Written by AbangNara | January 8th, 2012

Setelah hampir berbulan-bulan lamanya, sebentar tadi Ezani telah pun dinobatkan sebagai juara Masterchef Malaysia yang pertama. Ezani, 26 tahun merupakan seorang doktor gigi telah mendapat 7% lebih banyak markah daripada Wahidan, 42 tahun yang berasal dari Sabah.

ezani juara masterchef malaysia

Dengan kemenangan ini, Ezani membawa pulang RM100,000 dan berpeluang untuk menerbitkan sebuah buku resipi miliknya di masa hadapan. Abang Nara harap dengan kemenangan ini, Ezani akan mengorak langkah untuk mencuba bidang masakan sepenuhnya. Mungkin boleh bukak restoran di sebelah klinik giginya. Apa-apa pun, tahniah kepada Ezani.

Anda boleh Like Facebook Ezani ataupun follow Ezani di Twitternya.

68 responses to (TAHNIAH)Ezani Ialah Juara Masterchef Malaysia Yang Pertama

  1. sarah_nina says:

    yeah.. tahniah ezani.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 39 Thumb down 2
    • senduk kayu says:

      kak senduk suke ezani ni dari episod pertama lagi..inilah yang dikatakan..BEAUTY WITH BRAIN AND AQAL..bukan macam amalina..belaja obersea beli legging lobang2.opps

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 76 Thumb down 10
      • faeza88 says:

        wakakaka…agak2 amalina pndai msk x?…

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 30 Thumb down 2
        • PKR (parti kian robek) says:

          Hidden due to low comment rating. Click here to see.

          Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 33 Thumb down 157
        • tapahboy says:

          silap channel la ko ni…abg nara, u shud do something.

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 66 Thumb down 5
        • Mama Meera says:

          KO NAK CARI BLOG APE SEBNRNYA?MCM SESAT JE KO NI?HAHAHA

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 45 Thumb down 2
        • sss says:

          apa jenis bahasa la nie… lazimm masuk sekolah blik blajar tatabahasa dan adab budaya… muhasabah diri dulu sbelum komen pasal org lain…

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 35 Thumb down 1
        • cik kepoh tapi baik hati says:

          aku ni tak suka jugak dekat anwar ibrahim tu tapi aku rasa ko dah salah tempat nak potpet ni. ni gossip pasal artis yekkk bukan politik. pening ler mana2 tang politik je.

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 46 Thumb down 1
        • icha says:

          ada org sesat kat sini..xpandai membaca ke terlebih pandai membaca ni..org ckp sal bende lain, bende lain la die nyampuk..aishh!!.

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 22 Thumb down 1
        • MatGelap says:

          Typical Umno mentality…benda lucah je ingat…apa ko ingat pemimpin umno semua baik budi pekerti?

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 52 Thumb down 24
        • ron says:

          abg nara…remove la komen die ni…x sesuai utk tontonan umum..

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 29 Thumb down 1
        • ika says:

          cacat la org ni.eiuwwwwwww

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 0
        • matbond says:

          oiiii!!!! de org gle slh msuk blog ni!! dh le ayt cm gle sex!!! brambus la ko dr cni!! bodo,stupid!!!! kt cni xde kne ngena ngn politik yg bodo tu!!!!

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 16 Thumb down 0
        • cik joyah says:

          cuba jg bahasa dan adab… kalau ko sokong mana2 parti politik pon cuba ko beri pandangan yg bernas n tak perlu caci maki bagai… lagi pun ko salah channel… klu nk politik pi kat blog politik….

          Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
  2. Liyana Lunia says:

    tahniah ezani <3 bravoo doktor gigi bravooo

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 27 Thumb down 2
  3. pacik rokman says:

    memang dah awal2 taw pun ezani yg menang. ada pihak yg bocorkan keputusan. tak berapa nak suspen tadi tapi okay la. go go ezani!

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 32 Thumb down 3
    • ek eleh says:

      Final Masterchef ni bukannya Siaran Langsung pun. Kan rakaman tu. Rakaman dah dibuat dahulu then baru siar tadi. Tentulah org astro dah tau dulu sapa yg menang sbb diorang yg dpt tgk live.. maybe pertandingan ni dah dibuat seminggu dua yg lalu. Kalau tak nape boleh kuar gazet dia kat tv?

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  4. nurien sofea says:

    ske lg klu wahidan yg meng.,..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 59 Thumb down 12
  5. ziela_zed says:

    tahniah ezani… :)

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 2
  6. bakal masterchef says:

    eh cepatnya dah update

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  7. Suri says:

    Huhu x sempat tgk…tp mmg dr dulu rasa ezani

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1
  8. cik fia says:

    kalo tengok channel 188 mmg tau result awal.. sbb takde iklan..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 0
  9. ainna baijan says:

    congrates to my senoir!

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 2
  10. iMBobo says:

    Tahniah kpd Ezani! Semoga terus cemerlang!!

    http://www.imbobome.com

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  11. dr cinta says:

    tahniah…. tp dah x suspen la td….. dah tau ezani juara….

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  12. levelsatu says:

    tahniah pada ezani. :)

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  13. awek selseme says:

    dah la lawa….pndai masak….doktor pulak tu…..dpt seratus ribu lagii….sape la yg betuah dpt dr.ezani ni nanti

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 50 Thumb down 1
    • Dr Machine says:

      Minah ni xsempat jd doktor gigi br graduate then terus masuk master Chef….jaz ade degree perubatan xsempat keje lg pn dlm bidang pergigian…praktikal ade la kot…huhui

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  14. nazmi says:

    anak pm tan x dpat menang ke??

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  15. ayie says:

    tahniah makngah ezani

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 3
  16. ayie says:

    tahniah makngah ezani :)

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 2
  17. putihkaseh says:

    tahniah ezani tapi sian kat wahidan, x kan x da hadiah buat naik juara…. sekurang kurangnye adalah hadiah naib juara, klau maharaja lawak bodoh tu leh pulak astro bagi smua peserta hadiah ….. maaf ya klau saya silap

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 94 Thumb down 0
    • iMBobo says:

      setuju! kesian kat abg wahidan, sekurang-kurangnya beri lah sikit hadiah utk sara keluarga..berapa lah die tinggalkan keluarga tuu..

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  18. peah xsuka gosip says:

    xsempat tgk…huhuhuuhu..cian wahidan..dia pun okkk….

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
  19. minat hazama says:

    kalo aku tukang kebun misti aku xjoin realiti2 tv ni…tahniah wahidan

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  20. aatik says:

    tahniah izani..doktor,pandai masak untung sapa dpt ezani..leh buat calon isteri …

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 0
  21. meeradriana says:

    aq okey je tapi aq lagi suke kalau wahidan menang..
    orang dah kaya buat apa nk menang lagi..
    bglah chance org lain utk ubah kehidupan..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 56 Thumb down 9
    • hani says:

      mane ko tau dia kaya? Family dia biasa je la. Sederhana bukan tahap kaya.. aku jiran dia.. tak baik ko ckp klu tak tau..

      Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 2
      • meeradriana says:

        whatever dear..
        doctor gigi x payah nak lawan si pekebun..

        Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 2
        • nad says:

          lerr ezani dah menang fair and square kot…

          Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
        • meeradriana says:

          Nad, dah rezeki..
          Rezeki masing2..
          Harap2 semua peserta masterchef x bhenti dlm bidang masakan..
          Saya suka semua peserta.. :))
          Cuma teremosi tang final 2 jer..hihihi

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  22. Mak tak puas hati says:

    Camne pulok tang undi tu dikira ek??? Padahal bukan live pun!astro ni wayang Lebih lerrrr! Hak tuih! Kot2 la uols boleh jwb Soklan mak ni kan..hehehehe

    Hot debate. What do you think? Thumb up 4 Thumb down 12
    • ron says:

      ape kene mengena undi ngn siaran bukan live? ni bukan vote sms.. aiyooo..

      Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 0
    • mak c kina says:

      bkn vote sms la makcik…yg vote sape yg dijemput dtg mkn mlm 2…yg penah jd chef jemputan n peserta MC yg tersingkir…

      Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
    • pink pink says:

      bkn vote sms la makcik…yg vote 2 tetamu yg dijemput dtg mlm 2…termasuk la chef yg penah dijemput utk meriah kan MC n peserta yg tersingkir…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • pink pink says:

      klu la MC ni vote gne sms,aku xtau la yg tukang vote 2 vote base on apa…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  23. hajimaru says:

    korg please jgn otak sempit..x semestinya kija kebun tu miskin..ak keja sbah tau la..dorg tanah berekar ekar..kelapa sawit..tanah persendirian..kayo tuh..jgn pndang rendah org lain..lain la di semenanjung suma syarikat besar2 punya.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 40 Thumb down 0
    • pop yeh yeh says:

      Btol beb..gua sokong ckp lu.. pnh duk sabah 3 thun jer,, tau laa mcm mne org sane kaye2…umah kcik x mkne mskin,kereta sumer nak 4 wheel,tanah sndri berekar2,mane tau pasnie idup wahidan bertukar.hehehe… neway nie kan pertandingan,, adat laa saper mng org kalah…as juri…msti nak plih terbaikk kann…say cheeeessee!!! =P

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 21 Thumb down 0
  24. […] Here : Beautiful Nara This entry was posted in Teknologi and tagged ialah, Juara, malaysia, MasterChef, Pertama, […]

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  25. Budak KL says:

    Silap channel la ko ni..bang nara,u shud do something

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  26. Mama Meera says:

    Aku suka tengok time Ezani memasak…cool and nampak releks je.huhuhu

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 19 Thumb down 0
  27. afif says:

    memang dah agak dah…ds anwar pun menag..hahaha..

    http://engineering-joke.blogspot.com

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 2
  28. Mr. John says:

    grats to ezani & wahidan!!! x sabar tggu wahidan blk kinabatangan, nk melantak kt restoran dia….:))

    Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
  29. ahkak gile glam says:

    congrats to both of you Ezani & Wahidan, but i prefer Wahidan to win, bcoz tgk mcm juri tu suka kt ezani, nk2 Chef Joe…hahaha..maklumla pompuan lawa and bujang lg….anyway takde hadiah ke utk Wahidan? huhu…just curious, at least trophy ke apa…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 12 Thumb down 2
  30. sue ganu says:

    tahniah buat kak ezani..saye dah dpt agak yg akak bakal ni nobatkan juare dri episop yg lpas2 lg..ape pon buat abang wahidan..tahniah sebab brjaye ke peringkat final..walau x menjadi juare..abg wahidan dan yg laen tetap terbaiiiiiiiiiiiiiiik

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  31. bolradhabol7 says:

    tahniah ezani..kagum sgt dgn dia..
    dahla pandai..jd doktor..terer masak..
    faktor menang..sebab kelainan dia buat..
    wahidan masak bende biasa..udang ngan ikan…
    tp dia mmg bijak rangka strategi la..
    amik yg bantupun yg boleh buat kerja ikut kpakaran..
    tahniah ezani..nara tlong cari psal lifestyle dia boleh tak..
    sbb die ni sweet sgt2…bertudung..sapala pakwe die ni..

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
    • kawan ezani says:

      ezani single.

      Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
      • hani says:

        baru habis belajar di Australia. 3kali tangguh untuk housemanship utk master chef.. Berbaloi juga..
        so, sape2 yang asyik tak puas hati.. kater ezani kaya n tak patut menang tue.. xperlu la ye..
        i know her family.. Dia 2 beradik, dua2 pandai.. kakak dia medical doc. anak ‘Pendidik’ katakan..

        Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  32. tasya says:

    tahniah ezani…tahniah wahidan… anda t.baik…. tp xde hadiah kit pun utk tmpt k2 ke? aduhhhh maharaja lawak mega no 4 pun dpt hadiah… choyyyyyy

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
  33. putihkaseh says:

    Tu lah astro ni, x da hadiah ke kat Wahidan, 3 jam dia bertarung, maharaja lawak yg x smpai se jam dah dpt RM50,000. Maybe astro x bagi coz x da undian SMS ke??? Klau ada elaun sepanjang wahidah kat situ ok gak, student AF dulu pun ada elaun …..

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  34. bedn says:

    aku kurang suka masa final, masa kena serve smp 40 org tetamu. aku rasa cam tak fair. pasal bila dah kena serve ramai org cam tu, dah tentu delegate tugas dan tak dapat nak rasa hasil tgn betul2 daripada 2 org chef ni. tu yg ada kes ikan tak masak.

    next time, jgn la buat idea cam tu lagi. Ni bukan pertandingan Top Chef

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
    • tahniah ezani says:

      in my opinion plak bgs lah dorg wat cabaran masak utk 40 org. sbb memasak utk satu hidangan dan utk 40 mmg berbeza. especially dari segi rasa.. tp inilah cabaran sebenar seorang chef.. klu cuma masak utk hidangan yg kuantiti sedikit mereka dah biasa setiap mggu cabaran pun dah mcm tu. so utk final mereka sepatutnya bloeh melakukannya.. n terbukti walaupun ada kekurangan dr segi rasa dlm sesetengah hidangan, tapi still okay lah in term of organization n how to be a leader, how to manage task, time management. itu semua experience yg sgt bgs sebagai seorang chef.

      Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1
  35. bijak pandai ku says:

    yahooo…tahniah ezani,,,,

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  36. ziziti says:

    tahniah…ezani mmg layak menang….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  37. Dr.Muda says:

    Alhamdulillah..tahniah ye my junior Ausmat…u deserve to win…
    (psss..i nak anta proposal kat family u ni..boleh ker??)

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 2
  38. edd says:

    wahidan tukang kebun..entah ek aku kesian kat dia sebab dia xmenang..xpelah bukan rezeki dia..btw congrats ezani!

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1