Written by Bella | January 15th, 2016

Penuh dengan mesej berguna dan bukan sekadar filem tentang mereka yang minat dalam dunia permotoran jalanan, filem Mat Moto arahan pertama Pekin Ibrahim  yang diarahkan bersama Syafiq Yusof mendapat sambutan yang memberangsangkan daripada peminat filem Malaysia apabila berjaya mencapai jumlah kutipan RM 1 juta pada hari pertama ia ditayangkan.

Berita itu dikongsikan sendiri oleh Pekin dan Syafiq menerusi akaun Twitter masing-masing.

Menggunakan “tagline” Kami Mat Moto Bukan Mat Rempit, filem itu mula ditayangkan bermula 14 Januari (semalam).

Filem ini ingin menunjukkan perbezaan antara mat motor dan mat rempit bagi menangkis tanggapan negatif masyarakat terhadap ‘mat motor’ dengan mengetengahkan realiti kehidupan pengguna motosikal yang sebenar.

Mat Moto mengisahkan AL, pemilik syarikat suntingan filem menjelajah empat negeri bagi menunaikan hajat sahabatnya, Spark yang meninggal dunia dalam nahas jalan raya.

AL mencari empat topi keledar yang menjadi buruan penggemar motosikal. Turut serta dalam misi itu adalah pelajar praktikal, Sikha.

Dua insan itu jatuh cinta, namun Sikha menyembunyikan rahsia yang boleh menggugat hubungan mereka.

Apakah rahsia itu? Berjayakah mereka menamatkan pengembaraan mencari helmet itu? Semuanya dapat disaksikan dalam filem Mat Moto yang menjanjikan kepuasan maksima buat penonton khususnya pencinta motosikal.

Beberapa nama besar juga daripada filem berkonsepkan dunia motor juga turut membintangi filem Mat Moto. Antara pelakon hebat tersebut ialah Datuk Rosyam Nor, Faizal Hussein, Shaheizy Sam, Syamsul Yusof, Zul Huzaimy dan Kamarool Hj. Yusof.

64 responses to (TAHNIAH) Filem Mat Moto Kutip RM 1 Juta Pada Hari Pertama Tayangan

  1. Kak Evo says:

    tak habis pilem memuja mat2 rempit dan mat2 motor.
    pilem low class.

    0

    0
    • mcm x menarik je says:

      genre yg dikitar semula. tak teringin ke panggung nengok.
      tunggu keluar waktu raya kt tv. jimat pun jimat.

      0

      0
    • Anonymous says:

      kecoh lah bombo ni sekor. perangai cam taik…saper nk ko.

      0

      0
      • r i t a says:

        ya saya…

        0

        0
        • Zarema semak says:

          Aku rasa tkde kot orang sakit hati sangat dgn rita rudaini melainkan bini si aidil tu & keluarga2 dia. Dah2 la psl spender rita. Kau jaga spender kau dgn laki kau dah. Jgn sampai laki kau cari spender perempuan lain sudah. Kau pun bukan lawo sgt kahkakah rita rudaini berganda ganda cantik dari kau. Tengok la hasil aidil dgn rita anak handsome2. Jgn marah ye zarema :)

          0

          0
        • r i t a says:

          eh …dlm malaysia ni ada sorang perempuan je ke nama rita? please la…jgn nk berangan.

          0

          0
    • mat lori says:

      depa ni asyik buat pasal motor, drift, gangster, cinta entah apa2, kawin paksa, lawak yg tak sampai (bodohkn diri sendiri), hantu bodoh, cuba lah buat cerita yg berakal sikit. bila orang tak pergi panggung kata rakyat tak support filem tempatan. dahtu cerita ni semua layak tengok kat tv. tak berbaloi. mesti lah rasa rugi.

      0

      0
    • minah jambu terlajak habis says:

      SEGALA YG BAIK DATANG DARI NYE YG BUROK DATANG DARI KAMI ” perlu ke nk cakap YG BUROK DATANG DARI KAMI ? tk perlu kan..! tayangan hari pertama kutip 1juta Alhamdulillah syukur pada Allah suda la..banyak pulak menyenyeh..!

      0

      0
    • aku xkesah says:

      ko kena tgk dulu baru kondem ea jln citer…apadaaa…

      0

      0
  2. Anonymous says:

    semua pelakon2 jantan muka xde komersial. muka mat felda.

    0

    0
  3. Anonymous says:

    alamak..shaheizy sam penipu tu pun ada la. boikot. next?

    0

    0
  4. Anonymous says:

    bluek. filem sampah utk mentalit2 sampah.

    0

    0
  5. Anonymous says:

    penipu bersiri ada. mampus la ko situ.

    0

    0
  6. Anonymous says:

    bosann..xde genre lain ke ha???

    0

    0
  7. Anonymous says:

    xde genre lain ke..asyik2 mat motor rempit. muak lah.

    0

    0
  8. Dil says:

    Asik cite psal mat moto,mat rempit je.nmpk sgt yg mnonton pn suma kki rempit.bosan..mcm dh xde idea lain.

    0

    0
  9. debah says:

    Yg pegi tengok mesti mat rempit dan minah rempit ataupun ex mat rempit dan ex minah rempit…

    0

    0
  10. Anonymous says:

    pekin x handsome lah. potong stim..:(

    0

    0
  11. opis girl says:

    malas eh aku nk buang 10 rm tengok mat motor. apa aku dapat?

    0

    0
  12. Anonymous says:

    bosan ah…mat2 rempit lagi. losers.

    0

    0
  13. bunga says:

    X best langsung Bosan!!..belum tngok lagi dh kwn2 bgi tau..filem ni..mcm drama tv..

    0

    0
  14. Anonymous says:

    sejuta dah kecoh. padahal filem mcm taikkkk….

    0

    0
  15. Anonymous says:

    2 bintang. zzz

    0

    0
  16. x says:

    Filem yang untung sambil lagi menjahanamkan..ingat nak enjoy…10minit dah sesak nafas.mat rempit baru keluar gua kot dalam panggung .gila bangst.

    0

    0
  17. y says:

    AL mencari empat topi keledar yang menjadi buruan penggemar motosikal. Turut serta dalam misi itu adalah pelajar praktikal, Sikha.

    Dua insan itu jatuh cinta, namun Sikha menyembunyikan rahsia yang boleh menggugat hubungan mereka.

    Apakah rahsia itu?

    0

    0
  18. b says:

    Pencinta motorsikal?…moto buat pergi keja je.kalau setakat 150 tu.takyah cinta sngt

    0

    0
  19. r i t a says:

    pecinta spender adalah aku.

    0

    0
  20. vida vegas says:

    org msih demam dilwale laaaaaa booo filem ginih

    0

    0
  21. Daus says:

    X best lansung.. nyesal sapa pegi..klu nk bintang… aku bg xde bintang lansung…

    0

    0
  22. yuna says:

    ada shaheizy sam ingat boleh jadi mcm polis evo. sorry memang takla. polis evo tu best sbb jalan cerita dia. pelakon2 famous can sam, zizan and ND cuma membantu bila jalan cerita mmg dah best je.

    0

    0
  23. Anonymous says:

    x best… :(

    0

    0
  24. MAT KELING says:

    bohong rm1juta seminggu. statement ni strategi je suroh owg gi tgk.

    0

    0
  25. Mat Kulop says:

    filem sampah…buat la cerita burung ke,org terbang ke..hahaha..hari ke hari filem malaysia menuju kehancuran

    0

    0
  26. bolradhabol says:

    Sape yg tgk smpai nyumbang sejuta nih..
    Tipu ngat aihhh
    Xlogik lgsung..
    Tgk poster kt pggung pun aku x xcited nk tgk..
    Nak tipu pun bpada2 la..konon mcm cite plg d tunggu2 peminat..wat de hekkkk

    0

    0
  27. anon says:

    Yg pegi tengok tu mesti mat2 motor & mat rempit…. Yg lain tu tak kuasa nak buang duit tengok cerita gini…

    0

    0
  28. Akim says:

    Untungla masyukkk

    0

    0
  29. Mat KimK says:

    Dah 1juta, boleh pergi ke zakat sikit ye tak? Sorry, hambar.

    0

    0
  30. Mimi says:

    kutipan sejuta?
    serius?
    hmm siapa yang tengok?

    0

    0
  31. bunga says:

    Hari ni dh 2juta…dua ari tayang..di pawagam ..filem malaysia mmg mcm tu..mcm bodo..slmat aku x p tgok lagi..klau tak rugi duit aku..

    0

    0
  32. bunga says:

    Lain kali cuba buat filem malaysia lain dri yg lain..yg nmpk sguh3..sblum2 ni filem seram..my tntg lagu..allah sedih..rock..filem hantu apa mcm tu..ada lagu2..filem lawan nmpk sngt ambil dlm kmputr..mto terbg nmpk sgt guna tali..cuba tgok luar negara bila buat filem..btoi2 mjdi ha mcm tu bru rakyat satu mlysia sokong..kami sbgai perminat blik keja letih2 bila cuti nk tgok wayg untuk mghiburkn..ni mai filem2 mcm ni..sapa mau layan..harap maaf nah..tlg lar lpas ni buat filem terbaikk..

    0

    0
  33. bukan keyboard warrior says:

    aku rasa kutipan sampai satu juta bagai tu, sebab mat mat rempit mat mat moto yg interframe muka dalam filem ni jeeee.. kahkah! dorang nak tengok muka dorang je ada dalam wayang even cerita ni takde la best mana punn. nanti bole la cakap kat anak cucu dorang, ”muka atok, nenek pernah masuk dalam wayang tauuu” kau hadoooo? hahahahaha!

    0

    0
  34. MAK JEMAH says:

    MEMANG NAK TENGOK FILEM INI SEBAB ZIZANG X ADE….. AMAN

    0

    0
  35. manusia says:

    dah tengok. motif cerita ‘helmet’ arghhhhh harapan aku tinggi do tgk legend semua join balik. atlast blurghh

    0

    0
  36. miss ungu violet says:

    tak best langsung. boring.aku rasa cam nak klua dri wayang je.tp pikir duit. tak pe la.tgk je lah. promosi je gempak. tapi hampeh lah. eeeee.. bengang.baik aku tgk cite diwale kali ke 5..

    0

    0
  37. Anonymous says:

    buat la cite psl sains fiksyen ke ni blek2 rempit,moto…bosannnn…..

    0

    0
  38. Filem tempatan says:

    Yang duk kritik kat sini, filem Terbaik dari Langit,Lelaki Harapan Dunia,Jagat,Nota,Jejak Warrior, berapa ramai yang tengok? Cakap filem Malaysia banyak yang cliche, yang “rare” macam ni, hang turun panggung tak support?

    0

    0