Written by Bella | May 23rd, 2016

Tahniah kami ucapkan kepada peserta Clever Girl Malaysia, Fatin Nuraisya atau lebih mesra dengan panggilan Fatin yang berasal daripada Kelantan kerana menjadi juara bagi edisi pertama program berkenaan yang bersiaran secara langsung di Sri Pentas 2, Shah Alam pada malam semalam.

Fatin berjaya membawa pulang hadiah berupa wang tunai bernilai RM100,000 beserta trofi dan mengalahkan tiga lagi pesaing beliau iaitu Arina Mohd Fairin Lum dari Selangor, Mary Josephine Muhammad Houston dari Pahang  dan Lam Wai Chuin dari Perak.

Arina pula diumumkan  sebagai naib juara dan menerima wang tunai  bernilai RM10,000

Menariknya, pemenang bukan ditentukan daripada undian SMS mahupun juri profesional tetapi berdasarkan kepintaran mereka dalam menjawab beberapa soalan kuiz yang sudah disediakan setiap minggu.

Clever Girl Malaysia memilih 14 gadis untuk mewakili setiap negeri yang ada di Malaysia dan penyingkiran diadakan setiap minggu bagi peserta yang mendapat markah terendah.

Pada awalnya program Clever Girl Malaysia mendapat kritikan ramai kerana ada antara pesertanya tidak boleh membezakan Mahatma Gandhi dan Mother Teresa dan ada yang berpendapat soalan yang diberikan kepada peserta tidak cukup mencabar.

Namun, segala kekurangan sudah dibaiki dan program ini mula menarik perhatian penonton kembali sehinggalah episod terakhir.

Sumber Berita : BH ONLINE

92 responses to (TAHNIAH) Fatin Daripada Kelantan Juara Clever Girl Malaysia, Bawa Pulang Wang Tunai RM100,000

  1. asmidar says:

    Tahniah fatin.. well done.. finally, dah laa lawa, bijak.. we proud of u..
    semalam selangor kalahkn kelantan dlm bola.. sekarang kelantan kalahkn selangor balik.. hahaha..
    # saja cakap.. jangan marah ye..

    0

    0
    • Anonymous says:

      not clever at all coz she is wearing baju ketat sendat walaupun pakai tudung. maknanya tudung sekadar fesyen.. #fact.

      0

      0
    • Honey says:

      yg peseta dari selangor ni ke yg tak tahu berapa warna yg ada pada bendera Malaysia?

      0

      0
    • zizan kalah ABP says:

      yang tak clever nya adalah tajuk dan penggunaan bahasa Nara nih..

      “Tahniah Fatin Daripada Kelantan………….”

      Daripada ??? What the fish!? Kau belajar bahasa melayu, SPM memang cikgu ajar kalau perkataan sebelum nama tempat memang ‘daripada’ ke? Kalau nak jadi wartawan tu, biar ada sijil. kalau nak jadi blogger, biar bahasa Melayu tu bagi A..

      Daripada TAK BOLEH digunakan utk menunjukkan tempat. Untuk tempat penggunaan DARI seharusnya di depan.

      Tahniah Fatin Dari Kelantan…

      kalau

      Tahniah Fatin Daripada Kelantan kepada Abang Sador Nara TV tu.. Aumm..

      Mcm ni aku ajar sikit..

      (ayat) daripada (selepas daripada mesti) ORANG

      kalau

      (ayat) dari (selepas dari mesti) TEMPAT

      Selalu kita dengar kat radio… DJ akan tanya :

      “Hai Mira Faloza. Awak dari mana..?”
      “Mira dari jamban. Baru lepas berak”.

      yang salahnya… bila DJ tanya :

      “Hai Ayda Jebor. Awak daripada mana..?”
      “Ayda dari ibu dan ayah ayda yang telah bersama 20 tahun yg lepas lah…!”

      ada paham, nara???

      0

      0
  2. bodopiang says:

    huh.. aku terbuka rancangan nih.. kebetulan .. tgh soalan penentu top 3 kot..
    soalan matamatik yg perbezaan 20 hinggit drapt 1000 yg dibahagikan tu..
    nampak sangat masing2 main tembak je… mentang2 jawapan abcd ..
    bijak sangat…

    0

    0
  3. arefiq says:

    im sorry to say… sampai ke episod final still tak nampak clevernye program ni. i really hope tv3 tukar format program ni. buat program ala2 apprentice. so baru nampak clevernye diorang untuk selesaikan task yang di beri.

    0

    0
  4. Nona says:

    Kebetulan jerr dia menang..dh rezeki dia mlm tu..klu tgk dia ni xla clever sngt brbnding peserta lain semalam..

    0

    0
    • Anonymous says:

      Jangan2 dah plan. Soalan n jawapan dah bagi siap2. Dah ada penentu siapa Juara. Drama je ni

      0

      0
  5. Anonymous says:

    Soalan sejarah pun salah . Terserlah kebodohan

    0

    0
  6. Anonymous says:

    Bengap hahahaaha

    0

    0
  7. Anonymous says:

    Boleh laaaa……

    0

    0
  8. Anonymous says:

    Utk tv3 tlg laa beri soalan gempak ckt . Soaln ntah pape. Dhla korang beri duit tu byk bukan ckt

    0

    0
  9. Anonymous says:

    yang aku nampak smlm soalan utk selangor agak susah. tp kelantan punya soalan senang2.. aku jawab kat umah pun bole dapat jawapan btol. hahahaha

    0

    0
    • Anonymous says:

      Aku tak sangka soalan maths yang pasal therefore tu dia tanya kat fatin semalam. Mencabar sangat ke soalan tu, pilihan jawapan pun straightforward sangat.

      0

      0
  10. poyos la says:

    clever celah mne?jwb soklan pon objektif pon xpndai..klu bg soklan subjektif blh bjanggot alif satar nk tggu jwpn yg betol ..

    0

    0
    • Clever forever says:

      Dia x ambik pt3. Ko tgu la 10 tahun lagi…tv3 punya format CGM guna standard pt3. Xda dah soalan objektif. Semua subjektif. Ko nk tanya aku kan kenapa 10 tahun lagi kan? Ko mahir algebra dulu

      0

      0
  11. terlebihkleber says:

    kleber ker…tu jer nak tanya!!

    0

    0
  12. Appearence vs. Intelligence says:

    Dia ni ke yg up status condemn psl pasukan bola sebuah negeri aritu? Yeke…yeke..?

    Kalau clever alhamdulillah. Ilmu akal sila gunakan bebaik k!! Da terkenal ni pepandai bawa title tu jgn malukan keluarga ye dek, apape pun tahniah !!

    0

    0
  13. Anonymous says:

    hahahaha ak teka pon banyak yg betoi so ak pon clever gak laa kannn…….

    0

    0
  14. Anonymous says:

    ak teka pon banyak yg betoi so ak klever gak la kan.. kan.. kan.. hahahahha

    0

    0
  15. Anonymous says:

    Aku tak penah tgk rancangan clever girl jd tak tau nk komen pape psl show tu… cuma yg aku nk ckp cantik betul tgn dia… putih gebu.. patut la org kata pompuan kelantan tgn putih dan lembut mcm tgn baby… wow.

    0

    0
    • tanya jer says:

      Abis tu kenapa kawan aku org kelantan kulit gelap ? Tangan pun kasar

      0

      0
      • org kedah says:

        Sebab setiap negeri ada perempuan cantik tak kira putih atau gelap semuanya cantik……kecuali kalo ko tanya org kelantan memang jawapan dorang negeri dorang jer cantik
        …negeri dorang jer ada putih gebu. MENYAMPAH PULAK AKU RASA ….

        0

        0
        • aaakulahhh says:

          sbb majoriti bnyk kulit cerah.org kedah majoriti kulit gelap…tp x semestinya dlm majoriti tu y minoriti still ramai yg lawa gile2…so x perlu nak menyampah ke apa…

          0

          0
    • didi says:

      Ek eleh… macam lah negeri lain tak ada perempuan cantik. Org yg ckp tu pun org kelantan sendiri jugak yg puji negeri sendiri.

      0

      0
    • Zaen says:

      Ramainyer yg panas… hihi… betul la tu agaknyer mek kelate cantik2… heheh

      0

      0
    • johorean says:

      Kelantan kampong puji negeri sendiri jelah yg dia tahu .. soal kebersihan negeri, soal masalah sosial dorang ambik kisah pun tak

      0

      0
    • zarra says:

      dia ada mix chinese. mak dia chinese

      0

      0
  16. melati says:

    Patut lah TV3suku ..mesti pilih org Sewel gak macam Neelofa…!!! ortg Kelantan..???? hahahahahaaa..lg busuk dr Koling…!!

    0

    0
    • Anonymous says:

      agak nya yg komen ni org bangla…hahhah… dengki xhabis

      0

      0
      • melati says:

        aper kena mengena gan Bangla plak..??? awak ni mesti org Kelantan….!!! sori lah memang keturunan saya tak suka org Kelantan..!!! perantau2 Kelantan terlalu perkauman , sanggup tolong org dia walaupun dia tahu salah…!!!!

        0

        0
        • aaakulahhh says:

          ko ingat org kelantan or org negeri lain suka ko ke melati…semua kaum keluarga kau pu Hawau cam ko pnye perangai..tah hape2 la pondan seko ni..ingat org kelantan heran ke kesah ke ko suke ke tak…x de makne nya..

          – dari org Selangor darul Ehsan.

          0

          0
        • KL says:

          semoga melati dijodohkan dgn org kelantan mcm amir raja lawak..bru ko tau nak jaga mulut tu. racist xabes ko org negeri mana hah memalukan je perangai mcm budak2

          dari- org KL

          0

          0
  17. semaaaa says:

    serously mmg dia menang nasib.. ikutkan ada peserta yg lebih clever dari dia.. tapi dia cerdik sbb amik langkah selamat xjawab soalan..duk stay dgn markah 25 tu..kang jawab salah potong pulak markah.. ikutkan mary lagi layak ke akhir berbanding dia..huhuhu.. apepon tahniah..clever girl musim pertama..

    0

    0
    • Anonymous says:

      ya sy setuju…mary n arina lg pandai..lg banyak mjawab wpn da yg salah…dia ni pnakut..tkt kena potong markah..ambik langkah selamat je..tp nasib dia mmg baik la..dpt juara..

      0

      0
      • jedxjadi says:

        bijak bukan bererti pndai jawab soalan and byk jwb soalan, kalau salah pun x bijak jugak..
        bijak tu banyak segi, bijak menjawab soalan, bijak merebut peluang, bijak mengekalkan kedudukan, bijak mengatur strategi and itu strategi dia. so maknanya dia memang bijak walaupun ada takut2 sikit. takat tekan buzzer pastu jwpn main hentam buat apa.

        0

        0
        • R says:

          masalahnya kalau 2-2 tak jawab, selagi tu mereka tak bergerak soalan tu jer..jadi, arina dan mary jawab la jugak sbb fatin mmg xna jawab

          0

          0
        • Anonymous says:

          makna nya fatin tu pnakut la kan..tak mau jwb soalan n tak berani..tak berani mcuba

          0

          0
        • Anonymous says:

          kalo da tkt2 tu bkn bijak nama nya dik oiii..tu pgecut dan tak pandai..

          0

          0
      • aaakulahhh says:

        to Anon 11:23
        ko ni mmg bodoh ek…bodoh la tu dah tau risiko ada ko jawab jugak soalan yg ko nak tembak jawapan n salah…org camtu ko puji…kalau ko ni general askar mmg mampus la semua askar n negara ko nnti…org cerdik tau diri and kene ada strategi..kalau 50 50 boleh la nk tembak..kalau less than that…mmg Bodoh la main tembak ikut nasib….n Anon ni mmg bodoh puji org yg tembak jawapan n salah…mesti sbb mary or arina tu org negeri dia…

        0

        0
        • bodohnyakau says:

          apa beza askar ngan program ni..bodoh juga ko ni..bukan tembak tu..mcuba..kalo general aksar mcm yg ko ckp tu mst smua askar dia selamat tau..sbb dia cuba mpertahankan ank buah dia…hahaha..

          0

          0
        • melati says:

          Anon tu tk bodo yg bodo nya ..yg bernama aaakulahh…., !!! org Selangor tak berperangai camgini..?? org Selangor tak amik pusing hal org, saya tahu aaakulahhh ni bukan org Selangor !! tapi org Susah …aaakulahhh ni…wakakakakaakakakakaaaa

          0

          0
        • Anonymous says:

          btl tu melati…aaakulahhh tu mmg bodo..

          0

          0
    • minat clever girl says:

      Setuju..

      Dari segi lain, program ni bagus. Menguji IQ dan minda. Baik la buat program mcm ni dari program yg langsung x mencabar minda bila tonton. At least, program ni dpt la meningkatkan pengetahuan penonton.

      Pasal peserta2 pulak, aku tonton clever girl ni start dari 2nd episode smp la finale. 1st episode mmg x sempat tgk. Yg aku nmpk, sarah (sabah), mary (pahang) and aliana (melaka) yg lbh clever. Ketiga2 ni pon penah jadi juara episode. Fatin ni x penah menang juara episode. Yg kena elimine aritu pon dia kalah dgn mary masa elimination round. Semalam fatin byk playsafe. Rela tidak menjawab soalan sebab takut kehilangan markah rasanya. Berbanding mary yg berani cuba utk jawab soalan.

      Next season (kalau ada) harap tv3 dpt perbaiki kelemahan yg ada utk program ni especially dari segi pemarkahan. Semalam pon kalau diikutkan arina dan mary yg patut ke final sbb derang in dah top 2 masa 2nd round. Tapi mungkin dah rezeki fatin.

      0

      0
  18. Anonymous says:

    setuju!! mary lebih layak.. fatin nampak sgt play safe..

    0

    0
  19. Cik Bintang says:

    Untuk clever sepatutnya takde bagi soalan siapa cepat dia dpt.tu namanya luck je.kalo nak clever sgt apa kata bagi soalan mcm exam.diorg jwb sndiri.kat situ boleh tau siapa yang clever.then ada task luar pulak mcm the apprentice.baru nmpk clevernya dari sesi leadership pulak.
    p/s: kelakar sungguh korg gaduh pasal negeri.yang pasti semua melayu.sedarlah bangsa lain gelakkan kamu.

    0

    0
    • aaakulahhh says:

      tu la patut kasi la white board…or touch screen pad..n semua jawab…lepas tu Tunjuk kat umum jawapan mereka…tgk sapa betul sapa salah…Semua kene Jawab utk setiap soalan..bukan siapa cepat …

      0

      0
  20. Joyah says:

    Dah tu korang yang gaduh ni kenapa? Biar la Fatin nak menang pun. Korang pulak yang tak nampak clever sebab duk bising bising gaduh. Haihh.

    *aku tak sokong sape sape pun. Tak tengok pun clever girl*

    0

    0
  21. Cik Kim says:

    Clever girl.. aku rasa ayat tu macam manjakan kucing aku aje..

    0

    0
  22. takbencisape2... says:

    HUHU…
    Tp puteh2 ore kelate…pengotor weh…
    ada member aku ore kelate…pakai tudung same ngan aku gak,
    sekali bukak tudung… mak aihhh….bau…..
    tok tau nok royak….
    kih kih kih…..
    pastu ado pulok…mekap sepanjang maso….
    tp bilo balek umoh…mandi pung malas…
    baju kotor ngan baju bersih abis nye campur…
    yang baju da pakai 2 3 kali dok gantung semula letak dalam almari…
    mulut boleh tahan…lg2 ckp bab agama dan kecantikan…
    last2 aku tak tahan…aku pindah rumah lain…
    sekarang dok ngan org negeri lain… alhamdulillah semua bertudung gak…
    semua pun jaga kebersihan…setakat cikit2 tu… biasa la….
    fmly datang jenguk pun tak segan sangat sebab umah agak bersih.
    Entahla…mungkin 2 org jek perangai gitu…tp aku serik da ngan gadis kelantan.

    0

    0
  23. Minat tgk clevergirl says:

    Pada pendapat aku, program ni bagus. Menguji IQ dan minda. Baik la buat program mcm ni dari program yg langsung x mencabar minda bila tonton. At least, program ni dpt la meningkatkan pengetahuan penonton.

    Pasal peserta2 pulak, aku tonton clever girl ni start dari 2nd episode smp la finale. 1st episode mmg x sempat tgk. Yg aku nmpk, sarah (sabah), mary (pahang) and aliana (melaka) yg lbh clever. Ketiga2 ni pon penah jadi juara episode. Fatin ni x penah menang juara episode. Yg kena elimine aritu pon dia kalah dgn mary masa elimination round. Semalam fatin byk playsafe. Rela tidak menjawab soalan sebab takut kehilangan markah rasanya. Berbanding mary yg berani cuba utk jawab soalan.

    Next season (kalau ada) harap tv3 dpt perbaiki kelemahan yg ada utk program ni especially dari segi pemarkahan. Semalam pon kalau diikutkan arina dan mary yg patut ke final sbb derang in dah top 2 masa 2nd round. Tapi mungkin dah rezeki fatin.

    0

    0
  24. aku says:

    Fatin ni clever sb play smart, x gopoh, ada strategy…bravoooo

    0

    0
  25. patung says:

    Kelakar lah korang…besungguh pertahankan hujah masing2…si fatin dah confirm dpt 100k. Korang gaduh dapat ape..hahahahaha

    0

    0
  26. sekadar renungan says:

    #clevergirl Itu adalah kelebihan Fatin.. jangan la dengki..

    0

    0
  27. asmidar says:

    knp aku dok tengok banyak sangat komen dalam ni yg dk menghentam orang kelantan? apa masalah dengan orang kelantan? ehh.. tolong laa.. setiap negeri ada je yg cantik2.. yes, aku akui.. kalau pegi mana2 ,orang tanya asal mana.. aku cakap kelantan.. orang mesti cakap, oohh..patot laa lawa.. seriously.. aku bukan nk puji diri sendri ke ape.. tp kadang2 mentaliti orang jgk.. macam bila masuk u.. orang semua pakat dk puji orang kelantan.. yes.. orang kelantan ada je yg xlawa. xsemua laa lawa.. sama je macam negeri lain.. ada xlawa n lawa.. cuma mungkin kalau bub2 lawa ni, mentaliti orang chop, dak kelantan lawa.. tu je maslah sebenar.. seriously.. jngn dk hentam sngt negeri kelantan.. negeri lain pn belambak je lawa laa.. satu lagi.. knp dok bising yg dye pakai baju ketat? yes dye salah n brdosa.. tp knp xde yg bising pulak yg xbrtudung ni.. sory laa.. org kelantan bukan maksum,xde dosa..

    0

    0
    • sayatakracist says:

      maaf ckp. bkn nk hentam tp just ni bgtau. klu ikut bab pengalaman ni, mmg sy byk berhadapan dpn org klate dan mmg byk kali terkena. ms study, ddk ngan org klate , n9 and kl. and org klate tu mmg sgt pengotor. mcm komen kat ats tu. sbjk pengalaman sy. bila keje, dpt house mate org klate, trg, n9 and pahang. dan sprt yg diduga, mmg pengotor sgt housemate yg dr klate tu. tp x kesah sgt sbb jrg blk rumah sewa and last smpai skang kwn tmpt keje, org klate…hmmmm. mls nk ckp. bkn nk ckp org dr negeri lain tu pembersih sgt tp x de la smpai tahap baju dh basuh berhari2 tp x disidai. smpai naik hapak. almari baju dh berbau. hewew.nk kata sorg dua tu yg mcm tu, x pe la kan. tp klu asyj terkena je..cmne? mak mertua adik ipar sy pn org klate. pernah pergi rumah dia. subhanallah, dr sndr mmg cantik. pakaian bkn main lawa tp rumah…nk pijak lantai pn geli. dgn taik2 burung kat ats simen dpn rumah, dapur berkerak pdhal bkb hr2 msk. jns beli mknn hr2 sbb x pndai msk even dh tua. lantai dgn x bersapu. ptt la adij ipar x suka blk sana. maaf ye. sy bkn nk kondem tp mmg byk pengalaman bab2 kebersihan dgn org klate ni. sbb tu smpai skang bg sy org klate x pndai jd kebersihan. dan mmg diakui, mak sy pn nk elak menantukan org klate. keluarga mak mertua sy pn cmtu tp nk bt cmne, dh jdh adik ipar sy ngan org klate. maaf sgt2. cuma nk share pengalaman

      0

      0
    • Anonymous says:

      ya memang begitulah asmidar..ada2 saja kamu ni..tapi anak itu anak sapa asmidar??

      0

      0
  28. gotze says:

    ramai pompuan dlm ni butthurt ngn fatin knapa?
    jeles ler tewwww si fatin ni lawo gila..
    klu dia jd bini aku …40 hr 40 mlm aku xkuar bilik…..handerrrrr

    0

    0
    • pikapika pongpong says:

      kesian kau ni kan.. fikir bini, fikir napsu.. memanglah bini tuh halal.. tapi takdelah smp 40mlm xkeluar bilik.. opss, perhaps ko dok hotel poya2 dlm bilik je kot…

      fikirlah, bini itu adalah amanah Allah… then fikir napsu ok?

      0

      0
    • x says:

      kawin ngan musang,kalau taknak keluar bilik.

      0

      0
    • Desperadomiang says:

      typical mamat melayu kontol kecik. Makan pil konek memanjang aje kerjanya, yg lain tak bole harap. Canang bkan main hebat diri konon, kes kaki main tangan tiap pagi duk berangan dgn porn bab in real life takda org nak. Tengok pon geli mengatal.

      0

      0
  29. Anonymous says:

    Anak buah aku yg nk amik PMR taun ni jawab lagi bnyak betul drpd diaorag jawab..maknananya anak buah aku lagi cleaver lah ye…hihihhihi…

    0

    0
    • cakappakaiotakboleh says:

      well, let’s see your anak buah tu, lagi sepuluh, tak payah, lima tahun lagi, boleh tak nak jawab the very same questions, again.

      0

      0
    • Anonymous says:

      yeay anak buah awk clever..mesti nti dpt straight A..jgn lupa upload slip kt FB

      0

      0
  30. el says:

    Muke die mirip uqasha senrose

    0

    0
  31. shahz says:

    Pada pendapat aku, program ni bagus. Menguji IQ dan minda. Baik la buat program mcm ni dari program yg langsung x mencabar minda bila tonton. At least, program ni dpt la meningkatkan pengetahuan penonton.

    Pasal peserta2 pulak, aku tonton clever girl ni start dari 2nd episode smp la finale. 1st episode mmg x sempat tgk. Yg aku nmpk, sarah (sabah), mary (pahang) and aliana (melaka) yg lbh clever. Ketiga2 ni pon penah jadi juara episode. Fatin ni x penah menang juara episode. Yg kena elimine aritu pon dia kalah dgn mary masa elimination round. Semalam fatin byk playsafe. Rela tidak menjawab soalan sebab takut kehilangan markah rasanya. Berbanding mary yg berani cuba utk jawab soalan.

    Next season (kalau ada) harap tv3 dpt perbaiki kelemahan yg ada utk program ni especially dari segi pemarkahan. Semalam pon kalau diikutkan arina and mary yg patut ke final sbb derang in dah top 2 masa 2nd round. Tapi mungkin dah rezeki fatin.

    0

    0
  32. Taksukaperkauman says:

    kesian life korang ni…asyik nk mengutuk je..yg kluarkan isu kenegerian tu mmg bodoh..cer ko pandang kiri kanan ko..semua elok ke?..kenapa nk label orang ikt negeri? pelik betul aku

    0

    0
  33. Ferver coletor não vai desinfetá-lo e tanto os fabricantes quanto as médicas
    que conversaram com BuzzFeed Brasil concordam que será preciso comprar outro.

    0

    0
  34. Anne sarra says:

    Paling x setuju jika sesuatu isu dikaitkan dgn elemen kenegerian. Negri tu mcm ni, mcm tu.. wake up la people. Be matured. Masing2 ade kelebihan dan kekurangan. Tp if kaitan dgn kelantan..everyone is soo sensitif. Semua xkene. Aku xfhm btol. Jgn nk judge sesuka ati korang je. One more thing, yg psl ftin mng as clevergirlmy ni.. dh rezeki dia kot. Xyah la nk mempertikaikan sgt. Strategi yg dia buat kira menjadi la tu even not as clever as albert einstein. Easy as that.

    0

    0
  35. lantaklah says:

    Yang bising-bising melalak kat sini tu, did you even watched the show from day 1? And, if you do, did you even managed to answer all the questions correctly, without googling for the answers, within the time limit? Sembang kencang mengalahkan kau tu genius yang IQ 200, segala benda dalam dunia kau tahu, seolah orang lain semua bodoh. Grow up, people. Get a life. Fatin deserves it, so as the other girls. At least, they have the courage to be on the show, telan segala caci maki orang, serap segala pressure baik sebelum mahupun masa tengah live. Alah, kita pun kalau cikgu tanya soalan dan-dan tu, belum tentu dapat jawab betul kan? Jawab test, bolehlah nak semak balik jawapan betul ke tak. Cuba kalau oral test macam ni? Public speaking yang dah ada text pun tergagap-gagap, inikan nak jawab soalan kuiz.

    0

    0
  36. dina says:

    x suka sudah.
    fatin menang dapat rm100k ..nama intant famous.
    korang yg kutuk ni dapat apa hahhh????….kahkahkah

    0

    0
  37. fida says:

    Orang kelantan dengan orang johor keduanya lebih kurang sama..pernah srumah dengan dorang..yang si johor pengotor pinggan makan tiga empat hari tak basuh..keluar rumah sopan kalah ustazah pilihan..baju dalam bilik sampai tahap dah boleh bau sampai ruang tamu..berlagak urban konon johor maju sangat..gaji ciput lagak macam keje guru besar..yang kelantan pula baju tidur sehelai pakai sampai seminggu..basuh baju main campur je dengan baju orang lain dalam mesin basuh..pakai barang elektrik tak tahu nak jimat..kalau masak kuali basuh setakat celup air je..pastu duk puji negeri dia je..fed up..dua2 kampung tak boleh diajar..

    0

    0
    • makjemah says:

      kesian ko kan,racist tahap gaban kat owg johor dgn kelantan.sebenarnya,depend individu pengotor ke x.sebab sesetengah orang mcm tu ko nak label semua.napok benor “kaki racist”

      0

      0
  38. akuorgmalaysia says:

    aku orang pahang…selalu orang ckp…patotla cntik mcm dato CT… kih kih kih….
    klu mek kelate kena ckp….patotla muko mace dato vida…..hahaha

    0

    0
  39. Anonymous says:

    hahahah suma dah lari tajuk!!

    0

    0
  40. nn says:

    Baik Who wants to be a billionaire. cite zaman bebudak masa tu Jalaluddin hassan jd host. tu baru berakal.

    0

    0
  41. Anonymous says:

    kalau clever, xde pilihan jawapan. semua peserta kena jawab soalan. tulis kat kertas pastu angkat jawapan sama-sama. boleh tau sape yang clever sape yang tak. jawapan clever ke merapu ke main hentam je. sape jawab betul paling banyak dia lah yang clever.. ni menang atas menang dasar lucky, sape lar yang buat program ni.. ni tak tau jawapan main teka-teka je.. kalau soalan kira-kira or menguji minda baru boleh buat sape cepat tekan buzzer dan betul dapat markah tinggi.. again, no pilihan jawapan.. xpayah buat wakil negeri-negeri ni, buat terbuka kepada semua termasuk kaum. sape-sape pun boleh join.. clever bukan jawab soalan je, bagi task.. tengok macam mana diorang nak selesaikan masalah.. nak cari juri, cari yang berkaliber.. okey, bye.

    0

    0
  42. Anonymous says:

    HOI KAMPUNG AKU BRO

    0

    0
  43. Anonymous says:

    janggal rasanya lepas ni nak gelar kan dia juara clever girl..kalau dan2 masa tu ade org lagi clever dari dia bagi soklan tapi dia xdpt jawab???? clever girl kah dia???? so sbnye tv3 xyah buat program mcm ni pun..kalau jawapan pn ade abcd.. so sume boleh teka je..

    0

    0
  44. brainless says:

    yang clever sgt ni ada PHD ke PROFESOR ke..
    I JUST DON’T GET IT..

    0

    0