Written by Bella | July 13th, 2015

Beberapa hari ini, video seorang wanita berusia 23 tahun bernama Zahra yang telah meluahkan keluhan terhadap kos sara hidup yang semakin meningkat di Malaysia menjadi viral di Facebook.

Antara keluhan beliau adalah terpaksa menaiki LRT untuk ke tempat kerja setiap hujung bulan kerana wang gaji beliau sudah dihabiskan untuk keperluan lain selain membayar sewa rumah dan ansuran kereta kepada bapa beliau sendiri.

Mendapat pelbagai respon daripada masyarakat Malaysia, isu ini juga mendapat perhatian artis Maya Karin berhubunga kenyataan wanita tersebut yang terpaksa menaiki LRT.

Berikut adalah kenyataan Maya di Twitter :-

Menurut Maya tidak menjadi satu kesalahan untuk Zahra menaiki LRT kerana ia merupakan salah satu sistem pengangkutan awam yang agak baik, malah pelakon itu juga sering menggunakan perkhidmatan itu.

Sejujurnya tidak perlu rasa malu sehingga menyatakan anda terpaksa naik LRT untuk ke tempat kerja hanya kerana ingin menyokong keluhan anda  terhadap kerajaan.  Kos hidup mungkin semakin meningkat tetapi pelbagai cara yang boleh dilakukan untuk mengawal bajet bulanan anda.

Siapa sahaja yang tidak pernah naik LRT bukan? Percayalah orang yang berduit pun kadang kala naik LRT nak jimat tahu dak?

127 responses to Tak Perlu Malu Naik LRT – Maya Karin

  1. Mayonnaise says:

    Tak semua org rumah dekat dengan LRT stations. Tak semua org jugak yg balik on time pkul 5 tepat nak sampai di rumah. Dont simply put any judgments when you,yourself are not even in their shoes. Kalau setakat sekali sekala naik LRT lps tu nk boasting psal dia pun penah naik baik diam je la. Cuba maya try naik LRT everytime u go for shooting? Dgr citer,shooting slalu habis smpai larut mlm smpai 4-5 pg. Try imagine yourself to catch up with the train pd wktu tu,tgok ada ke tidak train tu! Penah dgr cerita ppuan kena rogol,rompak n bunuh waktu tengah naik or tunggu train mlm2? Kita tak tau situasi seseorg itu mcm mna ntah dia terancam atau tidak dlm prjalanan nak ke LRT tu. jgn sempitkan fikiran dgn pikir LRT tu,fokusnya hanya utk sistem LRT sahaja! Ntah2 dia mksudkan ‘perjalanan’ utk ke LRT itu yg menyusahkan. One more thing, everyone can listen to what stories they wanna hear but,only brilliant people can make a good interpretation and conclusion. Rumour has it,you are now a millionaire aren’t you not,Maya? Obviously money don’t buy class and education do they! ????

    0

    0
    • mala says:

      ucapan zahra tu skop dia luas.. nk memahami yg tersirat dari ucapan zahra tu memerlukan org yg otaknya berjalan dan sel-sel otak yg bersambung dengan baik.. klau fikir secara straight jer tu yg silap fhm maksud zahra.. itu yg hanya highlight psl LRT, psl byr sewa rumah 500, psl nk kawin laki kaya.. stakat tu jer otak boleh proses..

      sebenarnye zahra ni tak mengeluh nasib dia.. dia nak ckp bertapa sistem malaysia ni berkecamuk.

      yes mungkin ko ahli perniagaan yg berjaya tp ko tau tak yg nasib perniagaan ko tu bergantung pd anak muda mcm zahra ni.. economy cycle. klau diaorg ni tak mmapu nk survive dlm economy skrg ko ingay perniagaan korang yg gah tu tak kena tempias.. ko tokey butik ke, tokey restoran ke smua akan terjejas

      0

      0
      • Nak komen juga says:

        Bila masa orang tu kata “Malu”? Terpaksa tu boleh mewakili macam2. Ianya menggambarkan umum, tidak semestinya “Malu”.
        Aku pernah la juga naik LRT walaupun tak selalu, ada la sekali tobat aku, terhimpit aku ditengah2 dengan jantan2 aroma semerbak, belum lagi kitaorang tergesel tanpa rela, kesian jantan2 dinodai oleh aku, tapi tidak terlawan kesiannya hidung aku menghadapi aroma ketiak dan peluh2 mereka. Pernah pulak sekali, belum aku sedia berpegang, dah gerak lrt, terloncat2 seperti menari aku bersama beg, harapan nak maintain ayu punah itu tak apa pun, jangan benjol atau bengkok hidung sebab jatuh sudah la, dah macam cartoon dah aku masa tu. Kita sebagai manusia, mesti mengharapkan keselesaan dan kemudahan dalam hidup, terpaksa kerana tak mampu tu boleh terima, tapi terasa la bila mereka terpaksa kerana pihak yg sepatutnya menjaga & membantu, tapi menghimpit dan membeban mereka.

        0

        0
        • nunu ceklat masin says:

          aku pun fobia giler nek lrt ni.. bontot pernah kena raba dalam kesesakan mcm tin sardin dlm lrt… pas kejadian tu, aku pastikan train lengang baru naik. ngeriiii… Allah je tau perasaan masa tu.. nak nangis, nak jerit sumer ada.. pusing sana sini muka masing2 wat toya.. tgn setanirojim mana yg dah mencabul aku masa tu xtau la… nak kata seksi misti la tak. berbaju kurung & bertudung labuh… Allahuakhbar..

          0

          0
    • hani says:

      speech zara tue bnyk xbetul.. aku pn student jugak. mnggagur lama lg. gaji pn xlh setaraf dgn kelulusan tp bsyukur sbb dpt kerja.. don’t to be selfish zara.. Maya nie just bg point of view die je. even xsemua selebriti naik lrt tp die pnh naik & itu apa yg die rasa.

      0

      0
      • Anonymous says:

        Lupakan kisah 1MDB seketika. Mari kita kupas isu Low Yatt pula. Isu Low Yatt bukan isu “kecurian”!!! Isu Low Yatt merupakan isu penipuan peniaga2 handphone yg menipu sejak sekian lama disitu. Logik kah jika……. seseorang itu mencuri phone kemudian mengamuk sedemikian rupa, kemudian mengajak geng2 nya menyerang kedai phone tu? Ada ke logik, pencuri yg mencuri mengamuk..buka si peniaga? Dah terbalik ni….Pikir……

        0

        0
        • Anonymous says:

          yes memang lah logik. byk je kes rentap samun semua tu pencuri mengamuk dan balas dendam ke atas masyarakat dan mangsa bila misi curi depa gagal. kau tak pernah alami ke? tak payah lah nak api api. kalau pun ditipu peniaga di situ, kau mengamuk memukul mencarut semua tu dituntut agama kah? muliakah? indahkah akhlaknya? tak payah lah nak api api kan perkauman kat sini, dapat dosa kering saja.

          0

          0
      • hani is funny says:

        ko ni lg 1 bengap susu…so ko bangga la ngan gaji ko yg ciput tu n aku rase ko belum married n punya kids..so ko x tau kepayah hidup tu setelah pm ko yg mcm bagus tu dah menyusahkan rakyat… ko bangga la skrg ni…!!!! puihhh

        0

        0
        • Anonymous says:

          Eh..btl la gak ape hani tu ckp..
          Sy pas abes degree keje kt 99speedmart sebagai penolong pengurus aka jaga kedai..gaji kasar sebulan dpt rm2600..terus beli kete guna skim graduan..keje dari pg smp tgh malam..
          Sambil tu rajin2 kn diri hntar resume dan g interview utk dptkn keje yg sy minat..
          Then dpt la keje yg sy minat kat kl..sy dok kajang..so naik komuter je le smp bank negara..penat???xyah ckp..tp ilmu dan pengalaman pny pasal..gaji rm1700 je.
          Akhirnya…dpt keje kt agensi kerajaan..no cable..sume usaha je..masa interview kene yakin la..jgn tergagap2..now sy happy sbb dpt keje yg sy impikan seiring dgn course yg sy ambil…
          So nk berjaya…usaha…usaha…usaha…
          Bukan tuding jari salahkn org lain kenapa kamu miskin.

          0

          0
      • Hani bodoh says:

        Kesian si hani
        sbb dye bodoh
        dye malas belajar…
        so result x elok
        so blaja x tinggi
        so keje biase2 je dpt gaji ciput
        Belum kawen sbb x de org nk lg
        duit gaji buat biaye sendiri
        mane untuk mk ayh
        mane untuk sedekah
        so mesti la cukup…
        kalau dh kawen ade ank baru terase x de duit.ko bodoh abadi

        0

        0
    • faizal says:

      i see no issue in maya’s statement, what you are saying is just excuses, naik transport apa pun there are risks to it…driving alone at night in a bimmer for a lady especially can expose you to rape, rob and etc right. I live in damansara in fact pretty near where Maya lives, and like her i prefer to commute lrt….why because is less hassle is timely and no jam…i can time my travelling hours pretty accurately….i am holding a good position , kire management level la…and i still go to meetings using LRT….i used to commute back and forth using lrt…dh sampai lrt kene plakl endure jam nk balik umah…lrt bukan dpn umah i…and yes during peak hours LRT can be jam packed…well thats the point people are trying to tell zahra…thats life la….u cant have everything your way, even if you are driving a fancy car u wud still be trap in a massive traffic jam….point is zahra is young….and she is just starting out…mmg la struggle…sabar la…sabar and usaha kuat insya Allah ade hasil..dh kuar2 uni terus nk hidup mcm princess…listen to what she said mengemis walaupun she is a graduate…tu bukan mengemis la….tu nama x bersyukur….complain byk

      0

      0
    • rasacukuptumudah says:

      Aku ada petua…nak bagi rezeki masyukkkkk….atleast cukup la sebulan kalau yang bergaji tu…..1. Bayar zakat 2. Bagi kat mak bapak (rm50 pun ok) 3. Sedekah…..cara nak sedekah…mulakan dengan sedikit dulu…tapi sedekah tiap2 bulan….jadikan habit.mula2 rasa sakit hati…rasa berat hati…pendek kata akan beri alasan supaya tak bersedekah….sama rasa mcm bayar saman….rasa marah kat polis trafik yang saman….selepas beberapa lama….bila dah rasa mudah dan tak rasa apa2….youall akan nampak kesan…youall yang buat jer perasan…orang lain tak….lepas beberapa lama….kau akan rasa nak sedekah….tak rasa dah sakit hati macam nak maki polis trafik tu….orang lain pulak nampak kesan kau ni murah rezekinya….cubalah!ohhh satu lagi, jangan berjudi.

      0

      0
    • boo says:

      budak Zahra tu pun semua nak diulit keindahan je. belajar tinggi katanya… 3-4 tahun buat bachelors degree law dah tinggi dan bagi tiket automatik utk diulit keindahan ke? gila.

      0

      0
    • Jemah says:

      Ah kecoh lah kau ni. Nak tulis english padahal english bertabur. Kau dengan zahra tu sama2 lah jadi melayu kaki mengeluh. Susah sikit nak mengeluh macam2. Dasar melayu pemalas. Kalau nak cerita pasal sistem, sistem kita dah berpuluh tahun tak adil dekat cina india. Tapi yang miskin tetap melayu. Cina india elok je kaya raya. Sebab apa? Usaha. Melayu bodoh minta suap macam korang ni kalau letak kat negara maju pun takkan ke mana. Losers. Before you start whining and complaining about the system, work hard enough around it. Complaining won’t change shit. Jangan jadi melayu bodoh obses politik sampaikan semua benda kau nak salahkan negara lah, sistem lah. Yang gerakkan negara ni rakyat. Kalau rakyat malaysia mostly spesis mangkuk pemalas kaki complain macam zahra ni, jangan kata 2020. Sampai kiamat pun malaysia tak maju

      0

      0
    • abc says:

      dia pun kena naik taxi or bas darit ttdi ke lrt kj.. same je kan.. xde lrt depan pintu rumah.. si zahra pun sama naik lrt bila hujung bulan je.. orang lain naik hari2 xde komplen pun.. i dulu jalan 5km gi opis, xde komplen pun.. ni la generasi zaman sekarang.. xreti nak hidup susah sikit, sume salah kerajaan..

      0

      0
  2. Maiya Qaten says:

    maya karin try naik masa peak hours tgk jadi ape bergelut mandi peluh beratur dgn bau keti bangla pecel lele indon baru kau tau rasa cmne pegi bau dia berdiri plak celah ketiak.belum lg terkentut dlm tu mak aih

    0

    0
    • Anon says:

      Setuju sangat…dah rasa macam bukan kat malaysia dah..indon n bangla penuh..

      0

      0
      • plkjh says:

        maya nak heran apa.. sebab ketiak maya pun hangit sama.. dia kan tak pakai deoderon sebab nak menjaga alam katanya

        0

        0
    • rakyat mesia says:

      hellow. aku naik LRT dah 6 tahun. Peak hours xdenyer sesak. Yg sesak tu KTM. Get your fact right

      0

      0
      • Kanji says:

        hellow, try naik dr masjid jamek or from klcc dlm 6pm cmtu pastu baru sembang.

        0

        0
        • Anonymous says:

          tak sesak? aku pun dah naik LRT 6 tahun. mungkin ko tak naik station2 yg sesak. aku naik from Kelana jaya to KLCC.

          0

          0
        • dang wangi says:

          Aku naik Putra dari Dang Wangi ke KL Sentral, lepas tu naik KTM ke Rawang….nak naik Putra tu kena tgu 4-5 tren lalu baru leh naik sbb penuh…klu naik pon sorg dua jer yg lepas…nak berhimpit, mcm korg cakap la, perfume bangsa asing mengalahkan perfume Clive Christian Imperial Majesty yang berharga : $215,000 (RM692,299) sebotol!
          itu baru seksa naik Putra…seksa naik KTM lg?? Penuh jugak dgn bangsa asing.

          0

          0
      • tudung kelabu says:

        kau ingat kau seorang je ke yang dah naik LRT 6 tahun??

        memang sesak la weyy.. dengan bau macam2 nye lagi.. belom lagi yang nk cuba meraba2, menggesel2 lagi..

        Kau ni naik LRT kat negara mane ni??

        0

        0
        • Suka dada Syarul Ridzwan says:

          Dah tentu namanya pun public transport … apa nak mengeluh lagi … korang ingat kat Malaysia je macam tu ke … try naik kat New York, London, Tokyo … sama je … orang Malaysia ni bab mengeluh komplain ni no. 1

          0

          0
        • fuhhh says:

          dia naik dr kelana jaya ke taman bahagia… tu yg x sesak tu!

          0

          0
        • megikutakcukuppedas says:

          Dah tentu namanya pun public transport … apa nak mengeluh lagi … korang ingat kat Malaysia je macam tu ke … try naik kat New York, London, Tokyo … sama je … orang Malaysia ni bab mengeluh komplain ni no. 1

          No, not really. I had lived in London for few years. Sgt tak sesak sebab train mmg sampai on time. Infact, every one minute ada 2 trains datang sekali.

          0

          0
      • Walaweh says:

        nampak sgt menipu naik LRT tak sesak, menipu sgt- kalau yer pon peminat fanatik Maya Karin takyah la smpai nak menipu camni

        0

        0
        • rakyat mesia says:

          err aku naik LRT siap tukar kat jamek lg. LRT kan kerap, yg terdesak sgt nk masuk terus tu dah knp? tggu je la yg next train. 5 minit je pun. duh. kl dah dasar suka komplen tu, ape pun x blh

          0

          0
        • Anonymous says:

          5 minit tu sgt berharga utk org yg bekerja.. klau stakat kaki lepak takde hal la 30 minit pun kann

          0

          0
        • Anonymous says:

          Alasan..5min tu blh jadi berharga kalo ko berzikir atau baca buku..nmpk sgt bkn jenis penyabar

          0

          0
      • fuhhh says:

        aku rasa ko naik dr kelana jaya ke taman bahagia kot!…..haishhhh

        0

        0
    • Just my 2cent says:

      Dari July 2009 – Feb 2013, saya menaiki lrt. Berdiri dari putra gombak ke kerinchi OR kerinchi – gombak. Kadang2 ada hari yang dapat duduk, tapi boleh kiralah dengan jari. Bau? Macam-macam ada. Issue ke semua tu? Bagi saya tak pun. Okay je. Sampai gombak ambil cab balik ke rumah. Kenapa cab? Bus tak masuk area rumah saya tu, jauh sangat :) Issue ke? Tak pun. Alhamdulillah tak pernah jadi issue semua tu.

      Point zahra tu betul, tapi perbandingan yang dibuat? Rumah di ampang/melawati? Harga tanah lain-lain ya. Salah ke kalau naik lrt ke tempat kerja? Bagi saya semua tu normal. Bermula dari bawah. :)

      Tak boleh la kalau baru kerja 2-3 tahun tapi berharap macam-macam.

      0

      0
      • aku tak paham says:

        Kenapa perlu nak kata start from below?

        Dekat overseas semua orang naik public transport. Yang kaya , miskin, muda, tua. Semua jalan . Semua bersenam tak kira sejuk ataupon panas .
        Sememangnya rakyat malaysia Manja .

        0

        0
        • Fening says:

          Oversea die punye line teratur. Nk tukar tren pon tak payah jalan jauh/ade laluan berbumbung. Sini dgn panas teriknye berjalan nak tukar tren. Pastu 1 tren rosak, ko takde option melainkan tunggu berjam-jam atau naik bas/teksi…(~ ~”) letih woo

          0

          0
    • abc says:

      xde sape suro berdiri sebelah bangla… xkan bangla dgn indon je naik lrt.. padahal suke kena raba sbb tu berdiri sebelah diorg..

      0

      0
  3. Anonymous says:

    mmng la leh naek lrt tp maksud zahra lbh kepade pendapatan yg xbersesuaian dngan kos hidup zaman ni nk beli rumah pon smpi xmampu walaupon pelajaran tinggi..brmaksud gaji ciput tp harga keperluan di luar kemampuan untuk generasi skrg nk miliki..tu yg padat intinye bkn psl lrt tu point nye..fhm x maya karin..

    0

    0
    • mira says:

      zahra xkata pun dia malu naik lrt…

      0

      0
    • i am Malaysian says:

      Org melayu ni bab complain no. 1. tak boleh beli rumah la, tak boleh bayar ptptn la. semuaaaa nak free aje! bantuan dari segi pendidikan pun dah dapat, bantuan kewangan untuk berniaga atau belajar pun dah disediakan, tapi tak pernah cukup. ade je melayu lain yg berjaya. gaji ciput nak salahkan org ke? takkan kerja biasa2 nak gaji level professional kot. professional pun gaji tak tinggi. tapi kalau kita usaha, kita akan capai sesuatu. ni tak, complainnnnnn je kerja nya. dah tau gaji ciput belanja la ciput. ni tak, duit ptptn tak dapat bayar tapi nak pakai kereta honda. complain gst bagai, shopping raya rata2 sesak shopping sakan! kos hidup la sangat kan! alahai melayu.

      0

      0
      • Sokong "i am Malaysian" says:

        Betul … sokong 100%

        0

        0
      • Anonymous says:

        Hahahhaha…setuju sangat…aku pon student gak dulu…bese la…ade student yg suke disuap…mana nk keje teruk2…tau2 je nk jadi kaya raya…haha

        0

        0
  4. itsme says:

    byk sgt alasan kekadang buat hidup lagi susah… kenyataannya itulah yg kita harus hadapi… apapun naik LRT pun ok ape!

    0

    0
    • Pape je la says:

      Kt ipoh xde lrt wehhhhh..kos sara hidup kt ipoh pun dh tinggi.gaji ciput engineer gaji 2800 kauuuu rasaaaaa? Byr itu ini lg.pampers ank makan pakai ank bini.dh bwk bekal pun still ngam2 je duit.sib baik laki aku dh langsaikan ptptn dia.aku xde loan pape pun.sume laki aku yg tanggung.laki aku x bg aku keje.bygkan klu aku keje lg la x cukup duit.anta ank kt pengasuh,susu ank lg,pmpers kt umh pengasuh lg.sorang 300 klu 3,4 org???? Pk logik sket la.xsemua org dpt bntuan masa study,xkn dh ada keluarga nk naik moto lg.agak2 la wey.

      0

      0
  5. Anonymous says:

    cb pham kn mksud sebenar..die bkn mengeluh tp sedang memerli ke*****n!

    0

    0
  6. Ugly Nara says:

    Cuba faham dulu maksud tersirat si zara cuba sampaikan …jangan nak lurus bendul sangat Maya Karin weiiiii…..

    0

    0
  7. bukanmakcik zahra says:

    Zahrav bayar ansuran kereta dekat bapakmdia…bapak dia along ke? Sudahla budak2 muda sekarang..semua benda nak mudah….nak free, indon dekat kg aku dah naik honda, bangla yang kahwin dengan orang kg aku dah buat banglo paling besar kat sini.aku dulu nak pegi daftar masuk kolej naik bas turun bas…dah sampai sana baru bapak aku ambik teksi, nak jimat. Budak sekarang? Tiap2 minggu mak bapak ambik berjemput, kalo kaya mcm bapak zahra ni, bagi la kereta..sebijik. aku harap malaysia ni sekali sekala jatuh teruk sikit..baru budak2 ni merasa hidup susah….baru rasa setiap benda yang dapat senang dulu tu
    nikmat…#pray for lowyat victim.

    0

    0
    • Anonymous says:

      gi ar dok indon,gi kawin dgn bangla. cepat kaye. xyah hadap muka kat malaysia nie. klu ko nak tau gaji aku ermm oklaaaaaa da pendidikan tapi still rase ssh sbb sparuh dri gaji aku sume bagi kat krajaan. than perut pasal nak beli umah yg maha hebat hrga nyer. so bygkan owg yg susah dri segi pendidikan,yg menganggur,owg yg dh berpencen,pelajar yg parets owg ssh.camne dowg nak survive??wlupun bkn sume yg terkesan dgn persekitaran ekonomi skang termasukla ko tapi statement ko nak bdak2 nie merasa idup susah tue…bdak2 mane???? ko pk klu Malaysia nie jatuh ‘bdak2’ yg ko mksudkan tue jer ker yg rase susah???? petani,owg kg,pekerja bwahan sume kaye raye????? smpan busuk ati ko tue. xyah tunjuk sgt kat owg. wat ati panas jerrr

      0

      0
      • lol says:

        apalah .. orang tuh kasi perumpamaan je kot. orang indon bangla tuh rajin . Dari sehelai sepinggang masuk Malaysia skang dah boleh ade kereta and rumah sebab apa???? seba rajin. Ade satu bangla tailor kat area KD . Dari menjahit seorang skarang dah beberapa tahun ade berapa belas bangla tukang jahit belakang orang upahan dia. JADI jgn la fikiran tu kolot sangat dan jangan la terasa hati bila orang kata kau malas.
        RAJIN + USAHA + BERDOA+ ZAKAT = insyallah ALLAH balas la

        0

        0
  8. Joyah says:

    Laaa, serious la Maya Karin tak faham ? Duit 8 juta dqlam bank tapi ayat Zahra tu pun awak tak faham? Hehehehe.

    Cik Maya, Zahra bukan la malu nak naik LRT. Point dia bukan pasal LRT tp dia emphasize kan kpd kos sara hidup yang tinggi skrg ni tak bersesuaian dgn gaji yg diperolehi. Lain la kalau kos sara hidup naik, gaji pun naik.

    Aiyoo Cik Maya ni pun -..-

    0

    0
  9. nur says:

    nampak sangat maya karin ni bangang tahap gaban……org tu ckp lain ang ingat lain….byk artis kat mesia ni bangang2….tapi nak tunjuk ajet-ajet sucila kunon yang ko faham sgtla bagai….muahhhaha.buat malula ang ni maya karut….

    0

    0
  10. nur says:

    nampak sgtla bangang si maya karut ni…..org tu ckp lain ang ingat lain….tu sibuk nak menyibuk….buat malu artis mesiala ang ni….ajet-ajet sucila kunon maya karut ni….muahahahha

    0

    0
  11. nyonya mansor says:

    Tahun ni kita cuba x payah balik kampung.minyak jimat..toll..pastu kita jng makan kat luar kita masak sendiri jimat x payah bayar GST..pre paid kata nak balik kepada $10 la ni senyap je..gamaknya nak tunggu pilihanraya kot baru nak tukar..kita cuba makan lobster sbb xde gst..mee maggi ada..pastu kita masak kangkung kan murah..betul tak najib sayang

    0

    0
  12. Anon says:

    Vodo si maya ni..

    0

    0
  13. Suri says:

    Aku rasa Maya bukan tak faham point Zahra tu. Cuma the way Zahra ni explain as if dah tak cukup duit baru naik LRT. Padahal utk mengelak duit habis, dari awal sepatutnya naik LRT. Seolah2 menggambarkan naik LRT tu utk org takda duit je. Camtulah. Jangan marah2. Bulan posa ni, hehe. Jimat cermat sikit time raya. Takpala takda baju paling glamour kat kampung pun.

    0

    0
  14. Anonymous says:

    point zahra is bukan terpaksa naik lrt, point is dia nk highlighted that kos hidup makin tinggi and utk fresh graduate mcm dia tak mampu nak tanggung kos hidup skrng. come on maya, tak dgr speech tu smpai habis ke? instead nak mention u penah naik lrt , why not bg motivation or concern towards our fresh graduates nowadays.

    0

    0
  15. Mayonnaise says:

    Tak semua org rumah dekat dengan LRT stations. Tak semua org jugak yg balik on time pkul 5 tepat nak sampai di rumah. Dont simply put any judgments when you,yourself are not even in their shoes. Kalau setakat sekali sekala naik LRT lps tu nk boasting psal dia pun penah naik baik diam je la. Cuba maya try naik LRT everytime u go for shooting? Dgr citer,shooting slalu habis smpai larut mlm smpai 4-5 pg. Try imagine yourself to catch up with the train pd wktu tu,tgok ada ke tidak train tu! Penah dgr cerita ppuan kena rogol,rompak n bunuh waktu tengah naik or tunggu train mlm2? Kita tak tau situasi seseorg itu mcm mna ntah dia terancam atau tidak dlm prjalanan nak ke LRT tu. jgn sempitkan fikiran dgn pikir LRT tu,fokusnya hanya utk sistem LRT sahaja! Ntah2 dia mksudkan ‘perjalanan’ utk ke LRT itu yg menyusahkan. One more thing, everyone can listen to what stories they wanna hear but,only brilliant people can make a good interpretation and conclusion. Rumour has it,you are now a millionaire aren’t you not,Maya? Obviously money don’t buy class and education do they! ????

    0

    0
  16. nil says:

    kalau nk dikira-kira ada kenderaan sndri lagi elok. naik kenderaan awam seperti bas dan sekrg sudah ada lrt, komuter dan monorel..tetapi ianya berbaloi atau tdak?…
    jika naik kenderaan sndri of course byaran kereta setiap buln mesti byar dan minyak kereta perlu juga dipenuhkn..jika tempat kerja dekat dgn public transport, sya rasa tdak jauh jaraknya, gunalah shja public transport…tetapi jika tempat kerja jauh..rasanya tdak berbaloi..dan ada sesetengah tempat parking kereta di stesen-stesen lrt atau komuter tu kna byran, cuba buat kiraan betul-betul memang tidak ada bezanya. mcm sya sibuk buat projek lrt…utk kemudahan katanya..tetapi bila sya perhatikan..laluan lrt tdak menuju ke tempat kerja,..jika saya naik bas sekali pun sya terpksa menaiki bas dari subang turun ke pj dan dari pj barulah sya ambil bas utk ke damansara utama..kalau nak mudah, sya bawa kereta dan park di area kota damansara kemudian ambil bas utk ke damansara utama,..sedangkn bas akn berpusing-pusing..mkn masa juga. lebih baik sya bwa kenderaan sndri…puas hati, Kemudahan yg ada pun bukn menyenangkan..kekdang menyusah pun ada.

    0

    0
  17. Jah kilang says:

    Kimak la .. Baik la pakai CAWAT GAN COLI AJE .. Kalau nk bantu bjet kerajaan!

    0

    0
    • shameonyou says:

      coli pon xmampu nak beli kak Jah oiii… aku rasa lpas ni sayur/ayam/itik nak kena ternak sendiri je.

      0

      0
  18. Anonymous says:

    bodoh la maya karin..zara ckp disebabkan kos hidup meningkat dia terpaksa naik lrt g keje..dgn bersesak lg.. disebabkan gst dia terpaksa hidup susah..maya ko naik sekali sekala je tp org yg naik hari2 ni penat..kalo ada anak mcmna xkan nk bwk naik lrt jgk..simpan la ckit bodoh ko tu maya

    0

    0
  19. Mayat Karin says:

    Maya ni tak habih habih nak tunjuk brilliant, ko suka bersesak naik lrt patutla ketiak ko busok sampai jadi umpatan fashion designer

    0

    0
  20. betta says:

    ada jugak artis yg bodo..x paham maksud yg cuba disampaikan oleh si Zahra..
    kau byk duit..mmg x terasa apa²…ni rakyat marhaen yg teruk terjejas..dah abih jimat dah…semata² nk ‘tlg’ kerajaan cover hutang…

    0

    0
  21. Syarul Ridzwan kekasih luar biasa says:

    Korang ingat kat Malaysia saja ke kos hidup naik. Cuba korang celik sikit baca article luar negara … kat UK pun graduate mengeluh kos hidup naik sampai nak beli rumah pun tak mampu … standard lah

    0

    0
    • Anonymous says:

      salah ke dia suarakan ape dia rasa?
      suara dia mewakili yg lain jugak bukan dia sorang je yg rasa.
      bkn masalah celik x celik.
      realitinya kita skrg di Malaysia bkn di Uk or mane2 negara lain.

      0

      0
      • Syarul Ridzwan kekasih luar biasa says:

        My point is … kalau dah satu dunia tengah ekonomi gawat apasal kita nak bising-bising lagi … pandai-pandai lah berjimat … ni aku tengok orang Malaysia mengeluh tak cukup duit tapi bab berbelanja tu bukan main lagi … pergi lah Jalan TAR hujung minggu … macam kat Mekah masa musim haji … semua orang Melayu berbelanja … salahkan kerajaan lagi ke? Cubalah bersyukur sikit

        0

        0
        • Anonymous says:

          awk tau ke org yg awk blame tu x bersyukur tu berjimat ke x berjimat?

          yes,mmg ramai yg ke jalan tar berbelanja ape semua.tanggungjawab pd keluarga,mcm mane plak tanggungjawab pemimpin pd rakyat,janji itu ini end up sedut duit rakyat.

          bersyukur x bersyukur tu antara manusia tu dgn Allah.

          Zahra ni xde pun kate nak elaun 1k sebulan dr kerajaan.cuma meluahkan rasa hati.

          0

          0
  22. Anonymous says:

    Betul cakap maya karin! saya sokong! si zahra tu.. kalau nak buat contoh, beri la contoh yang lain. jangan jadi tak bijak. jadi bahan lawak dek orang yang berfikir … orang yang berfikir ye.. sekian.

    0

    0
  23. hanyaseoranghamba says:

    ini bukan masalah naik LRT malu ke x wahai cikmaya karin.Maksud zara tu di sebabkan faktor ekonomi yan lembap disebabkan oleh pemimpin korup duit tiap2 bulan xcukup. jadi terpaksa ambik inisiatif lain naik lrt bergelut dengan orang rmai. kalu semua orang naik LRT x naik kete nnti sesak plak LRT tu.. ntah2 nnti runtuh LRT tu..

    0

    0
  24. N says:

    Beauty doesnt always come with brain.
    U know what I meann.
    Cuba duduk dlm brutal reality mcm Zahra ni baru tau rase dia.
    Duit gaji bulan2 hbs bayar komitmen-80% bayar komitmen.

    0

    0
  25. Insan mengharapkan keredhaanNYA says:

    berkongsi pendapat x salah Cik Maya …cuba kita piker maksud tersirat Cik Zahra… keluhan hati dia…luahan hati dia kepada pemimpin Negara agar membuat keputusan lebih bijak utk kepentingan rakyat ….lebih2 lg utk golongan usia Zahra termasuk la saya…sy amat setuju dgn luhan ati Zahra…sbb sy juga mengalaminya…apa sy boleh buat???..hanya mampu teruskan hidup…lebih berusaha tp sy ttp bersyukur n berdoa agar Negara kita di kurniakan pemerintahan yang lebih bijak dan dpt membantu meleraikan kekusutan Rakyat Malaysia dengan keizinan NYA…Insyaallah….

    0

    0
  26. Gadis Jaguar says:

    Betulkan kalau I silap… I rasa Zahra x cakap pon dia malu naik LRT.. kadang2 misunderstanding camni la blh cetuskan pergaduhan… aduiii…. pe nak jadi la.. yg I paham maksud Zahra tu… ujung bulan duit x cukup nak isi minyak kete…sebab tu terpaksa naik LRT. sebab apa? sebab nak kena bayar tu la…ni la..ye la..kos sara idup tinggi katakan… tak payah sibuk nak putarbelitkan kenyataan orang. paham dulu baru kuar statement! Jangan nk bagi statement yg nampak kebodohan diri! K bai! ***LRT Malaysia dah macam tukar hakmilik kepada Non-Malaysian***

    0

    0
    • Anonymous says:

      dah tau duit tak cukup xyah la tggu ujung bulan br nk naik lrt..hari2 naik pun apa salahnya..duit utk minyak keta, tol, parking tu semua boleh guna utk hal2 lain. Ttp juga saya tak brapa setuju dgn si zara tu! idop kat kotaraya ni serba serbi mahal..melangkah keluar rumah je dh kena kuar duit, so xpyh nk tggu ujung bln br nk fikir itu ini. lebih jimat kot kalau hari2 naik lrt..bab2 bau2an atau gangguan lain dlm lrt tu rasanya dlm public transport lain pun ada..malah lebih teruk kot? and bkn kat msia saja yg camtu, Negara lain pun lg teruk..lagi la depa2 pakat tak mandi selalu!

      #silabersyukur!

      0

      0
      • Anonymous says:

        ni lg sorang,yg nak banding msia dgn yg lain tu dah kenapenye?
        bukan x bersyukur tp realiti skrg ni yg kaya makin kaya yg baru nak hidup ni?
        kdg2 nk saving pun x dpt.
        mmg bersyukur ade gaji,msia ni aman lg.ade keje.ALHAMDULILLAH.
        tp mcm mane pulak dgn hasil keje keras org kat bawah ni ditindas pihak atas?
        xyah ckp fitnah dosa ape la,dah terang lg bersuluh!
        oh btw ko yg komen ni pun belum tentu naik lrt/komuter tu lg kan?
        entah2 sembang je lebih.
        try dulu hadap benda tu tiap hari.
        yes sy pengguna tegar lrt/komuter/bas.

        0

        0
        • Anonymous says:

          cik kak…saya dr start dok KL ni dh biasa dgn public transport nih! dr zaman bas mini, metro, rapid. hari2 saya naik turun lrt, monorail pegi balik kerja! mmg tension, penat, lagi2 dgn ragam monorail yg asik2 problem je sbln entah brapa kali. tp itu yg saya rasa lebih mudah & jimat utk saya yg mmg bukan dr golongan mampu apatah lg org kaya!! saya xsembang kosong sbb sy dh & sedang merasai semua itu sejak berthn2 lamanya!

          0

          0
      • banding la lagi says:

        Ko banding Malaysia dgn negara dunia ke 3 ke?????
        Kita ni dah tahap negara sdg membangun, tapi ekonomi duit dah menuju negara dunia ke3 je. Kalo nak banding pon pada-pada la

        0

        0
      • tak tau says:

        kalo ko keje duk kt opis je bleh la naik lrt..kalo ko keje kena g site.. mampu ke ko nk naik lrt???nak jalan kaki lg..kang xtau lg tgh jalan tu ade org gile ke perogol besiri ke ko xtau..cube hubung kn lidah, tgn & kaki ke otak supaya tindakan atau percakapan ko tu munasabah ckit..

        0

        0
      • Anonymous says:

        kau tau kerja lawyer mcmana?

        0

        0
    • Suka naik LRT says:

      Orang melayu semua nak drive kereta besar … so tak heranlah warga asing je yang naik LRT … tu pun nak mengeluh lagi

      0

      0
      • sayasayangmalaysia says:

        bukan mengeluh bukan nak komplen.. tapi sedeh.. ari2 g keje.. carik duit.. sesak2 dalam lrt.. letih.. jumpa anak 2 jam sehari je.. lepas tu dpt gaji.. spend ke GST.. igt nak ubah malaysia.. tapi ropenye kene tipu.. tlg orang beli birkin!!!

        0

        0
  27. Anonymous says:

    korang pun..paham ke apa maksud tersirat maya tu? 1 statement 10 org baca bole jd 10 atau 20 pendapat berbeza. sama juga dgn apa yg si zara tu post. tak pasal korg wat dosa pepg dibulan posa ni dok salahkan org tu org ni. bkn msia aje yg ada masalah ekonomi, masalah public transport semua tu..negara2 lain pun ada juga. cubalah bersyukur sikit..kalau takda lrt tu korg mungkin naik bas..metro? bas mini? lg sesak dowh! lg mcm2 bau tau! saya dh rs semua tu dlu..dan kalau nk banding dgn skrg..saya ok je bersyukur je dgn lrt tu at least cepat smpi ke destinasi walau mcm2 dugaan kena tempoh spjg journey!

    #belajarlah jadi manusia yg sentiasa bersyukur dan berusaha lebih lah kalau tak puas ati dgn apa yg korg alami skrg!

    0

    0
  28. Anon8 says:

    Saya sendiri kurang setuju dengan Zahra. Fresh grad memang la macam tu. Sekarang ni semua fresh grad expect bila grad je terus kerja senang dapat gaji besar. Saya grad daripada luar negara tapi starting salary of course la sama dengan orang lain. Rendah je. Faham2 je la takde experience tu semua. So with that low salary kena la pandai2 berpada2. Rent kat low cost apartment. Everyday saya naik lrt and public transport sebab nak jimat bagi parents duit sikit. Tak pernah mengeluh pun. Lepas third year baru start beli kereta. Tu pun saga je eventho gaji sekarang dah increase banyak dari masa starting tu. Bukan nak riak ke apa tapi saya rasa dengan gaji sekarang saya mampu je pakai kereta2 import tapi pilih saga and duit lebih every month saya simpan dalam asb and tabung haji. Tapi bila saya tengok junior2 saya baru start kerja tapi dah terus pakai kereta, malah ada pakai honda city saya hanya mampu geleng kepala. Every weekend makan kat cafe hipster tu semua. Handphone pakai nak paling canggih. Shopping tak ingat dunia. Tengah bulan dah complain duit tak cukup. Key word kat sini sekarang ialah belanja < gaji.

    0

    0
    • Anon9 says:

      hmmm, ada lagi ke low cost apartment yg below RM500 kat area KL ni? Luaq KL pon dah susah nak cari harga sewa murah.

      Kadang-kadang yg bagi pendapat ni tak tahu keadaan semasa and keadaan kewangan individu. nak suruh jimat-jimat-jimat-jimat. dah jimat pon mcm tu jgk, gaji sebulan habis mcm tu je

      0

      0
      • Anon10 says:

        Kawan aku sewa low-cost apartment kat Cheras RM450.00 sebulan satu apartment (3 bilik lagi) … tak bolehlah nak harapkan apartment mewah … setuju sangat dengan Anon8

        0

        0
      • anon jugak says:

        kalau dah takde duit duduk lah dgn kawan kawan bujang. kalau apartment 3 bilik duduk 3 org. byknye org buat mcm tu malah seluruh dunia. so kalau apartment sewa 1200 p/month sorang 400. bil api air astro max 300 so sorang 100. cukup 500. 1200 p/month dah boleh dapat apartment yg sgt selesa. kalau dah kahwin, laki bini share la. itu pun nak kena ajar ke? mcm zahra tu kata belajar tinggi? mana bijaknya? dah duit gaji besar siput ko pegi byr ansuran kereta 500 sebulan tu dah kenapa? kalau benci x selesa naik lrt bagai tu pun, boleh je beli second hand kancil ke apa kurang kos.. tak nak pulak si Zahra tu, mesti eeeee tak kan kancil? i lawyer kot jawab Zahra. so lantak kau lah.

        0

        0
    • redha je lah says:

      untung la u…area kl senang dpt lrt/ktm/bus, sy duduk damansara susah nak dpt public transport sbb tu cari umah area sini jugak boleh jln kaki tp aprtment low cost pon 1200 (yg aku rasa dah mcm kat indon n bangla).
      bg sy kedua2 pihak ni win2 situation kot.
      fresh grad- ubah skit gaya hidup. beli benda yg ko mampu je la.
      compny- agak2 la nak bg gaji pon… 1500 x ckup untuk duduk area bandaraya yg semuanya cekik darah.

      0

      0
    • syukurlah org kl... says:

      bersyukur la dok kl. ada lrt/ktm/erl/bas/teksi dll. cuba fikir yg duduk negeri2 lain mcm jb & penang. tak ada lrt/ktm/erl. bas & teksi pun tak meluas areanya. kadar gaji keja swasta @ kerajaan sama je dgn negeri2 lain tapi kos hidup lebih tinggi dr kl coz jb contohnya bersaing dgn singapura. tapi hidup masih perlu diteruskan juga. pandai2 la uruskan walau dlm terpaksa. nak mengeluh pun tak dpt mengubah apa2

      0

      0
    • dhia says:

      wow..amazing..samela kita..aku keje lima tahun br bli kete..tp junior aku br keje dah brani bw kuar mazda 3, chevrolet, honda civic bagai..gerun aku tgk. gaji awal2 aku dl aku simpan dah dpt bli umah dah skrg. i second ur opinion. belanja < gaji.

      0

      0
  29. Ellysha says:

    Kita nie kena la terima hakikat kehidupan sekarang nie semakin mencabar. Kita nk mengeluh, nak complaint mcm2 rasanya takkan mengubah apa2. Apa salahnya naik LRT..lg jimat rasanya…jimat masa dr tempuh kesesakan jlnraya, jimat duit petrol, jimat duit tol. Skrg nie semua rakyat Malaysia rasa kesempitan tu.

    0

    0
    • minty says:

      bukan mengeluh..kite kne ade usahe nk ubah bende cmni..bukan terima je tanpa ade buat sesuatu..bersuare pun usaha jugak..sampai bile nak terime keadaan mcm ni? lambat laun makin terok malaysia ni sampai semua org mati kebuluran..mmg rezeki Allah yg tentukan tpi usahe tu kne ade ke jalan yg baik..xphm ngn org yg masih xsedar n buke mate betape korupnye karajaan skang..kalo kome ckp kt luar negare pun same, xkn nk same jugak ikut? usaha nak ubah..lame2 malaysia ni bole jadi cm negare afrika minum kencing lembu..org yg ckp terima je hakikat skang tanpe ade usaha nk ubah ke jalan yg baik seolah die biarkan dirinye dizalimi..redha je semua even bnde tu di luar Islam..itu namenye bodoh

      0

      0
      • Mentos says:

        Masalahnya orang yang menunggu-nunggu nak masuk tu pun bersih sangat ke tak korup ke … setahu aku masa time dia kat UMNO dulu dia pun sama gak … kalau rakan-rakan sepakatan dia nak-nak yang memerintah Penang tu lagilah aku tak boleh terima.

        0

        0
  30. maya poyo says:

    alah si maya ni nak tunjuk die tu humble la konon yg statement die kate theres no shame taking public transportation..kan die retis..retis yg xkesah ketiak busuk hahahaaha..mesti die rase die hebat kan jual tanah kat london tu woiiii

    0

    0
  31. Narco says:

    Zaman skrg kena multitasking, zaman muda2 ni la kena cari rezeki lebih, buat 2 keje. pandai bahagi masa.

    0

    0
    • Anti-mengeluh says:

      Betul tu Narco … tak abis-abis mengeluh nak mintak kerajaan subsidi … korang ingat kalau DAP memerintah nasib korang lebih baik ke? Sedar lah diri woiii

      0

      0
  32. anon says:

    ek elehhh maya karin ni. sejak bgtau dia ada 8 juta ni, menyemak lak. xder tip top mana pon berlakon. diam lah.

    0

    0
  33. Anonymous says:

    Manjanya la bdk2 skrg. mesti nk gaji bagus..mesti nk ada keta sendiri..mesti nak drive g keja..belajarlah susah2 dahulu…baru la senang2 kemudian..jgn lah senang2 dahulu susah2 kemudian hari..pastu nnt masuk bersamamu mintak ehsan dr org!

    0

    0
  34. Anti Rasuah says:

    BOOOOO MAYA KARIN BOOOOOOO

    0

    0
  35. MAWAR BERDURI says:

    MAYA KARIN NI BODOH..

    0

    0
  36. kk says:

    Dear MK,
    Kalau setakat sesekali naik LRT or komuter x payah la nak bidas sekali ape yg Zahra cakap. at least die berani drpd kite2 yg cume berani jd keyboard warrior je.
    pernah ke u naik lrt or komuter time peak hrs? even gerabak khas utk wanita je pon kdg2 disailang dgn kaum lelaki. apatah lg tmpt duduk khas utk warga tua kanak2 or pmpn mengandung. aku yg pregnant ni pon xde belas kesian drpd org lain n terpakse berdiri dgn lame tmbah plak terpkse berebut utk masuk n keluar apatah lg dgn bau2an yg kurang disenangi. pernah ke kamu atau org2 besar lain lalui tu semua? kalau setakat nak sembang skali dua naik time peak hrs tak usah lah wey nak kondem org yg da bertaun naik.

    0

    0
  37. Anonymous says:

    Zahra x ckp pun dia malu naik LRT…yg dia bangkitkan tentang kos sara hidup…
    terasa wei bila dh hujung bln…cepatnya duit habis padahal keluar utk keperluan harian…nk jimat minyak keta..so naikla LRT…bkn niat nk komplen..bersyukur dah.. tp nak org atasan faham situasi rakyat bawahan…jgn nak dongak atas je manjang…tq

    0

    0
  38. sayasayangmalaysia says:

    Bukannye manja.. bukannye kuat complaint.. tapi sedey hasil titik peluh, keje siang malam tapi bile spent duit.. barang mahal.. contribute to GST.. igt utk anak cucu.. tapi ropenye contribute kasi orang lain beli birkin!

    0

    0
    • sayacintamalaysia says:

      Masalahnya kau ada ke bukti yang sahih mengatakan dia beli Birkin pakai duit rakyat? Ke kau buat kesimpulan daripada cakap-cakap orang. Jangan nanti percuma dapat dosa fitnah.

      0

      0
      • Anonymous says:

        NI PENJILAT TEGAR NI ATAS NI

        0

        0
      • Anonymous says:

        xsuka dgn pemimpin skrg..tukar! agak2 nnt pemimpin baru mesra rakyat ke? bole confirm ke bini masing2 tak beli birkin ke ntah apa2 ntah ke branded item? bole konpiden ke depa g blk keja naik public transport, bole caya ke x korup? bole menaikkan taraf idop rakyat? bole boost ekonomi negara? etc..etc..! if yes! sila jlnkan tugasan anda bila masanya tiba! jgn nk hingaq je tp xjlnkan tanggjwb sbg rakyat dgn sepatutnya!

        0

        0
  39. Anonymous says:

    Entah aku x rasa dia malu naik LRT , cuma dia mengeluh sebab duit nak beli minyak x culup sebab tu hujung bulan naik LRT…
    Well sapa yang suka naik LRT tu naik je la, yg mengeluh naik LRT tu hak dia napa nak dispute lak…

    0

    0
  40. Anonymous says:

    Bagi saya, Zahra x merungut..tujuan Zahra hanyalah untuk menyedarkan pemimpin atasan negara yang selama ini diulit kemewahan hasil kuasa dan pangkat yang diperolehi terhadap realiti kehidupan rakyat..kalau xde yang bersuara, sampai bile mereka tidak akan ambil endah..setiap kali pemimpin turun padang, pihak tertentu akan buat sehabis boleh utk memastikan semua nampak indah dan sempurna tetapi realitinya?..ingat, rakyat yang pilih kerajaan bukan kerajaan yang memilih rakyat!

    0

    0
  41. BOB says:

    #sayaZahra tu bgtau bgaimana keadaan ekonomi skg, bdk2 graduate xdela gj 4-5ribu yang mak bpk dorng harapkan walaupn blajo tinggi2…die xckp pn nk suh kerajaan support spnuhnye idop para graduan ni…last ucapan kn die ckp dorang akn tetp trus kje..cume nk sedorkn kerajaan ni, supaya dasar2 yang dibuat amek krela pndaptn ank muda masa kini, cthnya hrge rumah, kos sara hidup tu smua….that’s a realiti yg #sayaZahra tu ckp….realiti, bukn merungut!! org klu xdbgtau die xkn sedor…gtu gk kerajaan, lau xbgtau die akn igt sokmo korng bhgia mampu walaupn sbnrnye korng sengkek menderita..2 le kje kerjaan, bntu rakyat!

    0

    0
  42. Anonymous says:

    satgi abg david teoh cari zara ajak dia join mig..jd pelakon. ada la stesen tv ajak dia jd pengacara. ada la produser pggl dia jd pelakon. ada la nnt yg bg dia job. byk la duit dia tu nnt. xyah dah risau pasal ujung bln nk kena naik lrt. dh pemes ko zara!
    hehe..

    0

    0
  43. Anonymous says:

    DUMB WOMAN- MAYA KARIN

    0

    0
  44. Feredea says:

    isu zara nak kasi tahu pasal kos hidup meningkat tu betul, tapi yang tak betulnya naik lrt rasa malu. Cuba kasi tau kerajaan, pasal GST mesti la ramai orang sokong, sebab 100% orang tak suka gst

    0

    0
  45. Anonymous says:

    bukan pasal malu,bukan pasal jaga status as a lawyer..masalahnya kita lawyer ni sehari je bergerak byk tempat..belum lagi outstation sana sini..bodo btl si maya ni..abg nara pun sama bodo

    0

    0
  46. jiji says:

    ape la bijak sangat si maya Karin ni…baru dpt untung 8 juta da leh komen komen org yg berada di kesesakan jalan raya sara hidup…’lame’ sangat …duit tu Allah boleh Tarik je bile bile mase…lepas tu nak naik LRT tu pun tak mampu…brp ramai yg terpakse beli tiket bulanan pun pakai kad kredit sbb dah tak de aliran cash…cer paham kan

    0

    0
  47. Nad says:

    Aku tak paham korang yang setuju dgn zahra ni…standard la umur 23 tak mampu beli kereta, mampu naik lrt je. Baru je keje kot…simpan le duit gaji…xyah gi minum kafe hipster kopi sepuloh ringgit tu.

    0

    0
    • amran funs says:

      aku x paham ngan org yg xleh buka minda baca apa yg tsirat bdk zahra tu nk smpaikan.. nape la narrow minded sgt.. dia ckp bukan utk dia sorg..utk smua.. spy gov amik tindakan utk bntu ank muda ni.. yer..kita pnh ssh dl..tp xkn kita nk biarkn ank2 kita kedepan pun ssh sama… agak2 la.. byk point zahra ckp..nape point kecik2 mcm ni je org kita nk bahaskn..nk gaduh2? alahai..bangsaku… rendahnya moral dan mentaliti kita…

      0

      0
      • Just my 2cent says:

        Bukan tak faham amran, point tu ada, tapi cara perbandingan salah. Baru lagi kerja, takkan nak senang terus? Cubalah cakap nak beli rumah dekat area nilai pun tak mampu, or cubalah cakap nak bayar minyak kereta pun tak mampu disebabkan taraf hidup yang tinggi. Ini cakap awal bulan naik kereta, hujung bulan naik lrt. So di situ nampak masih ada kemampuannnya. Janganlah compare harga rumah di ampang/melawati, yang kerja 20tahun pun belum tentu mampu.

        0

        0
    • Minum kopi Syarul Ridzwan says:

      Aku masa mula kerja jadi loyer ke hulu ke hilir naik bas … jalan kaki dalam panas … tarik beg besar … aku tak mengeluh pun … lumrah lah tu … mula kerja

      0

      0
    • Anonymous says:

      standard 23 tahun ke,40 tahun ke,55 tahun ke..sampai bile kite nak mengikut je apa yg kerajaan buat?..kita rakyat ada hak untuk bersuara..kena ada orang yang bersuara..xmacam korang..depan2 sokong,belakang merungut macam2,sume mahal,minyak naik..dapat BRIM terus diam

      0

      0
  48. Sarah says:

    Apal lagi Zahra mau…????!! Tu graduan kaum Cina dan India, laaagi banyak masalah mereka. Memang tak ada canlah nak berdiri depan Menteri menyuarakan masalah mereka, apatah lagi harapkan Kerajaan tolong mereka. Tapi mereka berikhtiar sendiri kerana mereka sedar siapa mereka. Bersusah susah dahulu bersenang senang kemudian. Zahra kena belajar berusaha dan jangan terlalu ghairah nak kan itu dan ini secepat mungkin. Kena rendahkan diri..naiklah LRT..tak kemana hilangnya mertabat sebagai ‘loyar’ tu Zahra oii.

    0

    0
  49. gugurl says:

    lebih suka kalau dpt pegi keje naik public transport, lagi2 sekarang kos petrol meningkat.

    0

    0
  50. Anonymous says:

    alah yang penting memang budak muda sekarang ni semakin manja mintak disuap. berangan tinggi, lepas tu bila tak dapat salahkan orang lain

    0

    0
  51. kuntum mawar says:

    ala ya.ang retis bole la ckp gitu.masuk lrt sah2 org bg tmpat duduk sebab ang retis.
    ang pon ade harta 8 juta.ce klo duit ang sama mcm golongan marhaen ni.kompem ang sokong #sayazahra.

    0

    0
  52. Hmm says:

    Banyaknya #Ohmyhenglish ????????

    0

    0
  53. mojo says:

    cer kau naik hari2 maya oii.baru kau nampk kesusahannya.bukan kemaluannya.sapa plak malu naik lrt.bengong sampah masyarakat nie.baru nak suka maya,sbb tak lupa bahasa melayu.

    0

    0
  54. permatamama says:

    rakyat naik LRT..pemimpin juga perlu naik LRT

    0

    0
  55. Lina says:

    Saya dulu naik LRT setiap hari untuk pergi dan balik dari kerja. Nak ke LRT dari rumah dan dari LRT ke rumah kena naik bas. Tempoh perjalanan bas sahaja antara 20 hingga 50 minit. Belum kira masa menunggu LRT tiba, kemudian bersesak2 sehingga saya dah jadi pakar menyelit. Kemudian dari LRT ke tempat kerja pun dah makan masa sehingga 1 jam. Tempoh untuk satu perjalanan ada kala antara dua hingga tiga jam. Akhirnya saya naik motor je. Dari rumah ke tempat kerja tak sampai 20 minit. Haha.

    0

    0