Written by AbangNara | July 6th, 2011

bogel menuju tuhan

Pertama kali mendengar tajuk buku Zahiril Adzim “Bogel Menuju Tuhan”, terus Abang Nara berkata dalam hati:-

Mamat nie mesti puitis dan jiwang punya orang. Tajuk pun dah metafora habis. Mesti novelnya pun mantap.

Namun ada jugaklah sesetengah orang yang tak suka dengan tajuk ini. Kononnya perkataan bogel tak sesuai digunakan untuk benda-benda ketuhanan. Abang Nara ok je ngan tajuk ini sebab Abang Nara pun jenis bunga-bunga matahari gak. Dalam hati ada taman punya orang.

Untuk peminat Zahiril, jangan lupa saksikan filem Tolong! Awek Aku Pontianak yang bakal keluar di pawagam tak lama lagi. Selain Zahiril, ada jugak Sazzy Falak dalam filem tersebut. Nampak macam best je cerita tue.

Apa pendapat korang pasal tajuk novel ini? Memang tak sesuai ke atau korang ok je? Kalau nak beli novel ini boleh ke blog Zahiril Adzim.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

73 responses to Tajuk Buku “Bogel Menuju Tuhan” Zahiril Adzim Tidak Sesuai?

  1. kaki_g0ssip says:

    ape yg x sesuwai? pd aku title buku dia unik & punyai maksud yg TERSIRAT. hanya org2 yg phm dlm penulisan je tau mksd yg tersirat tu :)
    apepun aku suka zahiril. nak2 watak dia dlm juvana. innocent je :p

    0

    0
  2. zaza lee says:

    2nd last

    0

    0
  3. mulut puaka says:

    tajuk je bogel…isi ntah2 lagi menginsafkan kita…

    0

    0
  4. bace dulu.. baru tahu ape content nye…. don’t judge a book by it’s cover……. novel tersebut langsung x menyentuh soal ketuhanan pun……

    0

    0
  5. mikan says:

    aku ok je ngan tjuk tu

    0

    0
  6. NisAzmier says:

    peliksss tajuksss… :p

    0

    0
  7. Anabobo says:

    Hadap tuhan pakai kain kapan.hoho

    0

    0
  8. di says:

    bg aku tjuk tu bgus n kreatif.buat org nak tau ape isi die.nak jual buku selain dari kulit buku yg cntik tajuk pun main peranan jgk..l

    0

    0
  9. Abang Boy says:

    Jom download citer KL Gangster kat blog http://www.sedut-licin.blogspot.com.. Best la citer dier..

    0

    0
    • kaki_g0ssip says:

      ko ni lari topik r. org duk sibuk komen psl tajukbuku zahiril, ko plk nk promo kl gangster! igt nk astro 1st ke? huhuhu

      0

      0
  10. basshunter says:

    tajuk x bwk ape2 makna..yg penting isi novel..mesej yg nak disampaikan..

    0

    0
  11. didi says:

    aku rasa ok je tajuknya.. aku suka zahiril.. cara dia.. sikap dia.. dia antara pelakon lelaki yg betul-betul dilahirkan sebagai anak seni.. setiap lakonan dia ada sendi..

    blog dia pun bagus. tak poyo macam sesetengah artis.. bob a.k.a zahiril, kekalkan sikap macam tu.. pemuda melayu ramai dahagakan role model yg betul.. anda antara mereka yang boleh dibuat role model..

    kecuali aksi dengan shera ayob.. aku kurang berkenan.. tapi apakan daya.. zahiril juga manusia biasa.. keep it up bro!

    -saya budak baru belajar-

    0

    0
  12. BumbleBee says:

    alaahhh… kalo tajuk harian metro lucah-lucah tu lg laa terokkk… xde plak nk bising2…siap dpt title akhbar no.1 dlm Msia lg…

    p/s: ape pun tak bleh…

    0

    0
  13. Deenalofa says:

    OK JER? apa masalah dgn tajuk? come on la… mcm mana org nk berkarya kalau tu tak bley ni tak bley, org yg tak suke tu mybe kureng kreatip kot. La mmg la kiter bogel pun kat padan mahsyar nnt. Ada maksud tersirat. think postivie peeps asalkan ia tak menghina agama takper der :)

    0

    0
  14. en.jung says:

    bila kita dibangkitkan di akhirat kelak, menghadap Allah untuk dimbang segala amalan, tanpa seurat benang. Aisyah R.A. bertanya kepada Rasullah, tidakkah kita akan berasa malu berkeadaan begitu, maka di jawabnya, pada masa itu, Manusia sekaliannya tiada masa untuk mengambil tahu tentang perkara lain, semua berdebar menunggu untuk dibicarakan. Jadi, tidak ada salahnya, dgn tajuk buku tersebut, kenyataan.

    0

    0
    • hanie says:

      betul sangat sokong..cakap macam ni..baru aku nak sedar diri..insafnya…cemana la kain aku nanti…tak sanggup Bo_ge_…tahapa ja masyarakat kita ni..konon berlapik sangat….tanak terima kenyataan ke apa?hahhaha bodoh dengan kurang pandai…adakah beza? tapi org kita sedap dihalwa telinga untuk terima kurang pandai..

      0

      0
  15. rayyan says:

    org yg ade jiwa je leh phm…..tp mereka yg rasa tajuk tu spoil….msti pk negatif dulu….phm2 jer lah skrg ni….gambar sparuh bogel pun rela dipaparkan….tp ini sbg tajuk yg ade terisrat nyer.

    0

    0
  16. ann says:

    aku ok jer…….mmg betul pun satu hari nti hdp tuhan tnpa seurat benang pun

    0

    0
  17. angin kus kus says:

    bodoh punya tajuk

    0

    0
  18. tajuk yg menakutkan…

    0

    0
  19. kokolalala says:

    mmg bogel pon nanti…xda masalah langsung dengan tajuk tu

    0

    0
  20. noname noona says:

    bila manusia hanya memahami yang tersurat tanpa menelaah yang tersirat,otak mula mula menyerong. padahal tajuk buku ini boleh membawa maksud yang pelbagai bergantung pada cara pemikiran seseorang.Cetek fikiran,cetek lah anggapan . Seriously, even belum baca buku nih, tapi tajuknya mmg superb ! sesuia dgn penyampaian . cuba baca blog zahiril dulu, then viewer pasti tahu gaya penyampaian zahiril yang penuh tersirat dan makna yang mendalam . Tiap kata-kata sgt simple, tp penuh pengertian :)

    0

    0
  21. terpulang says:

    Mmngla nanti bogel.. tapi tajuk tu tak sesuai, kurang sopan utk imej Muslim. Kat syurga nanti ada arak kan? Tapi tak sesuai la buat tajuk, contoh, “Arak yang Indah menuju Allah” ke kan?? Byk lagi cara nak puitis

    0

    0
  22. nis says:

    bg saya.. zahiril ni = seorang pemikir.

    bkn snang na cr lelaki, yg ada sifat pemikir. setiap ayat tersusun cantik ;)

    mungkin tajuk ni menjadi isu kalau dibaca sekali imbas. tetapi, bg sesetengah org, sekali baca, dah boleh tangkap makna tersirat, tanpa perlu memandang sinis angkat2 kening -___-”

    0

    0
  23. what the? says:

    kenyataan yang tidak boleh didangkal.

    ps: bogel – istilah kasar tapi benar.

    0

    0
  24. Gosipgurl_fea1 says:

    Ok, saya beli buku ini! sounds interesting :).

    0

    0
  25. gosipgurl_fea1 says:

    well well! sudah jelaskan .sila baca kepada manusia yang claim dia seorang dungu. saya rasa dia bijak dan seni.

    “Bogel Menuju Tuhan adalah salah satu tajuk catatan yang aku tulis di blog, satu masa dahulu. Ia merupakan satu keadaan yang aku gambarkan dalam setiap perjalanan kehidupan manusia yang percaya akan dugaan Tuhan. Tidak ada manusia yang terlepas dari dugaanNya, maka tidak adalah manusia yang tidak akan menempuh satu tempoh kesakitan, penuh perit dan pedih dalam hidupnya – zahiril Adzim

    0

    0
  26. Suri says:

    Bang Nara kena follow blog dia, best sgt sbb dia mmg puitis gitu…buku himpunan karya dia je, aku klu bossn suka baca blog dia, cara dia nak menyampaikan citer2 dia seme unik bg aku

    0

    0
  27. sofea says:

    Dia ni..dah la comel..innocent je.. mesti romantik jugak orangnye..Auwwww…haha..

    Ok la tu bogel, daripada “Telanjang menuju Tuhan”..

    eh,eh..macam sesuai pulak telanjang dari bogel. bhahaha

    0

    0
  28. Rapunzel says:

    Buku ni sgt2 interesting!…bacalah dulu bru nk judge buku ni…. Ayat zahiril yg paling aku suka “walau macam mana celakanya kehidupan, ia tetap kehidupan”….

    0

    0
  29. naikMOTOR says:

    daim daim diam2 ko da ada buku sendiri eekkk,tahniah!tajuk yang lain dari yang lain ni biasanya booommmm coz orang nak tau apa benda citernya….ko baik2 jangan sampai botak tau-jahanam nanti dikoyak2nya….hehhehheeee
    ko jangan lupa hadiahkan pada cikgu zakiah,dia da banyak tolong….aku nak suggestkan ko satu tajuk buku yang da lama orang tak gunakan lagi…..boleh tak?
    tajuknya~BERSIH,cekap,amanah ngeeeeee

    0

    0
  30. kid says:

    Bogel..?? ini mesti ada satu tarikan. sebab tu dia tak guna telanjang ke.. ape ke.. hehehe..
    Lagu BERSIH yang telah di BANNED!

    0

    0
  31. unta says:

    nanti kat padang masyar kan kita semua akan berbogel… malah nabi dan rasul pun sama..

    0

    0
  32. aus says:

    pada aku nam tajuk dia ok je… cume sometimes macam tak ok.. 8o% ok.. 20% mcm x ok 0% x ok lgsung… amacam?? boley?? hehehe

    0

    0
  33. zuan says:

    mcm best je hantu puntianak tu… huhu
    yups, tajuk novel ni agak kontroversi~

    http://eleventx.blogspot.com/2011/06/atwr-comic-transformers-dan-blog.html

    0

    0
  34. dora explorer says:

    pada ako, ok jek tajuk ni…maksud lebey kepada = mengadap Allah tanpa sebarang kebaikan atau amalan :)
    x gitu Daim?

    0

    0
  35. aadc says:

    klu aku, nk wat tajuk..
    bogel menuju gadis
    @
    bogel menuju kekasih..
    nyum skali tau

    0

    0
  36. notnot says:

    HAIKK?? BOGEL TU PERKATAAN JIWANG KE? FELIKKKKKKKKKKNYERR YAKSSS! GELI ADALA…ALA SAJE JE TU BUAT TAJUK GITU NAK SUH LAKU!! CEHH

    0

    0
  37. Aku says:

    Mana lg penting nk pkir ~ Tajuk buku Bogel Menuju Tuhan ATAU fesyen ber”bogel” menuju neraka yg ank2 dara/bini2 org dok amal kan skrg..:)

    0

    0
    • aku poyo says:

      bini org je ke? bini and anak ko? we’ll wait and see… jgn mengata org sampai nnt kene kat batang hidung seniri.. muahaha

      0

      0
  38. Que says:

    Ade mksd di sebalik perkataan ‘bogel’ 2..

    definisi ‘bogel’ boleh jadi kurang amalan, insan yang lemah, hina, mcm2 lg..

    Sekadar pndangan ;)

    Entri Ngetop 15 Minit Bersama Van Der Sar di KLCC

    0

    0
  39. Que says:

    mybe penulis ade mksd tersirat dgn word 2..

    Definisi ‘bogel’ leh jadi makhluk yg tiada kuasa, hamba yang lemah, hina, kurang amalan baik..

    sekadar pandangan

    Entri meletop2 15 Minit Bersama Van der Sar di KLCC

    0

    0
  40. ujang9897 says:

    baca isi dia…=)

    gua dah tengok cerita tolong awek aku pontianak..

    mmg best… dan lawak…hihi

    http://azfar9897.blogspot.com/2011/07/review-filem-tolong-awek-aku-pontianak.html

    sazzy falak lawa gila..hahahah

    0

    0
  41. anyss says:

    suke ati laa..tp trus trg aku xminat dia…buku ko bese2 jer aku tgk…xde yg best pon..sme jermcm pnulis len..urmm

    0

    0
  42. feyus says:

    mmm, sangat confius dengan tajuk Filem ni. boleh ke x blh?
    Komen-komen berani di Facebook

    0

    0
  43. ujang9897 says:

    baru jumpa dia haritu..

    nak share sikit biodata dia abg nara

    http://azfar9897.blogspot.com/2011/07/biodata-zahiril-adzim.html

    hehe

    0

    0
  44. Mr Rileks says:

    tajuk novel yg mendalam nie… suma akan mhadap tuhan dgn keadaan begini… lol..

    0

    0
  45. taiko says:

    alaa.. bese aa klu org dah dengki.. standard la org malaysia..ade je x puas hati..

    0

    0
  46. mikah says:

    i rasa ok je tajuk dia. x kanlah tajuk mcm ni pun ada gov org yg nk ban. seriously, secara terus terang i faham tajuk dia. i pelik jugak yg i x terkejut masa baca dlm blog dia dulu tp it’s ok. Allah faham kenapa kita nak persoalkan yg memang benar pd tajuk tu? *juz my opinion

    0

    0
  47. zidori says:

    dont judge book by its cover

    0

    0
  48. maryani says:

    hafiz hamidun ada bg comment kat murai..’bogel menuju tuhan’ maksudnya sgt mendalam. seolah2 kita ni sangat merendah diri dgn kekurangan yg kita ada..setiap gerak geri kita lakukan di dunia ni mungkin bley ditutup, tapi di sisi Allah, semua tak bley simpan (bogel). Kalau tutup pun, Allah tetap nampak perbuatan yg kita lakukan.

    :)

    0

    0
  49. Kolot says:

    nara-nara, pompuan yg tk bertudung, ko tak nak persoalkan.. siap back up lagi.. ni tajuk buku je, infact, aku tahu ko pun faham maksud die bile ko baca tajuk for the first time. Takkan hanya sebab ‘bogel’ kau rase fit dengan society kite.. ni bukan zaman buku tamar jalis or novel cintan-cintunla.. sedangkan gambar2 perempuan melayu ISLAM pon ko boleh tayang berjela, ko kena ingat dosa ko sebarkan satu, dosa mereka yg tengokla, ko pon dapat ‘benefit’ jugak, dan berapa hint ko untuk entry2 gambar ghairah pelakon2 tu? cube count dosa ngan pahala ko? aku tak persoalkan, just a friendly reminder for a proper reminder between us MUSLIM.

    0

    0
  50. Kolot says:

    maksud aku “TAK fit dengan….”

    0

    0
  51. hazwan says:

    mgkin merujuk pada hari akhirat nnti kot..sori, aku x baca lg =D

    0

    0
  52. eza says:

    Tajuk buku ni bg sye best if org betul2 paham pe maksudnyew, jgn sekadar dgr or bace, tp pahamkan pe maksud yg sebenar di sebalik tajuk 2. ye la org omputeh ckp, ‘don’t judge a book by it’s cover’ kan. Dah bace buku ni.. N attend gk time book launched die. Die de bacekan salah satu puisi dlm buku ini. De bakat, jiwa dalam, just perlu mencari n cari lagi tuk lebih baik. Bagi saye catatan dalam bukunye menarik tuk dibace, n xde r heavy sgt sampai susah sgt nak phm. Tahniah kepada Zahiril tuk diz 1st baby die. Congrats bro!! =D

    0

    0
  53. koskok says:

    hmmm mungkin tulisan2nya mungkin ada pengaruh karya a.samad said yg tersangat puitis, kalau betul , maka bestlah novel dia tuh

    0

    0
  54. fatimah says:

    best nye n0vel niey. .

    0

    0