Written by AbangNara | January 8th, 2012

Setelah hampir berbulan-bulan lamanya, sebentar tadi Ezani telah pun dinobatkan sebagai juara Masterchef Malaysia yang pertama. Ezani, 26 tahun merupakan seorang doktor gigi telah mendapat 7% lebih banyak markah daripada Wahidan, 42 tahun yang berasal dari Sabah.

ezani juara masterchef malaysia

Dengan kemenangan ini, Ezani membawa pulang RM100,000 dan berpeluang untuk menerbitkan sebuah buku resipi miliknya di masa hadapan. Abang Nara harap dengan kemenangan ini, Ezani akan mengorak langkah untuk mencuba bidang masakan sepenuhnya. Mungkin boleh bukak restoran di sebelah klinik giginya. Apa-apa pun, tahniah kepada Ezani.

Anda boleh Like Facebook Ezani ataupun follow Ezani di Twitternya.

68 responses to (TAHNIAH)Ezani Ialah Juara Masterchef Malaysia Yang Pertama

  1. sarah_nina says:

    yeah.. tahniah ezani.

    0
    0
    • senduk kayu says:

      kak senduk suke ezani ni dari episod pertama lagi..inilah yang dikatakan..BEAUTY WITH BRAIN AND AQAL..bukan macam amalina..belaja obersea beli legging lobang2.opps

      0
      0
      • faeza88 says:

        wakakaka…agak2 amalina pndai msk x?…

        0
        0
        • PKR (parti kian robek) says:

          Wan Azizah bodoh….suami dia nak jadi PM..berpeluh-peluh bulu juboq dan pukinyer berkempen untuk laki dia. Last-last video seks dihadiahkan pada dia. Ha ha ha. Sesuai muka kau…masam!
          Yang bodoh sini kau Wan Azizah yg tua bangka. Kena tipu tak putus putus oleh si suami yang suka lubang wanita, lubang tahi lelaki dan semua jenis lubang. Kau kena maki hari2 …tup tup dia bayar pompuan Siam. Tom Yum Kum..he likes! Pacut berapa kali?
          Aku setuju Wan Bodozah kau kata,“Allah tau apa kita buat” sebab tu insan pujaan ko takut nak bersumpah dengan nama Allah…kan??
          Mungkin sebab dia memang tahu apa yang dia buat, ko jer yang tak berapa tahu… yang ko tahu sokong membuta tuli laki kau yg masuk keluar hotel di Thailand & KL.
          Mana laki kau waktu demonstrasi Bersih? Sorok kat dalam hotel kan? Dia ada membership card…keluar pintu belakang. Siapa bayar? Nurul Izzah ker? Kau macam lembu kena pil pelali. Angguk2 jer ha..
          Apa lagi beb, Wan Azizah…oiiii. Ruang penafian memang langsong dah tak ada. Anwar memang sudah dihimpit ke reban ibu ayam Siam. Kenapa takot Allah..mau ka junjung AlQuran ayat tersuci?
          Perut Anwar sudah berapa lama kau tak tengok. Dia asyik ke Bangkok…kau tidur peluk bantal. Jam Omega…kau gadaikan ke?
          Tapi maklumlah, Anwar bukan sebarang manusia kan? Dia anugerah tuhan sebagaimana dakwaan kau bininya yg tolol PAS dan DAP. Karpal Sign suruh langkah mayatnyer dulu nak buat negara Islam. Laki bini karoang cium celah kangkang dia yg bau kari dan pappadom..Yum Yum.
          Raja temberang, pembohong dan miliki kulit muka tebal melebihi kulit badak air nak jual Malaysia kepada kafir. PAS pulak jadi pencuci bontot Cina DAP guna lidah Mat Sabu. Hinanya Pakatan kaorang. Macam yahudi nak tanah Palestine. Mat Sabu kena tangkap basah…suami kau kenapa tak jerit HUDUD? Islam kah?
          Berani kerana benar, tapi Wan Aziah takut kerana peLIWAT bukan Allah.
          Kesian kan? Oh Azizah!
          PS; Video yg bakal dikeluarkan November, akan nampak muka suami kau masuk hotel naik pacuan 4 roda. Kau jer yg tak ade Wan Azizah. Puki kau pasti nak tisu..berpeluh nanti!

          yukh !!!!!

          0
          0
        • tapahboy says:

          silap channel la ko ni…abg nara, u shud do something.

          0
          0
        • Mama Meera says:

          KO NAK CARI BLOG APE SEBNRNYA?MCM SESAT JE KO NI?HAHAHA

          0
          0
        • sss says:

          apa jenis bahasa la nie… lazimm masuk sekolah blik blajar tatabahasa dan adab budaya… muhasabah diri dulu sbelum komen pasal org lain…

          0
          0
        • cik kepoh tapi baik hati says:

          aku ni tak suka jugak dekat anwar ibrahim tu tapi aku rasa ko dah salah tempat nak potpet ni. ni gossip pasal artis yekkk bukan politik. pening ler mana2 tang politik je.

          0
          0
        • icha says:

          ada org sesat kat sini..xpandai membaca ke terlebih pandai membaca ni..org ckp sal bende lain, bende lain la die nyampuk..aishh!!.

          0
          0
        • MatGelap says:

          Typical Umno mentality…benda lucah je ingat…apa ko ingat pemimpin umno semua baik budi pekerti?

          0
          0
        • ron says:

          abg nara…remove la komen die ni…x sesuai utk tontonan umum..

          0
          0
        • ika says:

          cacat la org ni.eiuwwwwwww

          0
          0
        • matbond says:

          oiiii!!!! de org gle slh msuk blog ni!! dh le ayt cm gle sex!!! brambus la ko dr cni!! bodo,stupid!!!! kt cni xde kne ngena ngn politik yg bodo tu!!!!

          0
          0
        • cik joyah says:

          cuba jg bahasa dan adab… kalau ko sokong mana2 parti politik pon cuba ko beri pandangan yg bernas n tak perlu caci maki bagai… lagi pun ko salah channel… klu nk politik pi kat blog politik….

          0
          0
  2. Liyana Lunia says:

    tahniah ezani <3 bravoo doktor gigi bravooo

    0
    0
  3. pacik rokman says:

    memang dah awal2 taw pun ezani yg menang. ada pihak yg bocorkan keputusan. tak berapa nak suspen tadi tapi okay la. go go ezani!

    0
    0
    • ek eleh says:

      Final Masterchef ni bukannya Siaran Langsung pun. Kan rakaman tu. Rakaman dah dibuat dahulu then baru siar tadi. Tentulah org astro dah tau dulu sapa yg menang sbb diorang yg dpt tgk live.. maybe pertandingan ni dah dibuat seminggu dua yg lalu. Kalau tak nape boleh kuar gazet dia kat tv?

      0
      0
  4. nurien sofea says:

    ske lg klu wahidan yg meng.,..

    0
    0
  5. ziela_zed says:

    tahniah ezani… :)

    0
    0
  6. bakal masterchef says:

    eh cepatnya dah update

    0
    0
  7. Suri says:

    Huhu x sempat tgk…tp mmg dr dulu rasa ezani

    0
    0
  8. cik fia says:

    kalo tengok channel 188 mmg tau result awal.. sbb takde iklan..

    0
    0
  9. ainna baijan says:

    congrates to my senoir!

    0
    0
  10. iMBobo says:

    Tahniah kpd Ezani! Semoga terus cemerlang!!

    http://www.imbobome.com

    0
    0
  11. dr cinta says:

    tahniah…. tp dah x suspen la td….. dah tau ezani juara….

    0
    0
  12. levelsatu says:

    tahniah pada ezani. :)

    0
    0
  13. awek selseme says:

    dah la lawa….pndai masak….doktor pulak tu…..dpt seratus ribu lagii….sape la yg betuah dpt dr.ezani ni nanti

    0
    0
    • Dr Machine says:

      Minah ni xsempat jd doktor gigi br graduate then terus masuk master Chef….jaz ade degree perubatan xsempat keje lg pn dlm bidang pergigian…praktikal ade la kot…huhui

      0
      0
  14. nazmi says:

    anak pm tan x dpat menang ke??

    0
    0
  15. ayie says:

    tahniah makngah ezani

    0
    0
  16. ayie says:

    tahniah makngah ezani :)

    0
    0
  17. putihkaseh says:

    tahniah ezani tapi sian kat wahidan, x kan x da hadiah buat naik juara…. sekurang kurangnye adalah hadiah naib juara, klau maharaja lawak bodoh tu leh pulak astro bagi smua peserta hadiah ….. maaf ya klau saya silap

    0
    0
    • iMBobo says:

      setuju! kesian kat abg wahidan, sekurang-kurangnya beri lah sikit hadiah utk sara keluarga..berapa lah die tinggalkan keluarga tuu..

      0
      0
  18. peah xsuka gosip says:

    xsempat tgk…huhuhuuhu..cian wahidan..dia pun okkk….

    0
    0
  19. minat hazama says:

    kalo aku tukang kebun misti aku xjoin realiti2 tv ni…tahniah wahidan

    0
    0
  20. aatik says:

    tahniah izani..doktor,pandai masak untung sapa dpt ezani..leh buat calon isteri …

    0
    0
  21. meeradriana says:

    aq okey je tapi aq lagi suke kalau wahidan menang..
    orang dah kaya buat apa nk menang lagi..
    bglah chance org lain utk ubah kehidupan..

    0
    0
    • hani says:

      mane ko tau dia kaya? Family dia biasa je la. Sederhana bukan tahap kaya.. aku jiran dia.. tak baik ko ckp klu tak tau..

      0
      0
      • meeradriana says:

        whatever dear..
        doctor gigi x payah nak lawan si pekebun..

        0
        0
        • nad says:

          lerr ezani dah menang fair and square kot…

          0
          0
        • meeradriana says:

          Nad, dah rezeki..
          Rezeki masing2..
          Harap2 semua peserta masterchef x bhenti dlm bidang masakan..
          Saya suka semua peserta.. :))
          Cuma teremosi tang final 2 jer..hihihi

          0
          0
  22. Mak tak puas hati says:

    Camne pulok tang undi tu dikira ek??? Padahal bukan live pun!astro ni wayang Lebih lerrrr! Hak tuih! Kot2 la uols boleh jwb Soklan mak ni kan..hehehehe

    0
    0
    • ron says:

      ape kene mengena undi ngn siaran bukan live? ni bukan vote sms.. aiyooo..

      0
      0
    • mak c kina says:

      bkn vote sms la makcik…yg vote sape yg dijemput dtg mkn mlm 2…yg penah jd chef jemputan n peserta MC yg tersingkir…

      0
      0
    • pink pink says:

      bkn vote sms la makcik…yg vote 2 tetamu yg dijemput dtg mlm 2…termasuk la chef yg penah dijemput utk meriah kan MC n peserta yg tersingkir…

      0
      0
    • pink pink says:

      klu la MC ni vote gne sms,aku xtau la yg tukang vote 2 vote base on apa…

      0
      0
  23. hajimaru says:

    korg please jgn otak sempit..x semestinya kija kebun tu miskin..ak keja sbah tau la..dorg tanah berekar ekar..kelapa sawit..tanah persendirian..kayo tuh..jgn pndang rendah org lain..lain la di semenanjung suma syarikat besar2 punya.

    0
    0
    • pop yeh yeh says:

      Btol beb..gua sokong ckp lu.. pnh duk sabah 3 thun jer,, tau laa mcm mne org sane kaye2…umah kcik x mkne mskin,kereta sumer nak 4 wheel,tanah sndri berekar2,mane tau pasnie idup wahidan bertukar.hehehe… neway nie kan pertandingan,, adat laa saper mng org kalah…as juri…msti nak plih terbaikk kann…say cheeeessee!!! =P

      0
      0
  24. […] Here : Beautiful Nara This entry was posted in Teknologi and tagged ialah, Juara, malaysia, MasterChef, Pertama, […]

    0
    0
  25. Budak KL says:

    Silap channel la ko ni..bang nara,u shud do something

    0
    0
  26. Mama Meera says:

    Aku suka tengok time Ezani memasak…cool and nampak releks je.huhuhu

    0
    0
  27. afif says:

    memang dah agak dah…ds anwar pun menag..hahaha..

    http://engineering-joke.blogspot.com

    0
    0
  28. Mr. John says:

    grats to ezani & wahidan!!! x sabar tggu wahidan blk kinabatangan, nk melantak kt restoran dia….:))

    0
    0
  29. ahkak gile glam says:

    congrats to both of you Ezani & Wahidan, but i prefer Wahidan to win, bcoz tgk mcm juri tu suka kt ezani, nk2 Chef Joe…hahaha..maklumla pompuan lawa and bujang lg….anyway takde hadiah ke utk Wahidan? huhu…just curious, at least trophy ke apa…

    0
    0
  30. sue ganu says:

    tahniah buat kak ezani..saye dah dpt agak yg akak bakal ni nobatkan juare dri episop yg lpas2 lg..ape pon buat abang wahidan..tahniah sebab brjaye ke peringkat final..walau x menjadi juare..abg wahidan dan yg laen tetap terbaiiiiiiiiiiiiiiik

    0
    0
  31. bolradhabol7 says:

    tahniah ezani..kagum sgt dgn dia..
    dahla pandai..jd doktor..terer masak..
    faktor menang..sebab kelainan dia buat..
    wahidan masak bende biasa..udang ngan ikan…
    tp dia mmg bijak rangka strategi la..
    amik yg bantupun yg boleh buat kerja ikut kpakaran..
    tahniah ezani..nara tlong cari psal lifestyle dia boleh tak..
    sbb die ni sweet sgt2…bertudung..sapala pakwe die ni..

    0
    0
    • kawan ezani says:

      ezani single.

      0
      0
      • hani says:

        baru habis belajar di Australia. 3kali tangguh untuk housemanship utk master chef.. Berbaloi juga..
        so, sape2 yang asyik tak puas hati.. kater ezani kaya n tak patut menang tue.. xperlu la ye..
        i know her family.. Dia 2 beradik, dua2 pandai.. kakak dia medical doc. anak ‘Pendidik’ katakan..

        0
        0
  32. tasya says:

    tahniah ezani…tahniah wahidan… anda t.baik…. tp xde hadiah kit pun utk tmpt k2 ke? aduhhhh maharaja lawak mega no 4 pun dpt hadiah… choyyyyyy

    0
    0
  33. putihkaseh says:

    Tu lah astro ni, x da hadiah ke kat Wahidan, 3 jam dia bertarung, maharaja lawak yg x smpai se jam dah dpt RM50,000. Maybe astro x bagi coz x da undian SMS ke??? Klau ada elaun sepanjang wahidah kat situ ok gak, student AF dulu pun ada elaun …..

    0
    0
  34. bedn says:

    aku kurang suka masa final, masa kena serve smp 40 org tetamu. aku rasa cam tak fair. pasal bila dah kena serve ramai org cam tu, dah tentu delegate tugas dan tak dapat nak rasa hasil tgn betul2 daripada 2 org chef ni. tu yg ada kes ikan tak masak.

    next time, jgn la buat idea cam tu lagi. Ni bukan pertandingan Top Chef

    0
    0
    • tahniah ezani says:

      in my opinion plak bgs lah dorg wat cabaran masak utk 40 org. sbb memasak utk satu hidangan dan utk 40 mmg berbeza. especially dari segi rasa.. tp inilah cabaran sebenar seorang chef.. klu cuma masak utk hidangan yg kuantiti sedikit mereka dah biasa setiap mggu cabaran pun dah mcm tu. so utk final mereka sepatutnya bloeh melakukannya.. n terbukti walaupun ada kekurangan dr segi rasa dlm sesetengah hidangan, tapi still okay lah in term of organization n how to be a leader, how to manage task, time management. itu semua experience yg sgt bgs sebagai seorang chef.

      0
      0
  35. bijak pandai ku says:

    yahooo…tahniah ezani,,,,

    0
    0
  36. ziziti says:

    tahniah…ezani mmg layak menang….

    0
    0
  37. Dr.Muda says:

    Alhamdulillah..tahniah ye my junior Ausmat…u deserve to win…
    (psss..i nak anta proposal kat family u ni..boleh ker??)

    0
    0
  38. edd says:

    wahidan tukang kebun..entah ek aku kesian kat dia sebab dia xmenang..xpelah bukan rezeki dia..btw congrats ezani!

    0
    0