHD.SETAKAT ADA PHD TP PERANGAI LAKNATULLAH BUAT APA?PERASAN KO BAGUS SGT LA BILE ADA PHD?BTW DLM KUBUR NNT ALLAH TAK TANYA PHD KO BERAPA BYK N KT MANA BUAT PHD :P.YG DTANYA AMAL IBADAT KO TU CUKUP KE TAK?JGN ADA PHD TP SOKLAN DLM KUBUR XLEH NK JWB KAK.

      1

      1
  54. pening says:

    tak payahla hina dr ni…beautifulnara ko ni mmg suke create cite hot…ko curik dr page dr ni…letak title tercantik pastu buat dak2 melayu ni mengecam n buat dose…ko dh tau ramai kt sini bukan paham english sgt pn…xpyh nk share bnde2 cmni…masalah skrg kes azizan ni yg menipu xpasal2 dr ni kene pulak kutuk kt sini…merangkak la nara mntak maaf sbb ko suke buat org mengutuk.

    0

    0
  55. Student spnjg hayat says:

    Klu betul azizan dh bgi fake tittle dia sebagai dr, its okay en azizan..belajar dari silap yg kita buat & yes 100% apa yg dr ira tulis kt statement btl. Bukan mudah nk study master & phd ni. Bersusah pyh tp itulah nikmat belajar. Certain org kata tak perlu smbung belajar sbb tak ada education pun blh maju..guys please hentikan mentaliti begini. Belajar la selagi mampu sbb setiap agama menuntut kita utk berilmu. & please jgn pandang rendah budaya berilmu..

    1

    0
  56. BEAUTIFULnara says:

    Korang perasan tajuk TERCANTIK ni..
    Tapi korang perasan tak BEAUTIFULnara.
    Mana “BEAUTIFUL”nya?Abang nara kah? Kah kah kah

    0

    0
  57. Yeoz says:

    Saya pernah reg n bayar full tuk seminar En Azizan ni.. Nak rasa la sikit semangat org2 yg berjaya nih hehhehe (kenkonon)… Malangnye nasib tidak menyebelahi saya, ada musibah yg saya hadapi dlm masa 2 ke 3 minggu sblm seminar jadi saya putuskan utk menarik diri dari seminar tersebut.. Bila call n email diaorg n bagi semua bukti yg amat kukuh tentng kejadian musibah tersebut tapi malangnya diaorg tetap berkeras utk tidak memulangkan duit saya (rm1799) dan katanya mmg prosedure tidak akan pulangkan duit tetapi hanya gantikan utk seminar yg lain.. Bila dah begaduh, hati dah panas, siapa nak attend lagi seminar mcm tu, dah tawar hati dah dgn layanan yg diberikan.. Bukti yg cukup kukuh dah bagi, pun tak boleh consider!!!!.. Giler!!! Kaya sbb mengaut keuntungan dari org yg teraniaya..aku haramkan duit aku tuk comp dia dunia akhirat!!..

    0

    0
  58. zupzapzupzap says:

    Toksah la nk gaduh2..lps ni panggil je encik azizan osman..habih citer..sempena tahun baru hijrah ni mula hidup baru buka buku baru…ok

    1

    0
  59. Masmona says:

    Klu inila yg trcntik kat uitm aku xtaula mcm mana rupa yg trhodoh…hahaha
    Maknanya uitm ni pensyarah dia ibarat pramugari mas lah ea..yg org ckp da tua2 tu…
    Aduhai…tlongla..jgnla letak tajuk gitu…
    Jauh sgt lari nye dgn ap yg nak dgambarkan tu…cik puan dr. Klu ye pun nak tgur…ayat jgnla mcm mbangga diri…lagi satu…kirim salam kat student2 yg ckp dr. Paling cntik 2 ea..hahaha…

    0

    0
  60. walauapapun dr azizan bnyak beri bnyak smbangan hasil dari ceramahanya.terbaik…

    banyak lagi manusia cntik drpada die ni…

    1

    0
  61. Malaysia Sentral says:

    betul3x. orang susah2 nk hadap exam bagai hanya utk dapat title dr, dia senang2 ja nk claim yg dia ada title tu

    0

    0
  62. Custom MY says:

    Bila Azizan Osman nak jawab balik semua persoalan. Dia sepatutnya malu dan minta maaf. Itu je.

    0

    0
  63. Kanji says:

    Korang suka la nak lari topik, cakap lecturer ni riak la, tak cantik la. Title tu clickbait, biasa la kata pun website gossip.

    Point dia adalah Azizan ni menipu. Kalau title tu tak penting then why fake it?

    Kalau kau nak title Dr, pergi lah buat research sendiri. Then kau nak letak title Dr kat batu nisan pun boleh takde siapa nak marah sebab you earned it. Orang marah sebab nak dapat title Ph.D tu bukannya senang. Kalau betul bantu Melayu, buat la kelas motivasi tu murah/free. Baru betul tolong. Kalau tak, it’s just a business.

    0

    1
  64. Anonymous says:

    tercantik??

    1

    0
  65. azizan osman mmg penipu pun says:

    Tajuk tulisan si Nara yg korang pertikaikan?? Issue nya ialah pasal zizan Osman tu penipu & kesan dr sikap TAK APA sesetengah masyarakat terhadap penipuan mcm ni..kita anggap mcm ni laa..di mata Nara dia cantik orgnya, dimata org lain mgkin tk cantik @ mungkin biasa2 saja..sampai bila masyarakat kita nak berhenti memikirkan perkara2 remeh? sepatutnya focus pada point, bukan soal kening la, tudung la, tak cantik la, bla bla..ini mentaliti kelas ke3..

    0

    0
  66. dr ke tidak says:

    pada aku dr yg dr azizan cube ckp kan ni.. bukan dr phd.. tp dr marketing and dr motivasi.. aku percaya itu since aku kenal dia..so dr mcm ni xperlukan cert pon.. its just proven dgn hasil anak didik dia.. itu je.. xtaola kenape ramai sgt org yg berPHD bagi komen.. mcm dr IT.. xperlu pon ko nk berPHD.. yg perlu ko kene betol2 pakar dlm field ko.. my only 10cent.

    0

    0
  67. Anonymous says:

    pada aku dr yg dr azizan cube ckp kan ni.. bukan dr phd.. tp dr marketing and dr motivasi.. aku percaya itu since aku kenal dia..so dr mcm ni xperlukan cert pon.. its just proven dgn hasil anak didik dia.. itu je.. xtaola kenape ramai sgt org yg berPHD bagi komen.. mcm dr IT.. xperlu pon ko nk berPHD.. yg perlu ko kene betol2 pakar dlm field ko.. my only 10cent.

    0

    0
  68. Mumia says:

    Dr ke tidak dan seterusnya jadi anonymous

    Ko buat lawak ke?

    0

    0