Written by AbangNara | February 14th, 2011

sharifah sofia

Sharifah Sofia yang sedang sarat mengandung nampak sangatlah comel di dalam gambar di atas. Tahniah Abang Nara ucapkan terlebih dahulu terhadap bakal anak kelak. Semoga anak yang bakal dilahirkan sihat-sihat hendaknya. Dan tahniah juga Abang Nara ucapkan kepada Sharifah Sofia dan suami kerana tidak menyambut Valentine. Tak macam sesetengah artis kita yang menyambutnya walaupun telah difatwakan sebagai haram.

sharifah sofia

Abang Nara ada jugak ikuti Twitter Sharifah Sofia. Menarik jugak beberapa persoalan yang dikeluarkan oleh Sharifah Sofia. Dan paling menyebabkan Abang Nara terharu ialah jawapan-jawapan dari followers Sharifah Sofia. Interaksi yang cukup bagus antara 2 pihak. Inilah yang sepatutnya berlaku antara artis dan peminat. Mana yang tak tahu, kita bagitau. Mana yang tak betul, kita tegur. Tak gitu?

sharifah sofia

sharifah sofia

Kiranya Twitter bukanlah sekadar tempat perkongsian borak-borak kosong. Kadang-kadang borak ilmiah sebegini diperlukan. Satu persoalan terakhir dari Sharifah Sofia agak menarik jugak untuk dijawap. Abang Nara tinggalkan persoalan ini kepada pembaca BeautifulNara untuk menjawapnya.

sharifah sofia

Tahniah sekali lagi kepada Sharifah Sofea atas kandungannya dan atas tidak menyambut Valentine Day.

99 responses to (TAHNIAH)Sharifah Sofia Tak Sambut Valentine

  1. spekhitam says:

    semalam tweet from zahiril adzim : die kate orang2 kite extremist tentang sambutan ni.

    haih ape la nak jadi, benda dah sah2 nak di banteras.

    • zaquan says:

      nampak gaya somebody kena senaraikan full list halal haram dalam Islam agar semua jelas

      • gilo says:

        setuju…tp sepatutnya benda yg memang nyata haramnya mcm arak & vavi, pon ada muslim nak pandu uji jugak..hurrmmm…entahla..

        • LINDA says:

          hihi,,pastu peliknyer bro..amai org melayu skang minum arak especialy konon stail n nak menunjukkan diorg nyer imej sosial.tp cube dihidangkan arak tu bersama slice vavi,huih yang vavi tau plak tak leh sentuh haram mkn,kalo arak 40 hari jek tak diterima amalan..ape ke singkat pikiran mcm tu..40 hari tu setitik bukan setin apalagi satu jag…lg plak setiap ladies night atau malam minggu..

        • http://kukukata.blogspot.com/2010/12/sekarang-aku-nak-isap-ko-punya-pulak.html says:

          awww sweet pict…. klau nak berkasih2 hari2 pon boleh berkasih2 dengan sesama muhrim…..

        • tentang says:

          Hurrmm yg pegang tangan awek & pakwe tu pun haram gak…pegang babi & anjing bleh samak…pegang tgn awek nak samak pakai ape huhu…

        • ZH says:

          terasa pulak aku, huhu,

      • misskenyalang says:

        yang haram tetap haram. semua pihak kena buka mata seluas – luasnye tentang masalah ni. walaupun nampak kecik tapi kesannya amat besar.

      • farapink says:

        bukan ke duit raya tu satu konsep sedekah?

        • LuSelipar says:

          pls do more study rgdg duit raya.
          aish…if only people wud accept that adat merenjis pengantin pon haram. I think it is more haram / makruh than the much fussed about valentine. But then again, many would resort to acid tongue rather than the softness of Al-Amin when it comes to discussion.
          My thesis would conclude – senang nak pecah belahkan u all ni. Bg jer isu panas, maka akan lupalah mrk kpd perkara yg lebih penting atau merbahaya. Tq and Goodbye.
          Sedihnya tgk the coming generations.

        • hamster obese says:

          Merenjis haram , cuz hinduism religious element .
          Pasal duit raya is a concept of sedekah .
          Valentine haram also cuz christianity religious element . senang je . Kita yang buat susah .

    • NuReLLe says:

      dah sah sah MFK kata haram..jadi perlu dibanteras lah..xde kne mengena dgn extremist ke x…adoii..

    • cicak salut tepung says:

      klu ikutkan, Islam tak penah larang kalau kita nak ikut apa2 yg org bukan Islam buat, dgn syarat tak betentangan dgn Islam dan x memudaratkan…cth mcm sambut New Year, Hari Guru, Hari Ibu, Hari Pekerja….. tp kalau dah cara sambutannya penuh maksiat, benda yg elok pun jd haram

      Nak raikan cinta tak salah… but please get your fact right about V-day…

      kebanyakkan paderi2 Kristian dan ahli2 sejarah besetuju, St Valentine BUKAN diingati sebab usahanya mempertahankan cinta antara manusia…. TAPI….. kecintaannya terhadap KRISTIAN!!

      So, korang nak ke sambut hari yg memperingati Paderi yg sgt CINTAkan Kristian? Tak rasa boleh jatuh hukum syirik? So, logic tak pengharamannya bg umat Islam?

      Baik sambut Maulidur Rasul, hari memperingati (wpun patut hari2 kita ingat) KEKASIH Allah, Rasul junjungan kita, Nabi Muhammad s.a.w yang sangat CINTAKAN Allah, CINTAKAN Islam dan CINTAKAN umatnya.

    • mania says:

      dont they thinks properly why diharamkan valentines day??OMG…..GOD please save them…..sebab aq rase valentines day yang merosakkan muda mudi zaman sekarang…..SHOWING THEIR TRUE LOVE WITHOUT THINKING!!!!!dan akhirnye bertambahlah ahli di pust pemulihan…its proven…thats why pihak agama perlu mengambil tindakan tegas…..I LOVE ISLAM………..!

      • hamster obese says:

        betul tu .. bangga sngat cam some non muslim , that tak de dara itu cool .. dan kalau cinta kene kasik dara? WT…

    • Gorgon says:

      tak der ilmu agam si budak sofea ni……

      • Lovelyvic says:

        Tak baik kata gitu…. sekurang2nya dia bertanya bila dia musykil ttg sesuatu… jadi sesiapa yg lebih arif boleh menerangkan kepada dia…

        Daripada…

        Bodoh pasal agama, tp berlagak pandai. Lepas tu buat fatwa sendiri… lepas tu… dabik dada kata amalan dia betul… lagi teruk..

        • oh dunia says:

          dalam hidup kena ada perasaan ingin tahu.. tak salah untuk dia bertanya lebih2 lagi pasal agama dan hukum.. cuba pastikan dapat jawapan dr sumber2 sahih.. mcm mujtahidun ke.. para fuqaha.. :)

    • cinta says:

      menyampah aku minah ni dulu pegang anjing ckp boleh samak skrg nk pertikaikan hak umat islam lak…..nama je sharifah tp hampeh….

  2. ehem says:

    bgusla…jgn diikutkan sgt budaya org kafir

  3. cik epal says:

    bagus lah macam tu =)

  4. Amier says:

    Ehemm..Sy.sofia anak pak syed ni kalau boleh lupakan saja tentang susu botol,anugerah tuhan pada anda jangan di persia-siakan.Kalau sebelum mengandung pun nampak beruntung mempunyai payu dara besar, sewaktu mengandung ni tentu saiz jadi double.
    Susu ibu itu terbaik untuk anak, menyusu anak selama boleh.Bapak sabar kejap.

    • gilo says:

      kenyang anak dia nanti..

      • jabun says:

        bapak tumpang sekaki

        • ikan buntal says:

          saiz tu bukan ukurannya sebenarnya…..susu tu keluar dr mind set individu tu sendiri..klu dia positif nk fully bf kan bb dia.insyallah allah permudahkan..tp klu awal2 dh set tak mau bf kan bb, so, susu tu pun sikitlah yg keluarnya…

          perlu d ketahui ada jugak certain kes beria-ia nk bf kan anak tp, tak ada rezeki, susu hny keluar beberapa hari je..after a week susu makin sikit..itu pun faktor sycologi..mungkin si ibu dlm keadaan sedih @ susah hati…..

          haaa..ingat nk menyusukan, nak keluarkan susu tu main ikut sedap saiz aje ke….

    • beautifulDARA says:

      lari topik la. ni bukan nak becerita masalah sakit puan. ntahpape.

    • nanaTHeWitch says:

      utk pngthuan ko….
      saiz pyudara xmmpngaruhi pngluaran ssu..
      yg pntg ibu kne konfden dpt susukan byi scra xclusif slama 6 bulan..

  5. me says:

    sebab sambutan ini bertembung ngan malidur rasul .. klau tidak pihak yg berkenaan buat dek aja ..

    • me says:

      jgn salah paham ngan komen aku ni .Dlm radio , dlm tv dok heboh jgn sambut hari kekasih ni .Pada hal sebelum2 ni x sibuk pon .Kalau tidak kerana malidur rasul .. agaknya depa pon senyap je ..Ini bukan budaya kita bukan juga ikutan ugama kita .Kalau tidak kat tv tu duk terpampang iklan citer hari kekasih …Harapnya depa dok peringat sampai bila 2 ..Takut nanti pasai dok sambut hari kekasih ni … ramai yg terberanak x de bapak ..

  6. haHa says:

    sgl amier ni, org cite lain die cite lain. on topic, yg haram tu ttp haram dok yah betah la..

  7. MisstauruS...MisspocO says:

    well done sy. sofia…

  8. BumbleBee says:

    …baguslaa tak sambut. Tahniah.semoga selamat melahirkan.

    p/s: **Lady Gaga arrives at Grammys encased in giant egg**… so Aliyah, didie alias…dan artis2 Msia yg sker tiru LG…amacam, nak tiru tak part yg nieh??? :)

  9. mokcik says:

    kena tambah ilmu agama dan praktikkan..kalo x fasik jadinye..(peringatan utk diriku jua)

    sekarang ni..val’s day just a big marketing hype je sebenonye ..baik lg menyambut maulidur rasul esok dgn penuh keinsafan..

  10. sape sape la says:

    good thg sofia…same2 kite blajar…bab takat mana ilmu pengetahuan agama ni bkn sukat kire anak pak syed ke anak imam ke anak pm ke hatta anak haram sekalipun..

    xyah nk label takat ilmu pengetahuan org lain..janji kite sama2 blajar,amik yg baik,tinggalkn yg xbaik..persoalan yg die timbulkn kt sini xde la menunjukkan kecetekkan ilmu die..cuma menyuarakan rase ingin tahu n pade mase yg same buat kite yg lain2 pikir same ye x…

    artis yg sebok dgn nk mencelebrate tu blm puas hanyut..insyaAllah 1 mase nant terbukak la tu…

  11. quEenr!an@ says:

    i sambut ngn hubby i…hahahahahahaha

    • dolly says:

      puan queenrian, hukum sambut valentine tetap sama je u sambut ngn hubby ke sapa

    • BumbleBee says:

      drpd ko smbut arini…baek ko smbut esok..amik berkat sempena kelahiran Nabi Muhammad s.a.w dgn berselawat dan berdoa pd allah agar jodoh ko ngn laki ko kekal smpai ke akhir hayat…

  12. kibo says:

    semoga shrfh sofea selamat melahirkan anak dengan selamat..=)

  13. dolly says:

    banyak betol sofea punya persoalan kan…mcm x puas hati ngn hukum hakam plak.pergilah rujuk pada yg pakar, jgn persoalkan apa yg dah termaktub hukumnya tu..
    btw,tahniah klu betol tak celebrate,good job! ^^

  14. xdefacebook says:

    herm…mmg adat renjis 2 haram la dlm islam…orang yg xtau je yg ikot…psl ang pau lak dlm islam pmberian duit 2 xpe,ats dsr niat sedekah or hdiah kpd knak2..tp jgn la bg byk2..mmbazir 2 haram dlm islam..

    • Tasya says:

      Iye ke adat merenjis haram di sisi Islam? Dah jatuh dlm fatwa ke? Tak pernah dengar lak…

      • BumbleBee says:

        kalo nk ikut bebetul..bersanding tu pun dh x bleh cik kak oii…

        • bani says:

          bersanding, merenjis, berarak apa semua tu xde dalam islam kot
          tu adat hindu
          orang melayu kan hindu sebelum kedtgn islam
          islam ni simple je sebenarnya
          org kite yg suka membazir dgn mengikut adat yg tah apa2

      • sb says:

        ye… kalau ikut islam betul (bukan islam sekular)… bersanding, renjis2 ni semua x ada dalam islam… yg jd masalah bila ‘ustaz2/ustazah2’ yg sepatutnya menerangkan islam scr jelas dan betul pun bila anak diorang kawen diorang buat jugak sanding2 ni semua, jadi, kita yg org ‘kebanyakan’ yg x byk ilmu agama ni pun rasa benda tu boleh buat, x salah… walhal, dalam islam, bersanding tu haram… tp zaman sekarang, mane ade org kisah dah halal haram semua balun je… (aku mengingatkan diri aku sendiri ni…)

        • bb says:

          tu lah.yg kite pn nnt jadi pening.apa pun, kte cube la yg terbaik.~aku pn sanding dulu~ huhuhu

        • koya la lu says:

          wpn aku ni kurang pngetahuan dalam agama. . .
          sbnanya yg wajib cuma akad nikah je. . .
          n then, wat kenduri doa selamat. . .
          ajak jiran2 yang terdekat2. . .
          untuk bagitau yang kita dah sah jadi suami isteri supaya nt tak timbul fitnah dikemudian hari. . .
          sanding, kenduri besar2 tu xwajib pn . . .
          klu dah buat secara besar2an kan dah jadi pembaziran tu. . .
          kan Allah tak sukakan pembaziran . . .
          baik wat doa selamat utk dapatkan keberkatan. . .
          n mintak orang doakan pernikahan kita kekal hingga akhir hayat. . .
          org kita sekarang ni sampai berhutang nak wat majlis besar2an. . .
          tak faham aku. . .

  15. effie says:

    baguslah! good for you.. valentine day ni aku pon tak tau apa relevannya utk disambut, sebab 9 bulan kemudian banyakla kes2 buang anak sana sini kt Msia nih..haihh!

    • ermmm says:

      dan slalunya kes buang anak tu gerenti dari org islam kan kan kan…hmm mungkin org bukan islam lagi bagus sbb xde kes buang anak..yg islam tu jer yg suka nak buat lebih2

  16. zaia says:

    Ape faedah sambut Valentines Day ni?mcm takde je aku tengok..nak mengeratkan kasih sayang mcm2 cara dn hari boleh buat.

  17. feyus says:

    Di sini ada kisah sejarah valentine… Haram sambut hari kekasih.
    Haram Menyambut Valentine Day bagi umat Islam

  18. potpet says:

    Dear sharifah sofea,

    bg saya tradisi memberi duit raya mmg diambil drpa masyarakat cina. sy rasa hukumnya tak pernah dipersoalkan kerana ianya hanya sekadar tradisi dan niat memberi duit raya ialah bersedekah selain drpa mengeluarkan zakat pd bulan ramadhan.

    hukum bg bersanding mmg dipertikaikan.. apa jua bentuk upacara majlis persandingan boleh diadakan tetapi dengan syarat persandingan itu hanya dikhaskan untuk ahli keluarga yang mahram sahaja.Tiada percampuran iaitu pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan,memakai pakaian yg menutup aurat, tidak membazir dan tidak mengenepikan soal agama.

    hukum merenjis.
    masyarakat hindu melakukannya dengan kepercayaan untuk menghindarkan pasangan pengantin daripada nasib buruk atau gangguan makhluk halus. Ia adalah diharamkan dlm islam.
    Namun begitu, jika ia dilakukan dengan niat semata-mata untuk meriah dan menyerikan lagi majlis perkahwinan tersebut tanpa disertai oleh sebarang niat yang lain, maka ia diharuskan.
    panel ulama turut mengakuinya. Namun, Islam tidak melarang sebarang adat tempatan dan budaya sesuatu tempat selagi mana adat dan budaya tersebut tidak mengandungi unsur-unsur yang diharamkan di dalam Islam.

    • Tasya says:

      Terima kasih atas penjelasan ni…(“,)

      • chickenchop says:

        betul jugak..semuanya bergantung pada niat..lagipon pasal duit raya tu macam bagi upah la pada budak2 sebab berjaya berpuasa..Rasulullah pon suruh bagi upah pada anak isteri..Islam ni mudah sebenarnya..jangan pertikaikan dan complicated kan keadaan..itu saja..

    • Ryta says:

      Betol tu potpet….aku baru nak ckp benda yg sama….
      Anyway, thanx 4 da info….kita share ramai2…
      :-)

    • bb says:

      thanx pot pet.=)

    • CILI PADI says:

      SUSAH JUGAK KALO TAK TAHU BEZAKAN ANTARA ADAB, ADAT DAN AGAMA. :(

      KALO TAK TAHU ADA BAIK RUJUK PADA YG PAKAR.

      SAYA TAHU SIKIT AJE.. BUKAN ARIF PUN.

      BERINAI, BERSANDING ITU ADAT… TIDAK ADA KENA MENGENA DGN MENYEMBAH SESUATU AGAMA. DI GALAKKAN DLM ISLAM MERAIKAN MAJLIS PERNIKAHAN, PERSANDINGAN TETAPI DGN CARA SEDERHANA. :)

      VALENTINE’S DAY TU PULAK… ADA SEJARAH.SALAH SATU IALAH MERAIKAN KEJATUHAN ISLAM PADA ZAMAN DAHULU.

      RAJIN2LAH BUAT RESERCH :)

  19. cik wiwin says:

    ehhhh.. soalan die pasal rape n murder tu mcm x logic. dalam pendidikan islam tingkatan 3 pun dh ckp mende tu sume haram berdosa kn.

    bg kami, ape yg penting bg sorg muslim tu, solat 5 waktu tu kena bg cukup dlu.. bru amalan lain Allah amik kira.

    ni dah kalo ko x celeb V-day je tp solat tunggang langgang, xdo makno jugak der..

  20. dezbie says:

    aku heran lah yg tak sambut V D ni lah 9 bln kemudian bayi mereka bersepah sepah. sanggup mnipu konon trjumpa bayi lah, lepas tu yg merempit, sumbng mahram, cerai berai mereka ni jugalah. usia muda dah jd duda janda, pas tu rebut laki org. haiii apa nak jd tp hukum bnyk sgt

    • aku glemer says:

      hukum tu tk salah… yg salah tu individu tu sendiri…Al Quran diturunkan sebagai panduan, tetapi amat malang sekali manusia2 yg jahil ni tk nk ikut…. itu bukan salah sesuatu agama tersebut… ada paham?!… semua agama mengajar berbuat kebaikan!…

  21. orca1604 says:

    Some info of VD’s history: please read if u guys want to know more about VD!!!
    http://www.theholidayspot.com/valentine/history_of_valentine.htm

  22. azreeny says:

    soal duit raya n renjis2 tu boleh dikatakan custom (‘urf) ato budaya dlm kehidupan masyarakat melayu…Allah tidak pernah melarang mana2 budaya/adat yang tidak bercanggah dengan ajaran Islam. Ini kerana ada satu hadith mengatakan seandainya ianya baik utk sesuatu masyarakat maka baiklah di mata Allah… Namun satu2 budaya/adat itu hendaklah tidak menyusahkan bagi org lain yg mungkin tidak berkemampuan..Maka seandainya ianya menjadi satu kesusahan jadi adat/budaya itu tidaklah elok untuk diamalkan..Memandangkan budaya memberi angpau time raya ni dah berkurun lamanya dipraktikkan maka benda tu da jadi common. sampaikan org yg hdup susah pun akan sediakan walaupun tidak banyak..Yg penting ikut kemampuan…Soal renjis2 tu saya kurang pasti. tp bersanding ni kan xde dlm ajaran Islam. mmg salah silah asal pun kita meniru budaya hindu yang dipraktikkan mengikut kesesuaian bg org Muslim. Sejauh mana hukum bagi itu saya kurang pasti…Silalah sape2 yg ader ilmu ttg hal itu berkongsi sama :)

  23. susok says:

    tq saudara/saudari potpet… anda sgt memahami untuk memberi penjelasan tentang kemusykilan yg timbul… sharifah sofia hanya curious nak penjelasan atas hukum-hakam yg die x faham.. so ‘potpet’ dah bagi penjelasan… yg masih dok heran tu, patutnye bg la penjelasan kalo da bagus sgt… sampai ke sudah dok ‘heran’ apenye lagi… tau nak hentam je…

  24. aku glemer says:

    ngok jugak dia ni mula2, dia sendirik yg tk mo amik tahu… Valentine’s ni mmg dari azali dah haram dah… cuma baru semenjak 2 ni jek dorang sebut secara meleluasa…itu la sbb nyer dlm Al Quran ada sebut tuntutlah ilmu smp ke negera China… maknanyer kita ni kena sentiasa belajar, jgn bila dah tk tahu main sebut je kenapa benda tu tk diharamkan dari dulu lagi… ngok!

  25. Murni says:

    Sh. Sofia nampaknya masih confuse with lotsa things. Semoga curiousity Sh. Sofia akan membuka matanya terhadap banyak perkara yg masih begitu kabur baginya. ;)

  26. bagus sofia nie… xsegan nak tanya tentang islam… elok je valentine nie DIHARAMKAN terus… bukan berfaedah pun.. xabes2 kene tangkap khalwat

  27. miracles says:

    mmmm… kes picture dia pegang anjing tu dia nak letak hukum ape eh?

  28. kunangkunang says:

    yang bagi duit raya tu kan sebab tak silap aku lah sunat ke harus tah menggembirakan budak2 pada hari raya. ade la blaja dulu. tak semestinya bagi duit. boleh je jamu air ke ape ke. niat nak menggembirakan budak2 la.

    renjis itu tidak pernah ada dalam islam, so tak payah buat la lagi bagus. cuma orang tak persoalkan sangat sebab renjis2 bukan untuk agama hindu ke apa, itu budaya, bukan atas agama.
    tapi V day tu cinta paderi terhadap kristian, so cam jatuh dalam perayaan agama la.

    wallahualam.

  29. jane says:

    yg bergambar sorang isap botol sorang isap puting tu kenapa… oh ok skg baru paham 2..(maap berfikiran kuning jap) …bergambar le elok2 sikit tengah ngandung ni….

  30. Aku yg x bodoh mcm kau says:

    Hai abg nara, kau ni bodoh ke ape? bengap sangat ke ape. kau x nampak ke terang-terangan si sofia ni ape yg dia cuba maksudkan. kenapa benda yg terang2an haram dan ditegah agama itu yang nak ditegakkan. Kenapa benda yg salah disisi agama tu yg nak di tegakkan, diagungkan? ape jadah ni? dulu aku ingt kau ni cerdik pandai sangatla belajar kat oversea, rupanya bila balik dah duduk malaysia jadi lagi bodoh rupanya.

    • gosipgurl_fea1 says:

      faggots….even tho you wanna correct his incorrect blog , you just don’t need to trollin him like dat, its obvious showing you are actually the one who’s stupid not him. :/

      • Aku yg x bodoh mcm kau says:

        Likewise. gosipgurl eh? i think gossiping really suits both of u. LOL

        • gosipgurl_fea1 says:

          should be like dis heh, alredy bet you’ll gonna reply mine back cos ure fellin in trollin now lol <3 . do not claim shit if your afraid to been shittin back happy nite ^___^

    • khaix19a says:

      dude thats not the way to correct people, please use your manner, the blogger only expressing his opinion, if u want people to accept your opinion please state them in good manner not like this. lagipun sharifah sofia x celebrate pun n abg nara xde ckap pun suruh smbut valentine. so x perlu lah nk marah, kita x perlu belajar tinggi tinggi nk ada adab yg elok untuk tegur orang, mak ayah dah ajar kat rumah x pun cikgu ajar kat sekolah

  31. Reena says:

    Benda yg haram kan sedap..kalo tak takkan la ada couple kantoi khalwat berkali2 walaupun dah layak nikah.. berzina berkali2 sampai sanggup buang baby..skang ni trend bersekedudukan tanpa rasa bersalah..lagi best ada yg amalkan tukar2 pasangan just for sex..sex buddy katanyer..

  32. fattah says:

    yg bab pasal duit raye tu xleh blah
    cam nk cr alasan supaya xyah bg je ni~ huhu

    joking2 ^.^

  33. lolyat gang says:

    pe salahnye celebrate valentine
    best ape
    korg ni x reti nak enjoy life la
    hahahah

  34. nama saya says:

    tahniah sharifah sofea sebab anda rajin bertanya. orang yang tak tau dan bertanya lebih baik daripada orang yang tahu tapi dan tak amalkan, dan jauh lebih baik daripada orang yang tak tau tapi berlagak tahu dan bodoh sombong untuk bertanya.

    jangan dikondem kepada orang begini, tapi bantulah mereka dalam mencari ilmu, apatah lagi ilmu2 agama begini.

    apa yang berlaku ni menunjukkan bahawa masih ramai lagi sebenarnya orang yang tidak memahami hukum hakan agama. maka sebagai orang yang tahu, kita mestilah bantu membantu, insya allah.

    just nak cakap itu saja, dan teruskan menambah ilmu cik puan sh sofea =)

  35. Joe says:

    AKU NAK VALENTINE DAY DGN WIFE AKU…sapa berani komen haram?

    • anand says:

      mufti dah cakap haram,x kan nk lawan mufti,ilmunya lebih dari kita,amalannya juga tentu lebih dari kita,
      tutup aurat x wife u ? tu lebih penting dr sambut benda ni

    • chickenchop says:

      encik joe tak paham lagi sebenarnya ni..valentine ni jatuh haram disambut sebab ianya sambutan memperingati paderi & kristian..kalau dgn wife..kena tiap hari sayang la..lagi afdhal..

    • BumbleBee says:

      apelaa…punyer ade 365hari setahun…macam2 hari ade selain birthday, wedding anniversary yg aku rasa lebeh sesuai utk ko berkasih sayang suami isteri..hari yg alim ulamak kata tak bleh smbut tu jugaklaa ko tak nak ikut..

      p/s: banyakkan membaca especially bab history sesuatu kejadian/sambutan…jangan jadi bodoh sombong.

  36. x-po says:

    haram. full stop

  37. Piston Pecah says:

    dah kahwin…takpe,halal…

    yang tak kahwin tu… nk kene jarang-jarang kan lagi!

    ???????? ??????? ??????? ????? ???????? ????????

  38. nida says:

    v-day tu memang haram sangat…tpi napa still ada program tv yg ckp psal cinta pada 14 feb?…bersanding, renjis tu haram jgak….tpi apa yg saya ketahui…duit raya tu kan sbg hadiah…tu la cuba ramai2 kembali jln yg benar…itulah yg saya tahu…klau salah…saya minx maaf

  39. bibiq says:

    Sebelum ni pun media-media yang banyak promosi valentines day…tak cukup tv majalah mango,rumaja n yang sewaktu dengannya yang ntah hapa-hapa tu

  40. suka fikir says:

    wahai korg sekalian…merokok mmg haram la…tgk lah kt website JAIS….apa2 hal pun cuba la wat kajian dulu…selidik dulu……baca dulu….

  41. […] 927 Subscribers Sharifah Sofia yang sedang sarat mengandung nampak sangatlah comel di dalam gambar di atas. Tahniah Abang Nara ucapkan terlebih dahulu terhadap bakal anak kelak. Semoga anak yang bakal dilahirkan sihat-sihat hendaknya. Read more on Beautiful Nara […]

  42. ain says:

    Duit raya memang kita adopt dr Chinese tapi kalau niat kita nak bagi kerana bersedekah atau hadiah pada kanak2 tanpa paksaan, it’s OK dapat pahala. Saya pun bagi duit raya dengan niat hadiah untuk gembirakan hati budak2. Bayangkan gembiranya budak2 dapat duit raya. Saya dulu2 pun seronok bukan main kalau dapat sepuluh sen dua puluh sen apatah lagi kalau seringgit. Org2 tua pun saya bagi pada yang saya rasa patut lah ikut kemampuan. Tak mampu jgn lah bagi nanti tak ikhlas. kalau nak tunjuk2 then dosa ada riak. Apa yang saya faham dari cakap2 ustaz2. Persandingan adat hindu. tak tau lah termasuk renjis2 atau tak. Tapi kebanyakan ustaz kata bsandding haram kalau yang macam kita tengok trend org sekarang bersanding tu. Kalau untuk kaum keluarga je dan pakai pakaian yang ikut muslim dan dibuat secara tak membazir harus. Wallahu’alam

  43. ain says:

    Saya nak petik kata ustazah Fatima Zahra dalam rancangan usrah kot dulu kat TV9 jumaat tghhr. “Sami’na Watu’na” “kami dengar dan kami ikut” dalam satu surah saya tak berp pasti. Dulu2 org islam dgr tutup aurat wajib jadi semua wanita sibuk cari kain tutup rambut tutup aurat tak soal byk sebb perintah dr Allah. Sekrang kita persoal itu ini apa yang ulama kata. Padahal ulama bukan main cakap je, dia berpandu Al-Quran dan Sunnah. Sudah tentu kita boleh betanya tapi benda terang lagi bersuluh jgn soal banyak2

    • wi mary says:

      yer, kita pun boleh beza soalan org tu, cara tanya tu sbb nak tau atau nak carik juga alasan spy xyah buat. sebab org yg tanya sbb nak tambah ilmu dan mengamalkannya biasanya dia akan cari guru-guru atau ustaz/ustazah bukannya cari ilmu cara gosip seperti nak mempertikaikan jugak walaucamana pun. tambah2 bila orang tu kita tau dia jenis ada duit, lagila senang nak pergi ke tempat seswai utk mencari ilmu.

  44. ms peace says:

    halal ke haram xpayah sibuk libatkan agama lain. sendiri mo ingat la..lolllll