Written by AbangNara | February 7th, 2012

Bayangkan betapa gembiranya hati bakal suami Ana Rafali apabila Ana mengambil keputusan untuk bertudung sepenuhnya semenjak Maulidur Rasul yang lalu. Ini satu berita yang baik untuk Ana, bakal suami dan kesemua umat Islam. Tahniah Abang Nara ucapkan kepada Ana Rafali atas penghijrahan ini.

ana rafali bertudung

Gambar di atas diambil ketika Ana Rafali cuba bertudung di bulan Ramadhan yang lalu. Bukannya gambar yang terbaru. Menurut Ana, keputusan untuk bertudung datangnya daripada ketulusan hatinya sendiri, bukannya dipaksa oleh sesiapa. Kata Ana:-

Sama ada mummy, adik-beradik, keluarga bakal mentua mahu pun Naim, masing-masing tidak terkejut apabila sejak kelmarin saya sudah mula keluar memakai tudung termasuk ketika bertemu dengan bekas pensyarah saya untuk memberikan kad undangan perkahwinan. Sebenarnya hasrat itu sudah lama saya kongsi dengan mummy. Jadi, dia pun tumpang gembira dengan perubahan ini, begitu juga insan terdekat yang lain.

Tahniah kepada Ana atas hijrah ini. Semoga selepas ini semakin dimurah rezeki. Kredit info kepada Berita Harian.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

71 responses to (TAHNIAH)Ana Rafali Kini Bertudung Semenjak Maulidur Rasul Yang Lalu

  1. aku says:

    Me??

    0

    0
  2. gant says:

    mmg bertudung tp aurat nya masih kelihatan..ap yg nk ditahniahkn nye abg nara oi??

    0

    0
    • Yana says:

      Kan da kata tu bulan ramadhan yg lepas… Time dia baru cuba2 nak bertudung.. Gmbr sekarang takde.. Cubalah jangan nak mengkritik saje. Baca dulu dengan betul

      0

      0
      • kazen dato' minah jambu says:

        lol! korang ni.. korang tak perasan ke avatar budak ni asyik sama je? dia yg 1st n dia jugak yg 2nd kasi komen. pastu membodohkan diri sndiri dgn mengatakan bodoh. shame on him/her!

        0

        0
    • kiko says:

      kan dah mention gmbar tu diambil bulan ramadhan lalu…
      apapun, truskan bertudung ana..

      0

      0
    • kn abg nara da jelaskn yg ni gambar lama… masa bulan ramadhan dulu…apela lain kali baca betul2 samai habis…jgn tgok tajuk tgok gmbr terus buat kesimpulan

      0

      0
    • ijad says:

      kan dikatanya di atas itu gambar masa bulan posa hari tu… kita tak tgk lagi dia yg baru. jgn la cepat menghakimi dik non ooi!

      0

      0
    • erk says:

      nampak sgt ko x baca apa yg abg nara tulis kat atas…, ==”

      0

      0
    • IZ says:

      yg tu kan gambar mse bazar ramadhan yg lalu.. Abg nara dah bagi tau pon..

      0

      0
    • razerGoliath says:

      buta… tau nk kritik. kasi bukak mata, balik belajar membaca + mengeja sebelum kritik.

      0

      0
    • mamabotol says:

      nyampah aku dgn org tauuu kritikkk jeeee. bole tak tgk seseorg dr positive side plak. stress dgn org cmni!

      0

      0
    • Zico says:

      BODOH ! Bace la dulu… gambar tu bulan ramadhan yg lepas…

      0

      0
      • missA says:

        bkn ke ko yang kutuk ana mule2 td? avatar ko same…ko lg la bodoh…

        0

        0
      • kazen dato' minah jambu says:

        taw takpe. mcm lalang pulak kejap sokong, kejap ngutuk. takde keje lain agaknya. ingat orang tak tahu taktik dia tukar2 nama? kantoi2 bodo je bila avatar nmpk sama.

        0

        0
      • abu says:

        org sakit jiwe.. dia ada byk personality..

        0

        0
    • cc says:

      Eh ko tu ttup aurat sgt ke ? Nampak salah org je cermin dulu diri

      0

      0
    • saport says:

      berilah sokongan. bila orang baru nak mengorak langkah untuk buat baik, jangan cari kekurangannya. macamana hati orang nak suka untuk buat baik. bukan bantu untuk tolong hidupkan tapi mematikan nya. itulah yg dihasut oleh si pembisik yang nak pernah akan sokong jalan baik

      0

      0
      • pedro says:

        jalan yg baik kalo betul2 tutup aurat..stakat pkai nampak rambut gk bukan jalan yg baik, ustaz dulu ajar pkai tudung anak rambut pn takleh nampak xde la pulak ckp blh tutup skit je..janji pkai tutup namanya bkn tutup aurat yang kita nak tutup aurat, pkai tudung yg bukan muslim pn ade pkai kat mana2….

        0

        0
      • ade aku kesah says:

        cbe la ble ade org yg bru nk wat perubahan dlm hdp die 2 bg la sokongan yg positif ckit…bkn menghukum sesuka hati…biar la die ikhlas dgn penghijrahan trbaru die 2…lgpn dh mention kot gmbr 2 gmbr lme…hadoi…xphm dgn org yg ske kritik nih…bce kasi habis la lain kli…mcm la kau 2 perfect dlm sume hal…

        0

        0
      • darnia says:

        bukan mudah untuk orang yang tak penah bertudung tiba-tiba nak bertudung litup.bia ana cuba untuk bertudung begitu dahulu dan seterusnya bertudung litup.gambar skang tak der, ntah2 dia dah bertudung sempurna……sokong perubahan ana

        0

        0
    • GIANT YG BODOH says:

      HAHA..BODOH…BACA KASI ABIS EH..

      0

      0
    • bawang bakong says:

      kesian kau…ramai cakap ko bodoh kt sini hehee..klu 40org ckp sah2 ko bodoh betul kang.. kesian!

      0

      0
    • aku says:

      nampak sangat mmg jenis yg suka mengata kat org.. xbaca story abis tau ngutuk jer..kan dah menampkkan keperibadian diri yg mmg sedia xelokkkk…

      0

      0
    • katakpuru says:

      salam gant :) baca la dulu sebelum kritik. jangan main kritik je. orang yang main kritik tanpa usul periksa ni la yang buat orang kita tak maju2.
      aku pelik gile sape yang like gant punye komen tu -_-

      0

      0
    • bunga melur says:

      lenkali baca la betul sebelum komen.. =.= ni gmbar lama dulu2..gmbar terbaru takde lagi..apo lah..

      0

      0
    • Anonymous says:

      shame on you… bodoh… bace biar abes la dulu…

      0

      0
    • truth says:

      kna la support die..ckit2 2 lebih baik dr x de lgsg..jgn negatif sgt..

      0

      0
    • tapai says:

      tak baca betol2 ke gant??huh….

      0

      0
    • Anonymous says:

      nk stat bertudung pn ade step dye..kalo trus,kang x thn lame

      0

      0
  3. peminat Anna Raffali says:

    Alhamdulillah.. :)

    0

    0
  4. no name says:

    alhamdulillah….syukur kpd Allah……..

    0

    0
  5. rock says:

    Alhamdulillah… walaupun baru permulaan….
    semoga berkekalan….

    0

    0
  6. sarah_nina says:

    Alhamdullilah.. harap2 ramai lagi yg mengikut jejak.. amiin.. :)

    0

    0
  7. jiran Nara.. says:

    Alhamdllilh,smoga perubahan ini membawa berkah dlam hidup ana…Amin!!!

    0

    0
  8. ninicokelatcelup says:

    alhamdulillah…lengkaplah dipadankan dgn imej baju kurungnya….

    0

    0
  9. Noni says:

    ana nampak lebih terserlah keayuan sbg muslimah ..tahniah ana

    0

    0
  10. aku says:

    Hahaha berjaya gak aku jd yg first

    0

    0
  11. makcik k-pop says:

    alhamdulillah..permulaan yg baik… moga bertudung mengikut syariat yg betul…jgn nmpak jambul…sbb jambul tu aurat jugak..

    0

    0
  12. Suke jugak... says:

    @gant kan gambaq atas tu time bulan pose..bukan gambaq baru dia pakai tudung…hee…tak payah la dok perli abg nara…alhamdulillah semoga ana mjadi muslimah yang mithali..amin

    0

    0
  13. anabobo says:

    kan nara tulis ramdhan lepas.

    0

    0
  14. dak yuyu says:

    semoga istiqomah :)

    0

    0
  15. gegirlz says:

    alhamdulillah…may ALLAH easy your step to be better muslimah & hamba-NYA..…paling penting, niat kita nak berhijrah tu kerana ALLAH..ikhlaskan hati, insya-ALLAH, dipermudahkan segalanya..(“,)

    0

    0
  16. gegirlz says:

    Kenapa Wanita Terlihat Cantik apabiLa Memakai JiLbab??
    Kupersembahkan kepada seluruh wanita yang menginginkan kebaikan kepada dirinya.
    1.Kenapa perempuan itu cantik kalau pakai jilbab???sebab…DIA AKAN TUTUP AURAT
    2. Kenapa perempuan itu cantik kalau pakai jilbab???sebab… DIA AKAN JAGA MARUAH PADA DIRI DIA
    3. Kenapa perempuan itu cantik kalau pakai jilbab???sebab… DIA CANTIK
    4. Kenapa perempuan itu cantik kalau pakai jilbab???sebab… DIA TAK AKAN TUNJUKAN KECANTIKAN PADA ORANG LAIN
    5. Kenapa perempuan itu cantik kalau pakai jilbab???sebab… DIA ANAK SOLEHAH
    6. Kenapa perempuan itu cantik kalau pakai jilbab???sebab… DIA PATUH PERINTAH ORANG TUA DAN SAUDARI-SAUDARANYA
    7. Kenapa perempuan itu cantik kalau pakai jilbab???sebab… DIA MENGHORMATI ORANG LAI
    8. Kenapa perempuan itu cantik kalau pakai jilbab???sebab… DIA TAKUT APABILA DIA TAK PAKAI JILBAB ORANG AKAN LIHAT DIA CANTIK.DAN ADA NIAT YANG TAK BAIK TERHADAP DIRI DIA
    9. Kenapa perempuan itu cantik kalau pakai jilbab???sebab… DIA INGIN JAUH DARI FITNAH
    10. Kenapa perempuan itu cantik kalau pakai jilbab???sebab… DIA TAK AKAN MENYUSAHKAN ORANG LAIN
    11. Kenapa perempuan itu cantik kalau pakai jilbab???sebab… DIA AKAN DAPAT PAHALA
    12. Kenapa perempuan itu cantik kalau pakai jilbab???sebab… DIA DAPAT MENGHINDARI MAKSIAT
    13. Kenapa perempuan itu cantik kalau pakai jilbab???sebab… SUPAYA DIA DAPAT MENJADI CONTOH PADA PEREMPUAN LAI
    14. Kenapa perempuan itu cantik kalau pakai jilbab???sebab… SUPAYA LELAKI YANG BERIMAN SAJA YANG SUKA DIA
    15. Kenapa perempuan itu cantik kalau pakai jilbab???sebab… DIA DENGAR SERUAN RASULULLAH
    16. Kenapa perempuan itu cantik kalau pakai jilbab???sebab… DAPAT MENGURANGKAN NAFSU LELAKI
    17. Kenapa perempuan itu cantik kalau pakai jilbab???sebab… RAMBUT PEREMPUAN ADALAH MAHKOTABAGINYA.., JADI JANGAN SEWENANGNYA MENUNJUK KEPADA LELAKI..KERANA JIKA DITUNJUKKANNYA DIA AKAN TAK BERNILAI (low class)…(no offence hah..) KERANA MAHKOTA ANDA TELAH DILIHAT OLEH SEMUA LELAKI (kecuali keluarga)
    18. Kenapa perempuan itu cantik kalau pakai jilbab???sebab… DIA TAK AKAN RAMBUTNYA DITARIK, DIGANTUNG DENGAN BARA-BARA API DAN DIBAKAR DENGAN DASYAT DEKAT AKHIRAT KELAK

    Dan Hadis Rasulullah riwayat dari Bazzar dan At-Termizi menjelaskan,

    “Sesungguhnya wanita itu adalah aurat, setiap kali mereka keluar, syaitan akan memperhatikannya.”

    Tahniah pada mereka yg bertudung dengan sempurna KERANA ALLAH…

    0

    0
  17. ana lisa says:

    when we know that’s the right thing to do, we should immediately do it. when we delay, postpone, that feeling of wanting to do will diminish and disappear.
    u did the right thing, Ana Rafali. Everyone is rejoicing! Congratulations. This is the first step, more good things will follow after but do nurture and preserve the conviction from swaying by hurricanes.

    0

    0
  18. kiah hot says:

    walopon kiah x minat ana nie,tp kiah nk ucapkn gk taniah ats penghijrahan ini…alhamdulilah…

    0

    0
  19. farhan 77 says:

    da tau die berubah xpayah la letak pic die pakai tudung zaman lepas nye..
    kn dedah aurat lg tu.
    buat mnambah fitnah je..

    0

    0
  20. Dato Sri Prof Emmiritus Klon Minah Jambu, dpt dr sultan sulawesi.... engkau hado?? says:

    i pun dh pakai tudung uolllzzz….

    0

    0
  21. beautifo0l says:

    ptt la tgk gmba kt mne ntah *yg de pakai bju kaler kuning* de pakai inner xnk bg nmpk kulit..xpe ana,slow2..pasni rajen2 kn dri blaja agame..mantapkn akidah:D
    psst…*sore pn aurat jge bg wanita*

    0

    0
  22. aku says:

    Gant lain kali baca habis dulu baru komen.nmpk sgt hati ko busuk mcm wartawan yg suka bergossip dan menceritakan keburukkan serta aib org tapi tak sedar diri.

    0

    0
  23. gothic says:

    bkn moderator ke yg mendatangkan fitnah ni, dah tau tu gamba lama, watper nak letak jugak, usaha la carik gamba baru, biar seiring dan sejalan dengan cerita… ni citer baru gamba lamaaa tak boleh blahhh

    0

    0
  24. saudara seislam says:

    Syukurlah kpd Allah andai dia da berhijrah utk berpakaian yg menepati hukum syarak…moga2 akan terus berkekalan dgn imej baru ni..kita doakanlah yg terbaik buat dia..

    0

    0
  25. sedara Muslim.. says:

    korang kat sini..kata bodoh kat orang, 4 jari tuding pada diri sendiri tau..

    admin pun letak gambar tak up-to-date, mengelirukan..

    senang cerita camnie, jika betul2 dia kini dah mula bertudung ‘sempurna’ bukan rambut terjojol, SYUKUR..tetapi kalau tudung sekejap lepas tu buka2 balik, itu hipokrit…tak payah tahniah la…wait and see first..

    0

    0
  26. dya says:

    hey gant x pyh nyamar jd org len la…cube check avatar dia..berlambak komen ko..ckp nga diri sendiri…huhu….ko sendiri yg ckp ko BODOH…

    0

    0
    • lastikburung says:

      dier psycho…. terang2 avatar sama pastu menyamar mcm org lain… yg klaka ade plak yg buta2 gi reply and layan komen2 dier…

      0

      0
  27. dya says:

    saya cakap BODOH…3 jari tuding kat saya balik..alamak..

    0

    0
  28. Datok minah jambu 24jam mengadap computer says:

    biasa lahhhhhhhhhhhhhhhh dh nk dapat laki ni baru nk bertudong …masa lm nak kawin n nk dapat laki tknk bertudong pulakkkkkkkkkkkkkk dh lumrah gak nye kire2 dh jadi trend masa zaman sekarang ni nk kena dapat kn laki dulu baru pakai tudong baru nk step baik …minah jambu bukan menghaina tapi minah jambu macm herano lah ! satu macm punye muskil lah………..

    0

    0
    • biasa says:

      ye ke biasa? ramai lagi yg dapat suami belum lagi nak bertudong. ye ke lumrah? ye ke trend? step baik? anda menilai niatnya hanya nak menunjuk? tidak ada apa yg perlu diherankan atau musykil jika anda tahu tentang hidayah.

      0

      0
  29. ABC says:

    Kata kunci yang senang pun susah nak faham.

    “Mencuba” dan “bulan Ramadhan yang lalu”.

    “Bulan Ramadhan yang lalu” maksudnya benda tu dah lama. Dan, kalau “mencuba” mesti lah ada juga bahagian yang kurang.

    Sila fahami keseluruhan teks sebelum mengomen dan mengkritik boleh tak?

    0

    0
  30. cicakiut says:

    Alhamdulillah…

    0

    0
  31. pinjam tudung jiran sblah says:

    uih !tergezutt aku.ingatkan makcik minah mana td..awat pakai tudung selekeh sgt?cubalah kemaskan skit..pakai dulu anak telekung,pastu baru pakai tudung.kan kemass..even nk ke psr ramadan skalipon.ini..cam akak tipah beranak spuloh..punyalah selebett..sib baek time ni xde laki lagi.kalo tak..maunya cabut lari laki dia..hahaha.

    0

    0
  32. norlawati othman says:

    ^ _^

    0

    0
  33. Reena says:

    Aku meluat ngan saiko yg suker menyamar jadi org lain pastu bebuat amnesia yg dia innocent..aku peratikan & dah lama perasan org yg sama dok komen kat almost every entry. Btw Ana, tahniah, much better than pakai serkup sejemput.

    0

    0
  34. farah ibtisam says:

    alhamdulillah……. ad lg yg nk brubah kpada kbaikan….. knape kte prlu tnggu org itu brubh 100% bru kta nk spport?????? tu yg jd sseorg tu xistiqomah………. xpe… pelan2…. mngkn hari ni dia pkai tdung xsmpurna… lain hari dia akn perbaiki…. jgn cpat mnghkum org…. dia nk brubah dah ckup baik…. kta support n doakn dia smga prubhn tu brterusn…………=)… Tiada paksaan dalam islam…nasihat scara baik….. insyaALLAH…hidayah ALLAH di manan-mana…=) selamat bramal…

    0

    0
  35. ini bukan gambo yg kat rncng tv time puase tu ke ?? alaa,, yg rncgn ade sharifah shahira tu… rabina kalo saye tak silap…

    0

    0