Written by AbangNara | May 20th, 2015

Alhamdulillah. Ada 2 berita gembira untuk pelakon Faralyna Idris dan suaminya. Satu adalah berita penghijrahannya yang kini telah bertudung dan kedua, berita kehamilan anak pertamanya. Untuk yang tidak tahu, Faralyna telah mendirikan rumah tangga dengan Muhammad Fikri pada bulan Disember 2014. Nampaknya ramai selebriti wanita yang mengambil keputusan untuk menutup aurat selepas berkahwin. Satu perkembangan yang amat bagus.

faralyna idris bertudung

Khabarnya kehamilan Faralyna masih berada dalam fasa trimester pertama. Jadi kenalah banyak berhati-hati dan tak terlalu membuat kerja berat. Semoga segalanya berjalan buat Faralyna dan suami. Sama-samalah kita doakan. Lagi beberapa gambar dengan membaca artikel ini sepenuhnya.

faralyna idris bertudung

P.S: Wanita-wanita di luar sana marilah sama-sama menjaga kebersihan alat sulit anda dengan Manja Sireh yang merupakan produk medicated hygenic wash terlaris di Facebook dan Instagram. Diperbuat daripada aloe vera, buah manjakani, sirih dan olive oil, Manja Sireh dijamin halal, suci dan bersih.  Beli sekarang di Tengok sendiri di Facebook Fyqa Signature HQ dan Instagram Signature HQ.
faralyna idris bertudung
faralyna idris bertudung
faralyna idris bertudung
faralyna idris bertudung

44 responses to (TAHNIAH)Faralyna Idris Kini Berhijab & Sedang Hamil

  1. anon says:

    Sape ni???? Artis ke???

    0

    0
    • mutiara says:

      haha pix kat pantai tu lawak lakk..keding

      0

      0
    • Anonymous says:

      nampak benar kau@anon duduk dalam gua/hutan….xtahu langsung pasal dunia lakonan…dunia artis….kau xpernah tgok tv ker? oh yelah kat gua dan hutan mana ada tv kan…..memang betullah kau memang duduk dalam gua/hutan…..lebih baik kau duduk je dalam dunia kau tu k…(HUTAN/GUA). sekian!!!!!

      0

      0
      • Anonymous says:

        Tak tengok sebab cerita bajet low, pelakon belakon macam nak tak nak, ekspresi muka kalau marah nampak sedih, adoi. Sebab tu tak tengok.

        0

        0
      • malaysian says:

        Maaf la beb..
        anon tu bkn bodoh sombong mcm ko!, sbb dia x kenal la dia tanya.
        org tu tanya elok2, bkan penting pon nak ambik tau pasal dunia lakonan klu blakon pon suam2 kuku.
        x semestinya x tau nama pelakon dia duduk dlm hutan/gua.
        Bangganya ko, kenal pelakon2 ni! ahazzzzz

        0

        0
    • Anonymous says:

      x… kakak ko kot….
      paling bosan soalan sape ni..artis ke?
      klu bukan artis dia x menyemak la dlm ni….

      0

      0
    • minah jambu terlajak habis says:

      huh ! gambar yg no 4 tu macam jerangkong dlm almari aje !

      0

      0
    • nanialulubella says:

      kalau bukan artis pun kita sesama islam bersaudara kan .

      0

      0
  2. nok gebuzzz says:

    tahniah…makin ramai artis berhijab,semoga selamat hingga melahirkan

    0

    0
  3. alahai dunia says:

    sape nie?

    0

    0
    • Anonymous says:

      cuba tgok la “misiku kuza” dia berlakon dgn erin malik…selalu jadi pelakon tambahan

      0

      0
  4. ada aku kesah says:

    dia artis lama dah jgk dlm industri tp xnaik sgt. ex-gf hairul azreen ~~
    tahniah fa. semoga istiqamah & have a good care ~~

    0

    0
  5. Anonymous says:

    oh patut la jumpa dia kt HKL tgk dia btudung.. rupanya dh bhijab bgus la.. msa jumpa pun pkaiannya sopan.. jubah longgar..

    0

    0
  6. gigi emas says:

    So apa yg nak di peragung-agungkan kalau dia pakai tudung….dalam quran pun tak ada kata kena pakain tudung……melayu semakin mundur kebelakang

    0

    0
    • bunga says:

      Dalam quran xkata kene pakai tudung? Memangla xsuruh pakai tudung tapi suruh tutup/tudungkan.bukak surah annur ayat 31:

      “Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya;

      dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya.” (An Nur:31)

      Hadis nabi Muhammad saw yg bersabda pun:

      Hendaklah pabila sudah akil baligh, ditutupkan bahagian tertentu kecuali ini dan ini(muka) dan( tapak tangan) (baginda menunjuk isyarat bahagian muka dan tapak tangan)

      Hai yg bertanya ni pun, tak pernah kaji dan baca quran ke? Soal gosip laju jer? Soal fardhu ain? Pergi la mengaji sampai khatam. Ngaji tafsiran tu. Bukan ngaji kosong je. Kesian

      0

      0
      • minah jambu terlajak habis says:

        jangan nk falsafah falsafah sangat lah ! kau ingat orang2 ni bodoh sangat ?? sampai isi dlm quran pon kau nk sabot !

        0

        0
    • hmm says:

      yeke .. maybe sbb tu la kalau tgok kerabat sultan semua freehair ek .. pelik sbb ketua agama tp bini freehair , mesti ada sebab

      0

      0
      • kikiki says:

        byk yg x pakai tudung x kira org biasa sekalipun sbb belum dpt hidayah dan tidak cukup mendalami agama

        0

        0
  7. mama hot says:

    mmg la dlm quran xde pn tulis pkai tudung tp ko tu pkai otak la Allah suruh tutup aurat gigi emas oiii..klu kau nk tutup rmbut ko ngn baldi pon bole asal xnmpk aurat ko tu

    0

    0
  8. ryta says:

    fine

    0

    0
  9. vegetarian says:

    Dalil quran tak sebut tentang tutup kepala.

    Dalil quran cuma menyebut tutupkan belahan leher dada dengan jilbab. Jilbab maknanya kain yg luas lebar dan longgar.

    Makna kata di sini pakaian yang longgar yg tak mendedahkan rupa tubuh badan. Apatah lagi perhiasan yg berlebihan. Kecuali pada ahli yang boleh melihatnya.

    Ada hadis nabi kata tutup semua bila dah baligh utk kaum wanita kecuali ini dan ini sambil menunjukkan kawasan tapak tangan dan kawasan muka.

    Kawasan muka kita tak pasti samada merangkumi kepala sekali atau wajah saja. Sedangkan sanad mengatakan wajah.

    Dalil quran tak sebut kepala atau muka sebagai aurat.

    Untuk kuatkan hujah saya, saya cari dalil tentang wudhu. Kalau wudhu ada perincian tentang bahagian yg wajib dibasuh, maka dalil tentang aurat tanpa consider bahagian kepala adalah tidak perlu disangkal. Iaitu tidak wajib tutup kepala.

    Saya jumpa dalil quran tentang cara wudhu. Basuh muka, tangan ke siku, kepala dan kaki hinggan ke mata kaki.

    Makna di sini, quran sah tiada dalil menyatakan bahawa kepala adalah aurat.

    Sila periksa pada surah an nur ayat 31.
    Yg pasti, pakaian yg sopan, longgar, bersahaja makna tidak melampau fesyen dan perhiasannya. Serta pndangan mata yg wajib dijaga.

    Ada yg nak membahas?

    0

    0
    • minah jambu terlajak habis says:

      bahas kepala hotak engkau ! kalau nk berbahas sangat kau gi la kt blog lain ! skarang ni komen pasal ni pompan dh bertudongg bukan untok berbahas GOBLOK !

      0

      0
    • melat says:

      Inilah petanda akhir zaman..kejahilan yang terserlah..ceq oi, nuntut ilmu agama ni bkn pkai baca je go through kitab2 yang ada..TAPI kena berguru ceq….berguru dgn ustaz, ustazah,alim ulama..berguru dgn buku mknanya belajo dgn syaitonirrajim..sekian, terima kasih.

      0

      0
      • Anonymous says:

        Guru kepada guru tu berguru dgn apa? 100% dengar dari guru tanpa rujukan? bukan ke diorg pun belajar dari alquran dan kitab2? sbb tu kawan ni ajak berbahas.. kalau ada dalil lain, bahas kan.. berbincang elok2.. bukan dok main bash orang lain.. adoi lah melayu..

        0

        0
    • melat says:

      Lagi 1 ceq, ttup belahan leher dada dgn jilbab tu mksudnya melabuhkn jilbab (tdung la bhsa mudahnya) sehingga mnutupi paras dada dan punggung..ada paham..ni la mksud sbalik ayat tersirat dlm Quran..p ngaji pondok nuh toksah dok sebok search thru google je..ada paham?

      0

      0
    • murukuyasateri says:

      Dalam quran pun tak bagtahu camner nak solatkan…dekat siapa kita rujuk?
      Nabi kan? Jadi rujuklah wanitanwanita nabi.cuma niqab yang menjadi persoalan….

      0

      0
    • dia says:

      So? ape g Kau cuba achieve kt sini? Pfffttt. Nak berbahas, nak tunjuk terer bab agama dekat blog gossip. Pegi sampaikan hujah ni dekat JAKIM kalau berani.

      0

      0
    • aku cantik says:

      ko pegi menuntut lagi dgn tok guru. jgn memandai buat tafsir sendiri. kita juga hidup berlandaskan akquran dan sunnah nabi. pegi la dalam kan ilmu. jgn main sebut je. nanti dah sesat, kita heret org lain sesat sama. maaf jika mngguris sesiapa.

      0

      0
  10. Awek O&G says:

    Dia ni ex-girlfriend Hairul Azreen (Juara Fear Factor)

    0

    0
  11. Farah says:

    kenapalah komen-komen di sini semuanya negatif. tak boleh ke sebut yang baik-baik sahaja. seelok-eloknya dia berubah menjadi baik, korang ada?

    0

    0
  12. krisna alias says:

    muka sama nasha aziz kan.. huhu

    0

    0
  13. elsalina says:

    dia ni yg berlakon citer *putri bkn nma sebenar tu kat tv3 tu, nmpk sgt korng duk perkmpungan pendalamn sgt!!
    alhmdullih dh brtudung, rezeki dia kan. Tapi yg korng ni komen yg negetif sgt kat sni dh kenapa. Cer doa yg baik2. bodohnye lahaiii

    0

    0
  14. didibryan says:

    dia ni ex gf hairul azreen..best fren diana danielle gak time sekolah dulu..berlaon best tp selalu jd tambahan je sbb masa sekolah dulu dia ni pandai..amek kursus pilot lagi tp rzeki lebih pada bidang lakonan lah kot sbb tu xjadi pilot

    0

    0
  15. Linzy Longkang says:

    Aper nih abg nara kalo retis mula pakai tudung semua terus jer masuk blog jadi citer, so senang jer lah pasni mana2 retis nakkan publisiti lilit jer kepala ngan towel trus dpt citer muka depan?

    0

    0
  16. sayang says:

    Assalam semua.apesal lah kalau baca blog hiburan ade je yang nak komen menyakitkan hati org lain.tak boleh ke komen yang sejuk sikit nak membaca nya.dah abg nara post tentang artis bertudung baca jela,xpayah nak komen mcm bagus sgt.haih.. xpaham betul dgn org2 yang suke cakap lepas je ni..sory klu ade yg terasa.just my 2cent.

    0

    0