Written by AbangNara | May 29th, 2011

salma juara johan mentor 5

Tahniah Abang Nara ucapkan kepada Salma dan Erra Fazira yang telah merangkul gelaran Juara Mentor 5. Jumlah markah 85 yang diperolehi oleh Salma ternyata jauh meninggalkan Shiha dan Iqa. Walaupun mendapat rendah daripada juri awam, juri profesional dan juri SMS tidak buta dalam menilai keupayaan Salma.

Tahniah sekali lagi kepada Salma dan kepada Erra Fazira.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

158 responses to (TAHNIAH)Salma Juara Mentor 5

  1. shah says:

    terbaik!!!!

    0

    0
    • Alia says:

      Yezzz Salma n Erra terbaekkkkk Tahniah

      0

      0
      • Delaila Rose Maria says:

        TAHNIAH SALMA DAN ERRA, ANDA MEMNAG LAYAK UNTUK MEMBAWA GELARAN JUARA ITU. ANTARA KETIGA2 NYA, MEMANG SALMA YANG PALING HEBAT.

        JIKA KAWAN2 SEMUA PERASAN MALAM TADI, PALING BANYAK BUAT DRAMA ADALAH EDRY. DULU BUKAN MAIN MENGHENTAM ISU DRAMA YANG SALMA DIKATAKAN TAK CANTIK, TAPI ALIH2 DRAMA EDRY LAGI HEBAT DARI ITU.

        PALING KETARA SEKALI ADALAH ANTARA TOK PAH DAN TOK RAMLI. MENCUKA DAN MENJEGIL SAJA TOK PAH BILA TOK RAMLI KATA SHIHA TU BIASA2 SAJA. KENANGAN LAMA TERUSIK KEMBALI KE HEHE.

        0

        0
    • nina says:

      salma layak juara,,suara best,,,
      mase aku dengar lagu salma aku permata tu aku teringat dekat idayu af3 plak,,suara power mcm salma gak,,,mana la pergi idayu,,rugi komposer tak naikkan idayu,,

      aku lg prefer suara idayu af3 dr salma ,,tp anyway dua2 superb

      0

      0
    • dyllenia says:

      congrats!! SALMA!! love u voice..^_^

      0

      0
    • msBeutiful says:

      takde makna nya skrg cantik or macho tu..sy rasa skrg rakyat malaysia tidak buta dalam memilih artis, kemantapan vokal dan lakonan yg biasanya menjadi taruhan dlm seni, lihat akan black mentor, azlan n typewrtr, smpai skrg trus bertahan sb mreka ada suara yg lain dr yg lain.. keunikan suara yg mampu menaikan seorang, or keunikan penampilan like a stacy, she have talent dlm bidang tarian, so that why la dia ble bertahan, nk tgk seksi, biasa2 je, cuma dia agk comel dan kelebihan pndai menari bt d pandang org.. bgtu juga salma, vokal yg sgt mantap dan lain dari lain artis yg ada d Malaysia ni, that why la org malaysia tak hbs2 mengundi dia sbb dia mempunyai keunikan personaliti yg blur, x sombong dan MANTAP

      0

      0
  2. jawa says:

    dapat agak dah!!! tp bosan la lagu ke3 die tuh….

    0

    0
  3. noooooooo says:

    unlike! ptot shiha la..

    0

    0
  4. cik polaris says:

    Alhamdulillah.. SALMA THE BEST.. tp shiha patot tujukan ayat3 suci buat arwah ayahnya but not lagu… fikir3kan

    0

    0
    • chempaka bulan says:

      yap, tepat sekali. fikir2kan perlakuan anda. kita pun maklum segalanya antara kita terputus dengan mereka yang sudah meninggal dunia kecuali tiga perkara. dan apa yg shiha tujukan, sah2….tidak bermakna.

      0

      0
      • Saya says:

        aah..masa dia tujukn lagu utk ayah dia, sy pun pikir dia ni merepek!! org kat ‘sana’ tak heran derrr dgn lagu2 ni sume..dia nk doa dr anak yg soleh jerrr..sengal!!

        0

        0
  5. huhuk says:

    first..ak bukak tv jerw, dh kptusan..haha

    0

    0
    • zaia says:

      haha..aku bukak jp tp aku tktau tu final so aku tnggal nt final je la bru tngok,last2 pagi ni bru tau mlm td final.damn.trtnggl ‘flight’.. :(

      0

      0
  6. beb says:

    thank you juri awam sebab bagi markah yang rendah…sebab tanpa anda, kami peminat pasti leka dan tak mengundi…gimik ni nak bagi salma menang! hohoho u deserve it salma!

    0

    0
  7. makbee says:

    salma layak menang
    tapi dari segi kormesil shiha jot akan lebih berjaya…industri mesia ni mcm korea asal cantik boleh pegi jauh..tengok era n ziana banding ngan jaq victor sudah…

    0

    0
    • jajaja says:

      shiha bukan cantik mana pon….salma lg lawa..tak jemu mata memandang esp time dia senyum…sweet sgt..

      iqa pon cantik…suka tgk mata dia

      0

      0
  8. Jir says:

    Salma mmg bertaraf antarabangsa bak kata azmeer. tq

    0

    0
  9. az says:

    as expected…. sbb tu sunddenly tv3 kasi die masok final…huhu.

    it was not fair la actually even die hebat. spatutnya juara shiha atau iqa je without salma around

    0

    0
    • orkid says:

      tv3 mmg nk salma mng….dont like it..x adil bg org lain

      0

      0
      • budak_demok_dembam says:

        i agree wif az dan orkid….
        dah bleh agak dah yg salma menang malam ni,
        kalo tak watpe susah2 dorang (TV3) ubah format utk masukkan salma tetiba masam semi-final ari tu kan….
        well…memang dah bleh baca dah strategi korang nie TV3 oiii….dah basi tau!!!

        0

        0
        • Cullen says:

          haha..ko x leh nk cakap mcm tu..dr awal lagi org da tau sape juara..level suara salma,shiha & iqa sgt jauh..suara salma tu kt malaysia ni x ramai blh smpi high note macam tu..kalau lelaki yg ade c lan typewritter je..klu pompuan dulu ziana zain la..skrg ni jac je tinggal..yg lain aku x tau la pulak..salma pelbagai range muzik dia blh bawak..berbanding ngan shiha & iqa kemampuan dorg terbatas..shiha cuma blh pegi lagu² balad n tradisional je..klu pegi rock..da mmg lari benar de tone suara dia..iqa plak suara dia x leh smpi high note..jiwa dia rock tapi suara dia x leh pegi rock..klu da smpi note tinggi, suara dia kedengaran flat..salma layak jadi juara..keputusan time mentor separuh akhir tu semata² try nak bring her down..tapi kita rakyat malaysia x pekak..x buta..kitaorg tau mane yg terbaik di antara yang terbaik n yg terbaik itu SALMA ;)

          0

          0
        • ce'ce' wahhh says:

          yep! stuju! gile ko….ms semi tetibe IQA paling tgi??kalo SHIHA x de la gile sgt kan….huhu…..
          teruk la tv3 ni…..kalo nk gimik pon,,jgn la wat SALMA x layak ms semi tu…..pastu umumkn nk bwk 3 peserte…ceh!sian SALMA tau….pdhal dr 1st week da tau2 die layak g final!

          0

          0
        • aku says:

          come on r beb..masa mentor 4 dorg pun wat mcm ni gak…xde pun korang bising…time salma je time 2 lak korang nk bising2..enth ape2 la korang ni.

          0

          0
        • baby face says:

          ptot bg fina yg bajet sore dier bgos tu dgr sore salma…br fina taw sore dier xseberapa n ada beza sore high note n jerit x tentu arah…..

          Salma terbaekk….^^

          0

          0
    • makbee says:

      sebab keAdilan lah TV3 bagi dier masuk balik..sebab dier hebat..ko pun cakap macam tue..sebab undi juri awam ntah apa2 macam AF…rakyat mesia main pilih ikut sapa cantik jew…kalo siha tue bawak gi amarika nyanyi..aku malu nak ngaku sebagai rakyat mesia…..ntah apa2 la korang nie..

      0

      0
  10. miss annur says:

    x rugi mengundi walaupun kredit suami di habiskan.. hahahaha…

    0

    0
  11. atierah says:

    Yahoooo…….smmgnya layakkkkk….heheh:)

    0

    0
  12. deb says:

    to makbee: excuse me.. ziana dulu cantik ker?.. tp sbb keunikan vokal, sikap dan sentiasa maju ke depan dlm karier dia masih bertahan.. dia artis wanita msia pertama menang dipertandingan luar negara (voice of khazasthan).. x mustahil salma juga mampu pergi lebih jauh..

    0

    0
    • tak usah nak melalak sangat la says:

      x payah nak excuse me excuse me sngt la… huk ala…

      0

      0
    • makbee says:

      bandinglah vokal ziana ngan jeq..pada aku ziana nie cantik kalo tak azwan ali tue taklah jadi nyah sebab frust nongeng

      0

      0
    • makbee says:

      makbee rasa ziana tue cantik orangnya..tidak Azwan ali tak jadi nyahlah kot sebab frust nonggeng…udah bading jew vokal ziana ngan Jaq..pertandingan apa kazastan tue makcik rasa asyik2 wakil mesia selalu jer gi masuk boleh menang..tahap2 karoake punya pertandingan …

      0

      0
  13. day says:

    bentuk persembahan salma dh dpt dijangka…x de kelainan…membosankan even vokal dia mantap pun…..lagi pun based on semi final result salma x layak msuk final….kiranye unfair pada dua lg yg mmg layak….

    0

    0
    • Nana says:

      ada aku kesah? Yang penting Salma menang!yang dua orang 2 biasa2 je tak setanding ngn Salma..

      0

      0
      • aimy says:

        yang dua lagi layak mengikut undian yang tak berapa adil..Salma punya vokal memang layak sangat2 cuma undi awam yang menidakkan dia untuk masuk semifinal..nasibla TV3 ambil tindakan bagi dier masuk semula…dan nasib baik jugak ada juri profesinal yang sangat2 profesional..sebab tue kot mereka dipanggil juri profesional sebab undi awam y memang sangat2 tak profesional.sebab tue undi itu dipanggil undi juri awam(undi juri tak profesional)….

        0

        0
        • CIKARO says:

          ALA YG KORANG DOK MELALAK2 KAT CNI .APE YG KORANG DAPAT?SALMA JGK YG DAPAT 100RIBU…
          KORANG HABIS TOPUP JER…
          eheheheehe…..

          0

          0
    • buta ka pa says:

      psembahn sgt mantap..phayatan power..suara power..ko buta seni..

      0

      0
    • Cullen says:

      based on semi final result ea?haha…funny la ko ni..klu based on result yg sebelum semi final amcm?jauh benar salma tinggalkan shiha & iqa even shiha tu juara kumpulan A..haha..kt situ je k0 da blh nampak sape JUARA..well, ko x nmpk ke konspirasi nk jatuhkn salma kat semi final tu?klu on semi final tu mentor kua kan salma, for sure rating mentor turun mendadak..sbb org tengok mentor pn kebanyakkan nye kerana SALMA..suara dia tu bukan calang² tau..jarang org ade suara macam tu..sume range muzik blh bawak..& sebab tu jugak la c azmeer cakap suara dia tu blh pegi jauh smpi peringkat international..jgn silap menilai & memilih..salma deserves to win..dia yg terbaik..;)

      0

      0
      • Kuncu_jahat says:

        Salam 1 Malaysia semua… kita semua xyahla nak gaduh2 salma xleh masuk final sbb markah dia rendah la.. Tp realitinye mmg suara Salma mmg sgt lebih bagus berbanding yg 2org lg tuh.. Yela.. masing2 ade kekuatan masing2… shiha more on ballad n tradisonal..iqa more on rock tp Salma?? semua pun boleh dan sedap kalo dia nyanyi.. Kalo lah si Iqa yg menang mlm tu… pehhhh lg byk kecaman dr pujian rasanya.. setuju dengan Cullen, kalolah Salma xmsk final.. mmg xde sape nk tgk Mentor akhir kecuali penyokong Iqa ngan shiha la kan?? Rasanye mmg gimik bg Salma markah rendah.. juri2 awam.. mmg saje bg mrkah rendah or mmg nk jatuhkan salma ke xtaula.. tp pengundi dan juri pro mmg sgt bijak menilai.. dan lastly yg terbaik tetap terbaik..ALHAMDULILLAH… Salma you’re the best…

        0

        0
  14. kira says:

    tahniah kepada SALMA ! kemenangan yang mmg telah dijangka . JURI AWAM , sila buka mata dan telinga anda….

    0

    0
  15. daya says:

    bentuk persembahan salma dh dpt dijangka…x de kelainan langsung…membosankan even vokal dia mantap pun…..lg pun based on semi final result salma x layak masuk final…so, that was very unfair pada 2 lg yg mmg layak…..

    0

    0
    • miss kelabu says:

      laa..org da mnang pun.ko nak kesah pa nya.da rezeki dia TUHAN bg jdi JUARA.
      jgn nak mpertikaikan kuasa TUHAN k….
      ada faham???
      lalalala……

      0

      0
  16. dyela says:

    xaci..xaci.. xpatut ar.. dh la di masukkan semula. Nmpk sgt semua dh di plan.. shiha n Iqa lg layak ar…

    0

    0
    • Suzi says:

      Layak apanya…

      0

      0
      • minah says:

        excuse me , salma deserve it. korang minat shiha dgn iqa kenapa ? sebab rupa paras ? kenapa dgn salma ? tak de rupa paras ? klu itu yang korang2 semua minat, korang salah besar laa.. memang ramai tak puas hati salma menang but she deserve it even juri2 pun banyak bagi komen positif daripada negatif kat salma. just accept laa..
        dia dah pun menang tak guna nak bertekak pasal ni. kalau korang duk argue jugak bukan boleh tarik balik pun apa yang dah terjadi. rezeki masing2. peace

        0

        0
        • makcik says:

          aittt…pembetulan…. bukan ramai yg tak berpuas hati… tapi sedikit tak berpuas hati berbanding yg berpuas hati..sgat..sangat..sangat ramai hahhahaha

          0

          0
  17. chempaka bulan says:

    sokong cik polaris. tidak sepatutnya shiha tujukan lagu kepada arwah ayahnya. kita maklum, segalanya antara kita terputus dengan mereka yg sudah meninggal dunia kecuali tiga perkara. dan apa yg shiha lakukan, tidak memberi sekuman erti pun.

    0

    0
  18. Razer.SlaYeR says:

    IMAM MUDA XDE KEW??

    0

    0
  19. zaza says:

    memang dari awal season g , tv 3 mcm nak kasi salma menang ja. gimik yg salma dpt nombor 3 minggu lepas tu satu kaedah untuk kasi peminat salma undi banyak kat dia untuk final. sangat x adil. kalu aku jd mentor shiha or iqa memang aku fight balik. mana boleh main langgar peraturan mcm tu. peraturan dicipta untuk diikut bukan dilanggar. DAMN TV 3

    0

    0
  20. bungalawang says:

    Tahniah salma..mmg layak salma menang..adil ke x adil sbb dia masuk blk bkn kehendak salma,tp kptsn pihak mentor sendiri..rezeki dtg dr Allah….

    0

    0
  21. anna suraya says:

    Salma deserved what she got. 1st time program realiti di Malaysia yang x memandang dari segi rupa. persembahan Salma bukan membosankan, tapi dia memang dah superb dari konsert pertama lg…sbb tu la ada org ckp persembahan dia membosankan. tapi itu yang kita mahu. persembahan yang konsisten. vokal mmg x dinafikan lg. setaraf dengan penyanyi antarabangsa. mungkin ramai yang cakap kelayakkan Salma itu adalah gimik dari TV3. tapi, bg saya,itu bukan gimik. Salma menang bukan kerana gimik itu, dia menang kerana sememangnya dia layak.

    0

    0
    • miss mass says:

      eh bkn 1st time la program realiti bg juara xpandang paras rupa..one in a million tu per??yg musin ayu dr sabah menang..rsnyer salma lg ok kot dr ayu tu….

      0

      0
  22. Miss Star says:

    strategi kaut untung melalui sms berjaya…

    0

    0
  23. hasnah says:

    juri awam tadi tu memang buta hati..agaknya memang komplot nak jatuhkan erra

    0

    0
  24. Rose says:

    Salma mmg sedari awal lg sdh djgkakn utk menang.. Cba bygkn jika Salma lgsung tdak k final. Surely rmi yg tdak berpuas hati. format bru sbnrnya dberi spaya peserta2 yg lain dpt mbri saingan sengit.. patut dberi kredit kpd Shiha coz she’s such a gud competitor & psmbhn dri segi vokal tdak menghampakan. Namun kelebihan yg ada padanya tdak setanding Salma. Pda sya, Iqa terlalu biasa shja kalau tiadanya Edry. Aiman/ Ayish spatutnya layak berada dtempat Iqa. Kalaulh slh seorg drpd mrka(Ayish/Aiman) adalah protege Edry, surely mrka lbih mantap. Salma mmg layak bergelar juara tpi bukan perampas.. It shows from the results.. jauh benar peratus Shiha & Iqa ketinggalan. So, don’t blame Salma for the winning, but TV3. :) peace no war

    0

    0
  25. Emma Aqasyah says:

    anna suraya << saya sokong comment awak ni… tapi nak betolkan skit tentang "1st time program realiti di Malaysia x memandang dari segi rupa".. sebab sebelum ni black yg xberapa ada rupa tu pun dulu pernah menang dipentas yg sama… so bukan 1st time la… hehe

    0

    0
    • wow says:

      ko ni salah faham ke apa….black tu pun kan dari mentor juga.

      0

      0
    • attention says:

      bukan stkt black…tu hah juara OIAM si ayu tu, lg la xde rupa….jd juara jugak, kira bykla jugk yg xde rupa bole jd juara.. tp sygnye si ayu ni mmg bermasalah…spoil je bg dia jd juara…huh..

      **cantik lg salma drpd ayu…hehe~

      0

      0
    • anna suraya says:

      black pun ok pe. mentor ni adil la kiranya. sbb ada juri profesional..cuba tgk af..semua atas dasar rupa

      0

      0
  26. xoxo says:

    Kalah menang adat le wei..suke xsuke diorng yang kalah or menang tetap dapat duit gak..kita dapat pe,habuk pun xdpt..dhla tdo dlu..nite2.

    0

    0
  27. saya says:

    dah rezeki dia..xbeik wat fitnah kalo xtaw ap anda ckp tu btol ke x….

    0

    0
  28. bie88 says:

    aku sokong kata2 beb kalau tv3 tak wat cam tue memang kita tak undi ler.. pada yg buta huruf x leh nilaikan terbaik memang buta seni ler penyanyi negro hitam pekat pun banyak peminat

    0

    0
  29. hahaha says:

    Tahniah TV3 kerana membankrapkan fan2 Salma dengan gimik2 yang anda buat (tukar format kasi masuk final, juri awam bagi markah rendah etc). Anda memang bijak membuat bisnes, not wonder your lot so rich. TV3 has the last laugh. Salma ni kalo xdo org guide alamatnye jd mcm pija, mohd n fiq la nampaknye. Biasa la product express TV3, nak tak je diorg tolong juara2 mentor, yg penting bisnes plan menjadi and kayo. TV3 is pathetic!

    0

    0
  30. bisol_bossoool says:

    kesian…..markah mcm bukan final….jauh sgt antara no 1 dgn 2 dan 3….mcm tak masuk kepala……..contoh iqa….juri awam dh bg 20/20…..jumlah markah keseluruhan 56……jd markah juri profesional plus sms dia cuma dapat 36/80…..hahaahaaa mcm xlogik…mcm tu gak protoge sharifah aini….mungkin juri profasional ni jenis talam dua muka kot dpn protoge2 bagus bagus bagus……tp bg markah ciput hahahahahaha………..anyway tahniah pd salma and erra

    0

    0
  31. bisol_bossoool says:

    pelik gak…final tak mcm final……beza markah terlalu jauh…contoh iqa….juri awam dah bg 20/20……sms+juri profasional dia cuma dapt 36/80…….mcm pelik gak juri ckp bagus2 tp bg markah mcm mana ek….? mcm tu gak protoge kak pah……64je……kalau kite kira slma punya pulak jumlah keseluruhan 85…undi juri awam 16….bermaksud 79markah dtg dr sms dgn juri profasional….logik ke …mcm hampir sempurna markah dia dpt …sms 30/30…..juri profasional 50/50…..mana ade org nyanyi perfact? hahahaha gile tul sistem undian tv3 ni hahahahaha anyway tahniah pada salma and erra………

    0

    0
    • ubat bisol says:

      dik.. boleh masuk sekolah balik untuk belajar kira kira yer …
      85 – 16 = 69

      tq

      0

      0
      • macam2 hal.... says:

        setuju dgn ubat bisol…. 85-16=69…
        rasanye salma dpt undian paling tinggi, sbb peminat tau mrkh juri awam ckit so undila bebyk… dan juri pro pn msti bg mrkh salma plg tinggi antara iqa n shiha.

        xkn la judges nk ckp x bgs kot, kang kena hentam pulak. mesti la ckp bgs tp mrkah salma paling byk sbb dia paling bagusssss….hehe

        0

        0
    • tv3 kejam says:

      markah juri pro+sms salma 69/80 la bukan 79/80

      69+16=85

      aku mmg suke salma tp nmpk sgt sume ni konspirasi tv3…konsert mingguan x penah bwh 70 suddenly semifinal1 dpt 49je??final pn dpt 85..fuhh terbaik..

      cube tgk markah shiha n iqa dr konsert 1 smpai final markah around 60 je…sebab mmg tu tahap dorg…so ni sume tv3 nyer keje…aku sokong salma tp kesian kt iqa n shiha jadi mangsa tv3… peace

      0

      0
    • justeayeos says:

      hihi kesian dia..dulu belajar mengira tak habis silibus eh? ;p

      0

      0
  32. yu says:

    yesss…trbaik salma..gua sokong lu! mmg patut u menang la..daripada shiha 2 gua x berkenan langsung! suar kluar dari hidung cam sengau je! hahaha..taniah2

    0

    0
  33. az says:

    bese la…rumah da siap pahat berbunyi…

    to salma, erra and fans, congrats. btw anda terel bila ckp psl quality + deserve sana sini, cuba ckp pasal keadilan pulak?

    to other fans ( shiha + iqa), they’re by right a winner + 1st runner up…

    tp xpe la, rezeki masing2. kita tgk pasni sape timbul sape tenggelam…

    p/s: pasni xyah undi2 mentor dah. sbb undi2 pon, kalo tv3 da ade pemenang xguna undi. kita diam je jd pemerhati. hekhek

    0

    0
    • aimy says:

      kalo dah SALMA tue berkualiti dan deserve sana sini pehal korang nak undi yang selainnya..ini bermaksud shiha dan Iqa tak berapa berkualiti dan tak deserve sana sini tapi patut menang..sebab korang yang undi tak berapa adillah juri profesional kena bagi keadilan untuk si SALMA nie….undi ikut hati koranglah artis2 dekat mesia nie banyak mcm MAWI..

      0

      0
    • bella says:

      gua sokong sma lu YU,shiha nynyi mcm sengauuuuu jekk,,salma mmg layak memang,,,

      0

      0
  34. az says:

    bese la…rumah da siap pahat berbunyi…

    to salma, erra and fans, congrats.

    to other fans ( shiha + iqa), they’re by right a winner + 1st runner up…

    tp xpe la, rezeki masing2. kita tgk pasni sape timbul sape tenggelam…

    p/s: pasni xyah undi2 mentor dah. sbb undi2 pon, kalo tv3 da ade pemenang xguna undi. kita diam je jd pemerhati. hekhek

    0

    0
  35. bunga kiambang says:

    Salma is the best! She deserved to win more than anyone else. She is so talented by Malaysian Standard. Bravo girl!! Good luck in your future undertakings!! *hugs & kisses*

    0

    0
  36. Dari awal lagi aku dah jangka.Lepas ni jangan lupa daratan atau terkena kejutan budaya sudaaah….

    0

    0
  37. saloma says:

    Last week tu cuma gimik tv je la….mustahil salma cuma dpt 40+. sdangkan markah juri awam hampir same ja dgn iqa n shiha. takkan mgu lepas tu juri profesional or peminat salma tak mengundi. markah smlm tu markah sebenar salma sebab hampir sma dgn markah-markah sebelum tu. markah mgu lepas tu yang diubah untuk kaut undi. salma is a slot machine for tv3. tahniah tv3,..anda dah mcm astro. suka tipu penonton.

    0

    0
  38. malisa says:

    Kemenangan yg di rancang oleh tv3.ada sumbang pun juara..high note mmg power low note hancur,shiha perfect..x layak semi final pun juara?

    0

    0
    • Idora says:

      ssh ar org yang x ler terima kenyataan…yang penting Salma juara..orang kt luar lg tahu sape lg berbakat..bukan x layak ok! tp ni semua rancangan tv3 nak kaut untung supaya fans salma undi dier byk2…kalau nk Shiha mng nnti kalau tercalon dekat abp,undi dier byk2.,itupun kalau nama dier tersenarai..

      0

      0
    • botolbudu says:

      betol tu..tak besh langsung dia nyanyi..

      0

      0
  39. huhu says:

    yang sokong iqa&shiha tu pekak ker…suara dorang tu dah berlambak di pasaran..haha.. Salma punya vokal tu hebat tau x!lain dari yang lain..!

    0

    0
    • agreed says:

      very the agree wif u la…haha…sora dorg mmg blambak d pasar lambak msia ni…

      0

      0
  40. baby face says:

    tp kan baby pasan..kak pah tuh mcm kondem jer Erra bg Salma nyanyi lagu omputih..wat da hekkkk kak pah??? x abes2 dengki….

    0

    0
    • attention says:

      TAU XPE…. aku pn perasan perangai kak pah tu semacam la…. dr memula lg aku tgk dia suka buat muka kerek, taule ko tu Dato’…demanding pulak. elok sgtla tu dpt protege pn hipokrit, mengade, manja la konon… elehhhh sama je dua org tu.. tu psl la x dpt juara, hati xikhlas kot…

      Nampak sgt la Dato Pah Vs Dato Ramli MS.

      0

      0
  41. widy says:

    konsert separuh akhir salma dpt markah dr juri profesional skit sb faktor lagu yg salah dan kesilapan yg dilakukan. Separuh akhr pertama, salma nyanyi 2nd song mcm penyanyi latar erra, sparuh akhr ke2 plak salma ada nyanyi sumbang. Sb tu dpt markah rendah. Bg aku salma mmg layak masuk final sb kalau nak dikumpul2 markah sepanjang pertandingan salma kutip markah tertinggi. Ketiga2 sgt mantap, tp salma aku tgk lbh menyerlah, ramai yg puji. Mcm iqa semalam dah salah duet ngan ft, faizal tahir tu giler hebat, kan dah tenggelam si iqa. Shiha plak vokal dia lemak merdu tp x power..bile part2 yg tinggi suara dia dh tenggelam timbul. Salma pun ada kelemahan dr segi low note, tp pilihan lagu tepat mcm listen n aku permata lagu tinggi, jd salma ambik langkah bijak tonjolkan kelebihan,sembunyi kekurangan. Pertandingan ni Juri profesional bg markah 50%, kire separuh, byk kptsn depends on markh juri. Mcm iqa last week pn pasal mrkh juri tinggi tu yg jd jore. So jgn lah ada pertikai, ini dh juri bg penilaian. Kalo af yg 100% undian peminat pun korang kutuk, plihan juri pn korang kutuk. Mmg kita ni manusia xde penah nak puas hati…

    0

    0
  42. nurfir says:

    komen dr ramli ss mmg direct to d point.iqa mmg biasa2 je.nampak sgt bl iqa dpt 20/20 si edry cam confident menang jerk.hehehehe.

    0

    0
  43. nic@pet says:

    tahun lepas Kak Long yang menang,,, tahun ni adik dia lak yang menang

    0

    0
  44. luv erra says:

    juri awam tersangat2 la bodoh..tak tahu menilai..bangang sgguh..nxt time x perlukan juri awam pun xpe..xde function lgsung..bia juri profesional ngn sms je yg main peranan..wlau ape pun..thniah utk erra n salma..

    0

    0
  45. jebatmustlive says:

    boringnya …realiti tv ni suk abebnor main masukkan org dah kalah.

    tak boleh terima kenyataan.

    mengapa nak langgar undang2 yg diperbuat sendiri,.,,

    akhir kalam….it is all about Biz…TV3 wanna making money tru SMS, and Salma is a good bait for that.

    0

    0
  46. zaia says:

    sesuai la tu~!

    0

    0
  47. littlemia says:

    xcuse me..hihihii bila masa lak salma dah kawen ek???dia janda ker????sya heran la tetiba malam tadi kata ada ANAK?sesapa leh explain

    0

    0
  48. awesome says:

    Aku pelik , kenapa org cakap salma tak cantik ? Cantik la die

    0

    0
    • Rinlovate says:

      Ye lah kenapa semua nk cakap salma tak cantik. dia cantik lah. sweet je dgn lesung pipit. sesekali nampak macam ely mazlein lak. tang mana yg tak lawa. aku berangin betul dgn abg nas sampai skrg sbb dalam konsert 1 dia dah ckp salma tak lawa. kau hado?

      0

      0
  49. salman says:

    masa depan iqa kite dah taw,kru sure akan bantu,camne dgn future salma..hrp nasebnye x spt pija,fiq dan mohd…dan erra pon ada kta yg die nak salma berdikari..ingat mentor nak sgt ke tlg protege,100k da dpt bye2 la..

    0

    0
  50. popo says:

    ok kita tengok la brapa lama salma, shiha & ika bertahan dalam industri ni… belom campur dgn AF9 yg jgak entah pape… kita tgok brapa lme artis2 realiti bertahan, cuba tgok MOhd mentor 4 langsung x dgr khabar berita yg dgr khabar berita black jer… yg Af plak sorang dua jer naik yg lain hancuss bekecai harap stacy, hafiz dan shahir jerr yg top..tu pom bermasalah adooooiiii……… tapi aq rasa ika ada peluang cerah utk berjya coz mentor edry… itu anggapan aku jelaa..

    0

    0
  51. botolbudu says:

    takdekla best sangat sora salma..harapkan nada tinggi jer..nada rendah hancusss..tapi orang kita ni ni asalkan suara tinggi melangit tros cop gempak..

    0

    0
  52. popo says:

    ok kita tengok la brapa lama salma, shiha & ika bertahan dalam industri ni… belom campur dgn AF9 yg jgak entah pape… kita tgok brapa lme artis2 realiti bertahan
    . cuba tgok MOhd mentor 4 langsung x dgr khabar berita yg dgr khabar berita black jer… yg Af plak sorang dua jer naik yg lain hancuss bekecai harap stacy, hafiz dan shahir jerr yg top..tu pom bermasalah adooooiiii……… tapi aq rasa ika ada peluang cerah utk berjya coz mentor edry… itu anggapan aku jelaa..

    0

    0
  53. lola says:

    kenapa nak ukurkan rupa..yg penting suara salma sangat superb ok..apsal laa si nas mulut lancang eh dulu kata salma,awak ni bukannya cantik..mcm lah dia macho..kusut masai je..penah tgk dia depan2.,alahai..

    0

    0
  54. mimi says:

    terlalu kecil utk mempersoal qada’ qadar, rezeki dan nasib yg dah ditentukan Allah..

    0

    0
  55. Mimi says:

    Terlalu kerdil utk mmpersoalkan qada’ dan qadar, rezeki yg ditentukan oleh Allah~

    0

    0
  56. Mimi says:

    Terlalu kerdil utk persoalkan jalan hidup, qada’ dan qadar dan rezeki yg Allah berikan~

    0

    0
  57. nina says:

    saya lg suka suara idayu af3,,better voice control,,,tp both salma and idayu memang superb,,

    0

    0
  58. rin says:

    layak ke digelar terbaik klu x leh nyanyi lagu baru khas utk dia dgn baik??????? sbb lagu baru?? tp shiha n iqa leh nyanyi ngan baik lak….. nada tggi mmg dia leh wlu bunyi cam jerit yg lbh tp nada rendah hancusss watpe?? yg penting jgn puji dia melambung seolah2 dia dh capai tahap penyanyi pro. nk tau terbaik @ x, tgk je p’jlnn karier dia lps ni…..

    0

    0
    • Parvita says:

      I LOVE HALEY REINHART!!!!!

      0

      0
    • SAD 4 LOSER (!) says:

      fwenz ~~ ader owang taq puas aty lorh ,, dha lorh taq leh time fact naq persoalkan talent owang ,, maybe si dyer nie p0kak OR but0 agaknyer ,, haha kesian sangt ngan u nie ,, mcam 0wang tak der agame cari keslahn owang only coz nak s0kong u punyer favourite ,, s0 childish T~T

      0

      0
  59. kaypoh says:

    alah..tv3 sajer wat gimik salma x layak p final ms semi final..spy bla final..peminat berhabis kdt utk undi..besa ler 2..bisnes..sbb nk dptkan blk badget pkai bli hadiah utk salma haks

    0

    0
  60. rin says:

    siapa yg kata salma x cantik?? bkn dia sndr ke yg kuarkn statement dulu smpai nangis2??? klu dia terbaik apsal x leh nyanyi lagu baru dgn baik???? nada tggi mmg sampai tp kekdg bunyi cam jerit yg lbh tp nada rendah hancus so x layak lg dianggap yg terbaik. ambil iktibar dr mohd, menang psl mentor so karier x kemana psl bkn best mana pn…

    0

    0
  61. salma hayek says:

    Best sgt ke si salma mie? Aku tgk Iqa dgn Shiha lg best. Aku smpai bila pun x suka Salma ni. Perasan good..korang2 yh vote dia tu je bodoh..korang dpt apa? dia dapat Rm100k wooo…korong yg perabih kdt ni buek apo…rugi adalah.Baik sedekah kt anak yatim yg meninggal akibat tanah runtuh tu. Salma kekapungan yg tiada bakat.Suara pun x sdp langsung.Muke pun x cantik langsung.

    0

    0
  62. fan salma says:

    @rin:nas ahmd yg men isu cntik nie..dia terjah erra n ckp psl cntik..ko x tgk ke ms pngenalan mentor??psl lagu br tu sedap pe dia nynyi..ko hado??jgn dengki la weyh..dh rezeki dia..doakn yg terbaek sudey..peace ^_^v

    0

    0
  63. me220784 says:

    udah2lah tu. korang memekak pun duit tu dia yg dapat, ante semua nganga jelah. tgok aje industri nanti kemana arah tujunya, ke jadi mcm mohd?

    0

    0
  64. jane says:

    aiseyman….semalam mentor final ke…aku termiss la pulak …salma menang ye…congrats…you deserved it….
    mesti kak pah geram sampai nak meletop muka botox tu…

    0

    0
  65. intan says:

    tahniah bt salma n erra…
    n u all cntik sngat smlm tu..

    0

    0
  66. tahniah erra n salma..

    0

    0
  67. gyulee gyuri says:

    erm..ingatkan shiha boleh menang sbb suara mmg best lebih2 lagi kalau part tarik..tak mcm salma dgr mcm menjerit..tp takde hal la sapa pn menang..tu maknanya rezeki dia dlm mentor tu..tp belum tau nasib dia cmna bila keluar dr mentor tu…tgk je juara musim pertama..Pija..sampai skrg senyap je takde apa pn…semua atas usaha masing2…mana la tau bila keluar mentor nanti shiha atau iqa lebih glamor…yang penting lepas ni depa dpt la sumbangkan apa yg patut pada negara…jgn glamor sbb konroversi je…

    0

    0
  68. diva says:

    juri awam langsung x berkaliber.. ntah ape2 bagi markah.. prsembahan mantap bagi 16. persembahan hangit bagi 16. ei, pliz la nok. xkuasa mak nak layan juri awam yg pekak x tau menilai muzik.. huhu.. nywayz, lagu LISTEN mmg mantap nak mampos..huhu.go salma!!! go erra!!!

    0

    0
  69. gilo says:

    kak pah ngn shiha tuh same je pangai .. yg shiha tuh plastik btol .. kunun2 lemah lembut laaa, goli den nengok nyer .. kak pah nih mmg suke pasan bagus agknyer .. bole la dye geng ngn edri tuh ..

    0

    0
  70. Tiger says:

    Wah semakin jelita gambar erra fazerra kat atas ne..

    0

    0
  71. Aman says:

    Tahniah salma, memang dijangka kehebatan vokal salma memang patut menang.
    Bagusla edry tak menang, memang nampak berlagak sgt dan over confident. Technically drama hebat tapii nyayian semput… Mentor yg paling bangga diri…
    Shiha suara lemak merdu, bole ganti siti nurhaliza..
    Tahniah Salma!!! Teruskan usaha dn jgnla sombong yee..

    0

    0
  72. ewan says:

    congrat to salma.she deserves to win..shiha plak suara mcm tertelan biji nangka.iqa bese2 je.gimik je lbeyh.hahahaha..xpyh la nk dipertikaikn lg.

    p/s:teringt balik sal nas ahmad kta salma xcntik,jd geram plak.oii,,nas ahmad,kau biler ah nk potong rambut?kutu byk giler kot..hahah

    0

    0
  73. minah jambu 24jam mengadap computer says:

    yeppiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii salma menanggggggggggggg yeahhhhhhhhhh tk sia2 minah jambu mendoa kn salma akan menjadi juara mentor shabas salma…………..minah jambu dh komen minggu lepas kalah menang belakang kire asal kn kite2 semua puas dengan persembahan salma……tk sangka pulak mimpi minah jambu menjadi kenyaannnnnnnnnn salma menangggggggggg yeahhhhhhhhhh tahniah erraaaaaaaaaaaaaa

    0

    0
  74. jengjeng says:

    tahniah kepada erra dan salma.kepada korg sume yg kutuk diorg tu anggap diri korg hebat sgt, masuklah program nyanyian nth2 bru audition dah kene singkirkan baru nak mule nyanyi juri kat dpn dah swuh brenti sbb tkot hujan lbt……………so, jangan nak berlagak sgt

    ***terima kasih***

    0

    0
  75. jengjeng says:

    tahniah kepada erra dan salma.kepada korg sume yg kutuk diorg tu anggap diri korg hebat sgt, masuklah program nyanyian nth2 bru audition dah kene singkirkan baru nak mule nyanyi juri kat dpn dah swuh brenti sbb tkot hujan lbt……………so, jangan nak perasan diri tu bagus sgt

    ***terima kasih***

    0

    0
  76. aku salma says:

    hek eleh…sape yg tak puas hati tu mmg buta seni lah.dah tentu2 shiha dn eqa tu tak standing salmah.sbb tu markah jauh beza!cube soh bdak dua org tu bawak lagu yg salma pernah bawak?boleh?tecirit jer la.haha.salmah yg banyak di sabotaj.dari edri yg asek tak puas hati,juri awam, bla..bla..tp klu mmg dah berbakat, ttp menang la jgk.sabotaj la mcmana pn.semifinal tu, patutnya eqa yg tkeluar.klu dia bkn protege edry, dh lame ke laut.harap gimik, drama dn undi smpati jer.pasal anak yatim pun bleh djadikan undi smpati.aparaaa…mentor drang sndiri pn tkanan dgn vokal salma.hahahahaha.=D

    0

    0
  77. malisa says:

    Haha yg bodoh je keluar duit mengundi,mentor mkn kaya korang yg kayap..low note hancur .lg baru nyanyi x best pun juara..dpt jd janda kaya

    0

    0
    • MALISA TERLEBIH says:

      bi0r lorh duit kiteowng ko menyalak wat aper ,, BTW cam jelez JERK ,, haha kesian lah kan yelah nie mesty kes MASER AUDITION KENE HENTAM ,, DIK juri ketawa terbahak-bahak ker maser u nyanyi ,, SO PITY(!) HAHA

      0

      0
  78. tabit tabuk says:

    jaclyn victor, idayu af3 pun vokal power tp pencapaian tak seberapa juga….mgkn salma pun akan ikut jejak yg sama…di Malaysia ni lain…vokal bgs tak menjanjikan sgt kejayaan…

    Salma kena belajar bawa lagu sendiri dgn lebih baik lagi..mmg lagu baru salma tu tak brapa kena ….menjerit byk sgt tp boleh diperbaiki rasanya…sepatutnya salma harus menyerlah dengan lagu sendiri …

    0

    0
  79. hapeponxbleh says:

    shiha tu yg x layak af tu kn? klu x silap dah byk program realiti die try. mentor 5 ni dia dpt. i don’t hate her, tp die nmpk hipokrit la. no wonder la juri puji die coz dah byk pengalaman kn. sore die sedap camtu2 jer. no offence ;)

    salma time semifinal mmg kureng ckit la. mayb voters die lalai sbb ter’over’ confident die msuk final. tv3 pon tekezut gak kn, sbb tu lah tibe2 bg msuk final.

    0

    0
  80. cik nak ckp ckit says:

    shiha tu mcm hipokrit la..aiii byk beno air mata, sebak, trharu la apa la…ngan ally iskandar pun salam *aiyak*…..lemas nengok dia. yg xleh blah blh plk nk tuju lagu kat arwah bpk..oit, org sedkah doa xpun ayat2 suci laaaaa adoi..org mcm ni pn ada ke

    0

    0
  81. Jena jen says:

    Bitchy tol salma nih!

    0

    0
  82. Gus says:

    Hahaha… pasal artis nak begado. yg penting tv3 masyuk, korang pape kedana mengundi, artis jadi kaye.. hahaha..
    tol lol…

    0

    0
  83. sontoloyot says:

    ada siapa2 prasan…mlm final smlm si black pakai baju FIRAUN, siap pgang tongkat & pakai topi topi yg ada mcm patung ular lagi…

    0

    0
  84. iza23 says:

    korg prsan x peminat tok.pah yg finatik gile lepas dpt jumpe tok pah..smp berani ckp..die xralat klu lps nie die meninggal..sbb dpt jumpe tok pah..syirik!!

    0

    0
  85. makcik says:

    dulu2 org tua2 penah ckp… kalu ckp buruk tentang org lain.. dia maksudkan dirinya sendiri…. owhhh sy stuju sgt2 la…lalalalala

    0

    0
  86. leen says:

    Apa2 pun para pengundi sms ni yg paling ‘bijak’sbb sanggup korbankan duit semata2 utk mengundi bakal artis yg for sure xkan bg duit yg dorg menang kt pengundi2 sekalian..maybe para pengundi semua x terasa sgt dgn keadaan ekonomi semasa yg semakin memaksa semua berjimat cermat agaknye ye?pastu sgup plak bertekak nk menegakkan pilihan msg2 hmm terpulanglaa..

    0

    0
  87. Shania says:

    Salma suara bingit. X minat nk beli album memekak. Itu pn kalau ada album. Shiha jugak yg best

    0

    0
  88. Selemah says:

    Shiha: dri mgu 1 smpai final asyk nyanyi lagu ‘safe’ je..x brani nk try lgu yg ‘high’ lgsung.
    Iqa:gimik je lebih.sudirman lah,faizal tahir lah,2036 lah..sudahnya,suara snri tgelam.hncuss.
    Salma:terbaikk..aku smpai xdpt nk beza suare die n jack..power!congrats both of u erra n salma.
    Juri awam: deaf!!

    0

    0
    • akuey says:

      tpi bkn iqa yg nak semua tue.tau lah edry. mmg mnat bende2 mcm tue.x kan nak salahkan iqa lak.

      0

      0
  89. Deenalofa says:

    WHATEVER IT IS I STILL LIKE SHIHA TONE ! okey2 nak mengamuk ker? RILEKS la derr, peminat salma ni obsesi sgt.. sampai peminat2 iqa & shiha takley kate ape2 jer kena hentam. RILEKS2.

    Mmg tak dinafikan Salma best boleh reach high notes, but Shiha voice my GOD sgt syahdu, i like her the most because she is truely a song bird to me, :) like her so much ! No matter u kalah or menang, bila u keluar album surely i will buy :D

    p:s to Die-Hard-Fans Salma, takpayah la emo2 sgt nak hentam komen aku ni plak..kang ader jer yg kata macam2. Like i care ~

    congratz Salma, best wishes.

    0

    0
    • anti shiha & iqa says:

      hg hingaq pa kt sni??kalo x suka salma jgn la bc ntri ni..bodoh cam lembu!!

      0

      0
  90. WOODY says:

    Bila high note menjerit jerit

    0

    0
  91. jay says:

    asal aku rse gimik tv3 je bg markah rendah sbb nk org lg bersungguh-sungguh vote salma so that untung la dorg bile org keep voting for salma..mse nk pilih utk final pon aku rse semacam je, saje wat gimik konon salma terendah pada hal mmg dorg dah tau salma yg akan n layak utk menang…salma u deserve it!!

    0

    0
  92. suka sgt salma says:

    shiha gaya mcm ct je.aku cukup x suka tiru gaya ct,bg aku org mcm 2 biasa je…iQa terlalu drama….bg aku salma ni suara ok,. …..tp bl part note tnggi, suara menjerit….apa2 pn CT yg terbaik, walau note tnggi mcm ne pn suara dia x lari,…….

    0

    0
  93. akuey says:

    salma mmg best.vokal mantap.tp nak tnya..salma tue dah ada anak ea?umur dia bape?

    0

    0
    • baby face says:

      3 taun xslh…kt metro salma bgtau dier janda ank satu…kawen mse umo 17…cerai mse umo 18..bks suami da kawen len kte nyer…xmo cter sal perkahwinan dulu sbb trauma…

      Pepon wpon dier janda…dia still layak menang..sbb dier mang berbakat…so kalo ade yg nk kondem salma psl dier janda….buka minda yer…dier mng sbb dier berbakat…bkn pasal latar belakang atau hal peribadi…

      peace..^^

      0

      0
  94. mikan says:

    banding konspirasi tv3, astro punya konspirasi agi teruk kot..konsert lepas dorang tunjuk peratusan undi msa konsert, smpai ke akhir konsert fina dpt the lowest vote…cmana dia dpt imuniti ek? kan mrkh imuniti 50 dr tnga pngjr 50 dr undi. undi fina dh ckit. tinggi sgt ke mrkh yg diberi oleh tnga pngajar smpai leh cover mrkh undi fina????ataupun dorang keep showing peratusan msa konsert sb nk org undi bnyk2 agi ngan fina. melampau2 konspirasi astro

    niway tahniah Salma! juri awam bodo gilew bg mrkh rendah. SALMA the BEST

    0

    0
  95. salma hayek says:

    korang yg mengundi je bodoh…dia gak yg kaya raya. aku ANTI SALMA. AKU SUKA SHIHA DAN IQA. SALMA NYAYI TIPU TIME NGAN JAQ. DIA HANYA MIMIK. KNAPA….LETIH KE? KORANG JE BODOH UNDI. KORANG DAPAT APA?

    0

    0
  96. z'wan says:

    saper yg x pegi tengok live final mentor 5 kat stadium melawati,korang x kan tau betape hebatnye suara SALMA.Jgn pandai komen ikut sedap mulut jer……cer korang nyanyi mcm SALMA tgk…! kalau x terkeluar anak tekak…..!.so,jgn pandai kritik org jer……..!!!!!!!!!!!!!!!

    0

    0
  97. zaitun says:

    aku prasan erra, salmah d jac pakai skrit kontot. Mcm dh miang sgt. Nyanyian pn miming. Porrah!

    0

    0
  98. NUR says:

    Tak faham kekadang apa yang peminat di Malaysia ni mahukan ??? Kutuk la, hentam la…..kesimpulannya Salma dah jadi Juara pun….Bagi saya Salma ada kelebihan tersendiri dan ada kekurangan tersendiri yang boleh diperbaiki..Begitu juga Shiha dan Iqa.Masing – masing ada kelebihan dan kekurangan tersendiri…Apa yang penting suka tengok Salma dan Erra Fazira yang sentiasa ‘cool’ walau dikritik pedas Ramli MS atau ada Mentor lain yang tak puas hati….Senario ni senang je.. ” Jika hati ikhlas…insya – allah ..rezeki tak ke mana ” :-) Tak payah la ‘drama’ dan gimik bagai ok…

    0

    0
  99. Great – I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs and related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

    0

    0