Written by Bella | July 10th, 2017

Hasrat selebriti Abby Abadi untuk menimang cahaya mata bersama suaminya, Muhammad Faizal Zakaria tidak kesampaian apabila doktor mengesahkan anak yang sudah lima bulan didalam kandungannya meninggal dunia.

Berita sedih itu disampaikan oleh Abby sendiri menerusi akaun Instagramnya dan difahamkan beliau dimasukkan ke hospital hari ini bagi proses mengeluarkan janin.

Rinduuuu 😍 . Berkesempatan jenguk #marissadaniahakim /Aqila semalam… sbb taktahu bila dpt jumpa lagi nanti sebab tahu hari ni nk kena masuk wad utk cuci/keluarkan Baby dari dlm perut ni. Ajak lepak makan minum jap. Maklumkan pada dia tentang Baby dlm perut ni dah takde. Nampak dia terkejut. Berubah airmuka dia. Pastu Dania ingat kita bergurau.. siap suruh bersumpah bagai sbb mcm tak percaya.. dia kata cek lagi sbb takut mesin scan tu rosak pastu tanya lagi.. dan lagi 😬 . Baby besar kita #MariaDanishaHakim ikut masa scan pagi semalam. Ikut masuk skali buat detail scan. Tp kusyuk sangat tgk screen sampai tak dgr apa yg Doc tu cakap… Bila kluar kita bagitau Baby Mama dah meninggal dlm perut.. Baby kata mcmana tau? Sy cakap kan nampak tadi dah takde denyutan jantung baby tu…. Dia cam tenang je terima sbb kita pun tenang je masa tu . Baby besar kata: " ALLAH bagi dia gi asrama dulu. Kalau jadi Baby ni aritu, Baby nak jaga dia dulu.. tp dah takde buleh lah Baby pergi asrama hafal ALQURAN… Alahai Baby πŸ˜‡ . Abah pun dalam bilik doc semalam tergamam juga. Selalu setiap kali gi klinik, dia ambil gmbr baby kt monitor sbb nk tgk pergerakan Baby… nk tengok degup jantung baby. Tapi bila doc terangkan yg baby dah tak bergerak, berkemungkinan dah meninggal sehari dua, Abah mampu tersenyum kelat pandang kita. Kita tahu suami redha… tp dlm masa yg sama dia sedih giler sbb dia berharap sangat kehadiran baby ni dlm hidup dia.. tp ALLAH tahu yg terbaik k suami. Ada rezeki, ALLAH bagi rezeki lain nanti k. Jaga anak2 yg ada dulu ni k 😘 . Mmmmmm.. kesian semua, berharap sngat nk berbaby kecik lagi… doakan ada rezeki lain lepas ni… AMINNNNNN PS: Appoinment kita dgn doc ari ni kul 3pm. Terus masuk wad & urusan2 seterusnya. Doakan kita ye. Minta ampun maaf ye kalau ada dosa. Sayang korang ❀️

A post shared by Mencari redha ALLAH (@abby_abadi112) on

Abby dan Faizal ataupun lebih dikenali sebagai Jai Ezzany mendirikan rumah tangga pada 14 Ogos 2015. Ini adalah kali kedua Abby mengalami keguguran. Sebelum ini, beliau pernah mengalami keguguran di Madinah ketika mengerjakan ibadah Umrah bersama Jai pada tahun lepas.

Hero2 Mama ❀️ . Ampun Maaf juga atas segala kesilapan & halalkan makan minum selama kita hidup bersama selama ni ye . Memang hasrat hati, jika diizinkan ALLAH, taknak berlaku apa2 waktu proses mengeluarkan Baby hari ni… tapi siapa tahu… usaha utk bersedia walaupunnnn tahu banyak dosa 😫 . Kalau umur kita tak panjang, mohon sedekahkan AlFatihah ye.. maafkan segala kelemahan diri ini ye, Abah Sayang… Abang Danish sayang 😭. . Abang Danish baru dpt tahu tadi, cal… teresak2 menangis. Kita cakap takde rezeki Abang. Doakan Mama selamat hari ni ye. Mama takut sakit. Bila dikata sakit sangat, lagi tambah takut 😭 . Doakannnnnn kita ye kawan2. Maafkan kita dari hujung rambut sampai hujung kaki…. Assalamualaikum 😘

A post shared by Mencari redha ALLAH (@abby_abadi112) on

Takziah kami ucapkan kepada Abby dan suami. Semoga bertabah dengan ujian Allah SWT ini, pasti apa yang berlaku mempunyai hikmahnya tersendiri. Jangan berputus asa, tidak mustahil satu hari nanti akan ada juga rezeki untuk menimang cahaya mata.

 

15 responses to (TAKZIAH) Sedang Hamil 5 Bulan, Abby Abadi Keguguran

  1. Simpati says:

    Takziah abby dan suami,xpe,u still young..blh cbe lg.Allah Maha Mengetahui

    15

    0
    • wekkkkkkk says:

      40an ya, still young, ada DR ckp, 40an x perlu hamil, geramlh pada DR yg ckp mcm tu, jodoh org mana sama dlm dunia ni, ada yg cept 20an, ada yg lambat 30an, dan 40an…

      3

      1
      • siti says:

        doktor ckp ikut pengalaman n fakta..tp klu ko rasa nk pregnant jgk di umo 40an silakn la..ikut logik pn makin lanjut usia risiko makij tinggi.tp klu dh rezek,silakn..che ta pn pregnant umo 40an ok je.mcm org bersalin czer jgk,bila dh lbh 3kali n rahim dh x sesuai utk pregant,doc akn nasihatkn utk stop pregnant ats faktor risiko bahayakn nyawa si ibu.tp klu nk pregnant jgk sila kn..nyawa anda n perut anda kn..cumanye x salah kita ikut nasihat dr yg pakar.tepuk dada tanya selera.bdn kita,kita sndri yg jaga

        10

        2
        • wekkkkkkk says:

          jwbkn siti, kalau org tu baru kawen di lewat usia 40an..dn kali pertama kawen, tapi DR x tanyapun ni anak ke berapa, cuma terus ckp, kalau dh lewat 40an x perlulah hamil..dn ada jugk yg lama kawen, tpi x prnh ada anak, tetiba hamil lewat 40an…mesti sakit hatinya..

          selidiklh dulu..ni tetiba ckp..inilh DR malaysia….
          aku tanya dn luahkn bkn dri pegalaman diri aku, tapi kisah org yg kita knl,
          lpas ni byklah DR jadian komen nk bela status DR yg terus ckp..

          1

          2
        • Pekerja Gomen says:

          Sbb adik aku doktor pakar wanita…
          Mak Long aku plak bidan kampung yang berpengalaman…
          Walaupun dowang ni kadang2 ada pendapat tersendiri..
          Tp both of them sepakat mengatakan kalau umur lepas 40an baru nak beranak… biasanya bawah tu tak mengecut kembali…
          Ko telan la satu lori jamu sekalipun… susah nak rapat… sbb faktor usia dah melemahkan fungsi otot tu untuk kembali ke bentuk asal…
          itu yg kalau beranak lepas umur 40…. biasanya lelaki yang lobang oriented ni akan berpaling arah. Tp kalau laki akak2 tak kisah… nak beranak 10 pun… jalanlah….

          6

          2
        • wekkkkkkk says:

          oh ic…klau cenggitu, alasan ni boleh la pakai jugk..lubang ssh nk ketat baliklah kalau dh msuk 40an…ni yg anak senang nk gugur ya. Lgi satu mgkn alasn yg senang di terima dn x sakit hati mungkin bila dpt anak di lewat usia, katakn anak tu normallah ya, kanak2 tu akan aktif, hiper aktif, jdi kalau mkbapaknyer dh tua mmg lelah/sempot lah jadinya nk layan..sbb urat2 dh kendur dn x kuat., ni belum bab cari duit, alahai, sian..kalau anak tu autisme dn sindrom…lagilah siankan.

          Tapi kalau DR ckp…kalau lewat beranak di usia 40an…ada DR ckp…mgkn anak akan jadi sindorm…ini lagi kita akan mrh kalau dgr, kalau Dr ck mcm ni…yg ini kita beserah je pada Allah s.w.t…tunggu dn lihatlh bila dh lahir mcm mana…sekali bila dh lahir ok je budak tu.

          1

          0
  2. amoi says:

    saba ye abby..takziah dr saya..saya pon pnh alami yg sama…baby dah 5 bulan n cukup sifat..alih2 x dpt bersama dgn kita…xpe abby..anak syurga..Allah lebih sygkan baby tu…semoga nnt Allah akan murahkan lg rezeki baby utk kita..hrp kwn2 dpt doakan kami ye..ameen..

    21

    0
  3. Dugaan Allah Tidak Kira Masa says:

    Terus mengalir air mata baca artikel kalini sebab we can see how her daughter and son excited waiting for their new sibling but takde rezeki, from there we can see hubungan akrab between each other? Kuatkan semangat kak abby, insya Allah if Allah mean it you can pregnant again??

    16

    0
  4. Supermom says:

    Takziah sy ucapkan kepada abby dan suami.. moga tabah menghadapi ujian ini…. in shaa Allah abby & suami ada rezeki lg nnti utk mnimang cahaya mata…

    7

    0
  5. Anonymous says:

    Allah lebih mengetahui..maybe He wants you to jaga anak2 yg ada sekarang dulu..they need a lot of guidance from you..Wallahu’aklam

    1

    0
  6. cheta says:

    abby babi.padan muka hang.baru ada akai..dulu berlagak bagai…..ni allah turunkan bala pada hang…..ni hang pi tobat betui betui baru dapat anak baru………………..satu lagi hal dalam kain tak payah lah cerita…hang tu dah tua sendu……………tobat dok romah ok,.,.baiiii

    0

    4
    • H says:

      Bukan bala la awak oiiii.
      Sebaliknya Rahmat! Anak yang meninggal dah sedia tunggu di pinti Syurga
      Awak comment mcm ni nak tempah kaki melangkah ke neraka ke?

      1

      0
  7. Stay strong abby says:

    Anak syurga menanti ibunya di sana. Baru dengar ceramah , anak2 yg meninggal dunia selepas 4 bulan iaitu selapas ditiup roh, akan dibangkitkan bersama2 semasa di mashyar nanti insyaallah.

    12

    0
    • Anonymous says:

      dia akan dijaga oleh Nabi Ibrahim, ia diajar mengaji oleh Nabi Isa dan dia juga akan memberikan syafaatnya pada kedua ibu bapanya,, dengan izin Allah, ketika Allah ingin menghumbankan kedua ibu bapanya dalam neraka beliau akan memohon agar ibu bapanya diletakkan didalam syurga seperti mana dirinya kerana inginkan kasih ibunya

      1

      0
  8. Anonymous says:

    Bila sama2 sekeluarga sangat dekat dengan Pencipta, satu keluarga redha dengan ketentuan Ilahi. Moga Allah beri ganjaran pada keluarga ini.

    3

    0

Leave a Comment

Optional