Written by Bella | March 4th, 2016

Semalam, keputusan SPM2015 telah diumumkan. Antara anak artis Malaysia yang menduduki SPM adalah anak Nourul Wahab Depp dan Ajai.

Menanti dengan penuh debaran, akhirnya mereka boleh menarik nafas lega dan berbangga dengan Ayu Nazirah yang mendapat keputusan 9A untuk kesemua subjek. Berita gembira itu dikongsikan  oleh Nourul dan Ajai menerusi akaun Instagram masing-masing. Malah, Nourul juga memuat naik kapsyen ucapan tahniah yang cukup bermakna buat anaknya itu.

Ayu, mama is so proud of you. This is the beginning. You have a lot more in front of you. Be wise not only in your education but in your life – as a human being – as a daughter, as a girl and a teenager.

Maturity is not in your result of your exams; either the way you dress or behind your make up. It’s how’s you talk, how you speak to others and how you behave.

Politeness and being honest are the best policy in life. What’s is in the heart that’s count. Not what you have, either the branded items that you own.

Above it all, I’m glad Allah heard my prayes for you to be succeed again in your SPM. I’m sorry I am 7 hours far from and behind you. But then again, I’m so happy with your achievements. All the pain of labour , and all has gone. You are my pride, my happiness and my everything. I love you my daughter @ayu_ace . I pray for you everyday and forever for my daughter to be happy and always be safe from harm. May Allah bless you always.

P/S: I know papa feels the same. Okay time to pau papa now hahahaha…

Ibu bapa mana yang tidak bangga apabila anaknya cemerlang dalam pelajaran bukan? Tahniah kami ucapkan kepada Ayu Nazirah. Buat anda yang kurang berjaya diluar sana, jangan bersedih. Tingkatkan usaha dimasa akan datang dan inshaAllah anda akan lebih berjaya satu hari nanti.

116 responses to (TAHNIAH) Anak Nourul Dan Ajai Dapat 9A Dalam SPM

  1. melati says:

    Tahniah…semuga teruskan Hidup dgn kejayaan, yg penting hidup nya jgn menipu yg tak logik…..org ketawa nanti……Contoh ” Neelofa ckp jutawan 50 juta meniaga tudung logik tk…ketawa lew org….Kedua Pak Usop…: seminggu tayangan kutipan RM4.3 juta..logik tk?…Melayu haprak jew yg percaya…..

    0

    0
    • Mat Ronggeng says:

      Betullah Melati…
      Pak Usop kutip duit tayangan dari lanun cetak rompak…. tu yang dapat juta-juta lemon….hahahaha….. Neelofa bukan jual tudung je, dia jual tudung saji dan tudung periuk… tu yang collection rm50 juta…

      0

      0
    • minah jambu terlajak habis says:

      hahahahaha klakar la kau ni melati ngan mat rongeng hahahaha…..! 50juta hahahahahahaha aku kaya aku kaya aku kaaaaayaaaaa…hahahahaha..!

      0

      0
  2. hehe says:

    Bab tutup aurat pun kena A++++ gak.

    0

    0
    • Anonymous says:

      kau selubong satu badan ajet dah maksom abis lah , feeling lebih soci dan morni dari mereka yg lain . aku dah setahun bertudung skrg ni walaupun dulu sakit hati nk brtudung sbb asik dihina org mcm kau ni , asik mnghina org konon2 tarbiyah sentap , org mcm kau ni la mnjauhkn lg org2 dr nk berubah .

      0

      0
      • Anonymous says:

        aku setuju..tak habis2 menyuruh menyndir orang tutup tutup bagai..bosan aku..gasak dialah naj tutup ke ape ke..

        0

        0
    • Anonymous says:

      bior le. sume org islam ada niat nk berhijab. x pyh la nk perli org mcm kita ni sempurna setakat tudung

      0

      0
  3. Anonymous says:

    wow. tahniah to both mom and daughter. macam kakak adik aje.

    0

    0
  4. hehe says:

    bab tutup aurat pun kena A+++++++ gak

    0

    0
  5. hehe says:

    bab tutup aurat pun kena A++++++ gak

    0

    0
  6. titi says:

    Anak dia dah 17 tahun?? aku ingat kecik lagii, how time fliessss

    0

    0
  7. Anonymous says:

    jagn marah nak ckp sikit..anak dapt 9A ..mak tulis omputih berterabur. jgn marah..ini bukan fitnah.ada bukti kat atas cer baca…cuba minta anak ajar sikit tulis omputih..boleh!!
    lain kali tulis je melayu senang..
    ..

    0

    0
    • Anonymous says:

      kat mana yang berterabur. saya baca ok je.

      0

      0
      • Anonymous says:

        ‘what’s is in the heart that’s counts’ suppose to be.’What is in the heart that counts” dah tulis ‘what’s’ takyah tulis ‘is’..dan ‘that’s counts’..patut ‘that counts’ hokey faham skg?

        0

        0
      • Anonymous says:

        it’s how’s you talk’..ayat ini pun salah..suppose to be ‘it’s how you talk’

        0

        0
        • Pekerja Gomen says:

          Apo la ekau ni…
          Nuwol sendiri cakap… dia takde SPM..
          Dia dulu bodoh sgt… cakap omputeh pun tak pandai…
          La ni takdir Allah… dia kawen ngan omputeh plak..

          Lagipun… dalam dunia ni bape ramai anak cemerlang pelajaran…
          Mak dan ayah hanya penoreh getah atau pesawah je..

          Setakat grammar mistake… tolonglah EMINEM yg jutawan tu pun lagu dia semua grammar berterabur… tu bahasa ibunda dia tu.
          Yg dapat 11A tu anak dia… bukannya dia.
          Sekian terima kasih.

          0

          0
        • Anonymous says:

          Then I would suggest you to go to her instagram and DM her and tell her directly. You nak tunjuk pandai kat sini pun tak guna as she won’t be able to read your comment pun.

          At least she tried and have confidence. Lagi pun dia bukan cakap english nak pass exam pun.

          Seriously, people like you is the reason why most of Malays tak berapa nak pandai english.

          0

          0
        • grammar says:

          aku ingat aku sorang aje yang perasan. hehehe.

          0

          0
      • Anonymous says:

        aku rasa kalau nurul baca..mungkin dia ok je
        yg lebih2 korang..melayu kampungan..bodoh!!

        0

        0
    • greenfingers says:

      Ni la salah satu sebab kenapa budak2 melayu malu nk prektis ckp omputih sebabkan mangkuk hayun mcm hang!

      0

      0
      • Anonymous says:

        aiikk..alasan tak manasabah betul..

        0

        0
        • Ruz says:

          Apa pulak alasan tak munasabah? I studied TESL and some of my course mates were too shy to speak English in public because they’re scared of making mistakes and having people correcting them in such an improper way! Ckp aje english tu, tak apa kalau grammar berterabur. Kita nak belajar, tp sbb sesetengah org yg kononnya sangat hebat yg kerjanya tak sudah mempersendakan orang, kita jadi malu!

          0

          0
        • Anonymous says:

          kalu gitu sampai mati pun jg ckp englishlah…dah takut sangat kan..bodoh!!! .mestilah kalau salah orang betulkan..biar lebih baik lain kali..punyalah kolot orang2 ni..tak nak berubah sampai mati..ish ish..ish..yg betulkan tu bukan nak tunjuk2..tapi nak mengajar..bangang!!!..takkan selamanya nak buat salah..of course yg menegur pun mesti ada etika..apa guna di tv ada rancangan oh my enlish bagai??? suka2 je ke? BODOH!!!

          0

          0
        • Anonymous says:

          jgn cakap orang mempersendakan kau! itu hanya perasaan kau je..yg takut sangat sampai mati.yg takde konfiden
          kan bagus orang terangkan..yg kau belajar english pas tu tak mahu orang lain betulkan kesalahan kau memang takde maknalah oii….lebih baik jgn belajar. simpan je duit tu..buang2 duit je..pas ni apa pulak kau nak jawab…aku tunggu ni..

          0

          0
    • Ahkak says:

      Mmg tak dinafikan ada salah grammar sana sini. Tapi ni bukan exam paper BI dik oiii.. takat kat ig je. Relaxla. Yg penting msg sampai. Msg utk anak dia pun.. bkn utk kau dikkkk.. sadis sekali mentaliti org kita. Kalo nak tunggu perfect baru boleh berbahasa inggeris jenuh la weiii.. at least takda la huru hara sgt english dia.. busuk hati betoi la kau ni dikk

      0

      0
      • Anonymous says:

        confirm takleh tegur..patut perbaiki diri..maju ke depan bukan marah balik.nilah melayu..sedih aku…

        0

        0
        • Lorat says:

          hehehe tau takper.. takkan Melayu hilang di dunia, bukan Melayu kalau tak sentap. Jangan Tegur…lantok ler berterabur barai yang penting konpiden hahahaha. Actually tak salah kan kalau improve, tapi tu la.. jangan tegur!

          0

          0
        • Anonymous says:

          dari dulu hingga skg..melayu terus me layu..faham eh faham eh..bangsa lain tgk malu..bila ditegur kena marah balik..tak tegur buat kerja ikut sukati mak bapak dia je..bila agaknya melayu nak berubah..supaya tk di dipijak..

          0

          0
        • ko babi says:

          wei haprak. apa point ko tegur kat sini?? nk tegur pegi la direct kat ig nurul. xyah tunjuk pandai. cara ko tegur tu xsesuai hokay. ni namanya melayu bg jatuh melayu. bangang!

          0

          0
        • Anonymous says:

          aku heran bebeno..orang tegur kesilapan pun salah…alahaii..adoii..ig ke fb ke..kalau takleh tegur..tak boleh jugak..kau bodoh ke apa..bila aku tegur..ada plk yg sbuk ckp pasal kerana aku orng tak nk ckp english…hahahaha.pakai otak apalah korang..patut makin bersemangat nak berubah..bangang betullah korang..melayu..melayu..

          0

          0
        • Ahkok jugakkk says:

          Masalahnya awal2 tu komen ko bukan menegur atau membetulkan. Ko tulis “lain kali tulis je melayu senang..” (Anonymous March 4, 2016 at 12:41 pm).

          Kalau nak betulkan grammar, go ahead. Ni tak.. Terus bantai org tu tak bagi cakap BI. Ni bukan isu tak boleh ditegur. Ini isu yg nak menegur tu pun bkn tegur membina, tegur menjahanamkan lagi ada la.. Lepas tu bila orang backing Nurul tetiba nak cakap org Melayu tak boleh ditegur. Adoiii.

          0

          0
        • Anonymous says:

          tak nampk ke aku dah explain mana yg salah bila orang tanya..apa yg aku dapat..kena hentam balik.. kan merepek..kau pun sama merepek..whateverlah!! kalau dah bodoh sombong takyahlah nak susahkan orang pulak..

          0

          0
    • miss lollipop says:

      e’eleh, dia kawin dgn omputih kot,
      tiap ari cakap omputih…
      ko dah kenapa nak jadi polis grammar ni.. kita org melayu pun,

      bila cakap melayu bahasa sendiri, takde pulak nak pikir tatabahasa bagai.. main tunggang langgang je cakap..

      tapi bila bahasa english, kenapa beria sangat nak grammar bagai..??? respect gila ko kat bahasa orang, sampai bahasa sendiri cakap,(jagn) (dapt) (cer baca), (omputih), bagai..

      bagi miss, anda memang seorang yang jijik…

      0

      0
      • Anonymous says:

        kau ni sebenarnya lebih jijik dari anjing..at least aku peka.betulkan benda yg salah…kau tau apa? bodoh boleh di ajar.tapi kalau bangsa degil nauzubillah macm kau..takle kena tegur..aku rasa bangkai kau pun ulat taknak makn..

        0

        0
        • miss lollipop says:

          ko ni bahasa macam geng azwan ali kenapa..?? ko yang tak leh ditegur ke aku yang tak leh ditegur..?? ko punya bahasa melayu caca merba tu aku tegur ko kaitkan aku dengan anjing bangkai semua kenapa..?? pastu ko sibuk kata orang lain tak boleh di tegur.. kata diri sendiri ke hapa ko ni..??

          cermin diri sendiri dulu beb sebelum nak betulkan orang.. betulkan diri sendiri tu, malulah bahasa ibunda kita pun tak betul, sibuk nak betulkan bahasa orang.. tegur diri sendiri dulu ya sebelum menegur orang..

          0

          0
        • Anonymous says:

          aiik masih intip intip lagi ke komen kat sini..tulah..kalau dah buat salah menuduh orang jijik..padan muka kau.. rasa berdosa ke hina orang sampai takut sendiri..aku sengaja nak semak2..nampk pulak komen aku di balas..hehe..BONGOK..otak kampungan.ceh!!!

          0

          0
        • Anonymous says:

          miss lolipop..aku nak tanya kau ni orang ke jin? dajal sungguh kau eh!!

          0

          0
        • Anonymous says:

          oklah..lepas ni kalau kau balas komen aku.nak kata aku jijik ke ape ke..aku takkan baca lagi..dah tak kuasa nak melayan orang gila mulut longkang macm kau..lebih baik aku blah dari ruangan komen ini..whateverlah good luck..apa yg kau tulis mulai skg adalah balik kena pada diri sendiri from now on..hokey. bye..so bodohlah kau!!!

          0

          0
      • polka dot says:

        tahu tak perr .. kan miss pop ..

        0

        0
      • Anonymous says:

        bahasa melayu yg aku tulis sememangnya aku confirm apa yg aku tulis semua orang faham kerana kita sesama melayu…tulis sebarang pun melayu sendiri faham…yg sibuk tulis omputih pas tu berterabur. ape motive.? baik tulis je melayu..tak sapa nak baca ayat mat salleh dia tu..yg jijik kau..
        .

        0

        0
      • Lorat says:

        Tapi kan, sebab dia kawen ngan mat salleh la dia patut improve lagi English dia, yer la bercakap dah pandai… apa kata betulkan lagi grammar, at least keluarga belah laki dia tengok pun, tak la rasa malu sangat. Tak salah kan belajar untuk kebaikan.

        0

        0
        • anon says:

          ingat orang putih grammar semua betol ke..macam org melayu gak..kadang2 tatabahasa BM nye pon ke laut..dont expect people to be perfect in everything they do….

          0

          0
        • misz says:

          excuse me..tp nurul ni bukan kawin dgn mat saleh US..die kawin dgn org perancis..diorg communicate dlm bahasa france..

          0

          0
        • Lorat says:

          owh France ker laki dia? tapi kenapa Nurul tak tulis dalam bahasa Melayu jer? Kan senang untuk semua pihak, tak bangga ker dengan bahasa ibunda sendiri? Most of my friends yang kawin mat salleh punya la pulun bercakap Melayu.

          0

          0
        • Anonymous says:

          aku sokong kau..memang sepatutnya begitu..yg ramai membangkang bila kata english dia salah tu apa hal? orang malaysia ni tak pandai menilai yg betul dgn yg salah ke? heran aku..

          0

          0
    • Mat Ronggeng says:

      Ha…korang duk kutuk omputih dia berterabur…. korang belum lagi baca dia tulis French lagi…hahahaha. Dah kahwin dengan orang french… kenalah ber – gayo lebih.

      Nurul @ Mami Penang…. cakap penang ajelah senang sikit…. takde orang nak kutuk kutuk…

      Anyhow, Tahniah anak berjaya dapat 9A…. apakata korang belikan kereta yang lebih MAHAL dari anak che ta dapat….hahahaha….

      0

      0
    • ju on says:

      mmg byk grammatical error. tu bkn first language. org german pun ckp omputih berterabur. jgn biasa kan diri kita utk perkecilkan org utk rasa kita besar. just a peringatn utk diri sndiri jua

      0

      0
    • Anonymous says:

      puas hati dapat tunjuk pandai. Relax. Yang penting, her good advice for her girl. Dia tulis pun bukan untuk ambil IELTS. You don’t have to be such a smart ass. U might speak like the queen’s English but u still read Beautiful Nara and become self-elect grammarian. Pigidahhh.. Bosan ilmu baru sejengkal, dah sombong. Ilmu milik Allah. Tak perlu nak highlight mistake orang di sini. Kalau teringin nak jadi cikgu, pi apply jadi penyemak SPM kertas Bahasa Inggeris.

      0

      0
      • Anonymous says:

        lahabau!!!…kalau orang tegur..belajar dari kesilapan..bukan kata orang tu sombong!!! yg bodoh lagi sombong tu kau bahalol!!

        0

        0
        • miss lollipop says:

          ok aku nak tegur.. bahasa melayu engkau tunggang langgang.. sila betulkan tatabahasa melayu anda sebelum menegur tatabahasa english orang lain..

          malu la orang yang lahir melayu, dari perut melayu, cakap bahasa melayu pun tunggang langgang, lahabau, semua tu tiada dalam kamus dewan bahasa ya..

          nak nak sibukkan nurul yang lahir melayu, dah besar2 baru cakap english punya tatabahasa pula, anda tu jijik, lahir melayu, cakap bahasa ibunda pun tak betul ‘nahu’ nya..

          anda memang JIJIK…

          0

          0
        • Anonymous says:

          dah ku kata yg jijik tu kau..tak berkonfiden..rasa tertekan dan tak boleh tetima teguran..jijik sejijiknya kaulah..aku dah kata aku tulis melayu bukan nak formal macm nak tulis kat perdana menteri bagai..kau pun tahu ini bahasa pasar yg orang tulis waktu komen2 kat ruangan ini..yg nurul tulis tu boleh kukatakan bahasa english formal tapi banyk grammatical error.tak salah betulkan.so tk salah aku tegur..kalau dia bual santai2..aku faham..aku pun bukan bodoh sagt tak tahu tulis melayu..cuma aku tak kuasa nak tulis formal..aku hanya nak bual santai..yg baca pun melayu bongok macm kau..so apa aku kisahkan???? sudahlah..dok diam diam sudah..takyah nak jijik2kan orang ok..

          0

          0
        • kona baring says:

          mai aku tolong mis pop ni..

          hang ni memang bodoh sombong la anon, kalau hang tulis santai2, nurul pun tulis santai2 jugak, sama la macam hang, dia pun bukan nak tulis ke perdana menteri. dia tulis dalam IG je kot.. sama lah macam hang jugak, santai2 kononnya, tak payah tunjuk pandai la anon, geli aku baca.. hahahahaha

          0

          0
        • Anonymous says:

          kau ni eh memang pepek bacin…tak nak kalah..diamlah pepek!!!

          0

          0
  8. Wawa says:

    Asal kepo sangat??biar la dia nk tulis omputih ke melayu..yg cemerlang tu anak dia..ni la org melayu asyik nk cari salah org lain je..dasar kepo!!

    0

    0
    • Anonymous says:

      apasal marah snagt? nilah melayu..bila orang tegur sikit nak melenting..macm mana nak maju..bongok.!!!!

      0

      0
    • Annoying says:

      bukan aje kepo…
      otak lembab, tak paham omputeh..
      tulah dia sakitttt……

      0

      0
      • Anonymous says:

        yg lembap tak tahu tulis omputih tu kau..kalau kau faham..kau boleh kira berapa banyk kesalahn dia tulis..kau yg bongok..sklh melayu darjah satu pun.fail..malu weii.pas tu nak salhkan orng tegur plk..bodoh

        0

        0
        • Annoying says:

          tulah… jgn nak tunjuk pandai..
          rata2, comment kau poorly rated…
          jgn suka bodoh2, bongok2 kan org….
          org marah… Allah lagik Murka…
          org comment suka2, kau emo kenapa…lol
          peace no war…. good bye!!!…

          0

          0
        • Anonymous says:

          aku tak heran poor rated..lagi bagus..menunjukkan orang melayu malaysia ramai yg bongok..confirm..bangsa lain baca malu weii…

          0

          0
  9. Anonymous says:

    apala korang ni… korang bergaduh pun dapat apa

    0

    0
  10. Anonymous says:

    adoyaiii… baru feeling2 syahdu tgk result anak dia sbb anak aku x dpt camtu.. sekali baca komen…. hilang syahdu n sebak aku… dok gelak guling2….

    0

    0
  11. wateva says:

    Laahaaiiii..

    0

    0
  12. Anonymous says:

    india dan cina cakap english utk kominikasi. bukan untuk duduk exam. pandai tak pandai belakang kira. janji org paham. practice make perfect. takkan nak tunggu english dah standard guru bi baru nak cakap bi sedangkan bahasa melayu kita pun masih berterabur.

    0

    0
    • jgn kecam saya says:

      mmg betul..kat tempat keje saya sorg staff ni cina tp not bad la ckp english…die sendiri mgaku x pandai english tp ok je aku tgk die speaking..jnji berani cuba ckp lama2 bole fasih english…lantak le terabur ke ape…mcm la kite ni ckp bm ikut sgt tatabahasa…

      0

      0
    • ku says:

      agree sgt…
      sya bukan nk kata apa…tapi sekdar berbangga..
      my niece..dapat 10A, 4 tahun dululah…memang x pernah dgar dia ckap omputih…masa dlm U dpt tawaran pi Rusia bljar kat sana sampai hbis..tapi dia yg x mau…dah tu habis u pi interview exxonmobil …katanya mau terketaq kepala lutut interview kut org putih…dia kata masa interview tu dia hentam je..mana yg dia tahu..alhamdulillah rezeki dia. now kerja di pricewater house.

      0

      0
  13. Lorat says:

    Tapi kan.. tengok result bebudak sekarang, wahhhhhh semua A depa kaut, macam main petik jer A tu kan.. zaman I dulu, terguling golek2 pun alahai nyawa2 ikan todak yang langgar Singapura jer resultnya, boleh kira ngan jari berapa orang jer yang dapat straight A. Mungkin sekarang budak2 makin pandai, kecanggihan teknologi memudahkan lagi pembelajran dengan competition yang makin tinggi dari belum sekolah depa dah pulun study, gamaknya la. Tahniah to all.

    0

    0
    • Anonymous says:

      betul tu…bijak2 sangat budak sekarang

      0

      0
    • Really??? says:

      Alahai Lorat… bengap rupa-rupanya ko… isyh-isyh…. tu lah lain kali masa kecik minum SUSU yang boleh menghubungkan sel-sel otak… ni kau dok minum SUSU GETAH pehal…hahahahaha

      0

      0
  14. adelia says:

    dia grammar salah ke idak ke…merata dh dia pegi…yg kau tu… bertapok kat sini. kau ni mcm ibarat loser laaa sebenarnya…hahaha

    0

    0
    • Anonymous says:

      part kawin dgn mat salleh kau no 1 pulak..part suruh belajar tulis betul2…merapu marah2 pulak.

      0

      0
  15. Annoying says:

    Hang cakap & tulis melayu pun tak betoi..konon english power sangat.pirah!!!

    0

    0
    • Anonymous says:

      aku ckp melayu..sengaja aku
      tulis gitu pasal aku tahu yg baca pun haprak haprak macm korang .tapi kalau tulis mat salleh kalau taknak tulis betul2.tkyah perasan nak tulis dlm bahsa english…kan baik tulis broken melayu dari broken english…nmpk tak beza kt situ?

      0

      0
      • ju on says:

        kau hina orang haprak ni dapat rasa mulia ke babe. aku perati je komen2 kat sini. mmg lawak.

        aku setuju la bab nurul ada grammar error. tapi mungkin cara kau tegur tu mcm nmpk agak berniat untuk mmperkecilkan org lain. mungkin kau x berniat busuk kat nurul tp perception org la mcm kau ni nk tnjuk bagus by menghighlight kelemahan org.

        dan aku rasa kau chill aje lah sbb org dtg blog mcm ni bkn nk fikir psl assignment dia org. bersepah blog org putih yg jenis “garbage” mcm ni utk org buang stress.

        dtg sini berdebat psl bnde yy serious sperti intelek nya kita pun x guna. kat internet ada mcm2 latar mnusia.

        ada yg prnh naik private jet dan ada yg prnh duduk kat homeless port. so… jgn hina org. nk tegur kne berhemah sbb bila kita tegur org, kita kne sedia juga ditegur org lain. jika ada sesiapa yg tersinggun harap maaf lah ye.

        0

        0
        • Anonymous says:

          bingai kau amatlah terserlah…tak pandai2..kau tahu ke yg menegur tu niat dia apa? .kan dia ckp je..yg kau emo sangt tu knpe? nilah orang yg tkde confiden diri..asyik menyalahkan orang lain..ni zaman millenium..jgn dok kt takok lama..ada faham?..terima teguran..tak salah..bongok!!

          0

          0
        • Anonymous says:

          yg kau merepek smpai jet pejuang..homeless bagai semua klur..dah kenape? kuno betul fikiran kau ya..

          0

          0
  16. Anonymous says:

    anak che ta dapat berapa pulok?

    0

    0
    • jgn kecam saya says:

      fuh kalo anak che ta dpt bnyk A konfem dh kuar blog nara ni…senyap je suam2 kuku kot result die..haha

      0

      0
  17. Anonymous says:

    pandainya anak nurul ni..ape rahsianya ye..budak2 skrg pandai2 la

    0

    0
  18. seri says:

    nurul awet muda anak dah besar panjang wow pandai pulak tu….tahniah…anak nu nampak mcm nurul ms awal2 jjd artis dan ader muka ajai jgk

    0

    0
  19. Anonymous says:

    Pandai ank ajai & nurul.. walaupun ank artis Pendidikan islam Ayu still dpt ‘A’..

    0

    0
  20. english teacher says:

    English is a language, not a measure of intelligence…

    0

    0
  21. che kak says:

    Yang kaki ngutuk tu yg aku menyampah. Tulis dlm BM pun blum tentu betul 100%…klu takat grammer trkucil tu pun nk loghat. Mmg ni la sebab Melayu malu nk ckp omputih. Pernah aku bljr BI kt UIAM dulu..budak arab ckp berterabur kami yg so so ni pu trgelak sakan..tp dia tk malu..sgt confident. Buang la sikap suka perkecilkn org lain…dgn kata lain busuk hati dn anggap diri sendiri saja yg betul.

    0

    0
    • Anonymous says:

      mengeluh aku baca orang2 yg bangkang yg komen kata nurul tulis broken english..memang betul grammer dia banyk salah..so knpe takle terima? ambik itu sebagai pengajaranlah..apeeeelaah..

      0

      0
      • selitashima says:

        So what kalau grammar die salah?mesej die smpai kan?org bole phm kn? Berdosa ke grammar salah ?ko rase mat salleh tu bercakap semua grammar diorang perfect ke? Macam kite jugak ckp melayu, pikir plk pasal tatabahasa. Tak kan? Aku rase ko punye mindset kena tukar. Jangan bercakap mcm diri tu perfect sgt.

        0

        0
        • Anonymous says:

          kdg2 ada mat salleh tu bkn stakat grammar jer salah, ejaan pun salah gak

          0

          0
        • Anonymous says:

          yg kau nak marah sangat aku ckp nurul tulis english salh tu kenape?? tergelak aku baca komen orang2 ni..tk boleh terima langsung bila ditegur buat salah..sampai aku tepuk dahi..heran betul..kan bagus belajar dari kesilapan supaya tak buat salah terus menerus..baik utk pelajaran di sklh dan sebagainya..anak2 boleh ikut contoh dalm exam dan sbagainya..

          0

          0
        • Anonymous says:

          ni lagi satu bangang..melayu bangang sensitive tkle terima teguran..ada je nak jawab..

          0

          0
  22. Anonymous says:

    tahniah ayu…pandai nurul & ajai didik anak walaupun dh bercerai….

    0

    0
  23. Anonymous says:

    bagus nasihat nourul ni…tak mcm artis sorang tu….gebang nak hadiah kereta kt anak bila result anak keluar….

    0

    0
  24. yun says:

    Power. Math moden dpt A tp add math A+. Power power.

    0

    0
  25. Anonymous says:

    TAHNIAHH..
    beshnya…success of achievement..ni bru proud not proud ank g shopping sori….

    0

    0
  26. Nonna says:

    I am happy for her but doesnt the result slip looks like ALL the A’s are pasted?

    0

    0
    • Inina says:

      Dia crop sebab slip tu panjang sangat. Hehe. Mana nak muat nak sumbat semua kat dalam IG tu sayang oiii..

      Kau ni pun. Dia budak STF kot.. second best school kat Malaysia untuk result SPM 2015.

      0

      0
    • Kakak senior says:

      Aku budak stf. I’m proud of u my super junior. Stf mmg bagus add maths. Dr zaman sy dulu lg sbb ada cikgu pak yem best.

      0

      0
  27. pening says:

    sbb tu melayu x pandai2 english…salah sket nk tegor…anak die tu dpt 9a…focus kt situ je la…sebok belek ayat org…mmg ade salah sane sini tp mat saleh pn english die xperfect wehhhh….korg je menggelabah….klu cikgu english bahase terabur leh la tegur…sengal.

    0

    0
  28. jamal says:

    kalau tegur pun tak boleh macam mana nak pandai eng dik non oi. Bila salah kita tegur sekurang-kurangnya dia tahu dimana silap nya dan sekiranya dia berfikiran positif dia akan cuba untuk memperbaiki supaya menjadi lebih baik lagikan.

    0

    0
    • Anonymous says:

      blh tegur but in proper way

      0

      0
      • Anonymous says:

        kau ingat kalau aku tegur in proper way…bangkai2 hanyut ni semua nak terima? mati hidup balik pun taknak kalah..tapi aku pasti.nurul open minded..tak macm ramai mulut busuk pengomen kat lelaman ni. huh!!!

        0

        0
    • Anonymous says:

      aku sokong awak..awaklah segelintir yg bijak…yg lain yg merepek2 tu semua dan tak boleh cakap sikit..otak kering dan beku..asyik nak menghentam je kerjanya. berubah taknak..

      0

      0
  29. Yekeni says:

    Herannya, bila berbahasa melayu pun spelling atau perkataan dah berterabur…

    Cer cita – cuba cerita
    Asal – apa pasal
    Kuar – keluar

    Proper malay spelling pun salah2
    Kawin – kahwin
    Kecik – kecil

    Ok apa, asalkan orang faham apa yang ingin dikatakan.

    Tapi bila orang berbahasa Inggeris, muncullah ramai grammar police. Padahal i tak rasa grammarnya pun akan 100% perfect. Impossible. English language is too deep for anyone to be able to converse in perfect english. Same for me too.

    But then, kenapa melayu begitu hard up with english language that they use english words yang dimelayukan?

    Communication – komunikasi
    Compromise – kompromi
    Situation – situasi
    Telecommunication – telekomunikasi

    And then bila orang berbicara inggeris campur melayu, dikutuk. Kelakarnya.

    Biarlah dia nak cakap inggeris ke, french ke, malay ke, asalkan boleh faham sudahlah. Oh wait, i don’t understand french lol.

    0

    0
    • Anonymous says:

      kau faham tak..kalau berbual kat luar baik bahasa melayu atau english..takde orng kisah betul atau salah..tapi bila part menulis itu lain..kau bayangkan.. nurul menuls dalam bahasa english agak formal tapi banyak error..yg baca selalunya siapa..orang melayu .so kan bagus kita yg baca tu boleh ambil contoh dan pelajari menulis bahasa english yg betul…bila part tulis melayu pulak..ramai yg tulis sebarangan kerana bila kita sesama kita orang melayu baca kita tak kisah malah faham benar apa yg nak disampaikan..tapi jgnlah tulis sebarangan bila menulis english..apa motive tulis dlm bahasa english kalau nak tulis hentam buta..kan lebih baik tulis je dlm bahasa melayu..cuba fikir2kan.betul tak? jgn confuse.

      0

      0
      • anonymous si babi tunjuk pandai says:

        Hoi bangang sangat yang ko nak betulkan salah orang tu kenapa..ko btlkan diri ko tu dl..aku da lama da perati ko ni..ko x abis2 ni la org mlyu ni la org mlyu..abes ko org ape?zimbabwe?ke uganda?yg ko nak agongkn sgt bhsa tu pehal.dia da try ckp dah la..jnji dia ad jgk ckp..cb ko ckp arab tgk.mau tecirit tkncing ko…baik ko g belaja bahasa arab tu lg bgos la hooiiiiii…jgn nak ckp ni la mlyu ni la mlyu..sdgkn ko mlyu arab pn ko x khatamm..baik ko diam dr ko mrapu x tentu arah..cm sial ko ni

        0

        0
        • Anonymous says:

          tengah belek2 komen2 lama ternampk pulak komen aku kau balas…nak tahu aku melayu ke apa..aku orang melayu biasa biasa yg benci degn melayu bongok macm kau…pasal tu aku menyampah orang bodoh jenis kau..jenis
          tak reti2 bahasa..degil..lembu kat sawah pun tak degil macm kaulah..kalau bodoh..belajar kalau orang tegur..jgn asyik nak melawan je..taaaaak maju maju..

          0

          0
  30. R_D says:

    focus utama sekarang anak nurul dapat straight A,,so shouldnt we just focus about that rather than fighting bout some “mistakes”..congrats Nurul !

    0

    0
  31. anonymous bodoh bangang says:

    apehal comment ak x lepas plk..nak ngajo sket kat anonymous ni

    0

    0
  32. anonymous si babi tunjuk pandai says:

    hoi anonymous bodoh..ko apehal nak ngajar org sgt ni..da lma aku perati je komen2 ko..ko x abis2 kata nak btulkan nak btulkan..lps tu x abs abis org mlyu mcm ni la org mlyu ni mcm ni la..brp kli ko nak ulang ayt tu..abes ko org apa?uganda?zimbabwe?ke uruguay..sbok nak pthankn sgt bhsa diorg tu..klau ye pn nak ngajo x yh la ckp cmtu..klo ko rse ko hbt sgt..nak ngajo org..baik ko g khatam dl bhsa arab..dok nauzubillah dr td..tu je ke ko tau bhsa arabnye..sbok dok english ko je dr td pdhl bhsa arab pn bengap..ad hati nk bljr bhsa org..puiihh

    0

    0
  33. anonymous bodoh bangang says:

    hoi anonymous bodoh..ko apehal nak ngajar org sgt ni..da lma aku perati je komen2 ko..ko x abis2 kata nak btulkan nak btulkan..lps tu x abs abis org mlyu mcm ni la org mlyu ni mcm ni la..brp kli ko nak ulang ayt tu..abes ko org apa?uganda?zimbabwe?ke uruguay..sbok nak pthankn sgt bhsa diorg tu..klau ye pn nak ngajo x yh la ckp cmtu..klo ko rse ko hbt sgt..nak ngajo org..baik ko g khatam dl bhsa arab..dok nauzubillah dr td..tu je ke ko tau bhsa arabnye..sbok dok english ko je dr td pdhl bhsa arab pn bengap..ad hati nk bljr bhsa org..puiihh

    0

    0
    • Anonymous says:

      lepas ni aku dah tak nak entertain cibai2 macm kau..penat menaip..mulai skg apa yg kau cakap ke maki ke..berbalik pada kau..aku rest the case..orang gila macm kau je yg nak teruskan mengutuk tak habis2..so pitiful

      0

      0
    • Anonymous says:

      kalau tak suka aku berbalas kata2 busuk kau tu..takyahlah nak balas marah2kan aku yg nak perbetulkan benda yg salah..ada faham?? lepas ni relak one koner. korek hidung kau yg dah lama tersumbat tu dan tak mo balas apa aku ckap lagi..ok boleh gitu?? ruangan ni dah basi.pilah belek2 ruangan terbaru. aku ni pun sengaja nak tgk manusia mana yg balas komen aku..pas ni aku ucapkan goodbye..harap bermimpi yg indah2 ok…contohnya kau bermimpi main dgn lembu ke dan terberanak anak jinn ke..hokey.. bye!!

      0

      0
  34. Anonymous says:

    kau ckp apa hah? tulisan kau sepatah haram aku tak faham.banyk short form macm taik kau berak jatuh tak cukup panjang..bodoh nak mampus.macam kerbau!!

    0

    0
    • anonymous bodoh anjing says:

      sukati aku la nak buat shrt form ke ap..jnji bhsa aku..kn bhasa english baku bpak ko pn yg ko nak phankn sgt..ko uganda..x phm bhsa mlyu leh blah..ko slh ruangn ni..ko g la belek blog english bpak ko tu..bia bpak ko ngn mak ko tgk blog smeby bljr skill omputih..babi

      0

      0
      • Anonymous says:

        hahaha si bongok masih nak menjawab komen aku..bagus bagus bagus teruskan..aku tak terasa langsung…oklah sampai disini je..pesan aku jaga pepek busuk kau tu..cukuplah menjawab komen aku…..ruangan baru bayk…good luck cibai busuk..hahahahaha

        0

        0