Written by AbangNara | April 23rd, 2014

Jutaan tahniah diucapkan kepada Beego dan Linda Hashim atas kehadiran cahaya mata pertama mereka. Si puteri yang diberi nama Jelita Clarissa ini selamat dilahirkan 12.20 pagi hari ini di Hospital Pakar KPJ Tawakkal dengan berat 2.62kg. Untuk makluman, maksud Jelita Clarissa ialah “Jelita Yang Jelas”

BEEGO LINDA

Semoga apabila dewasa kelak, Jelita Clarissa akan sejelita namanya. Geram pulak Abang Nara tengok gambar Jelita Clarissa. Rasa nak cium-cium je.

anak beego linda hashim

Menurut Beego, ibu dan anak berada dalam keadaan baik. Semoga Jelita Clarissa membesar dengan sihat dan sempurna. Tahniah sekali lagi buat Beego dan Linda Hashim. Selamat datang ke parenthood.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

73 responses to (TAHNIAH)Beego & Linda Hashim Terima Cahaya Mata Perempuan, Jelita Clarissa

  1. juju says:

    tahniah.. sweetnya parents

    0

    0
  2. janda says:

    tahniah dpt baby.. nama tu x nk kalah

    0

    0
  3. Anonymous says:

    blom penah lg dengar retis2 Malaysia ni bersalin kat spital gomen yer..

    0

    0
    • anon says:

      artissss…biasa la hidup berlagak walaupun kocek koyak :P

      0

      0
      • minah jambu merah biru says:

        eh dia punye suka la nk beranak kt mana ! kt hospital private ke kt hospital govment ke kt bawah jambatan ke korang ape peduli ! kocek koyak tkpe asalkn dia melahirkn dengan selamatttttt duit boleh di cariiiiii ! bodoh nk mampos orang2 ni semua huh !!

        0

        0
        • gomen says:

          spital gomen menakutkan dari banyak segi. aku pon tak rela nak beranak sana walaupon bukan retis. dah lah nurse kerek nak mampos. serik aku nak gi spital gomen lagi. ni bukan nila setitik rosak susu sebelanga, tapi beberapa kali aku gi spital gomen, tak pernah skali pon dapat nurse baik.

          0

          0
      • minah jambu merah biru says:

        memang betol ! nurse2 ingat sape2 yg gi hospital gvment konon Nye orang tu sengkek la tkde duit punye oranggggg babtu tu nurse2 kt hospital gvment tknk layan ngan orang2 macm giniiiiiiii paham tak …..cuba yg datang tu mak datin atau pak datuk2 mesti nurse2 yg kerek2 ni emmmmmmmmm start la dorang ampu bodek senyum kasi layanan yg bagos ! cuba yg datang pak cik n mak cik felda kt hospital gvment emmmmmmmm nurse2 layan macm nk tknkkkkkkkkk ajeeeeee…babtu bnyak yg gi beranak kt hsptal private duit habis tkpe asal kn layanan setimpal ngan bayaran puas hati tol tk huh ! bwekkkkkkkkk !

        0

        0
    • moss kitos says:

      jaga std katenyerrr… xpa la.. rakyat marhaen yg lain ramai lg yg lebih perlukan hospital kerajaan. depa mmpu n nk selesa p private.

      0

      0
    • otak jakun tak abis2.. says:

      Toksah duk sibuk sgt lah dgn hal beranak kat mana.org biasa pun berlambak beranak kat private.bini si nara pun beranak kat swasta.itu pun nk isu jgk ke?bole tak nko pikir hal yg lebih brmanfaat drpd duk kesah dia beranak kat gomen ke kat swasta.nko ni dtg dari kepulauan mana?

      0

      0
    • Shhh says:

      Anak dorg bersalin mmg kat hospital mahal..bila dah tua…anak2 plak antar g hospital gomen plak..kuikuikui

      0

      0
      • Anonymous says:

        abis, klu ko beranak kat hospital gomen anak ko antar ko ke hospital swasta la bila dah tua nanti ye? ni la org kata, biar bodoh jgn sombong.. isk isk isk..

        0

        0
    • PERNAH BERSALIN KAT SPITAL GOMEN says:

      Spital selayang..lebih kurang kul 6 pg 11 April 2006
      cari wad bersalin punya la susah sbb x der papan tanda ..sib baik ‘terjumpa’ jaga…pintu wad bersalin dier ‘secret’ uolsss…
      masuk kat dlm, masih gelap gelita, sbb lom kul 7 katanya..lampu x byk buka…
      nurse yg jaga kaunter mcm mamai jer tya aku ” Yer cik…dtang sini kenapa?
      aku jawab “laa..nak beranak la…”
      itu bru hal nurse…masa dh masuk dlm bilik, baring atas katil dh siap pasang wayar2 pelbagai…kecoh plak doktor dok membebel sbb doktor yg nak tukar shift x smpai lg…masa tu belum kul 7 lg…(dorg ni tukar shift kul 7 pg..)
      paling terkejut dan x leh lupa bla doktor pompuan tu ckp ” Bla nak tukar shift ni?? Aku klu dorg x dtg kul 7, aku tinggal pesakit ni karang!”
      Gulpppp!! … Klu korg dlm situasi pesakit tu, sakit hati x?..Klu komplen kat pihak atasan, nnt nurse ngan doktor tu banned kita pulak?? haish…

      0

      0
  4. Anonymous says:

    kenapa la parent sekarang suka letak nama anak pelik-pelik.
    da memang nama islamic tu tak praktikal ke sekarang?

    0

    0
    • Anonymous says:

      xperlu nama islamik pun!asalkan nama itu membawa maksud yg elok boleh je! kalo nak letak “nurul bunga raya cantik mekar jelita” pun boleh!selagi maksud dia elok! buka sikit minda..jgn kolot sgt!

      0

      0
      • Dhiya says:

        betul tu.. Nama yang ada islam.. Nurrabeccaislam.. Harap nama jer..

        0

        0
      • pilih nama betul2 says:

        Wey sedap jari jer nak type… 1/2 yg awk cakap tu betul. Nama paling baik adalah ABDULLAH & ABDURRAHMAN ..dlm hadith ada. Dianjurkan nama para nabi ada dlm hadith. Jd klu nak bg nama kena elok2. Ni bukan soal kolot @tdk. Bermakna pemilihan nama penting. Jngn letak nama ank spt maksud nama anak terlalu baik ect. @ buruk @ maksud x baik. Ala.. apa susah gi la tanya ustz kat masjid rumah korang. Maksud baik mmg la betul tp carilah nama yg lbh afdhal maksudnya. Tak yah gaduh2. Pemilihan nama sngt penting sbb nama tu la jugak ALLAH SWT panggil korang nanti kat akhrt kelak. Wallahu a’lam.

        0

        0
        • ye saye says:

          betol2..saye stuju cgt…please lah anonymous…byk kan membace buku2 nama-nama yang indah dalam islam ye..

          0

          0
        • Anonymous says:

          sedap jari la aku taip!aku rs apa aku tulis lebih kurang je mcm apa ko ckp..cuma aku taip pendek dan ringkas..dan aku rs org lain paham maskud aku..komen ko ni mcm aku taip gak..cuma ko panjang skit dah bg contoh je.! ” xperlu nama islamik pun!asalkan nama itu membawa maksud yg elok boleh je! kalo nak letak “nurul bunga raya cantik mekar jelita” pun boleh!selagi maksud dia elok! buka sikit minda..jgn kolot sgt!” maksud aku nama yang membawa maksud elok tu xsama ke mcm nama yang bukan buruk atau nama yg bukan maksud tak baik?bodoh la ko ni! pemikiran kolot la kalo nama nak asal dlm buku jek!nama luar buku mcm bunga raya pun xslh kalo nk letak..maksudnya bukan negatif pun..nama bunga..dan kalau allah pagil kt akhirat kelak pun aku rs xde apa2 mslh..”bunga raya” maksudnya nama sekuntum bunga..bukan maksunya seekor haiwan busuk ke! kalau letak nama anak ko siti hajar..maksud nye apa?siti xde mksud..hajar batu..tp dlm buku dia cuma ckp siti hajar -nama isteri nabi ibrahim! itu j mskud dia..so pd aku nama selagi mksud tak buruk takde masalah… cuma bpda2 la takkan nk letak anak nama bg yg sesuai gakla..jgn ltk nama kereta pulak!nur hyundai..maksud jenama sebuah kereta!

          0

          0
        • Anonymous says:

          fyi, nama bukan nama arab je islamik.. nama yang ko ckp tu arabic names, apa kurangnya dgn nama melayu atau inggeris atau urde sekalipun asalkan maksudnya baik?? Allah boleh terima doa dalam apa sahaja bahasa bkn hanya bahasa arab, jgn nak haramkan benda yang halal… tak salah pun dia nak namakan anak dia walau bkn bahasa arab… Islam ni mudah, jgn susahkannya.. benda x penting jgn nak bwk meleret2..

          0

          0
        • saudara islm ku... anony says:

          Astghfirullahalazim… minta maaf kata2mu sungguh tak bersopan… siti klu letak nama ank ikut sunnah ya… jngn kamu perlecehkn… aku takkan berbalah dngn kamu. Sbb klu aku nak sampaikan ilmu bkn d sini. Pergi menuntut ilmu agama. Nama sebagai Doa. Lbh afdhal jngn d letakkn nama terlalu panjang wlpn nama itu elok. Para Alim ulamak Dr zaman para sahabat, para tabiin hingga skrang. Berpesan jangnla kamu berbalah dngn org yg kurang ilmu yg bercakap tentang ilmu. Maka afdhal di tinggalkn golongan tersebut. Terima kasih ats perkataan bodoh kamu terhdp sy. Takut mnjd saksi di akhrt kelak. Sy maafkn awak sbb bila meninggal sy nak maafkn smua org. Sptmana sy nak org maafkan sy. Maaf sekiranya awak terasa. Sy menyampaikan perkara yg benar. Sy kata dlm hadith pun awak tak faham. Abdurrahman nama terbaik spt sabda nabi. Tak perlu nama islamik?. Awk sedar apa yg awk ckp tak?. Nama islamik yg terbaik tp d harus slagi nama elok. Tp maksud elok pun tp klu mnjd ejekn eg. Bunga raya. Tak sesuai. Klu bercakap hal agama bkn “pakai rasa” mcm awk cakap tu. Meletakkn nama ada panduannya. Minta maaf kluarga kami asal revert muslim. Uncle sy di aus pun tukar nama islamic. Sir name mmg masih ada. Wat a sad story whn u r born muslim but u talk nonsense. It doesnt make sense at all. Bila ilmu sdkt tp bila bercakap ” pakai rasa ” spt smua betul. My uncle mat saleh pun bg nama ank2 nama nabi sbb itu lbh afdhal. Sunnah ada dlm hadith. All their names r islamic. Nama para sahabah n alim ulamak. U can go all ovr da world expclly in europe. Bila mrk revert to islm dorang akn guna nama islamic tp bila ada ank dat generation nama islamic + europe. Sir name d kekalkn. Nama documents terpaksa d kekalkn sbb urusan rasmi. Ini lah kesannya bila x tuntut ilmu n berckp pakai rasa dlm bab agama. Thnx 4 ur word ” Bodoh to me”. Wallahu a’lam.

          0

          0
  5. cik beltinsik says:

    doakan akak cepat dpt baby ..

    0

    0
  6. nok gebuzzz says:

    tahniah……
    sedap nama!!

    0

    0
  7. adeakukesah says:

    nama anak macam brand brush cuci muka. CLARISONIC kahkahkahkah…boh ler nama islamic sket. agama suruh. bukan aku suruh

    0

    0
    • Anonymous says:

      haram ke dia nak bg anak bukan nama arab??? islamic islamic.. apa x islamic ke jelita? baasa arab je islamik? apakata ko ckp arab je..

      0

      0
  8. anak miau says:

    Tahniah..alhamdulillah…cantik nama tu..x kisah nama dlm bahasa apa pun..asalkn maksud dia baik dan jelas…jgn letak nama pelik2 sudahhh..mcm sudip,tetikus,cengkih,buah pala,bedak tanaka,doremom,detektip konan,kemenyan…bla bla bla…ngertik?!!

    0

    0
  9. Mak jemah says:

    Opochot nama apa ke benda tu ???
    Mcm omputih la plak.
    Napa la retis ni tak letak nama asli melayu mcm minah ke siti ke ,
    Nama rebecca lagi teruk ..
    Phuiihhh

    0

    0
    • zed says:

      nama yg baik melambangkan budi pekerti seseorg lagi satu nama rebecca @ rifqah tu nama isteri nama ibrahim a.s so xde masalah pun pasal nama tu.asal nama jgn pelik dan tiada maksud.yelah zaman moden nama kang nama xkomersial la pulak.takyah anak2 la tgk je artis skang ni nama mcm fazira wan chik jadi erra fazira, suhairil jadi aeril zafril, umie kaltsum jadi umie aida.apa malu dgn nama sendiri ke?

      0

      0
  10. Xoxo says:

    Jellita yang jelas.. Of course! Clarissa = clarification. Moga membesar menjadi anak kebanggaan ibu bapa.

    0

    0
    • minah jambu merah biru says:

      Amin…semoga baby jadi anak yg baik kkkkk sayang ibu sayang ayah belajar pandai2 k sayang …jangan jadi macm pak cik mak cik yg kt atas ni blaja tknk keja Nye asek nk mengomennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn aje tk habis2 !!! lov uuuuuuuuu muah !

      0

      0
    • qwerty says:

      Bukan clarification lah. Clarification tu penerangan. Clarity patutnya. Tu baru bermaksud jelas.

      Anyway, abg nara nye tulisan makin superficial la. Boring. Cuba improve sikit write up tu abg nara.

      0

      0
  11. mak jemah pemalu says:

    Sapelah yg ckp nama xpenting..menjadi hak anak untuk mendapat nama yang baik..

    0

    0
    • pilih nama betul2 says:

      Betul tu sang pemalu.. Tanggungjwb Dad dp anak… Beri nama anak baik2, Beri keperluan secukupnya dan pendidikan agama, Kawinkan anak bila da cukup umur… klu salah betulkan yee.. Wallahu a’lam.

      0

      0
  12. Anonymous says:

    Nama cam mat salleh rupa mcm minah melayu .. Ehehhe

    Mudahan jadi wanita soleha.

    0

    0
    • diana lempir says:

      betol tu. nak2 bebudak nama qistina…berlambak! siap pangkal q lagi. tp muke melayu abis. daniel, xander, aaron…yg sewaktu dengannya!

      0

      0
      • Linzy Longkang says:

        biasala laa org melayu nak nama anak glamer bila dorang besar nanti senang kalo omputeh nak sebut tak peduli lah hidung kemek ker tak. Patutnya org melayu kene kawen campur untuk memperbaiki umat

        0

        0
      • suke bhs arab says:

        fyi, qistina tu bhs arab yg brmksud keadilan kami.. ok je nme tu..

        0

        0
      • zz says:

        nama ko diana lempir tu bahasa apa yer? arab ke? jawa? apa beza letak nama jawa ngan nama omputih? kat akhirat kena panggil ngan bahasa jawa ke? ** nama anak aku aaron.. so what?

        0

        0
      • heppppp says:

        nama anak saya Qistina.. sbb nama kami semua bermula dr Q.. dan alhamdulillah anak saya comel. comel ke x, cantik ke tak, bermula dari baka jugak kan?? walaupun saya dan suami org melayu… apa ingat melayu semua idung x mancung kah, x putih kah? x cantik kah? .. so ada masalah ke dgn nama anak saya?! diana lempir?… biarla dia nk bg nama anak jelita sekalipun.. tengok mak bapak baby 2 cantik.. insyaAllah slalu d sebut jadi doa. moga jelita perawakan dan keperibadian ye baby..

        0

        0
    • Tok Minah says:

      hurrmmm..pernah gak terfikir masa depan anak2 yg mempunyai nama yg unik ni bla dorg dh tua nnt…kesian cucu2 depa susah nak panggil nama tok wan & tok nenek ni semua..bayangkan….Cucu nak panggil Qistina tu, Tok Qis ker Tok Ina? Daniel – Tok Dan? Batrisya- Tok Bat/Tok Sya? Aaron – Tok A’ron??
      hehehe

      0

      0
      • Anonymous says:

        Masa tu nama2 tu dah jadi familiar, ikut zaman la.,time zaman tu orang tak heran dah, mungkin yang nama ali, abu..nama tu yang rare

        0

        0
  13. syida says:

    Tahniah beego :)semoga jadi anak yg solehah…

    0

    0
  14. dobi lobi says:

    org2 yg letak isu nma anak ni, plez la…anak dia, suka ati la nk bgi nma apa. ingat nma islamik/kristianiti/hinduist/buddhist sgat tu mjamin akhlak org kerr? tak puas ati, hah, letak la nma anak sendiri berjela-jela dari kitab tu… (aq bengang)

    0

    0
  15. anon says:

    Anak dia org, ikut pandai dia org lah nak bagi nama ape2 pun. Masing2 pilihan lah nak letak nama islamik ke tak. Nama islamik sekalipun tak menjaminkan budak tu bila besar berperangai islamik pun. Aku tengok ramai je yg nama abdullah, muhammad dll yg merengkok dlm penjara…. So bagi aku nama tu tak de lah penting sngt, didikan tu yg penting. So anak org, kita takyah lah nak sebok2 sngt. Kalau dpt anak sendiri nanti, letaklah nama islamik ke, ape ke….sendiri punya suka lah., we shud mind our own business lah weii……. Ape ade pd nama…

    0

    0
  16. josh says:

    Ramainya yg jeles beego namakan anaknya cam omputih. Actually nama tu omputeh kemelayuan. Nama rebecca lagi sebijik mcm omputih. Biarlah dia nak bagi anak dia nama ape2 pun. Kita ni sape nak mempersoalkan dia. Ade yg kata nama omputih tapi muka melayu. Habis yg amik nama arab tu, muka mcm arab ke? Mestilah muka melayu jugak kan…… Tahniah beego & linda…

    0

    0
  17. der says:

    Clarissa Sacharissa Beego..so sweet…wakakaka

    0

    0
  18. sofea jane says:

    Alhamdulillah….selamat semuanyer…tahniah kpd beego dan linda…selamat berpantang pd linda dan selamat mharungi cabaran selepas bgelar ibu bapa…
    so sweet yr bby girl…

    0

    0
  19. dollah says:

    Hurmmmmmm….psl nm anak org pun nk bdebat bagai…tu lh org kte..ada je yg x kne…memberikn ucapan tahniah je dh cukup dh..x yh lh nk mpertikaikn n mbesarkn isu yg kecik cm ni..apa2 pun..tahniah linda n beego..n 4 the baby, be a good girl..

    0

    0
  20. yaya says:

    jelita clarissa binti beego..

    0

    0
  21. jelitakayu says:

    aiii,

    esok dah besor muka tak jelita,tak ke malu anak tu nnt..nama kemain jelita…rupa nan ado.
    fikir lah bebaik nama tu.mcm nak ke indon pulakk..

    aku ada kawan, mak bapak minat kereta audi,buh anak audi bla..bla..kengkawan bapak dia ejek..naper tak buh merz,saga ..awal2 dah kena ejek..esok2…faham2 je la.

    lupa nak bg tahu, nama aku tu bukan nama sebenar…hehehee

    0

    0
    • harum says:

      wei jelitakayu aku setuju sama kamu. tgk aku ni nama harum. pastu kalo aku dah besau nanti pegi skolah lepas kelas PJ berpeluh-peluh ketiak aku bau bawang cano? kawan-kawan ejek tau eeeeee cemana bapak ko boleh kasi nama ko harum? busuknyaaaa!!! terus tekanan mental iols. ko nak bg nama anak pun wasatiyyah la..tak perlu kot sampai maknanya jelita yang jelas. kesian budak tu kalo zaman remaja nanti kulit berkawah-kawah (contoh)

      0

      0
      • pilih nama betul2 says:

        Betul tu harum… tak di galakkan dalam islam …

        0

        0
      • pilih nama betul2 says:

        Sedih aku bila ada umat islam kata nama ank dlm islam x penting… betapa jauh generasi muda skrang jauh dr Allah swt. Ilmu da tak penting lagi.. tuntut ilmu jauh skali. Pada hal memberi nama merupakan tanggungjwb besar utama ibu bapa muslim. Ada yg kata nama baik masuk penjara la… manusia x sempurna mana lah tau di penjara, dia bertobat & mnjd muslim yg sejati. Lbh baik dr org yg x pena masuk penjara. Ada org jepun masuk penjara msia akhirnya masuk islam dlm penjara. Itu bknlah alasan utk itu tp lbh kpd tanggungjwb yg di tuntut dlm agama dlm beri nama utk ank. Klu d europe bila revert islam, mrk gunakan nama islmic manakala nama asal hnya utk dokumen resmi utk mudahkn urusan.

        0

        0
  22. Mirai Suenaga says:

    Nama Fareeda Nyata Jelita tak nak letak ker?

    ohh takut kena saman nnt

    0

    0
  23. hihu says:

    Lantaklah die nak letak nama anak dia apa pun. Bkn bini die bersalinkan anak korang. Die beranak pun x pakai duit korang. Baju, makanan n brg2 baby pun diorg x mtk korang kan. Korang ni pulak klu beranak dah bg nama anak yg korang suke pastu org lain kutuk2 camni hagak2 mau meroyan. Napelah nk disibukkan benda yg x patut. Anak die, lantak dia lah, die yg jadi wali, dr benih die..korang sape nk kondem nama anak org lain???

    0

    0
  24. Anonymous says:

    korang ni asal retis brnk je korg komen nme ank die..suke hti die laa..tu ank die..ntah korg punye ank nme lgi mat saleh kot..konon sbt psl islamik

    0

    0
  25. linarienna says:

    Congrats…biarla depa nah beranak Kat private ke..depa kerja pent. They deserve the best treatment…

    0

    0
  26. […] (TAHNIAH)Beego & Linda Hashim Terima Cahaya Mata Perempuan, Jelita Clarissa (71) […]

    0

    0
  27. […] (TAHNIAH)Beego & Linda Hashim Terima Cahaya Mata Perempuan, Jelita Clarissa (72) […]

    0

    0